Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Saksa aloittaa rajatarkastukset - junaliikenne Itävallasta katkolla

  • Kuva: Wikimedia Commons
    Kuva: Wikimedia Commons

Saksa on päättänyt erota väliaikaisesti vapaan liikkuvuuden takaavasta Schengenin sopimuksesta ja aloittanut rajatarkastukset Itävallan ja Saksan välisellä rajalla. Rajatarkastuksista ilmoitti tänään maan sisäministeri Thomas de Maiziere Berliniissä pitämässään tiedotustilaisuudessa. Myös junaliikenne Saksan ja Itävallan välillä on pysäytetty. Syynä poikkeustoimiin on viime viikkoina kärjistynyt pakolaiskriisi. 

- Tämä askel oli välttämätöntä ottaa. Turvapaikanhakijat eivät voi valita mieleistään maata, johon he asettuvat. Sellaisen käsityksen luominen on ollut suuri virhe. Nyt tulisi myös muiden EU-maiden tehdä enemmän, de Maziere vaati synkkänä.

Tähän saakka Saksa on osoittanut suurta valmiutta ja ymmärrystä, mutta de Maizieren mukaan maa on viime viikoisten tapahtumien johdosta vaarassa ylikuormittua. Saksa pyrkii palaamaan hallittuihin ja tavanomaisiin menettelyihin, joilla maahan pyrkiviä ihmisiä pystytään ohjaamaan tasaisemmin. Toistaiseksi ministeri ei osannut sanoa, kuinka kauan rajatarkastukset tulevat olemaan voimassa.

Tiedotustilaisuudessa hän painotti ennen kaikkea EU-maiden välistä yhteistyötä ja mahdollista taakanjakoa turvapaikanhakijoiden kohdalla. Saksan hallituksen on uutisoitu myös keskustelevan mahdollisesta joukkojen lähettämisestä Itävallan rajalle rajaturvallisuuden vahvistamiseksi, mutta ainakaan toistaiseksi viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Tähän mennessä Saksa on ottanut vastaan jo yli 50 000 turvapaikanhakijaa vain muutaman viime viikon aikana. Pelkästään Münchenin kaupunkiin saapui viime lauantaina yli 13 000 turvapaikanhakijaa. Kaiken kaikkiaan Saksa on arvioinut turvapaikanhakijoiden määrän kohoavan jopa 800 000 henkilöön tänä vuonna. Unkarin poliisin vahvistaman tiedon mukaan maan lävitse on kulkenut tänä vuonna jopa 186 000 ihmistä, jotka pyrkivät Saksaan Itävallan kautta. 

Turvapaikanhakijoiden määrä on tänään räjähtänyt käsiin myös Suomen Torniossa. Poliisin arvion mukaan sunnuntaina kaupunkiin saapui ainakin 500 turvapaikanhakijaa. Valtaosa turvapaikanhakijoista koostuu syyrialaisista ja irakilaisista miehistä, mutta paikalle on saapunut myös joitakin lapsiperheitä.

Haaparannan poliisi arvioi, että iltapäivään mennessä turvapaikanhakijoita oli tullut jo ainakin kuusi linja-autolastillista ja seitsemäs oli tiedettävästi vielä matkalla. Heidän kerrotaan saapuneen junalla Ruotsin lävitse Luulajaan, josta matka on jatkunut linja-autolla Suomeen.

Ruotsin junaraiteilla liikennöivä SJ Oy Ab ilmoitti viime viikolla helpottavansa paperittomien matkustajien pääsyä Suomeen. Junayhtiö ei vaadi matkustajia enää todistamaan henkilöllisyyttään lipuntarkastuksen yhteydessä. Yhtiö ilmoitti tuolloin myös poistavansa lisämaksut junassa ostettavista lipuista sekä sallivansa turvapaikanhakijoille tavallista enemmän matkatavaraa juniin.

Haaparannan poliisi ei ole tehnyt elettäkään pysäyttääkseen ja rekisteröidäkseen Tornioon matkalla olleet turvapaikanhakijat. 

Suomenkin tulisi kenties pohtia osaltaan väliaikaisten rajatarkastuksien palauttamista, joita sovellettaisiin ainakin siihen saakka, että turvapaikanhakijakriisiin saadaan jonkinlainen selvyys ja EU-alueen sisäiset pelisäännöt tulevat selviksi. Tilanne Torniossa on huolestuttava.

Uuden Suomen uutisen aiheesta löydät täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En suinkaan väitä, että Suomessa ei tilaa olisi, mutta tällä hetkellä Pohjois-Suomessa on todellinen kriisi. Tornion väkiluku on noin 22 000 ihmistä ja tällainen 500 ihmisen päivittäisliikenne on todellinen haaste kaupungin viranomaisille.

Suomi ei yksinkertaisesti ole varautunut tällaiseen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Siinä kannattaisi pyytää taakanjakoa eli rajaviranomaisia muista unionimaista avuksi. Samoin katastrofiapu- ja muiden pakolaisongelmien kanssa painivia työntekijöitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Itse kun olen käsittänyt, että muiden maiden viranomaiset päästävät mielellään turvapaikanhakijat jatkamaan matkaa. Ainoa, joka tuntuu tekevän töitä heidän pysäyttämisekseen, on Tanska. Sellaisen kuvan ainakin minä olen saanut. Tietysti se voi olla hyvin virheellinen tulkinta, joka on peräisin suomalaismediasta. Ja jos miettii, että kuinka paljon Ruotsiinkin heitä tulee (ja nyt Suomeen), niin ei se Tanskakaan kovin hyvin töitään hoida.

Brittimediassa yleensä painotetaan sitä, kuinka paljon töitä Italia, Espanja ja Kreikka tekevät. Ja aivan tottahan se on, vaikka käsittääkseni noilla kolmella suurellaki on tullut jo vähän mitta täyteen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Välimeren yltyvästä salakuljetuksesta on tiedetty vuosia.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #5

Espanjan reittihän on tukittu molemmista päistä. Mikä muuten mielenkiintoista siinä, että sieltä olisi veneellä turvallista tulla. Se reittihän tukittiin jo viime vuonna.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kukaan ei ole varautunut.

WSJ:ssä kerrotaan, miten Euroopan ideologiset töppäykset aiheuttavat nyt kovaa laskua euron ja Schengenin kriisien vuoksi.

http://www.wsj.com/articles/migration-and-euro-pos...

Eurokriisi pukkaa vieläkin päälle. Siitä on tullut jo sosiaalinen kriisi. Nyt tämä yhteiskunnallinen kriisi tuottaa erilaista sosiaalista kriisiä.

Sen pituinen se, EU.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En tiedä. Tässä sitä viimeistään nähdään, että kuinka yhtenäinen tämä Eurooppa loppujen lopuksi on, kun hyvin monessa maassa taantuma on edelleen päällä. Vaikka euroalue päällisin puolin osoittikin lievää talouskasvua, niin katsoisin sen silti olleen sen verran heikkoa, että todellisuudessa inflaatio söi sen mennessään.

Jännää, että Saksa voi julistaa tällaisen poikkeustilan aivan itsekseen ja rikkoa samalla räikeästi Schengen -sopimusta. En usko, että millään muulla valtiolla olisi riittänyt rahkeet sellaiseen päätökseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että nyt veri punnitaan. Euro oli jo miltei hajoittaa kulissit. Mutta kun pankkiireille luvattiin rekkalasteittain rahaa (se uunituore raha pankkiireille on sitten kollektiivisesti pois sinun ja minun lompakoista - kaikkien muiden ohella) niin päästiin nilkuttamaan tähän kriisiin.

Kaikki Schengen-maat voivat. Aiemmin "poikkeustiloina" ovat olleet esim. suuret massatapahtumat, kuten isot urheilukisat jne. Paino on kuitenkin väliaikaisella poikkeustoimella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

Natina kuuluu jo. Puola ei luota EU:n kykyyn turvata rajojaan ja Itävallan liittokansleri Werner Faymann vertaa Unkarin pakolaispolitiikkaa ja kovia otteita Natsi-Saksan aikaiseen toimintaan.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarton mukaan Itävallan liittokanslerin natsivertaus tekee yhteisen eurooppalaisen ratkaisun löytämisestä vaikeampaa.

Samaan aikaan Tsekki aloittaa rajavalvonnan.

Ensi viikosta tulee mielenkiintoista seurattavaa.

Esa Niemi

Henri, epävakaa Eurooppa on helppo pala Putinille. Siksi Putin varustautuu, vaikka häviäisi pitkässä juoksussa talouspakotteiden takia. Putin aikookin voittaa EU:n lyhyellä matkalla toistamiseen Krimin jälkeen.

Kriisiä tulee pukkaamaan lisää ja sen takia mediassa ei paljoa puhuta viime päivien ISIS:n aselastitakavarikoinneista Euroopassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jep. Olen jo joskus aiemmin sanonut, että jos Eurooppa olisi halunnut ratkaista pankkikriisinsä 2010, niin se olisi ollut jo paremmassa tikissä ja voinut auttaa Ukrainaa.

Putin on totta kai opportunisti, mutta Ukrainan onnettoman tilanteen pistän pikkuriikkisen myös sen piikkiin, että Eurooppa halusi piehtaroida eurokriisissään.

En siis paljoa, mutta pikkuriikkisen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itse asiassa tuo Saksan toimenpide ei ole schengen-sopimuksen vastainen, vaan sopimus mahdollistaa myös tämänkaltaisen toiminnan poikkeusolosuhteissa.

Nykyisin kuuleekin puhuttavan tässä asiassa sopimusrikkomuksesta kun niin ei itse asiassa ole.

No jos tarkkoja ollaan niin kyllä rajatarkastuksetkin ovat olleet koko ajan voimassa; ilman virallista henkilöllisyystodistusta matka voi tyssätä meikäläiseltäkin. Kysyttäessä todistus on esitettävä.

Voi olla että suurelle yleisölle on jäänyt vähän virheellinen kuva rajavalvonnasta kun valvonnan luonne ja keinot ovat muuttuneet. Rajavlvonta ulottuu kauas omien rajojemme ulkopuolelle ja kattaa myös maan sisäosat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olet oikeassa, että vaikka matkustusasiakirjoja ei tarkistetakaan rajoilla, niin kyllä Schengen-alueella matkustavien on pidettävä mukanaan ne matkustusasiakirjat, joita kukin Schengen-maa vaatii. Ja että tarvittaessa matkustajan on kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa viranomaisille. Tavallaanhan tuo päteen ihan jokaisen maan sisäisiinkin lainsäädäntöihin.

Tietysti tuota ei välttämättä voi pitää sopimusrikkomuksena. Mutta toisaalta Schengen-sopimuksessa lukee myös näin. En jaksa lakipykäliä alkaa syynäämään lävitse, koska tekstissä ei kuitenkaan ollut kyse siitä, vaan rajavalvonnan palauttamisesta.

"Sopimusta soveltavat valtiot muodostavat niin sanotun Schengen-alueen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia. Näiden valtioiden myöntämät viisumit ovat voimassa koko Schengen-alueella". - Wikipedia

Kyllä tuo minusta aika järjestelmälliseltä tuo Saksan toiminta kuulostaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Onhan se ehkä järjestelmällistä mutta ei schengen-sopimuksen vastaista.

Jossain toisissa blogeissa muut blogisit tuolla 'sopimusrikkomuksella' ilkamoivatkin. Päällimmäisiksi jää kysymys miksi levittää tahallaan virheellistä tietoa. Se ei ole sitä paljon peräänkuulutettua asiallista maahanmuuttokeskustelua vaan sitä itseään.

Valtaosa noista pakolaisista aikanaan palautetaan ja on palautettukin. Siitä ollaan perin hiljaa.

Tulevaisuudesta kun ei tiedä mutta uskoisin unionilla olevan älyä muuttaa jo tehtyjä sopimuksia jos ne eivät kestä muuttuneita olosuhteita, ja se koskee varsinkin Dublinin sopimusta. Meillä Suomessa olosuhteiden muuttumiseen ollaan aina varauduttu paljon huonommin. Asioita muutetaan vasta kun on pakko.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Tottakai, koska Saksan tulisi näyttää esimerkkiä EU:n isona pamppuna. Ihmiset katsovat, että Saksa on tehnyt virheen. Oman ymmärrykseni mukaan Saksa on tehnyt sen, mitä tehtävissä on ollut. Tilannetta ei missään nimessä voi kutsua helpoksi.

Ja jos totta puhutaan, niin minun mielestäni EU ei ole koskaan ollut oikein valmis katsomaan taaksepäin ja punnitsemaan mahdollisia virheitään. Juuri tämä on ollut unionin heikoin kohta alusta lähtien. Virheitä ei myönnetä edes silloin, kun olosuhteet muuttuvat radikaalisti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #14

On totta, että EU:n ei tarvitse tutkia tekemiään virheitä niin kauan, kun kanskunnat - Suomi aivan etunenässä - maksavat omien poliitiikkojensa tekemistä erheistä. Ei v. 1994-2015 tehtyjä virheitä voi kaikka perustella vanhan Itä-Euroopan ottamisella EU:n "sisään".

Mutta blogisi ytimeen. EU-28 ja €-19 ovat todellakin rikkoneet lähes kaikkia sopimuksiaan ja ovat pääsyyllisiä, nykyisiin ongelmiinsa joko "aktiivisesti" tai "passiivisesti".

EU-28 ja €-19 kasaavat Eurooppaan uutta aikapommia talous-, sisä- ja ulkopolitiikallaan, kun ne kieltäytyvät itsekritiikistä. Alla olevan linkin kirjoittamisen jälkeen ongelmat ovat vain kasvaneet:
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Ehkä AY-liike joskus panee Euroopan seis, kun sen jäsenetkin asian sisäistävät?

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Se, että se ei ole sopimuksen vastainen, ei tarkoita sitä, etteikö toimittaisi Schengenin varsinaisen sopimuksen ja normaalitilan ulkopuolella. Schengen on käytännössä hyllytetty, siihen vain on "poikkeuslupa". Ei kai komissio muuten selittelisi Saksa toimia

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Täysin oikein kaikki. Siis kommenttisi sisältö.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Erkki Toivanen kirjoitti 21.10.2007:

"Juopa aatteen ja euroideologian välillä kirkastui minulle kesällä 1994, kun keskustelin EU:n perustuslain suotavuudesta Otto von Habsburgin, vuosikymmenet Eurooppa-liikkeessä mukanaolleen valtioviisaan kanssa. Hän torjui perustuslakihankkeen suoralta kädeltä.

”Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä perustuslain omien lakiensa yläpuolelle”.

Hänen mielestään perustuslakiehdotus – jos sellainen erehdyttäisiin laatimaan – tulisi alistaa kaikissa jäsenmaissa yht’aikaa toimitettavaan kansanäänestykseen. Näin sisäpolitiikan vaikutus tulokseen minimoitaisiin ja äänestäjien huomio keskitettäisiin sopimukseen. Ilman kansanäänestystä perustuslakisopimuksella ei voisi olla legitimiteettiä kansalaisten silmissä.

Hän lisäsi uskovansa, ettei alunalkaen tuhoon tuomittu hanke silti yhdistäisi, vaan hajottaisi Eurooppaa. ”Manner-Eurooppa on täydellisinä pidettyjen perustuslakien hautausmaa. Uusia ruumiita me emme tänne kaipaa!” Hän osui oikeaan."
---
Bye, bye liittovaltio ja euro. (Toivanen ja von Habsburg eivät taatusti ole "persuja"...) :-)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Otto von Habsburg epäilemättä tuntee hyvin Habsburgien monarkian eli Itävalta-Unkarin historian ja sen antamat opetukset. Muidenkin pitäisi. Pyrkimys heterogenisen valtioyhdistelmän tiivistämiseen ylhäältä päin annetuilla määräyksillä johtaa eriytymispyrkimysten kasvuun. Liitto tulee hauraammaksi ja eripuraisemmaksi. Sen hallitusten legitimiteetti kiistetään yhä yleisemmin ja yleisemmin.

Väljä liitto puolestaan saattaa pysyä toimintakykyisenä vuosisatoja, kuten tapahtui Pyhälle Saksalais-Roomalaiselle keisarikunnalle. Senkin suhteen tapahtui niin, että tiivistämispyrkimys johti sisällissotaan, johon naapurit ennenpitkää osallistuivat. Sota tunnetaan 30 -vuotisena sotana. Westfalenin rauhansopimus, jonka määräykset tulivat oleelliseksi osaksi Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan valtiosääntöä, heikensivät keisarin asemaa ja asettivat sille selvät rajat. Näin syntynyt järjestelmä toimi Napoleonin sotiin asti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En ole aikaisemmin törmännyt tuohon Toivasen kirjoitukseen. Kiitos tästä! Todella syvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus.

Olen tässä itse jo pitkään miettinyt, että EU ei voi toimia alkuperäisen mallinsa mukaisesti, sillä lopulta tulee väistämättäkin aika, kun Brysselissä on valittava lopullinen suunta joka otetaan.

Ministeri Stubb totesi tuossa alkuvuodesta, että suomalaisten tulisi lopettaa sellaiset puheet joiden mukaan me suomalaiset eläisimme jonkinlaisessa lintukodossa, jossa eurooppalaiset vaalit eivät vaikuttaisi toisiin eurooppalaisiin vaaleihin. Euroopan unionin politiikka ei ole ulkopolitiikkaa, vaan sisäpolitiikkaa. Emme voi kääntyä tässä kysymyksessä sisäänpäin, hän vihoitteli.

Olen hyvin harvoin alexin kanssa samaa mieltä, mutta tässä asiassa kyllä. Euroopan unionia johdetaan kuin liittovaltiota, mutta se ei ole liittovaltio ja tämä synnyttää runsaasti ongelmia. Taustalla on liikaa toisistaan poikkeavia perustuslakeja, kansallisaatteita ja suurten pelureiden hegemoniaa.

Ajatus yhdestä Euroopasta oli kaunis ja rauhaisa. Toivottavasti se rauha kuitenkin säilyisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

Oikeassa liittovaltiossa olisi komission sijasta parlamentille vastuullinen hallitus. Minusta pitäisikin olla, mutta se nyt lienee vielä sukupolven päässä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Euroopassa on kaksi maata, jotka ovat julistaneet turvapaikanhakijat tervetulleiksi. Ne ovat Saksa ja Ruotsi. Saksa vaatii nyt muita maita ottamaan vastaan niitä turvapaikanhakijoita, joita se on itse houkutellut. Ruotsi dumppaa omiaan Suomeen kiihtyvällä vauhdilla. Kyllä tuossa on kyse melkoisesta kaksinaismoraalista, eikä siihen voi reagoida muuten kuin tiukalla rajavalvonnalla.

Esa Niemi

Jaakko, juuri näin. Jos nämä 2 maata toteavat itsekin politiikkansa näin ongelmalliseksi, niin sitä suurempaa tunnustusta ei ole.

Ruotsi ja Saksa tunnustavat maahanmuuttopolitiikkansa ongelmalliseksi eikä maailmaa pelasteta tällä tavoin.

Rajavalvonta päälle heti, jotta vahingot pysyvät mahdollisimman minimaalisina.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ajattelin kirjoittaa tästä uudesta Tornion tilanteesta, mutta täällähän tämä jo on.

Nyt sitten ei tarvitse enää rutista kun ei näy syyrialaisia. Alkaa näkyä, samoin myös lapsiperheitä. Tässä on tosi ikenissä, poliisilla etenkin, ja joistakin termeistä tai muusta semantiikasta kiisteleminen joutaa nyt jäädä. Viidensadan pakolaisen joukkoa ei voida paikallisen poliisin voimin rekisteröidä, suurin osa tulijoista matkustaa edelleen ja ilmoittautuu siellä missä tykkää, halusimme sitä tai emme.
Nyt myös, sikäli kuin etenkin syyrialaisia lapsiperheitä tulee lisää, käynee ilmeiseksi toisaalta joidenkin tulijaryhmien välitön suojelun tarve, toisaalta ongelma mitä tehdä aikaisemmin tulleitten "nuorten miesten" hakemusten käsittelyn kanssa. Hakemusruuhkista on kaikille osapuolille haittaa. Pikakäännytysten lisäksi pitäisi ehkä ottaa käyttöön menettely millä voidaan päättää pikaisesta hyväksymisestä, selvissä tapauksissa, perhekunnittain. Yksin tulleet miehet sitten erikseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Myös lupa työntekoon on useasti kiven takana. Saksassa ihmiset ovat varsinkin siitä käärmeissään, että turvapaikanhakijoiden ei anneta tehdä töitä. Yleinen ilmapiiri on, että tervetuloa vain kaikki, mutta tuet pois ja ihmiset luudan varteen. Saksa tarvitsee työvoimaa.

Tästä olisi eräs henkilökohtainenkin kokemus, kun tutustuin eräällä kielikurssilla eritrealaiseen mieheen. Tämä oli kävellyt aavikon halki pakoon, ja jättänyt vaimonsa ja kaksi lastaan Eritreaan.

Ajatuksena oli kai ollut saapua Eurooppaan, etsiä töitä, ja maksaa salakuljettajille auto- ja laivamatkan verran, ettei hänen perheensä tarvitsisi kävellä vaikeakulkuisen aavikon läpi ja elellä pakolaisleireillä. Eipä ollut niin helppoa. Töitä ei saanut tehdä, eikä niitä varmasti olisi kyllä kielitaidottomalle parturille löytynytkään. Turvapaikkakeskuksen jälkeen myös asunnot olivat kortin alla, sillä paikalliset eivät mielellään vuokraa asuntojaan sosiaaliturvan varassa eläville. Hän eleli sitten kodittomana maanmiestensä nurkissa ja sohvilla.

Muistan, kun hän myöhemmin tutustui kurssilla erääseen pakistanilaiseen herrasmieheen, joka tykkäsi satuilla Islamista. Keskustelua seuratessa opin itsekin sanomaan 'haram', 'fardh' ja 'halal'.

Ei siinä pitkään mennyt, että kielikurssi jäi kesken, ja kun muutamaa kuukautta myöhemmin törmäsin häneen, niin hänellä oli yllään kellertävä kaapu ja vanha islamilainen pillerirasiahattu, jota miehet käyttävät erityisesti rukousaikoina ja paastokuukautena. Hän oli lyötänyt uskon. Tarina ei kerro, että saiko hän lopulta perheensä Saksaan, kun en ole törmännyt nyt yli vuoteen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Halusimme sitä tai emme"...

Ikävä todeta, että samanlaista antautumista olen todennut jopa europarlamentaarikkoja myöden (Sarvamaa, kokoomus).

Ei se niin ole. Kun tiedämme, että busseilla kuljetetaan Ruotsin puolelta, niin sormenjäljet kaikilta talteen - oli papereita tai ei. Heti nähdään, onko haettu turvapaikkaa muualta.

Jos ei olla, tai oma kapasiteetti (turvapaikanhakuselvityksessä) ei riitä niin takaisin bussilla Ruotsin puolelle - koska Ruotsi on turvalliseksi maaksi luokiteltu.

Ne passittaa sitten ketjussa takaisin päin, jos aiheekseen niin katsovat tehdä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässä olen kyllä kanssasi aika pitkälti samoilla linjoilla. Tahdon asiahan se on, mutta se selkäranka puuttuu. Päättäjämme eivät uskalla ottaa EU-konsensuksen vastaista linjaa, vaikka tilanne on menossa siihen suuntaan, että pakko olisi jotain tehdä.

Ruotsin toiminta on häpeällistä, eikä sitä voi missään olosuhteissa hyväksyä. Kirsikkana kakun päällä tuo ruotsalaisen junayhtiön viikon takainen ilmoitus erityistoimenpiteistä turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Tanskahan aloitti tehostetun rajavalvonnan jo kesäkuussa. Ilmeisesti ei kovin tehokasta ole, kun Ruotsiin virtaa edelleenkin niin paljon väkeä ja sitä kautta nyt myös Suomeen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Eurooppalaiset äänestivät maahanmuuttovastaisimman europarlamentin, ja tässä sitä nyt ollaan. Jos oikein muistan, vaalien jälkimainingeissa Jaakonsaari intoutui kyselemään mitä kriitikot vaalivoitollaan aikoo tehdä. En tässä kenellekään yritä vinoilla, asia palasi mieleeni ja lipsui näppikselle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #41

Heikki Aukee lienee oikeassa, joten toistan tämän:
EU-28 ja €-19 kasaavat Eurooppaan uutta aikapommia talous-, sisä- ja ulkopolitiikallaan, kun ne kieltäytyvät itsekritiikistä. Alla olevan linkin kirjoittamisen jälkeen ongelmat ovat vain kasvaneet:
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Ei tässä vielä kannata skumppapulloa avata, sillä poliittiset vaikuttajat ovat aika syvällä EU:n rakentamassa suossa jo pelkästään intrestiryhmänäkin. Odotan siltä innolla, että mitä sisäministerien kriisikokouksessa pähkäillään.

Kokoomuksen Petteri Orpohan siellä on Suomen puolesta pamplaamassa. Politiikassa en arvosta häntä kovinkaan korkealle aluksi maa- ja metsätalousministerinä ja sen jälkeen sisäministerinä, mutta mistäpä sitä tietää. Ehkä Orpo onnistuu tällä kertaa vetämään maton jalkojeni alta ja yllättää?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #46

Toivon hartaasti, että uskosi sinut pelastaa ja toiveesi toteutuu. :-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #50

Uskolla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Suomi on tykännyt EU-maana peesata Saksaa, joten peesataan nyt. Muistaakseni tuo rajatarkastusten aloittaminen oli mukana myös hallituksen omassa toimenpideohjelmassa, joka esiteltiin pari päivää sitten.

Tsekki ilmoitti myös aloittavansa rajatarkastukset Saksan ilmoituksen jälkeen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En usko Suomen lähtevän tekemään tällaisia siirtoja ihan kevyin perusteluin, mutta voi hyvinkin olla, että ensi viikolla pidettävässä EU:n sisäministerien kokouksessa (tai viimeistään ylimääräisessä huippukokouksessa) päätetään yleisesti rajavalvonnan palauttamisesta - toistaiseksi. Päättäjiltämme puuttuu niin tahto kuin rohkeuskin.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/eu%20pakola...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pakolaisia tulee nyt 180 000 hengen vuosivauhdilla – Halla-aho vaatii Ruotsin-vastaisen rajan sulkemista.

https://www.suomenuutiset.fi/pakolaisia-tulee-nyt-...

Uutinen ei varsinaisesti tullut yllätyksenä. Karu arvio, kun otetaan tähän astinen ennätys ja lasketaan se vuoden jokaiselle päivälle. Ei tilastotiede niin toimi.

Esa Niemi

Suomen tulee palauttaa rahatarkastukset, jotta vahingot Suomelle jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Suomen tulee palauttaa kaikki YK:n tarjoamasta suojelusta kieltäytyneet turvapaikanhakijat Ruotsiin Dublin menettelyn mukaisesti. Hakemus otetaan vastaan, porukka palautetaan Ruotsiin ja hakemukset annetaan Ruotsin käsiteltäväksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Dublin-menettely on käytännössä kuollut. Unkarin pääministeri Orban osoitti, että se ei enää toimi. Saksa ilmoitti lopettavansa Dublin-menettelyn noudattamisen ja on jatkanut linjaansa loogisesti. Dublin-menettely on korvattava selkeällä yleiseurooppalaisella taakanjaolla. Vaihtoehtoa ei ole.

Rajatarkastusten tilapäinen palauttaminen on täysin Schengen-sopimuksen mukaista. Schengeniä ei kukaan ole aktiivisesti romuttamassa. Brittilehdistöä lukiessa kannattaa muistaa, että Britannia ei ole koskaan Schengen-alueeseen kuulunutkaan.

Saksa ei ole muuttanut linjaansa Syyriasta tai muistakaan sisällissotamaista tulevien pakolaisten suhteen. Rajatarkastusten palauttaminen kansainvaellustilanteessa on täysin järkevää, eikä ainakaan minulla olisi mitään sitä vastaan, että Suomi tekee samoin. Samalla Suomi voisi korostaa muiden Itä-Euroopan maiden velvollisuutta osallistua taakanjakoon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käsittääkseni Itä-Euroopan linjaus oli hyvin selkeä,

"Me otamme vain kristittyjä, isorintaisia naisia, joilla on siniset silmät ja vaaleat hiukset, sillä emme pysty integroimaan muita toivomallamme tavalla", tai jotakin siihen suuntaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Muistaakseni Slovakian pääministeri Robert Fico ilmoitti alunperin, että Slovakiaan pääsisi vain kristityt turvapaikanhakijat, koska maassa ei ole lainkaan moskeijoita.

Itäisen Euroopan maista myös Tsekin tasavalta ja Puola ilmoittivat tuolloin suosivansa vain kristittyjä sodan jaloista paenneita siirtolaisia. Aikaisemminhan Puola suostui vastaanottamaan ja tarjoamaan turvapaikkaa vain 50 kristitylle perheelle, jotka olisivat kaikki yksityisen järjestön käsin valitsemia. Tsekkiläiset taas olivat vastaanottamassa 70 kristittyä perhettä.

Onhan tuo linjaus tuosta joustanut sittemmin, kun se on noussut jo 2 000 ihmiseen, mutta että tiettyjä ehtojahan sieltä vieläkin löytyy.

Saapa nähdä, että miten tuo taakanjako tulee etenemään. Sopuisaa siitä tuskin tulee. EU:lla tosin on aika hyvä vipuvarsi tuonne Itä-Eurooppaan päin. Esimerkiksi Puola on ollut unionin suurin nettosaaja jo useita vuosia putkeen, eivätkä muutkaan Itä-Euroopan maat ainakaan maksajan rooliin ole vielä joutuneet.

Esa Niemi

Jari-Pekka, Unkari voi myös palauttaa perusteettomat turvapaikanhakijat takaisin mistä ovat tulleet.

Taakanjako on ajatuksena kuollut koska osa EU-maista ei ole sitä allekirjoittanut ja se vain kiihdyttää tulijoiden määrää.

Ainoa tapa on lopettaa EU:n nykyinen politiikka ja palauttaa tulijat YK:n pakolaisleireille ja Eurooppaan pääsee kiintiöpakolaisohjelman puitteissa. Se lopettaa YK:n tarjoamasta turvapaikasta aiemmin kieltäytyneiden EU:hun pyrkimistä.

Puhut pakolaisista, mutta sekoitat ilmeisesti käsitteitä ja yrität puhua turvapaikanhakijasta. Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty pakolaisasema kun taas näistä Eurooppaan tulevista useimmat todetaan juuri etteivät ole pakolaisia.

Suomen tulee palauttaa rajatarkastukset ja palauttaa ilmeisen perusteettomat turvapaikanhakijat takaisin Ruotsiin.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

(lähde Aftonbladet 11.9.2015)

Tällä viikolla esitteli EU-komissionin presidentti Jean-Claude Juncker sunnitelman miten ne 160 000 pakolaista Kreikassa, Unkarissa ja Italiassa jaettaisiin Eu-maihin. Jakoperusteena olisi asukasmäärä, ekonominen tilanne, työttömyys ja aiempi maahanmuutto ja jokaiselle maalle määrättäisiin kvootti siitä kuinka paljon maan odotetaan ottavan vastaan turvapaikkaa anovia.

11.9.2015 sanoivat Slovakian, Tsekin, Puolan ja Unkarin ulkoministerit suoraan Saksan ulkoministerin tavattuaan, että he eivät aio hyväksyä mitään sitovia pakolaismääriä EU:ssa. Myös Suomi ja Tanska sanoo ehdotukselle ei, kertoo TT.
Maanantaina tapaavat EU:n maahanmuutosta vastaavat ministerit, mutta näyttää siltä että ei onnistu pakkojakaminen vaan asia siirtyy myöhempään erikseen kokoon kutsuttuun kokoukseen tässä kuussa minne EU:n pääministerit/valtioiden päämiehet on kutsuttu.

Tässä lista siitä mitä mieltä eri maat pakolaisten vastaanottamisesta ovat ja kuinka paljon ilmoittavat ottavansa. E-k= EU-komissio.

BELGIA
E-k: 6000 pakolaista yhteensä kahden vuoden sisälle.
Pääministeri Charles Michael: Olemme solidaarisia ja annamme suojaa väkivallasta ja sodasta pakeneville. Valmistaudumme tuohon määrään.

BULGARIA
25 000 pakolaista on viimeisen kahden vuoden aikana tehnyt turvapaikka-anomuksen Bulgariaan, yhtä paljon kuin sitä edeltäneiden 20 vuoden aikana aiemmin.
E-k: Voisitte ottaa 1600 lisää.
Sisäministeri Rumyana Bachvarova: Oikeudenmukaisempi pitää jaon olla, joten voimme ottaa 500.
Presidentti Boyko Borissov: Mieluiten muita kuin muslimeja.

KYPROS 1 miljoona asukasta
E-k: Teille 447 pakolaista kun ei monikaan ole itse hakeutunut saareenne.
Sisäministeri Socratis Hasikos: Mehän jo ilmoitettiin että 260, korkeintaan 300, saavat muutkin maat auttaa. Toivomme myös että he ovat ortodoksisia kristittyjä.

TANSKA
Otti viime vuonna 14 715 turvapaikkaa anovaa.
Integraatioministeri Inger Stöjberg: Meidän on varmistettava että pakolaiset ja muut Tanskaan muuttajat suoriutuvat töihin tänne tultuaan.

EESTI
Otti 155 pakolaista viime vuonna ja on ottanut yhteensä 600 pakolaiskeskukseensa vuoden 1997 jälkeen. Eestiä pyydettiin kesällä ottamaan vastaan 1 064 pakolaista, mutta maa lupasi selviytyä vain 150 yhteensä seuraavan neljän vuoden sisällä.
E-k: Nyt teidän osanne näistä olisi 1 111.
Hyvinvointiministeri Margus Tsahkna: Joka maan pitäisi saada itse päättää montako pakolaista haluaa ottaa, eikä sen asian olla EU-komissionin käsissä. Meidän maalla on kristillinen kulttuuri.

LUXEMBURG noin 500 000 asukasta
Viime vuonna otti maa 1 150 turvapaikanhakijaa ja tänä vuonna tähän mennessä 368. Nyt E-k käskee ottamaan 808 lisää.
Talousministeri Pierre Gramegna: Joo joo Juncker, niin kai sitten jos muutkin.

SUOMI
Viime vuonna tehtiin 3 600 turvapaikka-anomusta Suomessa.
Suomen hallitus ilmoitti viime viikolla että he ovat halukkaita tuplaamaan sen jo aiemmin luvatun 15 000 turvapaikanhakijan sijasta ottaakin tänä vuonna vastaan 30 000. Pääministeri Juha Sipilä avaa kotinsa.
Pääministeri Sipilä: Meidän pitää kaikkien katsoa peiliin ja kysyä itseltämme kuinka voimme auttaa. Toivon että tästä kehittyy Suomeen sellainen kansanliike joka vapaaehtoisesti ottaa osan vastuusta pakolaisten suhteen.
Suomi sanoo kuitenkin ei jakosysteemille missä määrättäisiin pakolaisia otettavaksi komission kautta.

RANSKA
Oli aiemmin kriittinen pakolaiskvoottien suhteen, mutta teki äskettäin täyskäännöksen ja on luvannut ottaa 24 000 uutta anojaa kahden vuoden sisällä, kuten E-k on ehdottanut.
Presidentti Francois Hollande: Kyllä otamme koska sehän kuuluu niihin periaatteisiin joihin Ranska on osallistunut.
Rajavalvontaa Italiaan on kuitenkin tiukennettu.

KREIKKA
Yli 260 000 henkilöä on tänä vuonna ylittänyt Välimeren päätyen Kreikkaan – lähes yhtä monta kuin kaikenkaikkiaan tuli Eurooppaan viime vuonna. Kreikka saisi EU-komissionin jakosysteemillä helpotusta tilanteeseensa koska 66 400 pakolaista on rekisteröitynyt siellä ja voitaisiin jakaa eu-maihin.

MALTA
Hyväksyy ne 425 pakolaista jotka E-k on maahan jakamassa.
Pääministeri Joseph Muscat: Vaikka meillä on ollut ongelmia korkeiden pakolaismäärien kanssa aiemmin, niin hyväksymme Italiasta ja Kreikasta käsin tulevia pakolaisia.

ALANKOMAAT
Oli viime vuonna kahdeksanneksi suurin pakolaisten kohdemaa ja otti vastaan 4% kaikista turvapaikkaa hakevista, mutta on nyt tullut yhdeksi niistä kriittisimmistä maista pakolaisten suhteen. Viime viikolla sanoi maan hallitus että he aikovat sulkea 30 yömajaa ihmisiltä jotka eivät tule saamaan turvapaikkaoikeutta.
Pääministeri Mark Rutte: Tarkoitamme noilla heitä jotka voisivat palata kotimaahansa koska heidän hallituksensa sen hyväksyy, mutta jotka eivät halua lähteä takaisin.
EU-komissionin jako Hollannille olisi 9 261 pakolaista.

PUOLA
Viime vuonna 8 025 henkilöä haki turvapaikkaa tässä EU:n seitsemänneksi suurimmassa maassa. Tänä vuonna on Puola jolla ollut tähän mennessä 6 000 turvapaikan hakijaa, sanonut että maa voi ottaa kahden vuoden sisälle 2000 pakolaista. E-k:n mukaan pitäisi Puolan ottaa noin 12 000.
Pääministeri Ewa Kopacz: Mehän haluamme sen lisäksi että vain katto pään päälle, kyetä huolehtimaan myös heidän lapsistaan, antamaan työtä, sairaanhoitoa ja turvallisuutta.
Kopacz sanoi kuitenkin keskiviikkona että he tutkivat mahdollisuutta nostaa sitä pakolaismäärää minkä ovat ilmoittaneet ottavansa (2000).

PORTUGALI
Otti viime vuonna 445 pakolaista. E-k komensi keskiviikkona ottamaan yli 3000 pakolaista lisää, mihin maa myöntyi.
Sisäministeri Anabela Rodrigues: Työryhmä joka sisältää valtion lisäksi hyväntekeväisyysjärjestöjä ja paikallisia viranomaisia järjestelee asioita että voisimme alkaa ottamaan vastaan lokakuulla.

ROMANIA
E-k:n mukaan pitäisi Romanian ottaa vastaan 6 351 syyrialaista pakolaista.
Presidentti Klaus Iohannis: Pakolliset pakolaisosuudet eivät ole ratkaisu mielestäni. Voimme ottaa maksimaalisesti 1 785 henkilöä.
Romania ja Bulgaria, Euroopan köyhimmät valtiot, eivät kuulu Schengen-alueeseen ja maahanmuuttajien pitää täyttää tietyt vaatimukset saadakseen muuttaa näihin maihin.

SLOVAKIA
Ei halua ottaa muslimeita maahan. E-k haluaisi että maa ottaisi 1 502 pakolaista.
Pääministeri Robert Fico: Emme halua minkäänlaisia pakkojakoja. Jos automaattinen pakolaisten jakaminen laitetaan käytäntöön, heräämme jonain päivänä siihen että meillä on 100 000 henkilöä arabimaista täällä ja se on ongelma mitä en Slovakialle halua.
Slovakia otti EU-maista vähiten pakolaisia viime vuonna, 0,06 pakolaista tuhatta asukastaan kohden.

SLOVENIA 2 miljoonaa asukasta
Oli elokuun loppupuolella ottanut vastaan 110, mutta hyväksynyt heistä 27 pakolaiseksi. Maa on kuitenkin suostunut ottamaan vastaan ne E-k:n ehdottamat 631 pakolaista. Ennenkuin E-k:n ehdotus tuli julkiseksi oli ulkoministeri Karl Erjavec maininnut että maa selviytyisi lähemmäs 5 000 pakolaisesta.

ESPANJA
6 000 on jo tänä vuonna hakeutunut Espanjaan turvapaikan anojaksi ja keskiviikkona E-k:n vaatimuksesta lupautui ottamaan vielä 15 000 lisää.

ISO-BRITANNIA
Viime viikolla käänsi brittien hallitus kantaansa kieltäytymisestä siten että lupautui E-k:n ehdotukseen ottaa vastaan 20 000 pakolaista – viiden vuoden sisällä. Pakolaiset saavat viisivuotisen suojaviisumin.

RUOTSI
Ottaa vastaan Saksan jälkeen toiseksi eniten pakolaisia koko EU:ssa ja kaikista eniten asukaslukuun suhteutettuna. Yksistään elokuulla haki 4 791 turvapaikkaa Ruotsista. Viime vuonna 81 325.
Pääministeri Stefan Löfven: Minusta on häpeällistä että jotkut maat sanovat ”emme aio tehdä mitään.” Minun Eurooppani ottaa vastaan ihmisiä jotka pakenevat sotaa ja tekee sen yhdessä ja solidaarisesti. Minun Eurooppani ei rakenna muureja.

TSEKKI
On sanonut ottavansa vastaan ainoastaan kristittyjä pakolaisia. Viime vuonna sai 1 155 turvapaikan hakijaa. E-k:n mukaan pitäisi nyt ottaa 2 978.
Presidentti Milos Zeman: Ei käy. Tsekkien pitäisi itse vahtia rajansa ja karkoittaa luvattomasti maahan tulleet, jopa armeijan avulla tarvittaessa.

SAKSA
Tammi-heinäkuun aikana otti vastaan 218 221 turvapaikanhakijaa, ja luvun arvellaan päätyvän 800 000 tänä vuonna.
Apulaisliittokansleri Sigmar Gabriel: Arvelen että ilman muuta voisimme selviytyä puolesta miljoonasta joka vuosi useita vuosia eteenpäin.
Angela Merkel: Vahvana ja taloudeltamme terveenä maana meillä on vahvuutta tehdä se mikä on tarpeellista ja varmistautua siitä että jokainen turvapaikan hakija saa oikeudenmukaisen arvion turvapaikantarpeestaan.

UNKARI
Satoja tuhansia pakolaisia virtaa maahan jatkaakseen matkaa pohjoiseen. Piikkilanka-aitaus Serbian vastaisella rajalla yrittää estää heitä. Viime viikosta alkaen on uhkana saada kolmen vuoden vankilatuomio jos kiipeää aidan yli.
Pääministeri Viktor Orbán: Me unkarilaiset pelkäämme, koko Eurooppa pelkää, koska he näkevät että eurooppalaiset johtajat ja pääministerit eivät ole pystyviä kontrolloimaan tilannetta. Yhtäkkiä tulemme olemaan vähemmistö omalla mantereellamme.

IRLANTI
Irlanti vetäytyi E-k:n pakolaisosuusohjelmasta, mutta hyväksyi 600 syyrialaista pakolaista – vuoteen 2017. Kun YK kritisoi määrää, niin torstaina Irlanti ilmoitti että he ottavat kaikenkaikkiaan vastaan yhteensä 4 000 pakolaista.
Oikeusministeri Fraces Fitzgerald: Irlanti on aina täyttänyt kansainvälisen humanitäärisen velvollisuutensa ja osallistumme täysin omalta osaltamme pakolaiskriisiin minkä edessä Eurooppa nyt on.

ITALIA
Viranomaiset ovat pelastaneet yli 115 544 henkeä Välimerellä tänä vuonna, eikä mikään viittaa siihen että työ vähentyisi. E-k:n kvoottijaon mukaan jaettaisiin 39 600 heistä jotka ovat tulleet Italiaan, muihin Euroopan maihin. Viime vuonna antoi Italia 21 000 henkilölle turvapaikan – vain Saksa ja Ruotsi pistivät paremmaksi EU:ssa.

KROATIA
EU:n uusin jäsenvaltio sai vain 450 anomusta turvapaikasta viime vuonna. Tänä vuonna tähän mennessä anojia on ollut 720, joista 40 sai myönteisen päätöksen. E-k jakosysteemi antaisi maalle 3 200 – minkä ei pitäisi tuottaa ongelmia. Kroatian viranomaiset ovat sanoneet että heillä on paikka 10 000:lle.
Pääministeri Zoran Milanovic: He tulevat koska ovat vainottuja ja köyhiä ja haluavat paremman elämän. Se on meidän päätettävissämme atuttaa niin paljon kuin pystymme.

LATVIA
Juuri nyt ovat latvialaiset valmiita ottamaan 250 pakolaista, mutta keskiviikkona E-k:n kertoma osuus olisi 1 043 henkilöä.
Tiedotuksessa jonka presidentti Raimonds Vejonis muiden muassa on allekirjoittanut, tuomitsee Latvia E-k:n suunnitelman: Latvia vastustaa pakollisia pakolaisosuuksia ja pysyy vapaaehtoisuuden kannalla samalla kun ilmaisemme tukea ja solidaarisuutta toimenpiteille pakolaisongelman ratkaisemiseksi.

LIETTUA
Viime vuonna otti Liettua 440 turvapaikan anojaa. Kesällä sanoi maa ottavansa 325. Keskiviikkona myöntyi maan presidentti Dalie Grybauskaite E-k:n määräämään pakolaisosuuteen 1 105 seuraavan kahden vuoden sisällä.
Presidentti Dalie Grybauskaite: Heidän pitää integroitua maan eri osiin ja tarvitsevat apua – ei vain kieltä oppiakseen vaan myös työn etsimisessä jotta haluaisivat jäädä maahan.

ITÄVALTA
Tuhannet pakolaiset tulivat viime viikolla Itävaltaan Unkarista ja väliaikaisesti rajat avattiin että pakolaiset voisivat anoa turvapaikkaa maassa tai jatkaa matkaansa muualle Eurooppaan. Nyt halutaan kiristää rajojen läpikulkua uudelleen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article2...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tämä juttu pitää keskustella läpi, mahdollisimman kiihkottomasti. Nyt on liian myöhä ilta, mutta palataan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Miksi meillä on toimintakyvytön hallitus ja ennekaikkea koko hallitus on ORPO.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksan päätös palauttaa tilapäisesti rajatarkastukset oli perusteltu ja odotettu lauantain jälkeen, jolloin Muncheniin tuli yli 12 000 turvapaikanhakijaa. Sadassa päivässä ja jouluun mennessä tämä olisi 1,2 miljoonaa, aivan liikaa. Johonkin oli ryhdyttävä.

Silti on epäselvää, mitä rajatarkastusten palauttaminen aiheuttaa. Jos joku irakilainen, syyrialainen tai wannabe-syyrialainen esittää jonkinlaisen matkustusasiakirjan, pääseekö hän Saksaan vaiko ei.

Vapaa liikkuvuus, joka on Euroopan integraation parhaita puolia, kärsii nyt voimakkaasti. Ikinä ennen, sitten toisen maailmansodan ei ole poliittisista syistä keskeytetty junaliikennettä Saksan ja Itävallan välillä. Ilmeisesti kaikki ja myös EU-kansalaiset, jotka haluavat rauhanomaisesti vaikka jalan ylittää Saksan ja Itävallan rajan, joutuvat jonottamaan rajatarkastuksiin. Tämä on paha taka-askel.

Kun Saksa palauttaa rajatarkastukset, turvapaikanhakijoiden virta siirtyy itäisemmille reiteille. Jos Venäjä niin haluaa, nämä itäisemmät reitit voivat johtaa suoraan Suomeen. Sitten Dublin-prosessia vaativat suomalaiset ovatkin erikoisessa tilanteessa, jos Suomeen tulisi yhdessä päivässä 12 000 turvapaikanhakijaa, jotka hakevat turvapaikkaa ensimmäisestä EU-maasta. Venäjän ikävät vaikutusmahdollisuudet kasvavat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos suhteutat väkilukuun, niin 1,4 miljoonan ihmiseen Müncheniin saapui pienempi lasti kuin 22 000 ihmisen Tornioon, johon tuli eilen yli 500 turvapaikanhakijaa. Jotta tämä olisi linjauksessa, olisi Müncheniin pitänyt saapua noin 31 000 - 32 000 henkilöä yhden päivän aikana.

Olisi mukavaa, jos jostain lyötäisiin lukuja pöytään, että kuinka paljon Suomeen tulee tällä hetkellä kaiken kaikkiaan turvapaikanhakijoita, sillä tarkkoja lukuja on tarjottu lähinnä Pohjois-Suomesta. Tiukka paikka kyllä edessä.

Saksan ja Itävallan välisen rajan sulkeminen ei ole mikään ratkaisu, sillä kyllä tekevä keinot keksii. Olen käsittänyt, että reittejä kyllä riittää ja EU-maat edelleen joustavat yllättävän paljon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Reilu vuosi sitten pidettiin EU-vaalit, joita kommentoivan bloginsa tutkija Markku Joikisipilä päätti näin 28.5.2014 Turun Sanomissa. Se sopii hyvin Erkki Toivasen vuoden 2007 arvion jatkoksi.

"Brittihistorioitsija Timothy Garton Ash totesi pelkäävänsä, että toukokuun 2014 vaalit jäävät historiaan ”herätyssoittona, johon Eurooppa ei herännyt”. Historialliseen vaalivoittoon Britanniassa ohi konservatiivien ja työväenpuolueen rynnineen UKIP:n johtaja Nigel Farage puolestaan ilmoitti, että tulos merkitsee Euroopan integraatiokehityksen väistämättömyyden loppua. Molempia kannattaa kuunnella tarkkaan."
---
Nauttikaa nyt hyvät ihmiset EU:n "menestystarinan" nerokkuudesta... :-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Myös Itävalta sulkee rajansa. Maan hallitus on päättänyt lähettää 2 200 sotilasta Unkarin vastaiselle rajalle, jotta alueen turvallisuus säilyisi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Matti Vanhanen: Suomi valmistautuu rajatarkastuksiin – ”Kehittymässä poikkeustilanne”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/113969-matti-vanha...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset