Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kohtasin ihan oikean venäläistrollin - ja selvisin!

  • Kohtasin ihan oikean venäläistrollin - ja selvisin!
  • Kohtasin ihan oikean venäläistrollin - ja selvisin!

Tunnustan jo näin alkuun, että olen pitkään naureskellut itsekseni Ylen viime syksynä aloittamalle trollijahdille, joka lopulta johdatti valtiollisen mediatalon uuterat ja väsymättömät tomittajat Pietarin pahamaineisen trollitehtaan eteen häiriköimään. Trolliarmeija. Se on kaikkialla, vaikka en koskaan uskonutkaan trollien olleen erityisen kiinnostuneita suomalaisten mielipiteistä.

Eilen sitten sattui kummia. Olin juuri remontoimassa uuden asuntomme keittiötä, kun siinä tauolla sitten päätin istahtaa hetkeksi alas lukemaan päivän uutisia sekä yhteisöpalvelu Facebookissa käytäviä keskusteluita.

ERÄS TUTTAVANI oli kirjoittanut viiltävän mielipiteen venäläisten viime lauantaina juhlistamasta voitonpäivästä. Hänen mielestään oli hyvin irvokasta, että länsimaiden johtajia ja ennen kaikkea entisten akselivaltioiden johtajia kutsutaan juhlimaan heidän oman kansansa desimointia. Tunnustin itsekin katselevani voitonpäivää hieman kieroon, sillä olin vain muutamaa päivää aikaisemmin käynyt poliittista debattia akateemisesti koulutetun pietarilaisen kanssa. Keskustelun yhteydessä tuli hyvin selväksi, että me olemme lukeneet elämämme aikana kovin erillaisia historian kirjoja. Näkemyksemme eivät kohdanneet.

Tuolloin se sitten iski. Ihan oikea venäläistrolli.

Ensimmäisenä hän totesi murtavalla suomellaan minun olevan rasisti. Vakuuttelin kuitenkin, että kyse ei suinkaan ole yksilöihin tai kansaan kohdistuvasta kritiikistä tai vihasta, vaan kansakunnan ja sen presidentin harjoittamasta politiikasta. Minun mielestäni sodan uhrien muisteleminen 16 000 sotilaan marssilla, panssarivaunuilla, raskailla ydinohjuslentokoneilla ja sotahelikoptereilla on poliittisesti epäkorrektia, mutta että kyseessä voisi hyvinkin olla kulttuurilliset eroavaisuudet välillämme.

Hän ei ollut argumentistani moksiskaan. Kun lähdin käymään lävitse Molotov-Ribbentrop -sopimusta ja toin esiin sen tosiasian, että Neuvostoliitto oli myös itse osaltaan sytyttämässä toisen maailmansodan ensimmäistä liekkiä, hän äityi kiistämään kaikki Josef Stalinin ja puna-armeijan toteuttamat sota- ja ihmisoikeusrikkomukset, joita tapahtui varsinkin nykyisen Puolan ja Liettuan alueella.

Trolli myös muistutti minua toistuvasti siitä, kuinka nimenomaan Suomi ja Saksa olivat valloittamassa Neuvostoliittoa, eikä niinkään toisinpäin. Hänen nimensä oli Ari Lindberg ja hänen isänsä oli tarinan mukaan taistellut Jatkosodassa. Pappa-Lindberg oli ollut mukana hyökkäämässä Venäjälle vuonna -41, mutta pojan kertomuksen mukaan hän ei kuitenkaan ollut koskaan vihannut venäläisiä. Tiedän kyllä itsekin, että minun olisi pitänyt jo tässä vaiheessa epäillä jotain, kun hänen profiilissaan oli kuvia amurintiikeristä, maisemakuva Siperiasta sekä yksinäinen kuva Katariinan palatsista Pietarissa. Tykkääjinä kuvissa oli nimien perusteella pari venäläistä, ruotsalaista ja yksi suomalainen. Facebookiin Lindberg oli liittynyt varhain samaisen vuoden alussa.

TARINAN JATKUTTUA LOPUTTOMIIN en voinut enää vastustaa kiusausta. Minun oli pakko kysyä hänen epäselvän kirjallisen ilmaisutaitonsa vuoksi, että kummalla puolella rintamaa hänen isänsä oikein olikaan taistellut. Hänen vastauksensa tuli kuin apteekin hyllyltä: Torjuntavoitto, Tali-Ihantala ja 18. divisioona, tietystikin. Lindberg koki selvästikin viittaukseni hänen puutteelliseen kielitaitoon loukkaavaksi, jonka vuoksi hän kysyi, että puhuisinko minä mieluummin hänen kanssaan ruotsia. Suomenruotsalainen, mietin. Sanoin, että mistäpä minä olisin voinut hänen tietää sellainen olevan.

Tämän jälkeen hän kertoi myös traagisen tarinan sodan kauhuista, ja siitä kuinka hänen isänsä veli oli kaatunut maaliskuussa 1944. Lindberg latasi myös Facebookiin kuvan hänen setänsä hautajaisista, jossa paikalla oli pelkästään hänen isänsä, toinen setänsä sekä mummonsa. Luonnollisestikin myös arkku oli sommiteltu kauniin uhkaavalla tavalla kuvaan. Kokeneena kriitikkona minulle pisti ensimmäisenä silmään se, että kuva oli erittäin hyvänlaatuinen enkä ollut koskaan aikaisemmin törmännyt vastaavan laatuiseen sota-ajan kuvaan.

Sanoin tämän myös Lindbergille, samalla kun toivotin rauhaa sankarivainajan sielulle. Kysyin häneltä vaivihkaa myös hänen edesmenneen setänsä nimeä, mutta valitettavasti en kuitenkaan saanut vastausta, koska trollimme kävi yhä lävitse hänen isänsä kokemia sodan kauhuja. Tässä vaiheessa aloin menettää mielenkiintoani, ja totesinkin että nyt minun pitäisi kyllä jatkaa aloittamaani remonttia. Toivotin vielä lennokkaat terveiset Arin kavereille ja kollegoille sinne Pietariin.

Kun myöhemmin palasin takaisin kännykän ääreen, oli Lindbergin yksinäinen dialogi edelleen käynnissä. Tässä vaiheessa minua jo nauratti. Kysyinkin häneltä suoraan, että eikö hänen suomenruotsalaisessa näppäimistössään ollut lainkaan ääkkösiä, sillä mies ei käyttänyt niitä lainkaan. Lindberg sanoi näppäimistönsä olevan rikki, mutta että huolto olisi pian edessäpäin. En viitsinyt sanoa hänelle sitä tosiasiaa, ettei länsimaissa enää tänäpäivänä huolleta näppäimistöjä. Rikon edessä marssitaan Prismaan ja ostetaan noin kymmenen euron hintainen uusi näppäimistö. 

Huvin ja harrastuksen vuoksi kävin myös katsastamassa Jatkosodassa kaatuneiden nimiluetteloa, eikä maaliskuussa ollut kaatunut yhtään ainuttakaan Lindbergiä, vaikka heitä reilusti sodan aikana menikin. Kerroin Lindbergille olevani syvästi pahoillani siitä, että hänen koko elämänsä ja ennen kaikkea lapsuutensa on todennäköisesti perustunut valheeseen. Hänen setänsä ei ollut kaatunut maaliskuussa 1944, joka tarkoitti käytännössä sitä, että myös sota-aikainen hautajaiskuva jota hän niin ylpeänä esitteli oli humpuukia. Tavallaan se varmasti saattaa olla vapauttavaakin tietää, että nuorena lähtenyt setä saattaa hyvinkin olla vielä elossa, totesin lohduttavasti.

Tämän jälkeen mopo karkasi lopullisesti käsistä. Lindberg lähetti minulle digitaalisen kuvan, jossa oli itsensä marsalkka Mannerheimin allekirjoittama suruviesti omaisille. Kyseisessä viestissä pahoiteltiin vapaudenristilläkin palkitun sotilas Nurmisen kaatumista sekä otettiin osaa omaisten suruun. Minun oli vaikeaa pitää naamaani enää peruslukemilla. Käsissäni oli suomenruotsalainen Ari Nurminen joka vaihtoi sukunimensä Lindbergiksi, ja osaa suomea vain välttävästi. Ja että hänen hallussaan on niin sedän hautajaiskuva kuin tämän perheelle lähetetty kirjekin. Hemmetti, miksi minulla ei ole yhtään setäni kirjettä, kummastelin leikkisästi ääneen.

IRONIANI OLI LIIKAA, jonka vuoksi huutomerkit ja erilaiset solvaukset täyttivät kuvaruutuni. Tuntemattomaksi jäänyt Ari Lindberg oli saanut minusta tarpeekseen. Hän kertoi asuneensa 36 vuotta Ruotsissa, jonka vuoksi hän oli jossain vaiheessa vaihtanut myös nimensä Nurmisesta Lindbergiksi. Hänen profiilinsa mukaan mies oli kuitenkin jo 61-vuotias, joten hänen on täytynyt asua Nurmisena ainakin 25 vuotta Suomessa. Suomenruotsalaisena Nurmisena, mietin, koska hänhän osasi suomea vain välttävästi.

Huvittuneena uusista käänteistä ilmoitin Arille, että heidän kannattaisi palkata minut Pietariin trollailemaan, sillä minulla on paljon enemmän kokemusta alalta ja osaan viittä eri kieltä sujuvasti. Lopuksi heitin hänelle vielä neuvoksi, että heidän ei kannattaisi yrittää trollata kundia joka on heilunut IRC:ssä ja sosiaalisessa mediassa jo 18 vuoden ajan. Toivoin hänen saavan potkut tai menettävän vähintäänkin päivän palkkansa, koska hän selkeästi oli poskettoman huono ammatissaan. Tämä oli viimeinen niitti, jonka jälkeen Lindberg poisti kaikki kommenttinsa sekä blokkasi minut ja kolme muutta keskustelijaa yheisöpalvelimelta.

Tässä olisi kieltämättä ollut ainesta legendaksi. Ensimmäinen yhteys oli saavutettu. Jos jostain kuitenkin varmistuin niin ainakin siitä, että venäläistrolleja on oikeasti olemassa! Pitkään pidin heitä Joulupukin ja Pääsiäispupun veroisina taruolentoina, joilla meitä heikkouskoisia pelotellaan olemaan varovaisia Internetissä. Nyt kun olen jo yhden kanssa mitellyt, niin voin sanoa YLE Kioskille sen verran, että ei ole mitään syytä hätään. Ei näitä trolleja tarvitse pelätä. Olemme turvassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt on vähän sellaista suuren maailman meininkiä.

Joka tapauksessa Suomi - Venäjä: 1-0. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hauska juttu Martti. Kaikkea sitä sattuukin.

Illalla tulee muuten Suomi - Venäjä jääkiekkomatsi. Päättyyköhän sekin 1 - 0 Suomelle? :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos, Sirpa.

Sietäisi päättyä. :) Uskon Leijonaan!

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Toiminta vaikuttaa sen verran aktiiviselta tätä nykyä, että nähtäväksi jää, että jääkö vain yhdeksi sattumaksi.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Hyvä veto, Martti :) Kiitos!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eipä kestä. Oli hymyssä itselläniki pitelemistä.

Eli niitä on olemassa, mutta ei niitä tarvitse mokomia pelätä. :)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Nähtäväksi jää, että ottavatko muita debatointitaktiikoita käyttöönsä.

Toiminta vaikuttaa kovastikin aktiiviselta.

Tulee monesti mieleen, jos joku kovasti moittii Suomalaista mediaa, vaikkapa Hesaria, että kukahan tämänkin viulut maksaa.

Suomi saa maailmalla tunnustusta siitä, että meillä on maailman vapain lehdistö.

Olen aika lailla varma, että lehdistön ja median vapaus on yksi tärkeimmistä Suomen menestystekijöistä, tulevaisuudessakin.

Luultavasti Venäjällä ei ihan helposti mitään innovatiivista synny, kun katsoo sijoitusta, kun arvioidaan mielipiteenvapautta tms.

Mielipiteen vapaa ilmaisu on yksi asia, joka varmuudella johtaa innovatiivisempiin ratkaisuihin. Kun ei tarvitse pelätä oikeastaan mitään.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #12

"Uutta on amerikkalaisten kasvanut huoli Venäjän Eurooppaan tuottamasta propagandasta. Siksi Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies halusi antaa HS:lle haastattelun juuri tästä aiheesta."

Voihan kyseessä olla myös amerikkalaisten kasvava huoli siitä että euroopassa on alettu ihmetellä esimerkiksi sitä, mihin tiedustelutietoihin SACEUR Breedlove nojaa väitteensä Venäjän joukoista, kun Saksan tiedustelu, enempää kuin Etyj:kään ei niitä vahvista.

Pitäisin "propagandatuntosarvet" herkkänä myös USAn suunnalta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuo oli mielenkiintoinen tarina.

Venäjän vuosittaiset Voiton päivän paraatit ovat vuosikymmenten aikainen perinne itänaapurissame. Sen sijaan se, että Venäjä joko luo itselleen vasallivaltioita taikka liittää naapurimaansa provinsseja itseensä on ongelma. Esimerkkejä ovat Georgian menettämät Abhaasia ja Etelä-Ossetia, sekä Venäjän miehittämä Krimi ja itäisen Ukrainan tasavallat.

Nykyaikana erilaiset väitteet voidaan tarkistaa sangen helposti netin avulla. Arkistolaitoksen mukaan maaliskuussa 1944 kuoli kaksi Nurmista; Viljo Nurminen 15.03.1944 ja Viljo Aulis Nurminen 09.03.1944:

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/index.php?snimi=...

Viljo Nurminen kuoli jostain muusta syystä (onnettomuus?) kuin vihollistoiminnasta, joten häntä ei voi pitää kaatuneena. Hän oli Artjärveltä Arkistolaitoksen mukaan. Eli hän oli kotoisin suomenkielisestä Päijät-Hämeestä.

Arkistolaitoksen mukaan Viljo Aulis Nurminen oli kotoisin Jämsästä ja hänen äidinkielensä oli suomi. Se voidaan tarkistaa, että yksikään Lindberg taikka Nurminen ei saanut Mannerheim-ristiä sodissa:

http://www.mannerheim-ristinritarit.fi/ritarit

Mielestäni olet oikeassa, että kyseessä oli ilmeisesti venäläinen trolli. Hänen kannaltaan oli valitettavaa, että hän antoi tietoa, jonka todenperäisyyden tarkistaminen on sangen helppoa Googlen avulla.

En oli tällaisistä yksittäisistä trolleista huolestunut. Sen sijaan tiedän, että Neuvostoliiton ja luultavasti Venäjän tiedusteluelimet osaavat tarpeen vaatiessa levittää väärää tietoa. Hyvä esimerkki on Operation Infektion 1980-luvulta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_INFEKTION

Tuon operaation ydin oli se, että siinä väitettiin HIV:n alkuperäksi Yhdysvaltain asevoimien taikka CIA:n laboratorioita. Tavoitteena oli luoda amerikkalaisvastaisuutta kylmän sodan maailmaan. Tuon operaation perintöä on vieläkin uskomus siihen, että AIDS on ihmisten luoma sairaus, joka pääsi pakoon aselaboratoriosta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä kommentti sinulta, sillä näinhän se on. Toisaalta kukaan ei ole väittänyt, että vieraalla kielellä trollaaminen olisi helppoa. Perusteet kuitenkin tulisi olla hallussa: alter-egon tulee olla uskottava ja taustadetailien faktuaalisuuden pitävä. Yksityiskohtia ei saa myöskään viljellä, sillä mitä enemmän paljastat, sitä todennäköisemmin paljastut.

Kala tulee pitää koukussa. Ei nykiä.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Minua jäi vaivaamaan tuo vapaudenristi. Vapaudenristin I ja II luokan mitalit tunnetaan myös Mannerheim-ristinä, niiden saajat on helppo tarkistaa. Sen sijaan jos kyseinen henkilö sai III tai IV luokan vapaudenristin, niin sen tarkistaminen on paljon vaikeampaa.

Mannerheimin pahoittelukirje viittaa siihen, että kyse olisi ollut Mannerheim-rististä. Tuskin Mannerheim lähetti jokaisen III tai IV luokan vapaudenristin saaneen ja kaatuneen henkilön omaisille surunvalitteluja. Jos kyseessä olisi ollut III tai IV luokan vapaudenristin saanut kaatunut, niin olisi oletettavaa, että joku divisioonan taikka rykmentinkomentaja lähettäisi suruvalittelut ellei kyseessä olisi korkea-arvoinen upseeri taikka kansallisesti ennen sotia tunnettu henkilö.

Vapaudenristin historia osoittaa, että alempia mitaleja myönnettiin myös haavoittuneille:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaudenristin_ritari...

Hyvä kysymys seuraavalle trollille olisi se, että oliko kyseessä Mannerheim-risti, sillä niiden saajat on helppo tarkistaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Jokaisen kaatuneen lähimmälle omaiselle annettiin muistoksi 4. luokan Vapaudenristi mustassa nauhassa. Maanpuolustuksen hyväksi tehdyssä työnsä surmansa saaneen omainen sai surumitalin eli Vapaudenristin 1. luokan ansiomitalin mustassa nauhassa.

Mukana seurasi omistuskirja, jonka allekirjoittajana oli Mannerheim.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

P.S. Luonnollisesti Mannerheimin nimikirjoitus omistuskirjassa oli leimasimella painettu kopio.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43
Janne Pohjala

Kammattaisi varmaankin lukea EU:n 1000 sivun raportti Georgiasta vuodelta 2008.

Georgia julistautui itsenäiseksi vuonna 1991, samoin Etelä-Ossetia. Samana vuonna sen ja Etelä-Ossetian väliset jännitteet kärjistyivät lopulta sodaksi. Satoja ihmisiä kuoli ja kymmeniä tuhansia pakeni. Taistelut jatkuivat vuoteen 1992 asti, jolloin Venäjä, Georgia ja Etelä-Ossetia sopivat rauhanturvaajiensa sijoittamisesta alueelle.

Myös Abhasia alkoi samoihin aikoihin pyrkiä eroon Georgiasta, ja kun Georgia julistautui itsenäiseksi, vahvempaa yhteyttä Venäjään kannattavien äänet nousivat entistä selvemmin esiin Abhasiassa.

Vuonna 1992 Georgia hyökkäsi maahan taltuttaakseen sen itsenäistymishalut. Taistelut abhaaseja vastaan jatkuivat 14 kuukautta, ja vuonna 1993 abhaasit ajoivat georgialaiset pois alueelta saatuaan apua Pohjois-Kaukasian aseellisilta ryhmittymiltä ja Venäjältä.

Kymmenentuhatta ihmistä kuoli ja jopa 250 000 etnistä georgialaista – käytännössä koko Abhasian georgialaisväestö – pakeni. Taisteluissa raportoitiin laajoista ihmisoikeusloukkauksista.

Vuonna 1994 Abhasia ja Georgia tekivät tulitauon ja alueelle muodostettiin neljän maan joukoista rauhanturvaajia. Abhasia julistautui itsenäiseksi, mutta itsenäisyyttä ei tunnustettu kansainvälisesti.

Vuonna 2008 elokuun alkupuolella Georgia lopulta hyökkäsi yllättäen Etelä-Ossetian pääkaupunkia Tskhinvalia kohti. Georgian mukaan hyökkäyksen tarkoituksena oli palauttaa alueelle maan perustuslain mukainen järjestys. Alueen kapinalliset vastasivat hyökkäykseen tarttumalla aseisiin, ja myös Venäjä lähetti alueelle joukkojaan. Venäjä eteni myös Etelä-Ossetian ulkopuoliseen Georgiaan ja alkoi pommittaa sitä.

Venäjä antoi tukea myös Abhasian joukoille, jotka ajoivat Georgian armeijan pois Kodorin solasta. Sola oli sen ainoa tukikohta Abhasian alueella. Abhasian alue jäi abhaasijoukkojen haltuun.

Reilu vuosi sodan jälkeen EU julkisti raportin Georgian sodan syistä. EU:n raportti toteaa että sodan aloitti Georgia.

1991-1993 sodat eivät nekään olleet Neuvostoliiton tai Venäjän aloittamia, vaan ennemminkin kyse oli siitä että Etelä-Ossetia ja Abhasia olivat halunneet itsenäistyä eivätkä olla osaa Georgiaa. Georgia taas halusi pitää kaiken itsellään. Tämä ongelma on ollut yleinen Neuvostoliiton alueiden jälkimainigeissa, koska NL:n ajan hallintoalue ei ole ollut sama asia kuin kansallisvaltioiden rajat.

Sen sijaan USA:n esittämää väitettä siitä että kaikki alueella tapahtunut olisi ollut Venäjän syytä, ei EU:n raportti tue.

Georgian president Mikheil Saakashvili blamed for starting Russian war

• EU investigation says Tbilisi launched indiscriminate assault on South Ossetia

http://www.theguardian.com/world/2009/sep/30/georg...

EU Fact Finding 2008 -tiivistelmä:

http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/pdfs/30_09_0...

Rosanna Dillström

Tuon henkilön profiili löytyy edelleenkin. Olisiko vain estänyt sinut?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten Facebookin puolella totesin, tämä henkilö blokkasi kolme keskustelijaa ja poisti jokaisen kommenttinsa ketjusta. Tämän vuoksi oletin, että hän poisti myös profiilinsa, joka oli muuten avattu vuonna 2015. Arin kanssa ystävyyden hyväksyneet kertoivat hänellä olevan muutenkin varsin mielenkiinoinen profii: kuva amurintiikeristä, maisemakuva Siperiasta ja kuva Katariinan palatsista Pietarissa. Tykkääjinä kuvissa oli nimien perusteella pari venäläistä, ruotsalainen ja yksi suomalainen. Eli ei Ari kovin hyvin ollut "36 vuoden aikana ruotsalaiseen yhteiskuntaan integroitunut".

Jos ynnätään, niin erityisen huono kielitaito, ruotsalainen joka ei puhu ruotsia, ä-kirjaimen uupuminen, vaikka se löytyykin pohjoismaisista näppäimistöistä, näppäimistössä toteutettava huolto, englanninkieliset sutkautukset lauseiden alussa, kuten alright ja whatever, jotka istuvat aika huonosti yli 60-vuotiaan suuhun.

Tosin taas kummallisuus, yksikään Nurminen ei saanut vapausristiä. Siihen päälle pelon lietsonta, Neuvostoliiton toimien valkopesu ja voitonpäivän ylistäminen. Myös hautajaiskuvan henkilöt jäivät mietityttämään. Ja Nurminen ei ole suomenruotsalainen sukunimi. Ei aukottomasti trolli, mutta valepukki ja putinisti epäilemättä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Minäkin luulen törmänneeni näihin jo useampiin. Tuli tässä vain mieleen mielenkiintoinen analogia viime ison tappelun aikoihin.

Kun nimittäin tämä Venäläinen propaganda näin alkaa aivan naurettavan alkeellisena ja ottaa turpaan heti kättelyssä - kuten sodankäyntinsä laatu oli ja kehittyi 1939-45 - niin millaista propaganda on jatkossa, kun Venäläiset hoksaavat virheensä, ryhdistäytyvät ja T25 tilalle tulee T-34. Ja kauanko tähän menee.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Entäpä menettääkö keskustelupalstat kokonaan merkityksensä, kun propaganda automatisoidaan?

Siihen ei välttämättä mene kauaakaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Varmasti kokonaispäätelmäsiosui oikeaan,mutta varoittaisin yleisesti pitämästä näitä nimien epäjohdonmukaisuuksia merkkinä huijauksesta. Tällaisessa tapauksessa esim saattavat setä ja eno mennä sekaisin,samoin lapset olla siirtyneet jossain vaiheessa isäpuolen nimelle,ruotsalainen nimi saada useita suomennoksia sisaruspiirissä jne.jne.

Kun olen itse näihin törmännyt,tuli mieleen varoittaa liian nopeista päätelmistä.
Vielä nolompaa kuin uskoa huijaria,olisi varmaan rynnätä leimaamaan aito henkilö huijariksi.

Sinänsähän näillä ei ole merkitystä itse asioiden kannalta,koko touhu vaikuttaa yhtä älyttömältä kuin sodan aikainen rintamahuutelu kovaäänisistä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Sen olen näistä havainnut, että kun syyttävät jotakuta osapuolta, vaikkapa propagandasta, niin useasti käyttävät juurikin niitä konsteja itse. Joista siis muita syyttävät. Perus propagandatekniikkaa vaikuttaisi moinen olevan.

Venäjähän on kieltänyt ulkomailta rahaa saavia yhdistyksiä Venäjällä. Tämä lienee ihan selkeä fakta.

Mm. Pohjoismaiden neuvosto on vaaravyöhykkeessä. Sitä ei ihan ole pidetty kovin vaarallisena poliittisena toimijana.

Mitä Venäjä sitten itse tekee? Venäjä antaa rahaa erilaisille poliittisillekin toimijoille Euroopassa. Ei liene hyväntekeväisyyttä sellainen. Vaan toiminnalla on jokin tarkoitus. Onko tarkoituksena kylvää eripuraa Eurooppaan?

Samalla Venäjä siis kieltää ulkomailta rahaa saavia toimijoita Venäjällä. Kertoo kyllä karusti, millä logiikalla siellä toimitaan. Rahoitetaan yhteiskuntajärjestystä häiritseviä toimijoita ja valmiiksi estetään ennalta sellainen Venäjällä. Voidaanko olettaa, että vastaava toiminta Euroopassa on ehkä ollut pitkään suunniteltua? Koska kielto astui voimaan Venäjällä ennen kuin uutisoitiin Euroopassa Venäjältä rahaa saavista organisaatioista.

USA:ta on monilla palstoilla syytetty propagandasta, jota en erityisesti muista havainneeni. Jollei nyt Hollywoodissa tehtyjä leffoja sellaisiksi tulkita. Tämän uutisen perusteella USA:ssa on jo aito huoli, että Venäjän propaganda on alkanut tehdä kiilaa Euroopan ja USA:n väleihin. Ilmeisesti siellä on fiksumpiakin kirjoittajia kuin Lindberg/Nurminen.

Yksittäiset kirjoittajat eivät välttämättä ole niitä penaalin terävimpiä kyniä. Taitavampiakin on. Se saattaa olla hyvä muistaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olet oikeassa, Helena. Varovainen saa olla, mutta Arin ystävyyden hyväksyneiden mukaan hänellä oli muutenkin varsin epäilyttävä profiili. Kuva amurintiikeristä, maisemakuva Siperiasta ja kuva Katariinan palatsista Pietarissa. Tykkääjinä kuvissa neljä venäläistä ja yksi suomalainen nimien perusteella. Liittynyt Facebookiin 2015.

Pitää silti leimaamista välttää. Tällä hetkellä netissä vallitsee vähän sellainen henki, että jos osoitat pientäkään ymmärrystä veläläisiä kohtaan Ukrainan kriisiä ajatellen, niin olet automaattisesti trolli.

Minuakin on syytetty amerikkalaisvastaiseksi putinistiksi ja venäläistrolliksi.

Käyttäjän larevisora kuva
Annika Rauhala

Mikä tämän kirjoituksen tarkoitus oli? Leimata tuntematon ruotsinsuomalainen ja nauraa hänelle joukolla? Mistä päättelit miehen olevan Venäjän palkkaama trolli? Ai nimenmuutoksesta, huonosta kielitaidosta, positiivisesta suhtautumisesta Venäjään ja olettamastasi ristiriidasta sotakertomuksessa? Eikö hän voi olla tavallinen ruotsinsuomalainen mies, joka suhtautuu Venäjään positiivisesti sekä kertoo sukunsa ehkä värittyneitä sotatarinoita vähän unohtuneella suomenkielellä? Ja kun näihin johtopäätöksiisi tulit näillä todisteilla, niin oliko täysin asiallista kuuluttaa tämä päätelmäsi väitteen muodossa julkisesti? Mitä jos olet väärässä? Ainakin olet onnistunut hienosti jatkamaan Ylen aloittamaa leimauskampanjaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sulje vain silmäsi Annika tai lue vaihtoehtoisesti yllä mainitsemani ynnäys sekä käy napsauttamassa ystäväkutsua kehiin, jotta voit käydä katsomassa tämän "ruotsalaismiehen" vuonna 2015 avattua profiilia.

Voihan se olla, että hän on yksi näistä väliinputoajista, jotka kadottavat oman identiteettinsä, mutta eivät integroidu uutenkaan kotiin - noin 36 vuoden jälkeen -, sillä ruotsalaisia ystäviä miehellä ei listoilla ollut.

En itse usko niin, mutta jos sinun oloasi parantaa, niin voit kuvitella näin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hyvä puoli tässä on, että Suomessa me voimme vapaasti keskustella, että onko trolli vai eikö ole. Ja niin monesta muustakin asiasta. Ja hyvä niin.

Suomi on lehdistönvapauden listalla numero 1. Maailman paras siis.

Muita maita voi klikkailla kartalta ja tehdä sen perusteella päätelmiä.
Esim. Venäjä on sijalla 142. Mitä se kertoo?

Ainakin Suomessa voimme tehdä työtä, että pysymmekin listan kärjessä. Sillä lailla voimme vielä 10 tai 25 vuodenkin päästä keskustella täällä ihan mistä tahansa asioista ilman mitään turhia pelkoja.

Voimme vaikka keskustella siitä, että Suomella ei ole tarvetta vaikuttaa muiden maiden kansalaisten mielipiteisiin. Eräällä naapurimaallamme taas vaikuttaa olevan suurikin tarve vaikuttaa Suomen kansalaisten mielipiteisiin.

Herää kysymys, että miksi?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä ja havainnollistava kommentti, Jouni.

Niin se on, Suomessa saa trollailla ilman seuraamuksia ja olla poliittisia päättäjiä sekä koko valtiovaltaa vastaankin, jos siltä vain tuntuu. Se on oikeus, josta en lähtisi ikinä neuvottelemaan.

Täytyy kuitenkin sanoa, että Suomessakin lehdistövapaus on kaventunut viime aikoina, mutta se johtuu lähinnäkin ammattijournalismin kriisistä. Lehdistössä eletään objektiivisuusharhan sisällä.

Jari Leino
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sellainen nimi käyttäjällä oli. Tunnetko?

Jari Leino

En tunne, mutta kyllä sellainen Fb-profiili on vielä olemassa. Se on vain blokannut sinut. Siksi ei näy.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #31

Joo. Mokoma blokkasi minut ja kolme muuta keskusteluun osallistunutta ennen kuin poisti kaikki kommenttinsa. Keskustelu löytyy täältä ja se on avoimella seinällä. Tyhmältähän tuo näyttää, kun hän nyt nuo kommenttinsa tuosta välistä poisti:

https://www.facebook.com/susanna.kaukinen/posts/62...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuolla eräällä venäläismielisellä keskustelupalstalla minua oli kuulemma fasistiksi jo ehditty huutelemaan. Se on hienoa, kun tyhmät päät laitetaan yhteen. Jälki on sen mukaista. Hauska kuinka alunperin sarkasmiksi tarkoitettu ryhmä on kerännyt sellaista joukkoa kehiin, että ainakin kommenttien perusteella siitä on loppujen lopuksi tullut täsmälleen sitä itseään, mistä se alun alkajaan vitsaili.

Kuten tuossa kirjoituksessanikin totesin, että voin Ylelle sen verran sanoa, että ei mitään hätää. Ei näitä trolleja tarvitse pelätä. Olemme turvassa.

Nythän Yhdysvalloista on korkea virkamies tulossa antamaan haastattelua siitä,
kuinka Suomen tulisi turvautua venäläispropagandalta.

Minun mielestäni verikoirat voisi kutsua jo kotiin, sillä jos trollit ovat tuollaisia, niin turhapa niiltä on edes suojautumaan alkaa. Paljon melua tyhjästä. Trollitehdas on menossa kohti vääjäämätöntä konkurssia. :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kaksi hyvää kysymystä, joihin vastaan nyt. Muutama henkilö ilmoitti erästä yksityishenkilö koskevat kommentit poistettaviksi. Tein näin, mutta loppuun vielä virsi kaunis.

Kiusaaminen häiritsee. Tietystikinä, mutta kuten tuolla oikealla puolella boksissa lukee, niin moderointinilinjani raja menee siinä, että moderoin yleensä vain, mikäli joku tekee jotain laitonta. Muutoin vapaakeskustelu on suotavaa. Tässä tapauksessa ilmoituksia tuli jo jokunen.

Kävin myös tarkastamassa ko. henkilön julkisen profiilin, eikä hän kyllä siellä itsekään sanojaan tai ennakkoluulojaan säästele, että tässäkin toiminee vanha mustanaamion laki - ole kova koville.

Johan minä sanoin, että ikävää kuulla henkilön pettyneen Suomeen, mutta että toivoin silti hänen onnensa kääntyvän, sillä katkeruus on kavala kaveri, jota ei toivoisi kenellekään.

Annika Rauhala, joka selvästikin valvoo sananvapautta Uudessa Suomessa: Mitä minun sinun mielestäsi tulisi tehdä? Sinähän olit alunperinkin jo julistamassa koko blogitekstiäni epäeettiseksi. Eikö toisten huuteleminen rastiksi poliittisessa debatissa ole epäeettistä ja huonokäytöksistä? Varsinkin jos syynä on se, että ei jaa toisen näkemystä voitonpäivästä.

Katrilta tuli hyvä kysymys.

Mutta minulla on myös esittää toinen, kuinka voi laskea nolaamiseksi henkilön itse kirjoittamat kommentit, jotka tämä on julkaissut julkisessa profiilissaan? Eri asia jos profiili olisi yksityinen, jolloin tekstit tulisivat toisen käden kautta.

Tarkoittaako tämä sitä, että kun vaikkapa Jyrki Katainen sanoo jotain tyhmää (tiedän, hän on julkisuuden henkilö), niin häntä ei saisi siteerata, koska se on ko. henkilön nolaamista. En ymmärrä tätä logiikkaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Muutenkin herättää hyvän kysymyksen, missä menee yksityishenkilön ja julkisuuden henkilön raja tänä päivänä. Hyvin moni yksityishenkilö pitää esimerkiksi blogia, jonka kautta pyritään saamaan näkyvyyttä omille mielipiteille. Onko henkilö tässä vaiheessa enää yksityishenkilö?

Tässäkin tapauksessa kyseinen venäläisrouva on pyrkinyt politiikkaan, pitänyt blogia ja avointa profiilia Facebookissa. Onko hän yksityishenkilö? En tiedä. Onko se jokaisen itsensä päätettävissä? Voi olla. Tai sitten hieno raja kulkee valtakunnan julkisuudessa ja kaupunkikuvan julkisuudessa. Tällä hetkellä tuntuu, että se on päivälehtien määriteltivässä kuka on julkisuuden henkilö ja kuka ei.

Jari Rauhala

Eiköhän trolleja, vieraan vallan asiamiehiä, ole lukuisia molemmin puolin, näin informaatisodassa.

Enemmistön, siis tavallisten ihmisten kohdalla, kyse on mielipiteistä, jotka on kopattu itselle luotettavista julkaisuista ja niistä on muodostettu käsitys totuudesta.

Mutta jos palataan trolli-sanaan, niin eräässä ketjun kommentoinnissa oli mainittu tuhatsivuinen Eu-raportti Georgian sodasta. Eräässä toisessa Puheenvuoron blogissa eräs kommentoija väänsi tehokkaasti 9-rivillä tämän tuhatsivuisen raportin aivan toiseksi syyllisen osalta.

Sillä perusteella ihan selvä nato-trolli. Toinen vaihtoehto on tietenkin se, että hän olisi ihan tavallinen suomalainen, joka on mennyt uskomaan populistisempaa tiedotusta, jota muutama kaverikin pitää parempana kuin virallista selvitystä. Siitä saa valita?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tai sitten hän ei ollut koskaan perehtynyt paremmin koko raporttiin saatika sitten tilanteeseen. Nappasi Iltasanomista 8 ranskalaista viivaa, ja väänsi niistä tekstin.

Hyvä pointti kuitenkin, ja olen muutenkin ihmetellyt, että miksi 'natotrolleista' ei pidetä samanlaista mekkalaa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Aavistuksen aihetta sivuten.

Yksi seuraus siitä, että "ulkomaalaiset agentit" on Venäjällä kielletty: Avustustoiminta ulkomailta Venäjälle on pysähdyksissä.

Venäjälläkin on heikommassa asemassa olevia. Se on fakta. Yllättäen tämäkin kansainvälispoliittinen soppa osuu kaikkein kovimmin juuri heikommassa asemassa oleviin Venäjällä.

Lana Kortie

ON MYÖS OLEMASSA EU:N JA NATO TROLLIT

Seuraava teksti olen kirjoittunut aikoinaan, teksti ei liity sinuun.

MISTÄ TUNNISTAA EU:N JA NATO:N TROLLIT?

Jotka ovat HÄIRINNEET SUOMALAISIA HARHAANJOHTAMISELLA
ja epähyväksyttävinä toimintamenetelminä he ovat edesauttaneet mm. RAHOJEN VIEMISTÄ VALTION KASSALTA TIES MINNE JA TIES KENELLE.
Jotka ovat epärehellisin menetelmin saanet suomalaiset EU:n jäseneksi, vääristämällä totuutta EU:sta. Jotka eivät antaneet kansalle äänestää EU:n perustuslaista…
Naton:n trollit ovat vaarantamassa suomalaisten nuorten tulevaisuutta Naton:n jäsenyydellä. EU:n trollien työn takia SUOMI ON KÖYHTYNYT ja työttömyys on kasvanut, teollisuus on karannut pois maasta, maatalous on kärsinyt ja nuorten tulevaisuus on kärsinyt.
Onhan tässä ollut trollamista ja pelleilemistä ja moraalin täydellistä romahtamista. Yllämainittujen TOIMINTOJEN SEURAAMUKSESTA niitä trolleja tunnistaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset