Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Ministeri Orpo: Maahanmuuttajia työllistetään, kunhan palkat joustavat alaspäin

  • Ministeri Orpo: Maahanmuuttajia työllistetään, kunhan palkat joustavat alaspäin
  • kuvat: wikimedia commons
    kuvat: wikimedia commons

Maahanmuutosta vastaava sisäministeri Petteri Orpo (kok.) totesi eilen Helsingin Sanomien haastattelussa olevansa valmis poikkeuksellisiinkin keinoihin, ja jopa lainmuutoksiin, jotta maahanmuuttajat saataisiin nopeammin töihin.

Ministeri Orpon mukaan muutaman kymmenentuhannen ihmisen työllistämisen ei periaatteessa pitäisi olla mahdotonta. Helppoa se ei silti ole, sillä kuten varamsti tekin tiedätte, Suomen työttömyysaste on jo pitkään ollut 8,2 prosentin pintaa. Tilastokeskuksen mukaan viime marraskuussa työttömiä oli noin 216 000 (virhemarginaali ±17 000), joiden lisäksi maassamme on 151 000 työvoiman ulkopuolella olevaa piilotyötöntä.

Työ- ja elinkeinoministeriö puolestaan väittää, että marraskuussa olisi ollut jopa  342 100 työtöntä työnhakijaa. Suomen työmarkkinat kyntävät historiallisen syvällä. 

Tästä huolimatta sisäministeri on toiveikas ja korostaa työn merkitystä yhtenä kotouttamisen välineenä.

Hänen mukaan maahanmuuttajien työllistämisessä on otettava kaikki keinot käyttöön. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palkoissa joustetaan alaspäin. Yritykset tuskin voivat maksaa kielitaidottomalle samaa palkkaa kuin muille, ministeri tuumaa. Tiedettävästi saksalaiset ekonomistit pohtivat jo viime joulukuussa perinteisen minipalkan poistamista, jotta pakolaisten työllistyminen onnistuisi paremmin.

– Mahdollisia työllistämiskeinojahan on loputtomiin. Oppisopimuskoulutus, työssä oppiminen, työn ja koulutuksen joustava yhteensovittaminen, kokoomusministeri listaa.

Petteri Orpon mukaan ihmisten ei tulisi kuitenkaan olla huolissaan hallituksen tuoreista linjauksista, sillä maahanmuuttajat ovat suomalaisille ennen kaikkea mahdollisuus. Tosin haastattelussa hän ei kuitenkaan lähtenyt sen tarkemmin selvittämään, että minkälaisista mahdollisuuksista tässä nyt oikein on kyse, ja keitä nämä mahdollisuudet tulevat oikein koskettamaan. 

Virsi on sama, vain säkeet ovat muuttuneet. 

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti viime vuoden lokakuussa halustaan nopeuttaa Suomeen muuttavien turvapaikanhakijoiden polkua veronmaksajiksi. Monen suomalaisen tavoin myös EK:n mielestä kotouttamista ja työelämään pääsyä pitää tehostaa. Tuolloin EK ehdotti, että työnantajille tulisi antaa joustava mahdollisuus tarjota työpaikkakokeiluja maahanmuuttajille. 

Työkokeilussa oleva maahanmuuttaja ei olisi työsuhteessa, vaan sananmukaisesti kokeilemassa työtä. Työnantajan ei tarvitsisi myöskään osallistua millään tavalla palkkakustannuksiin, vaan työtä kokeileva saisi rahakorvauksensa veronmaksajien kustantamasta työmarkkinatuesta.

Tietysti se oli hyvin sydäntä lämmittävää, kun EK:kin halusi kantaa huolta maahanmuuttajien kotoutumisesta tänne pohjolaan, mutta jokin tässä keskustelussa silti tuntui olevan vinksallaan.

Ihan niin kuin olisin käynyt sen joskus aikaisemminkin.

Nyt muistan, eikö meille suomalaisille olekin tarjottu jo jonkin aikaa kuntouttavaa työtoimintaa TE-toimiston puolelta. Tällä tavalla suomalaisia pyritään aktivoimaan ja tekemään ilmaiseksi töitä kuntouttavan työtoiminnan nimissä. Tänä päivänä yhä useampi työttömäksi jäävä ohjataan suoraan ilmaistöihin - kaleeriorjaksi EK:n veneeseen. Ilmiö on ollut hurjassa nosteessa jo viiden vuoden ajan, enkä yhtään ihmettele että miksi. Kuntouttavassa työtoiminnassa valtio vastaa työntekijän kustannuksista, kun taas yhtiö tai yrittäjä keskittyy pääosin voittojen käärimiseen.

Lain mukaan kuntouttavalla työtoiminnalla ei saisi korvata palkkatyönä tehtävää työtä, mutta esiin tulleiden tapausten valossa tarkasteltuna tämän järjestelmän väärinkäyttö on enemmänkin käytäntö kuin poikkeus. Palkattomana työskenteleviä on käytetty niin autopesuloissa, kiinteistöpalveluissa kuin ihmisten hoitotyössäkin. Tämän päivän Suomessa ei haluta maksaa matalapalkkaisille työntekijöille heille kuuluvaa palkkaa, vaan kustannukset sysätään häpeilemättömästi valtiolle ja veronmaksajille. 

EK saa orjansa - tavalla tai toisella.

Ensimmäisenä katoavat fyysiset ja monotoniset työt, jotka eivät vaadi koulutusta. Hyvin pian tämän jälkeen kuntouttavia töitä tarjotaan varmaan jo ammattiin valmistuneillekin. Ja nyt niitä olisi sitten myös maahanmuuttajille. Seuraavaksi sitten minimipalkat alkavat joustamaan, kun joillekin aloille tulee liikatarjontaa ja ennen kaikkea ilmaistyövoimaa. Työmarkkinat vääristyvät.

Moni teistä varmasti ajattelee, että kouluttautumattomat sekatyömiehet ja laiskottelevat maahanmuuttajat ovat kohtalonsa ansainneet, mutta kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan, ennen kuin asettuu syyllistäjien kasvavaan kuoroon. Tämän päivän Suomessa et voi koskaan tietää, milloin seuraavat yt-neuvottelut alkavat. Seuraavaksi voi hyvinkin olla vuorossa sinun työpaikkasi ja sinun työpisteesi. Kuten sistäministerikin totesi, maahanmuuttajat on saatava oppisopimuskoulutuksiin mahdollisimman nopeaa. Ja palkat joustavat alaspäin.

Kyse on työvoiman tarjonnasta ja sen kustannuksista.

Totesin jo viime syyskuussa, että pakolaistulvassa on osaksi kyse myös maamme sisäisestä devalvaatiosta.  Ei se salaisuus ole, että euroa on pidetään Suomelle liian vahvana valuuttana. Sen kurssi määräytyy markkinoiden kautta, eikä sitä voi devalvoida. Ja jos euroa ei voida delvalvoida, niin silloin valtioiden sisäinen devalvaatio toteutetaan työvoiman tarjonnan ja sen kustannusten kautta.

Tällä hetkellä Suomeen luodaan paarialuokkaa, jotta myös tulevaisuuden ikäpolvet saisivat perseenpesijöitä vanhainkotiin ja jonkun moppaamaan metrotunnelin lattioita verestä, kusesta ja oksennuksesta. Tuntuu kuin maahanmuuttajille olisi varattu täältä toisen luokan kansalaisuus ja asema, vaikka varmasti osa suomalaisistakin putoaa väistämättä tähän alempaan yhteiskuntaluokkaan. 

Yhtälö ei kuitenkaan ole täysin aukoton, koska korkeiden elinkustannusten vuoksi maassamme ei pärjää liian matalalla palkalla. Rahat eivät yksinkertaisesti riitä elämiseen, jos tienaat liian vähän. Jotta tämä outo asetelma saataisiin toimimaan, tulisi valtion pakottaa myös elinkustannukset alaspäin. Tätä tuskin tulee ainakaan minun elinaikanani tapahtumaan. Tulevaisuuden paarialuokka joutuu näin ikään turvautumaan valtion maksamiin tukiin elättääkseen itsensä, ja tätä kautta koko roska kaatuu lopulta työssäkäyvän keskiluokan harteille, kun tukea tarvitaan niin vuokranmaksuun kuin ruokakauppaankin. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus tulee väistämättäkin tuomaan täysin uudenlaisia ongelmia suomalaisten arkielämään. Haasteita, joihin meillä ei ole vastausta.

Suomen demografinen ja taloudellinen huoltosuhde on jo nyt hälyttävällä tasolla.

Eurostatin analyysien mukaan huoltosuhteemme olisi EU-alueen surkeimpia ja saavuttaisi häntäpään viimeistään vuonna 2020. Nopeasti heikkenevä huoltosuhde vaikuttaa suoraan eläkejärjestelmiin sekä julkisten ilmaispalvelujen rahoittamiseen. Tilanteen uskotaan jatkuvan samanlaisena ainakin vuoteen 2030 saakka. Hyvinvoinnista joudutaan tulevina vuosina tinkimään, eikä leikkauksiltakaan voida vältyyä. Yksi asia on kuitenkin selvä - ei huoltosuhteemme ainakaan palkkoja pienentämällä tule paranemaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ottaa pattiin olla aina oikeassa. Ei tällaisesta voi pitää.

Risto Laine

En minäkään pidä ja oikeassa olet. Näitä voisi hyvällä omallatunnolla kutsua "orjaisännäiksi" ja heille ovat tuntemattomia sellaiset käsitteet, kuin reiluus ja tasapuolisuus. Heille se merkitsee vapautta riistää, hyväksikäyttää, ahnehtia, nöyryyttää ja alistaa lähimmäisiään.

Liberalismilla on pimeä puolensa ja se on orjuus ja se että yksi saa olla vapaa, merkitsee sitä, että satojen pitää olla hänen orjiaan. Kuka muistaa elokuvan Kunta Kinte?, se ajan ihminen oli niiiiin liberaali.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Risto Laine

Teidän juttunne orjuudesta, epäoikeudenmukaisuudesta, epäreiluudesta, ahneudesta ja nöyryyttämisestä toteutuu vasta sitten, kun ihmiset pakotetaan hänen vastustuksestaan huolimatta työhön.

Vastavuoroisesti, jos joku haluaa ottaa vastaan työn vapaaehtoisesti ja innokkaana, pienemällä palkalla, itse työnantajansa kanssa sopimalla, kuin ay-liike on määrännyt, hänestä tulee luopio ja ay-liikkeen vihollinen, hylkiö.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Näkemys tuokin, Risto.

Oletko koskaan seurannut Sakari "uuninpankkopoika" Timosen kirjoituksia työttömyydestä ja tuloeroista? Moni suomalainen pakotetaan jo nyt tekemään työtä ilmaiseksi. Ilmaistöitä teetätetään ennen kaikkea työharjottelijoiden ja työkokeilujen kautta. Sitten on myös tänä kuntouttava työtoiminta.

Tänä päivänä yhä useampi työttömäksi jäävä ohjataan suoraan kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Ilmiö on ollut hurjassa nosteessa jo viiden vuoden ajan. Kuntouttavassa työtoiminnassa valtio vastaa työntekijän kustannuksista, kun taas yhtiö tai yrittäjä keskittyy pääosin voittojen käärimiseen.

Lain mukaan kuntouttavalla työtoiminnalla ei saisi korvata palkkatyönä tehtävää työtä, mutta esiin tulleiden tapausten valossa tarkasteltuna tämän järjestelmän väärinkäyttö on enemmänkin käytäntö kuin poikkeus. Palkattomana työskenteleviä on käytetty niin autopesuloissa, kiinteistöpalveluissa kuin ihmisten hoitotyössäkin. Suomessa ei haluta maksaa matalapalkkaisille työntekijöille, vaan kustannukset sysätään valtiolle.

http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kuntouttava...

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3304434-mini...

Risto Laine Vastaus kommenttiin #6

En ole lukenut uuninpankoa ja tuskin edes luen, mutta eikös juuri ilmaistyö ole orjuuttamista, tylyttämistä ja ahneutta. Se että valtio/kunnat osallistuu tälläiseen tukityöllisyys muodossa on ilmeisesti tuki tälläiseen orjuuttamiseen. Näin se maailma muuttuu http://www.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/... Näin se orjaisäntä toimii.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #4

Itse en kuulu mihinkään Ay-liikkeeseen, en ole koskaan kuulunut. Olen syntynyt yrittäjä perheeseen ja itse ollut yrittäjä 25 vuotta, joten tiedän kyllä mitä on reiluus, tasapuolisuus, inhimillysyys käsite työntekijöitä kohtaan. Olen myös tavannut suuren joukon näitä nk. orjaisäntiä, joilta on hukassa em. asiat. Ei ole mikään salaisuus, että liberilismin pimeä puoli on orjuus se kuuluu kovaan maailmaan ja suurliikemiehet ja plutokraatit edustavat tätä.

1700-luvulla ja 1800-luvulla Liberaalit vastustivat sosiaaliturvaa, yleistä äänioikeutta, ilmaista opetusta, yhdistymisvapautta, työehtosopimuksia, työsuojelulainsäädäntöä, lapsityövoiman kieltoa ja ammattiyhdistyksiä, mitkä on itsestään selvyyksiä nykyään. Näitä he myös ovat nykyään kyykyttämässä nurin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #15

Hienoa kuulla, Risto. Uskon yrittäjähenkisyyden olevan periytyvää ja ympäristöstä omaksuttua. Minusta ei siihen varmaankaan kaivosmiehen poikana olisi, koska olen liian turvallisuudenhakuinen, mutta ihailen kyllä avoimesti ihmisiä jotka uskaltavat lähteä ottamaan riskejä yrittäjinä.

Tavallaan pienyrittäjät ja työntekijät ovat samassa veneessä, sillä molempia rokotetaan verotuksen kautta aivan liikaa. Ja molempia ahdistetaan nurkkiin. Se minua yleensä kaikista eniten ottaakin pattiin, kun työntekijät ja pienyrittäjät laitetaan räksyttämään toisillensa, vaikka samaan aikaan kaikista isoimmat kalat uivat röyhkeästi verkon lävitse.

Suomessakin riittää näitä jättiläisyrityksiä, joita valtio tukee kaikista avokätisimmin mm. verotuksen ja yritystukien kautta. Jotenkin vähän vinksallaan tuokin, että pieniä kasvuyrityksiä jotka vielä etsivät omaa paikkaansa markkinoilta ei tueta nimeksikään, mutta markkinoiden jättiläisille kyllä riittää sympatiaa ja solidaarisuutta niidenkin edestä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #19

"Tavallaan pienyrittäjät ja työntekijät ovat samassa veneessä, ..."

1700-luvun lopun/1800-luvun alun luddiitit olivat lähes vastaavassa asemassa nykyisten pienyrittäjien kanssa. Talouden rakenteiden muutokset aiheuttavat/aiheuttivat molemmille ryhmille sen että he ovat/olivat vaarassa menettää taloudellisen itsenäisyytensä ja omien tuotantovälineidensä omistuksen.

Hauskaa miten tuolloin pari vuosisataa sitten heidän vihansa kohdistui lähes yksinomaan heitä tehokkaampiin ja suurempiin suuryrityksiin, kun nykyään se kohdistuu lähes yksinomaan valtioon ja työntekijöihin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siltä se kieltämättä tuntuu. Ihmisillä on jo nyt vaikeaa korkean tuloverotuksen vuoksi, ja samaan aikaan pääomaverotus on yksi EU-alueen alhaisimmista. Työntekijöiden ostovoima on rapakunnossa, mutta silti pitäisi tehdä näitä tuottavuusloikkeliineja.

Maailman Talousfoorumin tuoreimmassa kilpailukykyraportissa Suomi on yhä Euroopan toiseksi kilpailukykyisin valtio ja maailman neljäs. Vaikka kärkipaikkaa pitääkin nyt Sveitsi, on Suomi luokiteltu innovaatioiden ja koulutuksen tason osalta edelleen koko maailman ykköseksi. Parempi kuin kukaan muu.

Eurostatin vuoden 2015 maaliskuussa julkaiseman tilaston mukaan (2014) suomalaisten teollisuuden yksikkötyökustannukset olivat tuntuvasti pienemmät kuin vaikkapa Ruotsissa tai Saksassa. Viime vuosi oli yhtä riemua ja voittokulkua, kun Saksassa työvoimakustannukset kasvoivat yli tuplasti nopeammin kuin Suomessa. Täällä mentiin euroalueen keskiarvoa hitaammalla tempolla.

Nyt sitten pitäisi vielä palkatkin laittaa leikkuriin. Palkat, joilla toimeentuleminen on jo valmiiksi hankalaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #5

"Vaikka kärkipaikkaa pitääkin nyt Sveitsi, on Suomi luokiteltu innovaatioiden ja koulutuksen tason osalta edelleen koko maailman ykköseksi. Parempi kuin kukaan muu."

Miksi tämän ylivertaisen kansan tuotokset eivät sitten käy kaupaksi? Ehkä siksi, että nuorisolle on niin kovasti hehkutettu, että se on "parempi kuin kukaan muu." Tutkintoja saa vaikka siivoamiseen, mutta missä on uteliaisuus ja rohkeus? Ilman niitä ei menesty millään saralla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Kuten olen sanonut tuhansia kertoja aikaisemminkin, suomalaiset eivät osaa markkinoida tuotteitaan tai itseään. Suomi on kuin saarivaltio. Eristyksissä muusta Euroopasta. Ja tämän vaikutukset näkyvät myös kansantaloudessamme, joka kuihtuu kuin kesäinen maa.

Moni suomalainen ei välttämättä tiedä sitä, mutta Pohjoismaat ovat tällä hetkellä IN. Ihan joka puolella Eurooppaa.

Mutta mitä tekee Suomi? Ei paljoa mitään.

Islanti, Ruotsi ja Tanska hyödyntävät tätä tilaisuutta niin paljon kuin suinkin vain kerkeävät. Suomi sen sijaan.. noh, siellä kinastellaan maahanmuuttosta. Paljoa muusta en ole kuullut puhuttavan. Suomen talouden suurin kompastuskivi on kuihtunut vienti, joka johtuu pääosin markkinoinnista sekä Venäjän viennin tyrehtymisestä. Suomalaiset markkinoivat maataan ja tuotteitaan lähinnä toisille suomalaisille, eivätkä tuotteet löydä koskaan tietään maantieteellisten rajojemme ulkopuolelle.

Nyt pitäisi uskaltaa olla rohkeampi - avata sivuja ja tuotekatalogeja myös muilla kiellillä, jotta tavoittaisimme rahan. Tänä päivänä yli 60 prosenttia eurooppalaisista tekee ostoksensa verkossa, mutta tästä huolimatta suomalaiset verkkokaupat kalastavat todella laiskasti ulkomailla. Jokin saa suomalaiset pidättäytymään. Moni on varmasti pistänytkin merkille, kuinka ulkomaiset verkkokaupat ovat rynnineet viime vuosina yhä rajummin Suomen markkinoille, mutta tästä huolimatta suomalaisten vastaiskut ovat jääneet enemmän tai vähemmän vaisuiksi. Jokin jää puuttumaan. Brittiläisen OC & C -tutkimuslaitoksen pari vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan pohjoismaisista verkkokaupoista lähes kaksi kolmesta myi tuotteitaan myös kotimaansa ulkopuolelle, mutta suomalaisista yrityksistä vain yksi neljästä teki näin.

Esimerkiksi ruotsalaiset ja tanskalaiset verkkokaupat palvelivat keskimäärin 6 -7 kielellä, kun taas suomalaisten kauppiaiden ainoa vieras kieli oli englanti. Ja sekin vain harvoilla heistä. Ei siis ihme, että vienti sakkaa. Nyt pitäisi uskaltaa yrittää, sillä pk-yritysten viennin tehostuminen hyödyttäisi varmasti koko talouttamme. On aika opetella markkinoimaan.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208352-suomi...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Toisaalta mitä olen tuttavapiirissäni olevien pienyrittäjien kanssa aiheesta keskustellut, niin osa vaikeuksista johtuu Postin kohtuuttomista lähetyskustannuksista, jotka ovat Euroopan huippua. Tämä pakottaa hinnan naapurimaita korkeammaksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Niinpä. Nuoriso kyselee itseltään ihan aiheellisesti, kannattaako mitään perustaa Euroopan jollei maailman kalleimpaan maahan. Arvonlisäveroa ollaan kuulemma nostamassa 25 prosenttiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #22

Näin minäkin kuulin. Real Texas BBQ:ta pyörittävä Jotu Karjalainen tuumasi, että pienimmän paketin, joka on alle 2 kiloa, lähetyshinta on tällä hetkellä 7,90 €. Siinä voi jokainen kontollaan pohtia, että onko järkeä lähettää seitsemän euron kastikepulloa, kun joku sellaisen sivuiltasi ostaa.

Käsittääkseni isommille yrittäjille on olemassa halvemmat hinnat, mutta pienyrittäjät maksavat pääosin samaa hintaa kuin kuluttajatkin.

Eräs toinen yrittäjätuttavani taas totesi, että hänelle soitettiin Postilta reilu kuukausi sitten ja tarjottiin joitakin etuja, jos hän suostuu käyttämään pelkästään heidän palveluitaan. Luottamus ei kuitenkaan riittänyt, koska Posti ei saisi olla myöhässä - oli lakko tai ei. Hänen mukaansa Posti ei voita hinnalla, nopeidella, eikä luotettavuudellakaan. Harmillista kyllä.

Toisaalta itse ymmärrän postilakkolaisia paremmin kuin hyvin. Yrityksen johdon toiminta on ollut aivan käsittämätöntä ja rahaa on haaskattu satojen miljoonien edestä. Jopa tappiollisilla kausilla bonukset ovat olleet kunnossa. Ja sitten tuli vielä tämä, kun Posti alkoi palkkaamaan varatyövoimaa vuokranvälitysfirmoilta, ja käyttämään heitä vakituisten työntekijöidensä sijasta. Tämä tuskin tulee ainakaan palvelun laatua parantamaan, uskon.

Pasi Ranta

Noniin, tulihan se sieltä. Tutkitaanpa vähän tätä hallitusta. Jonkun lehden videolla herrat Sipilä ja Soini lyö kättä päälle, ei senttiäkään Kreikkaan enää. Miten kävi? Sitten taas nämä meidän laskutaidon mestarit, herra Stubb, 90/10 prosentti sekoilut, herra Orpo, 2/3 turvapaikkahakemuksista on kielteisiä. 7000 käsittelyä, 1300 hylättyä. Herra Orvolle tiedoksi, 2/3= n. 66%, 1300 hylättyjä 7000:sta taas on n.18%. Milloin tämä hallitus alkaa säästämään sitä rahaa, tähän mennessä tullut näistä ainoastaan miljardien kustannukset? Milloin tämä hallitus alkaa toimimaan ministerivalan mukaan Suomen kansan hyväksi? Ja vielä, olette valittaneet, että Schengenin etelärajat vuotaa kuin seula, pitäkää nyt edes huoli siitä, että Schengenin itäraja pitää 100%, ettei vaan tule mallioppilaalle tahraa kilpeen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kommentistasi ei käy ilmi minkä vuoden tietoja kerrot. Migrin nettisivulla on vuoden 2015 marraskuun loppuun mennessä hakemusten kokonaismäärä että kielteiset sekä myönteiset päätösmäärät. Sivulla on nähtävissä myös hakemuksen peruste. Hakemuksien kokonaismäärä on 19745, josta kielteisten määrä 3204, joten hyväksyttyjen määrä 16541.

Kuitenkin kun tarkastellaan millä perusteilla oleskelulupia on myönnetty, on erotettava selvät myönnetyt luvat, joiden perusteena on;
työ 5988
opiskelu 5906
paluumuutto 238
adoptio 15
Suomen kansalaisen aviopuoliso ja/tai lapsi 838
yhteensä 12985

Muun perusteen mukaan (turvapaikka/pakolainen) on hyväksytty yhteensä 3556 ja kielteisiä päätöksiä 1635. Mikäli laskin oikein, niin hyväksyttyjen osuus prosentteina näiden käsiteltyjen hakemusten määrästä on 31,5 prosenttia. Poikkeaa kommentissa esittämästi. Ero luonnollisesti johtuu siitä että laskentaan ei mielestäni voida laskea niitä oleskelulupia, jotka on tehty selvästi "hyväksyttävillä" perusteilla, kuten opiskelu, työ, suomalaisen puoliso ja lapsi jne.

http://www.migri.fi/download/63429_Ratkaisut_perus...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Orpo: Maahanmuutto ei ole ohimenevä ilmiö

Sisäministeri Petteri Orpo korosti seminaarissa Turussa, että rajoja ei voi sulkea. Hän toivoo, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että maahanmuutto Eurooppaan ja Suomeen ei ole mikään ohimenevä ilmiö. Sitä tapahtuu, haluamme tai emme. Maailman kehitystä ei pysty pysäyttämään.

– Meidän täytyy kehittää turvapaikanhakijoitten kotouttamista ja koulutusta sillä mielellä, että tämä on pysyvää toimintaa, hän korosti Varsinais-Suomen liiton järjestämässä maahanmuuttoseminaarissa Turussa keskiviikkona.

Orpo sanoo, että suomalaisillekaan ei pitänyt olla yllätys, että meille alkaa tulla turvapaikanhakijoita enemmän. Käänne tapahtui vain niin nopeasti.

– Onhan puhuttu kymmeniä vuosia siitä, että maailmalla on kymmeniä miljoonia pakolaisia, jotka ovat joutuneet sodan vainon, ilmastonmuutoksen tai köyhyyden ja kurjuuden vuoksi hakemaan muualta turvaa ja parempaa elämää. Sormia napsauttamalla tilanne ei muutu. Sodat ja köyhyys eivät lopu hetkessä, hän kuitenkin kiteytti.

- Turkulainen, 13.1.2016

http://www.turkulainen.fi/artikkeli/354748-orpo-ma...

Täytyy tähän sen verran itsekin sanoa, että EU-tasolla yksikään päättäjä ei ole vielä osoittanut varsinaista halua pysäyttää tätä huolestuttava kehityssuuntaa, joka Eurooppaa on kohdannut. Tahdostahan se on kaikki kiinni.

Tällä hetellä paras ehdotus tuli Saksan maahanmuuttoministeri Mülleriltä, joka pohti eräänlaisen rahaston perustamista. Samalla Müller varoitti, että ainakin 8 - 10 miljoonaa ihmistä on vielä matkalla. Jotta tällaisen rahaston voisi perustaa ja sitä voisi hyödyntää, pitäisi arabikevään aiheuttamat sotkut saada siivottua, jotta ihmiset voisivat palata koteihinsa ja jälleenrakentaa yhteiskuntiansa.

Pasi Ranta Vastaus kommenttiin #9

Ainiin, unohtui vielä pois tuosta edellisestä, yksi niitä harvoja rekkakuskeja jotka vielä Suomen lipun alla ajelee, varoitti siitä, että siellä jossain on odottamassa kuvaamasi lauma vain odottamasssa kevättä. Tuo rahasto ei kyllä auta mitään, ainoa asia mika auttaa on täydellinen rajojen sulkeminen. Tuolla on yli miljardi ihmista, mietipäs miten rikkaita ne valtiot ovat luonnonrikkauksien takia. Mutta ei, nämä 800luvulta olevan satukirjan uskomuksiin perustuvat luulot tuhoaa koko maanosan, nyt vielä Euroopan siihen päälle.

Pasi Ranta

Nuo luvut ovat jommankumman ilta jotain lehden sivuilta.Prosentit eivät ole tämän asian pointti, vaan se miten tavan kansalaisia kusetetaan puheiden kanssa. Suomen verotus ei kestä enää yhtään elätettäviä lisää tänne. Jatkuvasti nouseva verotus lisää työvoimakustannuksia ja edelleen taas vaikeuttaa vientiteollisuutta, joka taas pitää Suomea hengissä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä tämän hallituksen agenda on ollut jo alusta lähtien selvä.
Suomessa on pukkeja kaalimaan vartijoina. Ja se näkyy kaikessa.

Timo Kalliokoski kiteytti asian hienosti Facebookin puolella.

"Tuohan tarkoittaa tietysti vain sitä, että valtion täytyy millä hyvänsä nimikkeellä olevalla sosiaalituella subventoida elinkustannuksiin nähden liian alhaista palkkaa. Tämähän sopii taas oikein hyvin kokkareille ja muille, jotka voivat toisella suulla sitten samalla vinkua liian korkeista julkisista kuluista. Kuluista, jotka on itse aiheutettu oman liiketoiminnan epäsuoralla tuella."

Jos ihmisille ei makseta kilpailukykyistä palkkaa, heidän ostovoimansa pienenee. Ihmiset kuluttavat vähemmän, ja samalla joutuvat turvautumaan entistä useammin valtion tarjoamiin turvaverkkoihin ja tukiin. Sosiaalimenojen kasvun myötä veroja joudutaan korottamaan entisestään, jonka seurauksena ennen kaikkea keskiluokan ostovoima pienenee. Tiedättekö mitä sen jälkeen tapahtuu? Aivan niin, kulutus pienenee ja tätä kautta myös valtion arvonlisäverojen kautta keräämät tulot pienenevät. Tässä ollaan nyt oravanpyörässä.

Jukka Nieminen

" jonka seurauksena ennen kaikkea keskiluokan ostovoima pienenee. "

No tämähän on ihan yksinkertainen juttu. Yrityskohtajat ovat tietoisia että heidän firmansa tuotteet viimeistään loppupeleissä ostaa palkansaaja. ja jo senkin vuoksi palkansaajalta kannattaa leikata työtulot pois jotta se ei enää voisi ostaa tämän yhtiön tuotteita. Tämä on tätä uutta yrityskohtajien pitkäjänteistä strategiaa jota me ei-ekonomit vaan kyetä tajuaan koska me ollaan niin tyhmiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Huolestuttavinta tässä on, että jopa ovat heränneet tähän ongelmaan ja uhkakuvaan, jossa keskiluokka kutistuu olemattomiin. Tästä huolimatta Suomessa luodaan ajetaan sitä täyttä häkää eteenpäin, vaikka maailmalta satelee varoituksia. Yhdysvalloissa keskiluokan koko on pudonnut jo alle 50 prosentin, kun vielä vuonna 1971 yli 61 prosenttia väestöstä kuului keskiluokkaan. Viime vuoden lopussa keskiluokan koon arvioitiin olevan noin 120.8 miljoonaa aikuista amerikkalaista.

OECD-järjestöhän on jo vuosien ajan varoitellut suomalaisia siitä, kuinka tuloerot kasvavat Suomessa nopeampaa kuin missään muussa OECD-maassa. Tästä huolimatta monet poliitikot katsovat, että tuloerot eivät ole tarpeeksi suuret. Kenties he ovat kuunnelleet Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n juttuja, jonka mukaan tuloerot ovat juuri sitä, mitä me suomalaiset tarvitsemme. Ilmeisesti emme ota tarpeeksi lainaa.

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #18

"Huolestuttavinta tässä on, että jopa ovat heränneet tähän ongelmaan ja uhkakuvaan, jossa keskiluokka kutistuu olemattomiin"

Lähtökohtaisesti keskiluokan supistuminen ts. taloudellisen vapauden epääminen johtaa vääjäämättä yhteiskunnalliseen levottomuuteen ja radikalisoitumiseen. Näkyy hyvin esim po. maahanmuuttokeskustelussakin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Kirjoitusvirheen pannahinen.
Se on kai tämä nopea kommunikointi, kun ajatukset juoksevat sormia nopeampaa.

"Huolestuttavinta tässä on, että jopa.." - amerikkalaiset "ovat heränneet tähän ongelmaan" - oli tarkoitukseni kirjoittaa.

Tuosta argumentistasi en voisi olla paljoa enempää samaa mieltä.
Korkeat tuloerot ovat varma tae yhteiskuntarauhan menettämiseksi.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev Vastaus kommenttiin #18

Joo ja IFM haluaa nyt "auttaa" Eurooppaa lainoilla. Ja Euroopasta tehdään Afrikan kaltainen siirtomaat, kun velallinen joutuu muokkaamaan oman lainsäädännön velkojan tahdon mukaan ja kansantahdon vastaisesti. En kyllä ymmärrä suomen politiikkojenkin toimintaa. Nytkin ajetaan ihmisiä vielä pahempaan työttymyyteen ja sosiaaliverkostoa heikennetään. Halutaako, että ihmiset alkavat tehdä pimeästi töitä ja sortua laittomuksiin?

Pasi Ranta

Täsmälleen oikein mun ajatusmaailman kanssa. Tuntuu , että kaikki muut tämän ymmärtää, paitsi päättävä hallitus.

Jukka Nieminen

Erittäin hyvä kirjoitus. Olemme näemmä kovaa kyytiä palaamassa vanhaan piika-yhteiskuntaan.

Toinen vielä huolestuttavampi ilmiö on sitten tuo kotoutuspolitiikan muuttuminen. Suomen pakolais- ja siirtolaispolitiikka on ollut kapeaa mutta toimivaa; kielitaitoa, ammattikoulutusta ja lopussa sitten keskiluokkainen elämä ahkerimmille. Nyt me olemme luomassa B-kansalaisia jotka heikon tulolähteensä vuoksi joutuvat asumaan huonommilla asuinalueilla, saamaan vähemmän rahaa ja ylipäätään vanha kunnon segretaatio - sivistysana sanalle ghettoutuminen - alkaa nostamaan päätään. Ilmiöhän on tuttu ruotsista ja saksasta ja meillä on tähän asti pyritty tätä ennaltaehkäisemään.

mutta minkäs sille tekee että perusuomalaiset jotka ovat tästä varoitelleet, nyt hallitusvastuusssa yrittävät luoda innokkaasti juuri tämänkaltaisen järjestelmän.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos Jukka. Tavallaan itsekin tiedostin, että osa poliittisista päättäjistämme kulkee EK:n talutushihnassa, mutta en uskonut sen olevan näin kokonaisvaltaista.

Kuten sanotkin, maahanmuuttajille tarjotaan toisen luokan kansalaisuutta, ja se näkyy nyt kaikessa. Suomeen luodaan syrjittyjen ja hyljeksittyjen paarialuokkaa. Pala palalta hyvinvointiyhteiskunta murretaan, kunnes lopulta jäljellä ei ole enää kuin muistoja vanhoista hyvistä ajoista. Suomen kultavuodet näyttäisivät jo nyt olevan kaukana takanpäin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuhti asiapaketti taas Martilta, kiitos!

Toimimattoman järjestelmän paikkailun sijaan pitäisi rakentaa parempi järjestelmä: merkittävä irtisanomisehtojen heikkennys (= palkkaamiskynnyksen lasku), työn sivukulut alas, ALV ylös elämisen kannalta ei-välttämättömiltä tuotteilta jne.

Kaikki turha kepulointi pois kuten "kuntouttava" työtoiminta. Tilalle ihan oikeaa infrarakennus yms. julkista työtä.

---

Pitäaikaistyöttömistä suuri osa on sairaita, ts he eivät oikeasti edes kuulu työvoimaan:

http://yle.fi/uutiset/pitkaaikaistyottomilla_hoita...

--

Ruotsin Arbetsförmedlingen.se mukaan vuonna 2017 75% työttömistä on vaikeasti työllistyviä (johtuen massamaahanmuutosta, mitä ei tosin mainita). Kantisten työllisyys paranee samalla ajanjaksolla.

http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Statistik-...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos sanoistasi, Jari.

Perustuotteiden kannalta katsoen arvonlisäveron kanta on jo nyt kipurajoissa. Tarvittaisiin enemmän joustavuutte eri tuoteryhmien verotusten kanssa. Saksassa esimerkiksi elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden alv-kanta on 7-prosenttia, kun taas Suomessa niitä nostetaan kaiken aikaa vaikka ollaan jo nyt yli tuplat keskieurooppalaisen talousveturin verotuksesta. Muiden tuotteiden arvonlisävero on täällä 19%. Suomalaisten palkansaajien yhteenlaskettu käytettävissä olevan reaalitulo eli ostovoima on supistunut jo useita vuosia putkeen, ja tämä alituinen ostovoiman supistaminen on johtanut siihen, että viennin lisäksi myös sisämarkkinamme ovat tukehtumassa.

Jos ajatellaan realistisesti, niin ruoan arvonlisäverotus osuu kaikista pahiten pieni- ja keskituloisiin, jotka joutuvat muutenkin pohtimaan tarkemmin menoeriänsä. Mielestäni alv:tä voitaisiin korottaa esimerkiksi viihde- ja elektroniikkatuotteissa. Suurin osahan ostaa ne jo nyt ulkomailta. Alkoholin verokantaa tulisi alentaa, jotta Viron ralli saataisiin loppumaan. Ei se hinta, vaan se volyymi, mietin. Jostain syystä vääristyneestä verorakenteestamme on tullut Suomessa pyhä. Koko järjestelmä tulisi purkaa, ja miettiä kaikki aivan uusiksi byrokratiasta lähtien.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Juuri näin, peruselinkustannukset pitää minimoida eli välttämättömille hyödykkeille pieni alvi ja luksus- ja "haittahyödykkeille" korkea alvi.

Erityisen tärkeää tämä on mikäli siirrymme perustuloon.

--

Tällähetkellä ainoa tapa pudottaa kokonaisveroastetta on leikata valtion budjettia ja siihenhän me tulemme joutumaan: n. 8 mrd pitäisi nipsaista pois, jotta päästään budjettitasapainoon.

Ts. suomalaisten elintaso tulee väistämättä putoamaan, mutta en nyt pitäisi minään katastrofina jos palaamme hetkellisesti esim. 80-luvun elintasoon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten reilu kuukausi sitten totesinkin, niin ei työmies kallis ole, mutta kaikki muu on. Tästä seurasi ihan hyviä keskusteluita aiheen tiimoilta.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208208-ei-ty...

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Kokoomuksen Orpo haluaa Suomen slummiutuvan nopeammin ja motiivit ovat ne samat kuin Kokoomuksella on olleet viimeiset 20 vuotta = Kansalaisten eriarvoisuus hyödyttää valta- ja rahaeliittejä monin eri tavoin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aiheeseen liittyvää,

SAK torjuu EK:n maahanmuuttoehdotuksen:

Elinkeinoelämän keskusliitto haluaisi lisätä maahanmuuttoa työllisyysasteen kohentamiseksi. SAK torjuu ajatuksen. - Yle

http://yle.fi/uutiset/sak_torjuu_ekn_maahanmuuttoe...

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

No eiköhän syyt kilpailukyvyn puutteessen ovat johdannais- , ulkoistamis- ja yksittämistoiminnasta eikä työyksikkökustannuksista. Jos aidosti halutaan nostaa työn laatua niin pitäisi tehdä kaikkea, että pienyrittäjillä olisi kannattaavaa tehdä työtä. Toisaalta se sotisi kartellitoiminnan periaatteiden kanssa. Vaikka Suomessa on kartelleita, se ei mielestäni ole ongelman ydin vaan pikemminkin johtajakulttuuri joka perustuu suhteisiin. Tavallaan jokaisella on omat hämärät toiminnat ja jos yksi kaatuu niin hänen on pakko vetää muut alas. Sen takia kukaan ei uskalla tehdä muutoksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset