Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Espanja syöksyy takaisin Francon aikaan

  • Espanja syöksyy takaisin Francon aikaan

Kirjoitin viime joulukuussa Espanjan kongressin hyväksymästä tukahduttamis- ja anti-protestilaista, jolla rajoitettiin tuntuvasti maan kansalaisten oikeuksia. Lukuisat eri ihmisoikeusjärjestöt ovat asettuneet vastustamaan lakia, joka hyökkää suoraan keskeisiä ihmisoikeuksiamme, kuten esimerkiksi mielipiteen ilmaisuoikeutta, vastaan. Toistaiseksi vastustaminen on ollut tuloksetonta.

Espanjassa heinäkuussa voimaan astunut tukahduttamislaki kieltää kansalaisia kuvaamasta ja kritisoimasta poliiseja. Myös julkisen infrastruktuurin ulkopuolella järjestetyt mielenosoitukset luokitellaan laittomaksi. Espanjalaiset eivät saa myöskään osoittaa mieltään senaatin, eduskunnan tai minkään muunkaan julkista valtaa tai peruspalveluja ylläpitävän rakennuksen edustalla, olipa kyseessä sitten verovirasto tai kunnallinen sairaala. Kaikki viranomaisia epäkunnioittavasti kohteleva toiminta katsotaan tätä nykyä rangaistavaksi teoksi. Laki kieltää myös protestit pankkien edustalla.

Tuore laki on ollut sittemmin ahkerassa käytössä. Vain muutama päivä sitten tuntemattomana pysyttelevä espanjalaisnainen sai hurjan, 800 euron suuruisen sakon poliisin luvattomasta kuvaamisesta. Kuten ehdinkin jo edellä mainita, on poliisin kuvaaminen kiellettyä, mikäli tämä vaarantaa virantoimituksessa olevan poliisin tai hänen perheenjäsentensä turvallisuuden.

Naisen oli kuvannut invalidipaikalle parkkeerannutta poliisiautoa sekä jakanut kuvan yhteisöpalvelu Facebookissa. Kuvan tekstikenttään hän kirjoitti poliiseja halventavan tekstin: Park where you bloody well please and you won’t even be fined. Viranomaisilla meni alle 48 tuntia naisen paikantamiseen ja rankaisemiseen. Poliisit kolkuttelivat hänen ovensa takana ennen kuin hän oli ehtinyt kissaa sanomaan.

Poliisivoimien tiedottajan, Fernando Portillon, mukaan poliisit olivat parkkeeranneet invalidipaikalle virantoimituksen yhteydessä. He olivat saaneet ilmoituksen läheisessä puistossa toteutetusta vandalismista.

- Nopea ja tehokas toiminta on tärkeää, mikäli poliisit pyrkivät nappaamaan ilkivallantekijät rikospaikalta housut kintuissa, hän totesi lehdistötilaisuudessa. 

Kun toimittajat tiedustelivat, millä tavalla kuva oli asettanut poliisit vaaraan, oli heidän saamansa vastaus tyrmäävää. Portillon mukaan nainen oli kyseenalaistanut poliisien kunnian jakamalla kuvaa julkisesti. Hän kuitenkin myöntää, että poliisivoimissa he olisivat toivoneet toisenlaista ratkaisua kiistaan.

Asianomaisilla oli näin ikään täysi juridillinen oikeus sakottaa tuntuvasti, vaikka hieman mielivaltaiselta tuo toiminta epäilemättä kuulostaakin. Tiedettävästi vastaavanlaisia tapauksia on tullut esiin jo muutamia, vaikka syytetyt välttelevätkin peloissaan julkisuutta. Aikaisemmin erään teneriffalaismiehen kerrottiin saaneen 600 euron sakot, kun hän oli erehtynyt kutsumaan sikäläisiä poliiseja laiskureiksi yhteisöpalvelu Facebookissa.

Espanjalaisten kerrotaan olevan suorastaan tyrmistyneitä – ja syystäkin. Toisinajattelijat puhuvat paluusta Francon ajan Espanjanaan, jolloin aktivistit vangittiin ilman kuulusteluja ja ihmisiä katosi selittämättömästi lähes päivittäin. Ja tottahan se on. Turvallisuuslaki rikkoo röyhkeästi kaikkea sitä, mitä me täällä Euroopassa olemme tottuneet pitämään arvokkaana ja pyhänä. Pohdinkin, että kuinka espanjalaismedia voi säilyttää riippumattomuutensa, kun poliisi voi kolkuttaa oven takana minä hetkenä hyvänsä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hölmöläisenähän ne monet minua pitivät, kun sanoin joulukuussa, että näin tämä menee, kun tehdään tällaisia mielivaltaisia lakeja, jotka estävät kansalaisaktivismin ja julkisen vallan kritisoimisen.

Kuka valvoo ja asettaa poliisin vastuuseen mahdollisista virkarikoksista, kuten esimerkiksi liiallisesta voimankäytöstä, jos heidät asetetaan kaiken kritiikin yläpuolelle? Emme me kaipaa Judge Dreddejä Eurooppaan - ainakaan vielä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Espanjan suuntaan ollaan menossa meilläkin. Toki vielä saadaan kuvata poliisia ja kritisoida viranomaisia ja poliitikkoja, mutta lait eivät enää aikoihin ole koskettaneet kuin kaikista huonompiosaisia kansalaisia ja lakeja myös tulkitaan aivan mielivaltaisesti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä Suomessa on vielä kohtalaisen hyvä olla. Eikös Suomessa ole yksi maailman riippumattomista medioista, vaikka se aika harvoin siltä tuntuu. Voin vain kuvitella, että millaista muualla on. Myös tasa-arvo on meillä jossain tolkussa, vaikka yhteiskunnallinen eriarvoisuus onkin rajussa kasvussa.

Jyrki Paldán

Kyllä. Lisäksi myös Suomen poliisi ja oikeuslaitos on joissain yhteyksissä rankattu maailman luotettavimmaksi. Ei tietenkään välttämättä tarkoita että meillä menisi hyvin, vaan että muilla meneee huonommin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Tämä on se kuva joka meille kansalaisille pyritään valtion propagandakoneiston kautta antamaan, että muka poliisi ja oikeuslaitos olisivat yksi maailman luotettavimmista. Uskoisin maamme ostaneen rahalla nämä tilastosijat, ei näitä muuten voida selittää. Mikään länsimaa ei kohdellut kansalaisiaan 1990-luvun lamassa, siten kuin meidän valtiomme kohteli. Presidentti ohjasi oikeuslaitosta käymään pankkioikeudenkäynnit pankkien hyväksi. Valtava määrä yrityksiä kaadettiin ja ihmiset menettivät asuntonsa ja omaisuutensa pankeille. Mikään muu maa ei myöskään ole myynyt velkaloukkuuun jäävien velkoja ulkomaiselle yritykselle murto-osalla velkojen arvosta ja sitoutunut samalla ettei muuta lakeja siten että velalliset pääsisivät pälkähästä.

YLE:n puolen miljardin vuosittaisella määrärahalla Meille syötetään propagandaa hyvinvointivaltiosta, joka tosiasiassa on lähellä totalitariaa oleva pahoinvointivaltio. Monissa tilastoissa katsotaan kuinka monta poliisia tai muita julkisen sektorin työntekijöitä on vuosittain syyllistynyt rikokseen ja tilastot tehdään näiden mukaan. Mutta kun jokainen joka viranomaisrikollisuuden uhriksi on joutunut, tietää ettei asianmukaista tutkintaa saa aikaan, jopa todisteet hävitetään ja asiat jätetään tutkimatta, niin silloin ei mitään rikostakaan ole tapahtunut.

Kun muualla maailmassa viranomaisrikollisuus tutkitaan asianmukaisesti, niin tokihan tilastot silloin näyttävät myös rikollisuuden olemassaolon. Meillä kun asiat jätetään asianmukaisesti tutkimatta, niin ei ole rikollisuuttakaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Espanja on todellakin ottamassa hurjaa takapakkia. Nämä lakimuutokset kyllä ovat todella käsittämättömiä ja vaarantavat demokratian ja jopa ihmisoikeudet. Tätä lakia voidaan myös käyttää Katalonian itsenäisyysmielisiä vastaan. Laki on kuitenkin varsin tulkintavarainen. Toivottavasti EU puuttuisi tällaisee, mutta vaikuttaa siltä, ettei EU pahemmin välitä. Ja miksi välittäisi? Ei EU:kaan mikään mallidemokratia ole, vaikka sentään EU-herroja saa ainakin toistaiseksi kritisoida.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kun kirjoitin tästä aiheesta joulukuussa, niin tuolloin kävi ilmi, että lehdistön järjestämissä mielipidemittauksissa yli 82 prosenttia espanjalaisista ilmoitti vastustavansa lakia. Päättäjät eivät kuitenkaan olleet valmiita kuulemaan kansaa.

Valtaa pitävää Partido Popular -puoluetta lukuunottamatta jokainen parlamenttiryhmä kertoi vastustavansa järjettömän tuntuista lakia. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä Partido Popularilla on kirkas äänienemmistö niin kongressissa kuin senaatissakin. Puolue saa tahtonsa lävitse jopa silloin, kun muut puolueet asettuvat yhdessä rintamassa vastustamaan heidän ajamiaan uudistuksia.

Voisi kuvitella, että PP ampuu itseään jalkaan tällä uudella lailla ja tekee samalla poliittisen itsemurhan. En vain voi käsittää, että miksi kukaan lähtisi edes ajamaan tuollaista lakia lävitse modernin ajan Euroopassa. Ja luulisi tosiaan niin kuin sanoitkin, että edes EU olisi ärähtänyt jossain vaiheessa.

Todennäköisesti tämä tosiaan liittyy noihin Katalonian itsenäistymishaaveisiin. Saadaan mellakkapoliisit ja panssarit kadulle sekä mediahiljaisuus, eikä kansalla ole oikeutta kritisoida.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Espanjassa asunut tuttavani tuumasi, että tämä kaikki voi tuntua suomalaisesta perspektiivistä tosi oudolta jo senkin vuoksi, että Suomessa - ainakin vielä - luotetaan tosi vahvasti poliisiin.

Hänen mukaan Espanjassa on täysin eri kulttuuri. Epäluottamus poliisia kohtaan on ollut hyvin vahvaa jo ennestäänkin, paljon ennen tällaisia lakeja. Suomessa ihmiset voivat suhtautua neutraalisti tai ihan ylpeydellä siihen jos omassa suvussa on poliisina työskentelevä henkilö, mutta Espanjassa tuo voi olla lähes häpeä – aivan kuin poliisina olo rinnastuisi johonkin rikolliseen toimintaan. Ja tämä kuvaamissakko avaa kyllä hyvin sitä pimeyttä josta tuo suhtautuminen siellä kumpuaa.

Jaakko Häkkinen

Aika karua kieltämättä. Mutta saataisiin meilläkin talous kuntoon sakottamalla anarkisteilta puolet jokaisesta palkasta. :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hämentävää kuinka vähän tästäkin on kirjoitettu. Varmasti tuosta muutaman etusivun otsikon saisi revittyä iltikseenkin.

Karri Aronen

Kalifi Sipilän märkä uni!
Rajaton valta kyykyttää alamaista.
Ei ole kaukana meiltäkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset