Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kapitalistin karkkipäivät - Suomi kerjää yleislakkoa

  • kuva: martti asikainen
    kuva: martti asikainen

Suomalaiset pörssiyhtiöt tekivät vuonna 2015 yhteensä 16 miljardin euron tuloksen. Luku lähentelee yhdentoista vuoden takaista tuloshuippua, joka oli 18,2 miljardia euroa. Kun ottaa huomioon sen, että suomalainen työvoima on aivan liian kallista ja toiminta kannattamatonta, on kyseessä poikkeuksellisen hyvä tulos millä tahansa mittarilla mitattuna. 

Pörssiyhtiöt ovat ilmoittaneet maksavansa tuloksesta osinkona omistajille noin puolet eli kahdeksan miljardia euroa. MOT:n mukaan luku poikkeaa yleisesti uutisoidusta 12 miljardin osinko-odotuksista, koska suuremmassa luvussa on mukana kaksi ruotsalaista pörssi-yhtiötä, Nordea ja TeliaSonera. Niiden yhteenlasketut osingot ovat hieman alle neljä miljardia euroa. Tänä keväänä maksettavista kahdeksan miljardin osingoista noin puolet menee ulkomaisille sijoittajille, kun taas puolet maksetaan suomalaistileille. Tällä hetkellä osingot ovat muodissa, koska kasvusta ja investointikohteista kerrotaan olevan pulaa. 

Pörssiyritysten jakamia miljardiosinkoja verotetaan maassamme hyvin epäyhtenäisesti. Käytännössä vain piensijoittajat maksavat osingoistaan täyden 30 - 34 prosentin pääomaveron.  Suomessa on ollut jo pitkään tapana, että jos tienaa tarpeeksi paljon, niin veroilta voi välttyä. Esimerkiksi Suomen rikkain mies, Koneen pääomistaja Antti Herlin maksaa 160,7 miljoonan euron osingoistaan vain 7,5 miljoonaa euroa, jolloin veroprosentiksi muodostuu 4,7. Vertailun vuoksi todettakoon, että työttömän peruspäivärahan veroprosenttia nostettiin 22 prosenttiin. MOT:n tekemien laskelmien mukaan Herlin joutuisi pulittamaan 48,2 miljoonaa euroa, jos hän maksaisi pääomaveroa piensijoittajien tapaan.

Tuntuukin surkuhupaisalta, että samaan aikaan ollaan laittamassa palkansaajien päitä vadille, jotta Suomen kilpailukyky saataisiin palautettua. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ennen kuin yhteiskuntasopimuksista voidaan edes puhua, tulisi maamme verokäytäntöjä uudistaa kovalla kädellä. Tuloverotus ei ole ollut enää pitkään aikaan suurituloisempien suomalaisten joukossa progressiivista. Suomalaiset ovat pikkuhiljaa saamassa tarpeekseen irvokkaasta retostelusta, jossa maanviljelijöiksi itseään tituleeraavat yritysjohtajat ja pankkiirit nauttivat miljoonatuloillaan alle kahdenkymmenen prosentin veroastetta, kun tavallisella ihmisellä se nousee tämän ylitse jo 17 000 euron vuosituloilla. 

Kapitalistin karkkipäivät koittivat kaikista huonoimpana mahdollisena hetkenä, kun samaan aikaan koko hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan saattamassa leikkuriin ja palkansaajia syytellään suomalaisyritysten ahdingosta. Tharcherin ajama uusliberalismi on palaamassa selvästi takaisin muotiin, ja nyt luodaan luokkayhteiskuntaa kovalla kädellä. Samaan aikaan, kun palkansaajille povataan jopa vuosien pituisia palkkamaltteja ja jäädytyksiä, nauttivat yritysjohtajat ja pankkiirit vuosikymmenen makeimmista palkkioista ja bonuksista. 

Suomi suorastaan kerjää verta nenästään. 

 

Ylen MOT:n ohjelma katsottavissa Areenassa 7.3.2016 lähtien.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Yritysten tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Jos tämä ottaa pannuun, kannattaa perustaa yritys.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja ihmisten tehtävä on maksaa voitoistaan veroa. Ei nämä talkoot nyt sillä tavalla voi mennä, että lasku tulee aina samaan osoitteeseen ja viulut maksatetaan palkansaajilla, piensijoittajilla ja pienyrittäjillä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuon MOT ohjelman uskottavuus kyllä katosi siinä vaihessa, kun sekoitti fyysiselle henkilölle, eli Antti Herlinille, ja hänen omistuksessaan oleville yrityksille tuloutetut osingot.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #42

Säätio ja yhtiö ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #45

Totta. Olin tuossa huolimaton. Tosin säätiökin on edelleen eri asia kuin fyysinen henkilö.

Mika Saarinen

Sinä väität, että ihmisen tehtävä on maksaa voitostaan veroa. Et kuitenkaan kerro sitä, mihin tälläinen väittämäsi velvollisuus perustuu. Yhtä hyvin voisit väittää, että ihmisellä on velvollisuus maksaa mafialle suojelurahaa.

Pekka Iiskonmaki

Saksan talous pyörii hyvin. Saksalainen duunari elää hyvin ilman AY -liiton maksuja. Eroa sinäkin liitosta. Nyt se on helppoa.

http://eroaliitosta.info/

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksassa on kahden kastin duunareita - niitä jotka voivat hyvin ja niitä jotka voivat hyvin huonosti ja joilla osa palkasta tulee sosiaalitoimistosta. Myös lakkoilu on täällä arkipäivää.Koko maan kattava minimipalkka hyväksyttiin parlamentissa vasta vuonna 2014. Samalla siirryttiin askeleen verran lähemmäs pohjoismaista mallia.

Kyllä moni varsinkin teollisuuden parissa työskentelevä saa palkastaan ja työvuoroistaan liittoja kiittää. Paikallisten "kokoomuslaisten" mielestä ay-liikkeillä on liikaa valtaa, kuulostaako tutulta?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #36

#36
Muuta pois, jos siellä noin surkeaa on.

Jyrki Paldán

"Saksalainen duunari elää hyvin ilman AY -liiton maksuja."

Joo, niin elää. 3,1 miljoonaa työntekijää elää köyhyysrajan alapuolella. Hyvin pyyhkii Saksassa siis. Huomautetaan myös että köyhyysraja määritellään kiinnitettynä mediaanipalkkaan, ja koska Saksassa mediaanipalkka(PPP) on Suomea pienempi, on myös tuo köyhyysraja Suomen köyhyysrajaa kurjempi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #51

#51
Todella surkea on Saksan tilanne. Suomessa on vain miljoona köyhää. Saksassa yli kaksi miljoonaa.

Hyvä, että eletään herroiksi Suomessa.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Kapitalistit eivät ymmärrä makrotalouden toimivuudesta mitään. He luulevat kansalaisten kulutuskyvyn tulevan jostain taikaseinästä, niinpä itselle voi kahmia kaiken minkä irti saa. Vaan ei kansantalous näin toimi. Sama koskee valtapuolueitamme, nehän tämän sikailun mahdollistavat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se on. Suomessa reaalitulot ovat kutistuneet jo monta vuotta peräjälkeen. Tuossa tänään juuri Kaupan alan työnantajapuolta edustava Kaupan liitto puhui yhteiskuntasopimuksen yhteydessä luvatun veroalennuksen puolesta, joka parantaisi hieman suomalaisten kutistuvaa ostovoimaa. Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkalan mukaan ne ovat kaupan alalle olennaiset. Jos ihmisillä ei ole rahaa, niin eivät he myöskään voi kuluttaa - jos ihmiset eivät voi kuluttaa, niin yritystoiminta ei ole kannattavaa.

Pekka Pylkkönen

Tulot ovat kutistuneet työttömyyden vuoksi mutta reaalipalkat ovat jatkaneet nousuaan. Ja edelleen tulot ovat suurituloisimpia lukuunottamatta korkeammalla kuin kriisin alussa 2008 vaikka bkt on alempana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Työllisyyden heikentyminen tietysti on laskenut reaalituloja ja samalla inflaatio, joka tosin on ollut Euroopalle hellä, on syönyt sen vähäisenkin kasvun.

Pekka Pylkkönen

Olet varmaan tietoinen että Herlinillä on sijoitusyhtiö johon osingot maksetaan ja josta puolet omistaa Koneen Säätiö? Se lahjoittaa varansa suomalaisen tieteen ja kulttuurin tukemiseen.

Henkilökohtaisista osingoista ei tietenkään makseta noin vähää veroja.

Pekka Pylkkönen

Hieno lafka. Tekee loistavaa duunia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Koneen pääomistaja Antti Herlin osingot on yleensä verovapaata, koska tämä omistaa yli 10 prosentin osuuden yhtiöstään. Jos katsot paljonko säätiön kautta on jaeltu rahoja, niin kyllä tuossa vielä aika kaukana mennään, että jotain on jäänyt taskun pohjallekin. En itse ymmärrä tätä verosäädöstä lainkaan - se on täysin logiikan vastainen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Siis osingot ovat verovapaita sille sijoitusyhtiölle mutta eivät tietenkään Herlinille enää siinä vaiheessa kun hän nostaa niitä itselleen.

Koneen Säätiö jakoi 2014 noin 20 miljoonaa, sen tuotot olivat liki 40 miljoonaa ja omaisuus liki 300 miljoonaa. Toki se pyrkii kasvattamaan pääomaa jotta voi kasvattaa myös jakoja vuosittain.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä niin, että jotkut tukevat hyviä kohteita runsaskätisesti, mutta monet säätiöt ainakin kuulopuheiden mukaan keräävät vain omille kannattajileen, näin ainakin itse olen asian ymmärtänyt? Verotuksen pitäisi koskea kaikkia oikeudenmukaisesti.

Pekka Pylkkönen

Tuo tukee kaikkea mahdollista yliopiston aivotutkimuksesta vapaiden humanistien yksinäisyystutkimuksiin. Ja runoilijoista taidemaalareihin. Tuosta säätiöstä voidaan ainakin olla ylpeitä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #16

"Tuo tukee kaikkea mahdollista yliopiston aivotutkimuksesta vapaiden humanistien yksinäisyystutkimuksiin. Ja runoilijoista taidemaalareihin."

Niin tekee valtiokin. Voimme siis olla siitäkin ylpeitä ja syytä olisi rakentaa yhdenmukainen ja johdonmukainen verotus kaikille.

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Pekalle ja Martille:

Elkää tapelko, jooko? Olette kumpikin kuitenkin tämän blogialustan top10 järkevimpiä kirjoittajia.

Yrittäkäähän selittää asiat toisillenne ja muodostaa synteesi; sellaista lukisi mielellään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos, Mathias. Meillä on Pekan kanssa aina tavallista intensiivisempää debattia aina vällillä, mutta kyllä me täydessä yhteisymmärryksessä täällä olemme. Ei tapella.

Pekka Pylkkönen

Jos luit jutun, Herlin maksoi siis 28,9% veroa saamistaan osingoista. Jos hän nostaa rahaa sijoitusyhtiöstään lisää, hän maksaa siitä myös normaalin pääomatuloveron.

Lisäksi hän tosiaan lahjoittaa suuren osan tuloistaan tieteelle ja kulttuurille. On vaikea nähdä tätä kaveria jotenkin negatiivisena esimerkkinä Suomen rikkaista ja suurituloisista.

Mutta joo. Eipä tämä väittely taida niin vakavaa olla. Hyvä nähdä eri näkökulmia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #21

Esimerkki vuodelta 2011.

"Samaan aikaan Herlin sai hallinnoimiensa osakkeiden mukaan laskettuna osinkotuloa kolmesta pörssiyhtiöstä eli Koneesta, Sanomasta ja YIT:stä yhteensä 54,7 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 yksityishenkilö maksoi suomalaisten pörssiyhtiöiden osingoista pääomatuloveroa 19,6 prosenttia.

Näin laskettuna Herlinille olisi koitunut viime vuonna 10,7 miljoonan euron pääomatuloverot. Summan voi suhteuttaa siihen, että Verohallinnon mukaan Herlin maksoi viime vuonna veroja 693 000 euroa. Suurin osa näistä veroista perustui Herlinin ansiotuloihin, joita kertyi 1,1 miljoonaa euroa."

Tyhmähän se toisaalta on, jos se omasta firmasta palkkaa nostaa. Kaikki on täysin laillista.

Vuosi 2013:

"Koneen pääomistaja Antti Herlin kuittaa tänä vuonna 166 miljoonan euron verovapaat osinkotulot. Kone ilmoitti maksavansa ylimääräisen osingon nyt loppuvuonna jolloin Herlin saa 71,6 miljoonaa. Keväällä hän sai osinkoja 95 miljoonaa."

Ja lisää, http://yle.fi/uutiset/miljardoori_ei_nay_tulokarje...

Kyllä tuo varmasti monia kismittää. Tuossa juuri yksi kaverikin maanitteli aikaisemmin, kun menee veroluontoisesti 45,17% palkasta saman tien. Ja nyt se nousee 1.15% + 0.85% kun työnantajien maksuja siirretään työntekijöille. Ei palkansaajana paljoa suunnitella.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Ei voi sanoa että "Herlin saa" jos hänen sijoitusyhtiönsä saa. Jos hän nostaa sieltä itselleen yhtää mitään, hän joutuu maksamaan siitä verot ihan normaalisti. Ei se holdingyhtiö poista verovelvollisuutta.

Tuossa on nyt ylekin sortunut vähän epätäsmälliseen kielenkäyttöön.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Noin fundamentaalisesti ja raa´an yksinkertaistavasti ajatellen kyse on siitä uskotaanko Aleksander Stubbin olevan pätevämpi henkilö allokoimaan niitä miljoonia yleishyödyllisesti kuin Koneen Säätiön. Uskon, että useilla vakavasti otettavilla tahoilla on tähän kysymykseen perustellusti erilainen mielipide. Herlin tuskin kaipaa yhtään enempää kaurapuuroa itselleen kuin jo nykyiselläänkään syö. Vain Roope Ankka ui rahasäiliössään nauttien seteleiden ja kolikkojen tuoksusta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #27

Siinä tapauksessa voisi varmaan helposti kuvitella, että hän kuittaisi 3,2 miljardin omaisuudellaan suoraan kaksi miljardia köyhille ja vähäosaisille. 1,2 miljardia riittää ihan mukavasti elämiseen. Mutta hän ei kuitenkaan tee näin, joka todistaa argumenttisi olevan vähän kaukaa haettu. Ei ongelma ole missään vaiheessa ollut se, että yrityksistä kertyisi voittoa, vaan se että voitoista ei kerry veroa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #28

Miksi rikkaiden pitäisi jakaa omaisuuttaan köyhille ja vähäosaisille? Teetkö niin, jos rikastut? En usko.

Valtiolle ei ainakaan pidä maksaa enempää. Se menee nykyiselläänkin Talvivaaroihin ja byrokraattien palkkoihin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #33

Jos kommentissa väitetään, että hän jakaisi omaisuuttaan pois ja nämä veroprosentit ovat tästä syystä oikeutettuja, niin vasta-argumentin voi odottaa olevan aivan samanlainen aivopieru. Ei tietenkään Herlinin pitäisi antaa paria miljardia pois - ne ovat hänen rahojaan. Verot hänen pitäisi kuitenkin maksaa siinä missä muutkin.

Eihän nuo verot Suomen taloutta pelastaisi, mutta jokunen leikkaus saattaisi silti jäädä tekemättä. Kysymys on myös periaatteellinen ja vähän eettinenkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan järkyttävää, että yksi MOT-ohjelma voi lietsoa moista pateettista reaktiota muutoin ihan järkiyksilöhinkin.

Ohjelman sanomassa on paljon kyseenalaistamista ja ennen kaikkea sen tarkoitusperä on hyvin populistinen, siinä se näyttää onnistuneen yli odotusten.

Pörssiyhtiöiden yhteenlasketuilla osingoilla ei ole juuri mitään tekemistä Suomen kilpailukykyongelmien kanssa. Pörssiyhtiöt ovat suurimmalta osaltaan monikansallisia yrityksiä, jotka tahkovat tuloksensa niin Suomessa kuin Suomen rajojen ulkopuolellakin. Ja omistajia on todellakin kaikkialta maailmasta.

Toisin sanoen osinkojen absoluuttinen määrä ei korreloi millään tavoin Suomen kustannusrakenteeseen perustuvan kilpailukyvyn kanssa eikä sillä niin muodoin ole mitään tekemistä esimerkiksi yhteiskuntasopimuskeskustelun kanssa.

Yhteiskuntasopimuksesta hyötyjiä tulisivat olemaan ennen kaikkea PK-sektorin yritykset, joista 99% ei ole pörssiyhtiöitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei verokeinottelu ja verosuunnittelu mikään uusi asia ole. Sitä on harratanut osaltaan niin Björn Wahlroos kuin Brysselissä työskentelevä Jorma Ollilakin. Onko verotuskäytäntö sinun mielestäsi oikeudenmukainen?

Suurin ongelma on kuitenkin yritykset. Suomen tulisi painostaa EU:ta, että se tekisi jotain täällä sijaitseville veroparatiiseille. Yhtenäistää linjaa, kun tässä kerran liittovaltiossa jo ollaan. Suomi voisi ladella pöytään koviakin uhkauksia aina valuutasta lähtien, koska niiden toteuttaminen ei olisi varsinaisesti menetys Suomelle.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211287-verok...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Onko verotuskäytäntö sinun mielestäsi oikeudenmukainen?"

Ei! Mielestäni palkkatulonkin verotus pitäisi pohjautua samanlaiseen tasaveroprosenttiin kuin pääomatuloverotuksenkin kohdalla. Mutta hyvä, että edes puolitiessä ollaan.

Tuloveron voisi loppujen lopuksi lakkauttaa tykkänään. Valtiolla on niin paljon muita vero- y.m- tuloja, että budjetti pitäisi pystyä rakentamaan niiden pohjalle.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #20

Kun tämä tasavero täällä nousee lähes päivittäin esiin, ihmettelen miten pieneläkeläinen täällä elää, jos lätkäistään esimerkiksi 25 prosentin tasavero. Takuueläke on 750 euroa kuussa ja siitä 25 prosentin tasavero on 187,50 euroa. Rivin alle jää 562,50 euroa. Jos lasketaan, että vuokralla asuva maksaa vuokraa 450 euroa, mikä on vähän, hän saa osapuilleen 250 euroa eläkeläisen asumistukea. 362,50 euroa jää elämiseen. Tästä maksetaan lääkkeet, ruoka, vaatteet, puhelin ja muut menot. Tämä henkilö tässä tilanteessa olisi kyllä oikeutettu toimeentulotukea. Mummon ei tosin ole koskaan tarvinnut siihen turvautua ja vastenmielistä se on nytkin. Siis kyykyttämistä, nöyryyttämistä, miksi sitä nyt sitten sanotaankaan. Mummo ei ole koskaan ollut laiskuri tai työtä vieroksuva, kelvannut on työ kuin työ. Palkka on ollut pienen puoleinen, eikä eläkettä ole kertynyt koko työuran ajalta. Palkkio tämän valtion rakentamiseen osallistumisesta on tämä. Viimesijaisesta turvaverkon osaa eli toimeentulotukea - mikä on tarkoitettu tilapäiseen avun tarpeeseen - ollaan ajamassa jatkuvan tuen mekanismiksi tilanteissa, joissa sosiaaliturva pitäisi hoitaa eläkkeillä ja muilla säännöllisillä tuloilla.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #50

".. ihmettelen miten pieneläkeläinen täällä elää, ..."

Eiköhän noille tasaveron ristiretkeläisille ole ihan yksi lysti miten pienituloiset elävät(tai jättävät elämättä), kunhan vain jo valmiiksi naurettavan etuoikeutetut saavat enemmän.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Suomessa listatut konsernit ovat eri asia kuin Suomessa toimivat yritykset.

Jälkimmäisten voitot suhteessa kansantuloon ovat pienentyneet suhteellisesti ja absoluttisesti viime vuosina. Palkkasumma ja tuotannon nettoverot taas ovat nousseet. Eli yrtyksillä ei mene Suomessa järin hyvin, maan ulkopuolella osa yrityksistä on voitollosia.

http://www.findikaattori.fi/fi/38

Lisäksi Suomessa on länsimaalaisittain köyhä 1%.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1719...

Toki köyhät rikkaatkin voivat olla muihin suomalaisiin verrattuna hyväosaisia. Kaukana ollaan kuitenkin vaikkapa Ruotsista. Lopuksi voisi miettiä onko noin 120 miljardin vuotuinen ansio- ja eläketulo missä suhteessa mainitsemiisi lukuihin?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomalainen lama on sitä, että osinkoja maksetaan vähemmän kuin aikaisemmin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

AY-liitot pyrkivät maksimoimaan verottoman osinkotuottonsa. Kolmessa vuodessa verotonta osinkoa on jaettu yli 50 miljoonaa euroa. Ay-liike saa verottomat osingot ja tuotot myös muista sijoituksistaan.

Suomen suurin vuokran­antaja, ay-liikkeen omistama VVO, piilotti rajun vuokran­korotus­ehdon sopimuksen pieneen pränttiin. VVO:n vuokrat voivat nousta yli viisi prosenttia vuodessa. Korkeista prosenttimääräisistä korotusehdoista on tullut VVO:n kohdalla tavallisia.

http://www.hs.fi/talous/a1457327411927

Niillä joilla ei ole varaa maksaa vuokraa tuetaan veronmaksajien rahoilla 1,7 miljardilla vuodessa.

Vuokrasopimuksen etupuolella ei puhuta korotuksesta mitään. Paperin pientä tekstiä täynnä olevalla takapuolella sen sijaan kerrotaan, että vuokraa voidaan korottaa vuosittain kuluttajahintojen vuosimuutosta vastaavasti lisättynä viidellä prosenttiyksiköllä.

Suomalainen lama on sitä, että vuokria korotetaan työttömyyden kasvaessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on kyllä ihan jäätävää toimintaa eläkeyhtiöiltä ja ay-liikkeiltä. Eikö niiden juuri pitäisi olla niitä tahoja, jotka tukevat edullista ja ihmisläheistä asumista. Tänä päivänä yhä useammalla menee puolet -tai joskus jopa enemmänkin - nettopalkastaan asumiseen. Samaan aikaan vain taivas tuntuu olevan rajana. Siinä missä omistusasuntojen hinnat ovat laskeneet jo muutaman vuoden ajan peräkanaan, vuokra-asumisen kustannukset nousevat. Esimerkiksi Helsingissä ja Jyväskylässä vuokrat nousivat keskimäärin 4% viime vuonna.

Tilanne on sietämätön. Vuosittain nousevat vuokrakustannukset heijastuvat suoraan valtion jakamiin asumistukiin, joiden määrä on kasvanut keskimäärin noin 7 prosenttiyksikköä vuodessa jo muutaman vuoden ajan. Esimerkiksi vuonna 2014 asumistukia maksettiin 1, 523 miljardia euroa, joka oli yli sata miljoonaa enemmän kuin edeltävänä vuotena. Vuoteen 2008 verrattuna summa oli vuonna 2014 jo noin 33 prosenttia suurempi. Se ei silti oikeuta tuota muuta toimintaa. Molemmat tahot toimivat mielestäni väärin ja lyhytnäköisesti. Kirjoitinkin joskus aiheesta,

Puhkeaako Suomen asuntokupla: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188246-puhke...

VVO:n karmaisevat luvut julki: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201138-vvon-...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toimittajat eivät aina oikein tiedä mistä puhuvat, kun he tekevät juttua osingoista ja niihin liittyvästä verotuksesta. Aiheesta saa skandalöösejä lööppejä niin lehtiin kuin telkkariin.

Kiitos Pekka Pylkköselle, joka on tässä keskusteluketjussa tuonut arvokasta lisätietoa Ylen MOT-ohjelman paikoin hyvin vaillinaiseksi jääneen sisällön päälle.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213257-kapit...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos katsoo Suomen rikkaimpien tuloja kuluneelta viideltä vuodelta, niin joukkoon mahtuu aika vähän verokeisareita. Käytännössä Ylen asiavirheet eivät muuta sitä tosiasiaa, että verovelvollisuus ei koske kaikkia, koska tietyn pisteen jälkeen niitä on sen verran helppoa kiertää laillisesti. Kovapalkkaiset ja keskiluokka maksa viulut, mutta ne jotka voivat kikkailla säätiöiden ja holding-yhtiöiden kanssa voivat välttää ne kokonaan. Ei yrityksestä tuloja kannata palkkana nostaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pääomaverotus on lähestulkoon tasaverotus ja osinkotuloverotuksessa on paljon helpotuksia ja kiertomahdollisuuksia. Tämä on johtanut Suomessa tilanteeseen, jossa työttömät ja eläkeläiset suhteessa tuloihinsa maksavat huomattavasti enemmän veroja kuin miljoonatuloja, pääomatuloja tai osinkoveroja, tienaavat. Tämän voi tarkastaa sekunneissa jos katsoo vaikkapa verotietoja.

En ymmärrä, että millaisessa maailmassa tällaista voidaan pitää reiluna ja suotavana kehityssuuntana. Ei miljonäärien ja miljardöörien veroilla taloutta pelasteta, mutta maineeseen ja mielipiteeseen tasa-arvoisena hyvinvointiyhteiskuntana se kyllä vaikuttaa.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Kiitos Asikaiselle hyvästä jutusta. Tuo MOT oli aika terävä. Pelkään vain, että se vaietaan kuoliaaksi tai kivitetään hengiltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset