Ilmaiskut luovat uusia terroristeja

Tänäänhän on varsinainen ilon ja onnen päivä, kirjoittaa amerikkalaiselehti New York Times. Yhdysvallat on onnistunut nappaamaan torjuntavoiton ISIS-järjestöstä, iskelmällä sen talouden sydämeen. Timesin raportin mukaan Pentagonin puhemiehenä toimiva kenraali Steven Warren on vahvistanut tiedon, jonka mukaan Yhdysvaltain johtama liittoutuma olisi onnistunut tuhoamaan jopa 116 öljyä kuljettanutta rekka-autoa Deir Al-Zourissa Syyriassa.

Tämä on tuntuva takaisku terroristijärjestölle, jonka toiminta on täysin riippuvainen sen harjoittamasta öljykaupasta. Arvioiden mukaan terroristiorganisaatio tienaa harjoittamallaan öljykaupalla noin 40 miljoonaa dollaria kuukaudessa. Rahat kuluvat pääosin organisaation ylläpitoon sekä terrori-iskujen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Syyriaa on pommitettu taukoamatta jo lähes kahden vuoden ajan. Liittoutuma on tehnyt alueelle yli 5 700 lentoa, joissa terroristien niskaan on kylvetty eri arvioiden mukaan lähes 18 000 tonnia räjähteitä. Nyt sitten osui ensimmäisen kerran öljyrekkaan. Tämä on tärkeä edistysaskel, mutta olisi silti mukava tietää, että mihin hemmettiin ne pommit aikaisemmin ovat osuneet?

Tiedettävästi ihmiset ovat jo pitkään epäilleet ilmaiskujen täsmällisyyttä. Esimerkiksi ihmisaktivisiryhmä Reprieven tekemien kenttätutkimuksien mukaan lennokki-iskuissa eli niin kutsutuissa droneiskuissa kuolee paljon enemmän siviilejä kuin annetaan ymmärtää. Ryhmä kävi raporttiaan varten lävitse 130 Pakistanissa tehtyä ilmaiskua, jotka kohdistettiin 41 terroristiin. Kaiken kaikkiaan ilmaiskuissa kuoli ainakin 1 147 siviiliä.

Yhdysvaltain tarjoamien virallisten tietojen mukaan siviiliuhrit olisivat harvinaisia. The Intercept -lehden käsiinsä saamat salaiseksi luokitellut dokumentit sen sijaan kertovat toisenlaista tarinaa. Julkisuuteen levinneistä dokumenteista käy selväksi, että lähes 90 prosenttia Afganistanin ilmaiskujen uhreista olisivat olleet siviilejä. Tilanne Irakissa, Jemenissä ja Somaliassa ei ole ollut yhtään sen parempi. Syyriasta puhumattakaan.

Pitkään jatkuneen terrorisminvastaisen sodan aikana USA on todennäköisesti onnistunut hankkimaan itselleen aimo kasan uusia vihollisia, kun se pyrkinyt eliminoimaan vanhat pois pelistä. Jokaista kuollutta terroristia kohden syntyy kymmeniä uusia radikaaleja, kun omaisten yllättävä poismeno sumentaa heidän päättelykykynsä. Toipuvien suru muuttuu helposti katkeruudeksi, ja lipuu hiljalleen kohti vihaa ja väkivaltaista ekstremismia. 

Ei liene siis kovinkaan kaukaa haettua, jos totean, että ilmaiskuilla luodaan uusia terroristeja ja lietsotaan länsivihaa paikallisväestöjen keskuuteen. Nähtävästi ohjukset osuvat paljon useammin siviileihin kuin oikeisiin kohteisiinsa. Kostonkierteesssä kiemurtelevasta terrorisminvastaisesta sodasta on tulossa hyvää vauhtia yksi ihmiskunnan historian verisimmistä kamppailuista, jonka suurimpia kärsijöitä ovat siviiliväestöt eri puolilla maailmaa.

 

Lisää tietoa ilmaiskuista löydät Bureau of Investigative Journalismin sivuilta.

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu