Tupakka on myrkkyä

Tupakka-askin hinta nousee kahdella eurolla, kun hallitus korottaa tupakkaveroa. Vero tulee nousemaan yhteensä noin 270 miljoonalla eurolla, arvioi Veronmaksajien keskusliitto.

Jos poltat askin päivässä, tulee kuukauden pöllit maksamaan sinulle noin 60 euroa enemmän. Vuodessa tämä tarkoittaa peräti yli 700 euron lisämaksua pelkästä körssyttelystä. Se varmasti laittaa monet miettimään.

Viime vuonna tupakan verotus tuotti Suomen valtiolle noin 788 miljoonaa euroa. Suomessa on käytössä poikkeuksellisen korkea 84,7 prosentin tupakkavero, joka kuuluu EU-maiden kireimpään neljännekseen.

Tavallaan katson tupakkaveron korotuksen hyväksi, vaikka samaan aikaan se on äärimmäisen typerä ratkaisu. Savuton Suomi on kaunis ajatus, mutta uskon tämän veronkorotuksen johtavan savuttomuuden sijaan entistä tiuhempaan rekkaralliin, jota ajetaan Venäjältä ja Virosta käsin.

Yleensä tässä vaiheessa keskustelu menee kiivaaksi. Tupakoinnista tuntuu jokaisella ihmisellä olevan mielipide, vaikka mikään ei olekaan tympeämpää katsottavaa kuin reilusti ylipainoset ihmiset puhumassa, kuinka tupakoitsijat tulevat niin kalliiksi yhteiskunnalle. Kyllä minä ainakin uskon, että 30 vuotta körssiä vetänyt on jo itse ne hoitonsa veroissa maksanut. Sepelvaltimo- tai verenpainetautiin sairastuvasta en kuitenkaan olisi niin varma. Puhumattakaan aikuisiän diabeteksesta, nivelsairauksista ja yhteiskunnan maksamista lihavuusleikkauksista.

Jos tupakkaveroa halutaan nyt nostaa, niin tällöin tulisi puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Tupakkaveroa nostetaan, koska tyhjyyttään ammottavaan valtion kassaan tarvitaan lisää hynää.  Ja tupakoitsijat ovat sopivan marginaali ryhmä, jota on helppo rokottaa. Tupakointihan on täysin omavalintainen teko.

Voitte sanoa, että tupakka on myrkkyä, epäterveellistä ja totaalisen uncoolia. Mitä vielä, voitte laittaa taustalle vaikka Eppu Normaalin Myrkkyä -biisin soimaan, jos vain siltä tuntuu. Mutta älkää viitsikö väittää, että tupakoitsijat tulisivat niin kovin kalliiksi yhteiskunnalle.

Se on älyllisesti epärehellistä debattia.

 

Täältä löydät Uuden Suomen uutisen aiheesta.

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu