Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Eduskunta ja poliittisen takinkäännön sietämätön keveys

  • Eduskunta ja poliittisen takinkäännön sietämätön keveys
  • Eduskunta ja poliittisen takinkäännön sietämätön keveys
  • Eduskunta ja poliittisen takinkäännön sietämätön keveys

Eduskunnassa elettiin eilen jännitäviä hetkiä, kun oppositiossa istuvat vasemmisto ja vihreät esittivät välikysymyksen valtiovarainministerin johtaman lainvalmistelun avoimuudesta ja asianmukaisuudesta sekä oikean tiedon välittämisestä eduskunnalle.

- Kyse on toistuvasta väärän tai puolueellisesti valikoidun tiedon antamisesta omien poliittisten tavoitteiden ajamiseksi, vasemmistojohtaja Paavo Arhinmäki perusteli kysymystään eduskunnalle.

Jo lähtömetreillä oli selvää, että valtiovarainministerin selusta olisi turvattu, vaikka oppositio olikin haistanut veren. Hallituspuolueilla on tällä hetkellä yhteensä 123 paikkaa eduskunnassa, joka riittää paremmin kuin hyvin luottamuksen säilyttämiseen.

Lopullinen äänestystulos ei yllättänyt. Hallitus sai eduskunnan enemmistön luottamuksen äänin 126 - 56.

Poikkeuksellisen tästä äänestyksestä teki se, että vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmien lisäksi epäluottamuslausetta esitti myös sosialidemokraatit kokonaisuudessaan.

Oppositiossa niin ikään myöskin istuvat kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue ilmoittivat valtiovarainministerin nauttivan edelleen heidän luottamuksestaan, joka ei varsinaisesti yllättänyt ketään. 

Hetkinen, eikös Alexander Stubbin luottamuksesta äänestetty jo kertaalleen reilu vuosi sitten lokakuussa, kun koko hallituksen kaatuminen oli lähempänä kuin koskaan?

Kyllä äänestettiin. Tuolloin välikysymyksen esittivät keskusta ja perussuomalaiset, jotka olivat syvästi huolissaan kokoomuksen ja SDP:n masinoimasta talouspolitiikasta sekä Suomen talouden kehityksestä. Hallitus sai eduskunnan enemmistön luottamuksen täpärässä välikysymysäänestyksessä äänin 97-94.

Tilanne oli kerta kaikkiaan poikkeuksellinen, kun vasemistopuolueena tunnettu sosialidemokraatit seisoi yhtenä rintamana oikeistolaista politiikkaa ajavan, kokoomusvetoisen hallituksen edessä. Tällä kertaa he eivät sitten luottaneet kokoomusministeriin enää tippaakaan. 

Roolit muuttuvat. Yhtenä päivänä sinuun luotetaan sataprosenttisesti, kun taas toisena ei lainkaan. Kyllä minun mielestäni keskustalla, perussuomalaisilla ja sosialidemokraateilla olisi nyt jokaisella peiliin katsomisen paikka.

Puhumattakaan edellisessä hallituksessa kompuroineista vasemmistoliitosta ja vihreistä.

Eilettäin tuntojaan syvästi vuodatellut Arhinmäki totesi eduskunnassa antamassaan puheenvuorossa tilanteen olevan koko poliittisen järjestelmän ja demokratian kannalta kestämätön, jos entistä useampi alkaa ajatella, että ministereihin ja muihin poliitikoihin ei voi enää luottaa.

Hänen tarkoitusperiään sen kummemmin analysoimatta väitän, että miehen sanoissa piilee myös pieni totuuden siemen, jolla on helppo spekuloida.

Eduskunnassa nähty teatraalinen esitys nimittäin sai varmasti monet äänestäjät pohtimaan uudestaan suomalaisen demokratian ja politiikan nykytilaa. Takinkääntämisestä on tullut niin sietämättömän helppoa, ettei tässä enää paljoa muuta voi tehdä kuin hymyillä.

Juuri nyt näyttäisi siltä, että pelkästään kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue ovat säilyttäneet oman linjansa alusta lähtien.

Se on ikävä totuus - halusitte sitä tai ette.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

RKP ja KD sen sijaan eivät yllättäneet minua lainkaan, mutta tuo takinkääntö ja sataprosenttinen luottamus kasvattaa kyllä huoltani demokratian nykytilasta. Kenties edustuksellinen demokratia on tulossa tiensä päähän.

Ja tiedoksi niille, jotka törmäävät blogiini kenties ensimmäistä kertaa; älkää missään nimessä kuvitelko, että olisin ruotsalaisen kansanpuolueen tai kristillisdemokraattien kannattaja.

Tapani Lahnakoski

Tuo välikysymyshän koski kait pääasiassa sitä Stubbin valehtelua eduskunnassa, vaikka sitä ei kuulu siksi nimittää arvovaltaisessa paikassa.

Hauskimmaksi tämän välikysymyksen tekee se, että Ville Niinistö oli tässä mukana. Mies jonka suusta totuuden sanaa saa etsiä tai ainakin muuta kuin tarkoituksellista harhaanjohtamista. Kirjoitin tästä Hassin blogiin tähän tapaan:

"Ville äsken sanoi, että me olemme syyllisiä Manilan tulvariskin lisääntymiseen, kun muka merenpinnan nousu on kiihtynyt ilmastonmuutoksen takia. Filippiiniläiset kuulemma ovat itse syyttömiä. Manilan ranta on romahtamassa mereen lähes kahden metrin vauhdilla sadassa vuodessa, kuten Ville varsin hyvin tietää. Toisella puolella samaa saarta merenpinnan nousu on olematonta. Melko selektiivistä merenpinnan nosua siis.

Entä tämä filippiiniläisten syyttömyys sitten? He ovat parturoineet kaikki vuorenrinteensä paljaiksi metsistä lyhyessä ajassa. Öisin jopa kuuluu iloinen moottorisahojen konsertti suojelualueilta.

Onko viisimiljoonainen Suomen kansa, joka on esimerkillisesti hoitanut metsiään muuhun maailmaan verrattuna, siis syyllinen Manilan tulvariskin kasvuun, mutta satamiljoonainen Filippiinien kansa ei ole, joka on kohta parturoinut metsänsä maan tasalle?"

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niinistö hakee vihreänä ihmiskunnan kollektiivista vastuuta ilmastonmuutokseen. Toisaalta aivan kuten sinäkin sanot, mitäpä me voimme pienenä kansana tehdä, jos paikalliset toisella puolella maapalloa eivät välitä ympäristökatastrofien riskejä kasvattavista tekijöistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mutta mitäpä mieltää Tapani olet noista äänestyksistä, joiden tulokset löytyvät blogissa olevista kahdesta kuvasta. Kyllä tuo minusta ainakin vähän huvittavaa on, kun Alexander Stubbin kannattajakunta vaihtuu ääripäästä toiseen.

Tapani Lahnakoski

Olihan se melkoinen keikaus! Toki tämäntapaista esiintyy aina, kun hallituspohja vaihtuu, mutta olihan tuo räikeydessään ennätyksellistä noin lyhyessä ajassa.

Vihreiden touhuissa en kyllä näe mitään muuta kuin valtapolitiikkaa, jonka Satu Hassi sinne toi vanhasta stalinistikulttuuristaan, jonka hyvin muista opiskeluajoilta, en tarkkaan sisältöä, mutta se palopuheiden soundi karmii vieläkin selkäpiitäni.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko jokainen äänestys eduskunnassa Stubb vastaan muut? Kyllä siellä hei asioistakin puhutaan.

Älä anna asioiden mennä henkilökohtaisiksi. En usko, että niin tekee Arhinmäki tai V.Niinistökään. Näin saivat naamansa taas kerran telkkariin ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minun mielestäni puolueiden pitäisi antaa kansanedustajille vapaammat kädet päättää itse kannoistaan, eikä ohjailla heitä kuin marionetteja. Nämä kaksi äänestystä, joiden välissä on reilu vuosi, osoittavat paremmin kuin hyvin sen, kuinka tämä meidän edustuksellinen näennäisdemokratiamme toimii. Juuri siitä syystä otin ne nyt esiin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Samaa mieltä, vapaammat kädet, jos joku kannattaa kuolemanrangaistusta, niin sitä saa ehdottaa, eikö vain?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Tottakai saa. Ei sitä kukaan kiellä vapaassa ja demokraattisessa Suomessa. Samalla tavalla saa myös kritisoida ja lausunnosta on otettava vastuu. Jokaisen ihmisen kannattaa pohtia myös henkilökohtaisella tasolla, onko lausunto omalle arvovallalle sopiva, ja kestääkö se debatin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei kai nyt kukaan kuvittelekaan, että välikysymys olisi varsinaisesti mitään muuta kuin teatteria. Jos hallituksen takana olevissa puolueissa on riittävästi kansanedustajia, jotka eivät enää luota oman hallituksensa tekemiseen, asia on silloin selvää pässinlihaa. Mutta ei sitä hallitusta nyt ihan pienen vitutuksen takia kaatamaan ryhdytä.

Keskusta ja Perussuomalaiset eivät vuosi sitten luottaneet silloisen hallituksen talouspolitiikkaan. Sen jälkeen kokoonpano on muuttunut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käytännössä toteutettu politiikka ei ole muuttunut lainkaan. Vuosi sitten demarit vain laittoivat jonkin verran kokoomukselle kampoihin, ettei tahti päässyt näin hurjaksi. Maksoivat tästä yhteistyöstä sitten vaaleissa.

Jotenkin pidän sitä silti tragikoomisena, että keskusta ja perussuomalaiset eivät luottaneet Stubbin luotsaaman hallituksen talouspolitiikkaan, mutta tekivät hänestä tästä huolimatta valtiovarainministerin. Tuhkimotarina suoraan sarjakuvista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kokoomus valitsi Stubbin puheenjohtajakseen. Sille, että Soinista tuli ulkoministeri ja Stubbista valtiovarainministeri, oli varmaan syynsä.

Joka tapauksessa nykyisellä kolmen hallituspohjalla on edes pienet mahdollisuudet luottaa toisiinsa. SDP ja Rinne onnistuivat jotenkin ryssimään hallitusneuvottelunsa.

Käänsi asian miten päin tahansa, vain työtä tekemällä Suomi saadaan selviämään. Eikä sitä työtä synny, ellei ole työllistäjiä. Eikä suomalainen yhteiskunta kovin innosta työllistämään - edes itseään. Työn teettäminen tulee yleensä helvetin kalliiksi, joten työllistäjällä on oltava kohtuullinen varmuus, että tuotteen saa kannattavasti ja jatkuvasti myydyksi.

Itsensä (ja varmaan muidenkin) työllistämisessä taas asettaa itsensä siihen kuseen, että mikäli epäonnistut, olet kaikkien tukien ulkopuolella siihen saakka, kunnes olet nöyrtynyt lopettamaan kaiken ja luopumaan kaikesta.

En tiedä, pystyykö nykyinen hallitus saamaan mitään parannusta aikaan. On myönnettävä, että olen itsekin ollut niin raukka, että en ole uskaltanut yrittäjäksi. Tässä vaiheessa se on myöhäistä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eihän teatterissa näyttelijä poistu näytännöstä kuin harvoin jonkin aivan näytelmäkappaleen ulkopuolisen kohtauksen vuoksi. Ja mitäs muuta eduskunta on kuin teatteria?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja sitten päivän visailuun,

Iltalehti kirjoitti tänään siitä, kuinka Suomen talous on historiansa pisimmässä alamäes. Suomen talouskasvu laahaa nimittäin jo seitsemättä vuotta peräkkäin. Pahimmillaan taantuma tulee jatkumaan ainakin vuoteen 2018 asti, vaikka todellisuudessa kukaan ei osaa sanoa, mitä tulevaisuudessamme tulee tapahtumaan.

Lupaan tarjota joskus kohdatessani oluen sille, joka ottaa ja arvaa, että mikä puolue on istunut hallituksessa tekemässä talouspolitiikkaa näiden kaikkien seitsemän katovuoden ajan?

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091920378575_u...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"mikä puolue on istunut hallituksessa tekemässä talouspolitiikkaa näiden kaikkien seitsemän katovuoden ajan?"

Taitaa olla se puolue jonka mielestä valtion ei kannata pitää kannattavaa liiketoimintaa ja teollisuutta mutta tappiollisia (Talvivaara) valtion kannattaa suorastaan vaatia hallintaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset