Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Posti sanelee henkilöstöpolitiikkansa

  • Posti sanelee henkilöstöpolitiikkansa

Kirjoitin jokin aika sitten, kuinka Posti onnistui hukkaamaan lähes miljardi euroa kannattamattomiin liiketoimintakokeiluihinsa. Rahallisten menetysten lisäksi Posti kävi lävitse myös suuria rakenteellisia uudistuksia. Tuhannet suomalaiset ovat menettäneet työnsä yrityksen logistiikkapelleilyn myötä. Samaan aikaan palveluiden taso on romahtanut dramaattisesti, kun työntekijöiden vastuualueet ovat kasvaneet liian suuriksi henkilöstövähennyksien myötä. Laihdutuskuuri ei kuitenkaan ole ulottunut yhtiön pulleaan johtoportaaseen, jossa vuosittaiset palkkiot ovat heikoista tuloksista huolimatta kasvaneet tasaista vauhtia.

Tulevaisuus vaikuttaa ilottomalta. Postilla on jo muutaman kuukauden ajan käyty neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta. Palvelualojen työnantajat ovat laittaneet Posti- ja logistiikka-alan unionin ahtaalle. Julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan työnantajat ovat tarjonneet neuvotteluihin 17-sivuisen esityksen, josta ei voi neuvotella. Postiala uhkaa ajautua sopimuksettomaan tilaan, sillä nykyinen työehtosopimus päättyy huomenna.

Työnantajapuolen edustajan Paltan mukaan postiala käy lävitse historiallista muutosta, mikä edellyttää myös henkilöstöltä entistä enemmän joustoa.  He kuitenkin sanovat, että liitto ei olisi valmis reagoimaan tulevaan muutokseen. Posti- ja logistiikka-alan unioni puolestaan katsoo, että työnantajapuoli haluaa heikentää työehtosopimusta hyvin olennaisilta kohdin, eikä ole valmis tekemään lainkaan kompromisseja. Neuvottelijat ovat pattitilanteessa.

Ulkopuolisen silmin tarkasteltuna työnantajan neuvotteluissa esittämät vaatimukset ovat kohtuuttomia.

Palta pyrkii heikentämään työntekijän asemaa jokaisella mahdollisella tavalla, aina muutosturvasta terveydenhuoltoon ja vuosilomiin. Eniten keskustelua on kuitenkin syntynyt henkilökunnan aikalisistä, jotka halutaan yliviivata lähes kokonaan uudesta työehtosopimuksesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi liki kolmenkymmenen prosentin palkanlaskua sanomalehdenjakajille ja muille yötöitä tekeville työntekijöille.

Posti postaisi käytöstään myös lauantaityökorvaukset sekä heikentäisi sunnuntaista maksettavaa pyhäkorvausta. Liitto ei yksinkertaisesti voi hyväksyä työnantajapuolen esitystä, jossa ei tulla lainkaan vastaan.

Palta on ilmoittanut myös halustaan siirtyä jaksotyöaikaan, jossa työvuoroluettelo laadittaisiin aina kahden viikon ajanjaksoille. Jakson säännöllinen työaika voisi tulevaisuudessa olla enintään 88 tuntia ja päivittäinen työvuoro joustavasti 4 - 10 tuntia. Työvuoroluettelosta ilmenisi päivittäisen säännöllisen työajan alkamisajankohta, suunniteltu päättymisajankohta sekä työntekijän vapaapäivät.

Valitettavasti suunniteltu päättymisajankohta ei kuitenkaan olisi kirkossa kuulutettu, sillä joustavuuden vuoksi työnantaja voisi halutessaan ilmoittaa työpäivän kuluessa milloin työpäivä päättyy. Epävarmuuden kautta haetaan yksinkertaisia säästöjä henkilöstön ylityökustannuksista, mutta samaan aikaan se jättää työnantajalle täysin mielivaltaisen oikeuden muuttaa työvuorolistoja, niin kuin parhaakseen näkee. 

Työnantaja haluaa itselleen myös yksipuoleisen oikeuden päättää työntekijän työssäkäyntialueen laajuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijä sitoutuu työsopimuksessaan vaihtamaan työpistettä sinne, minne työnantaja hänet kulloinkin osoittaa. Halutessa työntekijä voidaan ohjata esimerkiksi Helsingistä Lohjalle, Tammisaareen tai Hyvinkäälle. Oulusta Kajaaniin, Kemiin tai Rovaniemelle.

Juuri nyt näyttää siltä, että työnantaja ei edes pyri aidosti neuvottelutulokseen, vaan sanelee surutta tulevaisuuden henkilöstöpolitiikkansa ja odottaa valtakunnansovittelijan ratkaisua. 

Henkilökohtaisesti omat sympatiani ovat varauksetta Postin henkilökunnan puolella. 

Palveluiden käyttäjänä en voi kuin puistella päätäni ja hämmästellä.  En yksinkertaisesti voi käsittää, kuinka Suomen valtion omistama yhtiö voi polkea työntekijöidensä oikeuksia tällä tavalla. Eikö tämä teistäkin kerro huolestuttavan paljon maamme henkisen tilan rappiosta? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Postin tarkoitus on on jatkossa hoitaa vain minimiresurssi omalla vakituisella henkilöstöllä, ja kaikki muu tarvittava työvoima olisi vuokratyövoimaa. Posti onkin solminut jo alustavan vuokratyötä koskevan puitesopimuksen henkilöstövuokrausyritys SOL:n kanssa.

Postihan ennakoi mahdollisen työtaistelun ja kannusti työntekijöitään rikkureiksi eilen antamassa tiedotteessaan. Posti kertoi työntekijöilleen muun muassa, että työtaistelun aikana voi olla normaalisti töissä, kun työnantaja töitä tarjoaa. Samaan aikaan Posti korosti työtaisteltoimenpiteiden vapaaehtoisuutta.

”Posti toivoo, että henkilöstö valitsisi työnteon työtaistelujen sijaan. On hyvä muistaa, että työtaistelujen ulkopuolelle jääminen ei esimerkiksi heikennä työttömyysturvaa, sillä työttömyyskassan jäsenyys ei edellytä työtaisteluihin osallistumista. Työtaisteluissa mukana oleminen sen sijaan vaikuttaa moniin työsuhteen ehtoihin, esimerkiksi sairausajan palkkaan ja vuosilomaan. Näitä asioita on hyvä punnita päätöstä tehdessään.”

Lopuksi todetaan, että Postin toiminta vaatii, että paikalla on riittävästi omaa henkilöstöä ja mikäli heitä on tarpeeksi, vältytään poikkeusjärjestelyiltä ja poikkeamilta normaalista päivärytmistä. Sitä Posti ei kerro, että näin myös estetään työtaistelua vaikuttamasta TES-neuvottelujen lopputulokseen (Tiedonantaja).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä käydään ensimmäistä merkittävää taistelua Sipilän hallituksen tavoitteiden kannalta. Olen ymmärtänyt, että työnantaja kouluttaa jo lakonmurtajia, joiden tehtävänä on vähitellen korvata Postin vanha väki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitä työnantaja tosiaan tekee tälläkin hetkellä, vaikka PAU ei ole ilmoittanut julkisuuteen minkäänlaisista työtaistelutoimista. Joku voisi ottaa Paltan toiminnan jopa provokaationa.

Työnantaja ei aidosti pyri neuvottelutulokseen, vaan ajaa neuvottelut tarkoituksella työtaistelutilanteeseen ja valtakunnansovittelijalle.

Nyt näyttäisi siltä, että tulevaisuuden Suomessa on aivan toisenlainen postipalvelu, jos tämä menee lävitse. Astutaan lähemmäs maita, joissa mitään arvotavaroita ei voi lähettää ilman vakuutusta, sillä pelko niiden "katoamisesta" on aina läsnä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Miksi ei menisi lävitse? Näin käy aina, kun virkamiehet päästetään "tekemään bisnestä" lakisääteisillä peruspalveluilla. Ahneus ajaa pomot "säästämään" yhä enemmän omiin bonuksiinsa, ei heitä tuote ja sen laatu kiinnosta pätkääkään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Jos sinulla on aikaa Jouni, niin lue varsin tämä teksti.

Kirjoitin nimittäin tuosta Postin logistiikkasekoilusta, jonka rinnalla nimenvaihdokset olivat halpaa huvia. Nämä logistiikkahommat maksoivat lähes miljardin.

Yleensä sinä ja minä edustamme politiikan eri laitoja, ja tästä syystä olisikin tosi mukava kuulla sinun mielipide noista tapahtumista. Laajentaa tätä kautta myös omaa näkemykstä.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205055-itell...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #9

Luulen, että olemme samaa mieltä ainakin siitä, että viranomaistoiminta ja bisnes pitäisi pitää tiukasti erillään. Muutenhan tuohon ei voi muuta kommentoida kuin money well spent...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Kuulemani mukaan 20 ensimmäistä SOL:in työntekijää saapuu Helsingin Postikeskukseen tutustumiskierrokselle jo ensi maanantaina. Voisin kuvitella, että luvassa aika kylmää kyytiä, vaikka eihän se työntekijöiden vika tietystikään ole.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käyn vielä lävitse sopimuksen yksityiskohtia, joista kuulin eilen.

Työnantajan tavoitteenahan työehtosopimusneuvotteluissa on selkeästi työehtojen heikentäminen, palkanalennukset muun muassa erilaisia työaikakorvauksia leikkaamalla sekä muutosturvasopimuksen lopettaminen.

"Työnantajan neuvotteluissa esittämät vaatimukset:

Osa-aikatyöntekijöiden 20 %:n lisätyökorvaus poistetaan.

Iltatyölisä poistetaan lähes kokonaan. Kello 18.00–23.00 välisenä aikana tehdystä työstä maksettava 20 prosentin iltatyölisä muutetaan 0,43 euroon tunnilta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nykyinen iltatyölisä putoaa noin kolmeen prosenttiin tuntipalkasta.

Kello 23.00 – 05.00 välisenä aikana tehdystä työstä maksettava 30 % yötyölisä muutetaan 0,65 euroon tuntikorvaukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että yötyölisä putoaa noin viiteen prosenttiin tuntipalkasta.

Sanomalehdenjakelussa suunnitellusta työkokonaisuudesta maksettavaa suoritepalkkaa ei kerrota enää kertoimella 1,3 tai 1,15 eli yökorotus poistetaan käytöstä. Käytännössä sanomalehdenjakajien ja muiden pelkkää yötyötä tekevien palkka putoaa lähes 30 prosenttia.

Tämän lisäksi yötyölisä yötyön jatkotunneilta poistetaan kokonaan.

- Tämän hetkisen työehtosopimuksen mukaan, jos viimeistään kello 04.00 aloitettu työ jatkuu kello 06.00 jälkeen, maksetaan yötyölisää myös kello 06.00 jälkeen tehdystä työstä ensimmäiseen vähintään kahden tunnin pituiseen yhdenjaksoiseen lepoaikaan asti, kuitenkin enintään kello 12.00 asti. Työnantajan esityksen mukaan yötyölisää näissä tilanteissa ei enää maksettaisi.

Määräyksen erityinen merkitys on ollut siinä, että Posti ei ole siirtänyt perusjakelua yötyöksi eli yhdistänyt jakeluverkkoja varhaisjakelun kanssa.

Lauantaityökorvaukset poistetaan.

- Arkilauantaina kello 06.00 - 18.00 välisenä aikana tehdystä työstä maksetaan lauantaityökorvauksena 25 % yksinkertaisesta tuntipalkasta. Varastotyössä arkilauantaina kello 13.00 - 24.00 välisenä aikana tehdystä työstä maksetaan lauantaityökorvausta pääkaupunkiseudulla 5,57 euroa tunnilta ja muualla 5,38 euroa tunnilta. Nämä työnantaja esittää poistettavaksi.

Sunnuntaityökorvausta heikennetään.

- Sunnuntaityökorvausta ei makseta enää sunnuntaityökorvaukseen oikeuttavaa päivää edeltävältä päivältä klo 18.00–24.00 välisenä aikana tehdystä työstä.

Pääsiäislauantailta sekä juhannus- ja jouluaatolta tehdystä työstä ei makseta jatkossa mitään lisäkorvausta.

Hälytysluonteisen työn korvauksia heikennetään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kaikki postityöntekijöiden erityisosaamiseen perustuvat palkanosat poistetaan.

- Näitä ovat koulutusvastaavan tehtävä 102,52 €, vastuu prosessin tai sen osan ohjauksesta/toiminnasta (tuotevirranohjaaja) 102,52 €, asiakasvastuu (esim. ruokakuljetukset) 102,52 €, vaativa erityistehtävä (jakaja, joka työskentelee vähintään neljässä jakelun lähtötoimipaikassa ja osoite- ja tiedotuspalvelutyö)102,52 €, trukkilisä 102,52 € ja osoitehuoltajan vaativa erityistehtävä 79,73 €. Vain moduuli koskien vastuuta ryhmän toiminnasta (jrv tai rv) jäisi (216,43 €).

Postinjakelun tilapäinen urakointi poistetaan.

- Toisen reitin tilapäisestä urakoinnista ei makseta enää mitään korvausta. Nykyisen työehtosopimuksen mukaan toisen reitin urakointikorvaus on 1,65 kertaa tuntipalkkaa vastaava korvaus.

Tunti- ja suoritepalkkaisen työntekijän sairausajan palkkaa heikennetään.

- Sairausajan palkkaa maksetaan työkyvyttömyysaikaan sisältyvien työpäivien työtunneilta, ei enää sisältyviltä työpäiviltä.

Palkanmaksu osasairausvapaalla ja osasairauspäivärahan ajalta harkinnanvaraiseksi.

Työnantaja maksaisi jatkossa palkan vain työssäoloajalta.
- Työnantaja haluaa siirtyä jaksotyöaikaan. Jaksotyössä työvuoroluettelo laadittaisiin kahden viikon ajanjaksolle. Kahden viikon jakson säännöllinen työaika voisi olla enintään 88 tuntia ja päivittäinen työvuoro 4-10 tuntia (poikkeuksena kuljetus, jossa työvuoro olisi 4-13 tuntia). Työvuoroluettelosta ilmenisi päivittäisen säännöllisen työajan alkamisajankohta, suunniteltu päättymisajankohta sekä työntekijän vapaapäivät.

Suunniteltu päättymisajankohta tarkoittaa sitä, että työnantaja voi ilmoittaa työpäivän kuluessa milloin työpäivä päättyy. Jos työvuoroluetteloon on merkitty työpäivän suunnitelluksi päättymisajaksi klo. 14.00, se voikin työnantajan ilmoituksella päättyä vasta klo. 16.00 tai jo klo 12. Työntekijä ei voi enää ennakoida ja olla varma työpäiviensä pituudesta. Muutoksella työnantaja haluaa päästä eroon ylityötunneista.

Nähtäväksi asetettua työvuoroluetteloa voi muuttaa vain työaikalain mukaisesta painavasta syystä. Työnantaja haluaa määritellä painavan syyn työehtosopimuksessa seuraavasti: ”Painava syy muuttaa työvuoroluetteloa voi syntyä sellaisesta äkillisestä tapahtumasta, jota työnantaja ei kohtuullisin toimenpitein ole voinut ennakoida”.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja voi muuttaa työvuoroluetteloa mistä tahansa syystä, niin kuin parhaaksi näkee. Jos työvuoroluettelossa on suunniteltu työajan alkamisajankohdaksi klo 7 ja postikuljetus viivästyy, niin työajan alkamisajankohta voidaan siirtää alkamaan esim. klo 10. Edellä mainitusta muutoksesta ei korvattaisi mitään.

Työvälineiden noutaminen työnantajan määräämästä paikasta tai niiden sinne takaisin vieminen, kulkeminen tai kuljetukseen työnantajan määräämästä lähtöpaikasta varsinaiseen työn suorituspaikkaan ja sieltä lähtöpaikkaan palaamiseen eivät ole enää työaikaa, josta ei makseta palkkaa.

Työsopimuksen työpaikka ja työpaikkakunta käsitteestä luovutaan.

- Työnantaja saa yksipuolisesti päättää ilman mitään reunaehtoja työssäkäyntialueen laajuudesta. Työntekijä sitoutuu työsopimuksella vaihtamaan työpistettä sinne minne työnantaja kulloinkin osoittaa, esimerkiksi Helsingistä Lohjalle, Tammisaareen tai Hyvinkäälle tai Oulusta Kajaaniin, Kemiin tai Rovaniemelle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Työnantajan tarjoamaa sairaanhoidon tasoa heikennetään

- Merkittävin muutos koskee fysikaalisen hoidon heikentämistä enintään 7 kertaan vuodessa. Työn yksipuolistaminen aiheuttaa jo nyt sen, että fysikaaliselle hoidolle on tarvetta.

Työnantaja tekee työvuoroista epäinhimillisiä poistamalla työehtosopimuksesta seuraavan määräyksen: Postinjakelutyössä muussa kuin autolla suoritettavassa jakelutyössä työvuorot on suunniteltava niin, että suunnitellulla työvuorolla on myös muuta työtä kuin jakelureitillä tehtävää työtä.

Jakajien työvuorot voidaan suunnitella niin, että ne pitävät sisällään pelkkää jakelua. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että polkupyörä- tai kärryreitillä jakajalla tulisi olla valmiuksia jakaa kymmenen tunnin jakeluosuuksia (työvuoron pituus vähintään neljä ja enintään kymmenen tuntia).

Taajama-alueella tällainen jakelureitti voisi tarkoittaa noin 200 kappaletta nelikerroksisia ”hikirappuja”, polkupyöräreitillä täyden postitaakan kanssa kymmenien kilometrien jakeluosuuksia. Nykyohjeistuksen mukaan tähän kykenemätön jakaja on alisuoriutuja, joka voidaan jopa irtisanoa.

Rahakorvausten vaihtaminen joustovapaaksi heikkenee.

Vuosityöajan lyhennyskarttuma heikkenee uusilla työntekijöillä ja osalla sanomalehdenjakajia.

Kausityöntekijöitä halutaan käyttää nykyistä kesä- ja joulukautta laajemmin.

Koululaisia ja opiskelijoita, joille maksetaan 90 % alimman palkkaryhmän taulukkopalkasta, käytettäisiin nykyistä laajemmin, käytännössä viiden kuukauden ajan.

Työntekijän lomauttamisessa voidaan käyttää nykyistä lyhyempää ilmoitusaikaa.

Ulkopuolisen työvoiman käytössä mahdollistettava myös muiden työehtosopimusten käyttö.

Alihankintaa tai vuokratyövoimaa koskevien sopimusten osalta vaatimusta Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen noudattamisesta rajoitetaan, jotta vuokratyövoimaa voitaisiin käyttää huonommilla työehdoilla.

Muutosturvaa koskevaa sopimusta ei enää uusita.

- Työntekijöiden irtisanominen ja osa-aikaistaminen tulee Postille entistä helpommaksi ja halvemmaksi. Posti-konsernissa tuotannollisin ja taloudellisin perustein irtisanotuille työntekijöille ja toimihenkilöille ei makseta enää työsuhteen kestoon perustuvaa irtisanomisrahaa. Korvaus on tarkoittanut kokoaikaiselle työntekijälle keskimäärin noin 4 000-12 000 euron kertakorvausta.

Muutosturvasopimuksen mukaan postityö (perusjakelu ja käsittely) järjestetään mahdollisuuksien mukaan kokoaikaiseksi työksi. Jos sopimus lakkaa, työnantajan mahdollisuudet työntekijöiden osa-aikaistamiseen helpottuvat.

Muutosturvasopimuksella on sovittu myös irtisanottujen takaisinottovelvoitteen pidentämisestä, postinjakelun alihankinnan rajoittamisesta, uudelleensijoitettujen muuttokorvauksesta, osa-aikaistettujen työntekijöiden palkan suojaosuudesta ja työnantajan koulutusvelvollisuudesta lomautusten yhteydessä. Nämä poistuvat, jos muutosturvasopimusta ei jatketa.

HUOM: Postin johtoryhmän muutosturva säilyy entisellään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #7

"HUOM: Postin johtoryhmän muutosturva säilyy entisellään."

Tuossa tulikin se yllätys, sitä ei siis nosteta? : D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Täällä pääkaupunkiseudulla yötöissä on ollut kavereita, joilla on oleskeluluvan kanssa tiukkaa. Joka ainoa tienattu sentti on heille tässä viranomaisprosessissa tärkeä. Työnantaja ajattelee, että nämä tyypit juoksevat varmaan mielellään rappuja yhtä mittaa keskiyöstä pitkälle iltapäivään - sopuhintaan tietysti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Helsingin Sanomien rimanalitus.

Postin ongelmia ei voi siirtää muiden piikkiin (29.10.2015).

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1446007787174?ja...

Posti ei varsinaisesti ole tuottanut tappiota, vaan nimenomaan logistiikkapuoli, jota pyrittiin lajentamaan niin länteen kuin itäänkin. Tämä käy selville Postin (ja Itellan) vuosikatsauksista, joita hesarin toimittaja ei ilmeisesti ollut viitsinyt lukea.

Kari Ahveninen

Noin ihan lyhyesti: Posti on tarkoitettu toimimaan niin että se toimittaa perille postia. Se on yksi kansantalouden nykyaikaisia ehtoja.
Sen ei ole tarkoituskaan olla taloudellisesti kilpailukykyinen, eikä sen tule olla bisnes. Sen tarkoitus on viedä posti perille, luotettavasti ja säällisin toimitusajoin.

Miten helvetissä siitä pitää saada aikaan bisnes? Se on selvää ettei siitä saada kannattavaa millään keinolla, enkä edes tiedä miksi sen pitäisi olla liiketaloudellisesti kannattavaa, koska sen ei ole tarkoitus olla liiketaloudellisesti kannattavaa vaan toimittaa postia.

Hitto. Missä se järki taas on?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ytimekkäästi ilmaistu aiheellinen kysymys. En osaa sanoa. Varmaankin nykyajan ja kannustinbonuksien yhtälö. Karuinta on, että se ainoa todellinen tehtävä, mikä postilla on, ei ole viime aikoina täyttynyt. Posti joutui Viestintäviraston seurantaan henkilöstövähennyksistä johtuneen heikentyneen jakelun vuoksi vuonna 2014. Postit eivät tulleet perille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Martti Asikainen

Kotitalouksille riittää kun posti jaetaan kahdesti viikossa. Aamu- ja aikauslehtien jakelun hoitavat lehtitalojen jakeluyhtiöt.

Laskujen maksaminen hoituu suurimmalla osalla kotitalouksista E-laskuina ja mainoksia moni talous ei postilaatikossan tai eteisen lattialla halua edes nähdä.

Jakeluyhtiö Suomi alkaa kuljettaa yrityspostia aamulehtien mukana

http://www.hs.fi/talous/a1444613937605

http://www.jakeluyhtio.fi/

Yritykset hoitavat kiireelliset lähetyksensä lähettipalveluna. Postin kuljetettavaksi niitä ei voi antaa. Kirjeenvaihtonsa yritykset hoitavat sähköpostilla.

Miettikääpä nyt miksi se posti pitää oikeasti jakaa joka päivä ? Harventamalla jakopäiviä ja laajentamalla jakoalueita, vaikka parittomiin ja parillisiin jakelupäiviin saadaan postimaksuihin huomattavat alennukset joka näkyy välittömästi postimaksuissa ja lehtien tilausmaksuissa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #16

Tämä on postinjakelun raadollinen tulevaisuuskuva. Kehitys on väistämätön ja tarjottu sopimus kielii siitä, kuinka epätoivoista viivytystaistelua postissa käydään.

Martin mainitsemat tappiolliset seikkailut vain nopeuttavat kehitystä.

Jarno Ranta

Hyvää tekstiä, täytyy ihmetellä ihmisen ahneutta nykypäivänä, jos itse olisin postin päädyssä isoissa hommissa kuten vaikka TJ'nä niin kyllä itseä kolkuttaisi aivan P**keleesti sielua, kuinka monen ihmisen elämä olisi käsissä omissa päätöksissä. Raakana vertailukohteena voisin hyvin esittää ajatusta lentokapteenista, että kyllä tässä on elettykkin tarpeeksi, aika siirtää kokka kohti tuota isoa vuorta.

Mut mikäs siinä, potkujen yhteydessäkin heilahtaa puol miltsii taskuun, ei tartte paljon lottoa laitella.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä Martti! Olet tehnyt perusteellista työtä, jollaiseen itselläni ei ole ollut tilaisuutta. Nyt ei ole enään tarvetta :) Olen kyllä päällisin puolin ollut tietoinen postin kujeiluista, mutta nämä palkkaneuvotteluiden kuviot ovat kokonaan uutta minulle.

Palvelu on kuitenkin heikentynyt ja muuttunut epävarmemmaksi täällä periferiassa varsinkin aikataulujen osalta. Päivittäin voi postin jakoaika vaihdella jopa viisi tuntia ja asun sentään taajamassa. Monet sivukyläläiset saavat päivän lehden vasta iltasella.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Sehän johtuu sitä, että pitää minimihenkilökunnalla jakaa valtavan laajoille alueille posti.
Ei jaksa ja voisiko motivaatiossakin olla vikaa Postin henkilöpolitiikan takia?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuulin eräältä ei-postilaiselta, että täältä olisi vähennetty yksi jakoyksikkö ja lopetettu lehtien aamujako sivukylille. Paperilahdet saavat omalta osaltaan syyttää postin toimintaa levikkikadostaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #19

Tuure Piittinen

Onkos Tuurelle tullut mieleen, että postin perimä jakelumaksu voi vuodessa ylittää asianomaisen aamu-tai aikakauslehden julkaisijan saaman tilausmaksun ? Kun näin tapahtuu, lehtien tilausmaksut nousevat ja moni luopuu tilauksesta.

Kun Postin jakelu on lailla säädetty ja julkinen palvelu, pitäisi jakelun varmentamiseksi ja tasapuolisuuden nimissä periä jokaiselta osoitteelta jakelumaksu pakollisen verottajan perimän yleisradioveron mukaisesti.

Postiverosta voisivat vapautua hallituksen yleverosta annetun esityksen mukaan alle 10 300 € ansaitsevilta.

Tämä postivero koskee tietysti vain jakelua yksityishenkilöille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

PAU:n Heidi Nieminen kutsuu Postin ulkomaan seikkailuja kohteliaasti "sijoituksiksi:"

http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-14460938616...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Erinomaisesti kirjoittamasi blogi korostaa jälleen kerran sitä, kuinka palkaton vapaakirjoittelija hakkaa palkallisten "journalistien" pinnalliset viihderaapaisut mennen tullen. Media raportoi nykyään vain tunnetiloista ja asiasisältö tuppaa unohtumaan kokonaan.

Laajennan hieman perspektiiviä, koska Postin esimerkkiä tulevat seuraamaan kaikki muutkin valtiollisina pidetyt instanssit. Edes Suomen valtiota tai kuntia ei enää ole olemassa, vaan ne kaikki on muutettu yhtiömuotoisiksi ja merkitty kaupparekisteriin arvonlisäverollisiksi yksiköiksi. Niiden sisällä olevat yksiköt on myös yhtiöitetty, jotta rahojen siirtely yksiköiden välillä saataisiin näyttämään talouskasvulta. Pakkohan sitä jostakin on saada, kun poliittisella hölmöilyllä tuotanto on karkoitettu maasta.

Lopullinen maksaja on kuitenkin kaikissa tapauksissa sama kuin ennenkin. Kilpailuetuja on vaikea enää saavuttaa muuta kuin työehtoja polkemalla, mikä yksityisellä puolella on ollut arkipäivää jo pitkään. Nyt sama vaan on tulossa julkiselle sektorille, vaikka sielläkin luokittelurajat julkisen ja yksityisen välillä ovat kovin hämärtyneet.

Kaiken taustalta löytyy tuotannollisen toiminnan ulosliputus ja automatisointi, mikä on suhteellisen nopeasti muuttanut elinkeinorakenteemme lähes yhtä palveluvoittoiseksi kuin se on esim. Kreikassa. Palvelujen tuottaminen tuotantoteollisuutta vastaavalla palkka- ja verorakenteella on puolestaan absoluuttinen mahdottomuus, eli teollisen ja jälkiteollisen ajanjakson rakenteet eivät voi enää nykyoloissa toimia. Palvelusektorin kireä kilpajuoksu pohjalle aiheuttaa massiivisia virheinvestointeja, erittäin kyseenalaisia kilpailukeinoja ja lopulta koko tuntemamme yhteiskuntarakenteen romuttumisen.

Vaikka postiväen soppari lienee lopullisessa muodossaan hiukan tätä lievempi, se levittää tartunnan koko palvelusektorille, oli se sitten julkista tai yksityistä. VR on varmaan seuraava, koska sen oli jo pakko laskea lippujensa hintoja matkustajakadon vuoksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Paljon puhutaan lennokeista ja roboteista postinjakelunkin yhteydessä, mutta kyllä kysymys on myös ihmistyön tehokkaasta organisoinnista. En esimerkiksi ymmärrä mitä duunari tai kukaan muukaan hyötyy vuokratyöstä, siinähän samalla työllä joudutaan elättämään tuplamäärä pomoja. Vanha kunnon cut out the middleman-sääntö on unohdettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset