Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Maahanmuuttajista ja merkkivaatteista

  • Maahanmuuttajista ja merkkivaatteista

Toimittajaksi ja liikemieheksi itseään tituleeraava Sami Kuusela kirjoitti Suomen Kuvalehteen maahanmuuttajien merkkivaatteista. Hän oli närkästynyt hollolalaisen kansanedustajan Jari Ronkaisen (ps.) avautumisesta Etelä-Suomen Sanomissa.

- Jos minulle kelpaa 'robinhoodin' viiden euron shortsit, niin pitää niiden kelvata maahanmuuttajallekin, Ronkaisen kerrotaan todenneen.

Tilastojen ja sosiaaliviranomaisten mukaan kaikilla on yhtä kurjaa. Tästä syystä Kuusela perustelikin maahanmuuttajien koreaa pukeutumistyyliä sillä, että he eivät ryyppäisi lainkaan, koska heidän uskontonsa kieltävät sen. 

- Kun Ronkaisen äänetäjäkaverit vetävät aamukaljaansa ennen pukeutumistaan 'robinhoodin shortseihin', maahanmuuttaja laittaa kantasuomalaisen viinaan kuluttamat rahat säästöön. Ja kun Ronkaisen kosiskelema juoppo istuu halpabaarissa juomassa laimennettua olutta ja laiminlyö lastansa, pohtii maahanmuuttaja kenties sitä, miten hän voisi köyhyydestään huolimatta edes näyttää yhteiskuntakelpoiselta ihmiseltä, Kuusela lataa kirjoituksessaan ja vetoaa samalla ihmisiin, jotta he lopettaisivat paskanjauhamisen.

Pyydän Sami Kuuselaa tekemään samoin. Kusenmakuista keskiolutta ne näyttivät maahanmuuttajatkin tuolla Helsingin Kaisaniemenpuistossa lipittelevän. Turhapa tuosta on lähteä kättä vääntämään. Kyseessä on muutenkin varsinainen riman alitus, kun toimittaja rinnastaa jokaisen maahanmuuttajia kummastelevan kantasuomalaisen perhettään laiminlyövään resupekkaan, joka ryyppäisi aamusta iltaan.

Jos totta puhutaan, niin onhan se ollut tiedossa jo pitkään, että sosiaalitoimi maksaa mm. romaninaisille 410 euroa vuodessa, jotta he voisivat pukeutua kansallisasuunsa vuoden jokaisena päivänä. Kyseessä ei kuitenkaan ole vanha perinne, sillä suomenromanit ovat ottaneet kansallisasut päivittäiseen käyttöön vasta 70-luvulla. Saamelaisten kansallisasun hankintakustannuksista minulla ei valitettavasti ole tietoa.

Sosiaalitoimen yksi tehtävistä on myöntää rahaa vaatteiden ostoon, koska jokaisen ihmisen edellytetään pukeutuvan, kun he astuvat kotinsa ulkopuolelle. Ei tuolla saa nakuna heilua. Todennäköisesti suomalaisellekin myönnettäisiin maksulapuke vaatekauppaan, jos hän vain sitä kehtaisi pyytää. Se, onko kyse kohtuudesta ja missä raja kulkee, onkin sitten jo aivan toinen juttu.

Kyllä minä itsekin merkille pistin, että hyvin useat aurinkoisesta päivästä nauttineet maahanmuuttajat olivat pukeutuneet kuin Bel-Airin prinssit konsanaan. Oli Cheap Monday -farkkuja, Abercombie-huppareita ja kalliita niittilippalakkeja. Kallis maku, taisin miettiä tuolloin.

Tästä huolimatta uskon, että myös suomalainen saisi vaatiessaan samat etuudet. Jos näin ei ole, niin vika tuskin silloinkaan on maahanmuuttajissa, vaan tuolloin sitä tulisi etsiä sosiaalivirkailijoiden korvien välistä. Rasististen lausuntojen sijaan kritiikki tulisi ladata oikeaan osoitteeseen. Sosiaalitoimen myöntämät maksusitoumukset eivät katso etnistä taustaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Työttömät ystäväni, käykääpä varsin kokeilemassa, että irtoaisiko sosiaalivirastosta rahaa vaikkapa tähän asusteeseen: http://www.kansallispuvut.fi/puvut/img/hameenkyro_...

Tai tähän: http://kotisivukone.fi/files/vuorelma.palvelee.fi/...

Aivan mielenkiinnosta vain.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Olet Martti oikeassa, romaaninaisille myönnetään perusturvasta kansallisasuun rahat, mitä lautakunnassa oleva kaverini ihmetteli, mutta saamelaisille sitä ei myönnetä, syytä en tiedä, olisikohan syy se, että saameaiskansallispukua voi kantaa kantaväestökin.

Mitä tuohon mamujen vaatetukseen tulee, niin kyllähän se on virkailijan päätettävissä, kuinka paljon vaateostoksiin myönnetään rahaa.

Siinä mielessä tilanne on todella ongelmallinen aivan mamujakin ajatellen, ei se vain tavalliseen ihmiseen mene, että hienoissa tamineissa notkutaan ostoskeskuksissa hienot kännykät kädessä, se vain luo juurikin tuota eripuraa ja se ei ole kenellekkään hyväksi. Näitä tarinoita on liikenteessä vaikka kuinka paljon, mutta miten niihin suhtautuu on asia erikseen, itse en aina jaksa uskoa kaikkia tarinoita, mutta tuo vaatetus nyt on omin silminkin nähtävissä kun käy ostoskeskuksessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ostin viime viikolla muutama merkkivaate UFFista eurolla kappale.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sieltä minäkin usein vaatteeni kärräsin, kunnes luin miljonääriomistajien epäeettisestä toiminnasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turhien tekstiilien valmistaminenkin on epäeettistä toimintaa.

Käyttäjän amgs kuva

Sain karkkilalaiselta kirpparilta vaatteita nyt hintana 10 euroa per pussi. Pussiiin sain yhden Nikepaidan lapselle ja mm. pellavatakin itselleni. Minuakin kutsutaan mamuksi. sosiaalitukea vaateostoksiin ja muuten muihin juttuihin en ole koskaan hakenut.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jyväskylässä uffi miesten osasto rajautuu farkkuihin, suoriinhousuihin ja kauluspaitoihin. Koot lähtee Lstä ylös ja vyötärö 38sta, joten 170 senttiselle s-m koon miehelle hankala löytää mitään nuorekasta ja arkista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oletko käynyt Spr:n ym. kirpputoreilla? Sopivia miesten vaatteita on tietenkin vähän vaikeampaa löytää.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #21

Viel heikompi tilanne ellei ala väsäämään vaatteita kirjoista ja astioista, keski-suomen spr on hyvin niuha vaatteiden vaatteet kun ei mene kaupaksi. Eco-centtereitäkin oli täällä vielä parivuotta sitten mutta taloustilanne ajoi nurin kuten monia yksityisiä kirpputorejakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #95

Sitten kannattaa tulla tänne vaateostoksille. Halvimmillaan pääse bussilla kolmella eurolla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #96

Onnibussiin ei kannata luottaa sinisilmäsesti. Vaikka yhtiö mainostaa matkoja alk. 3e nii väärällä hetkellä hypätessä kyytii hinta nousee äkkiä jopa 100e, silloin jää liput ostamatta. On tietysti muut ajajat ja vr (samalla hinnalla junilla pääsee nykyään jyväskylästä Helsinkiin ja Tampereelle). Loppujen lopuksi tulee edullisemmaksi ja ainakin helpommaksi ostaa netistä ja h&m:stä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #97

Nykyisin pitää liput ostaa hyvissä ajoin niin juniin kuin busseihinkin jos halvalla meinaa matkustaa. Se on aika ärsyttävää kun tiukalla budjeetilla ei enää voi lähteä reissuun ex tempore, milloin sattuu huvittamaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Rumat ne vaatteilla koreilee...

Toisaalta köyhän ei kannata ostaa halpaa, jote robinhood shortsit ovat enemmän rikkaiden briljeerausta köyhännäköisyydellään...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin se isä aina sanoi, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Vaatteiden suhteen kyse on kuitenkin usein valinnoista, ja rahan priorisoimisesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaimo osti 90-luvun alussa Ranskasta tyylikkäät kävelykengät. Taitavat olla vielä tänäkin päivänä tyttärellä käytössä, jos sopivat muuten asuun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Minulla on käytössä poikani 80-luvun talvikengät.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mikä on vaatteen ja merkkivaatteen ero? Minä ostan kaiken Prismasta, paitsi etelänmatkojen t-paidat rantakioskeista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minulla on edelleen vaatteita, joita käytin 14-vuotiaana. Silloin tällöin ostan uudet piriverkkarit prismasta tai farkut Gazozilta, kun keskustan liikkeissä myydään lähinnä naisten ja lasten vaatteita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vähän asian vierestä menee, mutta tuli tässä vain mieleen, että en ole koko elämäni aikana nähnyt missään niin paljon juoppoja kuin tänä kesänä Helsingissä. Tuntuu kuin puolet kaupungista olisi ollut kuset housuissa, jossain ojan pohjalla röhisemässä. Jotakin tässä hommassa on vinksallaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jos Cheap Mondayta kaipaat niin tuolta voit ostaa halavalla :) http://www.cheapmonday.com/sale/men

Mä ostan miltei kaikki merkkivaatteeni ulkomaalaisista nettikaupoista 70% alella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos vinkistä, Taru.

Minä en itse noita pillihousuja tai slim-fittejä oikein. Puristaa niin pirusti pohkeista, että menee jalat sinisiksi. Toivottavasti jollekin kuitenkin apua tästä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itselläni on eräs maahanmuuttaja ystävä joka juurikin käyttää kalliin näköisiä vaatteita. Uteliaana ihmisenä kehtasin kerran kysäistä kuinka hänellä on varaa ostaa vaatteita niin tämä kertoi ostavansa vaatteet netistä (defshop, streetwear, alibaba) sekä hyödyntävänsä alennusmyyntiä. Toimiva kikka olen itsekin kokeillut ja ostanut näyttävän bleiserin 15 eurolla, mutta myös h&m:stä saa edullisesti hyviä vaatteita (parempia kuin seppälästä).

Harmittaa tosin hieman että ystäväni sai tukea puhelimen hankintaan (enintään 150 e), mutta kun oma puhelimeni hajosi niin en saanut tukea uuteen puhelimeen tai korjauttamiseen vaan kehotettiin että lainaisin tuttavieni puhelimia silloin kun tarvitsen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos hyvästä ja avartavasta kommentistasi, Daniel. Nettikauppoja kannattaa todellakin hyödyntää sillä Suomessa hinnat ovat usein poskettomalla tolalla.

Omituinen kyllä tuo vastaus puhelinongelmaasi, sillä ei tänä päivänä enää ilman puhelinta pärjää, kun lankaliittymiäkään ei ole olemassa. Saatika sitten puhelinkioskeja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Puhelin on kyllä tärkeä, itselläni on ollut käytössä äitini vanha luuri jotta voi soittaa enkä muutenkaa kehtaa mennä tuttavilta tai naapureilta kysymään "lainaatko puhelinta, pitää soittaa sossuun?".

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Minä en edes muista, milloin viimeksi olisin puhelimella kenellekään soittanut, enkä koskaan vastaa yhteenkään puhelinsoittoon, joita toki tulee ehkä vain kerran kuukaudessa. Emailit on keksitty, jos haluaa kiinni saada. Eihän nykyään tarvita tekstiviestejäkään, kun on WhatsAppit sun muut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Harkinnanvarainen toimeentulotuki riippu sossun yksilöllisestä harkinnasta.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Jospa tässä onkin kysymys siitä että me suomalaiset pukeudumme huonosti ja siitä syystä kyttäämme toisten kamppeita. Ulkomailla turistikohteissahan paikalliset tunnistavat suomalaiset jo kaukaa. Turkissa erän paikallinen kaveri hieman valaisikin tästä kysyttyäni. " Short legs and ugly clothes". Olin onnellinen, koska olin vaikuttanut ensinäkemältä ruotsalaiselta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pettyikö se paikallinen kaveri, kun et ollutkaan ruotsalaismies ?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #39

Siis ei ilmeisesti pettynyt. Asia selvä. Ei sitten muuta.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #47
Minna Eerolainen

Hei..toi on jo ilkeää tolta turkkilaiselta..

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tämä Turkkilainen ei ollut ainoa, joka niin ajattelee. Olen kuullut ihan samanlaisia kommentteja muuallakin ulkomailla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos itse pukeudut hyvin miksi lasket itsesi "me suomalaiseksi"?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Ei minussa ole kuin vartti norjalaista. Töihin on syytä pukeutua hyvin ja olen lähes aina töissä kun en nuku. Suomalainen mies.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta ilmeisesti et kuulu huonosti pukeutuvien joukkoon vaikka lasketkin itsesi siihen.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #43

Hyvin pukeudun. Eikä se ole edes kallista. En toki tarkoittanut että kaikki suomalaiset pukeutuvat huonosti, jos sitä ajat takaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #45

Minä olen oppinut, että "me" on monikon ensimmäinen persoonapronomiini eli käytän sitä vain silloin kun itsekin kuulun joukkoon.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #48

Paljon kiitoksia opetuksesta. Otan nöyrin mielin vastaan. Yritän muistaa vastaisuudessa opetuksesi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #51

No, hyvä. Minua riepoo tällainen yleistynyt me jota näkee jutussa kuin jutussa. Olen miettinyt mitä tämä viime vuosina levinnyt ilmiö oikein kuvastelee.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #54

Oletkos koskaan miettinyt, että mistä se asenneilmapiirin muutos oikein juontuu?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #61

Tämä 'me' ja 'ne' -asetelma.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #63

50- 60-luvuilla sosiologit puhuivat yleistyneestä heistä, "the generalisatied others" Nyt näkyy olevan vallalla joku yleistynyt me. Sillä taitetaan kärki kritiikiltä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #48

Onko tämä nyt sitä älykästä keskustelua, mitä mediassa toivotaan käytävän?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #79

Mitä tarkoitat? Minusta ei pitäisi sanoa "me" silloin kun ei laske itsensä joukkoon josta puhuu.
Me kyllä toivomme älykästä keskustelua.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Vaatteisiin ei myönnetä erikseen toimeentulotukea vaan niitä pitää hankkia perusosalla. KHO on tehnyt aikoinaan ennakkopäätöksen koskien romanihameita. Tähän voi saada tukea n 400 e joka toinen vuosi.

Persupiireissä puhutaan niistä hukeista tuista mitä myönnetään mamuille. Kun selvitettiin Helsingin myöntämää toimeentulotukea kävi ilmi että mamut saavat jopa vähän vähemmän tukea (per henkilö) kantaväestöön verrattuna. Tt-tuki on niin vahvasti säädelty että on ihan puppua että sos.työntekijä voisi mielivaltaisesti myöntää jollekin enemmän.

Tänään persupolitikko myönsikin ettei hänellä ole asiasta mitään faktatietoja. Mutta on niin helppo kalastella ääniä levittämällä huhuja mamujen saamista tuista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Helsingin Uutisten mukaan:

– Tukea myönnetään nimenomaan romaninaisten hameeseen, ei muihin romaniasuihin, selvittää taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviainen sosiaalivirastosta.

– Ministeriön valtakunnallisissa ohjeissa on todettu, että erityistarpeesta johtuvaan vaatemenoon voidaan myöntää täydentävää toimeentulotukea, jos toimeentulotuen perusosa ei riitä kattamaan tavanomaista kalliimpaa vaatemenoa.

Palviainen luettelee valtionneuvoston säädökset, joiden mukaan romaneilla on oikeus kehittää kulttuuriaan.

Lisäksi korkein hallinto-oikeus on Suomessa linjannut päätöksissään, että romaninaisen puku on olennainen osa romanikulttuuria.

Tukea romanihameeseen on Helsingissä mahdollista saada kerran vuodessa, eli sama hakija voi hakea avustusta vaikkapa joka vuosi.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/58476-hel...

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Romanivähemmistö on meillä niin pieni, että heidän hameidensa kustannukset eivät meitä kaada, vaan koko tämä hyysäyspolitiikka. Vasta hiljan tuli telkkarista ohjelma jossa näytettiin, mikälaisen asunnon ja asumiseen liittyvän varustuksen maahanmuuttajat saavat ja siinä oli kyllä vedetty niin överiksi ne "tarpeet", että en ihmettele, jos se aiheutti närää tavallisessa kansalaisessa. Varustetaso oli sitä luokkaa, että harvalla toimeentulotukiasiakkaalla on sellaiseen varaa, aikka hänellä olisi "peruja" hyviltä vuosiltakin. Siksi onkin aiheellista kysyä, että miksi ei kantaväestölle turvata samoja elamisen mahdollisuuksia kuin mamuille ja muille vähemmistöryhmille.
Tuo äskeinen meni vähän ohi varsinaisen aiheen, mutta ihan samat kriteerit täytyyvät kyllä vaatehankinnoissakin. Minulle esimerkiski, ei aikoinaan myönnetty minkäänlaista harkinnanvaraista tai täydentävää tukea, kun jouduin lähtemään veljeni hautajaisiin toiselle paikkakunnalle. Minulla ei ollut minkäänlaista tilaisuuteen sopivaa asua, ei kenkiä ei mitään, mutta minulle vaan tokaistiin, että kirpputorilla myydään jos jonkin näköisiä rattejä. Tuo sana "rättejä" jäi kaikumaan mielleeni varmaan lopuksi ikääni, sellä se sanottiin tosi halveksivalla äänellä kaiken lisäksi. En minä, kantasuomalsisena ihmisenä tarvinnut mitään muuta kuin rättejä veljeni hautajaisiin.
Joskus jään miettimään, että entäpä jos....., mutta toistaiseksi olen vielä niellyt kaiken.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #99

Eihän maahanmuuttajat saa mitään varusteita tai asuntoja vaan hankkivat kaiken itse. Ainoa poikkeus tähän on pakolaiset (siis hyvin pieni osa maahanmuuttajista) jotka saavat toimeentulotukea asunnon irtaimiston hankintaan. Ihan vastaavasti kantaväestöön kuuluva voi saada tuon tuen jos on esimerkiksi kotiutumassa pitkältä laitosasumisjaksolta. Tuen suuruus on luokkaa kaksi kertaa perusosan määrää, siis luokkaa 900 e jolla hankitaan huonekalut, vuodevaatteet, astiat ym. Sen lisäksi joillain paikkakunnilla kerätään vapaaehtoisvoimin tavaraa pakolaisten tarpeisiin. Mamuille myönnetään tukea siis täsmälleen samoilla perusteilla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #99

Kyse ei ole kustannuksista, vaan yhdenvertaisuudesta oikeuksien edessä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Harkinnanvaraisena voi myönnellä, siinä ei ole mitään tasavertaisuusvaatimusta, mutta ei se rajoitu maahanmuuttajiin. Mikä taas on vastoin sitä, mitä väitetiin alunperin. Että maahanmuuttajilla olisi jokin erityinen korotettu tt-tuki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten tekstissä sanonkin, myös suomalaisilla on oikeus ja mahdollisuus hakea harkinnanvaraista maksusitoumusta sosiaalitoimelta mm. huonekaluihin ja vaatteisiin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #29

Juu, mutta se persu ei tainnut niin sanoa. Tai en minä tiedä, kun en jaksanut sitä juttua lukea. Otsikon verran.

Toki se mahdollistaa aika ison liikkumavaran tuo harkinnanvarainen, sillä mitä nyt siitä vähän lueskelin, siinä nimenomaan otetaan huomioon hakijan tilanne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta sosiaalityöntekijä voi olla myöntämättä tarpeellistakin harkinnanvaraista tukea.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Ei pidä paikkaansa. Lieksan sosiaalijohtaja Syrjäläinen on sanonut, että toimeentulotukea voidaan myöntää jopa puhelimitse ja onhan näitä tiliotteita julkisuudessa pyörinyt. Rikos on muka ollut sen julkistaminen, ei se myönnetty rahasumma sinänsä.

Luehan tämä taannoinen uutinen:

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/oikeus-k...

Olennaista siinä on tuen myöntäminen tuosta noin vain. Suomalainen ei ikinä saisi tt-tukea pelkällä sähköpostihakemuksella saatikka suullisesti.

Aina voidaan sanoa, että joo, joo, mutta niillä ei ole papereita. Ehkä ei, mutta tilanne olisi ihan sama jos minä menisin minne hyvänsä päin maailmaa ja marssisin paikalliseen sosiaalitoimistoon väittämään, että nyt menee huonosti ja tarvitsen rahaa.

Faktatietoja ei salassapitosäännösten varjolla voi olla, mutta veikkaan, että pian näistä tt-tuen jakoperusteista tulee julkista tietoa ja sitten alkaa tapahtua.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Toimeentulotuen myöntämisperiaatteet ovat ihan julkista tietoa. Tutkimukset myös osoittaneet että mamuille myönnetään jopa vähän vähemmän toimwentulotukea kuin kantaväestölle.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #81

Eivät ole julkista tietoa. Itse asiassa viranomaisten keskinäinen salailukin on tässä mukana. Toimeentulotuen jatkuva haku on syy peruuttaa oleskelulupa, mutta sosiaalipuolen ihmiset eivät näistä ilmoita maahanmuuttoviranomaisille.

Annahan niitä ns. tutkimuksia tähän näytille.

Luit varmaan tuon Espoon tapauksen jossa afrikkalaiselle myönnettiin tt-tukea ilman mitään todisteita. Suomalainen ei tällaista kohtelua saisi.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #85

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/38938

Siitä käy ilmi että kantiksille myönnetään keskimäärin 453 e/kk/henkilö kun mamuille summa on alle 400.

Mikä ihmeen Espoon tapaus?

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #87

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/oikeus-k...

Tuo tapaus. Lieksassakin näitä on ollut.

Kyse ei olekaan tuosta vaan harkinnanvaraisesta tuesta jota mamut saavat enemmän kuin kukaan muu. Kyse ei ole muutamasta kympistä kuussa. Mamujen halpa asuminen meihin muihin verrattuna on suuri tekijä ja se, että vaikka lapsia olisi yhdeksän, niin kaikki näistä eivät ehkä ole edes Suomessa sillä hetkellä.

Me emme erota afrikkalaisia toisistaan passikuvien perusteella. Näin se vain on. Siihen pitäisi olla sormenjälki eikä niitä tutkita sosiaalivirastossa.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #88

Tuossa summassa on myös ns harkinnanvarainen tuki ja siitä huolimatta kantikset saivat enemmän.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #89

Siinä ei voi mitenkään sitä olla koska se on harkinnanvarainen. Ja kuten sanoin: Tuollaiset muutamat kympit eivät ole se juttu vaan halvat asunnot, myönnetyt tuet myös sellaisille jotka eivät ole maassa, tukien myöntäminen useassa maassa, tukien myöntäminen samalle henkilölle eri nimellä jne.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #90

Lue tuo tutkimus. Ei ole olemassa mitään erillistä harkinnanvaraista tukea vaan on olemassa täydentävää toimeentulotukea. Siinä summassa on mukana sekä perustoimeentulotuki että tuo täydentävä osuus. Asunnot maksavat ihan saman verran kantiksille ja mamuille. Kuten tuo Ronkainen totuus mitään faktatietoja siitä että mamuille myönnettäisi enemmän tukea vaan kyse ihan vaalipropagandasta.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #91

Asunnot maksavat, mutta mamut saavat kaupungin halvat vuokra-asunnot ja kohta niissä ei suomalainen viitsi asuakaan. Vaalit pidettiin ihan äsken. Asioita voi nostaa esiin ihan aiheesta, ei missään propagandamielessä. Meillä ei ole varaa nykyisenlaiseen maahanmuuttoon. Se on fakta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #90

Ihmiset eivät ymmärrä, että virkailijatkin ovat vain ihmisiä. Tukien saaminen riippuu ihan täysin siitä tyypistä, joka on tiskin takana. Epäilemättä aikaisempi elämäntilanne ja kenties myös etninen tausta voi vaikuttaa tähän.

Käsittääkseni maahanmuuttajia varten on valtion työntekijät, jotka neuvovat heille miten se hakemus tehdään. Ja mitä voi hakea. Tämän lisäksi on useita eri järjestöjä, jotka keskittyvät auttamaan maahanmuuttajia, että he saisivat tasaisemman alun Suomessa. Hyvä vai huono asia, se on mielipidekysymys, mutta kyllä he jotain apua epäilemättä tarvitsevat alkumetreilleen. Suomessa vuosikausia asuneet ovatkin sitten jo toinen tarina.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Entä jos mamu käykin töissä ja ostaa vaatteensa palkkarahoillaan? Tästä kirjoituksesta saa sen kuvan, että kaikki maahanmuuttajat elävät toimeentulotuella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on hyvin mahdollista. En minä tätä keskustelua aloittanut, vaan Suomen Kuvalehti ja kansanedustaja Ronkainen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Keskimäärin n. 50% todennäköisyys. Eri etnisten ryhmien kohdalla vaihtelee toki reippaasti se.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Suurin osa maahanmuuttajista kyllä maksaa ihan itse omilla ansaitsemillaan rahoilla vaatteensa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #53

Lähinnä vaan googlasin maahanmuuttajien työllisyysastetta ja 50% tuntumassa se näyttäisi olevan - ehkä vähän päälle - keskimäärin. Mutta että sitten ryhmittäin tarkastellessa siellä on hyvin työllistyviä ja heikommin työllistyviä.

Siihen siis perustin arvioni siitä, että miten ne vaatteet on maksettu.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #53

Ansaitseminen on sitä, että saa ansiotuloja tekemästään ansiotyöstä. Mielellään vieläpä vientiä edistävästä työstä, josta sekä työpanos että siitä maksetut verot hyödyttävät kansantaloutta suoraan. Voidaan aika selvin numeroin yleistää, että tiettyjä maahanmuuttajaryhmiä tämä ei koske. Nimimerkillä vittuuntunut veronmaksaja.

Luulisi, että on edes joku hemmetin katto näiden palkkatulojen veroilla, nimittäin se kyllä vituttaa vielä köyhyyttä enemmän, että maksaa liksastaan veroja ja veroluonteisia maksuja yli mediaanibruttopalkan. En edes uskalla ajatella, millaista verohelvettiä se on aidosti varakkailla.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

En tiennyt romaneiden ottaneen perinteisiä asuja päivittäiseen käyttöön vasta 70-luvulla.

Siitä olen kuitenkin kuullut, että romaninaisen on aina käytettävä julkisilla paikoilla romanihametta, jos hän valitsee pukeutua perinteisesti. Nainen voi päättää ettei käytä perinteistä hametta, mutta kun valinta on kerran tehty sitä on käytettävä julkisilla paikoilla. Näin minulle ala-asteella opetettiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämä kansallisasu muuten ei ole missään muualla päivittäisessä käytössä kuin Suomessa. Ehkäpä pohjoismaissa nykyään, mutta muualla Euroopassa ei ainakaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suomalainen perinne. Sinäänsä ihan jees.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Voisiko syynä olla Suomen paremmat olot? Voi olla että esim. Romaniassa sitä ei voi käyttää päivittäin, koska käytännön syyt?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Keväällä tivolissa näin keski-ikäisen romaninaisen, joka kuvasi muksujaan iphone 6 plussalla, joka oli vielä silloin tietääkseni aika tuore tapaus markkinoilla. Vähän aloin ihmetellä, miten ja miksi naisella on tuhannen euron älypuhelin. On toki mahdollista, että hän on sellaisen omilla rahoillaan ostanut, mutta vähän haiskahti.

Voiko sossu maksaa tuhannen euron luurin jos kehtaa pyytää?

Edit. iphone6+ saa nykyisin 700e hintaan.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Sossu ei myönnä tukea kännyn hankintaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan sentään hyvinkin varakkaita romaneja.
Ei sossu kustanna ravihevosiakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #73

En ole yrittänyt hankkia ravihevosta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #74

Mistä sitten noinkin varma tieto ?

Vaatinee joka tapauksessa tarveharkinnan varaisen ratkaisun ja silloin etninen tausta saattaa olla hyvinkin merkittävä päätökseen vaikuttava tekijä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Minä ostin justiinsa kahdet reisitaskuhousut Varustelekasta alle 40 eurolla. Toiset oli Itävallan Bundesheerin ylijäämää ja toiset brittiläistä viranomaistavaraa. Ovat paljon komeampia, kestävämpiä ja laadukkaampia kuin mitkään höpöhöpö merkkifarkut. Tällä hetkellä jalassani on Saksan Bundeswehrin ylijäämähousut, jotka ovat kestäneet kovaa käyttöä likemmäs 10 vuotta, eikä loppua näy. Ongelma on, että minulla on jo ennestään tuota armeijaylijäämää sen verran, että kohta täytyy hommata lisää vaatekaappeja. Koreilua kai sekin, mutta kun kerran halvalla saa.

anita frisk

Bodil Rosengren, kerrot ettei sossu maksa kännyköitä. Esim. Helsingissä tietyn kansallisuusryhmän työllistymisaste on 13 %, ja lähes jokaisella tuon ryhmän nuorella miespuolisella edustajalla on kännykkä ja aina korvalla. Puhelut eivät myöskään ole ilmaisia, varsinkaan kaukaiseen ei-EU-kotimaahan. Mistä ne rahat, jos ei työtä ole?

Mitä tulee tuohon pukeutumiseen, niin halpaa ja rumaa on todellakin tuon kansanedustajan garderoobi. Toisin erittäin merkkitietoiset syyrialaiset "pakolaiset", joita katselin pari viikkoa Kosilla. Agendamedia kertoo, että tulevat kauhuja ja kidutuksia pakoon Turkista pienillä vuotavilla paateilla, tosiasiassa ihan samoilla vuorolaivoilla sen 4 kilometrin pätkän kuin basaarituristitkin palasivat. Ei naisia, ei vanhuksia, ei lapsia näiden kahden viikon aikana näkynyt, ensimmäistäkään, vain muodikkaasti pukeutuneita kukonpoikia älypuhelin korvalla, rannalla riesattiin blondeja ja hotelleissa hilluttiin yöt läpi. Kreikkalaiset olivat täysin kyllästyneitä ja useimmat kieltäytyivät ottamasta syyrialaisia hotelleihinsa koska länsimaaalaisten turistikato ei talouttaan parantanut. Media voisi joskus käydä vilkaisemassa sitä ihan oikeaa elämää eikä levittää virallista mantraa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mitä jos nuo eteläiset eivät juo alkoholia? Silloin voi olla enemmän rahaa ja varaa ostaa kännyköitä ja bailata yökerhoissa. Saattaa olla myös syy siihen, että kreikkalaiset ovat vihaisia. Hotellit voi olla täynnä syyrialaisia, mutta rahaa ei mene alkoholiin.

Toisaalta, maahanmuuttajanuoretkin ovat voineet alkaa omaksua kantaväestön tapoja suomessakin. Oliko noilla Hesassa pyörijöillä kaljapullot käsissä kännyköiden lisäksi?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Aika huikeaa jos olet käynyt läpi jonkun kansallisuusryhmän kaikkia miespuolisia jäseniä ja tarkistanut että heillä on kännykkä. Jos olet työtön saat työmarkkinatukea ja mahdollisesti asumistukea/toimeentulotukea. Toisaalta jos näet jonkun ihmisen kadulla et voi tietää että onko hän työllinen vai ei. En tiedä mihin kansallisuusryhmään viittaat. Esimerkiksi irakilaisten, myanmarilaisten ja kongolaisten työllisyys on heikko mutta heidänkin työllisyysaste on yli 20%.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Useat maahanmuuttajaryhmät tekevät niin, että "eroavat" ja miehelle annetaan uusi asunto. Todellisuudessa tämä on vuokrattu pimeästi ja mies asuu vaimonsa kanssa kuten ennenkin. Somaleista on ns. yksinhuoltajia 50% vaikka siinä kulttuurissa ei edes erota. Oman tulkintansa mukaan he ovat edelleen naimisissa vaikka Suomen valtio katsoisi nämä eronneeksi.

Monet afrikkalaiset ja Lähi-Idästä tulevat eivät työllisty mihinkään. Miten voisivatkaan ilman perustaitojakin. Toisekseen näille suunnattu työllistämistuki on poissa suomalalaisilta vajaakuntoisilta ja nuorilta.

Helsinki antaa kaikki halvat asunnot mamuille, nuoret eivät pääse elämän alkuun. Ruotsissa ongelma on jo akuutti, siellä vain ne nuoret joiden vanhemmat voivat ostaa asunnon heille pääsevät muuttamaan. Muut asuvat kotinurkissa.

Jorma Lehmonen

Elättejä elävöittämään ostareitamme sinun ja minun verovaroilla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Puhut kuin ne oikeasti olisivat sinun tai minun. Eivät ne ole. Sen myöntäminen on ensimmäinen askel kohti totuutta.

Jos jokin on sinun tai minun, meillä on valtaa siihen. Jos ei ole valtaa, ei ole omistamista.

Toisaalta, mikähän olisi verokertymä, jos verot olisivat vapaaehtoisia?

Itsepetoksella se maa pyörii.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Asian pihvi onkin enemmän siinä, miten Persujen kansanedustaja käyttää asemaansa levittääkseen perättömiä huhuja "mamujen" saamista paremmista sosiaalietuuksista.

http://plommer.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198748-per...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomen Kuvalehden toimittajalta tuo mielipidekirjoitus oli kyllä poskettoman huono. Tietysti jos tarkoitus oli vain herättää keskustelua, niin siinä se on varmasti onnistunut, mutta toimittajalta odottaisin hieman joviaalimpaa kielenkäyttöä. Tässähän tuotiin lähinnä esiin, että kaikki kansanedustaja Ronkaista äänestäneet (mistä vaalipiiristä hän sitten onkaan) ovat perhettään laiminlyöviä resupekkoja, jotka lipittävät muiden kantasuomalaisten tavoin rahansa kurkusta alas.

Maahanmuuttajat taas ovat henkisesti valaistuneita uskon miehiä, jotka eivät syljekään kuppiin päin. Hassua lokerointia, sillä kyllä siellä minusta samalla tavalla lipittelivät Helsingissä niin paikalliset kuin junantuomatkin. Ei se ihon väriä tai kulttuuritaustaa katsonut.

Parempaa argumentointia tässä olisi kyllä toivonut puolin ja toisin. Tuo kissa on levännyt kadunmiesten puheissa pöydän alla jo vuosikausia. Ihan hyvä, että joku nostaa sen pöydälle. Tuleepahan sitten käsiteltyä asia loppuun. Pia Kaumahan sitä jo yritti, jollain lapsellisella lastenvaunujupakalla. Se jäi kuitenkin vähän puolitiehen. Olisi hienoa, jos sosiaalitoimi ottaisi osaa netissä raivoaviin keskusteluun, ja katkaisisi huhuilta siivet.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Se vain taitaa olla sillä tavalla, että näissä huhuissa on perää. Maahanmuuttajat saavat kenties juksattua Kelaa ja sosiaalitoimistoja sellaisilla tavoilla joita emme osaa kuvitellakaan. Ja ihan laillisestikin. Linkistä löytyy juttua tapauksesta viiden vuoden takaa jossa ihan laillisesti kahden lapsen etiopialainen äiti sai tukia 56000 euroa 22 kuukauden aikana. Vastaa kohtalaista palkkaa.

http://jameshirvisaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46...

Meidän systeemimme on tehty niille joilla on lapsia korkeintaan kaksi tai kolme. Jos lapsia alkaa olla yhdeksän (ja ovatko kaikki sillä hetkellä edes Suomessa vaan lähettynä jossain) niin tukia tulee huomattavia summia ja omien lastensa kesken on helppo summaa jakaa. Kaikkea ei ole pakko käyttää.
Tähän vielä edullinen asuminen kaupungilta (mitä suomalainen ei saa eikä kenties haluaisikaan asua mamujen keskellä) niin juhlavista summista puhutaan.

Onko sitä ylipäätäänkään paljon tutkittu kuka kulloinkin sossun puheilla käy ja miten henkilöllisyys varmistetaan? Me suomalaiset emme erota afrikkalaisia toisistaan jos valokuvat passeissa ja henkilökorteissa ovat huonoja ja tuskin siellä aletaan sormenjälkiä syynäämään. Taannoin Turun-lautat olivat tiettyyn aikaan kuusta täynnä somaleja, nämä kun matkustivat Tukholmaan nostamaan sikäläiset tuet eri henkilöllisyydellä.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #65

Tuo ikivanha esimerkki jaksaa pyöriä vuodesta toiseen. Siinä kyseinen nainen sai tosiaan sentilleen mitä kantisnainen olisi saanut. Syy miksi tuossa maksettiin niin paljon toimeentulotukea johtui siitä että perhe majoitettiin kriisiasuntoon joksikin aikaa. Majoitus maksettiin toimeentulotuella. Kyseinen äiti siis ei edes saanut niitä rahoja vaan nämä maksettiin suoraan majoituspalvelun tarjoajalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Riku-Ville Nivanoja heitti ihan aiheellisen kysymyksen Facebookin puolella.

"Miettikääs nyt, perustoimeentulo on Suomessa 485€ kuukaudessa. Sillä tulee hoitaa kuukauden ruoat, vaatteet, käydä parturissa, ostaa pesuaineet, maksaa netti, puhelin ja tilinhoitomaksut. Myös muut juokvat kulut.

Ostetaanko tuolla summalla iPhoneja, taulutelevisioita tai edes autoa?"

Ei osteta, uskon minä. Eikä tuolla summalla myöskään läträtä keskikaljan kanssa aamusta iltaan. Tai voisihan sitä parin päivän ajan, mutta sitten olisi piikki kiinni, ja loppu kuukausi syötäisiin kynsiä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Siis onko täällä kohta 70 viestiä siitä, että miten pitäisi pukeutua, että näyttäisi tarpeeksi köyhältä? Suomalainen on kyllä ainoa eläin jolla kateus ajaa kiimankin ohi. Milloin kadehditaan tuloja, milloin perintöä ja nyt jo vaatteita. Onko meillä oikeasti mitään ongelmia (pl. mielensäpahoittamissyndrooma)?

Marko Parkkola

Tämä blogaus herätti ajattelemaan. Onko kukaan kantis vielä kokeillut saako sossusta harkinnanvaraista vaatteisiin, puhelimiin yms? Ja mielellään vielä täällä Tampereella, sillä eri kuntien sossut toimivat hieman eri tavoin.

Nimittäin vaikuttaa siltä, että ainoa hyöty työssäkäymisestäni on se, että maksan enemmän veroja kuin työtön. Haittapuolia taas löytyy kosolti pääasiassa terveydellisiä. Jos olisin työttömänä sosiaalitoimisto maksaisi mm. lääkkeeni, joihin menee useita satasia vuodessa ja kustannukset sen kuin kasvavat tulevaisuudessa.

Ja kun en käytä alkoholiakaan, pitäisi minulla ilmeisesti olla varsin hyvät edellytykset hyvään elintasoon työttömänäkin.

Tuolla eräässä toisessa blogauksessa pohdittiin asumista. Tämäkin on hassu juttu. Työssäkäyvänä minulla ei ole varaa tarpeeksi suureen asuntoon perheelleni. Työttömänä tätäkään ongelmaa ei olisi, vaan saisin kaupungilta isomman asunnon tästä ihan kivenheiton päästä.

Kuulostaa varsin hyvältä diililtä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Yksi pieni huomio! Puhutaan merkkivaatteista, ja niiden vastakohtana Prisman tai Tarjoustalon (jota itse pidän halpisvaateiden myymälöistä halpa-arvoisimpana)halpatuotannosta, mutta lattutottteita voi ostaa iman, että ne ovat kansainvälisiä tai edes kansallisia brändejä. Ja, satsaan mielelläni itse vähän enmmän yhteen vaatekappaleeseen(ostan toki myös Second Handistäkin), jos se on laadukas ja muuten sopiva, sekä mielellään myös monikäyttöinen. Esimerkkinä yksi ulkoilutakki, joka palvelee talvella lämpimällä vuorilla täydennettynä ja kesällä ilman vuoria.
Alennusmyynnit ovat myös hyvä tapa ostaa laaadukkita vaatteita ilman isoa hintalappua. Meillä ostetaankin mielestäni ihan liikaa huoolaatuisia vaatteita ja edistetään niin vain ylimääräistä jätekertymää.
Ja, kumpi tuleekaan pitkässä juoksussa kalliimmaksi, joka kuukausi ostettu vitosen t-paita, vai kerran parissa vuodessa ostettu 40 paita?
Kaiken lisäksi yksi, kalliimmalla ostettu vaatekappale säilyy pitkään hyvän ja pukevan oloisena, kun taas ne halpisvaatteet, joita joudut ostamaan tuon tuostakin, ovat harvoin pukevia ja istuvia edes uutena.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä toivoisin, että joku yrittäisi hakea sosiaalitoimen kautta rahoitusta joko suomalaiseen tai saamelaiseen kansallisasuun. Ihan mielenkiinnosta vain.

Marko Parkkola

Minua vähän huolestuttaa tuo kansalliasujuttu. Helsingin sosiaalitoimesta on sanottu, että etninen profilointi on ehdottoman kiellettyä. Helsingin sosiaalitoimi kuitenkin todistetusti myöntää rahaa romaniasun hankintaan. Looginen kysymys kuulukin, miten muuten Helsingin sosiaalitoimi voi selvittää kenelle kuuluu hameraha, jos he eivät profiloi asiakkaitaan etnisesti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Erinomainen kysymys, Marko. Ja kuinka todistat etnisyytesi?

Marko Parkkola

Se vasta onkin mielenkiintoinen kysymys. Etnisyyttä ei tietääkseni kirjata henkilön tietoihin. Tietoa käsitellään tilastoissa eri yhteyksissä, mutta ei yksilöiden kohdalla. Mistä Helsingin sossu sitten tietää sen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset