Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Ranska pakottaa kaupat jakamaan poistoruokansa hyväntekeväisyyteen

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Ranskasta tuli ensimmäinen maa maailmassa, joka kieltää sakkojen uhalla ruokakauppoja tuhoamasta tai heittämästä pois myymättä jäänyttä ruokaa. Ranskan senaatti hyväksyi pitkään tekeillä olleen lain viime keskiviikkona. Uusi laki tulee koskemaan marketteja, jotka ovat  yli 400 neliömetrin kokoisia suurudeltaan. Ruoka jaetaan eteenpäin hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

Tietojen mukaan maan ruokajätit ovat aikaisemmin laittaneet ruokansa suoraan silppuriin ja jotkut ovat jopa kaataneet roskiin heitettävien elintarvikkeiden päälle valkaisuainetta estääkseen niiden hyötykäytön. Tulevaisuudessa kauppojen on lahjoitettava myymättömät syömäkelpoiset elintarvikkeet hyväntekeväisyyteen, eläinrehuksi tai kompostoitavaksi. Lain rikkomisesta voi pahimmassa tapauksessa seurata jopa 75 000 euron sakko tai vankeutta. Lain läpi ajanut poliitikko on kertonut haluavansa laajentaa lain koskemaan koko EU:ta.

Suomessa oli käytössä hyvin pitkään laki, jonka vuoksi kaupoilla ja ravintoloilla ei ollut oikeutta jakaa syömäkelpoisia ylimääräruokiaan eteenpäin. Eviran vuonna 2013 voimaan astunut uusi ohjeistus ja lakimuutos kuitenkin helpotti toimintaa ja mahdollisti muun muassa sen, että kaupat ja suurkeittiöt voivat nykyaikana toimittaa myyntiajan päähän tulleita ruokia pakastettuina ruoka-apuun tai myyntiin. Samalla vastuu tuotteen syömäkelpoisuudesta siirrettiin ainakin osittain avustuksen vastaanottavalle taholle itselleen.

Ranskan senaatin läpi ajama pakkolaki sopisi hyvin myös Suomeen, jossa leipäjonot ovat kasvaneet mykistävän pitkiksi. Suomen pääkaupungissa Helsingissä jonottajia on silminnäkijöiden mukaan ollut pahimmillaan tuhansia ja jonojen kerrotaan venyneen lähes kilometrin mittaisiksi. Tälläkin hetkellä ruokakauppojen jäteastiat pursuavat syömäkelpoista ruokaa. Kyse on satojen miljoonien kilojen vuosittaisesta biojätemäärästä, joka sotii ihmisten oikeustajua vastaan. Moni tuote lentää tuhansia kilometrejä vain päätyäkseen täysin syömäkelpoisena jätteeksi.

Lähde: The Independent

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos siellä vain on ruudun takana joku jolla on valtaa, niin tee Suomelle palvelus ja vie ajatusta eteenpäin. Tämä olisi tärkeä uudistus koko kansakuntaa ajatellen, sillä köyhyys on ollut kovassa kasvussa myös vauraana pidetyssä pohjolassamme ja yhä useampi joutuu nukkumaan nälkäisenä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Nämä asiat eivät kiinnosta ketään,koska suomalaisten nälästä on kyse.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä ne kohta alkaa kiinnostamaan, kun Helsingin Myllypuron leipäjono ulottuu jo Kurkimäkeen saakka. Se on aika surullista katsottavaa suomalaisessa katukuvassa. Joskus oli hyvinvointivaltio ja kaikilla tarpeeksi leipää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Enpä usko.Ne pohjoismaiden AINOAT leipäjonot,kun ovat täällä suomessa muuallakin,kuin hesassa olemassa.Jonoja vaan siirretään,ettei asuntojen hinnat laske,ja leivän jako ynm.siirretään pimentoihin,eli sellaisiin paikkoihin,jossa eivät ihmiset liiku niin ahrekaan.Eli pois silmistä,pois mielistä.

Sama koskee suomalaisia asunnottomia,KODITTOMIA ,ei heitäkään muisteta kuin VAALIKARJAN ääniä kalastettaessa,eli kun tarvitaan jotakin materiaalia jolla mainostaa itseään,luvataan tyhjää ja valehdellaan.Tämä eun alue,jossa vaelsi 2011 v.26 miljonaa työtöntä,ja joka neljäs(4) lapsi elää PERIYTYVÄSSÄ KÖYHYYDESSÄ,on tasan tarkkaan se kokoomuksen,keskustan ,sdp:n ynm.apupuolueiden ARVOYHTEISÖ,josta suomi maksaa nettomaksujaan.

KOK,KESK,SDP arvot,ovat aivan muuta kuin ihmisarvo,YK lastenoikeudet,tasa-arvo jne.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pääministeri Sipilä lupasi aloittaa talkoot sääntö-Suomen purkamiseksi yhdessä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernernin kanssa. Minun puolestani he voisivat aloittaa vaikkapa Evirasta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Näinpä. Kalankin ravintola voisi ostaa suoraan kalastajalta tuoreena, mutta käytännössä se pitää kierrättää virallisen kauppaketjun kautta.

Varmasti moni on niin uusavuton, ettei osaa arvioida elintarvikkeen tuoreutta, mutta kyllä ihmiselle pitäisi antaa mahdollisuus vastata itse tekemisistään. Alkutuottajille pitäisi antaa mahdollisuus myydä tuotteitaan vanhan ajan malliin suoraan. Ostakoon heiltä ilman provisioita keskusliikkeille ne, jotka osaavat erotella tuoreen pilaantuneesta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Samaa mieltä olen kanssasi, Timo. Ruokakauppojen säädökset ovat erikseen, mutta pitäisi se jonkinlainen yksilövastuukin jättää. Tai ennen kaikkea yksilön mahdollisuus valita. Toisaalta kyllähän Evira vähän kevensi tuota meininkiä tuolloin vuonna 2013, mutta vaikeaa kaikki vieläkin on.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ranska tekee nyt vihreää politiikkaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

YK:n ympäristöohjelma UNEP julkaisi muistaakseni jo vuonna 2009 raportin siitä, kuinka jopa puolet maailman ruokatuotannosta lentäisi roskiin.

Esimerkiksi maailman merillä heitetään hukkaan vuosittain yli 30 miljoonaa tonnia syömäkelpoista kalaa. Britanniassa tuotetusta ruoasta lähes kolmannes jää syömättä. Yhdysvalloissa jätteisiin menevän ruoan osuus on jopa 40 - 50 prosenttia.

Eikä tilanne ole sen kummempi Suomessakaan. Maa- ja elintarviketalouden ruokahävikkitutkimuksen (2013) mukaan pääkaupunkiseudulla heitetään roskiin noin 25 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa. Yhteensä laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (Lähde: www.saasyoda.fi). Henkilöä kohden ruokaa heitetään mäkeen 20-26 kiloa.

Tapani Lahnakoski

Jaa, onko se vieläkin niin, että pelkästään pakasteita voi antaa jakeluun? Ei taas tolkun häivää.

Täällä ollaan yliherkkiä ruoan pilaantumisen suhteen. Monet jopa heittävät ruokaa roskiin, kun on vielä pari päivää viimeiseen käyttöpäivään. Minä ostelen mielelläni niitä 30 % alennettuja viimeisenä myyntipäivänä. Sen jälkeen luotan silmiini ja varsinkin nenääni siinä, että voiko tuotetta syödä, ei ole tarvinnut roskiin heitellä eikä mahanpurujakaan ole tullut.

Naudanliha on oiva esimerkki siitä, millaista hätävarjelun liioittelua nuo viimeiset käyttöpäivät ovat. Naudanlihan ostan aina näistä 30%:n alennuksista. Sitten panen sen marinadiin ja ihan hyvin sen voi syödä vielä viikon päästä, se vaan murenee ja paranee. Miksi pitäisi ostaa huonompaa kalliimmalla, kun saa parempaa halvemmlla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset