Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Rakennusala haluaisi kouluttaa kymmeniätuhansia turvapaikan saaneita

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Rakennusala haluaisi kouluttaa lähivuosina kymmeniätuhansia turvapaikan saaneita rakennusalan ammattilaisiksi, kirjoittaa Helsingin Sanomat tuoreessa julkaisussaan.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajan Tarmo Pipatin mukaan asiasta on neuvoteltu työ- ja elinkeinoministeriön edustajien kanssa. Koulutuksen aloittaminen voisi käytännössä olla mahdollista jo ensi vuonna, Pipatti tuumaa. Tulevaisuudessa työvoiman tarpeen uskotaan lisääntyvän väestön demografisen muutoksen myötä. Perusteena on siis jälleen suurten ikäluokkien eläköityminen, joka ei tosin vielä ainakaan tähän mennessä ole heijastunut vaikeisiin työmarkkinoihin millään tavalla.

Koulutus toteutettaisiin normaalina ammatillisena koulutuksena, joka järjestettäisiin Rakennusteollisuuden koulutuskeskus Ratekossa. Epäilemättä valtio tukisi maahanmuuttajien koulutusta erilaisten kotouttamisohjelmiensa kautta, joka saakin minut epäilemään RT:n pyyteettömyyttä sydäntä lämmittävän tarjouksen takana. Kyseessä olisi miljoonabisnes, josta varmasti myös RT:n johto saisi oman osuutensa.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman on kuitenkin hieman maltillisempi. Stenmanin mukaan ensin tulisi pyrkiä kartoittamaan Suomeen tulleiden aikaisemmat opinnot sekä mahdollinen työkokemus, sillä koulutuksessa tulisi pystyä hyödyntämään nopeimpia mahdollisia väyliä. Samalla niiden tulisi vastata työpaikkojen tarpeita. Rakennusalalla tosin on Stenmanin mukaan työvoimatarvetta. Kommentillaan hän ilmeisesti viittaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen eli VTT:n tekemään arvioon, jonka mukaan rakentamisen työllisyys tulisi kasvamaan jopa neljänneksellä nykyisestä vuoteen 2030 mennessä.

RT:n omien arvioiden mukaan alan aukko on jo merkittävä. Tällä hetkellä rakennennusteollisuuden alalla työskentelee jo lähes 30 000 ulkomaalaista. Uudellamaalla ulkomaisten työntekijöiden osuus rakennusalalla on noussut jopa 30 prosenttiin. Suurin yksittäinen ulkomaalaisryhmä koostuu naapureistamme virolaisista.

Rakennusliitto on ilmoittanut vastustavansa RT:n koulutushanketta. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan hyvää tarkoittavassa teoriapuheessa ei ole lainkaan realismia mukana. Jokaisen tulisi ymmärtää, että maahanmuuttajat aloittavat nollatilanteesta. He eivät ymmärrä itse alasta, suomalaiskulttuurista eivätkä kielestä mitään, hän kiteyttää. Ensin pitäisi löytää työtä nuorille, jo koulutetuille rakennusalan ammattilaisille. Harjuniemi kuitenkin painottaa, että liitto ei maahanmuuttovastainen.

Keskustelua seuratessa tulisi mielestäni huomioida, että kuluneina vuosina rakennusalan työttömyys Suomessa on ollut ennätyksellisessä kasvussa. Esimerkiksi 2014 joulukuussa 18,2 prosenttia rakentajista oli työttömänä. Korkeinta työttömyys oli Kainuun alueella, jossa työttömyysaste oli jopa 35,3 prosenttia. Syyskuussa 2015 työttömänä oli edelleen noin 13,3 prosenttia rakennusalan työntekijöistä.

Suomessa siis tuskin on pulaa rakentajista. Halpatyövoima onkin sitten jo oma lukunsa. Ei ole mikään salaisuus, että harmaa talous rehottaa rakennusalalla, ja nykyinen hallitus on tehnyt toiminnasta vielä entistäkin helpompaa. Rakennusala käy lävitse muutoksien luomaa kriisiä, jonka loppunäytöksestä on olemassa vain huteria arvauksia.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että RT haluaisi maahan virolaisiakin halvempaa työvoimaa, kun taas liitto pelkää omiensa puolesta. Kaiken tämän keskellä ovat turvapaikan saaneet maahanmuuttajat, jotka toivovat vain pääsevänsä mukaan työelämään ja osaksi yhteiskuntaamme. 

Työ on paras tapa integroida ja integroitua, mutta onko tämä oikea tie tai ala?

 

 

     Muuta aiheesta:

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo suurten ikäluokkien eläköityminen on laulu, jota on nyt laulettu jo 15 vuotta putkeen. Milloin se oikein tulee? Minun ikäpolveni on kyllästynyt odottamaan, että meillekin olisi kaikille töitä.

Kaiken järjen mukaan nuorimmatkin suuresta ikäluokasta ovat tänä vuonna 65-vuotiaita. Keskimääräinen eläkeikä heillä on ollut n. 62-63 vuoden tienoilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä. Ei tullut työvoimapulaa. Tuli työttömyys.
Herää epäilys, että tuon Rakennusteollisuuden työllistämisidean tuloksena on kasvava homeongelma. Kun terveen talon tekeminen nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti ei tahdo onnistua koulutetuilta ammattimiehiltäkään, miten se sitten onnistuisi pikakoulutetuilta, jotka kielivaikeuksien takia ymmärtävät huonosti työnjohdon ohjeita. Rakennuteollisuus ei ehkä näe tuota ongelmana vaan mahdollisuutena. Sehän tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kalliisiin homekorjauksiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Halpatyövoimaa ja ilmaistyövoimaa näillä ehdotuksilla vain haetaan. Kaikki haluaa tehdä rahaa maahanmuuttajilla. Tuossahan tuo viime viikolla EK lauloi aivan samaa virttä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK nimittäin halusi nopeuttaa Suomeen muuttavien turvapaikanhakijoiden polkua veronmaksajiksi. Aivan kuten hyvin monen suomalaisenkin, myös EK:n mielestä kotouttamista ja työelämään pääsyä pitää edelleen tehostaa. Tämän vuoksi EK ehdottikin, että työnantajille tulisi antaa joustava mahdollisuus työpaikkakokeilujen tarjoamiseksi.

EK:n viestintäjohtaja Jouni Kemppainen totesi, että työkokeilussa maahanmuuttaja ei olisi työsuhteessa, vaan sananmukaisesti kokeilemassa työtä. Työnantajan ei tarvitsisi myöskään osallistua millään tavalla palkkakustannuksiin, vaan työtä kokeileva saisi rahakorvauksensa työmarkkinatuesta. Suomessa ei haluta tänä päivänä enää maksaa matalapalkkaisille työntekijöille, vaan kustannukset sysätään mieluummin valtiolle. Luodaan paarialuokkaa.

Suomalaisten keskuudessa noita kuntien järjestämiä kuntouttavia työtoimenpiteitähän on käytetty hyväksi mm. autopesuloissa, kiinteistöpalveluissa ja ihmisten hoitotöissä. Miksei siis rakennusalallekin?

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205281-ek-sa...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Haluaisin vielä sen verran sanoa tähän keskusteluun, että on hienoa kun ehdotuksia tulee, mutta jokin järki tulisi säilyttää niissäkin. On totta, että meidän on vastattava Euroopan turvapaikanhakijakriisiin ja tehostaa integroitumista, joka Pohjoismaissa on viime vuosina johtanut enemmän tai vähemmän segregaatioon, passivoitumiseen sekä syrjäytymiseen. Lisää ehdotuksia tarvitaan, mutta tuon omaneduntavoittelun voisi jättää vähän vähemmälle.

Pekka Pylkkönen

Noita alipalkkausfirmoja on aniharvassa, eikä tavan duunari todennäköisesti törmää sellaiseen koko uransa aikana. Olen itsekin ollut usealla työmaalla jossa virolainen oli se parhaiten palkattu, ihan vain kun sattui tekemään porukasta koviten töitä. Mitä isompi firma, sitä pilkuntarkemmin TESsiä noudatetaan. Paitsi että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ammattilaiset eivät toki tyydy tes-palkkoihin.

Sillä ei ole mitään väliä paljonko Kainuussa on työttömiä rakentajia jos ne eivät työllisty sinne missä on töitä. Taloja ei rakenneta sillä perusteella että missä sattuu olemaan eniten työttömiä rakentajia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Rakentajat ovat olleet eturintamassa harmaan talouden torjunnassa ja ovat kehittäneet oma-aloitteisesti parannustoimia. Erikoista kuitenkin on, että valtiovalta näyttää suhtautuvan rikollisen toiminnan karsimiseen selvästi rakennusalaa hölläkätisemmin. Kaksi viime aikojen uutista valottaa hyvin tilannetta.

Hallitus antoi äskettäin esityksen tilaajavastuulain muuttamisesta. Rakennusteollisuus RT:n mukaan esitys heikentää rakennusalan edellytyksiä torjua harmaata taloutta. Ehdotuksessa on järjestön mukaan kaksi suurta epäkohtaa. Se poistaa tilaajilta velvollisuuden valvoa sopimussuhteen aikana ulkomaisen työvoiman todistuksia sosiaaliturvasta. Se myös sallii sopimuksen tekemisen sellaisen urakoitsijan kanssa, jolla on verovelkaa ilman maksusuunnitelmaa.

Harmaan talouden torjunnan asiantuntija Markku Hirvosen mukaan rakennusalan elvytyseurot valuvat Viroon, kun Suomi antaa ulkomaisille yrityksille erityisaseman suomalaisiin nähden.

”Valtiovarainministeriö ei ole jostain syystä halunnut asettaa ulkomaisille yrityksille samanlaisia työnantajavelvoitteita kuin suomalaisyrityksille. Kun suomalaisten yritysten valvontaa kiristetään, töitä valuu yhä enemmän virolaisille”, Hirvonen totesi Rakennuslehden haastattelussa."

http://www.rakennuslehti.fi/blogit/miksi-rakennusa...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Satojen miljoonien eurojen kysymys on, miksi harmaata taloutta ei haluta laittaa kaikin mahdollisin keinoin kuriin. Yksi vastaus taitaa olla se, että jotkut tahot hyötyvät nykytilanteesta. Hirvosen mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suhtautunut torjuvasti moniin kiristystoimiin. Hän epäilee, että taustalla on halu säilyttää Suomessa halpa ulkomainen työntekijäreservi. Jos näin on, EK tekee rakennusalan yrittäjille karhunpalveluksen."

Pekka Pylkkönen

Rakennusala on viime vuosina panostanut hurjasti harmaan talouden torjuntaan. Sekä työnantaja että -tekijäpuolella on sen suhteen ihan samat maalit ja nehän ovatkin erittäin tiiviissä yhteistyössä. Verojen ja alipalkkausten ongelmat koskevat yksinomaan hyvin pienten firmojen toimintaa. Rakennusalan omien "kuuden euron muurareiden" hommia.

Raksalla on muitakin erinomaisia yhteistyökuvioita joita soisi tulevan muuallekin. Esimerkiksi työturvallisuusasioissa firmat ovat toisilleen täysin avoimia ja kilpailijat käyvät toistensa työmailla etsimässä parhaita käytäntöjä. Tälläistä yhteishenkeä kaivattaisiin kaikkialle talouteen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Palataampa tähän yhtälöön. Kuinka alalle, jolla jo valmiiksi on lähes 8 000 työtöntä, voidaan kouluttaa kymmeniätuhansia lisää? Vapaita työpaikkoja nimikkeellä 'rakennustyöntekijät ym." on Mol.fi-sivuston mukaan 108, ja nämäkin paikat ovat vapaana lähinnä sijaintinsa ja epäilyttävien työehtojen vuoksi, otaksun.

Mihin nämä kymmenettuhannet työllistetään?

http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku...

Pekka Pylkkönen

Meillä on mahdollisuus korvata ulkomaista työvoimaa kotimaisella, joskin maahanmuuttajataustaisella.

Vain hyvin pieni osa työpaikoista ilmoitetaan MOL-palvelussa. Ketä syytät epäilyttävistä työehdoista? Voisitko täsmentää millaiset ehdot epäilyttävät?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

Urakoitsijoista en tiedä, mutta eri uutislehtien mukaan epäilyttäviä työehtoja on löytynyt mm. Olkiluoto 3:n työmaalta sekä Ikean ja S-Ryhmän työmailta (Aamulehti).

Tämän lisäksi Kansan Uutiset on kirjoittanut artikkelin virolaisista vuokratyöfirmoista, jotka toimivat suomalaisilla rakennustyömailla: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/291106...

Valtiohan perusti aikoinaan aivan työryhmän näiden esiintuomiseksi, että ilmeisesti ilmiö on todellinen. Tämän olisit voinut itsekin selvittää, sillä minulla meni Googlaamiseen vähemmän aikaa kuin tämän kommentin kirjoittamiseen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Juu olen minä noista kuullut. Puhuit että MOLlissa avoimia työpaikkoja jää täyttämättä epäilyttävien työehtojen takia. Se jäi kiinnostamaan että mistä on kyse?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #26

Oletuksesta, kuten tuon kommentin lopussa lukeekin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seuraavaksi maahanmuuttajien työllistämistä vastustaa Metalliliitto, Paperiliitto, PAM jne.

Ainoa joka näkee maahanmuutajien työllistymisen tärkeäksi on ammattiliittojen keskusjärjestö SAK.

SAK peräänkuuluttaa lisää resursseja turvapaikanhakijoiden työllistämiseksi -

"Maahanmuuttajia ei saa jättää työelämän ulkopuolelle. Säällinen työ, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo kuuluvat kaikille huolimatta kansalaisuudesta tai maassaolon perusteesta."

http://www.talouselama.fi/uutiset/sak-peraankuulut...

Ja mitä rakentamisen laatuun tulee niin huono laatu ei ole työntekijän syytä. Syy löytyy työnjohdosta, suunnittelusta, rakennustarkastuksesta ja löysistä standardeista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin usein kyseessä on myös aikataulu. Rakennukset 'juosten kustaan' ja se näkyy myös lopputuloksessa. Rakennusurakoitsijalle laatua tärkeämpää on saada purkki mahdollisimman nopeaa pystyyn ja miehet pois palkkalistoilta. Toivottavasti tämä kulttuuri muuttuu jossain vaiheessa, sillä Suomen poikkeuksellisiin olosuhteisiin ei voi rakentaa taloja kuin Espanjaan konsanaan.

Käyttäjän AnttiKoivula1 kuva
Antti Koivula

Löysistä standardeista tiä, mutta olisko järjettömät standardit paree termi? 100 vuotta vanhat ok. taloot on aiva täysin asuttavassakondiksessa, mitä nyky liiverit on samassa iässä? Onko energiatehokkuuden maksimin tavottelu kuin tasakatto, yhtä järkevä ja pitkäjänteinen ratkaisu?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Seuraava paskakasa on 0-energiatalot, tuuletus olematon ja vesi varmin voitehista. Ääliöiden touhua.

Käyttäjän AnttiKoivula1 kuva
Antti Koivula

Mikä tänävuonna rakennetaan, se ensvuonna saneerataan. Home sweet home ♥️

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Rakennusalan työttömyyslukujen ja rakennusten kunnon perusteella rakennustaidolle voisi olla vieläkin enemmän kysyntää siellä, mistä nämä rakennusmiehet ovat tulleetkin.

Lisäksi sinne on jäänyt runsaasti hätääkärsiviä naisia ja lapsia, joita rakentajat voisivat auttaa töidensä ohessa, aivan kuten Suomessakin rakennusmiehet perheitään auttavat.

Suomi voisikin toimittaa sinne työvoiman lisäksi myös kehitysapuna vaikkapa rakennustarvikkeita.

Juha Hämäläinen

Tuosta eläkepommista ja ikärakenneongelmasta on saksalaisen "Die Anstalt" - satiriiohjelman pätkä, joka kertoo, mielestäni, olennaisen..
Tekstit asetuksista:

https://www.youtube.com/watch?v=CXEOwFjrT2c

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Perussuomalaisten suosimalla paikallisella sopimisella ja työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisella yritykset, joiden työntekijät ovat maahanmuuttajia, voisivat aina sopia alemmat tuntipalkat, kuin kantasuomalaisia työllistävät yritykset. Näin ne saisivat kilpailutuksissa rakennusurakat itselleen, ja voisivat työllistää maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat.

Työehtosopimusten yleissitovuudesta luopumalla suomalaiset rakennustyöläiset katoaisivat rakennusalalta ja suomalaiset voisivat siirtyö sitten muihin töihin, joissa edellytetään hyvää suomen kielen taitoa, kuten myyntityöhön.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jep, puhelinmyyntityötä onkin tarjolla aika paljon. Valitettavasti niistä ei makseta kilpailukykyistä palkkaa. Tästä syystä useat puhelinmyyntifirmat ja asiakaspalvelut ovat siirtyneet viime vuosina maihin kuten Puola, Bulgaria ja Espanja, joissa tällä kehnollakin palkalla voi elää lähes keskiluokkaista elämää.

Monet suomalaiset nuoret ovat häipyneet töiden perässä. Ja seikkailunnälkäisinä.

Heitä villi arvio, että kuinka paljon Suomen kansantalous hyötyy tästä?

Pekka Pylkkönen

Muuta myyntityötä kuin puhelinmyyntiä on tarjolla paljon, paljon enemmän.

Myynti on aivan keskeinen osa talouden toiminnassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Ja tämän kommentin tarkoitus oli osoittaa, että ..?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #25

Että aina ei tarvitse nostaa esiin sitä yhtä työtä jossa ei välttämättä tienaa mitään.

Maassa on kymmeniä tuhansia avoimia työpaikkoja ja sieltä pitää nostaa esiin puhelinmyynti koska halutaan todistaa että töitä ei ole. Tältä se kuulostaa.

Tottakai töitä on. Ja suuri osa työpaikoista luodaan siinä hetkessä kun joku sopiva kaveri kohtaa toisen joka arvelee että ensimmäisen osaamisella olisi hänelle käyttöä.

Työt loppuvat vain siinä tilanteessa kun ihmiset sanovat että nyt he eivät tarvitse enää mitään. Siihen asti työttömyys on vain työmarkkinoiden toimimattomuutta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Mol.fi:n mukaan 11 520 työpaikkaa yhteensä. Näistäkin työpaikoista 170 on johtajille, 2 107 erityisasiantuntijoille, 2081 asiantuntijoille ja 13 sotilaille. Tietysti kaikkia työpaikkoja ei ilmoiteta kyseisessä turhan kalliissa instanssissa, mutta tämä sivusto antaa kuitenkin hyvät viitekehykset arvioiden tekemiselle.

Tässä tapauksessa uskon, että arviosi kymmenistätuhansista vapaista (myynti?)työpaikoista on kovasti yläkanttiin arvioitu, eikä sillä ole mitään todellisuuspohjaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Tilastokeskuksen mukaan toisella vuosineljänneksellä (viiteajankohta 1.6) oli avoinna 28.800 työpaikkaa. Elokuun aikana - viimeinen raportoitu - ilmoitettiin yli 60.000 uutta työpaikkaa pelkästään työkkäriin.

Eivätkä nuo tietenkään koskeneet myyntiä.

Pekka Pylkkönen

Vanha legenda:
"yes, immigrants steal our jobs. But maybe, just maybe, if a person with no money, contacts or speaking the language steals your Job, you're shit"

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

#1 Maahanmuuttajille tarvitaan koulutusta, jotta he saisivat töitä.

#2 Julkinen sektori kustantaa maahanmuuttajille koulutuksen.

#3 Maahanmuuttajille tarvitaan asuntoja, joten julkinen sektori tukityöllistää maahanmuuttajia rakennusliikkeisiin rakentamaan asuntoja.

#4 Julkinen sektori myös rahoittaa asuntojen rakentamisen, jotta pienituloisille tukityölllistyille maahanmuuttajille saataisiin asuntoja.

#5 Koulutus, työt ja ilmaiset asunnot houkuttelevat lisää maahanmuuttajia.

#6 Palaa kohtaan 1.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Onhan tämä J. Vartiaisen (ex-SDP nyk KOK) hokema "Tarvitsemme 100 000 maahanmuuttajaa paikkaamaan työvoimapulaa" ollut jo pitkään tiedossa.

EK, Häkämies ja KOK haluavat ammattiliitoilta vallan pois, palkat pitää saada Etelä-Euroopan tasolle ja pitkän linjan ruumiilisen työn tekijöiden eläkkeet pitää jäädyttää..

Mutta se on ihan sama mitä tekevät, sitten kun duunarille riittää niin riittää. Tosin ammattiliittojen on turha porata mistään, hehän ovat nykyisen maahanmuuttopolitiikan alajaostona.

Onko lopputulos sitten kenenkään etu, se on toinen asia se!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Ammattioppilaitoksista valmistuvista rakennusalan uusista tekijöistä vain vajaa puolet pääsee alan töihin. Suurimmalle osalle ovet eivät aukea. Yritykset haluaisivat sen sijaa huippuosaajan, jolla on vuosien työkokemus ja hurja vauhti. Siis kolmosdivarin joukkue haluaa valioliigan pelurin! Ei ammattilaisia kuitenkaan tule, ellei ala niitä kasvata.

On lähdettävä hakemaan opiskelupaikkaa ja töitä muilta aloilta. Samalla järjestellään veronmaksajien rahoittamilla konsulttiprojekteilla epävarmojen kuvitelmien päälle rakentuvia malleja, jotka eivät varsinaisessa kyynisessä ja raadollisessa rakennusalan kentässä toimi."

http://pj.rakennusliitto.fi/blogi/kymmenia-tuhansi...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Somaliassa syntynyt yrittäjä Abdi Osman antoi aiemmin tänään ymmärtää, että Rakennusliiton kielteinen kanta turvapaikanhakijoiden pikakoulutukseen johtuisi rasismista."

http://yle.fi/uutiset/rakennusliitto_torjuu_syytok...

Rakennusalalla on 14% työttömyys - usein talvisin se nousee 18 prosenttiin. Vain puolet kouluista valmistuneista saa töitä alalta. Suomessa on jo valmiiksi 30 000 ulkomaalaista halpatyöläistä rakennuksilla ja sitten pitäisi kouluttaa 20 000 maahanmuuttajaa lisää alalle tai on rasisti?

Jumalauta Suomi, nyt jotain järkeä siihen hommaan. Maahanmuuttajat tulee kouluttaa - mahdollisimman pian - mutta hajautetusti, eikä EK:n ja RT:n etujen mukaisesti polkemaan palkkoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset