Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Mistä se nyt taas kiikastaa, Suomi?

  • kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Jäikö teiltä vaalien tuloslähetys katsomatta, ettekä vielä tiedä kuka voitti? Minäpä kerron teille, Suomessa on nyt porvarihallitus ja sillä selvä. Elvytystäkö te odotitte?

Johan entinen pääministerimme ja nykyinen EU-komissaari Jyrki Katainen (kok) varoitti muutama vuosi sitten, kuinka Suomi on muuttunut maa. Vaalilupauksista ei voida pitää kiinni, hän sanoi haastattelussa. Minä taas uskon, että on ihmisiä jotka pitävät lupauksensa, ja sitten on niitä jotka eivät. Jokainen päätelköön itse, kumpaan ihmisryhmään komissaari Kataisen aateveljet kuuluvat.

Sosiaalietuuksien indeksikorotusten jäädytys ja 800 miljoonan euron lisäleikkaukset, yllätyskö? Ei oikeastaan. Entäpä se, kun ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tullaan leikkaamaan 200 miljoonaa euroa vuodesta 2016 alkaen? Ei sekään, sillä myös vuorotteluvapaan ehtoja heikennetään.

Kai myös luit, kuinka opetuksesta, tieteestä ja koulutuksesta leikataan yhteensä noin 541 miljoonaa euroa. Tästä leijonan osa eli noin 70 miljoonaa euroa on tarkoitus säästää opintotuesta. Pitkän aikavälin tavoitteena opintotuesta on tarkoitus säästää hurjat 150 miljoonaa euroa.

Myös joukkoliikennetukea on tarkoitus leikata noin 15 miljoonalla eurolla.

Hallitus leikkaa kaikilta, puheenjohtajat hokevat yhteen ääneen. Neljän miljardin euron säästölista on hyvin konkreettinen ja se koskee jokaista suomalaista. Kansan kollektiivinen kärsimyskö, mietin, ja jatkan lukemista. Nyt isketään hyvinvointiyhteiskunnan sydämeen.

Eläkeläisten asumiskustannuksista leikataan 123 miljoona euroa, jonka myötä se sopeutetaan yleistä asumistukea vastaavaksi. Myös yleisestä asumistuesta napataan 25 miljoonaa euroa muuttamalla myöntämisen perusteita tiukemmiksi. Omais- ja perhehoitajien vapaisiin luvataan panostaa 75 miljoonaa euroa lisää, vaikka samaan aikaan tältäkin saralta haetaan 180 miljoonan euron säästöä. Kova käsi käy myös korvauksissa. Esimerkiksi lääkekorvauksista leikataan 150 miljoona euroa.

Jos nyt totta lähdetään puhumaan, niin ainoa hyväosaisiin kohdistuva konkreettinen leikkaus, jonka itse heidän listaltaan löysin, koskee yksityisen hammaslääkärin palkkiota, joista valtio on aikaisemmin korvannut 26 prosenttia. Jatkossa tarkoituksena on korvata vain 20% hoitokuluista.

Samalla haastatteluiden kautta on tullut hyvin selväksi, että eliitti ei ole itse valmis leikkaamaan ansioistaan, ellei talkoohenkeä löydy. Toisille jotkut asiat ovat vapaaehtoisia, kun taas toisilta viedään väkipakolla, ja huudellaan vielä palkka-alea päälle.

Hallitus aikoo myös kaksinkertaistaa rikesakon ylärajan 115 eurosta 230 euroon sekä nostaa päiväsakon määrää. Tämä tulee koskemaan koko kansaa tuloluokkaa katsomatta, siitä minäkin olen yhtä mieltä.

Eikö se vähän niin mene, että jos et ole tyytyväinen elämääsi, niin tee siitä vielä epämukavampaa. Maistuu sitten taas paremmalle, kun eteesi tulee edes pieniä myönnytystä. Kansa sai täsmälleen sitä, mitä se äänesti. Turha tässä nyt on kirota edustuksellista demokratiaa ja puoluepolitiikkaa, kun on itse valinnut porvarihallituksen. Ja sellaisen myös saanut. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tekesin myöntämiä tutkimus- ja kehitysavustuksia leikataan 95 miljoonalla eurolla, samalla kun elinkeinoelämältä leikataan noin 315 miljoonaa euroa.

Myös kansainvälistymisrahoitusta uudistetaan, jonka seurauksena niitä ei myönnetä enää ensi vuodesta alkaen. Huvittavinta, että tämä koko rahoitustuki oli Stubbin räätälöimän Team Finlandin oma hanke, joka sai siivet viime vuonna. Kovin kauas se ei lentänyt.

Nämäkin yritystuet koskevat lähinnä pieniä ja vielä kasvuaan etsiviä yrityksiä.

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/varsinais-suomenyrit...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täytyy sanoa, että olisi helppo olla vahingoniloinen, kun tässä olen jo vuosikausia kokoomuksen ja keskustan ajamasta politiikasta puhunut. Jostain syystä tämä ei silti erityisen hyvältä tunnu. Täytyy vain olla kiitollinen siitä, että olen 1 200 kilometrin päässä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

On lapsellista ajatella että ehdokkaat tai puolueet lupasivat ja nyt muka pettävät!
Kuvitteliko joku jotain muuta?
Eikö äänestetty vain siitä, mikä porukka pääsee/joutuu tekemään leikkauksia?
Enemmistö kannatti tällaista ohjelmaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

On naurettavaa väittää etteivätkö olisi syöneet lupauksiaan. Jokainen poseerasi ennen vaaleja nuorten opiskelijoiden edessä kuin suuret valtionmiehet konsanaan, ja lupautuivat että esimerkiksi opintotuesta ei leikata. Internet on pullollaan tällaisia kuvia ja artikkeleita.

Ja kuinkas sitten kävikään?

Älä nyt valehtelemaan ala, Leo.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Millaiset leikkaukse olisit valmis hyväksymään, vai olisiko pitänyt ottaa lisää velkaa ja jatkaa entiseen malliin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Tuossa listassa on pakollisia leikkauksiakin mukana, jotka olisin itsekin tehnyt, mutta katso alapuolella oleva kommenttini.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onko kukaan muu laittanut merkille, että Suomessa on kaiken aikaa kasvanut sellainen ilmapiiri, jossa persaukiset ja yliverotetut duunarit syyllistävät huono-osaisia tuensaajia, tuensaajat syyllistävät yhteiskuntaa ja yrityksiä, kun taas samaan aikaan meillä on täällä ollut upporikkaita maanviljelijöitä, kuten 13 veroprosentin Jorma Ollila ja Ruotsiin karannut viljanviljelijä Björn Wahlroos.

Puhumattakaan yrityksistä, kuten Google, joka on ollut suomessa plusmerkkisellä veroasteella, koska yritystuet ovat olleet sen verran huomattavat.

"Google Finland ilmoittaa liikevaihdokseen vuodelta 2011 vain 5,1 miljoonaa ja vuodelta 2010 3,2 miljoonaa euroa, vaikka Google Finlandin tosiasialliseksi liikevaihdoksi on arvioitu jopa noin 100 miljoonaa euroa.

"Oikeaan" liikevaihtoonsa nähden Google Finland maksaakin häkellyttävän vähän yhteisöveroja Suomeen.

Googlen Suomen-yksikkö kerrytti vuonna 2011 valtion kassaa 109 924 euron edestä. Vuotta aiemmin Google osallistui kansallisiin taantumatalkoisiin maksamalla yhteisöveroa 83 464 euroa.

Vertailun vuoksi, tietoturvayhtiö F-Secure maksoi 130 miljoonan euron liikevaihdolla yhteisöveroja Suomeen vuonna 2010 6,1 miljoonaa euroa."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Myönnän toki minäkin, että on Suomessa paljon nuorisoa, jolle vanhempien olisi jossain vaiheessa pitänyt opettaa, että kuinka sitä työtä tehdään. En minä sitä väitä. Nämä ovat kuitenkin marginaali todellisten tuensaajien joukossa.

Joka tapauksessa, IL: Karu totuus hakukonejätistä:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012100416145416_u...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Halla-aho: "En ole vielä itse lukenut hallitusohjelmaa, mutta vihreät, vasemmisto, Kepa ja opiskelijajärjestöt ovat jo todenneet sen karmeaksi, joten taputan alustavan kiimaisesti käsiäni."

http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/tyo-ja-talou...

Tämä herättää kysymyksen siitä, että eivätkö perussuomalaiset opiskele lainkaan? Eikös hallis ole itsekin tohtorismiehiä? Ja muutenkin tuntuu nurinkuriselta ajatukselta, että puolueesta ei mukamaste löytyisi yhtään eläkeläistä tai työtöntä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Yritystukiin (jotka tavanomaisesti ja enimmäkseen valuvat nimenomaan suurille, jo iskussa oleville tekijöille) en näe mitään leikkuria. Yhteisöveroon toki leikkuri osui jo edellisillä pelikausilla peräti kahteen, miltei perättäiseen jo molemmin kerroin perusteettomaan kertaan: putosihan prosentti 6,5. Kansallisista, vain kerran maasta kaivettavista, mineraalivaroistamme saatavista liikevoitoista leikkuri ei napsaise edelleenkään sentin senttiä vaan löytäjä pitää kaiken. Listaa voisi jatkaa, mutta olkoot nämä tässä esimerkkejä leikkurin ideologisesta suuntaamisesta.

Seppo Oikkonen valottaa aihepiiriä erinomaisessa tuoreessa tekstissään.

Martti, sinähän sen jo sanoitkin: ei tässä mitään ihmettelemistä ole, meillähän on oikeistohallitus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset