Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Angela Merkelistä Time-lehden vuoden henkilö

  • Time-lehden kansi, 9.12.2015
    Time-lehden kansi, 9.12.2015

Haluaisitko keskustella hetken Jumalasta? Hyvä, en minäkään. Uutisista löytyy paljon mielenkiintoisempiakin aiheita. Euroopan kiistaton johtaja ja Saksan liittokansleri Angela Merkel nimittäin valittiin tänään arvostetun Time -lehden vuoden henkilöksi. 

Toimituspäälliköt valitsevat vuoden henkilöksi sellaisen ihmisen, joka on vaikuttanut päättyvän vuoden uutisiin joko positiivisista tai negatiivisista syistä. Jotain kertoo sekin, että Time-lehden valintaprosessissa toiseksi tuli Isis-terroristijärjestön johtaja Abu Bakr Al-Baghdadi ja kolmanneksi Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump.

Time-lehti perustelee valintaansa sillä, että Angela Merkel on ollut rohkea, ja pyytänyt maaltaan enemmän kuin useimmat poliitikot uskaltaisivat koskaan pyytää. Hän on pysynyt tiukkana ja johtanut Eurooppaa sinnikkäästi kriisistä toiseen. Liittokansleri on astunut esiin aina, kun Eurooppa on ollut kuilun partaalla, lehti ylistää.

Tästä voi olla montaa mieltä, sillä yhä useampi katsoo Merkelin olleen itse osallisena aiheuttamassa Eurooppaa kohdanneita tragedioita, kutsuessaan turvapaikanhakijoita luokseen ja haaliessaan niitä vielä lisää Turkista. Saksa tilasi enemmän, kuin pystyi hoitamaan.

Ei tulisi myöskään unohtaa sitä, että Saksalla on maailman neljänneksi suurin talous, jonka edellä ovat vain Kiina, Yhdysvallat ja Japani. Lukuisat ekonomistit ovat sanoneet, että Saksasta on tullut kasvurohmu, joka on edelleen kaukana tilanteesta, jossa se hyppäisi Euroopan talouskoneen rooliin ja alkaisi elvyttämään euroaluetta investoimalla ja käymällä kauppaa muiden EU-maiden kanssa myös ostajan roolissa.

Talousalueen elvyttämisen sijaan Saksa näyttää rakentaneen Eurooppaan tullimaksujen avulla omat henkilökohtaiset markkinansa, joiden avulla se kykenee pitämään teollisuutensa käynnissä ja saksalaistyövoiman kiireisenä. Pienemmät valtiot joutuvat väkisinkin taipumaan saksalaisen tavaratulvan alla, eikä niiden oma taloutensa pääse tästä syystä toipumaan. Yhden ylijäämä on toisen alijäämä - ja yhden saatava on toisen velka.  

Epäilemättä Merkel tulee sopeutumaan muiden vuoden henkilöiden joukkoon aivan mainiosti. Listalta löytyy nimittäin muitakin suurpersoonia, kuten esimerkiksi Adolf Hitler (1938), Josif Stalin (1939, 1942), Lyndon B. Johnson (1967), Richard Nixon (1971, 1972), George W. Bush (2000, 2004), Vladimir Putin (2007) ja Barack Obama (2008, 2012). Tällä listalla riittää kyllä nimiä.

Lopuksi toivotan rautarouvalle vielä onnittelut myös omasta puolestani hänen uuden tittelinsä johdosta. Tosin kansan keskuudessa liittokansleri tullaan varmaankin muistamaan ennen kaikkea naisena, joka tuhosi Euroopan. Ei suinkaan vuoden henkilönä ja mantereemme pelastajana.

 

Lähde: Time

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

TIME-lehden vuoden henkilö ei välttämättä ole lainkaan positiivinen titteli, kuten tekstistänikin käy selväksi. Tärkeintä on nimittäin uutisvolyymi.

Niko Sillanpää

Saksan EU-politiikka on kyllä nykyään mielenkiintoista.

Unioniliittolaisille Ranskaa ja Iso-Britanniaa lukuunottamatta tarjotaan vyön kiristystä, piiskaa, moralisointia ja uhkailua samalla, kun tuotetaan näille useammallakin tavalla yhä vaikeampia yhteiskunnallisia ongelmia. Joku voisi sanoa, että kyseinen politiikka on pähkähullua, mutta ainakin Alexander Stubb just cannot get enough of it.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Herra valtiovarainministerin mukaanhan euro on tuonut Suomeen paljon vaurautta. Lienee minua viisaampi mies, kun itselläni on tuo vauraus jäänyt huomaamatta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hän on pysynyt tiukkana ja johtanut Eurooppaa sinnikkäästi kriisistä toiseen."

Kieltämättä, kriisien luomisessa frau Merkel on omaa luokkaansa. Merkel ja Saksa vie Eurooppaa kuten Adof Hitler aikoinaan, kriisien avulla hänkin Saksan ja koko Euroopan valloitti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Merkel suunnittelee jo eläkkeelle lähtöä. Jättää perintönsä nuorempien selvitettäväksi. Lokakuussa Merkelillä tuli nimittäin kymmenen vuotta täyteen Saksan liittokanslerina. Tietysti se voi olla, että hänelle joku pesti EU:sta vielä löydetään, jos naista itseään vain kiinnostaa lähteä pakkaa sekoittamaan.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1490...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Liittokansleri on astunut esiin aina, kun Eurooppa on ollut kuilun partaalla, lehti ylistää."
---
Moni on pohtinut, ovatko Merkelin keinot myös osaltaan johtaneet sinne kuilun partaalle. Eurokriisi ja Schengen-kriisi lienevät siitä tuoreimpia esimerkkejä mietittäväksi.
Merkelin koko elämän kaarta tarkastellen voisi uskoa kuitenkin sen, että hän on ns. rauhan ihminen, jolle EU, Venäjä ja maailma eivät olekaan aivan toiveiden mukaisia. Ole siinä sitten...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Epäilemättä Merkel on kiltti ja hyväsydäminen ihminen. Ne ovat molemmat piirteitä, joita arvostan yleensä paljon. Toisaalta kuten sinäkin toteat, maailman politiikka ja sen melskeet eivät kuitenkaan toimi niin. Johtajan tulee joskus kylmettää sydämensä ja tarkastella niin kutsuttua suurta kuvaa. Hyvyys ei aina riitä.

Seppo Hildén

Nyt koko Eurooppa saa kärsiä Merkelin muuritraumasta. Entisenä DDR:n kansalaisena ja muurin takana eläneenä hän on kaikkia Euroopan raja-aitoja vastaan ja vieläpä lupasi, että Saksaan saa tulla Syyriasta kaikki turvapaikanhakijat. No sitten kun niitä alkoi tulemaan kunnolla Merkel alkoi hieman jarruttelemaan, tosin järkevimpien neuvonantajiensa takia, mutta tämä DDR-tausta ja muurin takana eläminen tulee muulle Euroopalle, ja myös Merkelin yhdistyneelle Saksalle vielä todella kalliiksi.

Euroopan sisäinen yhteiskuntarauha on vaarassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuleepas vain mieleen, että ei ole kukaan pystynyt parempaakaan suunnitelmaa esittämään niin, että sitä olisi ryhdytty toteuttamaan. Jos Merkel on ollut kaikessa aina väärässä ja siitä huolimatta on tehty hänen pillinsä mukaan, kysehän on siitä, että asioiden oikean laidan tietäjät ovat olleet munattomia idiootteja...

Ei se riitä, että pystyy päänsä sisällä kehittämään toimivan mallin ja suoltamaan siitä kryptisen kuvauksen, jota kukaan ei ymmärrä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kerro ihmeessä, että mitä kryptinen viestisi oikein tarkoittaa. Ketkä ovat näitä oikean laidan tietäjiä ja munattomia idiootteja.

Ei Merkel kaikessa väärässä ole ollut, mutta kriisijohtajana Merkel on seurannut enemmän sydäntään kuin järkeä. Oletko muuten sitä mieltä, että "mama Merkelin" kutsu olisi ollut oikeutettua muita eurooppalaisia valtioita kohtaan?

Tai että EU-maat olisivat tasaveroisia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuleepas vain mieleen, että ei ole kukaan pystynyt parempaakaan suunnitelmaa esittämään niin, että sitä olisi ryhdytty toteuttamaan."

No jos katsotaan mitä EU on tehnyt nykyisen maahanmuuton suhteen, avasi rajat eikä mitään muuta. Entäs Kreikan ja muiden kriisivaltioiden talousongelmien. Miksi ei maksanut suoraan EKP:n pussista, miksi piti ottaa Suomi ja osa muista euromaista lisäksi velallisiksi?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ensinnäkään en oikein ymmärrä ,miten ja miksi Merkel olisi h a a l i n u t pakolaisia Saksaan.
Hän selvästi yritti viestittää esimerkillään,mutta sai vain kiihkonationalstit kuimppuunsa ja pääsi syntipukiksi.

Se herättää toisen kysymyksen. Jos Angela on naiivi höperö,miten hän voi olla samaan aikaan niin rautaisen tehokas ja laskelmoiva?

Jos nyt jätetään perusnuiva vakioselitys syrjään. Siis se,että hänen tarkoituksensa alunperinkin oli tuhota Euooppa ja eurokristillinen kulttuuri. Ja että papin tytär onkin koko ajan ollut FDJn ja internationalistien asialla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se herättää toisen kysymyksen. Jos Angela on naiivi höperö,miten hän voi olla samaan aikaan niin rautaisen tehokas ja laskelmoiva?"

Saksalla menee hyvin ja Merkel nyt sattuu olemaan saksalainen. Se siis laskelmoinnista. Liittovaltio tässä on päämääränä onhan se kerrottu julkisuuteen ajat sitten, asiasta ei vain haluta keskustelua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sisäpolitiikka (ja jopa EU-politiikkakin) ovat kaksi täysin eri asiaa. Saksa on myös maana poikkeuksellinen dramaattisen historiansa vuoksi. Kansa kantaa vielkin traumoja repussaan ja stigmoja käsissään. Se selittää osaltaan myös omaa kansaansa pieksävän Merkelin suosion.

Mitä globaaleihin kysymyksiin tulee, niin Merkel on nimenomaan ollut naiivi. Toivottaa käytännössä 30 miljoonaa (ja elintasosurffarit kaupan päälle) täysin hallitsemattomalla tavalla tervetulleeksi. Ja tästä kärsivät myös muut EU-maat. Tänä vuonna pelkästään Saksaan on tullut lähes miljoona ihmistä.

Talouskriisissä Merkel on elvyttämisen sijaan piiputtanut talouskurin puolesta. Epätoivon ja köyhyyden puolesta, jotta pankit saisivat rahansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt alkaa olemaan jo yhteiskuntarauha vaakalaudalla. Suomessakin. Ja tottakai siihen vaikuttavat osaltaan myös äärioikeisto ja äärivasemmisto.

Siinä missä Yhdysvaltojen 10 000, Iso-Britannian 20 000 ja Kanadan 30 000 ovat aivan naurettavia määriä, on Saksan hinku auttaa epärealistinen ja vaaraksi koko Euroopalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Tottakai voidaan sanoa, että vika on ihmisten ja he toimivat väärin. Niin toimivatkin, mutta silti katson, että syy on ennen kaikkea päättäjien, jotka ovat päästäneet tilanteen kärjistymään tähän pisteeseen. Tehneet politiikkaa, jota kansa ei tue tai ymmärrä. Lähestymistapa on väärä. Syy ei ole maahamuuttajien tai kansalaisten, vaan päättäjien.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Kyllä Saksan porskuttaminen johtuu myös siitä, että heillä on vaan tapana tehdä hyvää tavaraa. Merkelin oli hyvä jatkaa siitä, mihin malliin edellinen liittokansleri Gerhard Schröder maan jätti toteuttaen merkittävät uudistukset, jotka tosin maksoivat hänelle itselleen jatkopaikan.

Vielä on ehkä aikaista arvioida mistä Angela Merkel muistetaan. Kyllä hän minun silmissäni edustaa humaania, eurooppalaisen suurvallan päämiestä, joka yrittää parhaansa tehdä vaikeassa tilanteessa. Jos Eurooppa hajoaa takaisin keskenään kinastelevien pienempien ja vähän isompien maiden sekametelisopaksi, joka tuntuu olevan joidenkin harras toive, niin voiko siitä Angela Merkeliä syyttää?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Nykyajan Chamberlain, moni voi pitää melkoisena vittuiluna vähän kaikkia kohtaan. Se rullatuolissa oleva Schäublein olisi paljon parempi vaihtoehto moottorin kansleriksi. Äskeinen dokumentti osoitti miehen olevan kaikessa vakavuudessaan varsinainen humoristikin ajoittain. Merkel ajoi karille tuossa kansainvaelluspolitiikan osalta, valitettavasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset