Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Pelko maailmantalouden romahtamisesta leviää

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Harvoin rahoitusmarkkinat ovat kokeneet yhtä synkkää vuoden alkua kuin kuluvana vuona. Osakkeet ovat syöksyneet, öljyn hinta on alimmillaan yhteentoista vuoteen ja Kiinan pörssi on ehtinyt romahtamaan syöksyvien kurssien vuoksi jo kahdesti.

Ei siis mikään ihme, että pelko uudesta talouskriisistä on levinnyt ympäri maailmaa. Joidenkin mukaan kyse olisi yksittäisistä tapahtumista ja niiden seurauksista, kun taas toiset näkevät taivaalla tummempia pilviä - jos he ovat oikeassa, niin globaali uhka on todellinen. 

Kiinan raivoisan talouskasvun uskotaan olleen tärkeässä roolissa toisen suuren laman ehkäisemisessä vuosien 2008 - 2009 välillä, mutta hinta jonka maa joutuu maksamaan voi olla pelättyä raskaampi. Tällä hetkellä korot Kiinassa ovat kasvussa vaikka talous osoittaa selviä hyytymisen merkkejä. Tähän mennessä pörssikurssit ovat laskeneet lähes 20 prosenttia ja ainakin kahden pankin huhutaan olevan maksuvaikeuksissa. Myös useiden muiden maiden pörssit ovat laskeneet selvästi Kiinan vanavedessä. 

Viime taantuman aikaan maailman toiseksi suurimmasta taloudesta vastuussa oleva Kiina käytti julkista rahaa hyvin avokätisesti - usein täysin turhiin ja suurudenhulluihin hankkeisiin - ja onnistui tätä kautta pitämään talouden kasvussa ja ihmiset töissä. Tämä ei kuitenkaan ollut ilmaista, sillä työllisyystilanteen elvytyksen kautta maan hallinto on ahdistanut itsensä nurkkaan, josta poispääseminen on vaikeampaa ja epämukavampaa kuin he uskalsivat kuvitellakaan

Samaan aikaan maailman muut keskuspankit ja valtiovarainministeriöt painivat edelleen aikaisemman talouskriisin synnyttämien ongelmien parissa. 

Fathom Consultingilla työskentelevä Laura Eaton epäilee, että Peking on joutunut painamaan nyt paniikkinappulaa. Hän odottaa Kiinan keskuspankin devalvoivan valuuttaansa aggressiivisesti tulevina kuukausina. Tämä puolestaan vaikuttaisi tuntuvasti myös maailman taloustilanteeseen, kun halvennetut kiinalaistuotteet virtaisivat länsimaisille markkinoille, ja pakottaisivat samalla myös muut kehittyvät maat kilpailemaan tuotteiden hinnoilla. Länsimaissa tämä tulisi väistämättäkin muuttamaan hitaana edenneen inflaation räjähdysmäiseen deflaation.

Tilanne on vaikea, koska aiemmissa suhdannevaihteluissa maat ovat kohdanneet taantuman hetkellä, jolloin maiden julkinen talous on ollut kohtalaisen terveellä pohjalla. Tämä puolestaan on mahdollistanut sen, että julkiset menot ovat voineet kasvaa entisestään, ja samaan aikaan myös veroja on voitu leikata ja lainaehtoja keventää. Elvyttäminen on ollut mahdollista.  Nyt edellisestä maailmantalouden romahduksesta on kulunut jo lähes seitsemän vuotta, mutta valtioiden talouksien paikkaamista koskeva työ on yhä kesken. Kehittynyt maailma ei ole vieläkään toipunut edellisestä talouskriisistä, eikä länsimaiden hauras talous kestäisi uutta taantumaa joka saapuisi näin pian edeltävän jälkeen.

Paineet perushyödykkeiden tuottajien niskassa ovat jo näkyvissä. Venäjä ja Brasilia kärsivät molemmat pitkään jatkuneesta taantumasta, ja Saudi-Arabia puolestaan on ilmoittanut tiukasta säästökuurista sekä aikeistaan myydä osuuksia valtion omistamasta öljy-yhtiöstä Aramcosta. Maailmanpankki onkin varoittanut jo etukäteen uuden myrskyn olevan tulossa. Pahimmassa tilanteessa Kiinan talous hidastuu laajemmin, joka näkyy esimerkiksi länsimaissa tuotettujen luksustuotteiden sekä kaivosyhtiöiden tuottamien raaka-aineiden viennin hyytymisenä. Tällä tavoin välilliset vaikutukset tuovat Kiinan ongelmat myös Eurooppaan.

 

 

Lähde: The Guardian

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Globaalit kriisit ajavat maailman talouden uuteen taantumaan. On jännitteitä suurvaltojen välillä, Pohjois-Korean väitetty vetypommikoe, Lähi-Idän kriisi sekä Saudi-Arabian ja Iranin heikentyneet välit. Sitten on myös hitaasta talouskasvusta, pakolaiskriisistä ja eripuraisuudesta kärsivä Eurooppa.

Tähän vielä päälle tuo Kiinan markkinoiden romahdus sekä Venäjän ja Brasilian loputtoman tuntuinen taantuma. Maailma on täynnä kuplia, mutta jotkut eivät vain näe, kuinka asiat vaikuttavat toisiinsa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Epävarmuus ennen kaikkea saa rahan pysymään paikoillaan. Rahan pelkäämään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"...Most us of traders, we don't really care how they are going to fix the economy or how they are going to fix this whole situation. Our job is to make money from it, and personally I've been dreaming of this for 3 years. Wait, I have a confession to make. I go to bed every night and dream about another recession. I dream another moment like this. Why? Because people don't maybe remember, but in the 30's depression it wasn't just about the market crash. There were some people prepared to make money from that crash, and I think anybody can do that.."

- Alessio Rastani, Investor

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun raha romahtaa miten sitten olisi viisasta toimia?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä en itse henkilökohtaisesti kannata nykyistä talousjärjestelmää lainkaan, koska se tukee ennen kaikkea yksityisiä pankkeja, joille on luovutettu mahdollisuus luoda rahaa myöntämällä asiakkailleen lainoja. Tavallaan tässä luovutetaan osa valtioita ja ennen kaikkea kansaa koskevasta vallasta demokratian vaikutuspiirin ulottumattomiin. Odottelen, että talousdemokratian ajatusmalli kehittyisi tai jotain parempaa keksittäisiin.

Jos raha sellaisenaan romahtaa, niin aina meillä joku talousmuoto tulee olemaan. Se on selvä. Toistaiseksi en usko kuitenkaan, että raha katoaisi maailmasta vielä pitkään aikaan. Se vaatisi jo paljon enemmän, että ihmiset palaisivat takaisin vaihtotalouteen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei tietenkään tarvitse palata takaisin mihinkään vaihtotalouteen (jos sellaista edes on laajemmin ollut olemassa). Nykyinen tietotekniikka mahdollistaa suoritusten kirjaamista ilman mitään raha-välinettä.
Jos taloustiede ei kyseenalaista mm. jatkuvaa kasvua edellyttävää paradigmansa, niin joutuu vielä odottamaan muunlaisten talosmallien kehittämistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kaikki haluavat hyvinvointiyhteiskuntaa, ja sen yhtenä edellytyksenä on ollut jatkuva talouskasvu, joka tietysti paradigmana tuntuu oudolta ja yhtälönä mahdottomalta. Talouskasvu on mahdollinen vain niin kauan kuin kasvuvaraa riittää.

Tietysti kaikkea voisi lähteä pohtimaan uudestaan, ja lähestyä asioista eri näkökulmista - ihan hyvinvoinnista lähtien. Tämän hetkinen hyvinvointimme näyttää tuottavan lähinnä pahoinvoivia yksilöitä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Romahduksessa käy aina niin, että rikkaat rikastuvat ja köyhät menettävät kaiken.

Rikkailla tarkoitan vakavaraisia, kiinteää omaisuutta, maata ja kiinteistöjä hallitsevia ja omaisuutensa hajauttaneita. En tarkoita niitä rikkaita jotka ovat keinottelijoita ja näennäisesti rikkaita velkataakan alla olevia riskisijoittajia. Köyhät ovat köyhiä ilman määrittelyä.

Romahduksella tarkoitan todellista romahdusta enkä edes pitkää taantumaa. Sellaista romahdusta ei enää tule. Kaikki on tasaista taantumaa joka kestänee korkeintaan viisi vuotta tai niin kauan kuin rahat ja velat on jaettu uudestaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin se Ilkka on, kuten ensimmäisessä kommentissa siteerasinkin erästä investoijaa. Tukalassa taloustilanteessa lainarahalla pelailleet joutuvat myymään kaiken pilkkahinnalla. Ja joillakin vakavaraisilla on sitä valuuttaa, jolla ostaa. Yleensä suoraan pankilta pakkohuutokaupassa.

En tiedä onko kukaan pistänyt merkille, mutta eräs taidekeräilijätuttavani tuossa vain vasta kertoi, että taide ja antiikki olisi tällä hetkellä Suomessa - ja koko Euroopassa - poikkeuksellisen halpaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kasvuvara on aikoja sitten ylitetty.
Vähemmällä kuluttamisella voisimme voida paljon paremmin.
BKT ei todellakaan mittaa hyvinvointia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen aikalailla samaa mieltä.
Viime vuosikymmenen ajan me elimme kultaisia vuosia.

"Pelkästään viime vuonna maailmassa käytettiin enemmän luonnonvaroja kuin maapallo tuottaa vuodessa.

Eikä tämä suinkaan ollut meidän ensimmäinen kertamme.

Vain hyvin harvat tuntuvat ymmärtävän sen, että vaikka ekologinen kiertokulkumme onkin hyvin joustava, niin lopulta se aina rankaisee tyhmyydestä. Ne jotka ajattelevat, että taloutemme voi kasvaa loputtomiin, ilman ympäristön vakavaa vaurioitumista, ovat väärässä. Kasvava talous revitään aina jostakin.

Onkin hyvin mahdollista, että mikäli me emme itse pyri vähentämään luonnovarojen tuhlaamista, ja estämään niiden keskittymistä pienelle eliitille, niin luonto tulee tekemään sen meidän puolestamme."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163536-nasan...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Koska kaikki liittyy kaikkeen.

Taloussanomat: Raju ennuste - Tulossa vuotta 2008 pahempi lama
– "Velka kasvanut 28-kertaiseksi"

Uusi, entistä pahempi lama vaanii aivan nurkan takana ja yksi suuri syy sen taustalla on Kiinan talouden kangertelu, kirjoittaa Michael Pento CNBC:ssä.

Pento on Pento Portfolia Strategiesin johtaja ja perustajajäsen.

Hän kertoo, että Kiinan hallitus on kasvattanut maan velkaa jopa 28-kertaiseksi sitten vuoden 2000.

Penton mukaan Kiinan velkakupla on alkanut purkautua ja kasvu Kiinassa hyytyy. Kiinan valuutan renminbin arvo hiipuu ja Shanghain pörssikurssit ovat laskeneet jo 40 prosenttia kesäkuusta 2014.

http://www.talouselama.fi/uutiset/raju-ennuste-tul...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset