Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Lyökö Batman oikeasti?

  • Lyökö Batman oikeasti?

Ensin syitä etsittiin väkivaltapeleistä ja metallimusiikista. Nyt mukaan on heitetty myös sarjakuvat. Miksi lapsi ei saa lyödä, mutta Batman saa, tiedustelee Helsingin Sanomat hieman oudon tuntuisessa artikkelissaan.

Jutun idea sai alkunsa Laura Antolan valmisteilla olevasta väitöskirjasta, joka keskittyy supersankaritarinoiden maailmankuvaan. Antola kertoo olevansa huolissaan sarjakuvien tarjoilemasta kovan oikeistolaisesta, jopa vinksahtaneesta maailmankuvasta, jossa väkivallalle etsitään oikeutusta uusliberalismin kautta. Ilmiö on havaittavissa niin valkokankaalla kuin paperikansien välissäkin, Antola uskoo.

Esimerkkinään mainitsee mm. tuoreen Kostajat -elokuvan Age of Ultronin. Tutkijan mukaan nelivuotiaalle voi olla hyvin vaikea selittää, miksi Kostajien yltiöpatrioottinen Kapteeni Amerikka saa vetää ihmisiä turpaan, mutta silti päiväkodissa opetetaan jo hyvin varhain ettei toisia ei saisi lyödä, koska se on väärin. Ei edes kostoksi.

Myös Batman on Antolan mukaan varsin kummallinen sankarihahmo: miljardööri ja playboy, joka käy öisin hakkaamassa syrjäytyneitä ja mielenterveyspotilaita. Kyllä se tässä valossa tarkasteltuna kieltämättä hieman vinksahtaneelta kuulostaa, mutta kannattaisi silti yrittää sukeltaa syvemmälle Gothamin alamaailmaan., Supersankaritkin ovat vain ihmisiä. Ja usko pois, kyllä sieltä löytyy paljon syitä ja seurauksia, jotka ovat jääneet huomioimatta. Myös sellaisia, jotka kestävät eettisen tarkastelun.

Jos totta puhutaan, niin enemmän minä olisin huolissani siitä, että nelivuotiaan annetaan katsella elokuvia, joiden suositusikäraja on 12 vuotta. Elokuvateattereihin taapero tuskin on päässyt, joten kyseessä on laiton kopio, jonka vanhemmat ovat ladanneet lapselleen. Toistaiseksi elokuvaa ei olevielä julkaistu jälleenmyyntiin. 

Tietysti väitöskirjan voi nähdä myös aiheellisena kritiikkinä vallitsevaa massa- ja populaarikulttuuria kohtaan,, mutta henkilökohtaisesti minä kyllä loukkaannuin hieman hänen kommenteistaan. Ihan normaaleja ja terveitä vasemmistolaisihmisiä meistä sarjakuvatoukistakin on kasvanut. Ilman rikosrekisteriä on talsittu jo yli kolmekymmentä vuotta, vaikka Batman löikin. Lobosta puhumattakaan.

Itse asiassa uskon, että tilastollisesti sarjakuvia lukeneet lapset ovat aikuisiällä keskivertosuomalaista vähemmän väkivaltaisia. Sarjakuvat ovat aina vetäneet puoleensa niitä hieman epävarmoja ja hiljaisia poikia, jotka toivovat että joku päivä oikeus voittaisi. Paljon enemmän minullakin oli  yhteistä hajamielisen ja hintelän Peter Parkerin, kuin jääkiekkolegenda Teemu Selänteen kanssa.

Antolan haastattelua lukiessani en voi välttyä muistelemasta muutaman vuoden takaista blogikirjoitusta, jossa Vihreän Langan Jarkko Tontti kertoi J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjasarjan olevan yltiörasistinen. Tontin mukaan hän oli tullut toisen lukukerran jälkeen hyvin surulliseksi, koska teos oli kirjallisilta ansioiltaan hyvin vaatimaton ja Keskimaa varsinainen laitaoikeiston unelmien täyttymys. Tieto siitä, että europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvostaa kyseistä kirjasarjaa hyvin korkealle, herätti pahennusta entisestään. Tuhma-Jussi, mietin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Elämme tosi outoja aikoja. Pakko on jotain tutkia, mutta kun alkaa aiheet loppumaan.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kulttuuria tulee tarkastella kriittisesti, mutta miksi kulttuurintutkimus tulisi sisällyttää teoksiin joita se tutkii? Mahtaisivatkohan lopulta tutkijatkaan diggailla "tiedostavia" sarjakuvia, elokuvia ja kirjoja joissa kaikki mahdollinen on otettu huomioon? Ja voiko sellaista teosta olla, jossa ei ole minkäänlaista ideologiaa taustalla, jotenkin siis täysin neutraali ilman että mitään maailmankuvaa yritetään esittää oikeana? Jos tuollaisen teoksen voi muka tehdä, kuka siihen kykenisi? Oma veikkaukseni on, että lähimmäksi saattaisi päästä jokin kehittynyt AI-bottisovellus, joskin senkin "maailmankuva" näkyisi lopputuloksesta tavalla tai toisella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minusta tuntuu, että sarjakuvian alkuperäinenkin tarkoitus on toimia epärealistisena, ja viedä ajatukset todellisuuden ulkopuolelle. Onhan se selvää, että esimerkiksi Kostajien kohdalla moni vanhoista sarjakuvahahmoista on varsinaisia propagandakuvatuksia, mutta ei minun mieleni ainakaan järkkynyt siitä, että välillä vähän tuutattiinkin länsimaista maailmankatsomusta mukaan.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Jos länsimaisissa teksteissä ei saa olla enää länsimaalainen maailmankuva, mistäs niitä sitten kaivettaisiin tutkittavaksi? Olisikohan parempi jos kiinalaisten tekeleissä olisi länsimainen maailmankuva ja vastaavasti länsimaiden teokset tuottaisivat, no sanotaan nyt vaikkapa mongolialaista maailmankuvaa. Olisivatkohan tutkijat tästä nyt sitten tyytyväisiä?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Erityisen hauskaa tuossa Tontin Tolkien-disssauksessa oli se, että Tontti näki Sarumanin Rautapihan jonkinlaisena allegoriana teollisen vallankumouksen ja valistuksen hienona ilmentymänä, kun taas Kontu edusti hänen mielestään jonkinlaista vanhakantaista, taantumuksellista maaseutua. On toki totta, että Tolkien suhtautui teolliseen ja teknologiseen edistykseen kriittisesti ja se näkyy myös Sormusten herra-kirjoista, mutta kyllä siinä parodiahorisontti ylittyy jos pystyy näkemään Sarumanin touhut Rautapihalla edistyksenä. Olipa ihminen tutkija, kirjailija tai minkä sortin akateeminen intellektuelli hyvänsä, minua käy sääliksi jos hän ei kykene lukemaan kaunokirjallisia teoksia tarinasta nauttien, ilman että yrittää aina survoa niitä milloin mihinkin ajankohtaisiin diskursseihin. Jos tuollaisesta taipumuksesta ei pääse millään eroon, ei vika kyllä enää tosiaankaan ole kyseisessä tekstissä itsessään vaan äkkiväärässä tavassa lähestyä sitä. Juuri tätä oli tässä HS:n jutussakin mukana. Mielestäni on yksinomaan hyvä juttu jos supersankaritarinoita tutkitaan, mutta jos se tutkimus tarkoittaa pelkästään "oikeistolaisten arvojen" etsimistä suurennuslasin kanssa, eipä se tuota mitään muuta tietoa kuin sitten tuollaisia artikkelissa tarjoiltuja yksiulotteisia sapluunoita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllähän niitä kaksoismerkityksiä voi löytää vaikka Anttilan katalogista, jos reseptorit ovat oikealla taajuudella ja hakemalla hakee. Olen hyvin paljon samoilla linjoilla sinun kanssasi, että tässä oli vähän tätä klassista väkisin vääntämisen makua. Tuo Tontin näkemys Keskimaasta oli kyllä tullessaan yksi vuoden hulvattomimmista teksteistä ja painii sellaisenaan aivan omassa sarjassa.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Toisaalta Batmaniin tutustuessa voi huomata että siellä on "vakavammin otettavia" Batmaneita joissa se että Batman lyö ei ole samaa kuin että lyöminen on oikein. Batman on ainakin osittain antisankari.

On toki erikoista että Batman käyttää varojaan siihen että varustaa itseään jotta voi hakata köyhiä. Sen sijaan että näillä rahoillaan tekisi jotain muuta. Kuten kehittäisi yhteiskuntarakenteita niin että ei olisi slummeja. Batman harvoin todellakaan puuttuu rakenteisiin ja hyvin usein lähinnä paikkaa jo syntyneitä ongelmia. (Hän hakkaa rikollisia tai kustantaa orpokotia sen sijaan että vaikuttaisi rikollisuutta lisääviin rakenteisiin ja estäisi tätä kautta esimerkiksi orpojen syntymistä.)

Mutta hän onkin Bruce Wayne, ei elävä Jumala, kaikkitietävä ja kaikkihyvä. (Raamatussa on muuten myös melkoisia antisankareita. Aasin leukaluulla lyöviä psykopaatteja esimerkiksi.)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Siinä on jo itsessään jotain vikana jos päädytään mietiskelemään kuinka selittää k12 elokuvia neljävuotiaalle.

Mitä tulee 12 vuotiaisiin niin mikäli he eivät tunnista todellisuuden ja fantasian välistä eroa niin on kyseessä skitsofreenikko tai ainakin hesarin tuleva kolumnisti

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Housuton akuankka antaa kurittomille siskonpojilleen koivunherraa monessa vanhoissa tarinoissa, lisäksi nähdään nujakoita milloin Akun ja Hannun milloin Roopen ja Kroisoksen välillä. Entäpä minkä kuvan rahoja ja taidett (epäonnisesti) ryöstelevä karhukopla antaa lapsille. Entpä nämä uusimmat Disney lyhärit, joissa akun, mikin ja hessun seikkailut ovat täysin älyvapaita...

Tosin eivätpä nuo minusta ole väkivaltaista tehneet

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Voi aina lohduttautua sillä, että jollain Jarkko Tontilla on suunnilleen yhtä paljon natsoja arvostella Tolkienia kuin puhelinpylväällä. Kyseessä on puulaakitason pöytälaatikkorustailija, joka katsoo lukion filosofiantunneille jumiutuneiden poliittisten kantojensa vuoksi asiakseen dissata maailmanhistorian toiseksi luetuinta kirjaa. Sama kuin juuri nokkahuilun ensi kertaa nähnyt näsäviisasteleva nulikka arvostelisi Beethovenin kontrapunkteja. Ei todellakaan jatkoon.

Sama pätee näihin jonninjoutaviin liukuhihnatutkimuksiin, joista ei kukaan edes uutisoisi, elleivät ne resonoisi toimittajien matalaotsaisten maailmankuvien kanssa. Tuonkin jutun kirjoitti Maria Pettersson, joka on kunnostautunut erityisesti kaikenlaisten keskusteluohjelmien kiintiövasemmistolaisena nalkuttajana.

Minua kiinnostaa se, että miten hemmetissä tämmöisten tyyppien marinoita tuputetaan joka halvatun tuutista ulos, ja kuka ihme näiden palkat maksaa? Vai siksikö pitää marista, kun ei mitään sellaista osaa, josta joku palkkaa maksaisi?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Arvosteleminen ja kritiikki vaikuttaakin suomalaisilta onnistuvan helpolla...

Sitä paitsi, vaikka joku olisi ollut täysin väärässä ja tehnyt kardinaalivirheen arvostellessaan pylvään päälle nostettua Tolkien:ia, niin onko mahdollista, että hänellä saattaa silti olla jokin osa kommenteissaan oikeilla jäljillä?
Ehkä voikin olla niin.

Vaikka osa kommenteista on ehkä loukannut käsitystä kokemuksesta, jota Tolkienia lukemalla tai Tolkien:in kirjoista tehdyistä elokuvista katsomalla on saanut.

Onko älyllisesti rehellistäkään yrittää lytätä täysin?
Keskustelun lyttäämiseen keinot vaikuttavat löytyvän Suomessa helpostikin. Kun ne eivät satu omaa maailmankuvaa tukemaan. En ota kantaa siihen, että mikä maailmankuva on oikein ja mikä väärin. Luultavasti omasta näkökulmastaan oikeassa ovat ihan kaikki.

Vaan mitä on todellisuus?
Todellisuudessa maailmassa tapahtuu niin paljon tällä hetkellä, että mielestäni Suomessa ei ehkä olekaan varaa hiljentää keskustelua mistään asiasta näinä aikoina.

Onko myös niin, että jo nyt jokainen määrittelee itse oman todellisuutensa?
Kyllä on. Jokainen meistä näkee maailman oman "linssinsä" läpi. Ihan jokainen.

Onkohan sananvapaus on myös sitä, että malttaa olla lyttäämättä?
Keskustelu saattaakin olla Suomelle hyväksi. Kritiikki on ihan ok. Keskustelu Suomessa on meille kaikille suomalaisille hyväksi.

Miten opimme tekemään tekoja, jotka edesauttavat keskustelua?
Se on opittavissa kyllä.

Voiko kritiikkiä oppia antamaan niin, että keskustelua ei siihen katkaista?
Ehkä voikin.

Saako Batman:ista tai Tolkien:ista kirjoittava tehdä virheitä ollakseen "vakavasti otettava"?
Ehkä saakin.

Teemmekö me kaikki virheitä?
Kyllä teemme.

Minna Eerolainen

Luin tuon Batmanjutun ja se oli mielestäni hyvinkin oivaltava. Hyvä populaarikulttuuri synnyttää monta eri tulkintaa ja sehän on vain hienoa. Maria Pettersson on todella fiksu nainen jota on vaikea minusta niputtaa yksioikoisesti blokkiajattelun kautta. Samassa Hesarissa oli Petterssonin juttu eduskunnan puhemiehestä ja kyllä sekin ajatuksia herätti.Sankariteemaahan ei tuossa perattu mutta mistäs sitä tietää millainen supersankari tuosta Lohelastakin vielä paljastuu, habitushan on korostetun tavallinen.Sitä odotellessa..aikaahan tässä on, valmiissa maailmassa..jne.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Petterssonin artikkelit ovat minusta hieman liian asenteellisia. Kun joku vertailee niitä blogikirjoituksiin tai kolumneihin, on hän oikeassa. Kirjoituksissa heijastuu kerta toisensa jälkeen toimittajan oma maailmankuva, eikä niitä missään nimessä voi kutsua objektiiviseksi tai neutraaliksi tiedottamiseksi. Tietysti kyllä maailmaan tämänkin kaltaista journalismia tarvitaan, sillä ne ovat omiaan herättämään keskustelua.

Olen monta kertaa sanonut, että objektiivinen toimittaja on harhaa, mutta moni kuitenkin yrittää peittää asenteellisuudensa ja jättää sen tekstin ulkopuolelle. Ehkä tuolloin ei saada aikaan aivan yhtä twistaavia artikkeleita, mutta ei sen aina ole väliksikään. Pettersson sopisi mielestäni paremmin NYT -liitteen toimittajaksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minua ei huolestuta supersankarisarjat tai sarjakuvat. Suhtautuminen väkivaltaan on ylipäätään lähinnä hysteeristä. Jos päiväkodissa opetetaan, että kun joku lyö sinua, sinun pitää ottaa turpaan tai ulkoistaa ongelman ratkaisu jollekin äitihahmolle, päiväkoti on irrallaan todellisuudesta ja kasvattaa uhreja ja todennäköisesti lisää turvattomuutta.

Supersankarisarjakuvat ovat mennet todellisempaan suuntaan. Uudempi (Frank Millerin jälkeinen) Batman nimenomaan on antisankari, vanhempiensa murhasta häiriintynyt, hulluuden rajamailla hiipparoiva terroristi, joka tekee jatkuvasti tiliä asian kanssa, luopuen kaikesta normaalista, pitäen yllä vain kulisseja.

Enemmän minua rasittaa esimerkiksi lastenohjelmissa todella surkeat tarinat kuluttajuutta ruokkiva propaganda. Kuluttajuuden, pinnallisuuden ja puoliksi ajatellun hötön ja passiivisaggressiivisen manipuloinnin ja juonimisen tyrkyttäminen pikkulapsille on jotakin, mihin kukaan ei kerkeä puuttumaan kun on kiire olla arvokonservatiivi väkivallan ja seksin suhteen.

On älytöntä, että esimerkiksi Netflixissä en voi päättää mikä on paskaa ja mikä ok. Sieltä lähtisi joka ikinen barbi- ja ponisarja ja muu ryönä saman tien kävelemään.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tuosssa on selvästi Suomalaisen Netflix:iä korvaavan palvelun mentävä aukko.

Kuka käärii hihat ja tarttuu toimeen?

Sellainen palvelu, jota pystyy filtteröimään mieleisekseen tai lapsilleen sopivaksi.

Olisiko sellaiselle palvelulle maailmalla enemmänkin kysyntää?
Se on oikea kysymys.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ominaisuus ei todennäköisesti ole edes vaikea toteutaa. Siellä on jo ikäfiltteröintejä olemassa.

Kyse on ehkä ennemminkin siitä, että siitä ei ole ainakaan etua palveluntarjoajalle. Ja olisihan se kauheaa, jos kuluttaja voisi suodattaa propagandansa. Jää täydellinen maailma tulematta.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #14

Voi siis hyvinkin olla Suomessa tehdyn laadukkaan palvelun paikka.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #15

Olen ollut positiivisesti yllättynyt esimerkiksi Rovion lastensarjatarjonnasta peliensä yhteydessä. Omat lapset tykkää hirveästi esimerkiksi Qumi Qumi-sarjasta. Siinä toki on poliittisia viestejä, mutta se on niistä huolimatta mielikuvituksekas ja nerokas ihmeellisine kielineen.

https://www.youtube.com/watch?v=lYHhm-3cK4c

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Pitääpä laittaa korvan taakse. Olen tässä etsiskellyt pojalleni uutta lastenohjelmaa katsottavaksi, kun valtaosa televisiosta tulevista lastenohjelmista on täyttä kakkaa. Varsinkin nuo Disney Channelin geneeriset tuuttaukset ottavat aivoon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eräs kaverini sanoi hyvin, että Frank Millerin Sin Cityt vaikuttivat hänen mieskuvaan valtavasti teinivuosina. Siis sellaiseen, että millainen on tosi mies tm.

Toisaalta jos miettii Frank Millerin laajaa hahmokirjoa aina Daredevilistä Batmaniin ja siitä Sin Cityyn, niin hänen hahmojaan ja skriptojaan ei missään nimessä voi kutsua yksiulotteisiksi. Kuten tuossa itsekin toteat, niin Batman on aika synkkä hahmo. Vaikka Christopher Nolanin sarjakuvat tekivätkin oikeutta Millerin näkemykselle Batmanista, ovat ne vielä kaukana siitä, mitä se sarjakuvissa oli.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Nyt kun sen laitat noin, luulen, että se on vaikuttanut minuunkin jonkin verran. Isä oli kova sarjakuva- ja skifikirjafani ja sitä kautta tuli niitä tavattua aika paljon.

Netflixin Daredevil-sarjassa muuten haiskahtaa Miller erittäin vahvasti. Erittäin hyvä sarja, pesee sen elokuvan mennen tullen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Christopher Nolanin elokuvat*

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Eikö Tolkienin tuotannon arvioinnissa paina aika paljon tieto hänen hyperkonservatiivisesta katolisuuden ja yhteiskunnan tulkinnastaan?
On vaikea välttää kiusausta - ja onko tarpeenkaan- verrata kirjailijan tiedettyä yhteiskunnallista kantaa siihen,miten hänen mielikuvituksensa jäsentää hänen itse luomaansa todellisuutta.

Mitä Maria Pettersoniin tulee,kyllä hän asiallisuudessa,objektiivisuudessa,tietorikkaudessa ja luettavuudessa päihittää menen tullen esim tämän "tiedotusvälineen " tason.

Väkivaltaan eläytymistä lienee tutkittu tuhottomasti ja edelleen vallitsee kaksi tulkintaa: sen avulla työstetään omia impulsseja ja puretaan niitä vaarattomaksi fantasiaksi . Tai : se opettaa taistelemaan ja puolustautumaan hyväksyttävällä, väkivaltaisella tavalla, jonka julmuuteen vähitellen turtuu.
Kuten ihminen turtuu meluun tai raakaan kielenkäyttöön.
Jälkimmäinen teoria tuntuu nykyään olevan vahvemmin edustettu.

Mitä meidän omakohtaisiin kokemuksiimme tulee,ne ovat vähän kuin entisaikojen selkäsaunojen perustelut : näin hyvä minusta tuli,vaikka selkään tuli jatkuvasti! Eivät siis kovin vakuuttavia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Morrisin mukaan väkivaltaviihteen suurkulutus on merkki tukahdutetuista ihmisistä.

Ymmärrän sen jotenkin niin, että jos ottaa lähtöpisteeksi toisen maailmansodan jälkeisen ajan ja kulkee kohti tätä päivää tarkkaillen vaikka elokuvien väkivaltaa, niin siitä voi varovasti pohtia, että mitä kauempana aito väkivalta on keskiverron ihmisen kokemuspiiristä, sitä enemmän se saa pornomuotoja.

Pikkuhiljaa olemme teknologian kautta tulossa pisteeseen, jossa todellista ja epätodellista on yhä vaikeampi erottaa toisistaan.

Uskon, että teknologinen kehitys on ihmisen taantumusta.

Mielestäni turvallisin tilanne on se, jossa kaikilla on jokin käsitys väkivallasta ja kyky siihen. Kun kyky menetetään, homma järkkyy, sillä väkivallasta tulee kannattavaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miten kyky väkivaltaan estää väkivaltaa?
Tarkoitatko,että jos näkee oikean lyömisensä seuraukset,lopettaa ajoissa?

Eivätkö kaikki tutkimukset tue juuri päinvastaista?
Sekä sodassa että jengiväkivallassa että perheväkivallassa katoavat normaali väkivaltaestot
ja tehoja halutaan koko ajan lisää.

Vai tarkoititko kykyä tajuta,mitä väkivalta oikeasti on?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset