Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Ruotsin poliisi pelkäsi tietojen kasvattavan ruotsidemokraattien suosiota

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter uutisoi eilen We are Sthlm -festivaaleilla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä, joka kohdistui pahimmillaan jopa 11-12-vuotiaisiin tyttölapsiin. Häirinnästä vastuulliset olivat pääosin ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä ja poikia. Poliisin alkuperäisen tiedotuksen mukaan Tukholmassa järjestetyt nuorisofestivaalit olivat sujuneet rauhallisissa merkeissä.  Taannoin julkisuuteen levinneistä tiedoista on kuitenkin käynyt ilmi, että festivaalit olivat kaikkea muuta kuin rauhalliset. 

Eräässäkin poliisin raportissa todetaan, että ongelmia syntyi ennen kaikkea nuorten ulkomaalaismiesten kanssa, jotka hieroivat itseään nuoria tyttöjä vasten yleisömeren suojissa sekä ehdottelivat sopimattomia jopa lapsille. Raporttien mukaan yleisön seassa olisi tapahtunut myös runsaasti kähmintää sekä muita seksuaalisia tekoja. Poliisin kirjaamien raporttien mukaan tekijöinä olisivat olleet niin kutsutut pakolaisnuoret, joista useita otettiin kiinni vielä samana iltana. Joukon kerrotaan myös heittäytyneen väkivaltaiseksi illan loppua kohden. Yksikään teoista ei ole vielä tähän mennessä edennyt syyttäjälle asti.  

Ei siis ihme, että Södermalmin poliisipäällikkö on joutunut tänään selvittelemään toimintaansa festivaalitiedotuksen suhteen.

– Tämä on arka kohta, me emme joskus uskalla sanoa miten asiat ovat, koska ajattelemme että se toimii ruotsidemokraattien hyväksi. Meidän on poliisissa otettava tästä opiksi, poliisipäällikkö Peter Ågrenin kerrotaan todenneen Dagens Nyheterissä.

Toisaalta selvitettävää vielä riittää. Kyse ei ole terroristiryhmästä, vaan oikeistopopulistisesta oppositiopuolueesta. Ruotsidemokraatit on tällä hetkellä kannatusluvuiltaan maan suurin puolue, eikä se käsittääkseni ole virkavallan tehtävä estää puolueen toimintaa tai sen kannatuksen kasvua pimittämällä tärkeitä tietoja ja tarjoamalla valheellisia lausuntoja. 

Poliisin tehtävä ei ole toteuttaa valtapuolueiden agendaa tai vaikuttaa kansan demokraattisiin päätöksiin, vaan valvoa lakia ja järjestystä oikeusvaltiossa. Poliisin tulisi pysyä demokraattisen vaikuttamisen ulkopuolella ja valvoa että sen tiedottaminen on luotettavaa. Aivan samalla tavalla kuin poliisin ei tulisi myöskään liioitella ongelmia, jos ne eivät sellaisia luonteeltaan ole.

Julkikuvaa ajatellen tapaus selvisi kaikista huonoimmalla mahdollisella hetkellä, kun poliisin uskottavuus yhteiskuntarauhan turvaajana on muutenkin kärsinyt selvästä luottamuspulasta viime kuukausien ajan. 

Tulevaisuutta ajatellen tästä skenaariosta tulisi ottaa mahdollisimman paljon opiksi. Totuus tulee aina ennemmin tai myöhemmin julki, ja jos sen peittelemisessä on toimittu vastaavanlaisista syistä, niin voitte olla varmoja että rasismi tulee nostamaan profiiliaan. Poliisivallan toteuttama valheellinen tiedotus ei kuulu oikeusvaltioon - olivat heidän tarkoitusperät sitten kuinka jaloja tahansa. Tilanne olisi nyt täysin eri, jos poliisi ei olisi puhunut festivaaleista halaistua sanaakaan. Hiljaisuuden sijaan virkavalta kuitenkin päätti mieluummin valehdella tiedotteessaan.

 

Lähde: Dagens Nyheter

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nämä on taas näitä vaikeita kysymyksiä.Itse en asianomaisille ääntäni antaisi, jos olisin äänestyskelpoinen naapurimaassamme, mutta ymmärrän hyvin miksi jotkut antavat. Posketonta toimintaa päätäntävallalta ja ennen kaikkea virkavallalta.

Tämä on vaarallinen tie tällainen. Se kasvattaa ennen kaikkea ääriliikkeiden suosiota ja samaan aikaan kaventaa demokratiaa. Ei minun tuntemani Ruotsi ole totalitaristinen yhteiskunta. Toivottavasti siitä ei myöskään tule sellaista.

Tapani Lahnakoski

Melkoisen vaarallinen tie on juu.
Ei minunkaan tuntemani Ruotsi ole totalitaristinen, kun en ole "Skeunessa" käynyt. Sillä suunnalla on kuulemma paikkakuntia, mihin poliisi ei uskalla mennä. Voitaneenko niitä kutsua totalitaristisiksi?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Katson, että se on poliisiviranomaisten itsensä päätettävissä tiedottavatko he asiasta vai eivät. Jos aletaan valheellista tietoa jakamaan, niin silloin ollaan jo vaarallisilla vesillä. Poliisipäällikön tulisi ymmärtää erota tässä vaiheessa.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #5

Todellakin pitäisi ymmärtää. Sitä paitsi tuo moka vain lisäsi kyseisen puolueen kannatusta, joten lose - lose tilanne päällikön kannalta.

Tämä kuvaa kyllä vahvasti niitä asenteita, mitä ruotsalaisilla, jotka eivät Ruotsidemokraatteja kannata, heistä on.

Vaikea kuvitella tällaista tapahtuvan meillä, ainakaan minkään eduskuntapuolueen suhteen.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Mitä правда Neuvostoliitossa, sitä totuus Eurostoliitossa. Ja jos näkemänne on ristiriidassa sen totuuden kanssa, teidän hyvät toverit, pitäisi matkustelun sijaan lukea enemmän eurostoliittolaisia sanomalehtiä.

Mutta nyt voimme vain odotella milloin Eurostoliitto hajoaa heikkouteensa ja eripuraan, sillä mikään hyvä ei kestä ikuisesti. Tälläiset hetket ovat kuin saippuakuplia historian ankarissa tuulissa ja maailma on tuolla ulkona.

Ja pian mekin sen armoilla.

Martti Kovala

Onko eurostoliitossa muka jotain hyvää?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Se hyvä oli sitä eurostoliittolaista пропагандаа, 'tiedotusta'.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Näin toimivat briteissä pari vuotta sitten...

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014083118620216_...

Siinä virkamiehiltä vastuunottoa...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Muistan hyvin tämän tapauksen. Edelleenkin puistattaa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tietäen että suuri osa raiskauksista ei tule koskaan ilmi ja toisaalta poliitikot, poliisi ja media järjestelmällisesti valehtelivat todellisen tilanteen, voimme olettaa ongelman koskettavan paljon suurempaa väestönosaa kuin nyt tiedostetaan. Ja kuten nyt tiedetään, se ei ole pelkästään paikallinen ongelma.

Tämä ilmiö, jossa "oikeusvaltio" hylkäsi uhrit oman onnensa nojaan kieltäytyen antamasta heille oikeutta, on mielestäni häikåilemättömimpiä ihmisoikeusrikoksia Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Kaikkein haavoittuvimmat uhrattiin "unelman" ylläpitämiseksi. Se ei todellakaan ollut sen arvoista.

Tälläinen petos romuttaa väistämättä luottamusta oikeuslaitokseen ja koko EU:n toimintaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Demokratiassa kuitenkin asiat käsitellään, niinkuin pitääkin. Suomessa taas on politiikka vienyt maahantulijakeskustelun aivan kummalisiin sfääreihin, jossa itse ongelmista ja asioista ei puhuta, vaan puhutaan aatteista.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kinberg-batra-ka...

Kinberg Batra on tyytymätön ja selvittää poliisin roolia tiedotuksessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomessa minua ärsyttää se, että kukaan ei vieläkään ole puhunut mitään ratkaisuista. Ei yksikään päättäjä. Kukaan ei ole esittänyt konkreettisia toimia, joilla ihmiset saataisiin pysymään heidän kotiseuduillaan, ja että heitä voitaisiin auttaa siellä - paikanpäällä. Sama pätee myös EU:n toimiin tässä kriisissä.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209708-gerd-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Martti, eihän Suomi voi missään nimessä poiketa Saksan ja Merkelin tahdosta. ;)
Kyllä meidän päättäjät, ainakin ne EU:n suuntaan kallellaan olevat, liikkuvat "liekassa" odottaen komission suunnalta ja sitten Merkeliltä käskyä kuinka voi toimia. Suomi jäsenmaana, pienenä sellaisena, joutuu kumartelemaan EU:n suuntaan. Valitettavasti. Niinpä niin sinä kuin minä ja kaikki muutosta odottavat joutunevat odottelemaan vielä kauan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Totuuden korvaaminen unelmalla on niin yleiseurooppalainen ilmiö, ettei jaksa enää edes hämmästyttää. Se on tietysti huolestuttavampaa, että poliisikin on pakotettu valehtelemaan omalle kansalleen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä keitos muistuttaa pysähtyneisyyden ajan YYA/NL-hyssyttelyä Suomessa: itsesensuuria.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Ruotsidemokraatit on tällä hetkellä kannatusluvuiltaan maan suurin puolue"

Mistähän tuo tieto olisi? 22.12.2015:

Enskilt parti / (..) jämfört med förra månaden i procent:

Moderaterna: 22,3 (- 0,5)
Liberalerna: 6,3 (+ 0,6)
Centerpartiet: 6,7 (- 0,2)
Kristdemokraterna: 3,6 (- 0,1)

Alliansen: 38,9 (- 0,2)

Socialdemokraterna: 25,3 (- 0,4)
Vänsterpartiet: 7,3 (+ 0,4)
Miljöprtiet: 5,8 (- 0,5)

Rödgröna: 38,4 (- 0,5)

Sverigedemokraterna: 20,0 (+ 0,6)

http://www.politico.se/artikel/9240/ny-bottenniv%C...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Viime kesästä lokakuuhun asti ainakin oli gallupeissa ykkösenä. Viime aikaisia en ole katsonut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siihen aikaan taisi olla kahdessa, ja molemmat muistaakseni Yougovin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #15

Mutta hei, nyt on pakko kysyä. Olen kirjoitellut tänne nyt kolmisen vuotta, enkä muista yhtäkään kertaa jolloin olisit yksittäisten asiatietojen tai kommenttien sijaan ottanut kantaa esitettyyn aiheeseen. Mitäpä mieltä olet poliisin toiminnasta, onko se nohevaa?

Tämänhetkiset kannatusluvut eivät nimittäin vaikuta lainkaan siihen, oliko poliisien toiminta virkavirhe vai ei.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Kaikki blogitko olet lukenut?

Virkavirheestä tuskin voi syyttää, sen sijaan puutteellisesta tiedotuksesta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä minä kaikki omat blogini olen lukenut, ja sinäkin olet niistä useampaan kymmeneen kommentoinut ajan saatossa. Ei tarvitse nyt loukkaantua, vaan halusin tietää mielipiteesi poliisin toiminnasta, jota blogikirjoitus näin ensisijaisesti koskee.

Kyseessä oli tiedostettu teko, jossa ennen kaikkea valehdeltiin ja toimittiin samalla harkitusti oppositiopuoluetta vastaan - varsin outoa kiertotietä pitkin. Tätä tuskin voi pelkkänä puutteellisena tiedotuksena pitää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

"sinäkin olet niistä useampaan kymmeneen kommentoinut ajan saatossa"

Uskallan epäillä, mutta kun luin enemmän ko. Ruotsin tapahtumasta niin virheellistä tietoahan siellä näkyy poliisin taholta annetun.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #29

Jos blogiteksti käsittelee Israelia, Kokoomusta tai Yhdysvaltoja, niin kyllä sinä sinne olet jotain tullut sanomaan. Tarkista jos et usko. Toisaalta samapa tuo, sillä aiheen vierestähän tässä taas kuljetaan.

Aivan niin, poliisi toimi väärin tiedottaessaan valheellista informaatiota. Ja kun syyksi kerrottiin pelko ruotsidemokraattien mahdollisesta suosiosta, niin siinä mentiin jo toisen kerran metsään samassa yhteydessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Huti, Israel ei lainkaan kuulu aiheisiin, joita kommentoin, ja Yhdysvaltojenkin sijaan Venäjää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Mikä nimike:

Tapahtuu joukkoahdistelua, lapsiinkin kohdistuvaa. Raiskaus (penetraatio sormilla) mukaanlukien...

Poliisi sanoo, että hyvin ja rauhallisesti meni.

Ehkei ollut kyse puutteellisesta tiedotuksesta, vaan harhaanjohtavasta tiedotuksesta?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Satuin tuon kommentin kannatusluvuista huomaamaan, ja esitetty arvio saattaa perustua Sention tekemään tutkimukseen. Tätä Sentiota käytti SVT kin aiemmin.

Om mätningen

Sentios opinionsmätning genomfördes mellan 5 och 10 november då 1 045 personer fick svara på frågan “Hur skulle du rösta om det vore val till Riksdagen i dag?”. Mätningen genomfördes med en webbpanel.

Nedan ser du hela mätningen från Nyheter Idag/Sentio. Föregående månad inom parentes.

Moderaterna 19,3 (20,8)
Folkpartiet 5,2 (4,6)
Centerpartiet 7,4 (6,7)
Kristdemokraterna 2,9 (1,9)

Socialdemokraterna 22,0 (23,1)
Vänsterpartiet 6,5 (7,9)
Miljöpartiet 5,5 (5,1)

Sverigedemokraterna 26,8 (25,0)

Feministiskt Initiativ 2,5 (3,4)
Piratpartiet 1,2 (0,9)

http://nyheteridag.se/all-time-high-for-sd-268-pro...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kylläpä onkin iso hajonta kyselytytkimuksissa. Kiitos tästä toisesta näkemyksestä. Saksassa kännykkänetti on niin toivottoman kehno, että en pystynyt Seijan lukuja tarkastamaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Niinhän niissä on, tuo kysely oli marraskuulta. SD:n kannatus vaihtelee todennäköisesti tapahtumienkin mukaan.

Ja kyllä ne viimeisimmät lukuni olivat copypaste alla olevasta linkistä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #22

Ruotsissa ratkaisee myös kannatuslukuihin alueellinen tilanne. Se vaihtelee suuresti ja jos kysely ' osuu' sopivasti, niin vastauksetkin sitten ovat sinnepäin. SD n kannatus toki seilaa jonkinverran.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kyllä sitä osataaan meilläkin pelehtiä, ja härskisti lapsia hyväksikäyttää. Tämä tietenkin pyrittiin pitämään salassa. Kuitenkin tutkija Hurtig onnistui 2013 nostamaan aiheen valokeilaan. Ongelma on tuskin vieläkään poistettu. Tuon L positiivisen hurskaan ' kerhon' toiminta on niin sisäsiittoista, että heikompaa hirvittää.

Suomessakin lahkolaisia kusettajia ja hyväksikäyttäjiä riittää, ihan joka oksalle, asioista vaikenemaan.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1381813219152

Sari Haapala

Yrittikö poliisi siis tietoisesti pimittää tuota ja valehteli medialle antamissa lausunnoissaan?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei tässä suomalaisessa lestadiolaistapauksessa, jonka alle olet kommentoinut. Siinä kyse oli enemmänkin siitä, kuinka yhteisö tai lahko pyrki jättämään viranomaiset hyväksikäyttötapausten ulkopuolelle. Ihan samalla tavalla kuin katolinen kirkko on tehnyt pappiskandaalissaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sinänsä ehkä aihetta sivuava tuo kommenttini, mitä blogistin jutun ytimeen tulee.
Poliisin pimittämisestä en tiedä, mutta tuo lasten hyväksikäyttö olisi jäänyt ilman Hurtigia pimentoon.

T Piepponen

Totuuden peittely/vääristely ei ole oikein.
Maton alle lakaiseminen luultavimmin Lisää haitallisia vaikutuksia enemmän kuin toden puhuminen.
Viranomaisten harrastama pimittely ei ainakaan lisää luottamusta.
Myrkyn "laimentaminen" taikatempuilla(vaikenemisella) ei muuta myrkkyä miksikään.
Koplaavien riekkujien touhuilu on Psykologinen Ase.

Mikä on helpoin "salaliitto", joka myös toimii varmuudella aikansa?

Vaikeneminen. Hys.
Sillä on pelattu niin miljoona asiaa päin helvettiä tässä maailmassa ettei tosikaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten Henri Myllyniemi totesi tänään Facebookissa,

"Ei näin. Kaikki tietävät, että jos luottamus yhteiskuntaan horjuu niin oman käden oikeus astuu sijalle tällaisissa asioissa. Oli umpityperää hyssytellä asiaa niin Saksassa kuin nyt ilmeisesti Ruotsissakin vain ja ainoastaan sellaisista syistä, ettei joku tietty poliittinen puolue saisi tuulta purjeisiinsa. Takaisku voi olla suurempikin."

Nyt Kölnissä sitten on ollut ihmisjahti, jossa "huligaaneiksi ja rokkareiksi" luonnehditut nuoret miehet jahtasivat maahanmuuttajia aikeissaan kostaa uuden vuoden tapahtumia. Kölnin päärautatieasemalla hyökkäysten kohteeksi joutui syyrialaisia ja pakistanilaisia turvapaikanhakijoita. Tällainen toiminta ei palvele ketään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson lupaa, että Tukholmassa järjestettävällä We love Sthlm -festivaalilla esiin tulleet ahdistelutapaukset selvitetään pohjamutia myöten. Eliasson puhui asiasta maanantaina Sälenin kolmipäiväisessä puolustusseminaarissa.

”Kaikilla, ei ainoastaan nuorilla naisilla, vaan myös miehillä, on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Eliasson sanoi.

Ahdistelutapauksista kertoi alun perin ruotsalaislehti Dagens Nyheter. Lehden saamien tietojen mukaan festivaalin poliisille lähettämistä ilmoituksista paljastuu, että seksuaalirikoksia on tapahtunut kahden viime vuoden aikana, mutta poliisin virallisen version mukaan kaikki on sujunut rauhallisesti."

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1452489714804?ref=hs-ar...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Asiasta kertoi ensimmäisenä Nyheter Idag 9.1.2015. Eräs poliisissa aiemmin työskennellyt psykologi oli jo edellisvuoden konsertista kertonut Dagens Nyheterille. Lehti ei uutisoinut tapahtumista. Vasta Nyhdeter Idagin paljastuksen jälkeen, kovan some-painostuksen alaisena DN uutisoi asiasta. Lehti vieritti pimittämiset poliisin syyksi.
http://nyheteridag.se/sa-morkade-dagens-nyheter-om...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos korjauksesta, Kimmo.
On hienoa, että ihmiset ovat valveilla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ruotsissa ilmitulleet rikolliset teot on helppo katsoa kannasta :

https://polisen.se/system/misc/Soksida/?searchquer...

Tuonne voi syöttää hakukenttään vaikka rattfylleri tai våldtäkt, niin noiden ilmoitettujen rikosten määrä aukeaa.
Tämä nyt vaan ihan siksi, jos joku haluaa analysoida ilmitulleiden rikosten määrää ja verrata/ suhteistaa sitä johonkin toiseen parametriin t. ryhmään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uuden Suomen uutinen aiheesta: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/162432-teinifesti...

Ruotsin poliisi haukutaan ahdisteluilmiön salaamisesta
– ”Tällaisesta ei voi vaieta”

ULKOMAAT - Ruotsissa on maanantaina kohistu paljastuksesta, jonka mukaan poliisi on pimittänyt julkisuudelta nuorisofestivaalin ahdisteluongelman.
Dagens Nyheter on saanut haltuunsa poliisin sisäisen raportin We are Sthlm -festivaaleilta. Raportin mukaan lähinnä maahanmuuttajataustaiset tai ulkomaalaiset nuoret miehet ovat ahdistelleet festivaaleilla nuoria tyttöjä, jopa 12-vuotiaita, seksuaalisesti muun muassa hieromalla itseään näitä vasten. Elokuulle 2015 kirjatun raportin mukaan ongelma ”jatkuu edellisiltä vuosilta”, Dagens Nyheter kertoo. Uutistoimisto TT on saanut omista lähteistään vahvistuksen väitteille ahdisteluilmiöstä.

Julkisuudessa asiasta ei ole puhuttu, vaikka haittaa on lehtitietojen mukaan ollut useina vuosina. Päinvastoin Ruotsin poliisin julkisissa tiedotteissa on kerrottu festivaalien sujuneen hyvin.

Svenska Dagbladetin haastattelema oikeusasiantuntija Sven-Erik Alhem pitää paljastusta poliisin toiminnasta epämiellyttävänä ja vaarallisenakin.

– Jos poliisi olisi kertonut ilmiöstä, vanhemmilla olisi ollut paremmat mahdollisuudet suojella lapsiaan ja nuoriaan, Alhem sanoo.

Festivaalien turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö Peter Ågren sanoo Dagens Nyheterille suoraan, että poliisi ei uskalla aina kertoa maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista, koska se voisi hyödyttää oikeistopopulistista Ruotsidemokraattien puoluetta. Sven-Erik Alhem tosin toteaa, että myös ongelmien salailu voi lisätä ja aiheuttaa ksenofobiaa.

– Muukalaisvastaisuuden levittämistä tulisi varoa, ja tässä on riski sen tapahtumisesta. Mutta [välttely] ei voi mennä niin pitkälle, että tällaisista seurauksista vaietaan – etenkin kun on kyse lapsista, Alhem sanoo.

- Viranomaisilla on velvollisuus kertoa sellaisesta, mikä voi olla vaarallista.

Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson on kohun myötä luvannut selvittää tietokatkoksen syyt.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Poliiseilla on ollut mielestään ns. hyvä aie (estää ruotsidemokraattien suosion lisääntyminen) ja toimiessaan näin he ovat käytännössä aiheuttaneet juuri päinvastaista. Ehkä tämä tapaus käy esimerkistä kuinka hyvä tarkoitus voi kääntyä itseään vastaan. Toivottavasti tosiaan jatkossa ottavat onkeensa eivätkä enää tee näin. Tietysti huonoa tuuriakin on ollut pelissä, kun tämän tapauksen piti sattua juuri nyt. Tällaiseen virheeseen olisi ollut paremmin "varaa" parisen vuotta sitten. Nyt ei selvästikään ole.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin. Tämä skenaario - niin pieni kuin se todellisuudessaan onkin - on bensaa liekkeihin. En muutenkaan oikein pidä siitä, että poliisit lähtevät mukaan politikointiin, sillä se ei ole heidän tehtävänsä. Tästä syystä en tahdo oikein hyväksyä sitä, että Suomessa poliiseja on niin paljon kansanedustajina. Pelkään, että siinä kerääntyy liikaa valtaa yhdelle tontille. Kirjoitinkin joskus aiheesta.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183674-polii...

Tavallaan olisin ymmärtänyt tuon ksenofobiaan viittaavan tekijän ja pelon, mikäli poliisi ei olisi ilmoittanut tai tiedottanut festivaaleista lainkaan. Valheiden levittäminen menee kuitenkin jo aivan uudelle alueelle, eikä sellaista tulisi suvaita virkavallalta. Siinä on aivan tarpeeksi kestämistä, kun poliitikoilla nuo numerot kääntyilevät ja niitä vedetään omasta päästä.

Tapani Lahnakoski

"Ehkä tämä tapaus käy esimerkistä kuinka hyvä tarkoitus voi kääntyä itseään vastaan."

Pidät siis poliisin tarkoitusta hyvänä. En ole Ruotsidemokraattien touhuihin perehtynyt, mutta lähtökohtaisesti pyrkimys vaikuttaa merkittävän eduskuntapuolueen kannatukseen poliisin taholta ei kyllä mitenkään voi olla objektiivisesti katsottuna hyvä tarkoitus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juuri nyt?

Nämä tapahtuivat vuonna 2014 juhlissa, ja uusiutui (lisääntyneestä valppaudesta huolimatta) myös vuoden 2015 juhlissa.

Se vain tuli nyt esille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nimenomaan, kysymys on jo kahdesta peräkkäisestä vuodesta, joka tekee toiminnasta vielä entistäkin epäilyttävämpää.

Niko Sillanpää

Tällainenkaan kupru ei merkitse Ruotsissa vielä toistaiseksi kovin paljon mitään, koska turvapaikanhakuperäinen kansainvaellus on maan korkein arvo, jonka edessä kaikki on uhrattavissa.

Preussi oli armeija, jolla on valtio. Ruotsi on turvapaikkajärjestelmä, jolla on valtio.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tuo poliisin salailu ei ole mikään uusi ilmiö Ruotsissa. Minusta se kuitenkin on epädemokraattista.

Samoin SD: n pitäminen ulkona Riksdagenista blokkiutumisen avulla.

Pelkäämpä, että ruotsalaiset löytävät tämän edestään. Sillä eivät he demokraattisessa yhteiskunnassa voi pitää yhtä puoluetta loputtömiin ulkona.

Mutta omapahan on hölmöytensä.

Niko Sillanpää

Käytännössä voivat pitää ulkona valtakartelleilla, kuten decemberöverenskommelsen; Ei SD koskaan tule saamaan yli puolta valtiopäiväpaikoista. Veikkaisin, että 30% on absoluuttinen kannatuspohjan maksimi.

Juha Kuittinen

Voivat pitää mutta kansanvalta alkaa näkymään muualla kuin poliittisissa päätöksissä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos Ruotsin viranomaiset valehtelevat omalle kansalleen, miksi ihmeessä he puhuisivat totta suomalaisille? Heidän esittämänsä asiat kun on totuttu esittämään suoraan ns virallisina totuuksina myös täällä.

Niko Sillanpää

Koska ne voisivat olla totta ja vaikka eivät olisikaan, meidän pitää evakkorekihengessä uskoa ja toivoa, että olisivat totta ja niin tapahtuu.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tämäkin sitten laitettiin Ruotsidemokraattien syyksi. -Itse asiassa, luulen että poliisit pelkäsivät omaa asemaansa jos kertoisivat totuuden. Ruotsi ei ole kestänyt mitään negatiivista julkisuutta maahanmuuttajista, sellaisesta ei ole ideologisista syistä vain saanut keskustella, poliitikot ja media ovat pitäneet siitä huolen. -Poliisit saivat tuntea tämän, kun jokin aika sitten paljastui, että kolmas osa poliiseista kuului salaiseen facebook-ryhmittymään, jossa arvosteltiin hyvin suorasanaisesti maahanmuuttajia ja laajamittaista maahanmuuttoa poliisin näkökulmasta, ja se tuomittiin varsin yksimielisesti johtavien poliitikkojen ja koko median toimesta. -Minusta tämä oli ehkä viimeinen yritys estää Ruotsidemokraattien eteneminen, samalla kun se on taas merkki siitä, että Ruotsin politiikka ja koko hallinto on ollut naiivia, ja siihen ollaan ilmeisesti heräämässä, ehkä siksi, että sitä ei voi enää kieltää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mitä demokratiasta jää jäljelle, kun poistetaan..

1.) luottamus päätöksentekijäin ja kansalaisten väliltä
2.) luottamus virkavaltaan ja oikeusjärjestelmään
3.) vapaat tiedotusvälineet / luotettava media

Tapani Lahnakoski

Kohdat 1 ja 3 on jo poistettu kauan sitten. Virkavaltaan luottamus on kyllä osin jopa vahvistunut, etenkin poliisiin.

Ihmisien omat kokemukset ratkaisevat henkilökohtaiset tuntemukset. Veroviranomaisiin en vieläkään luota pätkääkään.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Voit käydä äänestämässä mutta jos äänestät väärin, äänesi hylätään. Sehän on melkein demokratiaa, kuten Ruotsissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruotsin poliisin ilmaisema poliittinen tavoite ei näytä toteutuneen:
http://status.st

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Eipä siitä juuri mitään jää jäljelle. Mutta samalle tiellehän yritetään Suomessakin, vaikka meillä "veljespuolue" PS on jo ajettu/ ajautunut tuhon tielle.

Olen muuten jutellut tästä asiasta riikinruotsalaisen metsästyskaverini kanssa, eikä hänkään pidä tätä oikeana. Mutta he ovat ilmeisesti vielä tyhmempiä ja sinisilmäisempiä kuin suomalaiset?!?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset