Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Eurooppa on linnake

  • kuva: reuters
    kuva: reuters

Eurooppa on linnake - ja sellaisena sen tulisi myös pysyä. Maanosaa ei saa sulkea pakolaisilta, sanotaan. Mutta onko laiton ja hallitsematon maahanmuutto ihmisoikeus, pohtii saksalainen Dirk Schümer Die Welt -lehdessä.

Linnake Eurooppa – miksi tämä termi sisältää niin negatiivisen sävyn? Minkä vuoksi me näemme sielumme silmin vain hukkuneet pakolaiset ja ylitsepääsemättömät aidat, Dirk Schümer kysyy mielipidekirjoituksessaan. Aivan yhtä hyvin me voisimme kuvitella Euroopan vaurauden, rauhan ja oikeudenmukaisuuden linnoituksena, joka sijaitsee keskellä epävarmaa ja veristä maailmaa.

Dirk Schümerilla on pointti. Euroopan kantokyky ei riitä pelastamaan koko maailmaa. Jos otamme vastaan kaikkien romahtaneiden valtioiden pakolaiset ja siirtolaiset, jotka saapuvat Eurooppaan paremman elämän toivossa, on Euroopan sisäinen rauha pian vain muisto. Hallitsematon siirtolaistulva murtaa perustan niiltä arvoilta, joiden vuoksi Eurooppaan halutaan tulla. Se voi myös johtaa hallitsemattomaan kansalaissotaan.

Vaikka monen mielestä kuulostaakin tabulta, tulisi Euroopan määritellä pikaisesti turvatut ja näkyvät rajat, joiden kautta pakolaiset ja siirtolaiset voisivat hakeutua Eurooppaan laillisia reittejä pitkin, uskoo Schümer. Hänen mukaan on myös pakolaisten etu, että maahantulo sujuu järjestäytyneesti. Se, että rajojen lävitse vuotaa sisään massiivinen ihmistulva kaiken aikaa, ei palvele ketään.

Pohjois-Italiassa on jo alueita, jotka eivät voi tarjota apuaan pakolaisille ja siirtolaisille, koska heitä yksinkertaisesti on liikaa. Rahat ovat loppu. Tämä skenaario on edessä myös muualla Euroopassa, mikäli Välimeren tilanteeseen ei löydetä ratkaisua.

Schümerin mukaan Keski-Euroopassa tilanne tulee olemaan vielä pahempi, koska Schengen-alue tarjoaa vapaan ja rajoittamattoman mahdollisuuden matkustamiseen. Rajavalvontaa ei ole enää lainkaan, jonka vuoksi siirtolaiset hakeutuvat kohti vauraampia EU-maita. Asiaa ei helpota lainkaan se, että kansainväliset ihmissalakuljetusmafiat tuntevat Euroopan rajavalvonnan ja lakien jokaisen porsaanreiän.

Samaan aikaan ilmassa leijuu uhkakuvia siirtolaisten ja pakolaisten mukana soluttautuvista terroristeista ja ääri-islamisteista. Hän kuitenkin painottaa, että kokonaiskuvaa ei voi nähdä kyynisen tuntuisesta linnoituksesta käsin, vaan asiaa tulisi tarkastella myös niiden lukemattomien ihmisten silmin, jotka odottavat vielä vuoroaan Libyan rannikoilla. Niiden ihmisten silmin, jotka oikeasti pakenevat henkensä edestä.

Epäonnistuminen siirtolaistulvan tukkimisessa  johtaa tulevaisuuteen, jossa maakohtainen rajavalvonta tekee paluun. Merkkejä tästä on jo olemassa. Esimerkiksi Tanskassa rajanylityspisteillä käytetään poikkeuslupaa tulijoiden tarkastamiseen. Tällä pyritään löytämään ja tilastoimaan paperittomat henkilöt, jotka ovat matkalla kohti pohjolan tuvapaikkasatamia. Myös Iso-Britannia on ottanut tiukemman suunnan kohti rajavalvontaa.

Euroopan ulkorajoilla kehitys on kuitenkin ollut täysin päinvastainen: pakolaisleirit ovat täynnä, rajat vuotavat ja valtiot kinastelevat keskenään siitä, kenen tulisi ottaa vastuu ja kuinka se jaetaan. Ihmisiä karkoitetaan yhdestä jäsenvaltiosta toiseen. 

Nyt tulisi pohtia, että miltä solidaarinen Eurooppa näyttää muiden silmissä, kun talousongelmien kanssa painivien kreikkalaisten ja italialaisten on vastattava lähes yksin pakolaisten ja siirtolaisten vastaanottamisesta. Schümer pohtiikin, että voimmeko me syyttää näiden maiden hallituksia ja viranomaisia, jos he ostavat tulijoille suoraan junalipun pohjoiseen. Ei, emme me voi.

Euroopan unionin sisällä ongelmaan ei ole löydetty ratkaisua. Päinvastoin, ihmisvirtaus on vain saatu kasvamaan entisestään. Toisaalta on selvää, että jos EU ei valvo rajojaan, niin jäsenmaat tulevat tekemään sen itse. Liitokset natisevat jo.

Laiton ja hallitsematon maahanmuutto ei ole ihmisoikeus. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa sisällissotaan – kuten tuhotussa Ateenassa, jossa fasistiset jengit taistelevat öisin kaduilla afrikkalaisten huumekauppiaiden ja kodittomien arabien kanssa. Tämä kaikki tapahtuu poliisin silmien alla, hän varoittaa.

Tällaiset valtiot ovat antaneet meille opetuksen: Pelleileminen Euroopalla ilman rajoja tulee ennemmin tai myöhemmin syöksemään koko maanosan kaaokseen.

 

Lähde: Die Welt

 

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässäkin on kyse siitä, että kylmetämmekö me sydämemme ja annamme ihmisten hukkua Välimerellä, vai noukimmeko me heidät turvaan ja teemme.. niin mitä me teemme? Pelastustoimet ovat vain lisänneet hukkumisia, joten EU:n politiikka toimii päinvastoin kuin oli tarkoitus.

Ainoa keino tuntuu minun mielestäni olevan pakolaisleirien lisääminen eri puolille Afrikkaa. Tietysti tuolloin tulee vastaan paikallispolitiikka, kuten olen aikaisemminkin todennut, mutta toisaalta tähänkin voidaan vaikuttaa nykyisten leirien kokoja kasvattamalla sekä uusia leirejä perustamalla strategisesti tärkeisiin kohteisiin.

Mare Nostrumeita voi olla vaikka kymmenen, mutta se ei tule tilannetta ikinä parantamaan. Nyt tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja EU:n sisäistä yhteistyötä. Nyt otetaan ulkopolitiikan jees-miehistä mittaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vuonna 2014 YK arvioi, että Libyan kautta kulkeva ihmissalakuljetus olisi noin 151 miljoonan euron liiketoimi, jonka uskotaan kasvaneen runsaasti tämän vuoden aikana. Tästä huolimatta kukaan ei vieläkään varmuudella osaa sanoa, että mihin nämä rahat menevät ja kuka kuljetusrinkiä pyörittää. Onko asialla IS vai jokin muu raakalaismainen militanttiryhmä, joka rahoittaa toimintaansa Libyassa pääosin ihmissalakuljetuksen avulla. Katsonkin että tämä tulisi selvittää heti alkutöiksi, ja vasta sitten puhua tulevaisuuden ratkaisuista.

Kuten salakuljettavat ovat itsekin todenneet, mitä enemmän Välimerelle laitetaan kalustoa, sitä huonommilla paateilla sieltä lähdetään tulemaan. Hoidamme oireita, mutta emme itse sairautta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Omien arvojeni mukaan ihanteellisin ratkaisu voisi olla sellainen, että pakolaiset pelastetaan hukkumasta ja palautetaan takaisin alkuperämaahansa. Valitettavasti tuon toteuttaminen käytännössä ei vain ole noin yksinkertaista. Itse kuitenkin pitäisin sitä ihanteellisena ratkaisuna siksi, että Eurooppaan yrittäjien ihmisarvoa kunnioitetaan, mutta siihen ei sisälly oleskeluoikeus Euroopassa. Jos tarpeeksi kauan näitä ihmisiä deportattaisiin takaisin mistä ovat tulleetkin, näiden lauttaretkien suosiokin voisi alkaa vähitellen hiipumaan. Ikävänsorttinen bisnes on tuo ihmisten salakuljetus Eurooppaan ja soisin sitä harjoittaville koittavan paljon nykyistä huonommat ajat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ongelmanahan on nimenomaan se, että usein matkustusdokumentit tuhotaan, eikä loppujen lopuksi ole mitään tietoa siitä, että mistä he ovat alunperin lähtöjään. Libya taas on niin levottomassa tilassa, että ei sinne varsinaisesti voi ihmisiä EU-etiikan mukaan viedä. Ja laitontakin se kai olisi.

Sepä se, lauttamatka on kallis, ja kyllä se into laantuisi kun rahat menisivät suurella todennäköisyydellä kankkulan kaivoon. Valitettavasti tuo turvapaikanhakuprosessi Euroopassa voi kestää usein vuosienkin ajan, jonka aikana ihmiset saattavat kadota kuin pieru saharaan. Toimintaa tulisi nopeuttaa. Sormenjälki talteen, nimi ylös ja jonnekin päin pakolaisleirille jonottamaan, niin kuin muutkin. Nythän meininki on vähän sellaista survival of the fittestiä, kun vauraimmat ja röyhkeimmät vain pääsevät pois.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Schümer kannattaa EU-kommission ehdotusta oikeudenmukaisesta taakanjaosta oikeiden turvapaikanhakijoiden jakamisessa EU-valtioiden kesken: Ehdotus tulee aivan liian myöhään mutta on silti oikea.

„Der jüngste Vorstoß der EU, anerkannte Flüchtlinge gerecht über die gesamte Union zu verteilen, kommt zwar viel zu spät, ist darum aber immer noch richtig. Als vor Jahren ausgerechnet die Grenzstaaten Malta, Spanien, Italien und Griechenland die Regelung unterschrieben, dass alle Flüchtlinge im Zugangsland zu verbleiben hätten, haben ihre Unterhändler wohl geschlafen.“

(Dirk Schümer, Die Welt 18.05.15)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin on, Ilari. Auttamattomasti myöhässä. Minä itse kannatan myös solidaarista taakanjakoa, mutta en siinä muodossa mitä nyt ajetaan lävitse. Mielestäni se on epärealistinen, eikä prosessin vaikutuksia ole pohdittu loppuun saakka.

Taakanjako ei poista ongelmaa, vaan päinvastoin, se kasvattaa sitä. Tällä hetkellä pitäisi saada pikakaista turvapaikkahakemusten käsittelyyn, jotta voitaisiin erottaa jyvät akanoista. Ja tuo tulva tulisi tukkia niin, että ongelmaa voitaisiin selvittää Välimeren tuolla puolen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

On aika utopistista kuvitella rauhan ja vaurauden ihmisoikeuksia kunnioittavaa
l i n n a k e t t a Eurooppaan ilman,että sen linnoituksen uskottava ja toimiva puolustaminen vaatisi ei- rauhanomaisia ja ei- ihmisoikeuksia kunnioittavia toimia.

Totta: mitä verisemmäksi ja nälkäisemmäksi todellisuus ulkopuolella muuttuu ,sitä suuremmaksi kasvaa halu pysyä siitä erillään - mutta sitä suuremmaksi myös paine työntää ja haluta siitä todellisuudesta pois.
Paine kasvaa väistämättä vastustuksen kasvaessa.
Kun tähän liittyy kriisejä luova ja niistä hyötyvä voima,ollaan tällä logiikalla väistämättä väkivallan tiellä.

On myös utopiaa kuvitella,että pakolaisuus perustuisi jonkinlaisiin hyötylaskelmiin.
Näitä laskelmia saattavat tehdä ihmissalakuljettajat ja - kauppiaat - he kyllä tunnetusti kehittävät keinonsa tarpeen vaatimiksi.

Odottaisin sen sijaan vastuullisilta poliitikoilta vähän kehittyneempiä toimintamalleja.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta muuttuko todellisuus lainkaan, jos verisyydelle avataan ovi? On helppo sulkea siltä silmät, niin kauan kuin se ei ole oman porstuan edessä. Siinä vaiheessa taas kun siellä lepää, on jo aivan liian myöhäistä tehdä asialle yhtään mitään.

Euroopan ei tule sulkea oviaan pakolaisilta, mutta sen ei myöskään tulisi päästää laittomia siirtolaisia sisään. Tämän hetkinen väliaikaisratkaisu ei poista ongelmaa, eikä se paranna tilannetta lainkaan. Katselin tuossa televisiosta, kun kahta ghanalaista, meren ylittänyttä haastateltiin Berliinissä. Pohdin, että mitä muuta Ghanan tasavallasta paenneiden toiminta on kuin elintasopakolaisuutta. Ei siellä ole sotaa, ei vaaraa.

Toisaalta ei siitä ihmisiä voi syyttää, että he parempaa elintasoa haikailevat - kaikkihan me sitä pyrimme parantamaan. On kuitenkin eri asia ymmärtää kuin palkita.

Nimenomaan, nyt kaivataan kehittyneempiä toimintamalleja.

Lana Kortie

Otan osan Turjalaisen runosta EU:lle:
"Voi sinua, voi sinua EU, SINÄ KIROTTU!
ORJUUS, KURJUUS JA KUOLEMA on sinun nimesi, TULKOON SINUN TUHOSI, jota ikeesi alle nääntyvät, pettämäsi ja viettelemäsi kansat SINUA VASTAAN PUNOVAT JA RUKOILEVAT. Ylös taivaisiinko luulet astuvasi, tähtiseppele otsallasi.
Alas manalaan, häpeään ja kurjuuteen olet sinä vajoava, romahtava.
Kansat pyyhkivät saastansa sinun lippuusi.
Äkisti on koittava sinun tuhosi.
Sortuva on EU, suuri Babylon, kansojen sylttytehdas, huojuu jo, kaatuu, eikä enää koskaan nouse"
kirjoittaa Turjalainen.blogspotissa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset