Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Adulta ei ollut vastuussa - jopa 32 miljoonan vahingot veronmaksajille

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Adulta Oy:n konkurssipesän, eli käytännössä kulttuuri- ja opetusministeriön vahingonkorvausvaatimus Adultan hallituksessa toimineita kuntapäättäjiä vastaan hylättiin Tuusulan käräjäoikeudessa viime perjantaina. Asiasta kertoi sanomalehti Keski-Uusimaa. Adulta Oy oli Järvenpään, Tuusulan, Keravan ja Mäntsälän yhteisomistuksessa ollut aikuiskoulutuskeskus.

Vaatimus perustui Adultan oppisopimuskoulutuksesta vuonna 2008 paljastuneisiin epäselvyyksiin, joiden mukaan koulutuskeskus olisi saanut altionosuuksia väärin perustein vuosina 2006-2009.  Adultan hallitus päätti huhtikuussa 2010 hakea oppilaitoksen konkurssiin, kun opetusministeriö ilmoitti perivänsä siltä takaisin maksettuja valtionapuja noin 32 miljoonan euron edestä. Ministeriön mukaan Adulta rahasti valtiota väärin perustein, eikä sen tarjoama oppisopimuskoulutus vastannut lainkaan oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä annettuja lakeja. Konkurssissa omistajakunnat menettivät lähinnä vain osakepääomansa - velkaa ei jäänyt. Järvenpään kerrotaan menettäneen eniten, runsaat miljoona euroa. Kyse oli kuitenkin vain murto-osasta siitä, mitä tämä koulutuskokeilu oli kaiken kaikkiaan yhteiskunnalle maksanut.

Hallitus oli jo jättänyt poliisille tutkintapyynnön jo vuoden 2010 maaliskuussa, jossa se pyysi virkavaltaa selvittämään, ovatko koulutuskeskuksen vastuuhenkilöt syyllistyneet rikoksiin. Myös opetusministeriö jätti huhtikuussa tutkintapyynnön mahdollisesta törkeästä avustuspetoksesta. 

Tuusulan käräjäoikeus katsoi, että Adultan hallitus ei laiminlyönyt valvontavastuutaan yhtiön toiminnasta. Käräjäoikeuden mukaan kanteessakaan ei väitetty, että yksittäisten oppisopimusten tai niiden sisältöjen valvonta olisi Adulta Oy:ssä organisoitu hallituksen vastuulle. Hallitus ei siten voinut laiminlyödä sille osakeyhtiölain mukaan kuuluvia organisointi- tai valvontavelvoitteita. Vahingonkorvausvaatimuksen vastaajina olivat Adulta Oy:n entinen toimitusjohtaja Leena Sairo sekä yhtiön hallituksessa toimineet Jukka Huikko, Sinikka Jäätteenmäki-Laari, Klaus Koivunen, Mauri Montonen, Markku Pyykkölä, Anneli Sundberg, Tuuli Tarukannel, Reino Taurovaara ja Ari Åberg. He ovat entisiä tai nykyisiä kuntapäättäjiä Järvenpäästä, Tuusulasta, Keravalta ja Mäntsälästä.

Syyttäjä vaati jo aikaisemmin Tuusulan käräjillä rangaistusta törkeästä avustuspetoksesta lähes kolmellekymmenelle ihmiselle, joista viisi työskenteli Adultassa ja muut olivat aikuiskoulutuskeskuksen konsultteja: kumppaneita koulutusten tuottajina sekä niiden alihankkijoina. Petosvyyhdestä syytetyille vaadittiin vähintään kolmea ja puolta vuotta vankeutta sekä saadun rikoshyödyn palauttamista valtiolle.
Tuusulan käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi opetus- ja kulttuuriministeriön esittämät syytteet, koska petosrikoksen edellyttämä tahallisuus puuttui Adultan palkkajohtajilta. He eivät myöskään saaneet toiminnastaan henkilökohtaista hyötyä. Konsulttien syytteet hylättiin, koska he olivat vain Adultan konsultteja eivätkä asioineet suoraan ministeriön kanssa. Savon Sanomien mukaan syyttäjänä toiminut Lassi Saarenmaa ei aio valittaa käräjäoikeuden avustuspetospäätöksestä hovioikeuteen.

Yksi avustuspetossyytteeseen joutuneista henkilöistä oli Maaningan silloinen kunnanjohtaja, Esko Juntunen. Keskusrikospoliisi epäili Juntusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä avustuspetoksesta. KRP:n mukaan Juntusen oma yritys Global Inno Oy hankki opiskelijoita aikuiskoulutuskeskus Adulta Oy:n alihankkijan järjestämään liiketalouden valmistavaan koulutukseen. KRP:n mukaan Juntunen määräsi vuosina 2006–2008 mm. omia alaisiaan annettavaan koulutukseen. Koulutuksen rahoitus ja oppisopimusluonne selvisi alaisille vasta koulutuksen loppuvaiheessa.

Juntunen on myöhemmin kertonut harkinneensa pitkään kantelua oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle KRP:n ja opetusministeriön menettelystä aikuiskoulutuskeskus Adultan avustuspetosjutussa. Hänen mielestä opetusministeriö oli lyönyt itse laimin velvollisuuttaan valvoa tukirahojen käyttöä ja keskusrikospoliisi käytti tutkimuksen aikana virka-asemaansa väärin. Hän toteaa, että yli puolenkymmentä koulutusorganisaatiota joutui ongelmiin tukirahojen takaisinperinnän takia. Toisin sanoen, se oli näin ikään opetusministeriön oma vika, kun he eivät siellä päässä huomanneet, että Adulta Oy kusettaa veronmaksajien rahaa kymmenien miljoonien eurojen edestä.

Toisaalta toiminta ei ollut yhtiön hallituksen tai sen toimitusjohtajan vastuulla, niin kenen vastuulla se silloin oli? Kysyn vain, kun en tiedä. Adultalta täytyy löytyä vastuuhenkilöt tällaiseen väärinkäytökseen, joka on aiheuttanut yhteiskunnalle kymmenien miljoonien eurojen vajeen. Myös opetusministeriön toiminnot tulisi syynätä perinpohjaisesti. Ei voi olla mahdollista, että yhteiskunnan varoja katoaa humpuukiin yli 32 miljoonan euron edestä, eikä kukaan joudu tästä vastuuseen. Tällainen ei yksinkertaisesti vain voi jatkua nykyisessä taloustilanteessamme, jossa heitteillejätetyiltä vanhuksilta viedään hampaatkin suusta ja lapset jäävät ilman päiväkotipaikkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällaista jälkeä syntyy, kun työvoimatoimistot ympäri maata katsovat työllisyyskoulutukseksi kaiken maailman tulennielentäkurssit ja löydä-oma-voimaeläimesi -koulutukset. Työttömyys Suomessa on todellinen ongelma, mutta ei sitä voi lakaista maton alle hyväksymällä kaikki tarjotut pompputunnit koulutukseksi, jotka eivät varsinaisest johda edes mihinkään ammattiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Maan tapa on toissijainen oikeuslähde, jota sovelletaan silloin kun ensisijaista oikeuslähdettä eli kirjoitettua lainsäädäntöä ei ole käytettävissä. Jatkuvasti käytössä oleva ja vakiintunut maan tapa saattaa muodostua tapaoikeudeksi ja se saatetaan omaksua oikeudellisten ratkaisujen perustaksi. Maan tavan tulee olla kauan noudatettu ja yleisesti velvoittavaksi koettu käytäntö, joka koetaan asianosaisia kohtaan kohtuulliseksi. Vaikka jokin toiminta olisi yhteiskunnassa yleinen käytäntö, ei se kuitenkaan muutu sallituksi, jos se on lainsäädännöllä kielletty."

Lähde: Wikipedia - https://fi.wikipedia.org/wiki/Maan_tapa

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Samaa julkisen rahan väärinkäyttöä on energiapolitiikka, se on korruptoitunut rikolliseksi oman edun hankkimiseksi ja oman perheen edunvalvontaa edistäväksi mafiaksi tai niin kuin Suomessa sanotaan hyväveli järjestelmäksi.
Tuulivoimaloiden rakentamisia selitettiin tarvittavan ilmastonsuojeluun, sen osoitettiin olevan päinvastaista, saastuttavaa jos tuulivoimaloita rakennetaan. Sen jälkeen on puhuttu kuinka tuulivoima säästää vettä, ja kun Pohjanmaa tulvii yksikään tuulivoimala ei pysähdy estääkseen vedenpaisumusta. Kun joka watista joka laskutetaan valtiokonttorista tuulisähkönä saa kolminkertaisen takuuhinnan, ja valtion tuki on suurempi kuin liikevaihto ja voitto, silti saa vielä markkinoille myydä sähkön. Tuulivoiman rakentaminen on vaatinut linjojen vahvistamisia, uusia voimalinjoja jne. uutta tekniikkaa ettei sähköverkon huojunta kaada koko verkkoa, ja sen kaiken kuluttajat nyt maksavat, sähköenergian hinta, joka muodostaa noin 37 % siitä kaikesta, mitä maksat siitä, että sähkölaitteesi kotona toimivat. Loput 63 % muodostuvat sähkön siirrosta (22 %) ja veroista (41 %). Sähkövero on suurin osuus sähkölaskusta. Tätä rosvousta puolustavat jo tuomarit ja professorit ym.. voitoista nauttivat.

S-ryhmä halpuuttaa ja ottaa tuulisähkökaupasta itselleen valtion tukea n. 60 miljoonaa ja vielä myy sähkön markkinoilla. S-ryhmä mainostaa käyttävänsä energiana kaiken itse tuotetusta tuulisähköstä joka kuitenkin ensin laskutetaan valtiokonttorista takuuhinnan mukaisesti. Rikollista yhteiskunnan apurahan hyväksikäyttöä on tämäkin halpuuttajan toiminta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Maassa maan tavalla kaikki kynnelle kykenevät kuppaa julkisia rahoja eikä kukaan joudu vastuuseen:

"KHO: Jalasjärvi joutuu maksamaan lähes 35 miljoonaa euroa"

"Jalasjärven kunnan on palautettava opetus- ja kulttuuriministeriölle lähes 35 miljoonaa euroa perusteetta nostettuja valtionosuuksia. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi keskiviikkona antamallaan ratkaisulla Jalasjärven kunnan valituksen valtionosuuksien takaisinperintäpäätöksestä.

Rahat myönnettiin aikanaan useissa erissä Jalasjärven kunnan ylläpitämälle Jalasjärven aikuiskoulutuskeskukselle JAKK:ille oppisopimuskoulutusta varten."

http://yle.fi/uutiset/kho_jalasjarvi_joutuu_maksam...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eila Kanninen juuri totesi Facebookin puolella myös tuosta, että toisin tuomittiin Jalasjärvellä. "Maksuihin ei saatu edes kohtuullistamista. Jalasjärvi joutui maksamaan, joten laki on erilainen rikkaille kunnille. Se oli Jalasjärven loppu.

Tässä ketjussa oletetaan, että Adulta on järjestänyt pilipalikoulutusta, en ole tutustunut siihen tarjontaan enkä halua ottaa kantaa. Jalasjärvi järjesti ammattikoulutusta, tietääkseni ihan tuloksellisesti. Voihan sielllä joku jollekin räätälöity työllistämisen nimessä järjestetty kurssi, eli pilipalikurssi. En tiedä."

Omasta mielestäni kohtuus kaikessa. Petossyytteet olisi pitänyt Adultan tapauksessa syynätä tarkemmin, mutta kuntaa ei pitäisi laittaa siitä vastuuseen, vaan ihmiset jotka hölmöilevät.

Seppo Hildén

Jalasjärven oma tyttö ja kepun lyhytaikainen pääministeri Mari Kiviniemi oli valtionosuuksia kusettaneeen Jalasjärven koulutuskeskuksen hallituksen jäsen ja pääsi kun koira veräjästä vastuista. Näin näitä poliitikkoja hyväveli-järjestelmä suojelee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jalasjärvellä järjestettiin myös pilipalikursseja, näin ainakin kurssilaiset kirjoittivat somessa kun kohu takaisinmaksusta oli uutisissa. Näissä oleellista on etteivät vastuulliset kanna vastuutaan vaan veronmaksajat kattavat tappiot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset