Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Nyt se varmistui: Hanasaaren ovet suljetaan

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona omistamansa Helen Oy:n kehittämisohjelmasta eli kaupungin energiantuotannon tulevaisuudesta.  Tulevaisuudessa Helsinki tulee keskittymään niin kutsuttuun hajautetun energiatuotannon malliin, jossa keskitytään enemmän uusiutuviin energiantuotantomuotoihin. 

Samalla päätettiin, että Helsinki sulkee Hanasaaren hiilivoimalaitoksensa viimeistään vuoden 2024 lopussa ja rakentaa uuden biolämpökeskuksen Vuosaareen. Myös Salmisaaren öljylämpökeskus korvataan pellettilämpökeskuksella vuonna 2017.

Hankkeiden jälkeen Helsinkiin jää yhä kaksi kivihiilivoimalaa Salmisaareen ja kaksi kaasuvoimalaa Vuosaareen. Hanasaaren vanhempi kivihiililaitos purettiin jo vuonna 2007. Päätös oli odotettavista, vaikka aiemmin hankkeista onkin kiistelty valtuustossa jo kohta vuosikymmenen ajan. Tällä kertaa kaupunginhallitus asettui yksimielisesti hajautetun tuotannon kannalle. Samalla kaupunginvaltuusto myöntäili päätöksellään Sipilän hallitusohjelmastakin löytyvää linjausta, jonka mukaan kivihiilen käyttö energiatuotannossa ajettaisiin alas viimeistään 2020-luvun aikana.

Suomi on pyrkinyt jo pitkään profiloitumaan puhtaan teknologian edelläkävijänä. Pääkaupungissa sijaitsevan Hanasaaren valtavat hiilikasat ovat sopineet hyvin huonosti tähän teennäisen rakennettuun imagoon. Monen mielestä Helsingin Sörnäisten rantatielle näkyy yksi kaupungin häpeäpilkuista. Kysymys on kuitenkin ennen kaikkea makuasioista.

Kivihiilestä luopuminen tulee olemaan suuri muutos, sillä vielä vuona 2014 lähes viidennes kaupungin käyttämästä sähköstä tuotettiin kivihiilellä ja kaukolämmöstä noin puolet. Helsingin kaupunki sitoutui vuonna 2010 EU:n kehitysohjelmaan, jolla pyritään saavuttamaan hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. 

Tavoite kova, mutta ei mahdoton. Edessä on valtavia investointeja, kun yhtiö pyrkii lisäämään uusiutuvien energialähteiden käyttöä vanhoissa laitoksissaan. Myös uusi Vuosaareen rakennettava biolaitos tulee olemaan kallis. Oletettavasti kaupunki kuitenkin ymmärtää sopeuttaa menonsa sen mukaisesti.

Helsingin kaupungille energiayhtiö on ollut todellinen rahasampo. Liiketoiminta on pysynyt jo pitkään yli 30 prosentin voittotasolla, ja kuluneen vuosikymmenen aikana yritys on tuonut kaupungin kassaan pitkälle toista miljardia euroa. Kaupungin on nyt korkea aika sovittaa menonsa, sillä Helsinki on jo pitkään ollut yksi niistä kunnista, jotka ovat eläneet reilusti yli varojensa.

Helen Oy:n suuret liikevoitot ovat syntyneet ennen kaikkea halpana energiamuotona pidetyn kivihiilen polttamisesta, joka tulee jättämään ison loven kaupungin lompakkoon. Pidän kehitystä kuitenkin normaalina, sillä on aina hyvä pitää katse tulevaisuudessa, vaikka allekirjoittanut tuleekin ikävoimaan Hanasaaren voimalaitosta..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saa nähdä, että kuinka tämä tulee vaikuttamaan peruspalveluihin ja hankkeisiin.

Toivottavasti tämän kaltaiset typeryydet jätetään vastaisuudessa väliin.

http://uusi.voima.fi/artikkeli/2014/850-000-euroa-...

http://yle.fi/vintti/yle.fi/ylex.yle.fi/uutiset/po...

Tapani Lahnakoski

Varmaan Helsingin päättäjien suurin munaus ikinä.

Pitää sulkea täällä kylmässä pohjolass moneen kertaan palkittu maailman puhtain hiilivoimalaitos, jonka hötysuhde on 90%.

Saksalaiset taputtavat käsiään, kun siellä juuri avattiin "hieman" isompi hiilivoimala, jonka hyötysuhde pyörii jopa lähellä 60%:ia. Lienee ensimmäinen CHP-laitos Saksassa, vaikka heikko sellainen meikäläisiin verrattuna.

http://www.talouselama.fi/uutiset/vattenfall-raken...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on kieltämättä huvittavaa kyllä, että Saksassa avataan uusia hiilivoimalaitoksia kuin sieniä sateella. Tuohon naapurikylille Kölniin nousee juuri yksi jättiläismäinen laitos, kun maa päätti luopua ydinvoimasta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Joku sen kivihiilen tulee käyttämään. Talouden laki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos ei muut, niin neljä suurinta saastuttajaa: Kiina, Yhdysvallat, Intia ja Brasilia.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Juuri niin. Mutta miten sen kommunikoisi siten, että joku äänekkäämpi hysteerikko ei vetäisi siitä hiilaria nenäänsä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Sieltä on Afrikan teollinen vallankumous vielä tulossa. Kun katsoo, kuinka nopeaa kehitysmaat Brasilia, Kiina ja Intia nousivat neljän suurimman saastuttajan joukkoon, niin lienee kohtuullista veikata, että kyse olisi vain vuosikymmenistä. Siinä vaiheessa ei enää päästökaupat paljoa auta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #8

Juuri noin itsekin näen asian.
Nyt on aika miettiä, miten tuolla voisi rahastaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

On hienoa, että yritetään. Tarvitaan kehitystä ja kokeilua, jotta teknologiakin kehittyisi. Tuo politiikka tässä vain mättää. Mielipiteeni ei ole kovinkaan paljoa muuttunut tämän kirjoituksen jälkeen,

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177118-euroo...

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #8

Nuo ovatkin todellisia saastuttajia ja mistään ei löydy sellaisia rahoja tai muitakaan resursseja, millä nuo maat pystyisivät nostaan elintasoaan lisäämättä rajusti fossiilisten polttoa. Piipuista tulevan savun väri on ja tulee olemaan aivan muuta, kuin meidän voimaloistamme tulee.

Yksin sähköverkkojen vahvistaminen ja laajentaminen tulevat vaatimaan hirveitä summia. Jos vielä puhutaan, että lisääntvän energiantarpeen pitäisi tehdä uusiutuvilla, verkkojen hallinta menee mahdottomaksi eikä energian varastointiin ole kesitty toimivia ratkaisuja. Aurinkopaneelien hinta tulee olemaan vain murto-osa verkonhallintalaitteisiin nähden, jos aurinkovoiman osuus nousee liikaa.

Saksan energiakäännekin on mennyt "persiinalaiselle torille" ja maksaa 25 miljardia vuodessa yhteiskunnalle, mattimeikäläisen sähkölasku meikäläiseen verrattuna on yli kaksinkertainen. On syntynyt uusi energiaköyhälistö.

Tuohon 25 miljardiin ei vielä ole laskettu niitä veronalennuksia teollisuudelle, mitkä ovat vihreiden mukaan ympäristölle haitallisen energian tukia, vaikka veronalennukset saa teollisuus, eivät energiayhtiöt.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #12

Jos omistaisit nyt laajan hiilivarannon, myisitkö sen nyt halpaan hintaan ja maksaisit kaikenmaailman viherverot päälle, vai odotatko 10 vuotta ja myyt hiilet 20% vuosikasvun omaaville kehitysmaille huimaan hintaan?

Tämä on sitä globalismia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Toisaalta voiko näitä maita tästä syyttää, kun me itse olemme käyneet lävitse täysin saman kehityskaaren? Samaan aikaan, kun tuomitsemme, länsimaiset yritykset rakentavat ja myyvät näitä saastuttajalaitoksia ja ympäristöntuhoamiskeinoja näihin maihin, joita lait eivät koske.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #15

Hyvä kysymys Martti. Moni on valmis syyttämään meitä/heitä siitä, että annamme/antavat noille muille maille mahdollisuuden kaydä läpi sama prosessi kehitysmaasta ylvääksi demokratiaksi, kuin mitä Suomikin, rohkeiden miesten toimesta, kävi aikoinaan läpi.

Kansakuntien kehityskaaret eivät ole yhteneviä, mutta samansisältöisiä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olin kesällä mukana hanasaaren uudessa investoinnissa. Pelletti järjestelmä asennettiin. 7% polttoaineesta on sitten pellettiä parhaimmillaan. Laitos kuluttaa vain 100tn hiiltä tunnissa täydellä pöhinällä.

Rakentajat ja laitteet tuotettiin tietenkin muualta. Aikaisemmin niitä on suomessakin tehty. Mutta ei täällä kannata. Mahtui sentään muutama suomalaista roskaväkeä mukaan. No kai meistä pian päästään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Työskentelin itse siellä vuosikausia ja muistan, kun se mööpeli tuotiin pihaan. Kyllähän se oli melkoinen kokeilu, ja ei lainkaan ongelmaton. Todennäköisesti kyseistä prosessia tullaan kuitenkin hyödyntämään isommassa mittakaavassa säilytettävällä Salmisaaren voimalaitoksella.

Ei tätä kai ääneen saisi tällaisena vihreänä aikana sanoa, mutta kyllä ainakin itselläni ikävä tulee. Hanasaari oli joskus kuin toinen koti. Lukemattomia iloisia tunteja on tuossa laitoksessa vietetty. Huudettu ja kirottu, iloittu ja naurettu.

Tapani Lahnakoski

Hirveillä investoinneilla saatiin uusi, tappiota tuottava järjestelmä eikä ainakaan vähennystä hiilitaseeseen. Keskimääräisen pellettien kuljetusmatkan pitäisi olla korkeintaa 100 km, jotta hiilitase pysyisi ennallaan. Tuo matka ei riitä lähellekään, jos kaikki Hesan voimalaitos energia tuotettaisiin puulla. Pellettejä ei myöskään pystytä polttamaan yhtä hyvällä hyötysuhteella kuin hiiltä.

Hanasaaren hiilikasa olisi pitänyt myös kuopata maan alle siiloihin, kuten Salmisaaressa on tehty ja rakentaa toimistoja sen paikalle. Tuon kauneuspilkun poisto Hesan maisemasta olisi voinut hillitä tuota typerää päätöstä.

Yhteiskäyttövoimalan lopetus vieläpä lisää sähköntarvetta ja jopa hiilenpolttoa. Tahkoluodon voimala saa uutta käyttöä, omavaraisuus edelleen huononee niin primäärienergian, kuin sähkön tuotannon kannalta. Puuta tullaan rahtaamaan laivoilla ulkomailta huomattavasti kalliimmalla kuin hiiltä. Keskimääräinen sähkön hinta nousee, kun joudumme ostamaan enemmän ulkomailta tehohuippujen aikana.

Jos Ruotsi vielä sulkee ydinvoimaloitaan, huipun hinta nousee entisestään ja ostamme hiilivoimaa Tanskasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Saksa muuten ostaa ydinvoimaa Valko-Venäjältä. Tuosta pellettien kuljetuksesta olen samaa mieltä. Tein itse joskus laskelmia Suomen pellettitehtaiden sijainneista ja potentiaalisesta kulutuksesta, ja päädyin samaan outoon yhtälöön.

Monelle kysymys on ennen kaikkea esteettinen. Hiilikasat rumentavat maisemaa. Suunnitelmissa oli myös silta Mustikkamaalle, joka niin ikään sulkisi laivaväylät kokonaan. Toiset taas himoitsevat syaniditonttia. Salmisaaren ratkaisu oli kyllä hyvä, vaikka on sielläkin maan alla omat haasteensa laitteistojen kestävyyden kanssa.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #18

...ja sulkee omat toimivansa japanilaisen tsunamin pelossa. Mitä tuohon voisi enää sanoa. En sano mitään.

Tuo 100 km oli sisäpiirin tietoa, lähdettä en voi paljastaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomen energiapolitiikka on eksyksissä, vihreä politiikka on lukinnut konkurssin suunnaksi. Ei markkinaehtoisen sähkökaupan yhteyteen sovi valtion takuuhinta järjestelmällä voitollista tulosta tekevä tuulivoima.
Poliittisesti johdettu sähköntuotanto veronmaksajien kustannuksella ei Suomea lamasta nosta, mitä enemmän tuetaan itsessään kannattamatonta tuulivoimaa, sitä enemmän tulee tappioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset