Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Ruotsin ulkoministeri: Suomen kannattaisi muistaa historiansa

  • Ruotsin ulkoministeri: Suomen kannattaisi muistaa historiansa

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström on saavuttanut uuden pisteen alittamalla riman upposukeltamalla. EU:n ulkoministerikokouksen alla pitämässään puheessa ministeri arvostelee Suomen pakolaispoliittista linjaa kovin sanoin muistuttamalla suomalaisia mm. siitä, kuinka toisen maailmansodan aikaan Ruotsi otti vastaan yli 70 000 sotalasta. Suomen kannattaisi muistaa oma historiansa, hänen kerrotaan jyrisseen toimittajille. Wahlström haluaisi opastaa Suomea pakolaisasioissa kädestä pitäen.

Hän myös muistuttaa, että toisen maailmansodan aikaan Ruotsistakin lähti suuria määriä ihmisiä Kanadaan ja Yhdysvaltoihin leveämmän leivän perään. Margot-parka vain tuntuu unohtavan, että Ruotsissa ei koskaan ollut mitään sotaa. Suomessa käytiin tuolloin kaksikin.

Tottakai meidän tulee olla kiitollisia saamastamme avusta, mutta en silti katso, että suomalaisilla olisi jokin erityinen velvoite maksaa takaisin toisen maailmansodan aikaista apua. Kyllä meidän kansamme on jo osansa maksanut puolustamalla samalla myös Ruotsin itsenäisyyttä Neuvostoliitolta.

Myönnän toki minäkin, että Suomenkin tulee ottaa pakolaisia vastaan, ja että hädänalaisia pitää auttaa, mutta tämä tapahtuu suomalaisten omasta tahdosta ja humanitäärisistä syistä. Ei menneisyyden velvoittamana, karvat pystyssä ja hampaita purren. 

Tällaiset ulkopuolisten esittämät syyllistykset tekevät enemmän hallaa kuin hyvää suomalaisten asenteille ja maassamme vallitsevalle keskustelukulttuurille. Tuskin ne auttavat täältä apua hakeviakaan.

Kaiken kaikkiaan pidän hyvin arveluttavana puuhana, kun ihmiset välineellistävät 76 vuoden takaisen tragedian nykytilanteen keppihevoseksi.  Ja kaikki tämä siksi, koska myötätunnon ja moraalin suurvalta ei kykene enää itse huolehtimaan suuripiirteisistä lupauksistaan kaikkien hädässä olevien vastaanottamisesta ja haluaa tästä syystä ulkoistaa toimintansa Suomelle.

Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista huomattava osa tulee rajan ylitse nimenomaan Ruotsin puolelta Haaparannan kautta Tornioon. Kemin poliisin mukaan viime viikkoina on tapahtunut tuntuvaa kasvua turvapaikanhakijoiden määrissä. Hakijoita tulee joka päivä noin kolmekymmentä, joka on kaksitoista kertaa enemmän kuin aikaisemmin. Nousu on ollut merkittävä. Ja vielä merkittävämmäksi se menee, uskon.

Toivoisin Wahlströmin myös muistavan, että Suomesta matkaan lähteneen junan kyydissä Ruotsiin saapui lapsia. Ei aikuisia miehiä tai partasuita, vaan pieniä lapsia. Hyvin useinhan näissä pakolaiskysymyksissä puhutaan kulttuurieroista ja samalla tavalla ne nousevat myös tässä suhteessa esiin. Suomalaisen on vaikea käsittää, kuinka nuorimies edes pystyy jättämään omaisensa ja läheisensä heidän oman onnensa nojaan. Paeta levottomuuksia Eurooppaan. 

Hyvin useat sotalapsista kokivat aikansa Ruotsissa traumaattisena kokemuksena, jonka kanssa he painivat vielä tänäkin päivänä. Sotalapset jätettiin ongelmien kanssa täysin yksin. Ei ole ollut olkapäätä johon nojata, eikä terapiaa jossa juosta. Suomen sotalapsiyhdistyksen mukaan syitä traumoihin on ollut monia, kuten esimerkiksi uusi ja vieras kieli sekä heidän oma äidinkielensä, jonka julkinen käyttö oli usein kiellettyä.

Kertomuksia riittää aina koulukiusaamisesta seksuaaliseen hyväksikäyttöön, väkivaltaan ja heitteillejättöön. Lapsia sijoitettiin kylmiin talleihin ja navetoihin, mutta todellisia kidutuslaitoksia olivat kuitenkin valtion ylläpitämät lastenkodit joihin osa suomalaislapsistakin päätyi. Jokunen vuosi sitten Ruotsin hallitus pahoittelikin julkisesti yhteiskunnan 1950–1980 -luvuilla huostaan ottamien lasten huonoa kohtelua.

Valtio lupautui korvaamaan 250 000 kruunua eli noin 27 000 euroa jokaiselle sijaisperheissä ja lastenkodeissa huonosti kohdellulle. Kaltoin kohdellut suomalaiset kuitenkin unohdettiin. Tästä syystä Suomalaisten sotalasten järjestö onkin vaatinut toistuvasti Ruotsin valtiolta viralista anteeksipyyntöä ja korvauksia heidän koettelemuksistaan sijaiskodeissa. 

Myös Ruotsin sotalapsiyhdistysten keskusliitto on toivonut, että  suomalaisten sotalasten tilanne rinnastettaisiin vähintäänkin muihin ruotsalaisiin lastenkotilapsiin. Tänä vuonna kuitenkin päätettiin, että yksikään suomalainen sotalapsi ei tulisi saamaan valtiolta korvauksia kärsimyksistään, koska heidät oli sijoitettu lapsikoteihin yksityishenkilöiden eikä valtion toimesta.

Luulekohan ulkoministeri Wallström, että täällä joku olisi historiansa pystynyt unohtamaan, kun sodan käsittelemättömät muistot, traumat ja arvet periytyvät sukupolvien ylitse isältä pojalle. Suhteellisuudentajua sitä kaivattaisiin tuolla Torniojoen toisellakin puolen.


 
"Helvetti pääsi irti kun nämä kaksi ruotsalaista hoitajaa oli yövahteina. Veljeni oli kovasti ikävissään ja pelokas ja halusi tulla viereeni nukkumaan. Eihän se passannut. Nukuimme eri makuusaleissa pojat omalla puolella, tytöt omalla, vain iso avoin aula erotti meidät. Kun veljeni alkoi yöllä itkeä ja halusi tulla viereeni sitoivat nämä hoitajat hänet leveillä nahkaremmeillä kiinni sänkyynsä. Mitä enemmän huusi sitä kireämmälle remmit kiskottiin. Jaloissa yksi remmi, lantion kohdalla yksi, kolmas oli kainaloiden alla. Joskus kädetkin sidottiin. Kamalaa.

Ja kun veljeni rupesi pissaamaan sänkyynsä, hänen sänkynsä raahattiin sänkyni viereen. Että ole nyt siskosi vieressä. Ja sain katsella kuinka häntä pahoinpideltiin. Häneltä revittiin kaikki yövaatteet päältä, patja, peitto ja tyyny vietiin pois. Hänet jätettiin paljoille sänkylaudoille alasti makaamaan, sidottiin remmeillä ja siinä hän huusi. Eikä tämä vielä edes riittänyt kun hoitajat kyllästyivät kuulemaan huutoa sitoivat veljeäni pottaan kiinni ja tuoliin remmeillä ja raahasivat hänet pimeään komeroon ja ovi kiinni. Siellä meni loppu yö huutaen kunnes väsyi tai meni tajuttomaksi, ruumis sinisenä ja krampissa."

- Suomalaisen sotalapsen kertomus, Iltalehti 24.11.2011.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pakolaisasiat tulee hoitaa suomalaisten omilla ehdoilla. Ei syyllistämällä ja kurittamalla. Varsinkaan länsinaapurin taholta, joka nyt ei varsinaisesti kovin suuressa huudossa suomlaisten keskuudessa ole.

Käsittääkseeni monia on rieponut varsinkin tuo Haaparannan ja Tornion välinen liikenne, koska Geneven pakolaissopimuksen mukaan ja EU-lainsäädäntöön kuuluvan Dublinin sopimuksen mukaan pakolaisten olisi haettava turvapaikkaa ensimmäisestä turvallisesta maasta, johon ovat tulleet. Ei sen pitäisi olla mahdollista, että ihmisiä tulee Ruotsista. Vaikka kyllähän minä sen ymmärrän, että ruotsalaisetkin ovat aika tukalassa tilanteessa. Viime vuonna maa otti 20% Eurooppaan tulevista pakolaisista. Tänä vuonna tahti on varmaan vielä kovempi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On järkyttävää mutta silti jotenkin luontevaa että Ruotsin ulkoministeri ei ole sisäistänyt maansa "puolueettoman" kultahammaskauppiaan roolia Hitlerin ja Stalinin salarakkaana eikä eurooppalaisen imperialismin/kolonialismin historiaa omaltakaan kohdaltaan - mutta se on pelkästään järkyttävää, etteivät kaikki suomalaisetkaan demarit syyllistämispuheissaan oikein muista tai ole muistavinaan historiaamme kansakuntana jolla ei ole samanlaista moraalisesti velvoittavaa velanmaksutaakkaa kuin vaikkapa länsi- tai itä-naapurillamme, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201661-k...

Mutta autetaan me toki hätääkärsiviä ihan muiden kuin siirtomaaherravelvoitteiden voimasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielestäni on muutenkin hyvin arveluttavaa puuhaa välineellistää tuollainen 75 vuotta vanha asia nykytilanteen keppihevoseksi, kun myötätunnon ja moraalin suurvalta ei kykene enää itse huolehtimaan suurellisista lupauksistaan kaikkien hädässä olevien vastaanottamisesta.

Tänään on käsittääkseni tullut esiin niin Wahlströmin kuin sisämisteri Orponkin kautta tieto siitä, että Ruotsi alkaa nyt olemaan täynnä. Tästä syystä pohjoinen vuotaa ja virtaus on kääntynyt kohti Suomea. Ja se ei muuten tule aivan pian loppumaan. Nyt jaetaan Ruotsin taakkaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Raadollinen tosiasia taitaa olla, että Ruotsi dumppaa turvapaikanhakijoitaan Suomeen ja höystää tätä touhuaan moralisoivin puheenparsin. Tässä tilanteessa järkevin ratkaisu olisi rajatarkastusten palauttaminen siihen asti, että tilanne saadaan jotenkin hallintaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Näin on. Ruotsi ymmärtää, että se ei voi enää seisoa lupaustensa takana ja säilyttää samaan aikaan yhteiskuntarauhaansa. Tästä syystä Ruotsi antaa maan läpi tulla pakolaisia, joista se itse on luvannut selviytyä. Paperittomana Torniojoen ylittäminen ei ole temppu eikä mikään.

Suomeen tulevista turvapaikanhakijoistahan huomattava osa tulee rajan yli nimenomaan Ruotsin puolelta Tornio-Haaparanta rajanylityspaikan kautta.

Kemin poliisi on jo tänä vuonna puhutellut 700 turvapaikanhakijaa, kun heitä viime vuonna saapui vain 100, kertoi rikoskomisario Janne Koskela MTV:lle.

Viime viikkoina on tapahtunut huomattavaa nousua määrissä. Hakijoita tulee joka päivä kolmekymmentä. Tämä on jo 12 kertaa enemmän kuin aiemmin. Nousu on merkittävä.

Ja merkittävämmäksi menee, veikkaan.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #8

Ja ruotsalaisen sihdin läpi ei taida tulla yhtään insinööriä tai vastaavaa, sen on pakolaiskeskuksissa rekrytoijat varmistaneet tyylillä uuniin-duuniin siten , että tuo uuni on Suomi. Pohjan perukoille tulee muille syystä tai toisesta kelpaamattomat pakolaiset. Ja voi niitä raukkoja, jotka jaetaan Romaniaan ja Bulgariaan jopa Unkariin. Tämä prosessi tulee ajamaan kiville ihan alkuunsa. Jälleen kerran Unioni housut nilkoissa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Ja Suomi kävi nämä sodat - ei Ruotsi.

Helppo puskista on huudella.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Suomi kävi sotaa, samaan aikaan Ruotsi möi rautansa Saksalle. Suomalaiset takasivat Ruotsin rautamalmin menemisen Saksaan, olemmeko me Suomalaiset jotakin velkaa Ruotsille, mielestäni emme.

Jos totta puhutaan, Saksa turvasi itse raudan saantinsa, puolustamalla suomea Oulu- Kuusamo linjalta pohjoiseen. Suomella siellä oli joitakin satunnaisija joukkoja ja yhdysupseerit.

Ilman Suomalaisten apua Saksalaiset olisivat epäonnisuneet omissa tavoitteissaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ari Tero, onneksi olkoon! Läpäisitte juuri suurvaltapolitiikan ensimmäisen tason. Ja olette täysin oikeassa. Kukaan ei tee mitään pyytettömästi, vaan aina taustalla on nk. iso kuva.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#19
Ruotsi möi todella rautamalminsa Saksalle ja Saksa maksoi Ruotsille kullalla. Saattoipa niissä kultaharkoissa olla kaasutettujen juutalaisten kultahampaistakin saatua kultaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllä Suomen pitää ottaa pakolaisia vastaan mutta Ruotti on kyllä viiminen päällepäsmäri. Vielä saksalaisetki kehtaavat haukkua, vaikka kylät polttivat mennessään, perkeleet. Ei tuommosella pelillä pärjää.

Kannattais muistaa omat natsihistoriansa, sekä ruottalaiset, että saksalaiset.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo Saksan ulostulo oli kyllä röyhkeyden huippu. Lapin- ja juutalaistenpolttajina tulisi vähän miettiä, että minkälaisia juttuja sitä suustaan päästää. Puhuin tästä myös täällä paikallisten kanssa.

Toisaalta asiaan sen enempää kantaa ottamatta, mitä apua Saksasta kukaan voisi sodan edessä muutenkaan odottaa? Kansakuntahan kuohittiin toisen maailmansodan jälkeen niin tanakasti, että siellä ei uskalleta katsoakaan sotavoimiin päin.

Onneksemme tuolta Itärajalta ei muutenkaan ole tulossa muuta kuin turisteja. Tänä päivänä vähemmän kuin ennen.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Saksasta oli iso apu kesällä 1944 puna-armeijan alkaessa massiivisen hyökkäyksen maamme suvereniteetin murskaamiseksi. Lento-osasto Kuhlmeyn apu oli mittava.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Tätä ei kiellä kukaan. Ja aikaisemminkin, sillä Talvisodan aikana Saksasta saadun taistelumateriaalin hinnaksi arvioitiin noin 35 miljoonaa markkaa eli reilun 12 miljoonaa euroa. Saksan osuushan olisi saattanut nousta huomattavasti suuremmaksikin ellei ruotsalainen lehdistö olisi joulukuun alkupuolella 1939 tuonut Neuvostoliiton lähetystön tietoon saksalaisten sallimaa kauttakulkua ja asekauppoja ns. bulvaanien välityksellä.

Jukka Matti Vastaus kommenttiin #9

Kuhlmeyn osaston tuki oli toki merkittävä, kuten saksalaisen rynnäkkötykkipataljoonankin. Myös Suomen tuki saksan pankeille 2010-->>>>>> on erittäin hyvin tärkeä ollut Saksalle, tämä tulisi sakemannien muistaa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Toki vastuutamme pakolaispolitiikassamme on syytä kohottaa niin kauan kuin muutkin Eu-maat näin tekevät. Saksa määrittää tässäkin aikanaan määrärajat, jahka tilanne pahenee.

Jatkossa menee Dublinin- ja Schengen-sopimukset uusintamuotoiluun.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Ja Suomikin Ruotsia pienempänä maana uudelleenasutti Karjalasta 420 000 suomalaista emämaahansa. Vielä varsin onnistuneesti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onnistuminen oli pääosin kiinni ihmisistä itsestään. Käsittääksen varsinkin länsirannikolta heidän käännytettiin surutta ovelta, eikä siellä asuvia ihmisiä velvoitettu luovuttamaan maitaan evakkolaisten käyttöön. Syitä voi jokainen pohtia itsekseen. Onneksi muualla Suomessa oltiin solidaarisempia. Karjalasta tulleiden uudelleenasuttamista voidaankin huoletta pitää yhtenä Suomen suurimmista menestystarinoista.

Tapani Lahnakoski

Kyllä evakkoja muutti länsirannikollekin ja saivat sieltä maata, jos viljelijöitä olivat. Poikkeus olivat ruotsinkieliset kunnat, joita ei velvoitettu luovuttamaan, että ruotsinkielisyys säilyisi mahdollisimman puhtaana.

Toki näitä kuntia on eniten juuri länsirannikolla, mutta Satakunta oli hyvin suomenkielistä seutua ja ainakin sinne kyllä evakoita tuli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Kiitos valaisusta, Tapani. Näin minäkin olen käsittänyt, että nimenomaan suomenkielisille alueille asutettiin.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #38

Minä olen kotoisin Satakunnasta, Porin pohjoispuolelta, pikkukylästä, johon tämän kartan mukaan asutettiin väkeä Hiitolasta:

http://www.luovutettukarjala.fi/kartat/mhlsijoitus...

Oma naapurini oli kuitenkin Kuolemanjärveltä ja paikallinen K-kauppias Säkkijärveltä.

Nämä eivät mitään maatiloja saaneet, naapuri oli taksikuski. Pieniä maalänttejä kyllä annettiin sivukyliltä.

Pekka Heliste

Kaikkea muura kuin onnistuneesti.

Evakot asutettiin pääasiassa itä- ja pohjois-Suomen korpiin.

Se tuhosi nämä ihmiset lopullisesti ja kaatoi heidät ennenaikaisern hautaan.

Lappi ja Kainuu ovat täynnä näitä kuolleita kyliä.

Nuo tilat antoivat kurjan elannon 20- vuodeksi ja senkin valtion suurella tuella.

Jo 60-70- lukujen taitteessa tilat tyhjenivät nuorista ja kun valtio antoi velat anteeksi niin vanhukset häipyivät 70- luvulla, siis ne,jotka sattuivat vielä olemaan hengissä

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen Lapista kotoisin, että älä nyt Pekka ala meidän pitäjiä kurjiksi kyliksi meuhkaamaan. Onhan se leipä siellä aina ollut vähän tiukemmassa. Joutuu näkemään vaivaa hieman enemmän ja saa aina vähän vähemmän, mutta kyllä se ihan elinkelpoista seutua silti on. Tahdosta se on kiinni, sanoi pappavainaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #16

Ei se kyllä ole elinkelposta seutua. Puhasta autiomaata se on. Ei siellä pärjää ko hulluimmat kaikista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

No joo, onhan siinä vinha perä. Kyllä se elämä helpompaakin voisi olla kuin viljelijällä Lapissa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #18

Varsinkin ennen kepulaisten katokorvauksia. Minun esi-isäni perusti Enontekiölle maatilan 1600-luvulla. Ensimmäisen vissin, jonka pitäjä ei kuollut nälkään. Siitäpä tuli nimi Hetan kylälle.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #18

Eikös poijjaat ole kuulu, että ilmasto lämpenee. Nyt on aika raivata soita pelloiksi Utsjoellakin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olen kyllä samaa mieltä siitä että ruotsalaiset pitäkööt päänsä kiinni siellä rajan takana.
Turvapaikanhakijat on otettava vastaan ja asiansa käsiteltävä, siitä ei pääse yli eikä ympäri, mutta meidän halustamme auttaa, meidän tahdostamme noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, ei ulkoa saneltuina määräyksinä.

Kari Ahlava

Otetaan vastaan kaikki lapset, jotka Ruotsi lähettää.

Vaan mitä Ruotsissa tehdään ihmisille, että nämä tulevat pakoon meille Suomeen?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taisi Ruotsin demariministriltä nyt unohtua, kuinka paljon kärsimystä nuo 70.000 lasta kokivatkaan tuolloin omassa elämässään ja kuinka paljon tuskaa noiden lasten vanhemmat joutuivat kokemaan luovuttaessaan lapsensa pakon edessä turvaan Ruotsiin.

Ei taida Wallström olla Ruotsin politiikan kirkkaimpia kynttilöitä.

Keijo Räävi

Suomen on osoitettava solidaarisuutta pakolaiskysymyksessä eikä luikkia pakoon kuten pahantekijä konsanaan.

Rolle Törnroos

Tässä on yksi sotalapsi, nyt jo vanhana ukkona. Mutta muisti on tallessa ja se kertoo aika karua tarinaa siitä lyhyestä ajasta, jonka veljeni kanssa olimme Ruotsissa vuonna 1940. Olimme sijoitettuna kolmisen kuukautta pienviljelijäperheen talossa, jossa oli kiva isäntä, mutta aivan kamala emäntä. Ruokakin annosteltiin aina tarkalleen ja lisää ei saanut, kun talon emäntä oli oikea kitupiikki. Olivat ottaneet meidät "hoitoonsa", kun saivat Ruotsin valtiolta hyvät rahat siitä hyvästä.
Heti kun välirauha tuli keväällä 1940 vaadimme päästä takaisin kotiin Suomeen.Emäntä kun oli kitupiikki keksi, että me veljeni kanssa lähdemme kiertämään talosta taloon kerjäämään rahaa saadaksemme siistit vaatteet päällemme kotimatkaa varten. Rahaa saatiinkin sen verran, että niillä ostettiin housut ja takit meille.
Opimmehan kerjäämisen taidon me kaksi pientä poikaa Suomesta. En ole sen koommin kerjännyt, vaikka taito on kyllä tallessa. Ei vaan Siperia opeta, kyllä Ruotsikin opettaa.
Ruotsin nykyinen ulkoministeri loukkaa minua ja kaltaisiani syvästi.

Mika Lehtonen

Joku ministeri voisi nyt tehdä tästä yhteenvetoa ja vaatia julkista anteeksipyyntöä ruotsalaisilta. Suorastaan kuvottavaa touhua.

Jani Virtanen

Miljoonaan kertaan todettu nämä "velvotteet" idioottimaisiksi: lapset - partasuut, huostaanottokodit valmiina - ei mitään valmiina, yksityiset maksoivat - veroista maksetaan, lapset palautettiin - partasuut jäävät elätettäviksi, ruotsi halusi - suomi ei. Yksi asia on yhteinen: molemmat operaatiot olivat ja ovat haitallisia.

Mitkään historiat ja kolonialismit eivät aseta operatiiviseen toimintaan minkäänlaisia velvotteita tai moraaleja. Belgia katkoi käsiä ja keräsi kumia kunkkunsa aarrearkkujen täyttämiseen 1800-luvulla Kongossa, siis suomi elättäköön nyt irakilaisia nuoria miehiä. Mikä logiikka!

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiköös suomalaiset ole käyneet ruotsalaisten sodat? (silloin kun oltiin Ruotsin vallan alla)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin, tietystihän se Margot saattoi viitata tuolla myös siihen 800 vuoden maaorjuuteen, johon Ruotsi suomalaiset pakotti. No joo, ei sentään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvin perusteltu avaus.
Wallströmin ylilyönti ei ollut hänen ensimmäisensä. Mutta tällä kertaa takana taisi olla hieman peitellympi tai ns. alhaisempi motiivi. Puhe saattaa olla tarkoitettu kotimarkkinoiden poliittiseen taisteluun Ruotsidemokraatteja (SD) vastaan?

Muiden eristettyä SD:n, sen kannatus on noussut rajusti ja nyt Ruotsiin tulleet pakolaiset ovat juuri Ruotsin hallituksen piilokeppihevosena tässä. Kun ongelma ohjataan Ruotsin läpi Pohjois-Suomeen, Wallström uskoo voivansa paukutella sekä historiallisia että päivän sisä- ja ulkopoliittisia henkseleitään.

Samalla, kun suomalaisille "annetaan opetus", niin ruotsalaisille annetaan epäsuorasti "näyttö siitä, että moraalin ylivertaisella vartijallakin mitta on tullut täyteen" - ja potkaistaan siinä sivussa pelottavaa poliittista vastustajaa kotosalla. (Ehkä minä vain kuvittelen.)

Wallströmin historiantaju ja -tieto pettivät ja samalla näkyi koko lausunnon onttous.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mielestäni Ruotsin ulkoministerin muistutus oli ihan hyvä ja paikallaan. Vaan Suomessa on paljon porukkaa, joiden itsekkyydellä ei ole mitään rajaa. Joskus tuntuu, että fiksuimmat ovat tajunneet lähteä täältä aikojen kuluessa elintasosurffareiksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minun mielestäni se oli totaalinen rimanalitus. Vähän sama, kun että me muistuttaisimme Ruotsia 800 vuoden maaorjuudesta ja surffaisimme sillä kohti taivaanrantaa. Tavallaan kuitenkin ihmettelen samaan aikaan tuota suomalaisten yltiönihkeää asennoitumista pieniäkin määriä kohtaan. Suomeen ei oikeasti tule paljoa pakolaisia. Ei ole tullut koskaan. Ja monet heistä tarvitsevat oikeasti apua. Myös jonkinlaista sukupuolikiintiötä tulisi pohtia näissä asioissa, koska nuo kuvat ovat kertoneet karua tarinaa ikä- ja sukupuolijakaumasta pakolaisten keskuudessa.

Veikkaan suomalaisten asenteiden johtuvan tuosta koko järjestelmästä, jossa on liian monta kättä ojossa, ja vain harva niistä on pakolainen. Pakolaispolitiikka kaipaa rakenteellisia muutoksia, koska se on liian byrokraattista, kallista ja kaukana toimivasta integraatiosta. Luin muuten, että yksi suurimmista saapuvista pakolaisryhmistä on edelleenkin somalit - jo yli 30 vuotta putkeen. En näe siinä mitään järkeä, koska he tulevat täältä, http://www.tripadvisor.com/Tourism-g294439-Somalia...

Syyriasta tulevat taas ovat oikeasti avun tarpeessa, ja tulevat sekopäiden hallitsemasta maasta, jossa rymistelee militantti toisensa perään. On uskonnollisia konflikteja, etnisiä konflikteja sekä valtiollisia konflikteja. Huonoimpaan osaan ovat jääneet maan kurdit, joiden kauloja kaikki katkovat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vähän sama kuin "800 vuoden maaorjuus" joo kai. Isäni oli sotalapsena Ruotsissa.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #45

Isäpappani oli "sotalapsena" lähteenlohkolla suurhyökkäyksen alkaessa. Tykistötuli oli niin kovaa, että kranaatin räjähdyksiä ei erottanut toisistaan, hirveä jyly oli jatkuvaa. Hänen toimiva taktiikkansa oli, että hyppäsi aina uuteen kranaattikuoppaa, kun uskoi, että sama tykki ei koskaan aivan saman kohtaan ammu.

http://vanhahistoria.blogspot.fi/2014/08/lahteen-l...

Toimiva logiikka, kun minäkin olen olemassa.

Kaikki kolme sotaa hän kävi Lapinsotaa myöten Ruotsia puolustamassa.

Kovin olivat pienet Ruotsin uhraukset meikäläisiin verrattuna.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #46

Vähän lisää jatkosodan puolelta. Silloinhan suomalaiset etenivät kovaa vauhtia pitkänaikaa. Tavoitteena oli, että vihollista ei saanut päästää poteroitumaan, joten vauhtia oli pidettävä yllä. Ongelma oli se, että kenttäkeittiö ei tahtonut pysyä vauhdissa mukana.

Kävi sitten kerran niin, että viikko mentiin vihollista ajaen niin, että ruokaa ei saatu ollenkaan. Sitten meno, ehkä nälän takia, pysähtyi ja komppaniaan tupsahti kuorma-auto, jonka lava oli täynnä vanikkaa. Miehet ryntäsivät sen kimppuun niin innokkaasti, että jauhoivat koko lastin jalkoihinsa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Suomesta lähti Ruotsiin sotaa pakoon käpykaartilaisia joitakin kymmeniä.
Kun Ruotsin viranomaiset saivat heidät kiinni, pidättivät heidät ja palauttivat Suomeen, ja varmaan hyvin tiesivä että useat saavat kuolemantuomion rintamakarkuruudesta tai joutuvat vedelle ja leivälle pakkotyvankiloihin.

Vaan kuinka on nyt? millään ei ole väliä, Suomi oli ja on rajanaapuri valtio ja he rupeavat neuvomaan kuinka pitäisi pakolaisia kohdella tänäpäivänä, eikö he muista kuinka he ovat itse kohdelleet pakolaisia samana ajankohtana mistä he meitä nyt muistuttaa...

Jukka Matti

Uumajan prikaatiin pakeni vuonna 1944 yli tuhat miestä, pääosin ruotisnkieliseltä pohjanmaalta. On käytetty myös nimitystä Munsalan soutukerhu. Heitä ei palautettu eikä teloitettu rintamakarkuruudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset