Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kuka olet, Anne Berner?

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Vaikka uusi hallitus hakee vasta muotoaan, ovat useat tulevat ministerit onnistuneet nousemaan jo otsikoihin kerta toisensa jälkeen. Selkeästi mielenkiintoisin tapaus on uusi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, 51.

Berner tekee historiaa suomalaisessa politiikassa, sillä nainen on ollut vasta muutaman kuukauden ajan ministerikelpoinen. Viime vuonna Bernerillä ei ollut vielä edes Suomen kansalaisuutta. Niin, luit aivan oikein. Jatka ihmeessä lukemista, niin tiedät miksi.

Bernerin suku on kotoisin Sveitsistä ja perheenjäsentensä kesken hän on käyttänyt koko ikänsä äidinkieltään sveitsinsaksaa. Suomessa koko ikänsä asuneen Bernerin suomen kielen taito on moitteetonta, eikä hän menisi suomalaiselle ulkomaalaisesta, vaikka voissa paistaisi. Bernerin itsensä mukaan hänen 28 vuoden kokemuksensa yrittäjänä, omistajana ja päättäjänä ovat opettaneet hänelle ennen kaikkea  yrittäjyyden mahdollistavan voiman kasvun ja työllisyyden moottorina. Tämän osaamisen hän haluaisi tuoda myös Suomen politiikkaan.

- Mutta kuka Anne Berner sitten on?

Anne Berner syntyi Helsingissä asuvaan varakkaaseen sveitsiläisperheeseen tammikuussa 1964. Hänen uravalintansa oli jo kohtuun kirjoitettu. Berner valmistui kauppatieteiden maisteriksi vuonna 1986, jonka jälkeen hän nousi perheyrityksensä Vallila Interiorin toimitusjohtajaksi isänsä Rudolf Bernerin jälkeen vuonna 1989. Vuonna 2012 Anne Berner luopui toimitusjohtajan tittelistään, siirtyen yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi ja tehden samalla tilaa veljelleen Mathias Bernerille.

Oy Vallila Interior Ab on suomalainen sisutusekstiilien ja -tuotteiden suunnitteluun, tukkumyyntiin sekä projektisisustamiseen erikoistunut perheyritys. Yrityksen tausta on nuhteeton, ja sen pitkästä tarinasta on tullut yksi suomalaisen yrittämisen symboleista.

Anne Bernerin ura ei kuitenkaan ole rajoittunut vain oman yrityksen pyörittämiseen, vaan nainen on pitänyt itseään kiireisenä. Vallila Interiorin lisäksi Berner on kunnostautunut mm. Soprany Oyj:n, valtionyhtiö Veikauksen, konkurssikypsän Consortium Sofin, Maskun Kalustetalon, Kährs Holding AB:n ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hallituksissa. Tämän lisäksi Berner on omistajuutta ja hallitustyöskentelyä kehittävän Boardman Oy:n hallituksen jäsen sekä osaomistaja.

Vuosien 2005 ja 2008 välisenä aikana Berner oli Perheyritysten liiton hallituksen jäsen sekä 2009 – 2012 välisen ajan sen puheenjohtaja. Hän on myös toiminut Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan jäsenenenä sekä sen puheenjohtajana vuosina 2010 – 2013.

Tittelit eivät kuitenkaan lopu tähän, vaan Berner on ollut myös libertarismia ja markkinavapautta korostavan Ajatuspaja Liberan, Koskisen konsernin puunhankintayritys Koskitukki Oy:n sekä sahateollisuusyritys Koskinen Oy:n hallituksissa. Viimeisimpänä mainitun pestin Berner jätti tänä keväänä.

Kun Berneriltä kysyttiin hänen hallituspaikoistaan tuoreen hallituksen yhteisessä tiedotustilaisuudessa perjantaina, hän kertoi käyvänsä läpi taloudelliset sitoumukset ja luopuvansa niistä siltä osin kuin toimi edellyttää. Ministerin esteellisyyssäännösten vuoksi Berner joutuu luopumaan kaikista vaikutusvaltaisimmista hallituspaikoistaan.  

Yksi Anne Bernerin viimeisistä pesteistä kesti reilut kolme kuukautta, jolloin hän luotsasi Korjaamo Groupia sen hallituksen puheenjohtajana. Berner erosi tehtävistään 21. syyskuutta 2014 - vain kolme päivää tämän jälkeen tapahtumia järjestävä Korjaamo jätti yrityssaneeraushakemuksen. Berner jätti uppoavan laivansa ilman kipparia.

Hänen työhistoriaansa tarkkaillessa saa helposti sellaisen kuvan, että ministerillä on työelämässään ollut selviä sitoutumisvaikeuksia. Berner on poukkoillut pallilta toiselle. Myös kansanedustajaksi pyrkiessään Anne Berner nousi eduskuntaan keskustan sitoutumattomana ehdokkaana. Antamiensa tietojen mukaan hänen oli tarkoitus hypätä kelkkaan kokoomuksen listoilta, mutta vedonlyntitoimistot petasivat keskustalle suurempaa kannatusta, joka näin ikään kasvatti myös Bernerin mahdollisuuksia onnistua vaaleissa.

Kukaan ei silti voi kieltää, etteikö yritysmaailmaan verkostoituneella Anne Bernerillä olisi runsaasti kokemusta eri hallituspaikoista ja johtotehtävistä. Lukuisat luottamustehtävät kielivät siitä, että Berner on arvostettu ja osaava henkilö yrittäjäpiireissä. Tästä syystä ministerin virka tuntuukin hyvin luontevalta jatkolta hänen uralleen, vaikka moni pohtiikin kenen etua Anne Berner ministerinä tulee ajamaan.

Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko yritysmaailmaan vahvasti kytköksissä oleva Berner jäävi liikenne- ja viestintäministeriksi edes silloin, kun hän luopuu luottamustehtävistään.

Kadunmiehille Anne Berner on tullut tutuksi Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeen äitinä. Bernerin mukaan hän on havainnut hankkeen kautta monia asioita, joita Suomessa pitäisi korjata julkisen sektorin ja talouden osalta. Pidän selvänä, että Uusi Lastensairaala 2017 -hanke oli alunperinkin Bernerille osa poliittista peliä, sillä ei hänen uralleen kovin montaa hyväntekeväisyystempausta mahdu.

- Näin, minkälaisia esteitä meillä Suomessa on osallistumisen ja vaikuttamisen tiellä. Toisaalta koin kuinka ihmisten, yritysten, valtion ja kuntien yhteinen tahto muuttuu merkittäviksi teoiksi, kun sille luodaan mahdollisuudet, Berner toteaa sivuillaan.

Lastensairaala 2017 -hankkeen kautta myös suomalaiset oppivat monia asioita. Jos ei muuta, niin sen, että näihin uusiin rahoitusmalleihin liittyy runsaasti kyseenalaisia kuvioita ja kytköksiä. Esimerkiksi lastensairaalan kohdalla Suomen valtio sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tukivat molemmat yksityisten ylläpitämää Lastensairaalan tukityhdistystä noin 40 miljoonalla eurolla. Yhdistys otti itse hanketta varten noin 50 miljoonan euron lainan, jonka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri maksavat yhdistykselle takaisin vuokran muodossa.

Sairaanhoitopiiri jäi siis vuokralle kiinteistöön, josta puolet kustannuksista maksetaan julkisista varoista ja 18,5 prosenttia tuli yksityisten hyväntekijöiden lahjoitusten kautta. Vuokrasopimuksen kestoksi määriteltiin kolmekymmentä vuotta. Vuokran suuruudesta ei ole ollut puhetta, mutta oleteusti tukiyhdistys tuskin tappiota tulee tuossa huikeassa ja irrationaalisessa kaupassa tekemään. Mitä voitoille tapahtuu ja mihin ne investoidaan, kysyin jo tammikuussa 2014. Vastausta en saanut koskaan.

Hyvin moni pelkää, että porvarihallituksen myötä tällaisia uusia rahoitusmalleja, joissa varat keskoskaappeihinkin joudutaan keräämään kolehdilla, aletaan hyödyntämään myös muissa yhteiskunnallisissa ja julkisissa hankkeissa. Tämän kuitenkin aika näyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pahoittelen, että tekstistä tuli taas niin jäätävän pitkä. Ymmärrän hyvin, jos moni ei jaksa lukea loppuun saakka.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voimme siis antaa tukea PerusKeKo-hallitukselle ja Bernerille ostamalla Vallilan verhoja ja tekstiilejä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tapoja tukea tätä hallitusta on monia. Minä tuen pysymällä pois heidän jaloistaan. Ja Suomesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vallilalla on tekstiileissään ja verhoissaan oikein hyviä kuoseja. Niistä varmaan moni löytää mieleisensä. Eikä laadussakaan ole valittamista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tyyhriitä ovat kuulemma, tiesi pojat kylillä sanoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Mitenkäs se olikaan, jos haluat hyvän ja halvan, joudut ostamaan molemmat...

Kaverille näytettiin parikymmentä vuotta sitten Berliinissä kilpailijan tarjouksen loppusumma. Totesi vain, että ottakaa, vuoden päästä tulette kysymään meiltä uudelleen. Kauppa tuli meille...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Näin se isäkin aina sanoi, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalla Janne Mähönen totesi, että Berner on vaan tehnyt niitä ns. "oikeita" töitä, eikä paskan jauhantaa puhujapöntössä. Olen samaa mieltä hänen kanssaan, että ihmiset, jotka ovat olleet 40 vuotta politiikassa tietävät aika vähän arkielämästä ja todellisuudesa.

Toisaalta se mitä Berner on tehnyt, tarkoittaa, että hän on istunut luottamustehtäviensä palavereissa kokoustamassa perijättärenä. Totta, on hän yritysmaailmassa vaikuttanut, en väitä vastaan, mutta niin kuin Manuel Castells toteaa Communication and Power -kirjassaan: siinä missä sinä vaikutat verkostoon, myös verkosto vaikuttaa sinuun.

Alkaa olemaan suomalaisessa politiikassa vähä tuota "ameriikan meininkiä", missä raha ja politiikka kulkevat käsikynkkää.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Valitettavasti pistää silmään se verkostojen mahdollisuus. Keskustan viime kauden eduskuntaryhmä kannatti yksissä tuumin Pisara-radan hautaamista syksyllä 2014.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/eduskuntaaloite/...

Nyt, ennen kuin Berner on voinut mitenkään perehtyä hallinnonalaansa, hän kepulaisena liikenneministerinä pitää helsinkiläistä hanketta tärkeänä ja tosihyvänä ("jättebra"), vaikka ministeriön kansliapäällikkökin näkee valtakunnassa kiireellisempiä liikenneprojekteja.
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/29/minister-...
http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/pi...

Bernerillä on kontakteja Helsinkiin, mikä näkyy myös "ulkokehäläisille".
http://www.visithelsinki.fi/sites/visithelsinki.fi...

Mutta onko tuossa jotain "syvällistä" vai laukoiko ministeri vain kokemattomuuttaan läpiä päähänsä? Blogistanissa ainakin miespuoliset helsinkiläisseireenit laulavat.
http://mattiniiranen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1960...
http://www.rautatiematkustajat.fi/Hesari20_04_2011...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohdin myös itse tuota ulottuvuutta. Siis sitä, että Bernerin Suomi päättyisi tuohon Vantaan ja Espoon kupeeseen ja metsäläiset maksakoot. Ikävää jos näin on.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sama on, Ilona. En ollut aikaisemmin tuohon artikkeliin törmännyt. Antaa aika hyvän kuvan ministeristämme.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, ei ainakaan kuluta turhaan. Ja syö hyvin, tosin kolme poikaa voi olla aikamoinen ruokanielu. (Stockmann ei muuten ole ollenkaan niin kallis ruokakauppa kuin kuvitellaan, varsinkaan laadun huomioon ottaen.)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Kyllä se on juuri niin kallis ruokakauppa. Muun väittäminen on puhdasta elitismiä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tuohan näyttää varsin hyvältä lähtökohdalta tulevalle ministerille. Sveitsiläisyyttä tämän "hyvin kotoutuneen" mamun ties missä sukupolvessa sen kuin vain lisää löylyä lauteilla. "Suvakeille" varsinkin vasemmella kyllä Fazer kelpaa argumentiksi, mutta ei Berner, ei vaikka on vielä lasikaton läpäissyt nainen tai siellä katolla kaiken aikaa olleenkin huolimatta hameesta. Helvetin hieno veto Sipilältä, kuten Lohelan valinta puhemieheksi SS kurmuuttaa vasemmistoa näitten tajuamatta, mikä ei liene mikään ihmeellisyys. Saa nähdä, mitä se kkolmas S vielä lanseeraa?

Voisit Asikainen laatia vastaavan blogin postuumisti vaikkapa Anne Kyllösestä. Voisit asennoitua peilikuvamaisesti sielusi maisemaan ja sitten rinnakkain vertailla sisältöjä kummastakin. Joku vietti tai vastaavaa se tuntuu vaikuttavan laumojen syntyyn, taitaa olla ideologia tai vain itse elämä. Missä ovat SDP:n tai VL:n annebernerit?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Laumat ovat syntyneet aivottomien "seuraa johtajaa"kansalaisten auktoriteettien palvonnasta,es.natsisiat,joiden johtaja aatu sai ihmiset menettämään järkensä.EU on kommuuni,jonka johtajat:sosialistinen eliitin kolhoosin etujoukot,ajavat samaa,manipuloitavissa oleviin ihmisiin,joiden laumasieluisuus,pahassa,ohjaa miellyttämisen ja palkinnon,taputuksen toivossa ,kanssaveljiensä,ja sisartensa syyllistämistä ja halveksuntaa.

Nyt on raharikkaiden ja veronkiertäjien,ihmisten elämillä rahaa takovien,korruptiokuninkaiden valta se,jota nämä laumasielut palvovat.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Berner on hyvä valinta. Eteenpäin mennään, naiset kun ei osaa peruuttaa.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Anne Berner on onnistunut hankkimaan verorahoja yksityiselle.
Lastenklinikalle lahjoitetut varat menevät yksityiselle:

http://kristiinailmarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Lastensairaalan osalta lienee tärkein, että siitä tulee hyvä ja lapset saavat hyvää hoitoa.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Eikös olisi parempi, että se olisi julkinen = meidän sairaala, kun kerran me sen olemme maksaneet?

Sairaala on yksityinen. Suuri puhallus verorahoja n. 300 milj. yksityiselle.

Maksajat maksavat vielä vuokraa talosta, vaikka ovat maksaneet talon.

Se on hyvä diili. Paitsi ei kansalle.

Se, saako siellä hoitoa on toinen asia.

Yksityistä hoitoa kyllä saa, kel rahaa on. Ja varmasti hyvää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tähän vastaukseen kiteytyy Anne Bernerin koko poliittinen profiili. Tästä käy myös hyvin selväksi se, mitä hän ministeriösdä tekee ja kenen etuja hän ajaa.

Berner: Olen politiikassa vain käymässä.

http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/berner-e...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pienestä se on toisinaan ministereilläkin (tai heidän avustajillaan) kiinni,
kun seitsemän kuukautta vanhaa blogia aletaan ilmoittamaan:

"Varoitus asiattomasta sisällöstä

Olet saanut varoituksen asiattomasta sisällöstä Uuden Suomen
blogipalveluissa. On syytä olettaa, että Anne Berneriä käsittelevän
bloggauksen yhteydessä on käytetty valokuvaa, jonka käyttöön ei ole
oikeuksia. Kuva on poistettu palvelusta."

Tuo kuva oli tosiaan otettu ministerin omilta vaalisivuilta, että toisaalta ymmärrän hyvin, että käyttöoikeuksia ei ollut - vaikka usein vaalikamppanjoinnissa vaalisivujen materiaali onkin vapaassa käytössä. Nykyään onneksi tiedän paremmin, ja käytän tästä syystä Wikimedia Commonssin (Wikipedia) ilmaisia ja lisenssivapaita kuvia. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että ministeri Bernerin omilta sivuilta käyttöön otettu profiilikuva oli huomattavasti edustavampi myös hänen omaa PR-imagoansa ajatellen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset