Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Korruptiosta on tullut osa suomalaista arkea

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons
  • kuva: transparency international
    kuva: transparency international

Me suomalaiset olemme kyllä tottuneet lukemaan korruptiosta ulkomaan uutisia käsitteleviltä lehtipalstoilta, mutta täällä kotimaassa sellaiseen ei törmää. Suomella on maine korruptiosta lähes puhtaana maana ja tilanne on edelleen hyvä. Harvassa maassa korruptiota on havaittu yhtä vähän kuin Suomessa. Mutta havaitsemisessa itsessään voi piillä sudenkuoppa jos toinenkin. 

Tosiasiassa meilläkin on pelattu hämärän rahan peliä kautta aikain, mutta viime vuosina se on vain salattu paremmin kuin ennen. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD kiinnitti huomiota Suomen korruption torjunnan passiivisuuteen jo viisi vuotta sitten. Järjestön mukaan korruption torjuntaan on panostettu poikkeuksellisen vähän, eivätkä suomalaiset ole kovinkaan tietoisia maansa korruptiotilanteesta.

Toisin kuin monet luulevat, myös Suomessa virkarikosepäilyt ovat arkipäivää. Poliisin tietoon tulleiden tapausten määrän kerrotaan kasvaneen päätähuimaavaa vauhtia 2000-luvulla. 

Lahjontaa koskevien rikosilmoitusten kokonaismäärä on kyllä pysynyt edelleen hyvällä ja alhaisella tasolla, mutta se ei varsinaisesti kerro koko totuutta. Suurin osa korruptiorikoksista on ja pysyy piilorikollisuutena. Varsinaisia lahjusrikoksia poliisin tietoon tulee edelleen hyvin harvoin, eikä niiden perusteella voida tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.  Poliisin tietoon tulleet lahjusrikosepäilyt ovat liittyneet pääosin muihin talousrikoksiin ja ennen kaikkea harmaaseen talouteen. 

Ei siltikään sorruta sinisilmäisyyteenSuomelle ominainen rakenteellinen korruptio, jossa käytetään valta-asemaa joko yksityisen henkilön tai verkoston hyödyksi, ei näy katukuvassa. Ei varsinkaan silloin, kun sitä tapahtuu verkoston sisällä niin kutsutun vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti. Esimerkiksi julkisiin hankintoihin liittyy paljon piilossa olevaa rakenteellista korruptiota. Ketään ei tarvitse varsinaisesti lahjoa, koska palveluksia jaellaan palveluksien perusteella ja sidosryhmät pitävät huolta toisistaan. 

Tästä syystä Suomi onkin pärjännyt yleensä kohtalaisen hyvin kansainvälisen Transparency Internationalin mittauksessa, jossa etsitään maailman vähiten korruptoituneita maita. Rakenteelliselle korruptiolle ei löydy barometrejä.

Pari vuotta sitten julkaistun korruptioraportin mukaan poliisin tietoon tulleet korruptiotapaukset ovat koskeneet pääsääntöisesti virkarikoksia, joissa toiminta on ollut hankintalain vastaista ja esteellisyyttä julkisen hankinnan valmistelussa tai päätöksenteossa on rikottu. Poliisi kirjasi vuonna 2014 yhteensä 1139 virkarikosta, kun vielä vuonna 2005 rikoksia kirjattiin vain 481. 

Korruption riskikohteita ovat ennen kaikkea julkiset hankinnat, rakentaminen ja politiikka. Korruptio näkyy mm. tarjouskartelleina ja kaavoituksessa. Suurta osaa näyttelevät myös poliittiset virkanimitykset ja vaikutusvallan kauppa, joiden kuvittelisi nykyään olevan jo osa mennyttä maailmaa.

Raportin yhteydessä järjestettiin haastattelututkimus, josta kävi ilmi että hyvä hyvä veli -verkostot ovat vakava ongelma ja toimintaa esiintyy ennen kaikkea kunnissa. Kuntatasolla korruptioon tulee tilaisuuksia esimerkiksi tarjouskilpailun ehtojen määrityksessä ja tarjousten arvottamisessa. Kunnallisissa elimissä on hyvin tavanomaista olla avainpaikoilla kaksoisedustuksessa, joissa syntyy selviä intressi-ristiriitoja. 

Rakenteellinen korruptio on mahdollista, koska tietoa on liian vähän, ja siten kuntien sisäinen valvontakin on puutteellista. Lisäksi rakenteellisessa korruptiossa on usein kyse yleisestä tavasta toimia, jota ei kyseenalaisteta. Jotta ongelmiin voitaisiin puuttua, tulisi päätöksenteon avoimmuutta lisätä ja niiden tekeminen pitäisi jakaa suuremman joukon kesken. Poliisiammattikorkeakoulun asiantuntijoiden mukaan poliittiset virkanimitykset ovat keskeisin korruptioon viittaava riskitekijä ja niitähän Suomessa kyllä riittää.

Tällaiset verkostot paljastuvat yleensä vasta julkisuuteen nousseissa väärinkäytöksissä. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun puhutaan hallintarekisteriesityksistä, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksesta ja yhteiskuntasopimuksista. Suomi ei ole korruptiosta vapaa maa. 

Ennen kaikkea median ja toimittajien tulisi pysyä kaiken aikaa valppaana tällaisena aikana, kun maamme poliitikot ja virkamiehet poteroituvat kaiken aikaa vain syvemmälle poliittisten aatteidensa sisään. 

Transparency Suomen puheenjohtaja Erkki Laukkanen totesi kerran, että rakenteellisen korruption esiin kaivamiseksi me tarvitsisimme monivuotisen toimintaohjelman ja sitä tukevan tutkimusohjelman – jotakin sellaista, josta keskustelu ei ollut tuolloin vielä edes alkanut.

Tästä ehdotuksesta on nyt jo muutaman vuosi aikaa. Konkreettisia toimia rakenteellisen korruption vähentämiseksi ei ole vieläkään aloitettu, vaikka poliisin kirjaamat virkarikosepäilyt ovatkin kasvaneet hälyttävää vauhtia. Kyse on pelkästään arvovalinnan tekemisestä ja linjanvedosta. Päätös on meidän. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta näyttäisipä nuo ongelmat lepäävän poliisin omissakin riveissä. Esimerkiksi poliisiylijohtajaksi viime vuonna nimitettyä Seppo Kolehmaista epäiltiin virkarikoksesta, johon olisi liittynyt mm. työsyrjintää ja työpaikkakiusaamista. Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio onkin sitten jo aivan oma lukunsa - hän on puhdasta performanssia.

Pekka Iiskonmaki

Suomen korruptio on hallintorakenteista ja siten sitä ei saada sieltä koskaan purettua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä sen saa, jos tahtoa riittää. Helppoa se ei tule olemaan virkamieskoneistojen keskellä, mutta loppujen lopuksi se on kansa joka päättää, kun saa tarpeekseen.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa on edustuksellinen demokratia. Kansa ei käytännössä päätä yhtään missään.

Helpointa on vaihtaa maata, jos haluaa omaan elämäänsä muutoksia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Se on kyllä totta, mutta kotimaa on aina kotimaa. Ei siitä mihinkään pääse, ja sen vuoksi sille toivookin aina parasta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

#8
Monia nykynuoria on pakko ihailla Suomessa. He ovat onnistuneet tipauttamaan itsensä yhteiskunnan rattaista ja kukaan ei virallisesti tiedä missä he ovat.

Toimeentulotuki kuitataan, mutta vakituista asuntoa ei ole virallisesti. Se on parasta äänestämistä jaloillaan.
Mitä sieltä jatkossa kumpuaa jää nähtäväksi. Joukko kasvaa joka vuosi.

Muutama poliitikko on jo herännyt pohtimaan asiaa julkisesti.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Erittäin hyvä kirjoitus.

Korruptio on samanlainen vitsaus Suomessa kuin vaikkapa Kiinassa, jossa ongelmaa on ryhdytty poistamaan jakamalla korruptioon syyllistyneille niskalaukauksia.

Suomalaisessa korruptiossa ruskeat kirjekuoret vaihtavat omistajaa vain harvoin. Täällä tarjotaan useimmiten palvelus palveluksesta. Sitä on vaikeampaa todistaa oikeudessa kuin käteisen rahan liikkeitä, joista jää aina jälkiä.

Kun sinä nimität minun mieheni tähän virkaan, niin hän sitten nimittää toiseen virkaan sinun miehesi. Win-Win tilanne, jossa asiat saadaan näyttämään laillisilta jopa tilanteissa, joissa härskisti nimitetään omia sukulaisia virkoihin.

Palveluksia lunastetaan takaisin sitten kun niitä tarvitaan.

Näin toimii hyväveli-verkosto jota voidaan pitää suorana synonyymina korruptiolle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos, Juha-Pekka.

Jani Miettinen totesi hyvin Facebookin puolella, "jotta tuollaisen ohjelman voisi panna alulle, pitäisi todennäköisesti olla sellaisessa asemassa, johon päästäkseen olisi ensin pitänyt hyötyä rakenteellisesta korruptiosta."

Siinäpä tämä paradoksi pähkinäkuoressa. Sinun pitää olla osa verkostoa ja rakenteellista korruptiota, jotta omaisit tarvittavat aseet sen pois kitkemiseksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jopas sattuikin tämän päivän uutisissa,

Tuhansien eurojen viinalaskuja ja kalliita lahjoja – salainen raportti paljastaa Vantaan urheiluyhtiön Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n runsaat kestitykset, itse itselle päätetyt palkankorotukset ja kalliit matkat.

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/356889-tuha...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Korruptio ja lahjonta näyttää nyt voimansa Suomen länsirannikolla, missä tuulivoimala-alueita on kaavoitettu satoja. Valtion tukirahaa tulee tuulivoiman syöttötariffi säädöksen mukaisesti niin että "Tuki ja voitto ovat isommat kuin liikevaihto, tuki suurempi kuin kaikki kustannukset ja sähkön saa vielä myydä markkinoille". (E-J Korhola)

Kallioita ja louhikoita murskataan sepeliksi kymmeniä miljoonia tonneja, metsää kaatuu uusien 50 metriä leveiden tielinjojen ja yli 100 metriä leveiden voimalinjojen takia valtavat alueet. Nyt kun oli pakkasta niin tuulivoimalat hyytyivät ja kuluttivat lämmitykseen sähköä, yhdessä n. 200 tonnin konehuoneessa on erilaisia öljyjä n. 2500 litraa plus vaseliinia n.150 kg.

Kaavat runnotaan läpi valtuustoissa valheellisilla selvityksillä, eikä mitkään muistutukset käännä konsulttien ja tuulivoimatoimijan päätöstä saada niitä rakennuslupia. Rakennusluvan jälkeen sitten unohtuukin kaikki annetut lupaukset, veroja ei makseta eikä paikkakuntalaisia työllisty jne.

On väitetty ettei Suomessa ole korruptiota, ei nepotismia, ei lahjontaa, eikä kiristystä, tuulivoimaloiden rakentaminen osoittaa ainakin idiotismin vaikuttavan terveys- ja ympäristöhaittojen aikaansaannoksissa.

Tuulivoima-alueilla jokainen teollisen kokoluokan tuulivoimala vatkaa n. 70 m pitkillä siivillä n. 150 korkeudessa 1,5 hehtaarin alalla ilmaa parhaimmillaan 300 km/h, tästä aiheutuu matalataajuista n. sekunnin välein jaksottaisesti toistuvaa ilmanpaine aaltoa, paineaallot ovat mitattavissa vielä n. 10 km päässä. Tästä aiheutuu ihmisille ja eläimille erilaisia vaikeita terveyshaittoja ja sairauksia.
Suomeen ostetaan maailman suurimmat tuulivoimalat joita ei muualla saa mantereelle pystyttää näiden tunnettujen haittojen takia. Sertifikaatti on joku CE (China Export) - runko tuodaan Kiinasta ja lavat tulee Turkista. Luonnon eläimet siirtyy alueilta pois. Kansanterveydellinen pommi muhii näiden alueiden ympäristössä, ennenpitkää saa jokainen vaikutusalueella elävä terveyshaitat kannettavakseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Terveyshaitoista nyt en niin tiedä, mutta Pekkarisen tuulivoimakytköksethän selvitettiin silloin pari vuotta sitten.

"Pekkarisen vävypoika, diplomi-insinööri Taamir Fareed työskentelee Taaleritehdas-pääomasijoitusrahaston tuulivoimajohtajana. Firman pienomistaja hän on ollut helmikuun lopusta. Vuonna 2011 Fareed tahkosi yli 104 000 euron ansiotulot.

Fareed toimi yhtenä valtioneuvoston asiantuntijoista, kun pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaa laadittiin. Ilmasto- ja energiapolitiikan ministerityöryhmän puheenjohtaja oli silloinen elinkeinoministeri Pekkarinen.

Tuulivoimakonsultointiin keskittyvän Ges Partners -yhtiön Fareed perusti jo marraskuussa 2008. Hallituksen varajäseneksi merkittiin Fareedin puoliso, diplomi-insinööri Tuulimari Fareed (os. Pekkarinen), joka työskentelee nykyisin Energiakolmio Oy:ssa.

Energiakolmio, joka on tuulivoimayhdistyksen jäsenyritys, solmi äskettäin yhteistyösopimuksen Taaleritehtaan kanssa. Aikaisemmin Tuulimari Fareed toimi projekti-insinöörinä tuulivoimakonsultointia harjoittaneessa FSG:ssä. Gradunsa hän teki uusiutuvan energian tuotantomuodoista investointikohteina.

Diplomityönsä esipuheessa Tuulimari Fareed kiittää työn tekemisen taloudellisesta mahdollisuudesta miehensä työnantajaa Taaleritehdas Oy:tä, joka kuvailee itseään yhdeksi tuulivoima-alan isoimmista toimijoista Suomessa."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013032916780974_u...

Sattumaako?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Taloudessa ja politiikassa mikään ei ole sattumaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei ole sattumaa, vaan rikollista oman edun ajamista, rahan ottamista julkisista varoista omaan käyttöön "ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi" ym. selityksillä. Suomi on siirtynyt vaaralliselle tuhon tielle, "Selitykset vetävät jo vertoja legendaariselle Spede Shown sketsille, jossa Pentti Siimes esitti Suomen Selitystoimiston selittäjää Kekkiä (förklarare Käcken), jonka arkistosta löytyi joka tilanteeseen joko kerta- tai kestoselitys". Mieleen tulee tukiselittäjä Pekkarinen (ställning förklarare Pekkarinen), syytäni en päälleni ota! Syöttötariffi rakennettiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, lämpenemisen estämiseksi jne.. eikä oman etu tai nepotismi vaikuttanut päätöksessä.

"Valtiovalta on monin tavoin tukenut siirtymistä politisoituneeseen pseudotieteeseen. Viimeisimpiä virstanpylväitä tieteen autonomian tuhoamisen tiellä on tutkimuslaitosten, Suomen Akatemian ja Tekesin vapaasti kilpailtavan tutkimusrahoituksen osittainen siirtäminen valtioneuvoston peukalon alle ns. strategiseksi tutkimusrahaksi. Aikaisemmin tiedeyhteisölle suunnatusta rahoituksesta noin 200 miljoonaa euroa jaetaan 2016 lähtien ’strategiseen’ tutkimukseen poliitikkojen haluamalla tavalla.

Tutkijat ovat rahoituksen turvaamiseksi pakotettuja tekemään strategista ’ilmastonmuutostutkimusta’ elääkseen, niin kauan kuin aihe on poliittisesti korrekti. Siltä varalta, että tämä rahasampo lähiaikoina ehtyisi happosade- ja metsäkuolemasampojen tavoin, on jo löydetty uusi strateginen kohde - kestävä kehitys (sustainability). Kestävä kehitys, jos sillä tarkoitetaan luonnonvarojen järkevää käyttöä, on tietysti kaikkien kannattama hyvä asia. Ongelmana on se, että termiä jo käytetään epätieteellisesti ja tarkoitushakuisesti sisällyttämällä sen piiriin jokseenkin kaikki ihmistoiminnan vaikutus. Rahan haju leijuu jo kestävän kehityksen tutkimus- ja opetushankkeiden yllä. Politisoituneessa ’tieteessä’ liikkuu maailmalla kymmeniä miljardeja euroja vuosittain. Siksi on ymmärrettävää, että vakituista työtä ja turvattua tulevaisuutta vailla olevat nuoret tutkijat turvautuvat tarkoitushakuisiinkin rahoitusmahdollisuuksiin, jos he voivat niiden avulla jatkaa intohimoaan, tieteen tekemistä.

Lämpenemisen hidastuminen tai loppuminen on pelurien painajaisuni. Ilmastonmuutostutkimuksen ainutlaatuisuus on siinä, että se sallii maalitolppien loputtoman siirtelyn sitä mukaa kun futurologiset ennusteet osoittautuvat vääriksi. Selitykset vetävät jo vertoja legendaariselle Spede Shown sketsille, jossa Pentti Siimes esitti Suomen Selitystoimiston selittäjää Kekkiä (förklarare Käcken), jonka arkistosta löytyi joka tilanteeseen joko kerta- tai kestoselitys. Myös luonnolliset luonnontapahtumat saadaan selittämällä näyttämään ihmisen aiheuttamilta muutoksilta. Millään muulla klassisella tieteenalalla tällainen pelaaminen ei tulisi kuuloonkaan, vaan sitä pidettäisiin epätieteellisenä puuhasteluna. Sanojen merkityskin on muuttumassa: Kymmenen päivän kylmä jakso on nykyisin kylmänpuuska, yhden päivän lämmin sää helleaalto."

http://ilmastofoorumi1.rssing.com/chan-56960176/al...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Alusta asti olisi pitänyt Suomessa panostaa tuulivoimassa kotimaisiin WindSide-turpiini tuuliruuveihin, mutta kun Saksalaiset lapamallin potkuri-turbiinit olivat halvempia (kiinalaista sekundaa) ja päälle sai vielä kaiketi EU tukia. Näin sitten mentiin nuoleskellen isompaa jotta saatiin kehnoja myllyjä ja vähän lisä tuohta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa korruptiotatosiaan tapahtuu vähän käteisenä mutta kaverinpalveluksina ja vaihtokauppoina sitäkin enemmän sitäkin enemmän.

Lisäksi Suomi on maa jossa työmarkkinat ja liikekaupat nojaa vahvoihin suhteisiin ja on riskialtis lankeamaan hyväveliverkoille ja kartelleille.

Samoin asenneilmapiiri verotukseen on tuonut lieveilmiönä verokikkailun joita harjoittaa niin julkinen-, yksityinen- kuin kolmassektori.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin on, Daniel. Ja jotenkin Suomessa on tosi hyväksyttyä tuo verkostotoiminta. Hiljaisesti hyväksyttyä - maan tapa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Maantapahan se on mutta koska se on saanut alkunsa on hankalampi pohtia mutta ainakin se oli syy Turuntautiin joka myös oli aiempi nimitys hyväveliverkolle.

Wkipedia Turuntaudista:
"Turun tauti on nimitys ilmiölle, jossa poliitikkoja lahjotaan tai lobataan vanhojen rakennusten purkamiseksi ja uudisrakennusten rakentamiseksi. Termillä voidaan viitata sekä poliittiseen kähmintään että vanhojen talojen purkamiseen."

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset