Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kristallilamppujen alla rähinöistä ei ollut tietoakaan

  • Itsenäisyyspäivä on paljon muutakin kuin samppanjaa ja vaahtokarkkeja
    Itsenäisyyspäivä on paljon muutakin kuin samppanjaa ja vaahtokarkkeja

Nyt se on taas tälle vuodelle juhlittu. Itsenäisyyspäivä nimittäin. Ja olihan sitä hulinaa. Kaivoin itsekin popcornit esiin, ja seurasin Linnan juhlien sijaan Helsingissä järjestettäviä mielenosoituksia.

Tänä vuonna virantoimituksessa olevien hevosten ei onneksi tarvinnut ottaa yhteiskunnan puolesta lainkaan iskuja vastaan. Poliisit sen sijaan saivat niittiä hevostenkin edestä, kun ja kivet kaljapullot lentelivät. Kaikin puolin aika surullista katsottavaa.

Tänään on sitten jälkipuinnin aika. Ylen mukaan suomalaiset tutkijat ovat kauhuissaan siitä, että äärioikeisto pyrkii kääntämään itsenäisyyteen liittyvän isänmaallisuuden nationalismiksi. Liikehdintä on kuulemma entistä näkyvämpää.

Samaan aikaan äärivasemmiston väkivalta on ollut jo muutaman vuoden ajan hurjassa kasvussa.

Helsingin kaduilla nähtiin tänäkin vuonna varsinainen kissa ja hiiri -leikki, kun anarkistit yrittivät kaikin keinoin häiritä kansallismielisten järjestämää 612-soihtukulkuetta. Todellisuudessa kumpaisellakin liikkeellä on enemmän yhteistä kuin niiden edustajat haluaisivat myöntääkään. 

Yksi selkeä yhdistävä tekijä on maamme kasvava köyhyys. Suomessa elää tälläkin hetkellä lähes 700 000 ihmistä pienituloisuuden rajan alapuolella. Tähän joukkoon mahtuu monenlaisia ideologioita, aina rasismista ja nationalismista äärivasemmistolaiseen sosialismiin sekä kommunismiin. Elämme leipäjonojen Suomessa, jossa tilastot luovat keinotekoista todellisuutta. Ei siis ihme, että ääriajattelu lisääntyy. Pitäisi aina vain tyytyä vähempään, ja nipistää vielä vähän enemmän.

Pienituloisista on tullut Suomen suurin unohdettu vähemmistö, jonka ainoaksi vaikutuskanavaksi ovat muodostuneet mielenosoitukset. Ja kuten aina olojen heikentyessä, tuolloin aletaan etsimään syypäitä ikäväksi käyneeseen tilanteeseen. Tarvitaan vihollisia, koska tärkeintähän on aina vastakkainasettelu. 

Kansallismieliset haukkuvat kukkahattutätejä ja maahanmuuttajia, joiden uskotaan tuhoavan suomalaista hyvinvointia ja nauttivan kantaväestöä suuremmista etuuksista. Anarkistit ja vasemmistolaiset puolestaan etsivät suurennuslasien kanssa natseja, joita hakata ja vastustaa. Tilanne on niin tulehtunut, että jokainen tavallinenkin ihminen joutuu pohtimaan tarkkaan mitä suustaan päästää, ettei vahingossa tule leimatuksi kun puolia valitaan.

Kristallilamppujen alla itsenäisyyspäivän rähinöistä ei ollut tietoakaan. Ilta meni mukavasti, ja kaviaariakin riitti. Kansakunnan kermalla tuskin on valittamista, sillä juhlat olivat satumaiset, vaikka kaduilla nyrkit heiluivatkin. Presidentin kutsujen vakiovieraslistoilta ei löydy tuloeroja tai köyhyyttä. Ei heidän tarvitse pohtia sellaisia asioita. Linnaan tullaan kimaltamaan.

Epäilemättä monia siellä norsunluutornissa naurattikin makeasti, kun köyhät hakkasivat kaduilla toisiaan ja samaan aikaan oikeat rötösherrat olivat itse hörppimässä skumppaa presidentin koktailkutsuilla. Kaatosateessa värjöttävät poliisit pitivät huolen siitä, että järjestys säilyisi juhlien jälkeenkin. 

Huvittavaa se minustakin on. Ja vähän surullistakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jokainen varmasti on kanssani samaa mieltä siitä, että ääriliikkeet sopivat tasa-arvoiseen ja hyvinvoivaan yhteiskuntaan aika huonosti. Ei niille yksinkertaisesti ole kysyntää tai tarvetta, jos yhteiskunta voi hyvin.

Nyt ei voida hyvin. Keskinäisen nahistelun sijaan tulisi lisätä dialogia ja osoittaa turhautumista oikeaan osoitteeseen. Toisia pieksämällä tästä ei selvitä. Mikäli ette tiedä tarkoittamaani osoitetta, niin löydätte sen alapuolella olevan linkin kautta:

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/Org...

Eero Mattila

Hyvää pondintaa. Ikävää, että Suomessa mm. YLE yrittää opettaa mitä pitäisi ajatella ja mitä sanoja saa käyttää. Mielestäni asia on ikävä kyllä niin kuin kirjoitat - isänmaallisuus leimataan vihamielisyydeksi ja yritetään linkittää sitä väkisin erilaisiin ääriliikkeisiin.
- Suomessa tarvittaisiin kipeästi keskenäisen kinaamisen sijaan yksimielisyyttä ja yhteistä päämäärää - nimenomaan kansallista itsetuntoa ja itsemääräämisoikeutta. Ikävä kyllä meillä on nyt niin heikot johtajat, että he eivät uskalla johtaa. He pelkäävät sanoa mitään ääneen juuri tällaisen leimaamisen johdosta. Isänmaallisuudessa, suomalaisuudessa ei pitäisi olla mitään hävettävää. Häpeällistä on se, että kansamme johtajat eivät tee mitään vaikka hälytyskellot soivat.
- Ylipäätänsä ryhmien leimaaminen ideologian perusteella on sulaa typeryyttä. Jokaista yksilöä ja ryhmää pitäisi kohdella tosiasiallisen toiminnan mukaan eikä sen mukaan mitä he väittävät tekevänsä.
- Ikävä kyllä tämä kansa ei ole yhtenäinen, enkä siksi pystynyt kokemaan minkäänlaista juhlan tunnetta tänä itsenäisyyspäivänä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olet oikeassa, Eero. Syyllistämisen sijaan tulisi pohtia, että mikä ajamassamme politiikassa on mennyt vikaan, kun niin moni kokee epätoivoista turhautumista, joka purkautuu toisinaan jopa aggressioina. Pitäisi löytää jälleen se kultainen keskitie, joka jo kerran toi meidät hölmöläiset näin pitkälle.

Toisten moukaroiminen ja uhkailu väkivallalla ei johda mihinkään. Ilman yhteistä säveltä tuo kuilu kansan välillä vain kasvaa, ja johtaa oikeasti ikäviin yhteenottoihin. Ja niin kauan kuin nuo leimakirveet viuhuvat, niin kukaan ei oikein uskalla edes keskustella tästä aiheesta, vaan kulkee varpasillaan päivästä toiseen.

Todettakoon vielä, että myös itse tuomitsen rasismin sekä vihamielisen suhtautumisen muita kansoja kohtaan. Kuten sinäkin sanoit, ihmiset tulisi kohdata yksilöinä. Ja asiasta pitää pystyä käymään tervettä keskustelua, kunhan vain argumentit perustellaan ilman loukkauksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Siellähän niitä nationalisteja oli linna täynnä vai tunnustautuiko joku federalistiksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä alkaa Suomenkin maaperä olemaan sen verran raiskattu, että pieni ripaus isänmaallisuutta ja kansallisuusaatetta ei tekisi yhtään pahaa noissa meidänkään päättäjissämme. Ensin meni yritykset ja infrastruktuurit. Sen jälkeen malmiot ja nyt metsät. Tällä hetkellä puhutaan jo vedestä.

Terve nationalismi ei ole vaarallista tai rasistista. Päinvastoin, se voi jopa parantaa yhteiskuntaa myös tulokkaille, koska kansallisuus ei katso etnistä taustaa vaan korostaa kansakunnan merkitystä kansalaisilleen.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kiitos jälleen hyvästä blogista! Miten olla aidosti, oikeasti isänmaallinen, ylpeä juuristaan, omasta kodista, maasta jne ilman että leimataan yhtään miksikään? Itse en ole tavannut yhtään "oikeaa" natsia tai rasistia. Paljon juttelen ihmisten kanssa yli puolue rajojen. On vain asioille ja niiden hoidolle kriittisiä ihmisiä. Mikä vika on kunnioittaa oman maan historiaa, hyvine ja huonoine puolineen? Mikä vika on sanoa mielipiteensä mieltämästään oikeasta ja väärästä? Kenellä on isompi oikeus niin tehdä? Ihan varmasti ruotsalaiset ovat ylpeitä kuninkaistaan tai amerikkalaiset itsenäisyydestään. Minä en näe siinä yhtään mitään pahaa. Sen sijaan pahaa näen ihmisten solvaamisessa, nimittelystä ja luokittelussa niin kuin nyt on tapana.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Kerro nyt kuitenkin ihmeessä, että missä Euroopan valtiossa valtiokoneistoja pönkitetään nationalismilla ja anna tästä pari esimerkkiä."

Aika hyvä esimerkki on Venäjä, joka menee yhä syvempään kansallismielisyyteen tai natsismiin. Paria kun pyydät niin toinen on Valko-Venäjä. Eurooppalaisia valtioita kumpikin.

Meillä ihmisillä on tapana sekoittaa eri käsitteitä ja tulkita niitä mielihalujemme mukaan. Yksi on tuo nationalismi eli kansallismielisyys. Siitä voidaan rakentaa hirveä peikko, jos halutaan.

Kansallissosialisteja alettiin kutsua natseiksi lähinnä Stalin käskystä. Eihän se sopinut, että nuo käyttivät sosialismi-termiä. Olihan Neuvostoliitto kaikkien sosialistien ja heidän pienen, mutta terhakan etujoukon kommunistien, ikioma pyhä maa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Venäjä on kyllä hyvä esimerkki siitä, kun mennään liian pitkälle. En silti vertaisi sitä "läntisiin demokratioihin" . Ja toiseen uskomukseen.

Termin keksi baijerilainen journalisti Konrad Heiden SDP:stä. Nimenomaan mainitsemistasi syistä. Yleiseen käyttöön termi levisi pakenevien juutalaisten kautta. Todennäköisesti Neuvostoliittoon asti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset