Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Eduskunnan synkkä päivä

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Tänään uutisvirta on täyttynyt ilosanomasta - kauppojen aukioloajat ovat vapautuneet! 

Nyt sitten tiedän minäkin, että mitä Prisma aikoo ensitöikseen tehdä. Suomen suurimmat kauppaketjut nimittäin ilmoittivat oikopäätä pidentävänsä aukioloaan, kun eduskunta ne kerran vapautti. Ehdimme kyllä viilaamaan niitä sopiviksi myöhemminkin, S-Ryhmästä todettiin tuoreeltaan.

Paljon vähemmälle huomiolle jäivät nämä leikkausasiat, joista päätettiin samassa täysistunnossa. Moni niistä voi koskettaa teitä paljon kauppojen aukioloaikoja henkilökohtaisemmin. 

1. Eläkkeensaajien asumistukea heikennettiin.
2. Kuntien peruspalvelujen valtionosuutta heikennettiin.
3. Lasten tasa-arvoista päivähoito-oikeutta rajattiin.
4. Itsensä työllistävien työttömyysturvaa heikennettiin.
5. Yliopistojen määrärahoja leikattiin enemmän kuin koskaan.
6. Lukukausimaksut otettiin käyttöön EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille.
7. Matka- ja lääkekorvauksia pienennettiin.
8. Lapsilisän indeksisidonnaisuus poistettiin.
9. Aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja korotettiin.
10. Vuorotteluvapaaseen tuli rajoituksia.

Ja sitten ne vähittäiskauppojen aukioloajat tosiaankin vapautettiin. Se kai tämän päivän etusivun otsikko oli, vaikka samaan aikaan tuloerot Suomessa kasvoivat entisestään, tasa-arvo koki kolauksen ja maamme köyhin neljännes ajettiin vielä entistäkin ahtaammalle. Ikävä huomata, että euroalueen kalleimmassa maassa asustelee tällä hetkellä kansa, joka ei kykene enää huolehtimaan vähäosaisistaan.

Kiitokset vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Outi Alanko-Kahiluodolle edellä mainitun listan tekemisestä. Hän on nähnyt kuluneiden kuukausien aikana paljon vaivaa tiedottaakseen kansalaisille asioiden todellisesta luonteesta. Surullista, että silti kävi näin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ulosottoon saatiin myös hallitukselta lisää rahaa. Nyt saadaan siis viimeisetkin murut irti kaikkien aikojen optiokevään varmistamiseksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä meidän vain kelpaa olla suomalaisia, kun ollaan kerrankin saatu oikein työväenpuolueita hallitukseen. Luojan kiitos siitä, että seuraavat vaalit ovat jo kolmen vuoden päästä.

Vaikea vain sulattaa tuota mediahiljaisuutta. Joka puolella juhlitaan vähittäiskauppojen aukioloaikojen vapautumista, vaikka samaan aikaan käydään lävitse ihan valtavia henkilökohtaisia tragedioita. Tuottavuuskorkeushyppy menee jo liian pitkälle.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tätä samaahan se on aina ollut. Jos tulee ikäviä päätöksiä, yleensä vastuussa olevat poliitikot häviävät kuin pieru Saharaan. Aika harvalla on selkärankaa seisoa päätösten takana ja puolustaa niitä.

Huonojen säästöpäätösten lisäksi pitää aina heittää jokin täky, jota voi sitten paisutella voittona. Nyt eläkeläisillä, toimeentulotuella elävillä, pienituloisilla yrittäjillä, työttömillä ja opiskelijoilla on enemmän aikaa katsella kaupoissa tuotteita, joita ei ole varaa enää ostaa.

Monta vuotta sitten aavistin jo, että lopulta "pakon edessä" laitetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevat pääasiallisiksi maksajiksi. Pakko on hyvin ideologisesti määräytynyttä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Ei voi kuin halveksia. Ikinä en ole Uudessa Suomessa voimasanoja käyttänyt, mutta nyt tekisi mieli. Vain muutama päivä sitten esiteltiin tilastoja siitä, kuinka Suomi on euroalueen kallein maa. Ja siihen perään tällainen paukku.

Kirjoitin aiheesta myös Uuteen Suomeen: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208208-ei-ty...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Itse olisin kannattanut lapsilisille tulokattoa. Lapsilisähän on tarkoitettu lapsuus- ja nuoruusajan vaate-, ruoka-, koulukirja- ja harrastusmenojen kattamiseen, jotta kaikilla olisi hyvä lapsuus ja nuoruus ilman puutetta perusasioista.

Lapsilisä maksetaan kaikille suomalaisille, vaikka monien tulot ovat niin korkeat, etteivät he tarvitse sitä lapsen tai nuoren elättämiseen, kuten moni ylpistynyt poliitikkokin on ääneen todennut. Suomessa on lähes miljoona pienituloista, ja heidän määränsä kasvaa kaiken aikaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yhä useampi lapsi ja nuori elää köyhyydessä. Köyhyys voi rajoittaa ihmisen kehitystä ja myös determinoida hänen tulevaisuutensa. Jokaisen kannattaa muistaa, että opiskelijat maksavat lukiokirjansa itse. Muistaakseni myös kauppakoulun opiskelukirjat menevät opiskelijan omasta pussista. Nyt, kun indeksikorotukset jäädytettiin, niin on hyvin mahdollista, että lapsilisät eivät tulevaisuudessa kata edes murto-osaa ravinnon tarpeesta.

En voi painottaa sitä liikaa, että Suomi tosiaan on euroalueen kallein maa. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että sellaisena se tulee vielä tovin pysymään.

Monella varmasti onkin muistissa, kuinka entinen peruspalveluministeri Laura Räty (kok) ihmetteli ääneen, että kuinka moni muka oikeasti tienaa alle 2 100 euroa kuukaudessa. No aika moni.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

1. Eläkkeensaajien asumistukea heikennettiin.

Miten sitä muuten heikennettiin? Noin sivumennen sanoa, miusta olisi ollut ihan hyvä se, että eläkeläisten asumistuki olisi yhtenäistetty yleiseen asumistukeen. Nyt eläkeläisillä säilyy tuo työttömiä ja pienipalkkaisia parempi asumistuki.

3. Lasten tasa-arvoista päivähoito-oikeutta rajattiin.

Subjektiivisuus tietyiltä osin poistettiin, mutta kunnilla ja lähipäättäjillä on täysi oikeus pitää päivähoidon taso samanlaisena. Minusta ihan ok, että kunnille tulee lisää päätäntävaltaa.

5. Yliopistojen määrärahoja leikattiin enemmän kuin koskaan.

Itse olen sitä mieltä, että suomessa on myös turhaa tutkimusta ja turhia tohtoreita. Jos eletään kovia aikoja, niin on ihan ok että yliopistokenttä myös osallistuu ja leikkaa löysiä pois.

6. Lukukausimaksut otettiin käyttöön EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille.

Lienee käytäntö aika monessa euroopan maassa? Tähän asti Suomi ei ole juuri hyötynyt siitä, että lukukausimaksuja ei ole. Päinvastoin, moni on käynyt Suomessa tutkinnon opiskelemassa ja jatkanut muualle maailmaan.

7. Matka- ja lääkekorvauksia pienennettiin.

Kattoihin ei puututtu. Ja köyhimmät eli toimeentulotuen asiakkaat eivät onneksi kärsi.

10. Vuorotteluvapaaseen tuli rajoituksia.

HYVÄ.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos kuntien vastuuta lisätään ja heidän tukeansa peruspalvelujen osalta pienennetään, niin kuinka luulet kuntien pystyvän säilyttämään päivähoito-oikeuden ja peruspalvelut entisellään? Kuntia on muutenkin näännytetty jo vuosikymmenien ajan nälkään yksisuuntaisella rahaliikenteellä, joka kulkee kunnilta valtiolle. Tulot menevät valtion kirstuun, ja menot kuntien harteille.

Jo vuosikymmenien ajan Suomessa on ollut trendinä kääntää kuntien tulonlähteet osoittamaan kohti valtion pohjattomalta tuntuvaa kirstua, kun taas kasvavat menot ovat jätetty lähes kokonaan velkaantuneiden ja köyhtyneiden kuntien sekä niiden päättäjien taakoiksi. Vaikka kuntien tehtäviä luvattiinkin viime hallituskaudella karsia uuden rakennesuunnitelman kautta niin, että kuntien yhteiskunnallinen taakka vähenisi kaiken kaikkiaan yli miljardilla eurolla, olivat hallituksen toimet täysin päinvastaisia ja tempoilevia. Sipilä, Soini ja Stubb näyttäisikin jatkavan juuri siitä, mihin edellinen hallitus jäi.

Tämän vuoden alussa valtio siirsi kunnille vastuun pitkäaikaistyöttömien toimeentuloista ja työllistämisestä. Joulukuussa 2014 edellinen hallitus ilmoitti myös lyhentävänsä Suomen kestävyysvajetta kahdeksalla miljardilla eurolla, joista kahden miljardin odotetaan tulevan kunnilta. En tiedä kuinka tämä skenaario etenee tällä hetkellä, kun puikoissa on vielä edellistäkin oikeistolaisemmat nilkit, mutta uskoisin ankeiden aikojen olevan edessä. Kahdella näistä puolueistahan onkin kohtalaiset pitkät perinteet veronmaksajien rahojen lobbaamisessa eri keinoin. Jokainen päätelkööt itse, mitkä kaksi puoluetta ovat kyseessä.

Tällä hetkellä kuntien ainoaksi joustovaraksi on jäänyt tasaverona maksettava kunnallisveroprosentti. Verotuksessakin on omat riskinsä, sillä korkeiden verojen kuntia ei nähdä kovinkaan houkuttelevina muuttokohteina. Varsinkaan, kun Suomea on jo pitkään kehitetty Helsinki-näkökulmasta katsoen, mikä on haitannut muiden maakuntien kehittymistä.

Määrittele ihmeessä turha tutkimus ja hyödyllinen tutkimus? Ovatko humanistiset tieteet turhia vaiko historiatieteet. Mehän tunnemme jo historian, joten mitäpä sitä enää opettamaan tai tutkimaan. Entäpä valtiotieteet? Valtiorakenteethan ovat jo keksitty, eikä niissä ole enää uutta opittavaa. Taloustieteetkään eivät ole paljoa talouttamme parantaneet, laitetaanko nekin leikkuriin. Tulevaisuuden Suomessa on tilausta vain koville tieteille, koska turhia tutkimuksia me emme halua.

Suurin osa pienituloisista ei saa toimeentulotukea.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Esmes naistutkimus on varmasti tärkeää, muttei niin tärkeää että mikään oikea huippuyliopisto sitä harrastaisi.

Mutta sen haluan sanoa turhasta tutkimuksesta, että varmaan sellaista ei objektiivisesti ottaen ole, mutta jos puhutaan innovoinnista ja Suomen saamisesta nousuun uusilla jutuilla, niin siinä mielessä on paljon turhaa tutkimusta.

Noita leikkauksia nimittäin vastustetaan juuri sillä, että Suomi nousee vain tutkimuksella...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #13

Kappas, seison korjattuna. Jos tuo todella on vertaiskelpoista suomalaiseen, niin bueno.

Vielä kun innovaatioksi ja menestystarinaksi saataisiin tuo muutettua niin hurraisin kadulla.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #19

Eli sukupuolentutkimus oli turhaa, koska ei huippuyliopistoissa.

Sitä on huippuyliopistoissa niin se on turhaa, koska ei voida myydä Citymarketissa?

Argumentti muuttuu aika lailla kertaheitolla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä kertaa päätös lukukausimaksujen käyttöönotosta tehtiin hallituksen maahanmuuttopoliittisessa ryhmässä, eikä suinkaan koulutus- ja opetusministeriössä. Selvää on, että koulutuspoliittiset muutokset tehtiin maahanmuuttopoliittisin perustein, koska Suomeen ei haluta ulkomaalaisia.

Tämä on melkoinen takaisku, sillä maksuton koulutus on aina ollut yksi merkittävimmistä vetovoimatekijöistä, joka on houkutellut ihmisiä ympäri maailmaa Suomeen opiskelemaan. Suomalainen koulutus tunnetaan Bangladeshissa asti. Ja juuri koulutuksen kautta pieni Suomi on onnistunut rakentamaan itselleen kansainvälisiä suhteita ja verkostoja, jotka ovat elintärkeitä kilpailukyvyn säilyttämiseksi globaalissa maailmassa.

Ilmainen koulutus on mielestäni ollut myös kaikista tehokkainta kehitysapua, mitä Suomi on koskaan antanut. Ja halvinta myös. Tunnen itsekin lukuisia nepalilaisia, intialaisia ja kiinalaisia, jotka ovat tulleet Suomeen opiskelemaan, koska koulutus on ilmaista. Tämän jälkeen he ovat palanneet kotimaihinsa tuoreet tiedot ja taidot mukanaan. Heistä on tullut kehitysmaiden huippuosaajia, jotka muistelevat kylmää pohjolaa lämmöllä. Tulevaisuudessa tällaisella verkostoitumisella tulee olemaan entistäkin suurempi merkitys, sillä Kiinasta on jo tullut maailman markkinoiden yksi suurimmista pelaajista, ja Intia tulee pian hyvää vauhtia perässä.

Moni sanoo, että he eivät jää Suomeen töihin, että kyseessä olisi hukattuja resursseja. Varmasti nuo ulkomaalaistaustaiset opiskelijat Suomeenkin olisivat mielellään jääneet, mutta valitettavasti työviisumin hankkiminen on pitkä prosessi. Harvalla firmalla on mahdollisuutta odottaa työntekijäänsä 3 – 6 kk ajan. Näin kauan työviisumin saamiseen nimittäin menee, eikä sitä ennen ole mitään asiaa tämän maan rajojen sisäpuolelle.

Hyvin monelle Suomessa valmistuneelle ulkomaalaiselle pitkittynyt viisumiprosessi tarkoittaa sitä, että heidän opiskeluviisuminsa ehtii umpeutua. Koulutus karkaa meidän ulottumattomiin, sillä eihän millään yrityksellä ole aikaa odottaa juuri koulun penkiltä valmistunutta, työtaivaltaan aloittavaa työntekijää kuukausien ajan. He tarvitsevat työntekijänsä heti.

Lopputuloksena Suomessa valmistunut lähtee kotimaahansa ja todennäköisesti työllistyy muualle. Moni katsookin, että tässä tilanteessa kukaan ei voita. Suomi tarvitsee kansainvälisiä suhteita ja osaamista, sillä vain näin voidaan saavuttaa tilanne, jossa innovaatiot virtaavat globaalilla tasolla ja kansainvälinen kilpailukyky säilyy.

Haluaisin tuoda esiin sen, että pelkästään viime vuonna Suomen julkinen kehitysyhteistyön määrä oli 1 102,6 miljoonaa euroa eli noin 0,55 prosenttia valtion bruttokansantuotteesta. Tänä vuonna kehitysyhteistyövarojen määrän tulisi nousta Eurooppa-neuvoston vuonna 2005 tekemän päätöksen mukaisesti 0,7 prosenttiin, mutta se ei tule tekemään niin.

Yhden ulkomaalaisen kouluttaminen Suomessa maksaa vuositasolla ripauksen alle 15 000 euroa. Eikö tätä voitaisi repiä kehitysyhteistyörahastoista, ja aloittaa kouluttamaan ennen kaikkea kehitysmaista saapuvia nuoria. Näin onnistuttaisiin myös viemään kehitysmaihin koulutusta, sivistystä ja kulttuurituntemusta, sillä eivätkö nämä ole juuri niitä asioita ja arvoja, joita kehitysyhteistyöllä alunperinkin lähettiin ajamaan takaa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomalainen korkeakoulutus ei muutenkaan ole millään muotoa kilpailukykyinen, jos aletaan rahan kanssa pelaamaan. ETA-alueen ulkopuolelta tulevat eivät syljekkään suomalaiseen korkeakouluun päin (jos vertailet maailman yliopistojen listaa, ja niiden arvosteluasteikkoja), jonka jälkeen koulut muuttuvat hyvin homogeenisiksi ja tylsiksi. Ja mikä pahinta, kansainväliset yhteydet ja kanavat EU:n ulkopuolelle tukkeutuvat täysin. Me poteroidumme, ja menetämme pitkän tähtäimen pääomaa sekä markkinoita.

Suomalaisia kansankynttilöitä yhtään väheksymättä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miulla on tuosta ilmaisesta koulutuksesta täällä ihan omiakin konkreettisia kokemuksia. Pienemmät ammattikorkeakoulut ovat tietyllä tapaa rahastaneet noilla kansainvälisillä opetusohjelmillaan, saadaan hyvä korvaus ja ryhmä täyteen. Suomeen nuo opiskelijat eivät vaan ole jääneet. Ja kyse on ollut siitä, että työpaikkoja ei ole ollut, kun kyse ei ole ollut mistään "huippuosaajista" siinä mielessä, että olisivat kotimaisia ja kieltä puhuvia selkeästi parempia insinöörejä.

Tuo toki on enemmän ideologinen kysymys, että kuinka suuri arvo se ilmainen koulutus eta-alueen ulkopuolisille tälle maalle on tai on ollut.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Noin muuten, Suomihan on velkaantumistahtinsa kanssa ihan kusessa. Siitä ei mihinkään pääse.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos blogista. Liekö yhteensattuma että niin moni juuri tänään hehkuttaa kauppojen aukioloaikojen vapautusta, suurta suuren hallituksen "tulosta".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eipä mitään, Sini. Ja tosiaan, lehdissä ei paljoa muusta kirjoitetakaan. Vähän surullista minun mielestäni. Ei aikaakaan, kun euroalueen kalleimmassa maassa asuu sen köyhtynyt kansa, joka ei pysty huolehtimaan vähäosaisistaan, koska rahat valuvat veroparatiiseihin ja eliitin huvituksiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä nyt Suomi lähtee nousuun ja vienti alkaa vetämään. Eikä minunkaan enää ensi vuonna tarvitse hakea matkakorvauksia kun käyn Lapin Keskussairaalassa yli sadan kilometrin päässä syynättävänä. Kyllä helpottaa, tähän asti on saanut vähän yli kympin joka reissusta kun on täyttänyt lapun.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä se on Tuure sinun vikasi, että talous sakkaa. Kehtaatkin terveydestäsi huolehtia, mokoma.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Todellisuudessa kauppojen aukioloajat vapautettiin lähinnä EK:n toivomuksesta, ei niinkään kansan tahdon mukaisesti. Ja uskokaa minua, ei mene aikaakaan, kun jo todetaan, että viikonloppulisiin ja/tai vuorolisiin ei ole enää mitään todellisia perusteita, koska kaupathan ovat aina auki.

Se tekee tilanteesta varsin ongelmallisen, koska peruspalkka kaupan kassalla on alhainen, ja se rakennetaan nimenomaan lisien avulla kilpailukykyiseksi - elinkelpoiseksi. Sitten me taas yhdessä mietimme, että tätäkö me nyt tilasimme.

Jyrki Paldán

Niinpä. Johan noita lisiä vähän kokeiltiin koputella, mutta ei mennyt vielä läpi. Eiköhän se kohtapuoliin saada runnittuä sekin.

Mut hei, elinkelpoiseen palkkaan ei vaan nyt ole varaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kesäkuussahan tästä väännettiin jo kättä. Nyt se ujutetaan mukaan kuin salaa, usko pois vain. Seuraavaksi alkaa työnantajapuolen itkeminen vuorolisistä, ja siitä kuinka ne estävät vapaiden aukioloaikojen kannattavuuden. Ja kun kaupan alalta on saatu vuorolisät reilusti pienemmiksi tai kokonaan pois, niin sitten sitä aletaan käyttämään perusteluna sille, että samoin voidaan toimia kaikkien vuorotyötä tekevien palkkauksen kanssa.

Kansan muisti on muuten surullisen lyhyt. Nyt tässä vielä kovasti iloitaan, kun Prisma on auki kello 23:00 saakka, mutta odottakaapa vain.

"Puheet sunnuntain ympärillä ovat viime päivinä voimistuneet. PAM tyrmää kauppojen sunnuntaisääntelystä luopumisen. EK:n Häkämies karsisi sunnuntailisät. Rajoitukset pois kaupalta? Pitääkö sunnuntailiksat pitää ennallaan?"

http://yle.fi/uutiset/kaupan_aukiolot_vapaaksi_ja_...

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #32

Näinhän se on. Ikävä että tuollaisia politiikan Troijalaisia hivutetaan salakavalasti kansalle. Itsessäänhän aukioloaikojen vapauttaminen on ihan hieno juttu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Synkkiä ovat myös Pariisin ilmastosopimuksen teemat. Eilisessä A-studiossa Oras Tynkkynen uhkaili ihmisiä kasvisruoalla. Yäk!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Krääk, minä olen lihansyöjä. En edes osaisi valmistaa kasvisruokaa, vaikka kohtalaisen hyvä kokki olenkin. Ihmiskunta on tuomittu tuhoutumaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä osaan tehdä kasvisruokaa, mutta ei niillä saa nälkää poistamaan kuin hetken ajan tälle fyysisen työn tekijälle. Lihaa on pakko olla, jotta jaksaisi paljon paremmin ja nälkä pysyy poissa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tähän ei ole nyt muuta lisättävää, että seuraavissa eduskuntavaaleissa opposition pitää saada murskavoitto.

Demarit, Vasemmistoliitto ja Vihreät siirtyy hallitukseen ja peruu kaikki nykyisen hallituksen lakimuutokset. Myös edellisen hallituksen päätökset joita he olivat mukana leikkaamassa.

Kun kansa on joutunut porvareiden ruoskimaksi, niin kaksinkertaistetaan kaikkien etuudet.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ymmärsin kyllä tyylilajin.
Mutta se taisi nyt mennä hukkaan tyylittelijältä.
Suomessa on nimittäin olut esim perusturvan taso niin huono ja sen vajaakäyttö niin huolestuttavan suurta ,että iso tasokorotus siihen toisi oikeasti säästöä yhteiskunnalle.
Samoin koulutukseen ja kasvatukseen tehtyjen leikkausten peruminen on edessä - toivottavasti ennen kuin ne ovat ehtineet aiheuttaa massiiviset kustannukset.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Sen verran korjaisin varsinaista blogitekstiä, että kyllä me edelleen kykenisimme kaikista huolehtimaan. Jopa hyvin.
Ja jopa haluaisimme niin tehdä,siis valtaosa kansasta. Ja se olisi jopa taloudellisesti järkevintä.
Inhimillisyydestä nyt tietenkään puhumatta.

Mutta hallitus ei sitä salli.
Koska s e n kannalta ja s e n päämäärien kannalta se e i olisi edullista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Helena, se oli tarkoitettu lähinnä sarkasmiksi. Ja tavallaan surulliseksi toteamukseksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Martti Asikainen

Sarkasmista en mitään tiedä, mutta kritisoimasi listan leikkausten vaihtoehtoa voidaan käsitellä kahdella tavalla. Ensin ne perutaan ja seuraavaksi etuuksien tasoa pitää nostaa.

Käsittääkseni nykyisen hallituksen ja edellisten hallitusten määrittelemä etuuksien tasokaan ei ole ollut koskaan aikaiseminkaan vuosikymmenestä riippumatta riittävä. Ei koskaan !

Muuten se ei ole nyt mahdollista kuin vaihtaa hallitus uusissa vaalissa.

Lisäksi voisit edes joskus määritellä mikä olisi riittävä taso kulloinkin kysymyksessä olevassa etuudessa. Se, että sanot jonkin olevan liian vähän, väärin tai epäoikeudenmukaista ei kerro mitään.

1. Eläkkeensaajien asumistukea heikennettiin.
2. Kuntien peruspalvelujen valtionosuutta heikennettiin.
3. Lasten tasa-arvoista päivähoito-oikeutta rajattiin.
4. Itsensä työllistävien työttömyysturvaa heikennettiin.
5. Yliopistojen määrärahoja leikattiin enemmän kuin koskaan.
6. Lukukausimaksut otettiin käyttöön EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille.
7. Matka- ja lääkekorvauksia pienennettiin.
8. Lapsilisän indeksisidonnaisuus poistettiin.
9. Aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja korotettiin.
10. Vuorotteluvapaaseen tuli rajoituksia.

Jyrki Paldán

No huppistakeikkaa.

Tuota hallituksen sekoilua ja kusetusta voisi katsella huvittuneena, siis jos ei eläisi tässä maassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt on kyllä pakko tunnustaa, että ei minua huvita edes täältä Saksasta käsin katseltuna. Pitäisi lähteä varmaan jollekin toiselle mantereelle naureskelemaan.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Hyvä aloitus ja erittäin hyvää kommentointia aloittajalta.

Erityisesti kammottaa leikkaukset, kun omat lapset ovat alle kaksi ja vielä syntymätön ja joutuu oikeasti miettimään, mitä kaikkea ehtii vielä tapahtua heidän kasvunsa aikana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mediakin heräsi tänään todellisuuteen. Enää ei keikistellä kauppojen aukioloajoista,

Perheille 800 euron lisälasku – iltapäivähoito kallistuu roimasti

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/325933-perheill...

Maksat nyt 3€, tammikuussa 54,50€ - LS: "Vastaavia esimerkkejä on muitakin"

http://www.talouselama.fi/uutiset/maksat-nyt-3-tam...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset