Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Sunnuntailisät pois ja sassiin

  • kuva: johannesjansson/wikipedia
    kuva: johannesjansson/wikipedia

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) sanoo Savon Sanomissa, että sunnuntaityöstä maksettava tuplapalkka on jäänne entisiltä ajoilta, jolloin sunnuntai oli kirkko- ja pyhäpäivä.

- Milloin todetaan, että sunnuntain tuplapalkka on yksinkertaisesti vanhentunut ajatus, hän kysyy.

Häkämies katsoo, että maailma on muuttunut. Ihmiset liikkuvat myös sunnuntaisin, kun kaupat ovat auki. Moni olisi hänen mukaan valmis tekemään töitä myös sunnuntaisin, jos se vain olisi mahdollista. Mutta kuinka moni?

Entinen elinkeinoministeri ja sittemmin yritysten etujen valvontaan hypännyt elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on aikaisemminkin herättänyt pahennusta​ toteamalla, että palkankorotukset tulisi jäädyttää vuosiksi ja suomalaisten tulisi alistua palkka-aleen. Hänen mukaansa palkankorotukset pitäisi pitää nollan tuntumassa ainakin ensi vuosikymmenenen puolelle saakka, jotta Suomen kilpailukyky kohenisi. Tästä huolimatta omistaan Häkämies ei ole ollut  koskaan valmis tinkimään.

Hän ei myöskään ole missään vaiheessa huomioinut sitä, että sovitut palkankorotukset ovat pienempiä kuin hintojen yleinen nousu, mikä syö palkansaajien ostovoimaa entisestään. Suomalaisten ostovoima on jo nyt Euroopan häntäpäätä.

Moni katsoo, että Jyri Häkäniemen puheissa piilee totuuden siemen. Pyhäpäiväkorvaukset eivät kuulu osaksi nykyaikaista yhteiskuntaa, joka elää vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Pohdin myös itse näiden lisien merkitystä, ja tavallaan näen ongelman. Lähestyin aihetta näkökulmasta, jossa viikonloppulisiä maksettaisiin vain silloin, kun viikkotyötunnit ovat jo entuudestaan täynnä - vaihdetaan niin sanotusti vapaa-aikaa rahaan. Tämä on kuitenkin väärä lähestymistapa.

En väitä, etteikö vanhoja normeja olisi toisinaan hyvä kyseenalaistaa. Tarkastella perinteitä uudestaan ja kokeilla kepillä jäätä. Tuolloin tulisi mielestäni kuitenkin pyrkiä ajattelemaan huomattavasti laaja-alaisemmin, eikä rajata näkökulmaa muutaman havaitun epäkohdan perusteella.

Esimerkiksi kaupan aloilla sunnuntailisät muodostavat merkittävän osan koko palkasta. Jos lisät poistettaisiin, niin tämä johtaisi koko palkkarakenteen uudistamiseen, jonka myötä myös tavallinen palkka olisi pakko nostaa kilpailukykyiselle tasolle. Sama pätee siivoojiin, ja moneen muuhunkin matalapalkkaiseen ammattikuntaan. Juuri tästä syystä palvelualojen ammattiliitto PAM on vastustanut hyvin äänekkäästi kauppojen sunnuntaisäätelystä luopumista sekä -lisistä tinkimistä.

Kenties olisi aiheellista pohtia myös sitä, että jos kaupat ja ravintolat tekisivät persnettoa viikonloppulisiä maksaessaan, niin oletan, että tuolloin kaupat pysyisivät viikonloppuisin kiinni. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sen sijaan yhä useampi kauppa hakee lupia pysyäkseen auki vuoden jokaisena päivänä ja kellon aikaa katsomatta. Joten voisimmeko nyt lopettaa nämä tyhjänpäiväiset höpötykset liian kalliista viikonlopputyöstä?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Sunnuntain merkitys lepopäivänä ei ole poistunut mihinkään. Raamatun mukaan on edelleen niin, että seitsemäs päivä luotiin ihmiselle lepopäiväksi. Uskon, että tämän käytännön noudattamiseen liittyy siunaus. Ihmiset eivät ole koneita. Jumalalla on syynsä omiin säädöksiinsä.

Se, että yhä useammat Suomessakin ovat luopuneet uskostaan Raamatun Jumalaan ja Jeesukseen Kristukseen, ei tee tyhjäksi Raamatun sanomaa, sen suosituksia, kehotuksia ja käskyjä.

Esimerkkejä siitä, millaisia yhteiskuntia syntyy ilman Raamatun Jumalaa ja Häneen uskovia kansalaisia, meillä näkyvissä riittää; katsoipa sitten oikealle tai vasemmalle yli valtion rajojen.

Jumala on pitkämielinen ja antaa ihmisten sählätä. Se ei tarkoita sitä, etteikö Hän olisi olemassa ja etteivätkö Hänen suosituksiinsa olisi hyvät perusteet.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uskonnollinen merkitys on kadonnut lähes kokonaan. Vuonna 2007 tehdyissä tutkimuksissa vain ripauksen yli 40 prosenttia suomalaisista uskoi Jumalaan. Tänä päivänä määrä on tuntuvasti alhaisempi. Kristittyinä itseään piti huomattavasti useampi, sillä kristillisyys katsottiin enemmänkin kulttuurilliseksi elementiksi.

Oletan, että työ ei juurikaan häiritse tänä päivänä kenenkään uskonnollisia tuntemuksia. Tietysti voin olla väärässä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ravintola Edison näkyy pitävän ovensa suljettuina maanantaina ja tiistaina, joten mielensäpahoittajia koputteli oven takana ihan tavallisina arkipäivinä, jolloin työn hinta olisi ollut edullisempaa...
:-)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #44

90-luvulla oli vaikea löytää avoinna olevaan ruokapaikkaa viikonloppuaamupäivisin Helsingin keskustasta. Miten lie nykyään, kun hommat voidaan teettää siirtoväellä ruokapalkalla. Jos yrittäjän on valittava teettääkö hommat suomalaisella ja maksaa tuplapalkan, vai kääntyykö itä-Euroopan työvoiman hyödyntäjäksi maksaen -50% taulukkopalkasta, mitä ay-pomot luulevat elävässä elämässä ja markkinataloudessa tapahtuvan.

Häkämies on oikeassa ettei nykyään ole "pyhäpäiviä", mutta keskeinen argumentti lisien poistamisen puolesta on työvoiman hintakilpailutekijä. Ay-pomot, vasemmistohenkisiä kun ovat, haluavat mieluummin ohjata työt siirtolaisille ja muille rajat ylittäville keikkailijoille, ei niinkään työtä haeskeleville omille jäsenilleen.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #51

Ei ihan. Näen tämän keskustelun avaavan tietä yksityistämiselle: jätetään markkinoiden ehdoilla toimiva kauppa pois ja huomaataan, että pyhälisät koskettavat pääasiassa valtion ja kuntien työntekijöitä. Kun kielletään lisät hoitajilta, lääkäreiltä, poliiseilta, palomiehiltä, vanginvartijoilta, säteilyturvakeskuksen työntekijöiltä ja sotilailta niin yksityisiä toimijoita se ei tietenkään koske, jolloin ainoa tapa hoitaa edellämainitut hommat on myydä ne markkinoille.

Helppo tapa yksityistää kaikki sellainen mitä ei missään nimessä saisi alistaa markkinavoimien armoille.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Se seitsemäs päivä on lauantai eikä sunnuntai - ainakin jos mennään Raamatun eikä bussiaikataulujen mukaan.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Ruoka-ja kahvitauoista Jumala ei kuitenkaan tainnut mainita mitään, eikä työpäivän pituudesta, eikä yliyökorvauksista. Otetaankin raamattu työehtosoppariksi, niin jo lähtee lama. Ainakin kaksi kolmasosaa hallituspuolueista varmasti kannattaisi.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Se on siinä ja siinä, ottaako Raamattu kantaa myös ylityökorvauksiin.

Suomessa korjuuaika on valitettavan lyhyt, vain kaksi viikkoa. Koneet auttavat paljon, mutta ennen koneita väki kulki talosta taloon yötä päivää talkoissa, jotta sato saatiin talteen. Taisi siinä muutama ylityötunti tulla.

Ja mitä sanoo Raamattu: "Katso, työmiesten palkka, jonka te vainioittenne niittäjiltä olette pidättäneet, huutaa, ja leikkuumiesten valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin." (Jaakobin kirje 5:4)

"Ja minä lähestyn teitä pitääkseni tuomion... ...niitä vastaan, jotka sortavat palkkalaista palkanmaksussa..." (Malakia 3:5)

"Älä tee vääryyttä kurjalle ja köyhälle palkkalaiselle, olipa hän veljiäsi tai muukalaisia, joita asuu maassasi, sinun porttiesi sisäpuolella." (5.Moos.24:5)

Venyminen on venymistä tänäkin päivänä. Työtä sairaaloissa ei voi keskeyttää sunnuntaiksi, ja navetathan täällä jo käsiteltiin. Mutta sitten on aloja, joiden ei ole pakko pelittää sunnuntaisin. Aloja, joille ei ole pakko mennä töihin sunnuntaisin.

Jos joku muistaa leffan Chariots of Fire (loistava soundtrack myös!), niin sehän oli tositarina juoksijasta, joka ei suostunut kilpailemaan sunnuntaina. Eikä hänen tarvinnut kilpailla sunnuntaina.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tulivaunut

http://en.wikipedia.org/wiki/Chariots_of_Fire

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Helsingin Sanomat: SAK:n Lyly Häkämiehen palkka­vaatimuksesta: "Nyt on käsi syvällä työntekijän taskussa"

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ihmettelee Häkämiehen puheita ja yleisemminkin työnantajaleirin intoa esittää jatkuvasti uusia heikennyksiä työntekijöiden etuihin.

”Nyt on jo esitetty viiden prosentin palkanalennuksia, nollatason palkankorotuksia kuudeksi vuodeksi ja työajan pidennystä. Mitähän seuraavaksi?” Lyly ihmettelee.

”Nyt on käsi syvällä työntekijän taskussa”, hän lisää.

Lylyn mukaan työnantajaleirin olisi syytä nyt pitää pää kylmänä uusien ehdotusten kanssa. ”Kyllä työmarkkinat saadaan sekaisin vähemmälläkin.”

Lyly muistuttaa, että sunnuntaityölisät ovat yksi osa kokonaispalkkaa ja tärkeitä varsinkin vuorotyötä tekeville.

”Lisäksi sillä ohjataan vapaita viikonloppuihin, jotta perheillä olisi yhteistä aikaa. Olen huomannut, että työnantajatkin pitävät mielellään vapaata sunnuntaisin.”

http://www.hs.fi/politiikka/a1305960120623?jako=04...

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Saas nähdä voiko niin kylmää ilmaa tullakaan, että hallitusmiehet pitäisivät käsiään omissa taskuissaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Suo anteeksi, en lukenut juttuasi kokonaan, aivan laiskuuttani.

Voi olla , että tämä on Sinulle ihan triviaali-juttu, mutta tietänet että sunnutaityöstä pitää tietyissä tilanteissa maksaa - ei tupla- vaan nelinkertainen palkka.

1. Viikkotunnit täysi ja lauantai tehty töitä => 200%
2. Viikkolepokorvaus => 100 %.

Siis yhteensä 300 % eli nelinkertainen palkka eli jos normaalituntiansio on 15 €/h , sunnuntaityöstä maksettava 60€/h , jos yllä olevat ehdot täyttyy.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Seppo, tiedän hyvin. Jos viikkotyötunnit ovat täynnä ja töitä on tehty myös lauantaina ja sunnuntaina, niin tuolloin tulee maksaa lepopäivänkorvaus maanantailta mikäli työntekijä tulee maanantaina töihin eli 300% palkka.

Työntekijällä on myös oikeus pitää maanantai vapaana.

Tämä luonnollisestikin on työnantajan valinta. Tuollaisessa tilanteessa (jos näitä tulee usein) kannattaa harkita, että pitäisikö palkata lisää työntekijöitä.

Ja jos todella on akuutti tarve, niin silloin siitä sietää vähän maksaakin.

Tällaiset ehdot täyttyvät kuitenkin hyvin harvassa ammatissa, ja Jyri Häkämies hyökkäsi ennen kaikkea kaupanaloja vastaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyseessä on erikoistapaus ja poikkeustilanne, jota on aivan turha käyttää esimerkkinä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #6

Eräs nuori trumpetinsoiton opiskelija elättääkin itsensä Burger Kingin hommilla lähinnä viikonlopun yötunteina. :D
Silloin jää aikaa treenata ja opiskella arkisin...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #6

Päin vastoin, se on oikeastaan aivan loistava esimerkki Suomen nykyisestä työllisyystilanteesta ja yrityselämän "logiikasta": Maksetaan mieluummin 400 % palkkaa kuin palkataan lisää työvoimaa tekemään sama halvemmalla. Sitten maksetaan kiroillen työttömyyskorvauksia ja valitetaan "ylisuurista" veroista.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Martti , tuo oli ´normikuvio´ asennusalalla veilä 2000-luvun alkuun asti ; itse aluksi siitä ´nauttien´ orjana ja sitten iloisesti niitä maksaessani ´riistäjä´.

Niin nauttijana kuin maksajana oli usein mielessäni ihmetys : miten meillä on tähän varaa , samaa ihmettelivät jo silloin esimerkiksi englantilaiset kolleegamme.

Nyt näyttää siltä , että meillä ei olekaan niihin varaa....

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se oli käytössä vielä 2010, kun itse lähdin asennusalalta, mutta jo tuolloin ilmassa oli muutoksen tuulet. Mitä olen itse käsittänyt, niin tänä päivänä:

a.) Teetetään vähemmän viikonlopputöitä (entinen kollegani sanoi, että oli ensimmäistä kertaa tälle vuodelle viikonlopputöissä viime viikonloppuna).

b.) Lisiä ei makseta enää tällä mentaliteetilla kuin kunnallisissa töissä. Sieltäkin se on poistumassa kuukausipalkkausjärjestelmän myötä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Päivä se on sunnuntaikin muiden joukossa. Ei esimerkiksi eri teollisuustuotannon tai maatalouden realiteetit tunne ihmisen hömelöitä aikakäsitteitä. Hommien pitää pyöriä aivan muiden sääntöjen mukaan.

Mikään ei myöskään edellytä, että kaikki ihmiset noudattaisivat samaa viikkojärjestystä. Yhden "työviikko", siirretään se nyt lainausmerkkeihin ensin, voi olla perinteinen ma-pe töitä, la-su vapaa, toisen vaikka ke-su töitä, ma-ti vapaa. Kolmannen töitä ti, ke, pe, la ja su, vapaalla ma ja to. Neljäs voi tehdä töitä vaikka 4 päivää "viikossa" joista yhden päivän 16 tuntia. Jne, mitä moninaisimpia järjestelyjä kuten kellekin sopii ja miten töitä on. Todellisuudessa.

Uskonnon voisi heittää tosissaan hevon hiiteen. Se perusteluna näihin juttuihin on vielä pidempään homehtunutta kuin vain ajastaan jäänyt työviikon käsite.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen samaa mieltä, ja siihenhän koko ajatus vuorotyöskentelystä perustuu. En minä oikeutta sunnuntaivapauteen tässä ole puolustelemassa, mutta mielestäni hyvä peruste noiden lisien olemassaololle on palkkarakenne.

Kuten jo totesin, useiden alojen työntekijät ovat täysin riippuvaisia noista viikonloppu-, yö- ja iltalisistä. Niiden vieminen tarkoittaisi joko tuntuvia palkankorotuksia tai vaihtoehtoisesti sitä, että saamme sosiaalitoimen luukulle ison nipun työssäkäyviä ihmisiä, jotta yrittäjät pärjäisivät taas hieman paremmin.

Ja kuten tekstissänikin tuon esiin, ei tuo kaupanalalla ainakaan varsinaisesti näytä tuntuvan, sillä aika hyvin KESKO ja S-mafia edelleen porskuttavat, kun rahaa virtaa ovista ja ikkunoista.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Jep. Työstä työn arvon mukainen korvaus eikä mitään naamiointeja lisiin ja boonuksiin, jotka sitten vääristävät sitä nimellistä normityön korvausta. Sellainen venkoilu kaikissa muissakin asioissa, palkkatuissa, työllistämistyössä, ym. sotkee kirjanpidon niin, ettei kukaan ole kohta enää kärryillä mistään mikä on mitäkin, muuten kuin erittäin tarkalla paneutumisella.

Atte Peltomäki Vastaus kommenttiin #11

"Työn arvo" on hyvin suhteellinen käsite. Kokoomuslaisessa kapitalismissa työn arvohan määräytyy jotakuinkin sen mukaan, kuka sen halvimmalla suostuu tekemään.

Tämä sinänsä looginen lähtökohta on erittäin vaarallinen, sillä koulutusta, sosiaalietuuksia ja tukia leikkaamalla voidaan ajaa ihmiset tilanteeseen, jossa heidän on pakko suostua tekemään vuorotyötä nälkäpalkalla viikonpäivään ja kellonaikaan katsomatta.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo Vastaus kommenttiin #17

Aivan oikein ja oikein. Paitsi että noista mainitsemistasi koulutuksesta ei tule tinkiä. Myös sosiaalietuus, jos sitä opitaan ajattelemaan kurjuuden estävänä sosiaaliturvana, eikä etuutena - paljastava sanavalinta - voi olla perusteltu.

Pitää oikeasti herätä tajuamaan mitä se tuo etuusajattelu teettää ja mikä sen on luonut.

""Työn arvo" on hyvin suhteellinen käsite."

"...viikonpäivään ja kellonaikaan katsomatta."

Josta syystä juurikin vapaa markkinatalous, jossa subjektiiviset, suhteelliset arvotukset muodostuvat kohdalleen asianomaistenvälisissä kanssakäymisissä, kuissakin kulloinkin vallitsevissa paikallisissa uniikeissa olosuhteissa. Viikonpäivään ja kellonaikaan katsomatta, kuten sanottua.

Atte Peltomäki Vastaus kommenttiin #20

Tämän pohjalta siis maataloustuet pitäisi hetimiten lakkauttaa, sillä se on radikaalisti suurin yksittäinen kuluerä suhteessa etuudesta hyötyjiin.

Minkähän ja kumman takia Häkämies ei tätä suoraan ehdottanut?

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo Vastaus kommenttiin #25

Joo, niin pitäisi. Loppuisi leikkiminen ja hömppäheinien viljely, eikä tarvisi enää noudattaa yksi toistaan naurettavampia lahjusehtoja.

Ongelma on että maataloustuet pitäisi lopettaa yhtä aikaa kaikkien muiden eturyhmien lahjusten kanssa ja kansainvälisesti. Ei tule tapahtumaan. Kateus ja omaneduntavoittelu estää.

Toisekseen kuten mainitsin, varsinkin EU:ssa maatalous on keskusjohtoista tukijärjestelmän kautta. Me tuottajat tuotamme mitä halutaan sitä kautta, että eurostoliitto muuntelee oikkujensa mukaan tukien painotuksia. Esimerkiksi seuraavaksi 5 vuotissuunitelmaksi tuli luomun ja hömppäheinien tuotannon lisäämistä niiden tukia roimasti nostamalla. Erityisen huomattavaa oli luomulle myönnetyt poikkeukset tuotantoa vaikeuttaviin toimiin kuten pysyvien nurmien uhkaan.

Lisäksi, osittain myös EU:ssa muualla, mutta varsinkin meillä, maatalous on maaseudun asukkien sosiaaliturvaa ja työllistämistyötä. Sillä on luotu riippuvaisluokka, lähinnä kepun vaalikarjaksi. Eivät ole valmiita luopumaan sellaisesta äänestäjäryhmästä kevyesti.

Atte Peltomäki Vastaus kommenttiin #26

Kai muuten nyt sisäistit mitä kaikkea haluaisit leikattavan, kun sosiaalietuuksia vastaan olet? Listalta löytyy sotilaspäivärahasta lapsilisiin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Verovapaat_sosiaaliet...

Varsinainen toimeentulotuki on hyvin pieni osa sosiaalietuuksia.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Jahas. Karjanhoitajana toki tiedän, että etenkin karjanhoito pelittää 365 päivää vuodessa, vieläpä parikin kertaa päivässä. Mutta niissäkin kuvioissa osa tuottajista pyrkii pyhittämään lepopäivän sillä, että tehdään vain välttämättömin. Kyllähän Jumala tietää, että lehmät on lypsettävä sunnuntaisinkin.

Mitä tulee teollisuuteen, niin työskennellessäni ahtaajana 2002-2003 allekirjoittaneeseen teki suuren vaikutuksen se, että paperitehtaat ajettiin alas jouluksi ja todellakin keskityttiin siihen joulurauhaan ja Kristuksen syntymäjuhlaan. Hiljaa keskenäni ajattelin siellä metsäteollisuuden tuotteiden keskellä, että tehtaat varmasti saavat siunauksen osakseen, kun toimivat näin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vaikka olen itse ateisti, niin mielestäni sinun kantasi on hyvin perusteltu. Ihmiset hakevat pyhäpäiviltä eri asioita, mutta yhtä kaikki, suurin osa ne haluaa vapaana pitää. Yhteiskunta ajelehtii yhä enemmän siihen suuntaan, että vain niillä on oikeus pitää vapaata, joilla siihen on varaa.

Ja että ne ihmiset, joilla tätä varallisuutta on, käyvät yhä pienemmäksi marginaaliksi. Mielestäni työntekijöiden puolelta ei tulisi antaa kaikessa periksi. Tässä on viime viikkoina aivan tarpeeksi pieksetty, eikä tällaista syyllistämistä ja työlisien poistoa tarvitse enää kuunnella. Liian aikaista edes puhua. Ja osoitta hyvin huonoa tilannetajua Jyri Häkämieltä.

Se tässä häiritsee vielä enemmän, kun niitä viljelee mies, joka oli rakentamassa ELY-keskuksia ja Talvivaaroja. Mies, jonka piti olla kansan ja yritysten välinen neuvottelija. Mitä vielä, itselleen työpaikan petasi yritysten edunvalvontapamppuna jo ministerinä ollessaan. Onko tämä jääviä?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #19

Samaan aikaan, kun EU konfiskoi Suomen valtion omaisuutta täyttä häkää, laitetaan Häkämies pelaamaan tätä propagandabiljardia kotimaassa. Tarkoitus on saada pallot pelipöydällä resonoimaan, jotta voidaan kerätä talteen reaktiot, ja täten tutkailla mahdollisuuksia erilaisiin vyörytyksiin. Palkat ovat vain yksi vyörytyksen kohde. Kohteena on muutakin. Esimerkiksi kansallinen kulttuuri ja sunnuntain rooli ja asema siinä.

Mitä ohuemmaksi kansallinen kulttuuri hiutuu, sitä helpompaa on vyöryttää Suomeen jonkun toisen tahon haluama kulttuuri.

Suomi on nuori valtio ja sen kansallinen kulttuuri, niin omaleimainen ja elinvoimainen kuin se onkin, on nuoruutensa vuoksi hauras. Agraariyhteisön hajoaminen teollistumisen myötä fragmentoi kansallista kulttuuriperimää ja kansallisten tradiitioiden vaalimista.

Kun juuret eivät ole pitkät ja syvällä, kaikenlaiset tuulet riepottelevat helpommin.

Sunnuntain pyhittäminen lepopäiväksi on ollut yksi niitä harvoja, edelleen voimissaan olevia käytäntöjä, jotka koskettavat koko kansaa - niin maalla kuin kaupungissa, sekä etelässä että pohjoisessa, lännessä ja idässä.

Sunnuntain mitätöiminen, sen erikoisaseman kyseenalaistaminen, murentaa kansallisen kulttuurin kivijalkaa. Ylikansallinen, kasvoton jumalattomuus ei ole kiinnostunut sellaisista asioista kuin sielu, kohtuus tai suoja. Sunnuntain tarkoitus oli alunperin suojella ihmistä, antaa mahdollisuus lepoon - ilmaista se tosiasia, että ihminen tarvitsee myös lepoa, hiljaisuutta ja pysähtymistä.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä Häkämiehellä tilannetajua on- ainakin kun oma ammu ojassa on..

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/54997-jyri-hakamie...

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Minäkin tiedän, karjanhoitajana ja peltojen viljelijänä, maatalousyrittäjänä, eikä tarvi mitään tekosyitä mihinkään. Niinkin hauska kuin Charles Ingallsin (Michael Landon) lausahdus Pieni Talo Preerialla -ohjelman mainoksessa oli.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #23

Ja mikähän tämä kyseinen lause mahtoi olla? Kiinnostaisi tietää, sillä Charles Ingallshan oli aivan todellinen henkilö, kirjailija Laura Ingalls-Wilderin isä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Laura_Ingalls_Wilder

http://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Ingalls_Wilder

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo Vastaus kommenttiin #33

Älähän nyt. Selkeästi olet sarjaan ja oletettavasti kirjoihinkin perehtynyt. Sinulle ilmiselvästi merkityksellisen aihepiirin tunnetuinta peruskauraa kun on.

Varmaan muistat sen kohtauksen televisiosarjasta, joka myös toistui sarjan lyhyessä mainospätkässä, jossa Laura jostain huutelee muistaakseni hevosella kyntävälle Charlesille, että mitäs se isäntä sapattina raataa, johon Charles vastaa muistaakseni jotakin tyyliin "God doesn't mind. He understands farmers."

Kun kerran aiheesta otit puheeksi. Etkö ole tietoinen että todennäköisesti juuri tuosta ajatuksen opit.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #36

Kalle,

Jumala olisi luonut lehmän, joka tuottaa maitoa vain kuutena päivänä viikossa, jos Hän olisi katsonut synniksi sen, että seitsemäntenäkin päivänä lypsetään. Ei tämän päättelemiseen mitään tv-sarjaa tarvita :-) Mutta toki, sarja ja kirjat ovat tuttuja.

Maatalous itsessään on merkityksellinen asia jokaiselle, joka syö muutakin kuin kalaa, riistaa tai mustikoita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) katsoo, että työmies ja -nainen on sunnuntailisänsä ansainnut. Samalla Lindström penää malttia työmarkkinajärjestöiltä yhteiskuntasopimusneuvotteluiden alla. Lindström arvioi myös, etteivät Häkämiehen avauksen kaltaiset ulostulot ainakaan helpota alkavia yhteiskuntasopimusneuvotteluita.

– Molemmilta puolilta nyt näköjään heitellään ja tulee tällaisia ulostuloja. Se on tietysti osa tätä juttua. Mutta kyllä toivoisin, ettei tässä kauheasti lähdettäisi julkisuudessa, vaan mieluummin naamatusten, näitä asioita käymään läpi."

Uuden Suomen uutisen löydät täältä:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82651-tama-tuplapa...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Häkämies perusteli asiaa kilpailukyvyllä. Miten Suomen kilpailukykyä ulkomailla parantaa, jos ravintolat, kaupat, sairaalatyöntekijät, poliisit, rajavartijat, julkisen liikenteen työntekijät, energian tuotanto jne menettävät sunnuntailisänsä? Käsittääkseni ei mitenkään.

Paperiteollisuus taitaa nykyään olla lähes ainoa vientiteollisuuden haara jonka prosessit pyörivät vuodet ympäri lähes joka päivä. Eikä senkään maassapysymistä varmaan sunnuntailisillä ratkaista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja terästeollisuus, jonka hallinnointi luovutettiin ruotsalaiselle SSAB:lle. Tässäkin oli kyllä hauska tuo, että Rautaruukki, joka oli suurempi konserni ja jonka markkina-arvo oli korkeampi kuin SSAB:n tuli pienemmän nielaisemaksi.

Vaihdossa tarjottavista SSAB:n osakkeista noin 72 prosenttia oli niin kutsuttuja B-sarjan osakkeita, jotka antoivat kukin vain yhden äänen kymmenesosan yhtiökokouksessa, kun taas tavanomaiset A-sarjan osakkeet antavat kukin yhden kokonaisen äänen.

Osakevaihdon jälkeen Rautaruukin entisillä omistajilla oli 42 prosenttia SSAB:n pääomasta, mutta äänivallasta heillä oli yhtiössä vain 25 prosenttia. Näin luovuttiin mahdollisuudesta päättää valtion enemmistöhallinoimasta teollisuudesta. Ja tämä oli jonkun mielestä hyvä diili.

Mutta nyt lähti ajatus harhailemaan..

Olet Tuure aivan oikeassa, niin kuin yleensä olet. Ei tätä maata lisäleikkauksilla nosteta. Häkämies vain nyt on tuollainen. Minun mielestäni hän pelasi kaksilla korteilla jo ministerikautenaan, joten ulostulo ei nyt varsinaisesti yllättänyt.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eräs ystävättäreni tuossa juuri pohti Facebookin puolella, että jos noista lisistä oikeasti luovuttaisiin, niin eipä hän muuten tekisi enää ilta-, yö- ja viikonloppupainotteista työtä 1900 euron kuukausipalkalla.

Niin, aika harva varmasti tekisi.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Niin, ystävättäresi sanoma kun voidaan tulkita ainakin kahdella tavalla. Toivottavasti jokainen asiaan huomiota kiinnittävä nyt huomaa ainakin ne kaksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomessa palkkataso on korkea, mutta niin ovat elinkustannuksetkin. Samaan aikaan valtio tukee yksilöitä sen verran ronskisti, että ei ole järkeä edes käydä töissä liian pienellä palkalla, jos asuu jossakin kalliimmassa kaupungissa kuten esimerkiksi Helsinki, Tampere tai Turku.

Minä olen sitä mieltä, että jos ihminen käy töissä tekemässä rahaa jollekin kolmannelle osapuolelle, niin kyllä hänen pitäisi pystyä tulemaan (ja hänellä on oikeus) tulla toimeen sillä rahalla, mikä palkkana maksetaan. Jos ei tule, eikä palkka turvaa normaalia elintasoa, niin silloin järjestelmä on rikkinäinen ja mätä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/2012/11/665-min...

Ai jaa,EK on suomen päätäntäelin?Niin,kai se joskus 80 luvulla oli vielä joku muu taho,ja ennen eu-kommuunia.EU päättää,ja EK toteuttaa.Apua haettu yhdtsvalloista asti..Just,just.ILmankos nuorisot jne.varakkammaat muuttaa pois.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kannattaisin kokeilua jossa pyhäkorvaus olisi mahdollista ottaa mieluummin ylimääräisenä vapaana joskus myöhemmin pidettäväksi. Nyt maksettavan rahakorvauksen sijaan.

Kuitenkin aika monissa työaikapankkisysteemeissä on vuotuinen yläkatto joka jo nyt tulee aika äkkiä vastaan. Niiden osalta säännöksiä pitäisi purkaa tai muuten ei sinne mitään sunnuntaikorvauksia mahdu.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muistan yhden dokumentin menneiltä vuosilta Ruotsista, jossa esiteltiin erilaisia työaikamahdollisuuksia. Varsinkin autoteollisuus käytti niitä ja vaihtoehtoja oli kymmenkunta: normaali 5pv /vkk , kaksivuoro, kolmevuoro, pelkkä yövuoro 4x 3h 01.00-04.00, ja koristeena kakun päällä la/su 12/12 h ja työviikko oli täysi. Hassua dokumentissa oli haastateltavat, kaikki puhuivat suomea ja tuntuivat olevan varsin tyytyväisiä järjestelyihin. Mieleeni jäi nuori nainen, joka yksihuoltajana sai näin päivähoidon tolalleen. Tämä oli joskus 80-luvulla, joten ei ole ihme, että Ruotsi on taipuisan työmarkkinansa takia siellä missä ovat nyt. Ei tarvitse arvata kuka vastusti moista järjestelyä Suomessa, ei missään tapauksessa Suomessa moolokinkitaiset ay-änkyrät unisonossa. Ei se ruudinsavu ole vieläkään poistunut juoksihaudoista, saa nähdä mitä sitten huhuillaan kun viimeinen valo sammutetaan. Kenen käsi on viimeiksi suomalaisen taskussa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Annatko jonkin suuntiman missä AY-liike estäisi tuollaisia käytäntöjä?

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Hyvät kommentoijat. Oletteko kuulleet ns. Häkämiehen hallintamallista. Tämän mallin mukaisesti idioottien hallitsemat valtion yritykset myytiin a) Kemira Norjaan ja b) Rautaruukki Ruotsiin. Näitä huonompi kauppa on vain Alaskan myynti USA:lle. Mies on arvostettu hölmö. Miksi hänet yleensäkin on valittu johonkin johtavaan asemaan, on suuri kysymysmerkki.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Ei voi ymmärtää, elikkä toope tai mätä täytyy olla. Siinä meni maailman puhtain lannoitefosforivaranto. Louhitun fosforin loppu lähenee eli hinnat voi vain nousta. Harvinaisen tyhmä kauppa.

Laatumetallien valmistajille koitti myös kissanpäivät kun kiinalaiselle haplaroinalle vasta saatiin polkumyyntitullit. Vastakos se joku kyseisen teollisuuden edustaja sanoi, että kaikki rauta menee mikä vain ruukeista saadaan ulos väännettyä. Hyvä jos jäähtyä ehtii.

Aika idiootteja, tosiaan. Olla tässä sitten.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kukapa tietää, että mitä näille päättäjille siitä luvattiin. Jos perus kaduntallaajankin mielestä tämä oli harvinaisen typerä kauppa, niin ei voi kuin pohtia miten ministeriöt siihen kelkkaan lähtivät, vaikka siellä on legioonallinen virkamiehiä ja asiantuntjoita, jotka ovat viisaampia kuin esimerkiksi minä ja muut kuolevaiset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kun Kemiran lannoitetuotannon halvalla myyntiä ihmeteltiin jälkeenpäin niin Jyri Häkämies totesi julkisesti ettei kukaan silloin vaatinut kovempaa hintaa. Törkeä mies jonka antaisin työskennellä vain sunnuntaisin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin, taisi hinnat nousta 30% lähes heti tämän jälkeen. Ja Sokli meni kaupan kylkiäisenä.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187028-sokli...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siinä teille hyvät lukijat ja kommentoijat palkkamalttia. Vanha uutinen, mutta mielstäni tämä tulee ajankohtaiseksi taas.

Jyri Häkämiehen siirto: Palkka nousee 15 100 € / kk

Uusi Suomi: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/54997-jyri-hakamie...

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Häkämies - kuten myös kaikki muutkin köyhiä ja omia kansalaisiaan vihaavat EK-vajakit - on jäänne entisiltä ajoilta. Tuonkin Häkämiehen aivoturahduksen ainoa tosiasiallinen tarkoitus on köyhien köyhdyttäminen ja rikkaiden rikastuttaminen - siihen tuo lisien poistaminen väistämättä johtaisi. Rikkaiden varoihinhan ei saa lainkaan koskea, vaikka suomalaisia sääntöjä vastaan vikuroivien ja pakkomielteisesti veroista ruikuttavien porvarien veronkiertämiseen puuttuminen ratkaisisi ihan todellisia ongelmia. Köyhien kiusaamisella niitä ongelmia luotaisiin vaan lisää.

Kaikille tervejärkisille suomalaisille pitäisi muutenkin olla selvää, että oikeistolaisella talouspolitiikalla ei ratkaista mitään todellista ongelmaa. EK:n kannattamilla älyttömillä "uudistuksilla" ei tehdä muuta kuin vahvistetaan maanpetokselta haisevan talouseliitin valtaa entisestään, siis sen lisäksi että heikennettäisiin lisää pienituloisten ostovoimaa, ihan kuin se nytkin jotain ruhtinaallista olisi. EK:n mielipuolisille sosiopaateille ei pidä antaa tuumaakaan periksi, sillä näiden rahanahneuden ajamien ihmisvihaajien vaatimuksilla ei tosiasiassa ole mitään rahaa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kyllä Häkämies on ihan aidolla asialla palkansaajan etua ajamassa ehdotuksensa kanssa. Lisistä luopuminen olisi solidaarista kaikkia työttömiä suomalaisia kohtaan ja niitä työnantajia kohtaan jotka haluavat palkata suomalaisia sovituilla palkoilla.

Ay-pomot pitävät kynsin hampain kiinni vallan rippeistään, ei niinkään palkkatasosta joka on menemässä joka tapauksessa tavalla tai toisella. Ei löydy liittopomoilta solidaarisuutta. Osaavat kyllä vaatia solidaarisuutta muilta, kuten vaikkapa Häkämieheltä, joka ei tietenkään sellaista uhrausta voi tehdä.

Yksi huutaa, palkka ei voi yhtään pienentyä, ja toinen huutaa, verot eivät saa enää yhtään kasvaa. En näe noissa marinoissa mitään konkreettista eroa, kun euroista siinä molempien kohdalla puhutaan, vaikkakin eri sanoin.

En tiedä, joskus tulee huokailtua että jos nuo tyypit joku veisi muurille ammuttaviksi, ei siinä maailma mitään menettäisi. Päin vastoin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomessa on yksi Euroopan alhaisimmista pääomaveroista. Myös yritystukia jaetaan niin avokätisesti, että useampi vaikutusvaltainen amerikkalaislehti on äänestänyt useampana vuotena Suomen yhdeksi maailman parhaista maista yrittää. Valitettavasti tuet eivät mene oikeaan osoitteeseen, vaan Suomessa on tapana tukea yrityksiä, jotka ovat jo omavaraisia ja menestyneitä - kuten Google.

Pienyrittäjät ja kasvuyritykset jäävät helposti yksin ja tuen ulkopuolelle.

Suomessa myös elintarvikkeilla tehdään valtavasti rahaa. Esimerkiksi S-ryhmä on sijoittanut satoja miljoonia Itä-Eurooppaan. Nämä miljoonat tulevat suomalaisten ihmisten taskuista.

Sitten on tämä kolmas luku: maanviljelijät, kuten Björn Wahlroos ja Jorma Ollila, joka maksaa alle 13 prosentin veroa. Heitä minä potkisin, enkä pienituloisia palkansaajia, joiden ostovoima on muutenkin kehno.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Peruskysymys on tietysti: Ovatko ihmiset talouselämää varten vai talouselämä ihmisiä varten?

Häkämies on vastauksensa antanut: Talouselämä on Häkämiestä varten.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Kyllä silloin myös työnteko sunnuntaisin ja pyhinä tulee olla vapaaehtoista, koska se on lepopäivä. Jos valtionvirastot, kunnat , koulut ja muut vastaavat palvelut on suljettuna, on kohtuuton vaatimus, että joillakin aloilla olisikin paiskittava töitä ja samalla palkalla. Olen yrittäjä ja tehnyt paljon töitä myös pyhinä, mutta en voi ajatella että pitäisin työntekijää samalla palkalla myös sunnuntaisin, öisin ja viikonloppuisin, sekä iltaisin. Jos tähän ollaan menossa, sen tulee koskea kaikkia aloja.

Spiritus Aletus

Jos olet kyllästynyt siihen, että "taas viedään köyhiltä" niin "tykkää" ja "jaa". Muutetaan Suomi. Sensijaan, että poistettaisii sunnutailisät "muistona vanhoista" niin poistetaan lauantaiden väheneminen lomista, jos kerran ei tehdä kuin 5pv. viikkoa.

Haluatko muutosta, et vain tiedä miten. Tule, koe, “tykkää" ja "jaa" Muutetaan Suomi.
https://www.facebook.com/pages/Uusi-Suomi/87375566...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset