Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Metsähallitus pilkotaan ahneuden edessä

  • kuva: greenpeace.fi
    kuva: greenpeace.fi

Hallitus on ilmoittanut valmiudestaan lähteä pilkkomaan metsähallitusta. Tarkoituksena on yhtiöittää metsähallituksen hallinnoima puukauppa. Vielä edellisen hallituksen aikana oppositiossa istuneet perussuomalaiset ja keskusta vastustivat äänekkäästi kokoomuksen eteenpäin ajamaa yhtiöittämishanketta. Valitettavasti hallitusvastuun myötä heidänkin kelkkansa on näyttänyt kääntyneen.

Perussuomalaiset vastustivat myös valtion metsähallitukselle kesken vuotta asettamaa tulostavoitetta, joka pakotti metsähallituksen myymään yhä suurempia metsätiloja. Jo tuolloin oli tiedossa, että suomalaisten ostovoima ei tule riittämään tilojen lunastamiseen, vaan kokonsa puolesta ne olivat suunnattu enemmän ulkomaalaisille sijoitusyhtiöille.

Todennäköisesti kansantalouden kestävyysvajeen paikkaamiseksi omaisuuden myyntiä tullaan kiihdyttämään myös tulevaisuudessa. Metsähallituksen kiinteistöliiketoimintaa harjoittavan Laantuman johtaja Tuomas Hallenberg antoi viime vuonna antamassaan haastattelussa ymmärtää, että metsähallitus on valmistellut myyntiin suuria, tuhansien hehtaareiden laajuisia metsätiloja, joiden valmisteluja tehdään myös tulevaisuutta varten.

Viime vuonna alkanut yhtiöittämishuuma johti vuoden 2014 alkupuoliskolla metsähallitusta seitsemän vuoden ajan hallinnoineen pääjohtaja Jyrki Kankaan eroon. Kangas erosi liikelaitoksen palveluksesta protestina metsäliiketominnan yhtiöittämistä vastaan. Pitkällä aikavälillä se hajottaa koko liikelaitoksen ja vaikeuttaa kestävän biotalouden edistämistä, totesi Kangas murheellisena.

Kankaan eron myötä keskustelu yhtiöittämisestä sai runsaasti kaivattua huomiota. Tuolloinen maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) päätyi kuitenkin jäädyttämään yhtiöittämishankkeen vuoden 2014 elokuussa. Kansan selvä enemmistö oli yhtiöittämistä vastaan, jonka vuoksi kantti petti ennen loppumetrejä. Olivathan vaalitkin jo horisontissa.

Tiedettävästi jo aikaisemmin on tullut esiin, että metsähallituksen lainsäädännön uudistaminen vastaamaan EU:n vaatimuksia ei välttämättä velvoita puukaupan yhtiöittämistä. Jo viime hallituskaudella tehtiin arvio, jonka mukaan puukaupan kilpailuneutraliteetin voisi toteuttaa myös ilman yhtiöittämistä.

Minun itseni lisäksi, erityisesti vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski on ollut hyvin huolissaan hallituksen tulevista aikeista. Myllykoski on esittänyt hyvin jyrkkiä mielipiteitä eri puolille mediaa.

- Yhtiöittäminen heikentää valtion kontrollia ja vaikuttaa sen myötä myös metsänhoidon kokonaisvaltaista järjestämistä. Kansallisuusomaisuutemme kohdalla on hyvin tärkeää edetä maltilla ja tulkita EU-säädöksiä niin, että säilytämme omaisuutemme mahdollisimman tiukasti omissa käsissämme, hän totesi Helsingin Sanomille muutama vain päivä sitten.

Hallituksen suuri hinku maakaupoille ja yhtiöittämiselle ei tule yllätyksenä. Useat eri sidosryhmät odottavat tulevaa kuin kuuta nousevaa. Johtoportaalle on luvassa palkankorotuksia, bonusoptioita sekä miljoonien eurojen kannustinpalkkioita. Kaikkea sitä, mistä muissa valtion liiketoimissa on nautittu jo vuosikausien ajan. Tulospalkkioista puhumattakaan.

Ja nuo kaikki revitään maaperästä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Jo tuolloin oli tiedossa, että suomalaisten ostovoima ei tule riittämään tilojen lunastamiseen, vaan kokonsa puolesta ne olivat suunnattu enemmän ulkomaalaisille sijoitusyhtiöille."

Tilat kannattaisi pilkkoa alle sadan hehtaarin puuhapalstoiksi, jolloin ne alkaisivat kiinnostaa niin suomalaisia metsäharrastajia, piensijoittajia kuin eräilijöitäkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Samaa mieltä. Tuolloin omistus sentään pysyisi suomalaisten käsissä. Suomessakin on rahastoja, jotka keskittyvät metsien ostoon. Ja yhteismetsiä. Luotan heidän eettisyyteensä enemmän kuin ranskalaisten ja englantilaisten pankkiirien.

Nimenomaan tilojen koot ja sen myötä korkealle kohonneet hinnat pakottivat suomalaiset noiden kauppojen ulkopuolelle. Periaatteessa metsä Suomessa on edelleen halpaa. Jos olisi ylimääräistä taskussa, niin todennäköisesti sijoittaisin itse metsään, sillä maaperää on vain rajoitetusti, eikä siitä tule koskaan kasvamaan.

Jouni Nordman

Jos pikkasen katsoo miten Talvivaaran ympäristö asiat ovat kansainvälisiin sijoittajin vaikuttanut, niin itsestä olisi parempi työpaikkojen takia siirtää valtion metsät suurimmilta osin yksityisen omistukseen.

Yksi erittäin varteen otettava vaihtoehto valtion metsälle voisi olla yhteismetsien aloitus pääomina, jolloin saataisiin pilkoutuneet metsä palat liitettyä näihin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Valtion metsien myyminen ulkomaalaisille on äärimmäisen epäisänmaallista toimintaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin sanottu, Ville. Siinä on turha hokea kotia, uskontoa ja isänmaata, kun takahuoneessa suunnitellaan tuollaista päivät läpeensä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mutta Jyrki Kangas, siinäpä vasta mies jolla on selkärankaa. En voi kuin arvostaa. Kangas toimii nykyään professorina Joensuussa sijaitsevassa Itä-Suomen yliopistossa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Suomella ei ole suuressa mitassa mitään sellaista teknistä osaamista ja etumatkaa, jolla lyödä kampoihin esimerkiksi Kiinalle pidemmän ajan kuluessa ja tuudittautua Nokia-uneen. Meillä ei ole mitään mineraaleja tai metalleja merkittävässä määrin koko kansantalouden kannalta. Ei myöskään öljyä. Meillä on ainoastaan puuta ja vettä.

Suomen kilpailuvaltiksi on noussut uudelleen puu. Uskon sen olevan jälleen merkittävin teollisuuden haara tulevaisuudessa. Vasta tämän laman tultua sen mahdollisuuksia on aloitettu tutkia ja hyödyntää paremmin. Mahdollisuudet näyttävät lupaavilta niin uusien biopolymeerien ja komposiittien kuin polttoaineiden valmistamisen sarallakin.

Nyt ollaan myymässä Suomen tulevaisuuden tukijalkaa ulkomaisten sijoittajien käsiin. Tämä linja toteutuessaan tulee olemaan mahdollisten pohjavesien myynnin ohella historian typerimpiä kansallisomaisuuden myyntejä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Eli ensin kirjoitetaan nimet paperiin, jolla velkaannutetaan suomalaiset veronmaksajat maksamaan suurten EU-maiden pankkien luottotappiot ja sitten myydään kansallisomaisuus (pitkälti samoille tahoille, joiden velkoja maksamme), että saadaan ne kuitattua. Kyllä tässä puhutaan jo ihan selkeästä maanpetoksesta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja hassummaksihan tämä kaiken aikaa menee. Ei Suomi vielä velkasuossa ole, kun vertaa muihin maihin, mutta paljon on tehtävää, että sinne ei jouduttaisikaan. Tällaiset jutut kuitenkin ovat vääriä liikkeitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Meneekö samaan sarjaan kuin Kemira grow how myytiin 200 miljoonalla vaikka kyseessä oli 30 miljardin luonnovarat. Ei ihme että Suomi on suossa ja sitten verrataan Saksaan ja Ruotsiin jotka ovat aina ajatelleet taloudessa omia etujaan.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ehkä PS ajattelee tosi pitkällä tähtäimellä saavuttaakseen tavoitteensa; talous Kreikka-kuralle, niin Suomi potkitaan Eurosta ulos?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

se on lisäksi hiukan tyhmää. mulla o face meemi aiheesta.

kuin se sijoittaja saa rahat? no pankista. mistä pankki. luo tyhjästä. mikä niiden arvo pitkällä aikavälillä on? nolla.

eli valtio lahjoittaa maansa. intiaanit sentään sai lasiheelmiä, nämä meidän kahjot pelkkää tyhjää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä meemi ja vertaskuva, Auvo!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Laitoin vanhan kirjoitukseni taas jakoon.

Sitä minä vain, että ‪#‎perussuomalaiset‬ ja ‪#‎keskusta‬ vastustivat yhtiöittämistä ollessaan oppositiossa. Mitä sen jälkeen tapahtui? Tiedän, että minunkin tuttavissani on kai joitakin "puolueen miehiä". Olisi mukava kuulla teidän mielipiteitänne tästä kuukauden takaisesta kirjoituksesta. Mitä mieltä te olette tästä linjan muutoksesta?

Myös yksityisviestillä tai sähköpostilla voi laittaa ajatuksiaan, niin kuin jotkut jo tekivätkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lopullinen päätös kai tulee syyskuussa, kun lomat loppuvat. Saapa nähdä, mutta eiköhän tuo linjaus pidä, kun sitä valmiuttakin on toitotettu tuossa toukokuussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset