Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Moni nolaa vielä itsensä maahanmuuttajien palkkakeskusteluissa

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah esitti tänään oppisopimuskoulutuksen ajan palkoille omaa työehtosopimusta ja matalampaa kisällipalkkaa. Essayahin mukaan siitä olisi apua paitsi nuorille niin myös maahanmuuttajille.

– Tällainen ratkaisu voisi edesauttaa myös yhteiskuntasopimusneuvottelujen saamista vauhdikkaasti alkuun, Essayah kertoi lehdistölle lähettämässään tiedotteessa.

Essayah muistutti samalla, että nykymuotoinen oppisopimuskoulutus on sidoksissa työsopimussuhteeseen, jossa työnantaja saa pientä koulutuskorvausta työssä oppimisen ohjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Myös erinäiset kankeat hallinnolliset prosessit vähentävät Essayahin mukaan yrittäjien intoa tarjota oppisopimuskoulutuspaikkoja. 

Keskustelu sai alkunsa, kun maahanmuutosta vastaava sisäministeri Petteri Orpo (kok.) totesi Helsingin Sanomien haastattelussa olevansa valmis poikkeuksellisiinkin keinoihin, ja jopa lainmuutoksiin, jotta maahanmuuttajat saataisiin nopeammin töihin. Ministerin mukaan maahanmuuttajia kyllä työllistetään, kunhan palkat joustavat alaspäin.

Monet meistä ovat tuijottaneet suu auki heidän ulostulojaan.

Tuntuu siltä kuin ammattipoliitikkomme eivät olisi tehneet elämänsä aikana päivääkään töitä. Essayan kohdalla asiantuntemuksen puute oli suorastaan tyrmistyttävä. Poliitikkona tämä olisi voinut perehtyä edes hieman tarkemmin suomalaisten työelämään ja työläisten porrastettuihin palkkarakenteisiin, sillä työehtosopimuksissammehan on jo käytössä matalampi oppipoika- ja kisällipalkka, koska kaikki palkasta kilpailukykyisen tekevät osat loistavat poissaolollaan, jos työnantaja niin vain tahtoo. 

Työelämällä on tarjota niin työehtosopimuksen mukaiset oppisopimuspalkat, aikapalkat, henkilökohtaisetlisät kuin eri kokemuksen omaavien omat palkkaryhmätkin. Tämän lisäksi käytössä on alaikäisille suunnatut vähimmäispalkat. Luuleeko tässä maassa oikeasti joku, että opiskelijoille maksettaisiin täyttä keskipalkkaa?

Kristillisdemokraattien Sari Essayhin typerään ulostuloon kiteytyy tämän maan kenties suurin ongelma. Suomessa julkista tilaa hallitsevat ihmiset, joilla ei ole pienintäkään hajua mistä he puhuvat. Tästä huolimatta he haluavat olla kovasti kaikesta mieltä ja heidän mielipiteitään kuunnellaan. 

Lähtökohtaisesti työehtojen polkeminen on täysin väärä tapa yrittää kotouttaa turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia. Se ei pelkästään loisi tarpeetonta vastakkainasettelua työntekijöiden välille, vaan se vaikeuttaisi myös sopeutumista entisestään, kun yhteiskunta asettaisi jäsenilleen eri arvon työelämässä.

Tuntuu kuin maahanmuuttajille olisi varattu Suomesta toisen luokan kansalaisuus ja yhteiskunnallinen asema. Onko tämä varmasti se signaali, jonka me haluamme tänne saapuneille lähettää?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sarinkin olisi kannattanut pitäytyä siinä juoksemisessa.

Kuten Marko Rantaiso lainasi viisaasti Facebookin puolella: an nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur... eli poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.

- Axel Oxenstierna

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oppisopimuskoulutuksessa voitaisiin ottaa mallia Sveitsistä tai Saksasta, joissa varsin suuri osa koulutuksesta toteutetaan juuri oppisopimuksin. Suomessa ay-liike on ollut näkyvästi torpedoimassa jo vuosikymmenet oppisopimuksen käytäntöä koulutuksena yrityksen tarpeisiin.

Millä tuntipalkalla EU-maissa yleensä voidaan työllistää turvapaikanhakijoita ?

Saksasta löytyy malleja 1 euro / tunti julkisella sektorilla yleishyödyllisissä palveluissa ja muistaakseni 5 euroa / tunti aivan oikeissa töissä.

Mene ja tiedä, miten asia on ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei löydy Saksasta euron tuntipalkkoja. Matalapalkkoja kyllä, mutta nekin ovat 5 - 8 euroa ja työt ovat sellaisia 400 euron minijobeja, jolloin työntekijä saa käytännössä täydet sosiaalituet, mutta tienaa hieman ekstraa siihen kaveriksi.

Saksan kovat työllisyysluvut ovatkin juuri tästä syystä illuusio ja yksi maan suurimmista valheista. Tulonsiirtoa tapahtuu aivan samaan tahtiin kuin Suomessakin. Saksa on vain pitänyt teollisuudestaan kiinni, jonka vuoksi sillä pyyhkii edelleen hyvin. Myös tuotantopuolella suurten tuotantojen koneistoja on halvempaa pitää käynnissä kuin suomalaisia nyrkkipajoja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Alustuksessa ihmettelet etteivät politikot ota selvää. Siksi en malta olla viisastelematta. Sari taisi olla kävelyssä merkittävästi menestyksekkäämpi kuin juoksussa, joten neuvosi ei kuulosta kovin hyväntahtoiselta. Miksi suositella pitäytymistä jossain mitä ei kovin hyvin hallitse, oletan sinun luonnollisesti tarkistaneen faktat?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä se niin tuppaa olemaan, että maan kansalaisuuden omaavat ovat joka maassa ns. suosituimmuusasemassa verrattuna maahan vaeltaneisiin tai siellä tilapäisesti oleskeleviin nähden.

Minä en saanut äänestää Alankomaissa enkä Yhdysvalloissa, mahdollisuuteni tehdä ansiotyötä oli rajattu tarkasti jo viisuminkin perusteella, minun piti todistaa jo ennen maahan tuloa, että voisin vastata toimeentulostani (maan sosiaalituki ei ollut sellainen perustelu), en olisi myöskään voinut jäädä omalla päätökselläni sinne työhön poistumatta ensin maasta opiskeluajan jälkeen määräajaksi, minulla oli määräaikainen viisumi, joka oli voimassa vain tiettyä tarkoitusta varten, ei siis ikuisesti eikä piileskelyä varten, viranomaiselle valehtelemisesta maahantulon yhteydessä viisumini olisi peruutettu jne.

Tämän pitäisi olla kunkin maan oikeus: valita, keitä sinne tulee ja mitä siellä ko. ehtojen perusteella voi tehdä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Työperäinen muutto ja humanitaarinen maahanmuutto ovat kaksi täysin eri asiaa, vaikka niitä ei moneen vuoteen Suomessa eroteltukaan toisistaan. Myöntäisivät nyt vain suoraan päättäjätkin, että he haluaisivat pakolaiset maaorjiksi Etelä-Pohjanmaalle, jotta Suomestakin tulisi sadan vuoden päästä pirun hyvää rytmimusiikkia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos viisastelusta, Max.

Laitanpas tämän linkin tähän, kun en muutakaan paikkaa keksi. Ei varsinaisesti liity keskustelunavaukseeksi, mutta tähän se silti jää. Palataampa ajassa 2 vuotta taaksepäin.

Yle, 2.1.2014: SAK torjuu EK:n ehdotuksen työvoimapulan korjaamisesta maahanmuutolla

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) haluaisi lisätä maahanmuuttoa työllisyysasteen kohentamiseksi. Suomen ammattijärjestöjen keskusliiton (SAK) mielestä EK:n lausunnolla ajetaan palkka-alea.

Elinkeinoelämän keskusliitossa uskotaan, että pian Suomessa koittaa työvoimapula. Työvoiman niukkuus tulee rajoittamaan suomalaisen elintason ja kasvun mahdollisuuksia, sanoo EK:n pääekonomisti Jussi Mustonen Yle uutisille. EK muistuttaa myös, että maahanmuuttoa kaivataan kipeästi.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö torjuu Elinkeinoelämän keskusliiton puheet työvoimapulan korjaamisesta maahanmuutolla. SAK keskittyisi mieluummin työttömien maahanmuuttajien ja kantaväestön työllistämiseen.

– Meidän mielestä parempi olisi kouluttaa ja työllistää Suomessa työttömänä oleva maahanmuuttajaväki ja tietenkin myös kantaväestö, joka on työttömänä, mieluummin kuin lisätä maahanmuuttoa, toteaa SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen."

http://yle.fi/uutiset/sak_torjuu_ekn_ehdotuksen_ty...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Viime lokakuussa Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti halustaan nopeuttaa Suomeen muuttavien turvapaikanhakijoiden polkua veronmaksajiksi. Monen suomalaisen tavoin myös EK:n mielestä kotouttamista ja työelämään pääsyä pitää tehostaa. Tuolloin EK ehdotti, että työnantajille tulisi antaa joustava mahdollisuus tarjota työpaikkakokeiluja maahanmuuttajille.

Työkokeilussa oleva maahanmuuttaja ei olisi työsuhteessa, vaan sananmukaisesti kokeilemassa työtä. Työnantajan ei tarvitsisi myöskään osallistua millään tavalla palkkakustannuksiin, vaan työtä kokeileva saisi rahakorvauksensa veronmaksajien kustantamasta työmarkkinatuesta. Nyt poliitikot sitten puhuvat palkka-alesta, josta on kyllä muutenkin jankutettu jo yli vuosi, vaikka kaikki tilastot osoittavat, että suomalainen työvoima ei ole edes erityisen kallista kilpailumaihin verrattuna.

Timo Juutilainen
Janne Suuronen

Kirjoittaja antaa ymmärtää, että asiantuntemusta löytyy. Parhaiten Suomea rakennetaan ja parannetaan nyrpeyden (kun joku kerrankin ehdottaa jotain) sijaan rakentavilla parannusehdotuksilla.

Oppisopimuskoulutushan ei ole kovin yleistä Suomessa. Osaisitko eritellä, että kuinka siitä saataisiin toimivampi (houkuttelevampi työnantajille) ja sen myötä estettäisiin yhä suuremman koulua käymättömien nuorten syrjäytymisen (työttömyyden vuoksi) joukon syntymisen ?

Työehtosopimusten mahdollistamaan "muutaman kuukauden" harjoittelijapalkkaa tuskin tarkoitit, kun kirjoitit työehtosopimusten jo nyt sisältävän "oppipoika- ja kisällipalkan". Vai tarkoititko ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos ehdotetaan jo olemassa olevaa järjestelyä, niin eikö se ole ennen kaikkea typerää. Oppisopimusajalta maksetaan tälläkin hetkellä alasta riippuen 70 - 85% työehtosopimuksen minimistä. Itse kävin aikoinaan oppisopimuksen metallialalta, ja kuukaudessa käteen lyötiin 1600 euroa.

Janne Suuronen

"
Oppisopimusajalta maksetaan tälläkin hetkellä alasta riippuen 70 - 85% työehtosopimuksen minimistä.
"
Yritin kaivella (SAK:n) työehtosopimuksista mainintaa moisesta, mutten löytänyt yhdestäkään. Harjoittelijoista siellä puhuttiin ja oli tietysti palkkaluokan alin aste. Ei siis jokin prosenttiluku minimistä.

Voisitko antaa minulle jonkin lähteen, josta voin tarkistaa tuon kirjoittamasi "70-85% työehtosopimuksen minimistä" ? Puheenvuorosi aloituksen uskottavuus oikeastaan jo vaatisi sitä.

1600 euroa / kk ei tosiaankaan kuulosta oppisopimuspalkalta; kustantaa työnantajalle sivukuluineen 3000 euroa / kk + muiden opettamiseen käyttämä aika (ja työkalut) päälle. Ei ainakaan pien- ja keskisuurille yrittäjille mikään pikkujuttu. Päinvastoin.

Jätit vastaamatta kohdan, että kuinka saisit oppisopimuksesta houkuttelevamman työnantajien näkökulmasta ? Nuorten syrjäytymisen vähentämiseksi. Nythän vaikkapa 1600 euroa / kk palkka oppisopimusaikana kelpaisi todella monelle koulua käymättömälle nuorelle. Joten oppisopimusten vähyys ei ole nuorista kiinni, vaan työnantajien (taloudellisesta ?) haluttomuudesta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Työnantaja saa valtiolta tukea palkanmaksuun ja tämän lisäksi omasin jo työkokemusta alalta. Eivät oppisopimusoppilaat ole yleensä 18-vuotiaita, vaan pääosin aikuisia ihmisiä, jotka vaihtavat taloussuhdanteiden vuoksi alaa. Esimerkiksi Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskuksen oppilaiden keski-ikä on 40-vuotta.

Janne Suuronen

Tässä vielä vähän lisää painetta todistaa väitteesi noista "70 - 85% työehtosopimuksen minimistä" prosenttiluvuista.

"Työnantaja maksaa oppisopimusopiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa"
http://www.jao.fi/fi/Jyvaskylan-oppisopimuskeskus/...

"Opiskelija saa työssä oppimisen aikana työehtosopimuksen mukaista palkkaa."
http://www.yrittajat.fi/yritystoiminnanabc/oppisop...

"Opiskelija saa työssä oppimisen aikana työehtosopimuksen mukaista palkkaa."
http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikou...

Takerruin tähän ihan vein sen vuoksi, kun haukuit poliitikot tietämättömiksi ja annoit ymmärtää tietäväsi asian paremmin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

"Maksetaanko oppisopimusaikana palkkaa?

Työnantaja maksaa oppisopimusopiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppilaitoksen lähipäivien palkanmaksusta sovitaan erikseen oppisopimusta tehtäessä. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa oppilaitoksen lähipäiviltä, maksaa oppisopimuskeskus opintososiaalisia etuja, kts. jäljempänä.

Millaista palkkaa työnantaja maksaa oppisopimuksen ajalta?

Työnantaja maksaa opiskelijalle vähintään alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tarkempia tietoja alan palkkauksesta voi kysyä ammattialan liitosta. Voimassa olevat työehtosopimukset löytyvät http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/tyoehto/."

Esimerkiksi metallialalla palkka rakentuu mm. aikaisemmin mainitsemastani kokemuksesta, mutta ennen kaikkea henkilökohtaisesta lisästä (3-25% palkasta). TES-mukainen palkka ei ole juuri mitään. Liiton sivujen mukaan oppisopimustyöntekijälle pitää maksaa 7,62 euroa tuntia kohden, joka on siis minimi. Tämä kuulostaa minusta kohtuulliselta, koska yleensä oppisopimusalat eivät ole rakettitiedettä ja hyvin usein on käytäntönä, että jopa ammattikoulunkäyneet henkilöt joutuvat menemään oppisopimuksen kautta sisään yritykseen, koska työnantaja haluaa säästää palkkakustannuksissa -valtio tukee oppisopimuskoulutusta. Tuolloin kone- ja metallipuolen ammattikoulussa käynyt opiskelee esimerkiksi kunnossapitoasentajaksi.

Tuossapa metalliliitos sivut, http://www.metalliliitto.fi/tyokohtaiset-tuntipalkat

Ja näitä lisiä oppisopimusopiskelijalle ei tarvitse maksaa, eikä niitä myöskään makseta. Sama pätee ainakin rakennusalaan. Virheellisesti väitin työehtosopimuksesta, vaikka kyse on alan keskipalkasta, mutta nyt se ainakin on todistettu.

http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija

Alaikäisten palkat puolestaan ovat keskimäärin 70–90 prosenttia alimmasta taulukkopalkasta. http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija

Eli toisin sanoen, kuten blogitekstissäkin totean, Suomessa on jo kisällipalkat ja tämän lisäksi nämä eri lisät antavat työnantajalle joustovaraa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

On harhaista kuvitella, että työmiehen palkkarakenne koostuisi yhdestä ainoasta könttäsummasta. Näin ei tapahdu edes kaupan kassalla. Ja eikö nämä maksettavat lisät, jotka muuten ovat ainoa tekijä, joka tekee palkasta kilpailukykyisen sosiaalitukien kanssa, ole juuri sitä joustavuutta, jota työmarkkinoilta odotetaan.

Oma palkkarakenteeni vakitöissä muodostui alhaisesta peruspalkasta, johon tuli päälle henkilökohtainenlisä, kokemuslisä ja toisinaan esimerkiksi likaisen- tai vaarallisentyönlisä ja yö- tai iltalisä. Oppisopimusopiskelijalle työnantajat tuskin tarjoavat lisiä, elleivät ne ole lakisääteisiä. Yleensä oppisopimusopiskelijat työskentelevät kuukausipalkalla, jolloin lisiä ei muutenkaan kertyisi. Se on silti upea tapa päästä mukaan työelämään, mutta ei se palkka ole niin korkea kuin puhutaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Siirrymmekö sosialismiin eli valtio maksaa palkat toimeentulo- ja asumistukena, tai eurososialismiahan tämä lähinnä olisi. Joka tapauksessa jos palkallaan ei pysty maksamaan edes peruselinkustannuksiaan niin tilanne on kestämätön yhteiskunnalle.

Kari Ahveninen

Martti, oletkohan aivan kartalla?

"Tuntuu siltä kuin ammattipoliitikkomme eivät olisi tehneet koko elämänsä aikana päivääkään oikeita töitä. Essayan kohdalla asiantuntemuksen puute oli suorastaan tyrmistyttävä. Poliitikkona tämä olisi voinut perehtyä edes hieman tarkemmin suomalaisten työelämään, sillä työehtosopimuksissammehan on jo käytössä matalampi oppipoika- ja kisällipalkka."

Itse en tällä hetkellä tiedä ensimmäistäkään näistä Suomen poliitikkojen kaartista joka olisi tehnyt varsinaisesti mitään oikeaa työtä, kun en oikein osaa pitää tsupparin hommia puoluetoimistossa mitenkään oikeina töinä.

Siis ammattipoliitikoistamme ei kukaan ole koskaan tehnyt oikeita töitä, vaikka ovat kyllä varmaankin kuulleet että sellaista jossain tehdään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Vastauksena blogistin kirjoitukseen sekä tähän kommentti kohtaan: "en tällä hetkellä tiedä ensimmäistäkään näistä Suomen poliitikkojen kaartista joka olisi tehnyt varsinaisesti mitään oikeaa työtä, kun en oikein osaa pitää tsupparin hommia puoluetoimistossa mitenkään oikeina töinä.

Siis ammattipoliitikoistamme ei kukaan ole koskaan tehnyt oikeita töitä, vaikka ovat kyllä varmaankin kuulleet että sellaista jossain tehdään."

Ai? En tiedä lasketko noin 25 vuoden kokemusta paperitehtaiden tuotannon eri tehtävistä jatkuvassa kolmivuorotyössä työksi?' Minä lasken ja väitän tehneeni ihan oikeita töitä.

Ei mulla muuta :)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #24

Täältä löytyy aina näitä "tietäjiä". Joskus joku heistä saa ansaitsemansa vastauksen.

Kari Ahveninen

Jari, lasketko jo itsesi ammattipoliitikoksi? Koko elämäsi tehneeksi politiikkaa? Jos on ollut ihan oikeasti töissä niin onko silloin ammattipoliitikko? Aloititko tsupparina puoluetoimistossa?

Sorry, mutta nyt loukkaannuit ihan turhasta, sillä en todellakaan pidä sinua ammattipoliitikkona joita kommenttini koski.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #33

Eikö politiikankin ammattilaisuus ala siitä kun alkaa nostamaan siitä työstä palkkaa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Saanen puolustaa Sari Essayahia, sillä hän oli pitkään töissä erään yrtyksen controllerina eli KTM-koulutuksensa mukaisessa työssä jo ennen MEP-aikaansa.

Jos Suomessa on ylipäätään työtä jakaa, kyllä sille tekijöitä löytyy, toistaiseksi pääasiassa maan omasta työttömien jättiarmeijasta (-+ 450 000?). Sellaisen suurtyöttömyyden pitkäaikaisuus on kanskuntamme suurimpia häpeäpilkkuja.

Ministeri Petteri Orpon tulisi ensisijaisesti olla huolissaan lainsäädännöstä ja valvaonnasta, jolla tulijoita voidaan padota tai rajoittaa. Tähän pakkiin kuuluvat etuisuudet, asumisperusteiset tuet, turvallisten maiden kautta tulleet ja jo uutisissa esilla olleet ulkovaltiojen mahdolliset "pakolaisannostelut", joilla Euroopan ja Suomen vakautta tarkoituksellisesti huojutetaan.

Schengen taitaa olla ns. taputeltu, sillä sopimuksen alkuperäinen tarkoitus nimenomaan eurooppalalsten ihmisten vapaasta liikkumisesta ei näin toteutettuna toimi. Jo EU-kansalaiset harrastavat ns. sosiaalishoppailua ja mm. Kreikassa ja Kyproksessa on käytetty talletusten siirto- ja nostorajoituksia: se rikkoi pääoman vapaata liikkumista.

Uutisissa todettiin, että EU:kin on hermostunut (mm. Itävallan ratkaisusta) sillä se pelkää jo 2019 EU-vaalien tuovan nykyistä suurempia muutoksia euroideologien ja -skeptikoiden kannatuslukujen suhteisiin. Itävalta haluaa antaa signaalin: "tänne ei kannata tulla".
Voi olla unionille ja sen rauhalle vain hyväksi palata alkuperäisen Eurooppa-aatteen äärellle tyyliin Erkki Toivanen:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Generalissimus Putin ja Kaasuputki-Putin ovat sitten yksi lisäristi Brysselille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tänään juuri Sipilän lestadiolaiskaveri, pääministerin erityi­se­dus­taja ja YK:n rauhan­vä­li­tys­ver­koston johtaja Antti Pentikäinen totesi, että pakolaisia käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan.

– Ihmisten liikkuvuuden taustalla on valtioita, jotka pyrkivät syste­maat­ti­sesti horjuttamaan tilannetta Euroopassa, Pentikäinen arvioi.

KRIISIN syvyys johtuu Pentikäisen mielestä siitä, että osallisena on valtioita, joilla on vihamielisiä pyrkimyksiä Eurooppaa kohtaan. Näiden etu on, että Eurooppaan tulee mahdol­li­simman paljon turva­pai­kan­ha­ki­joita.

Pentikäinen huomauttaa, että esimerkiksi Venäjän tekemät ilmaiskut ovat kohdistuneet alueille, joissa on valtavasti evakkoja.

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6%2F3%2...

Monikulttuurisesta unelmasta ja Euroopan huolestuttavaksi käyneen työvoimareservin ja demografian pelastajasta Venäjän ihmisaseeksi. Oudosti se maailma muuttuu. Tässä ei tietenkään voi liikaa painottaa sitä, että sisällissota puheksi vuonna 2011 ja pakolaisia alkoi virtaamaan Eurooppaan valtavasti vuoden 2014 lopussa. Venäjä liittyi ISIS-vastaiseen sotaan vuoden 2015 lopussa. Moni saattaisi ihmetellä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Puhutko muuten lestadiolaisuudesta jollain osin tunnistettavalla mutta epämääräisellä sävyllä? Onko uskonnolla merkitystä noiden asioiden kannalta joita varsinaisesti käsittelet? Mistä näkökulmasta, samastako kuin kävelyurheilijan uralla? Entäpä jos Essayah olisi valinnut jonkin vähemmistöuskontokunnan marokkolaisen isänsä kotimaan kulttuurista? Toisitko sen esiin tässä blogissa jos Sarin valinnat ja kannat muuten olisivat samat?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Itse asiassa empiiristen tutkimusteni perusteella uskallan väittää, että lestadiolaisten keskuudessa esiintyy poikkeuksellisen paljon nepotismia. Muuten minulla ei ole kyseisestä uskontokuntaa vastaan yhtään sen enempään kuin yhtään toistakaan maapallolla olevaa uskontokuntaa vastaan. Essayah ei ole lestadiolainen, vaan helluntailainen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #21

Sari on helluntailainen joo. Puhut 'Sipilän lestadiolaiskaverista' ja Sarinkin kristillisyyden mainitsit, joten ajattelin missä mielessä viittaat uskonasioihin. Onhan se tietty turvallista repostella suomalaisten lahkolaisuuksiakin, kun ei tarvitse fatwaa yms, joukkovalistusta pelätä ;)

Muuten tuosta nepotismista eli sukulaisten suosimisesta. Sinulla on siis yhtä uskontokuntaa jotain vähän vastaan koska se suosii sitä. Tiesithän että toinen islamin valtasuuntauksista perustuu käsitykseen Muhammedin pyhyysperinnön määräytynisestä suvun mukaan. Älä kerro ääneen, jos sinulla on jotain sitä vastaan, Martti hyvä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #22

Johan täällä 80 prosentissa blogikirjoituksista retostellaan Islamilla, niin aivan samaan kastiin minä nämä kristitytkin laitan. Eurooppaan tulee paljon pakolaisia Eritrean diktatuurista, jossa mm. silvotaan pikkutyttöjen sukupuolielimiä. Eritrea on kristillinen maa.

Ilmeisesti ei saisi paheksua muuta kuin ajan hengen mukaisesti islamia, eikö niin?
Kyllä minä varauksella suhtaudun jokaiseen, joka uskoo parituhatta vuotta vanhaan kirjaan ja tuo sitä esiin mm. ajamassaan politiikassa. Uskonto henkilökohtaisella tasolla puolestaan on yksi ja sama.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #25

" Ilmeisesti ei saisi paheksua muuta kuin ajan hengen mukaisesti islamia, eikö niin?"

Harvoinpa luen noin tiukasti yksisilmäisen ennakkonäkemyksensä päällä istuvaa kommenttia. Ainakin jos tuo oli minulle tarkoitettu vastaus, miltä se näyttää, "eikö niin?" - Olen kutakuinkin uskonnottomana itseäni pitänyt kristitty. Useimmin jos yleensä koskaan kun olen jotain uskontosuuntausta kritisoinut, niin sitten enimmäkseen joitain kristillisiä sellaisia. Ja ihan vaan siksi että ne muutama ovat helkkarin ulkokullaisia ja paskamaisen rasistisfasistisia kaikessa epärealistisessa elämänkieltämisessään ja ihmisyydenvastaisuudessaan. Erityisesti tarkoitan isovenäläisortodoksista punaruskeaa synodia joka putinisti-KGB-mafiansa johdolla harjoittaa stalinilaishitleriläistä lebensraum-anschluss-politiikkaa ja on Moskovan patriarkan suulla julistanut pyhän sodan ja jopa hyväksyy Suomen Karjalan laittoman neuvostomiehityksen jatkamisen. Milosevicilais-serbialaisen ortodoksifasistijunttakirkon ohella Euroopassa tuollaisia ihmisyydenvastaisia linjauksia vetelevät vain eräät islamistijihadisteja myötäilevät suuntaukset epävirallisissa radikalisoituneissa piireissä. Täällä kirjoittamaani uskontokritiikkiä jossa islam pääsee syystäkin vähällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205535-s...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

http://areena.yle.fi/1-3259879?autoplay=true
Tuosta jälkipörssin lähetyksestä löytyy pellervon Pasi Natrin mielipide oppisopimuspalkasta, tyylikäs ratkaisu. Mitä helvettiä se kuuluu ay-väelle mitä maksetaan peruspäivärahan lisäksi. Mikset ota kantaa näihin työllistettyihin työttomiin, jotka ansaitsevat 7-9 euroa yli peryspäivärahan? Ala-arvoinen blogi Asikaiselta, olisit jotenkin uittanut rasistit ja natsit näiden uskontojen lisäksi liukuvoiteeksi, se olisi ollut 10 pistettä ja papukaijammerkki. Et yleensä alennu moiseen paskaan blogeissasi, huono päiväkö ulkomailla?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuule veikkosten, olen jo monta kertaa ottanut kantaa. Kuten tuossa blogissa näkyvässä linkissäkin totesin, että maahanmuuttajien palkka-alella ajetaan vain työvoiman kokonaisvaltaista devalvointia, jota minä vastustan henkeen ja vereen. Jos elin- ja asumiskustannukset eivät jousta, niin siinä tapauksessa ei tule palkkojenkaan joustaa. Suomessa on jo aivan tarpeeksi työssäkäyviä ihmisiä, joiden surkea palkka subventoidaan Kelalle ja Sosiaalitoimeen, jotta isäntä tienaisi enemmän. Veronmaksajat kustantavat sitten sen asumisen ja elämisen, koska palkka ei riitä - ostovoima on huvennut olemattomaksi vääristyneen kilpailuun ja liian korkeaan verotuksen myötä.

EK aloitti puhumaan maahanmuuttajien haalimisesta jo vuonna 2013 lopussa. Nyt he niitä sitten saivat. Tämän jälkeen pitäisi saada maahanmuuttajat ilmaiseksi töihin, niin kuin suomalaiset konsanaan, joita työvoimatoimisto toisinaan kyykyttää päivärahapalkalla eri verstaissa. Suunta on ollut jo pitkään väärä, ja nyt tulisi viimeistään kääntää ruoria. Tämä maahanmuuttajien palkka-ale on juuri sitä, mistä EK on nähnyt märkiä unia jo pitkän aikaa. Eräänlainen raja-aita. Tämän ylitse kun mennään, niin ei ole yksikään työläinen -kansallisuutta katsomatta- enää turvassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kaiken lisäksi tuo kristillisdemokraatin kommentti oli hölmö, koska käytännössä opiskelijat saavat jo alempaa palkkaa. Heille ei makseta samalla tavalla eri lisiä - palkkarakenteet poikkeavat suuresti. Orpon kanssa olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että työ on paras integraatio ja työhön tulee kannustaa. Tuloloukko, jossa kuitenkin joudun loppupeleissä sossunluukulta elämään, ei sitä tee.

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen

Sitä ihmettelen, että siitä nostetaan iso meteli, jos turvapaikanhakijoita yritetään työllistää alipalkalla, kun suomalaisia työttömiä on jo vuosikausia pakotettu rangaistuksen (karenssit, työvelvoitteet) uhalla työskentelemään täysin ilman palkkaa erilaisin keinotekoisin nimikkein.

Minusta työstä pitäisi aina maksaa asianmukainen palkka, oli sitten kyse turvapaikanhakijasta tai suomalaisesta työttömästä. Muu on moraalittomuutta, mitä tässä maassa näyttää riittävän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset