Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Ei maistunut punkki eurooppalaisille

  • Kovasikajuttu
    Kovasikajuttu

Monelle Pertti Kurikan Nimipäivien murskaavaa UMK-voittoa katsoneelle eilinen Euroviisujen semifinaalitulos oli pettymys. Ei ollut Eurooppa vielä valmis kehitysvammaisten perustamalle punkbändille, pohditaan.

Myös saksalaiset ovat kummissaan. Pertti Kurikan Nimipäiviä pidettiin ennakkosuosikkina ja heidän ylleen oli kovasti povattu jo viisuvoittajan viittaa. Nyt kasvoilla lepää pettymys. Mitä tapahtui?

Jos tarkastellaan millaisessa sarjassa Suomi tällä kertaa paini, on vastaus selvä. Maat, kuten Venäjä, Moldova, Makedonia, Serbia, Unkari, Valko-Venäjä, Albania, Romania ja Georgia, eivät varsinaisesti ole tunnettuja heidän solidaarisuudestaan ja suvaitsevaisuudestaan kehitysvammaisia tai muita vähemmistöjä kohtaan. Uskallan väittää, että tippuminen johtuikin hyvin pitkälti tämän semifinaaliryhmän hyvin vahvasta itä- ja kaakkoiseurooppalaisesta edustuksesta. Eurooppa ei ole niin yhtenäinen käsite kuin luullaan.

Usein kuvittelemme, aivan kuten monista muistakin asioista, että Suomi olisi todellinen takapajula ja junttila. Toisinaan on hyvä silti muistaa, että maailmassa on paljon pahempiakin paikkoja, vaikka tietysti meilläkin on varaa parantaa vähemmistöjemme asemaa.

Kaiken kaikkiaan PKN veti aivan mahtavan esityksen ja olen ylpeä heistä. Bändille tämä saattaa olla jopa parempi lopputulos. Huomiota ja faneja saatiin, mutta raskas ja uuvuttava rooli julkisuudessa jäi vähemmälle. Olen ylpeä jätkistä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eräs tuttavani tuossa tuumasi, että pisteiden antamisjärjestelmää tulisi uudistaa tasapuolisemmaksi. Balkanin euroviisumaat palasivat yhteen taas niin, että lähinaapureille jaettiin ääniä. Tämän lisäksi myös Unkari ja Romania puhalsivat yhteen hiileen. Samoin kävi myös monen muun kohdalla.

Ammattilaisraadeista ei juuri ole apua, koska se vaikuttaisi vielä enemmän tulokseen kuin kansalaisäänestys. Yhteiskunnan sisällä vallitsevat arvovalinnat myös heijastuisivat entistäkin räikeämmin. Myös mediassa on puhuttu ammattilaisraatien nihkeästä suhtautumista Pertti Kurikan Nimipäiviä kohtaan. Jako 50 - 50 ei näin ikään toteudu äänestykssä.

Osaksi raadeissa voi olla kysymyksessä sisäpoliittiset asiat, mutta toisaalta uskon, että nyt puhutaan enemmänkin siitä, kuinka PKN ei lähtökohtaisesti sovi oikein hyvin euroviisukilpailun raameihin, joissa tavanomaisesti on nähty glamouria ja kauniita ihmisiä. Euroviisuthan ovat profiloituneet seksuaalisten vähemmistöjen omana festivaalina. Ja juuri seksuaalisten vähemmistöjen suusta olen kuullut kaikista hurjimpia ja suvaitsemattomimpia kommentteja, mitä tulee Pertti Kurikan Nimipäiviin. Paikalle olisi haluttu jotain Antti Tuiskun kaltaista - pientä ja söpöä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällaiset asenneilmapiiristä kumpuavat kommentit ovat aika pelottavia, kun ne tulevat ihmisten suusta, jotka ovat itsekin joutuneet taistelemaan asemastaan ja oikeuksistaan. Ennen kaikkea miespuoleisten seksuaalivähemmistön edustajien suusta. Hyökkäykset ovat kohdistuneet ennen kaikkea ulkonäköön.

Vaikka PKN ei tällä kertaa finaaliin asti selvinnytkään, niin toivottavasti tällä skenaariolla nyt edes saataisiin ravisteltua euroviisuihin hieman uutta tuulta. Tällainen suunta olisi tervetullut.

Jos joku luulee, että kisa on epäpoliittinen, niin hän on väärässä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet oikeassa. Laajentaisin vielä vähän näkökulmaa(si). Olisi ollut upeaa, jos he olisivat päässeet finaaliin.

Mutta yhtä upeaa on, että he osallistuivat eivätkä päässeet jatkoon. Kukaan ei voi sanoa, että he menestyivät, koska ovat kehitysvammaisia. Siitä huolimatta he näyttivät, että kehitysvammaiset voivat soittaa ja muodostaa bändin, jolla on (musiikillistakin) sanottavaa ihan kuten kenellä tahansa. Siihen kun lisätään kielitaito ja suorat lausunnot, mitä enempää voi toivoa.

Ehkäpä näin kehitysvammaisten asema ihmisinä muiden joukossa nytkähti taas pienen askeleen eteenpäin. Joskus tulee sitten päivä, jolloin kehitysvammainen ei ole enää jollain tavalla vajaa vaan pelkästään omalla laillaan erilainen. Kuten jokainen meistä. Toisten erikoisominaisuudet vaativat vain erilaista huomioimista ja huomioonottamista kuin toisten.

(Jos seuraat tätä nyt Saksassa, saat varmaan hieman objektiivisemman kuvan keskustelu(i)sta kuin täällä. Siellä kansallistunne ei sotke ajattelua.)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksalainen avopuolisoni oli hämillään heidän kielitaidostaan. Tuumasi, että puhuivat parempaa englantia kuin 90 % saksalaisista. Typeryyttään kertoi luulleensa, etteivät kehitysvammaiset voi oppia vieraita kieliä. Vähänpä sinä tiedät, minä sanoin.

Saksassa käsin PKN:n ympärillä on ollut valtava hype. Eräskin saksalainen tuttavani totesi, että nyt kerta tässä tiputtiin, niin voi taas lopettaa suosiolla koko surkean kisan katsomisen. PKN veti uudenlaista yleisöä television ääreen. Ja se oli hyvä juttu.

Täytyy myös sanoa, että Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyivät täkäläisessä telkkarissa edukseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juho kirjoitti: "Jos seuraat tätä nyt Saksassa, saat varmaan hieman objektiivisemman kuvan keskustelu(i)sta kuin täällä. Siellä kansallistunne ei sotke ajattelua".

PKN:n suosio näkyy olevan myös Hollannissa kovaa tasoa. Jengi on selvästi pettynyt, aivan kuten Saksassa; se käy ilmi monista foorumeista.

Hatunnosto, Kari, Sami, Pertti ja Toni!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin sanottu! Luodaan uraa myös muille suunnannäyttäjinä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aika hyviä kirjoituksia aiheesta:

Rumba: Miksi Pertti Kurikan nimipäivät ei kelvannut?

http://www.rumba.fi/artikkelit/kolumni-miksi-pertt...

Helsingin Sanomat: Muoviset viisuvoitot unohtuvat, PKN ei unohdu ikinä

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1432087972201?jako=043...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset