Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Irlannin taikatemppu ei ollut ilmainen

  • Irlannin taikatemppu ei ollut ilmainen

Irlannin keskuspankki on kaiken aikaa vain parantanut arviotaan kokonaistuotannon kasvuvauhdista. Keskuspankin mukaan Irlannin kokonaistuotanto eli bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 4,1 prosenttia ja ensi vuonna 4,2 prosenttia, koska kotimainen kysyntä on vahvistunut.

Irlanti turvautui eurovaltioiden hätärahoitukseen syksyllä 2012. Ankarista lainaehdoista huolimatta Irlannin talous on sittemmin alkanut kasvaa voimakkaasti. Viime vuonna kokonaistuotanto kasvoi 4,8 prosenttia, enemmän kuin yhdessäkään muussa Euroopan unionin jäsenvaltiossa.

Irlannin taikatemppu ei silti ollut ilmainen.

Kriisin ollessa pahimmillaan Irlannista lähti keskimäärin yli 1000 ihmistä viikossa. Suomea pienemmälle valtiolle tuollainen on aikamoinen paukku. Neljän vuoden aikana maasta pakeni yli 300 000 ihmistä - kokonainen koulutettu sukupolvi menetettiin. Todennäköisesti se kostautuu vielä jossain vaiheessa.

Irlannissa pitkään jatkunut työttömyys on näin ikään saatu laskemaan maltilliseen 9,7 prosenttiin, mutta onko tuo nyt ihmekään että trendi on laskeva, kun ottaa huomioon maasta paenneiden työikäisten määrän, jotka muuttivat pääosin Australiaan ja Iso-Britanniaan. 

Jo pitkään on ollut tiedossa, että Irlannin hurja talouskasvu ei johdu maan toteuttamista menoleikkauksista, vaan kasvua ovat tukeneet esimerkiksi läheiset kauppasuhteet kahden maailman parhaiten kasvavan talouden Iso-Britannian ja Yhdysvaltain kanssa. Enimmäkseen Irlannin tiedetään kuitenkin keränneen voittoja avoimesta ja joustavasta taloudestaan. 

Irlanti teki vuonna 2009 oudon päätöksen ja pääomitti pankkijärjestelmänsä. Toisin kuin monet muut euroalueen maat, Irlanti ei antanut pankkien piilottaa huonoja velkojaan, vaan pakotti ne luovuttamaan huonot velkansa valtion roskapankille ja sitten pääomittaa pankit varovaisilla tasoilla. 

Kuluneen vuoden ajan Irlannin keskuspankin velkakirjat ovat olleet varsin kysyttyjä. Valtion roskapankki puolestaan sai jo viime vuoden aikana maksettua takaisin puolet kontolleen ottamistaan huonoista veloista.

Tietämättömille tiedoksi, niin vuonna 2013 Irlannin valtionvelka saavutti huippunsa, joka oli 123,7 % maan BKT:sta. Nyt se on laskenut siedettävälle 109%:n tasolle ja maan talous on näennäisesti kunnossa. Tässä välillä Irlanti on mm. painanut itse miljardikaupalla euroja EKP:n siunauksella, jotta talous pysyisi edes jotenkin pystyssä.

Hyvä pääministeri Sipilä,

älä käytä Irlantia esimerkkinä. Oikeasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Meillä oli ja on Irkkuja töissä tässä ja entisessä puljussa. He ja heidän kaverinsa lähtivät muualle hommiin. Perheet jäi kotiin. Rahat lähetettiin kotiin. Irlannin vientituote oli työvoima ja tulot tuli Irlantiin. Näitä oli niin paljon, että vaikuttaa huomattavlta osin kokonaisuuteen.

Samoin Liettua olisi jo kauan sitten ollut konkurssissa ellei väki lähettäisi ulkomailla tienattua palkkaa takaisin Liettuaan. Tiedän tämän sillä laivani koko muu henkilökunta tulee Liettuasta ja heidän kaikki kaverinsa työskentelevät ympäri eurooppaa keikkatöissä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jotenkin näin minä sen Pasi vähän laskeskelinkin. Kiitos kommentistasi, joka sekä avaa, että myös valaisee Irlannin ikävää tilannetta.

Minä katson itse, että Irlanti on varoittava esimerkki. Ei menestystarina.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"painanut itse miljardikaupalla euroja EKP:n siunauksella" kuulostaa houkuttelevalta, mitä tarkoittaa, voisiko Suomi tehdä saman ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kun tarpeeksi allikkoon mennään, niin voi hyvinkin olla, että myös Suomi voi painaa lisäeuroja liikenteeseen. Horjuttaa euron arvoa.

Toivon, että tilanne ei koskaan menisi niin pitkälle, että joudumme ottamaan selvää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oliko tuo 62 mrd jonka Irlanti painoi rahaa talouttaan elvyttämään, taisi mennä pankeile. Toki myös Suomi voisi kysyä lupaa, tuskin irtoaisi koska liittovaltio vaatii kansallisvaltioiden ehdotonta antautumista ja se tapahtuu vain velan avulla.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Kyllä se rahan painaminen nimenomaan Irlannin (tai EU:n) velkaantumista tarkoitti. Rahoituskuvio oli vain hieman tavallisuudesta poikkeava. Tarkemmin noista eroista tietää oikeasti vain lakimiehet. Kyllä USA:kin velkaantuu jatkuvasti, vaikka sillä on oma keskuspankki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joo, ja USA:kin painaa taalaa nopeampaa kuin laskin pysyy perässä.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #7

USA:ssa on alettu puhumaan QE:n lopettamisesta. QE:ta on jatkettu vuosikymmenet, mutta hyötyä siitä ei oikeastaan ole ollut. Nyt sitä yritetään lopettaa, mutta kukaan ei keksi miten.

Irlannin talouskasvu ihmetyttää, sillä USA on lähtenyt laskuun. Tuotantoindeksit suorastaan romahtivat. Voihan tämä toki näkyä viiveellä Irlannissa, joten katsellaan ensi vuoden lukuja tarkemmin. Iso-Britanniasta en tiedä.

Yllä olevat tiedot ovat ZeroHedgestä. Siellä on välillä hieman dramaattista uutisointia, varsinkin Yhdysvaltain osalta, joten nähtäväksi jää pitääkö tuo paikkaansa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Irlanti teki nopeasti sen minkä me näytämme haluavan tehdä hitaasti.

Säästöt jotka laskevat palkka- ja kustannustasoa ovat viennin kannalta hyödyllisiä, ei siitä pääse mihinkään.

Vaikka Irlannin velka on mitä on, se pystyy lyhentämään sitä ja silti pitämään yllä kovaa talouskasvua. Saman me teimme, tosin pienemmällä velkataakalla, mm. 2000-luvulla ennen finanssikriisiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Irlanti kadotti 6% väkiluvustaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voisi se tilanne olla suomessakin pahempi, onneksi väkipako ei ole suurempi kuin saapuva pakolaisvirta. Tiivistettybnä elämme aikaa jolloin valtiot suorittavat vuorollaan yhteiskunnan yt-neuvottelu, mutta koska kansalaisia ei voi irtisanoa he äänestävät jaloillaan, suillaan, nyrkeillään tai jäävät kitumaan.

Aleksi Mäkelä

Törmäsin tähän kirjoituksesi kun hain syitä Irlannin talouskasvulle, tätä nykyä maailman 4. parasta kyytiä. Kelpais suomellekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset