Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Stubb: Sain luvun omasta päästäni

  • kuva: wikimedia commons // magnus fröderberg
    kuva: wikimedia commons // magnus fröderberg

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi hallintarekisterikohua Tampereella pitämässään tiedotustilaisuudessa aikaisemmin tänään.

Viime torstaina eduskunnan täysistunnossa Stubb väitti virheellisesti, että noin yhdeksänkymmentä prosenttia viranomaisista kannattaa kiisteltyä hallintarekisteriä. Myöhemmin kävi ilmi, että todellisuudessa hallintarekisteriä kannattaa vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista. Ministerin päässä luvut olivat kääntyneet toisinpäin.

Lauantaina Ylen Ykkösaamussa vieraillut ministeri totesi, että ilman muuta debatin tuoksinnassa tekee virheitä ja tämä oli yksi niistä. Vielä tuolloin haparoiva Stubb puolustautui  laskutapojen eroavaisuuksilla. Asioitahan voi laskea monella tapaa, hän painotti rivien välissä.

Aivan kaikkea ei kuitenkaan voi saada anteeksi pelkkänä argumentointivirheenä. Tämän tasoinen moka tuskin oli tahatonta. Kyse on tietoisesta harhaanjohtamisesta, jolla pyrittiin vaikuttamaan eduskunnan päätöksentekoon. Tästä syystä katsonkin, että pelkkä anteeksipyyntö ei riitä. Sori siitä.

Nyt kaksi päivää myöhemmin Stubb sitten lopulta myönsi, ettei hänen väittämäänsä 90 prosentin viranomaiskannatusta hallintarekisterille ole olemassakaan. Ei tietenkään ole, koska luku on täysin tuulesta temmattu. Stubb yritti valehdella eduskunnassa ja jäi siitä housut kintuissa kiinni. Nöyränä miehenä ministeri myönsi saaneensa luvun omasta päästään.

Valtiovarainministeri Stubb on narahdellut vastaavanlaisista valheista pelottavan usein. Lokakuun alussa hän sanoi toimittajille, että osakkeiden hallintarekisteri olisi pakko sallia myös suomalaisille, koska EU määrää niin. Taustalla on EU:n arvopaperikeskusasetus, jonka tavoite on avata arvopaperimarkkinoita kilpailulle. 

Oikeusministeriö tosin on asiasta eri mieltä. Ministeriön mukaan on hyvin epätodennäköistä, että Suomen nykyinen järjestelmä katsottaisiin EU-asetuksen vastaiseksi. Suomi on nimenomaan pyrkinyt neuvottelemaan asetukseen poikkeuksen, jolla nykyistä avointa ja läpinäkyvää osakeomistusta voitaisiin jatkaa. Suomi on saanut ainakin tähän asti Euroopan unionin erityisluvan säilyttää pörssiomistusten avoimuus nykyisellään. 

Asiantuntijoiden mukaan nykyisessä järjestelmässä osakeomistus on avoimempaa kuin monissa muissa maissa, joissa omistus on luovutettu avoimiin hallintarekistereihin. Toisinaan oikean omistajan selvittäminen voi olla lähes mahdotonta, kun omistusta on ketjuteltu kymmenien eri rekistereiden kautta.

Valtiovarainministeriön kaavaileman hallintarekisterin myötä arvopapereiden säilytyis avattaisiin kilpailulle, jonka seurauksena myös Suomeen syntyisi samankaltaisia rekisteriviidakkoja. Ministeri Stubbin mukaan esityksen tavoitteena on lisätä avoimuutta, vaikka asiantuntijalausuntojen valossa tarkasteltuna hallintarekisteri vaikuttaisi omistusten hallintaan nimenomaan päinvastaisella tavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pääministeri Sipilä twiittasi lauantaina, että Stubbilla on hänen täysi tukensa. Tästä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä. Tällä tavalla hassusti kääntämällähän sitä saadaan kaikki numerot näyttämään mieluisilta. Oli kyse sitten NATO:sta, TTIP-sopimuksesta tai vaikkapa maahanmuutosta.

Hyvä jätkä kyllä tämä Stubb. Ei muuta kuin jatkoon vaan, vai onkohan hänellekin jo palli varattuna Brysselistä. Jyrkin kanssa Junckerin polvelle istuskelemaan. Kyllä tässä on vähän alkanut karisemaan ne viimeisetkin luottamuksen rippeet politiikkaan ja poliittisiin päättäjiimme.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lukemisen arvoinen analyysi Pasi Kiviojalta.

Pahalta näyttää, VM – todella pahalta (Suomen Kuvalehti)

"Tuli kiire hakea kaupasta popcornia, sillä valtiovarainministeriön hallintarekisterigate ja asiasta vastaavan ministerin Alexander Stubbin haparointi on tänään eskaloitunut tavattoman jännittävään pisteeseen. Paitsi että Stubb myönsi antaneensa eduskunnalle virheellistä tietoa hallintarekisterin kannatuksesta, tuli ilmi myös muuta.

Ensin Aamulehti paljasti tietoja VM:n sisäisestä muistiosta, jonka mukaan ministeriö on valikoinut toimittajia, joille se antaa haastatteluja.

”Muistiossa listataan toimittajia, joita on päätetty kutsua tekemään hallintarekisteriin liittyviä haastatteluita. Asiakirjassa päätetään myös tiedotusväline, joka saa taustamateriaalia lakivalmistelusta etukäteen. VM:n suunnitelman mukaan esimerkiksi ministerin haastatteluun valitaan tietty tiedotusväline”, Aamulehti kirjoittaa.

Avoimuuden nimissä Aamulehti voisi myös kertoa, ketkä toimittajat ovat päässeet VM:n suosioon ja mikä on tämä yksi onnekas tiedotusväline, joka saa ministerin haastattelun. Kun kerran muistio on lehden hallussa, mitä sitä panttaamaan! Kaikkihan me jo tiedämme, kuka toimittaja on ollut ministeriön epäsuosiossa."

http://suomenkuvalehti.fi/mediasekaantuja/pahalta-...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Stubb muistuttaa kovasti talon älykästä aikamiespoikaa, joka veti sähköjohdot navettaan omasta päästään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässä tapauksessa ei mielestäni enää pelkkä "sori siitä" riitä, vaan Kokoomuksen tulisi puolueena pohtia tosissaan puheenjohtajansa toimien vaikutusta puolueen uskottavuuteen. Stubin edeltäjä Jyrki Katainen jätti omilla toimillaan syvän haavan puolueen maineeseen, eikä tällaiset tempaukset varmastikaan hyvää sille tee.

Katainen: Joka muuta väittää, valehtelee tietoisesti
http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171045-katai...

Ja näin maanantaikevennyksenä laitetaan vielä samat luvut eri yhteydessä alkuvuoden arviossa,

Stubb arvioi: Hallitus onnistui 90-prosenttisesti
http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190937-stubb...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kyllä Stubbin valehtelusta on oma hyötynsäkin. On suonut lukuisille moraalia vaaliville bloggaajille eri medioissa mainion tilaisuuden toteuttaa itseään, eihän näin herkullisia aiheita joka päivä tipu. Yhä uusin kynin ja näppäimistöin toistetaan samat madonluvut. Tuo varmaan helpotusta heille jotka eivät Stubista ja hänen edustamastaan puolueesta pidä ja nostaa nuhteettoman omanarvon tuntoa kirjoittajilleen.

Eikähän näitä hyvää moraalia korostavia moitekirjoituksia hyveellinen lukemaan väsy. Ja onhan kertaus opintojen äiti. Hyi hyi Stubb sanon minäkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En tiedä. Minua on alkanut kotimaan politiikka kiinnostamaan yhä vähemmän kaiken aikaa. Iloinen olen kuitenkin siitä, että lehdistö nosti tämän esille. Tämän hetkinen hallitus on saanut nauttia hyvin pitkälti pelkästään kansan ja opposition toruista. Varsinkin Yle ja Helsingin Sanomat ovat tarjonneet päättäjille turvasataman, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Älä välitä, tuntuu vaan jotenkin turhauttavalta lukea niin monesta suusta nämä samat tarinat. Ja kyllä minäkin olen sitä mieltä että haukkuja Stubb ansaitsee.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Tuo ministerin virallinen anteeksipyyntö (joka tuli siis muodossa "sori siitä") suorastaan halveksii demokratiaa ja äänestäjiä. Menee jo surkuhupaisuuden puolelle. Toivottavasti tällä on joitain seuraamuksia kokoomuksen sisällä. Tai viimeistään seuraavissa vaaleissa, jota tosin epäilen, sillä kansan muisti on lyhyt.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toisaalta he, jotka aiemmin huusivat kiihkeimmin ministerien eroa, ovat nyt olleet hyvin hiljaa. Monesta entisestä moraalinvartijasta on tullut yhtäkkiä "realisti".

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144885787456...

Joku on jo suuttunut vähän puhetta kovemmilla aineilla... Colajuomalla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Janne Hilden

Stubb visertää twiitissään:
"Saa haastaa. Saa vaatia perusteluita. Saa olla eri mieltä. Kunnioitetaan kuitenkin toistemme koskemattomuutta. Hoidetaan asiat puhumalla."

Mutta eihän debatti ole mahdollista, kun toista mieltä olevat pidätetään poliisin toimesta.

http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/kunta-ja-pal...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Puhumalla - vai valehtelemalla? Katsoin aikaisemmin tänään osan tuosta videosta, missä opiskelija puhuu ministeri Stubbille - haastaa tätä keskustelussa. Juha Suoranta jakoi sitä yhteisöpalvelu Facebookissa. Onhan siellä kovaa kieltä, mutta että poliisi puuttuu asiaan? Hieno veto kyllä yliopiston professorilta. Ei voi kuin nostaa hattua.

"Selitin poliisille, että yliopistolla opiskelijoilla on oikeus puhua, puuttua puheeseen, huutaa, jos tarpeen. Ja että tämä opiskelija ei lähde koppiin, vaan takaisin juhlasaliin tai minne haluaa. Poliisi ymmärsi tämän."

Video löytyy tämän linkin takaa: https://www.facebook.com/juha.suoranta/videos/1015...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Poliitikkojen fyysinen koskemattomuus on silti olennainen osa suomalaista demokratiaa vaikka he toimisivat ääliömäisesti. Toki sama koskemattomuus tulisi kuulua myös tavallisille kansalaisille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen kyllä samaa mieltä kanssasi, Ville. Taas on yksi rajapyykki ylitetty Suomessa, kun tämä kolasattumus tapahtui. Eihän siitä ole kauoakaan, kun Stubbin talo joutui vahingonteon kohteeksi. Asenteet ja teot ovat selvästi koventuneet viime vuosina.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo Vastaus kommenttiin #16

Niin, aiemmin "kakutettiin" ulkomaalaisia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tekijä pyytää anteeksi Stubbin takin kastelua.

Simo Suominen (Wordpress): Heitin Stubbia kolalla. Sori siitä.

"Tekoani on ehditty jo verrata pakolaiskeskusten tuhopolttoon ja Pariisin terrori-iskuihin. Minulta on tivattu mitä aioin tällä saavuttaa, ikään kuin luulisin suorittaneeni suurenkin vallankumouksen. Ilokseni voin mainita, että vähintään yhtä suuri vyöry tukea on tullut, ja kiitän ihmisiä siitä."

https://simosuominen.wordpress.com/2015/12/01/heit...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minun mielestäni Stub ei valehdellut, tuollainen valehtelu olisi todella tyhmää, eikä Aleksi ole tyhmä.

Valehtelu on pois laskuista.
Myös se on pois laskuista etteikö aleksi olisi tiennyt.
Sekin tuntuu mahdottomalta että Aleksi olisi muistanut väärin.

Pitää siis keksiä joku muu selitys.

Epäilen että faktat vain jostan syystä naksahtelevat aleksin päässä toisenlaisiksi. Realiteetit vaihtuvat Aleksin omiksi mielikuviksi, omien ihanteiden mukaisiksi.

Tässä se ajatukseni on lyhyesti sanottuna, mutta lisää pohdintaa asiasta on blogissani.

http://artoartovihavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuuleeko Alex ääniä? Demonitko siellä puhuvat.

Ei, kyllä minä uskon, että hän valehteli.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä uskon vahvasti demoneihin, sillä kukaan täysjärkinen ei lähtisi tuossa tilanteessa valehtelemaan tuolla tavalla.

Vaihtoehtoina ovat siis demonit ja järjen puute, valitse siitä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Pölhöpopulisti arvioi keväällä hänen hallituksensa onnistuneen 90-prosenttisesti. Meinaan, et tulikohan tuoki luku omasta päästä?
http://yle.fi/uutiset/alexander_stubb_arvioi_halli...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täällä minä vain pohdin, että jos tämä oli yhdeksikön arvoinen suoritus, niin missä tilassa Suomi olisi, jos hän ja hänen hallituksensa olisikin ampunut täyden kympin verran?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ihmettelen sitä, miten voi täysin vahingossa keksiä päästä lukuja, jotka ovat päinvastaisia (tai edes tulkinnanvaraisia) totuuteen nähden, mitään pahaa tarkoittamatta, vaan pelkkää parasta tarkoittamalla. Ja myöntää tämä.

Ja sitten varmaan jatkaa hallituksessa ministerinä. Mutta Anneligateen, joka oli paljon pienempi de-facto substanssiltaan, niin nyt ei demareiden kunniaa ole loukattu.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Missä on kokkarikommentoijat? Olen pettynyt. Asiaan aina kantaa ottavat, Seppo-Juhani ja muut. Hiljaisuutta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Enpä olisi koskaan uskonut sanovani, mutta on tässä oikeasti tullut jo vähän Jan Vapaavuorta ikävä. Hän sentään oli jollain tapaa vakavasti otettavissa oleva ministeri kokoomuksesta, vaikka poliittiset näkemyksemme toisinaan erosivatkin kuin yö ja päivä.

Alexander Stubb, Sanni Grahn-Laaksonen ja Petteri Orpo eivät ole varsinaisesti ainakaan tähän mennessä vakuuttaneet. Lausunnot ja teot ovat usein olleet ristiriidassa keskenään, eikä asiantuntevampia tahoja tunnuta kuuntelevan lainkaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei Vapaavuorta tule ikävä. Hän oli se järkevä puheenjohtajaehdokas, joka olisi vienyt Kokoomusta eteenpäin eli Suomen tilanne olisi vielä heikompi kun Kokoomus saisi kehnoa politiikkaansa puskettua vahvemmin läpi hallituksessa. Nyt Kokoomus alkaa olla kokonaisuudessaan rampa ankka.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Tietysti sitä voi tuoltakin kannalta tarkastella. En edes miettinyt etukäteen. Ihan hyvä pointti. Toisaalta tässä maassa sillä ei paljoa väliä tunnu olevan. Kokoomuksen piti sulketaa jo viime hallituskauden jälkeen, mutta toisin kävi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

Kyllä Vapaavuorta tulee ikävä vaikka en kuulukaan siihen rikkaaseen porvariluokkaan joka kokoomusta äänestää.

Politiikassa tarvitaan enemmän työmyyriä ja järkeviä päätöksentekijöitä ja vähemmän ideologisia haihattelijoita ja olisi Suomen etu, myös köyhien etu, että Suomea hallitsisivat Vapaavuoren kaltaiset politikot.

Väittäisin että Vapaavuoresta olisi jopa kommunistien, tai siis vasemmistoliiton, äänestäjille enemmän hyötyä kuin sen nykyisestä, tai tulevasta, puheenjohtajasta, vaikka Vapaavuori edustaa kokoomusta, eikä komm... eh vasemmistoliittoa.

Vapaavuori taitaa olla Suomen politikoista se no 1. mutta kyllä hän osaisi pääministerinä koota itselleen sellaisen kabinetin jossa riittäisi tarpeeksi toimintakykyä. Kaikista puolueista niitä kykyjä kyllä löytyy, kun tarpeeksi kaivetaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #30

Ei se auta, että on tehokas, jos tekee pääasiassa vahinkoa ja myyräntyötä. Vapaavuorihan tunnetaan mm. Talvivaaran ympäristökatastrofin pitkittäjänä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Missä on kokkarikommentoijat? Olen pettynyt. Asiaan aina kantaa ottavat, Seppo-Juhani ja muut. Hiljaisuutta."

Taitavat olla vielä enemmän pettyneitä, ainakin Stupukka- fanit,
Ei varmaankaan tee mieli kommentoida.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Stubendous on ilmiselvästi kärsimässä motivaation puutetta, siksipä ehdotan 20 % palkankorotusta, ja ajan hammaskirurgille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aiheeseen liittyvää:

Pitkän farssin lopputulos: Stubbin "juurta jaksain" tehtyjä selvityksiä ei löytynyt (MTV UUTISET)

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mainitsemia selvityksiä hallituksen työelämäpaketin perustuslaillisuudesta ei ole löytynyt.

Hallitus tiedotti syyskuun alkupuolella heikentävänsä työntekijöiden etuja, kuten sunnuntai- ja ylityökorvauksia ja palkanmaksua sairauslomalla. Pian sen jälkeen heräsi keskustelu siitä, voivatko uudistukset olla perustuslain vastaisia.

MTV Uutiset pyysi tuon jälkeen valtioneuvostolta tietoa siitä, keitä perustuslain asiantuntijoita asiassa oli kuultu. Lisäksi toimitus pyysi saada haltuunsa kopiot heidän lausunnoistaan.

"Voiko ministeri puhua mitä sattuu?

Tietopyyntöä edelsi ministeri Stubbin radiohaastattelussa esittämä lausunto. Ylen Ykkösaamun toimittaja oli ottanut esille kysymyksen siitä, voisiko perustuslaki estää uudistukset.

– Me kävimme tottakai läpi juurta jaksain virkavastuulla sekä työ- ja elinkeinoministeriön työlainsäädäntöammattilaisten välityksellä että sitten myös perustuslakiprofessoreiden ja muiden kanssa sen kokonaisuuden, että me toimimme tässä lain puitteissa, Stubb vastasi tuolloin.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pitkan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset