Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Jopa 87 prosentilla syynä elintaso

  • Kuvat: Tripadvisor
    Kuvat: Tripadvisor

Viime aikoina käsistä riistäytynyt turvapaikanhakijatilanne on pakottanut maahanmuuttoviraston toimimaan. Maahanmuuttovirasto aikoo laatia päivitetyn selvityksen Somalian ja Keski-Irakin turvallisuustilanteest. Tähän mennessä Suomi on myönt'änyt turvapaikan lähes ehdoitta näiltä alueilta tuleville turvapaikanhakijoille kansainvälisen suojelutarpeen perusteella.

Nyt ilmassa leijuu kysymys siitä, ovatko alueet turvallisia. Mikäli alueet katsottaisiin jatkossa turvallisiksi, voisi Suomi tässä tapauksessa palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä takaisin heidän lähtömaihinsa.

Maahanmuuttovirasto tiedotti jo viime viikolla, että Suomi voi tarvittaessa käännyttää tulijoita turvallisiksi katsotuille Etelä-Irakin ja Kurdistanin alueille. Tiedettävästi Etelä- ja Pohjois-Irak ovat olleet turvallisia alueita jo vuodesta 2003 lähtien. Eritreassa puolestaan on viime vuosina vieraillut useita amerikkalaisia turisteja ja toimittajia, joiden raportteja voit lukea eri blogeista, aikaukausilehdistä ja sanomalehdistä. Afrikan Napoliksi sitä kutsuvat.

Somalia taas.. noh, katsokaa vaikka Tripadvisorista.

Tanskan pakolaisneuvonta arvioikin jokin aika sitten, että esimerkiksi Somaliassa turvallisuusuhat eivät ole varsinainen turvapaikanhakuprosessin laukaisija, vaan heidän mukaan jopa 87 prosenttia Somaliasta tulevista turvapaikanhakijoista jättäisi kotimaansa elintasoon liittyvistä syistä. Irakilaisten keskuudessa on selkeästi havaittavissa samankaltaisia viitteitä.

Maahanmuuttoviraston turvapaikka-asioista vastaava johtaja Esko Repo kertoi Yle Radion Ykkösaamussa tiistaina, että Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista jopa 60 prosenttia tulee Irakista. Toiseksi suurin yksittäinen ryhmä ovat somalit, ja hyvänä kolmosena eniten turvapaikkaa hakevat afganistanilaiset.

Kuten aikaisemmin onkin jo käynyt maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtajan Juha Similän puheista selville, turvapaikanhakijoilla tuntuu olevan selvä käsitys eri maiden maakohtaisista ratkaisuista turvapaikkojen suhteen. Tiedettävästi hakijoiden keskuudessa on jo pitkään levinnyt puheet siitä, että irakilaisten olisi varsin helppoa saada turvapaikka Suomesta.

- Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita Irakista siitä saakka, kun Saddam Husseinin valtakausi päättyi yli kymmenen vuotta sitten, Similä taustoitti Iltalehdelle muutama viikko sitten.

Syyrialaisten osuus turvapaikanhakijoista on ollut kaiken kaikkiaan verrattaen pieni. Elokuun loppuun mennessä Suomeen oli saapunut vain 192 syyrialaista turvapaikanhakijaa, mikä oli noin 2,7 prosenttia kaikista tämän vuoden turvapaikanhakijoista.

Trendi näkyy myös muualla Euroopassa.

Turvapaikanhakijat saapuvat pääosin Albaniasta, Eritreasta, Irakista, Kosovosta ja Somaliasta. Tässä vaiheessa voidaan siis sanoa, että on olemassa humanitääristä maahanmuuttoa ja sitten on olemassa tätä toista sorttia. Ei sillä, hienoahan se on, kun ihmiset lähtevät jahtaamaan unelmiaan paremman elämän toivossa. Mutta samaan aikaan se on mielestäni aivan pirun epäeettistä, kun jostain Albaniasta, jolla on muuten EU:n ehdokasmaan status ja komission suositus, tulee turvapaikanhakijoita syyrialaisten siivellä. 

Se on vähän sama asia kuin, että minä nostaisin invalidikorvauksia (tai -eläkettä) terveenä ja hyvinvoivana ihmisenä. Todennäköisesti teistä jokainen tuomitsisi tekoni järjestelmän väärinkäyttönä.

Ja niin tekisin minäkin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aiheeseen liittyviä uutisia,

Raju käänne vain muutamassa päivässä: Tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den määrä romahti Torniossa: http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/raju-ka...

"Enimmillään tulijoita oli jopa 800–1 000 päivässä. Viime päivinä luku on tippunut noin sataan, kun elokuussa ja syyskuun alussa tulijoita oli noin 300 päivässä. Eilen Tornion kautta tuli enää 30 turvapaikanhakijaa.

Media on raportoinut laajasti Suomen oloihin pettyneistä ja pois lähteneistä turvapaikanhakijoista. Ruotsin puolelle palanneet ovat kuitenkin yksittäistapauksia." - Kaleva

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Varmasti johtuu osittain myös siitä, että Suomi ei taida olla kovinkaan maahanmuuttoystävällinen maa. Siellähän on jo rajalla ihmisiä vastassa Suomileijona-paidat päällä ja banderollit ojossa.

Rajan ylitettyä ja todellisuuden todistettua alkaa varmasti monia Ruotsi jo vähän houkuttelemaan. Tekisi mieli kääntyä takaisin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uusi ilmiö: Nyt turvapaikkahakemuksia perutaan: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194999027386/arti...

"Viranomaiset ovat huomanneet uutena piirteenä tilanteessa turvapaikkahakemusten peruuttamisen, mikä tarkoittaa sitä, että hakijat haluavat myös lähteä pois maasta.
- Syitä tähän voi olla monia. Hakija voi esimerkiksi tuntea, että häneen kohdistunut uhka on poistunut tai hänen muualla ollut omaisensa on sairastunut, arvioi Luoto." -Aamulehti

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Irakilaiset varoittavat toisiaan somessa: Älkää tulko Suomeen, täällä on kauheaa: http://yle.fi/uutiset/irakilaiset_varoittavat_tois...

"Suomeen tulleet irakilaiset turvapaikanhakijat levittävät sosiaalisessa mediassa viestiä: Suomeen tuleminen on virhe. Maailmanlaajuisessa, suositussa Facebook-ryhmässä moni harkitsee paluuta Irakiin.

– Teille, jotka ajattelette lähtöä: ihan totta, älkää! Me mietitään jo paluuta Irakiin. Meitä kaduttaa, että tultiin Suomeen." - Yle Uutiset

Keijo Räävi

Jospa pakolaiset luuli että Sipilän lupaama Kempeleen talo oli tarkoitettu kaikille. Kun joutuivatkin telttamajoitukseen vesisateen ryydittämänä niin vähemmästäkin sitä pettyy.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei kukaan osannut varautua näihin kansanvaelluksiin, vaikka merkit ovatkin olleet ilmassa jo vuosikymmenien ajan. Turvapaikanhakijat yllättivät Euroopan housut kintuissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olisipa hyvä, jos tilanne tältä osin rauhoittuisi ja Suomi pääsisi keskittymään UNHCR:n toteamiin todellisiin avuntarvitsijoihin - kiintiöpakolaisiin.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Aika kummallista pyörittelyä sellaisella asialla kuten Irakin jokin osa. Jos Irakin suurin osa on turvallista aluetta on keinotekoista väittää, että jostai osasta Irakia tulevat saisivat turvapaikan ja toiset eivät. Perin kummallista ettei Irakin sisällä ole liikettä turvallisille alueille vaan pitää "paeta" kauas pohjolaan.

Yksi toinen asia on minua kovin askarruttanut. Miten on mahdollista, että kahden Nato maan välinen raja on kriisiraja ja hallitsematon? Tätä ei valtamedia uskalla pohtia. Huomattaisiin vääjäämättömästi kuinka ontto on koko Naton kriisinhalinavalmius. Nato ei edes pisty hallitsemaan kriisiä omiensa keskuudessa. Ja suomikin osallistuu rauhanturva- ja kriisinhallintakumppanina. Ja sen kyllä huomaa nyt, aivam saamatonta on suomenkin hallinta hiemankin poikkeavissa olosuhteissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

NATO on sotilaallinen puolustusliitto eikä sillä ole juurikaan tekemistä maahanmuuton tai turvapaikan hakijoiden kanssa.

Mitä puolestaan pakolaisten paikan valintaan tulee, niin ylivoimaisesti suurin osa muuttaa juurikin lähialueille ja turvallisempiin naapurimaihin.

Lisäksi voisi todeta, että elintasopakolaistenhan pitäisi olla juuri niitä toivotuimpia pakolaisia. Heillä on ollut varaa maksaa pakomatkastaan ja ne kadehditut älykännykät sekä muotivaatteet kielivät eniten koulutus- ja sivistystasosta ja sen myötä niin työllistymis- kuin panostuspotentiaalistakin yhteiskunnan hyväksi tehtävässä työssä.

Toisaalta on vaikea ymmärtää, että edellä kuvatun kaltaiset ihmiset Suomeeen tullessaan olisivat elintasopakolaisia. Kuinka monella suomalaisella tässä ja nyt olisi varaa maksaa kymppitonnia päästäkseen Irakiin? Ovatko he todella tulleet korkeampaan elintasoon? Ei ainakaan niiden pakolaisille suunnattujen sosiaaliavustusten pohjalta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aikva vähän NATO on historiansa aikana puolustellut, että jos tässä vaakaan laitettaisiin, niin kyllä se enemmän hyökkäyspolitiikan puolelle menisi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Osa turvapaikanhakijoista tulee tänne juhlimaan ja pitämään hauskaa, koska se ei ole kotimaassa mahdollista, väittää irakilainen Salwan Albarode.

"MTV Uutiset on seurannut Irakista tulleen 25-vuotiaan Salwanin elämää turvapaikanhakijana Suomessa.

Albarode on tällä hetkellä sijoitettuna Laitilan vastaanottokeskukseen, jossa on suurin osa irakilaisia turvapaikanhakijoita. Keskuksessa on reilut 130 hakijaa, joista kaikki eivät Albaroden käsityksen mukaan tarvitse turvapaikkaa.

– Kuulen valheellisia tarinoita siitä, miksi he ovat täällä. Eräskin mies kertoi tulevansa Kurdistanista, mutta miksi? Sehän on turvallinen paikka Irakissa. En ymmärrä, mitä mies tekee täällä.

– Yksi mies sanoi tulevansa Mosulista. Kerroin sen olevan kotikaupunkini ja kysyin, mistä kaupunginosasta hän on? Hän ei osannut vastata vaan sanoi vain – en tiedä, kummastelee Albarode."

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/irakil...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset