Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Romaneista on riesaksi asti

  • kuva: romanileiri marseillessa
    kuva: romanileiri marseillessa

Paikallislehti Helsingin Uutiset kirjoitti eilen 23. kesäkuuta romanien vallanneen virkistysalueena toimivan grillauspaikan Helsingin Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa. Suosittu Teurastamon grillauspaikka on viime kuukausina muuttunut romanien leiriksi. Moni paikallinen katsoo, että ei sinne uskalla enää edes mennä, sillä kaikille halukkaille suunnatulla grillipisteellä on majaillut läpi päivän useita kymmeniä Bulgarian romaneja. 

Tiedättävästi romanit eivät ole olleet aggressiivisia ulkopuolisia kohtaan, mutta vuorokauden ympäri majaileva iso joukko aiheuttaa myös hygieniaongelmia, hän jatkaa.

Helsingin Uutisissa aluetta pyörittävä Teurastamon Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoi, että ongelma on tiedostettu myös Teurastamolla. Vaikeuksia syntyy siitä, kun romanit ovat alueella pitkiä aikoja ja isolla porukalla. Muut eivät pääse nauttimaan julkisessa käytössä olevasta grillikeitaasta. 

Taulavuoren mukaan jatkossa romanien ei sallita leriytyvän alueelle pitkäksi aikaa. Hän kuitenkin painottaa, että alue on kaikille vapaa eikä sieltä voida syrjiä ketään rodun, uskonnon tai kansalaisuuden perusteella.

- Tosin noin isolla poukalla tulee melko paljon sotkua, Taulavuori myöntää.

Moni on loukkaantunut Teurastamon uudesta linjauksesta. Kirjoituksen kommenttiosiossa eräskin kommentoija kysyy, että eikö kantaväestön grillijuhlat ole samalla tavalla alueen haltuunottoa. Sinne vain sekaan suvaitsemaan, hän kehoittaa. Toinen puolestaan vetoaa siihen, että myös kantaväestön juhlista syntyy sotkua. Katsokaa vaikka vappua tai erilaisia puistofestareita, hän huomauttaa. Jotkut taas ovat syyttäneet Teurastamoa rasismista ja syrjinnästä. Ensin romanit häädettiin Kalasatamasta, sitten Lohjan Alhovuoresta ja nyt heidän ei anneta enää grillaillakaan.

Tässä vaiheessa minunkin on pakko nostaa käteni pystyyn. Teurastamon edustajat eivät ole missään vaiheessa sanoneet, etteivätkö bulgarialaiset saisi enää käyttää Teurastamon virkistysaluetta. Jokainen varmasti kuitenkin ymmärtää, että siinä on vieno ero, kun suomalainen pariskunta innostuu kauniin kesäpäivän kunniaksi grillailemaan esikoisensa kanssa pari makkaraa, kuin että yli neljäkymmentä henkilöä istuskelee grillin nurkalla päivät läpeensä. Kysymys ei missään vaiheessa ole ollut lyhytaikaisen käytön rajaamisesta, vaan pysyvän tukikohdan ja leirin perutamisesta.

Nyt puhutaan kohtuudesta ja ennen kaikkea hyvistä käytöstavoista. En ymmärrä, että miksi Suomessa käytöstapojen odottaminen vierailta rinnastetaan aina rasismiin.

Hilpeyttä on herättänyt myös keskusteluihin noussut kerjäämiskielto, jota on kokeiltu paikoittain ympäri Eurooppaa. Hyvin monet pitävät kerjäämiskieltoa rasistisena eleenä. Minä puistelen vain päätäni, sillä mielestäni se kertoo jotain ajan hengestä, kun kerjäämistäkin pidetään ihmisoikeutena.

Teurastamon kaltaisia tapauksia löytyy ympäri Suomea. Turun Ruissalon grillipaikoilla paloi valtavat roihut, kun matkalaiset olivat vallanneet alueen yksin omaan käyttöönsä. Puita haettiin metsästä, eikä edes kaatamista kainosteltu, vaikka Ruissalo on luonnonsuojelualue ja ainutlaatuinen luontokohde Suomessa. Se käsittää suurimman osan maamme laajimmasta, yhtenäisestä tammimetsäalueesta.

Hyvin useat katsovat, että romanisiirtolaisten taktiikka alunperinkin on tuoda syrjinnän ja köyhyyden seuraukset näkyväksi osaksi heidän kultuuriaan sekä herättää tätä kautta paljon kaivattua keskustelua. Tämän kerrotaan korostuneen varsinkin viime vuosina, kun romanit ovat levinneet kulovalkean tavoin ympäri Eurooppaa. He asettuvat kerjäämään, musisoimaan ja leiriytyvät yhteiseen tilaan joka puolella. Toisaalta itse epäilen tämän olevan vain osa heidän kulttuuriaan.

Tiedettävästi Pohjois-Intiasta alunperin vaeltaneet romanit ovat asustelleet keskuudessamme jo lähes tuhat vuotta, mutta vielä tänäkään päivänä he eivät ole täysin integroituneet "eurooppalaisten standardien" mukaiseen elämään, vaan pitäytyneet irtolaisperinteissään. Valtaosa heistä elää edelleen yhteiskunnan ulkopuolella, samanlaisissa törkyisissä leiriolosuhteissa kuin joskus viime vuosituhannen alkupuolella. Pohdinkin itsekseni, että voidaanko tästä oikeasti eurooppalaisia enää edes syyttää?

Romanien läsnäoloa puolustellaan usein vapaan liikkuvuuden sekä kulttuurin kautta. Romanit tuovat suomalaisten kaupunkien katukuviin paljon kaivattua elämää. Ja onhan se ihan totta. Minullekin syntyy suomalaisesta miljööstä paljon keskieurooppalaisempi kuva, kun veikeät kesäturistimme pistävät parastaan. Silloin balalaikka laulaa ja hanuri soi.

Mutta niin kuin yleensä, mennään tässäkin metsään, kun eri järjestöt vaativat kaupunkeja turvaamaan ilmaisen majoituksen kesäturisteillemme. Pelkästään jo Helsingissä on omasta takaa yli neljätuhatta koditonta. Koko Suomessa kodittomien määrä nousee yli kahdeksaan tuhanteen. Missä heidän majoituksensa makaa?

Vaikka edellisen hallituksen hallitusohjelman yhdeksi tavoitteeksi olikin kirjattu pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen kokonaan vuoteen 2015 mennessä, jäi tämä, kuten kaikki muutkin edellisen hallituksen tavoitteet, toteutumatta. Kodittomat jäivät ilman kotia. Tästä syystä katsonkin, että on hyvin röyhkeää edes lähteä vaatimaan pysyvää, ilmaista majoitusta matkalaisillemme. Ei sellaita ole järjestetty missään muussakaan Eurooppalaisessa sivistysvaltiossa.

 

Mitä teidän mielestänne tulisi tehdä. Mitkä ovat ne keinot, joilla saisimme romanituristit asettumaan aloilleen ja aloittamaan normaalin elämän, jota suomalainen yhteiskunta odottaa jokaiselta kansalaiseltaan. Vai tulisiko meidän edes tehdä mitään, onko tilanne tosiaan paha?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomi poikkeaa siinä mielessä muista Eurooppalaisista maista, että täällä romanien annetaan leirityä kantakaupunkien tuntumaan ja yleisille virkistysalueille, kun taas Keski- ja Etelä-Euroopassa heidän leirinsä on hajoitettu ja heidät on ajettu kaupungin rajojen ulkopuolelle. Toisaalta tuolla suunnalla nämä karavaanitkin ovat vähän suurempia, kun puhutaan yli tuhannen ihmisen leireistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joka tapauksessa tilanne on riistäytymässä käsistä, kun poliisikin joutuu varoittelemaan autoilijoita moottoriteillä vaanivista ulkomaisista huijareista. Ja maasta anastetun omaisuuden kanssa poistumassa olleet romanivarkaat eivät saaneet rikoksen kiistattomasta näytöstä huolimatta edes syytettä, koska asian käsittelyn jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat olleet syyttäjän mukaan selvässä epäsuhteessa asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavissa olevaan seuraamukseen.

Julkisilla paikoilla edes lompakko ei ole enää turvassa niin kuin ennen, vaan sitä joutuu varjelemaan kuin La Ramblalla konsanaan. Pelkästään Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on tehty kolmen viime vuoden aikana lähes 3 500 rikosilmoitusta (2011 - 2014), joissa epäiltynä on ollut Bulgarian tai Romanian kansalainen. Valtaosa rikoksista jää kuitenkin ilmoittamatta. Kaakkoiseurooppalaisten tehtailemat rikokset ovat olleet räjähdysmäisessä kasvussa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Asun ja käyn töissä Helsingissä. Romaneista ei ole ollut minulle koskaan riesaa. Jännä nähdä tuleeko tässä elämässä vielä se hetki, jolloin näin käy.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mukava kuulla, Börje. Ei minullakaan siellä asuessa heistä haittaa ole ollut. Täälläpäinkin on noita mummeleita ja lapsia kadun kulmilla. Tietoni Helsingin tämän hetkisestä tilanteesta perustuu lähinnä netissä julkaistuihin uutisiin. Tietystihän se voi olla, että keltainen lehdistö on taas potkaissut hysteeriset hevosensa täyteen laukkaan, koska kerjääminen ja rättimajoitukset eivät varsinaisesti kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Itse asiassa Helsingissä minua harmitti eniten, että romanit olivat tavanomaisten lakien ulkopuolella. Oli aika surullista katsella esimerkiksi puistofestivaaleilla, kun 4-7-vuotiaat lapset keräilivät siellä yksikseen pulloja vielä puolen yön jälkeenkin. Suomalaisen lapsen poliisi olisi napannut mukaansa, ja huostaanotto olisi odottanut. Ja näin minun mielestäni olisi näissäkin tapauksissa pitänyt toimia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta kun asuin Sörnäisissä, niin silloin tätä romaniaaltoa ei ollut olemassakaan. Sittemmin muutin Pohjois-Haagaan, joka taas ei alueena ole erityisen seksikäs leirin pystyttämiselle, vaikka lääniä kyllä olisi ollut.

Kun kävin Sörnäisten Rantatiellä töissä, niin paikallisen ABC:n pitäjät valittelivat alituiseen kuinka romanit tulivat sinne aamuisin peseytymään 12 hengen ryhmissä. Vessa oli aika ryönäisessä kunnossa aamurituaalien jälkeen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Minullekaan ei romaneista ole koskaan ollut riesaa. Enemmänkin iloa ja hupia.

P.S. Lasten pakollinen oppivelvollisuus on ainoa tie, joka romaneille ei ole sellainen mierontie, jota kulkiessa koko porukka aina lopuksi saapuu lähtöpisteeseen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä en yleensä puutu Helsinkikeskusteluun, enkä välitä tuon taivaallista mitä siellä tapahtuu paitsi niissä kohdissa, kun "Helsinki" toimii synonyymina "Suomelle". Käyn siellä n. kerran vuodessa ja olen aivan pihalla sen menosta.

Viimeksi esimerkiksi päädyin kyselemään sellaiselta maahanmuuttajataustaiselta jätkäporukalta miten asiat toimivat ja mihin pitää mennä. Kohteliaasti neuvoivat kun kysyi.

Mutta joo. Miksi Helsingin tai minkään muunkaan pitäisi näyttää nimenomaan keskieurooppalaiselta kaupungilta? Minusta se, että tietoisesti pyritään luodaan kaupungista jotain teemapuistoja, jossa jokainen voi kuvitella olevansa Saksassa, on jotenkin kummallinen.

Haiskahtaa juuri siltä perinteiseltä alemmuuskompleksiselta perisuomalaiselta kaupunkijunttimentaliteetilta, jossa yritetään olla trendikkäitä ja suurta maailmaa, mutta parodiaksi menee.

Helsinki on väistämättä tuppukylä Euroopan kartalla. Tietyllä tapaa aika harvinainen sellainen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se on. Moni tarkastelee Helsinkiä aina suomalaisten lasien lävitse, ja kuvittelee että nyt ollaan maailman kartalla. Ei olla. Helsinki on ainoa iso kaupunki Suomessa, mutta se ei tarkoita sitä, että se painisi kovinkaan korkealla maailman sarjassa. Ja kenties ihan hyväkin niin.

Helsinki on monta kertaa rankattu yhdeksi maailman parhaista paikoista asua, kuten koko Suomikin. Miksi yrittää kopioida trendejä maailmalta (niitä negatiivisiakin), kun on jo ihan hyvä olla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Muistaakseni Sveitsissä siellä on otettu erilainen lähestymistapa kerjäläisistä. Jos kerjää kaduilla tai turuilla rahaa, niin poliisi tulee hakemaan kerjäläisen ja vie hänet sosiaalitoimistoon, missä siltä kysytään syitä kerjäämiseen ja jos on epäilyjä järjestelmällisestä rikollisuudesta, hänelle laitetaan asiat kuntoon ja lähetetään takaisin lähtömaahan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sveitsissä nyt on ihan oma meininkinsä maahanmuutton ja kaiken suhteen. Se ei ole millään tavalla balanssissa muiden eurooppalaisten valtioiden käytäntöjen kanssa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Niin on, siksi Sveitsillä se homma toimii. Siksi uskon, että ne kerjäläiset miettivät kahteen kertaan ennen kuin lähtevät kerjuukierrokselle.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kun hallitus aloittaa perustulokokeilun, niin romanit voivat hakea perustuloa, eikä heidän tarvitse enää kerjätä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Sari Haapala

"Kun hallitus aloittaa perustulokokeilun, niin romanit voivat hakea perustuloa, eikä heidän tarvitse enää kerjätä."

Eikös tuo ole aika herjaavaa leimata kaikki suomalaiset romanit kerjäläisiksi? Mikäli tarkoitat muiden EU-maiden romanitaustaisia kansalaisia, niin ei kai perustuloa kuitenkaan turisteille ja muille Suomessa käymässä oleville henkilöille ole tarkoitettu, vaan ainoastaan Suomen kansalaisille ja Suomessa vakituisesti asuville henkilöille.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Onko romaneja haastateltu, että mitä he haluavat? Jos heille tarjottaisiin asunto, niin ottaisivatko he sen vastaan? Jos heille annettaisiin vaikka perustuloa, lopettaisivatko he kerjäämästä? Minkälaisia rajoitteita heidän kulttuurinsa luo?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyviä kysymyksiä. Tietysti jos pohtii, että 1000 vuotta integraatiota ei ole riittänyt saamaan yhtä kansanryhmää sosiaalisen verkoston huomaan, vaan johtanut entistä syvempään segregaatioon, niin tuskinpa pari haastattelua tässä enää mitään muuttaisi.

Toinen hyvä kysymys on, että piruako se meille kuuluu, mitä toiselta puolelta Eurooppaa tulevat turistit haluavat. Ei sielläkään päin olla liiemmälti kiinnostuneita siitä, että mitä sinä haluat. Eikös sen EU:n pitänyt jotenkin näin toimiakin, koska meillä kaikilla on yhteiset pelisäännöt.

Hauska kertomus Ruotsin Malmöstä: http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/romanit_valit...

"Kodittomilta romaneilta kiellettiin Ruotsissa nukkuminen kahvilassa - syyttävät terrorismista ja kidutuksesta. Ruotsin Malmössa ei ole nukkumasuojia kodittomille eurooppalaisille maahanmuuttajille, joten kodittomat romanit ovat nukkuneet yökahvilassa. Keskiviikkona ja torstaina romanit oli kuitenkin herätetty kesken unien ja ajettu pois kahvilasta.

Malmön palo- ja pelastuslaitoksen päätöksestä kahvilassa nukkuminen oli kielletty. Kahvilaan oli palkattu vartijoita valvomaan uusien sääntöjen noudattamista."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Itse lähtisin liikkeelle lasten pakollisesta oppivelvollisuudesta. Majailivatpa sitten missäpäin Eurooppaa tahansa. Nuorena se vitsa väännetään, ja joku saattaisi jopa ammattiin asti itsensä lukea. Lasten kautta voitaisiin vaikuttaa myös aikuisiin.

Suomenromanithan ovat onnistuneet säilyttämään kulttuurinsa sekä integroitumaan jollain tavalla paikalliseen yhteiskuntaan. Toisaalta nämä ryhmät ovat erkaantuneet toisistaan niin kauan sitten, että vertauskuvallisestikin tarkastellen liikutaan aika heikoilla jäillä.

Käyttäjän MarkkuPeltola kuva
Markku Peltola

EU:ssa on n. 10 milj romania ja romaniväestö lisääntyy mopeasti.
Joskus jo 14-vuotiaina aletaan odottaa ensimmäistä lasta.
Romanien keskuudessa on yleistä, että lapsia enemmän kuin 2/äiti.
Voitaisiinko Romanian ja Bulgarian romaneja valistaa ehkäisystä ja jakaa heille ehkäisyvälineitä? Ehkäisyvälineet ja valistus voitaisiin rahoittaa esim niillä rahoilla, joilla noin 300 edustajaa vuoden aikana eri puolilta EU:ta kokoustavat miettimässä romaniasioita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aika monet Usariin kirjautuneet nuivaliston kysymyksistä kiinnostuneet asuvat ulkomailla. Onhan se nuiva puhe yhdenlaista esperantoa, samaa joka paikassa. Kätevää kun haluaa kokea että voi osallistua nettikeskusteluihin omalla kielellään ja kuin välimatkaa ei olisikaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olipa vain tuttuun tyyliin hyvin ala-arvoinen kommentti Sini Lappalaiselta. Toisaalta hänen viime aikaisten argumentointien perusteella ei paljoa muuta voisi odottaakaan. Taattua Lappalaista, jonka koko elämä pyörii persujahdin ja fasistien metsästyksen ympärillä.

Katsokaapa nyt vaikka tuon Facebook-seinän kahtakymmentä edellistä päivitystä:

https://www.facebook.com/profile.php?id=1000090226...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä Sinin huomio oli ihan aiheellinen sikäli,että itsekin kerroit saaneesi tiedon Suomen romanitilanteesta netissä.
En muilta osin puutu teidän sanailuunne.
Selvä ongelma kirjoituksessasi on siinä,että pidät romaneja liian yhtenäisenä joukkona,jolla on hyvin yhtenäiset tavat ja joka vain vyöryy paikasta toiseen tuhoamassa ja sotkemassa.
Siinä on sitten vaikea erottaa syitä ja seurauksia. Meneekö ihmisellä esim Unkarissa ihan ok,jos kukaan ei tiedä,että hän on syntynyt romaniksi?
Miten tämän tiedon voisi salata?
Siinä näkyy rasismin perusongelma. Ihminen ei voi yksilönä juuri irtisanoutua- ainakaan kyllin nuorena- synnyityhmästään,jota syrjitään. Ryhmä taas ei voi nousta," integroitua", koska sitä syrjitään.

Paikalleen juurtumiseen perustuneessa maatalous-Suomessa mustalaisia oli vaikea integroida,vaikka tahtoa olisi ollutkin.
Nykyisin kaikkia kehotetaan irtautumaan juuriltaan,joten tarvitaan vain mahdollisuuksia ja vastaanottavaisuutta.
Suomessa tässä on edistytty hyvinkin.
Roskaamiskysymys tai grillin ääressä istuttu aika on aika turha keskustelunaihe ,kun ihmiset tulevat Romanian romanien oloista.On myös melkoinen paradoksi vaatia,että heidän pitäisi EU- oloissa jäädä Romaniaan odottamaan parannusta oloihinsa,joille eivät itse siellä voi tehdä juuri mitään. Silloin heitä pidettäisiin passiivisina.

Kyllä romanit ja romanikulttuuri ovat antaneet maailmalle muutakin kuin kerjäläisiä,rikoksia ja roskia.
Laajempaa ja monipuolisempaa näkökulmaa asiaan tarvitaan,sekä kansalaisilta että hallituksilta.
Nykyilmapiiri vain ei sitä suosi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Oletko Helena sitä mieltä, että meidän tulee suvaita leiriytymistä paikoissa, joissa se ei ole sallittua, ja sukukokouksia ja suihkutteluja ABC ravintoloiden vessoissa, koska kyseessä on kulttuurillisia eroja ja romaneilla menee huonosti kotimaassaan?

Samalla aliarvioit heidän älynsä, sillä jos asiat todellakin olisivat niin, että kylmä pohjolakin kelpaisi sijoituspaikaksi, niin he hankkisivat Suomesta posterestanten, tekisivät osoitteenmuutoksen ja alkaisivat nostelemaan tukia, sillä tämä on sallittua kolmen kuukauden ajan, eikä yliaikaan yleisesti ottaen puututa, koska byrokratia on hidasta, eikä toimintaa valvota. . Laittaisivat lapsensa kouluun.

Hakisivat samalla sosiaalitoimen kautta asuntoa sekä paikkaa sosiaalitoimen ja työvoimatoimiston järjestämille kielikursseille, jonka kautta myös työllistymismahdollisuudet paranisivat. Tätä he eivät kuitenkaan tee, vaan hengailevat mielummin Teurastamon grillikeitaalla.

Tulkkeja ja apua kyllä riittää. Esimerkiksi Vapaa Liikkuvuus -järjestö on ottanut kesämatkalaiset hyvin tiukasti siipensä alle, ja ajavat heidän etujaan eri reittejä pitkin.

Kaipaisin enemmän tällaisia uutisia: http://www.hs.fi/kaupunki/a1405310003868

Nämä ovat niitä hyviä juttuja, joista tulee myös hyvälle mielelle. Olli Toivoselle pitäisi ehdottaa palkintoa. Ioan "Marius" Ciurariusta käy heti selväksi, että hän on oikeasti tullut jäädäkseen, ja paremman elämän toivossa. Mieshän oli ollut Suomessa jo 6 vuotta, että ei hän ollut näitä kesämiehiä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

En sanonut kulttuurieroista muuta,kuin että romanikulttuurissa on muitakin,yleismaailmallisesti arvostettuja puolia kuin nuo mainitsemasi roskaamisilmiöt.
Olen kyllä taipuvainen ajattelemaan,että noiden vahvuuksien varaan voidaan rakentaa paljonkin.
Mitä noihin ehdottamiisi byrokratiaan turvautumisiin tulee,nehän ovat juuri asioita jotka n i m e n o m a a n romaneilta halutaan kieltää.
Koska he ovat " luonnostaan" sellaisia kuin ovat.
Tuntuu nyt vähän siltä,että sinäkin haet tällä kirjoituksellasi vahvistusta juuri tuolle näkemykselle.
Ei tuosta oikein muuta voi päätellä. Kuten ei ehkä siitäkään,keitä tämän kaltaiset näkemykset kovasti kiehtovat : niitä,jotka haluavat uskoa
" etniteettien " peruuttamattomaan eriarvoisuuteen.
Toivottavasti olen väärässä tässä tulkinnassani.

Mitä sotkemiseen ,grillaamiseen ja leiriytymiseen tulee,olen kuullut siitä vain huhuja,en mitään romaniongelmaa itse havainnut. Ja olen päättänyt,etten nykyilmapiirissä ota " kohu- uutisiin" pelkkien lehtitietojen perusteella heti kantaa.
Ilmapiiri on jo liian täynnä noita tuohtuneen ihastuneita populismilla ratsastavien toimittajien riemun kiljahduksia ja heidän ihailijottensa kannustushuutoja. Asiassa kuin asiassa. Ja vielä useammin ilman edes asiaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten jo aikaisemmin kommenttiosioissakin totean, mielestäni EU:n tulisi painostaa Romaniaa ja Bulgariaa laittamaan ihmisoikeusasiansa kuntoon, sillä ei se meidän tehtävä ole täällä Pohjoismaissa heidän virheitään korjailla. Romania ja Bulgaria ovat molemmat unionin nettosaajia, ja rahalla on tapana toimia hyvänä vipuvartena neuvotteluissa. Jos ei edistystä tapahdu, niin hanat kiinni vain. Ensitöikseen tulisi lähteä liikkeelle pakollisesta oppivelvollisuudesta, jota painostettaisiin käyttöön joka puolella Eurooppaa.

Uskon, että lasten kouluvelvollisuus - vaikka väkisin - olisi se avainsana. Ja jos karkaavat rajan taakse toiseen maahan, niin siellä sama rumba käyntiin vain.

Helsingissä asuessani minua suretti aina eniten, että romanit olivat tavanomaisten lakien ulkopuolella. Oli aika surullista katsella esimerkiksi puistofestivaaleilla, kun 4-7-vuotiaat lapset keräilivät siellä humalaisten keskellä yksikseen pulloja vielä puolen yön jälkeenkin. Vanhemmat pylvästelivät varmaan jossain taustalla. Suomalaisen lapsen poliisi olisi napannut ehdoitta mukaansa, ja huostaanotto olisi odottanut. Ja näin minun mielestäni olisi näissäkin tapauksissa pitänyt toimia.

Maksullisiin juhannustapahtumiinkin on yleensä lapsille ilmainen sisäänpääsy. Siellä lapset keräilevät yötä myöhäseen pulloja, kun vanhemmat ovat aitojen ulkopuolella. En minä sellaista suvaitse, vaikka paljon olenkin valmis nielemään.

Roskaamisilmiö on yksi asia, ja yleinen irtolaiselämä, mutta sitten päälle vielä nuo lapsiasiat, joita ei mielestäni voi missään nimessä hyväksyä, vaikka kuinka suvaitsevainen olisikin.

Ja nyt sinä sorrut argumentointivirheeseen, koska yleensä lähes jokainen sinun päivityksesi perustuu 'tiedän yhden tapauksen' tai 'olen kuullut yhdestä tapauksesta' -kaavaan, mutta silti itse epäilet jokaisen muun sanaa eli valitset uskottavaksi lähteiksi vain sellaiset tilanteet, jotka miellyttävät sinun omaa maailmankuvaasi. Tässä tapauksessa keskustelu lienee loppuun käyty.

Minna Eerolainen

Eli niin tai näin, aina väärin päin.

Romanien toimeliaisuus ärsyttää siis sinua, mitä heidän sitten pitäisi tehdä? Jos lapset keräävät kesäyönä pulloja mitä pahaa siinä on, eikö se ole hyvä? Se on tietenkin hieman outoa mutta tuskin he yksin siellä ovat ja heistä on varmaan jopa mukavaa osallistua ja auttaa perhettään sillä pullonkeruulla. Maailmassa on monta elämisen mallia ja luulisi ulkomailla asuneen ihmisen kaikenlaiseen tottuneen. Kaikki ei ole maailmassa ideaalia mutta jos sitä ei pyri osaltaan parantamaan muuten kuin normista "poikkeavia" vähemmistöjä sormella osoittamalla se on ikävää ja tässä kirjoituksessa haiskahtaa paitsi helppo populismi myös, anteeksi vaan rasismi.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Muistan ainakin kolme tapausta, jossa olen joutunut omaisuusrikoksen kohteeksi. Yhdessä tekijät olivat romaneja, omien sanojensa mukaan Moldovasta. Toisessa tekijä oli melko varmasti kantasuomalainen, minkä voi päätellä kirjoista, joita hän lainasi kortillani. Kolmas oli pyörävarkaus, jonka tekijästä minulla ei ole mitään tietoa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minulle on käynyt köpelösti vain kerran, kun Roomassa ollessani hotellihuone putsattiin kaikista tavaroistani. Jostain syystä yksikään lukuisista turvakameroista ei saanut taltioitua mahdollista varasta kuvaan.

Poliisi epäili, että kyseessä olisi ollut sisäpiirikeikka. Jonkun siivoojan on täytynyt avustaa rikollisia. Tähänkin liittyi kyllä myös romaneja, sillä viikkoa myöhemmin näin vanhahkon romanimiehen myymässä kännykkääni kadun varrella. Se oli helppo tunnistaa, koska se oli voimalaitoksen "karaisema" puhelin. En nostanut elämää, vaikka avopuolisoni olikin lähes raivon partaalla, sillä vanha romuhan se vain oli, ja kaikki on vain materiaa. En usko, että mies oli itse sitä varastanut. Huvitti kuitenkin, että poikani käyttämättömät vaipatkin olivat varkaille kelvanneet. Naapurihuoneesta oli viety myös kengät. Elämää vain.

Vakutuusyhtiö korvasi osan menetyksistäni noin kahden ja puolen vuoden jälkeen.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Nää samat romanit rullasivat minut Burgasissa ( Bulgariassa) ja poliisi seisoi viiden metrin päässä selin.

Täytyy vissiin käydä katsomassa, että onko tuttuja kasvoja. Ai niin mutta täällähän minä syyllistyisin rasismiin.

Tämä EU:n vapaa liikkuvuus on eräs suurimmista ongelmista, ei romanien vuoksi vaan kansainvälisen rikollisuuden, joka on ulottanut lonkeronsa kaikkialle Eurooppaan.

Siispä; Mafia hoitaa pakolaisten kuljetuksen, mafia hoitaa elintarvikekaupan, mafia hoitaa pankkibisineksen, mafia hoitaa asunto- ja kiinteistökaupan, mafia hoitaa hoitaa ympäristöbisineksen, mafia hoitaa hoitobisineksen, mafia hoitaa rokotus- ja lääkebisineksen, mafia hoitaa kaikenlaisia laillisia bisineksiä ja siinä ohessa kaikkea mahdollista laitonta liiketoimintaa ... heille sopii hyvin höynäytettäviksi viherpiiperöt, humanistit ja tiedeuskovaiset, uusateistit ja ne jotka uskovat ihmisen rehellisyyteen ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset