Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Sisäministeriö flirttailee totalitarismin kanssa

  • Sisäministeriö flirttailee totalitarismin kanssa

Suojelupoliisi siirtyy Poliisihallituksen alaisuudesta sisäministeriön alaisuuteen ensi vuoden alusta lähtien. Presidentti vahvistaa lait perjantaina. Jatkossa sisäministeriö vastaa suojelupoliisin toiminnan ohjauksesta, tulos- ja resurssiohjauksesta sekä laillisuusvalvonnasta.

Siirtoa on perusteltu muun muassa sillä, että se parantaa päättäjien mahdollisuuksia ohjata supon toimintaa. Kysymys kuitenkin kuuluu, että minkä vuoksi päättäjien edes tulisi ohjata supon toimintaa?

Tiedettävästi suojelupoliisin tehtävänä on torjua sellaisia hankkeita ja rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä tai ulkoista turvallisuutta ja tutkia tällaisia rikoksia. Poliittisella päätäntävallalla ei sen sijaan tulisi olla mitään tekemistä suojelupoliisin toiminnan kanssa.

Suomi luisuu hiljalleen kohti poliisivaltiota ja totalitarismia.

Vastaavanlaisia uudistuksia on aikaisemmin nähty mm. Josif Stalinin aikaisessa Neuvostoliitossa, Benito Mussolinin fasistisessa Italiassa sekä Adolf Hitlerin johtamassa natsi-Saksassa. Ja nyt myös Suomessa.

Keskustelu kävi kuumana jo aikaisemmin tänä vuonna, kun hallitusohjelmaan kirjattu uudistus, jonka mukaan poliisille luovutettaisiin suora oikeus määrätä rangaistus rikoksista, nousi pinalle. Tulevaisuudessa poliisi pystyisi rankaisemaan ihmisiä rikoksista, joista voi seurata sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Poliisin tehtäväksi tulisi kirjoittaa rangaistusmääräys, jonka syyttäjä vahvistaisi jälkikäteen. 

Moni pohti jo tuolloin, että onko Suomi luisumassa kauemmas vallan kolmijaosta, jota on aina pidetty perustavana osana länsimaisten demokratioiden hallintomuotoa.

 

Lähde: STT

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Juha Merisaari

Tämä on todella huono muutos. Politiikot pääsevät ohjailemaan alueille joista heillä ei ole mitään ymmärrystä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vaikka tästä onkin vielä jonkin verran matkaa, niin minun mielestäni tämä suunta on huolestuttava. Ei poliitikoiden kuuluisi missään nimessä ohjata suojelupoliisia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Moni pohti jo tuolloin, että onko Suomi luisumassa kauemmas vallan kolmijaosta" Suomessa ei ole enää vallan kolmijakoa. Poliisi ja tuomioistuin on käytännössä sama laitos. Lisäksi soveltavat eduskunnan säätämää lakia oman mielensä mukaan, eli hienommin sanottuna noudattavat oikeuskäytäntöä. Siten on hyvä, jos sisäministeriö ohjaa suojelupoliisia, niin poliisivalta jakautuu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomen perustuslain 3§:ssä säännellään valtiollisten tehtävien jakamista.

Kuten varmasti tiedät, sen mukaan lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, hallitusvaltaa eli toimeenpanovaltaa käyttävät tasavallan presidentti, valtioneuvosto sekä poliisi ja armeija. Tuomiovaltaa taas käyttävät riippumattomat tuomioistuimet.

Jos lähdetään valistusfilosofi Montesquieun alkuperäiseen käsitteeseen, niin eihän se ole tänä päivänä enää missään käytössä, vaan sitä sovelletaan eri tavoin. Tähän on syykin, yhteiskunnat sekä niiden muodot ovat muuttuneet - monimutkaistuneet. Vallan kolmijaon perimmäisenä tarkoituksena on silti hajauttaa vallankäyttöä eri tahoille siten, ettei valtaa kerrostu liikaa yhteen paikkaan. Ja niin myös on toiminut.

Nyt kuitenkin lainsäädäntövallasta vastaavat poliitikot ovat astumassa toimeenpanovallan tontille. Varmasti sinäkin tiedät, että "käytännössä" on silti eri asia kuin, että ne olisivat sama asia. Tästä syystä katsonkin, että argumenttisi ei ole validi, enkä syvenny siihen sen enempää.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Valtioneuvoston jäsenet kuten presidenttikin ovat poliitikkoja. Poliisihallitus taasen on ollut sisäministeriön ohjauksessa. Supoa on yleensä pidetty usein lähinnä presidentin poliisina.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #6

Eli asia onkin niin, että poliisiorganisaatiota keskitetään ja samalla presidentin tehtäviä siirretään sisäministerille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Pakko kysyä, Juhani. Pidätkö sinä tätä suotuisana kehityssuuntana?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #10

Jos nyt olen ymmärtänyt asian oikein, niin kehityssuunta ei ole suotuisa. Toimeenpanovallan liiallinen keskittyminen johtaa helposti sen väärinkäyttöön. Ja jos seuraavaksi Puolustusvoimien ylipäällikön tehtävät siirretään presidentiltä sisäministerille, olen todella huolestunut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Nimenomaan, vaikka väärinkäyttöä ei esiintyisi, niin mahdollisuus siihen kasvaa huolestuttavalla vauhdilla. Tuota viimeistä tuskin uskalletaan toteuttaa. Se menisi jo liian pitkälle tavallisenkin kansan silmissä. Vaikka jos totta puhutaan, niin minun mielestäni tässä mentiin jo nyt liian pitkälle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Korkeimmassa oikeudessa ei enään päde Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 6:des artiklakaan asiansa ajamisesta,vaan täytyy olla luvan saanut juristi esiintymiseen Korkeimmassa Oikeudessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Niin, voiko tämä olla enää perustuslain mukaista? Aivan hirveätä! Kirjoitin juuri blogin kiittäen sitä, että poliisi on puolueeton...Entäs se Montesqueiun vallan kolmijako-oppi, kuinka tämä voi olla mahdollista?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä kysymys. Toisaalta en usko, että tuo poliisien rangaistusoikeus purematta läpi menee, sillä sen tulee kulkea lakivaliokunnan lävitse, ja uskon Suomen olevan yhä oikeusvaltio. Tuo laki suojelupoliisin runtaamisesta sisäministeriön alaisuuteenhan tehtiin jo heinäkuussa 2015 ja se astuu voimaan ensi vuoden alussa.

860/2015, 1§ (10/07/2015): Poliisihallinto ja poliisiyksiköt

Sisäministeriö vastaa poliisin toimialan ohjauksesta ja valvonnasta sekä erikseen ministeriölle säädettävistä poliisin toimialan tehtävistä. Sisäministeriön alainen keskushallintoviranomainen on Poliisihallitus, joka muiden poliisiyksiköiden kuin suojelupoliisin osalta toimii poliisin ylijohtona.

Poliisihallituksen alaisia valtakunnallisia yksikköjä ovat keskusrikospoliisi ja Poliisiammattikorkeakoulu. Poliisihallituksen alainen paikallishallintoviranomainen on poliisilaitos. Sisäministeriön alainen valtakunnallinen yksikkö on suojelupoliisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mitä tekemistä vallan kolmijaolla on sen kanssa, että tähänkin asti kokonaan sisäministeriön alaisuuteen kuuluneessa poliisihallinnossa tehdään uusia järjestelyjä?

Muistamme Keskusrikospoliisin ja Liikkuvan poliisin tapaukset. Ainahan näistä hallintoriitoja aikaan saadaan, enkä ole mitenkään vakuuttunut uuden ratkaisun järkevyydestä, mutta Montesquieun esiin vetäminen on naurettavaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sinun argumenttisi tässä naurettava on.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minulla ei ollut argumenttia ja jaoin huolesi uudesta ratkaisusta.

Montesquieun ja vallan kolmijako-opin vetäminen tähän on naurettavaa. Poliisihallinto ei kuulu lainsäädäntövaltaan eikä tuomiovaltaan. Mikään ei siinä suhteessa muutu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos maailmalta halutaan vallan kolmijaon kannalta erikoinen esimerkki, niin miten olisi Yhdysvallat:

Attorney general toimii sekä oikeusministerinä että oikeuskanslerina. Sen lisäksi hän on ylin poliisipäällikkökin, koska littovaltion poliisitoimi kuuluu oikeusministeriön alaisuuteen.

Kennedyn veljeksillä oli yhdessä keisarin asema.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset