Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Se oli vain leikkimielistä kokeilua, kunnes kovat aatteet tulivat kuvioihin

  • kuva: viitekuva
    kuva: viitekuva

Bölle Nahlroos (s. 1952, Helsinki) oli aivan tavallinen hyvän perheen lapsi. Hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1971, jonka jälkeen hän opiskeli Svenska handelshögskolanissa kauppatieteitä.

Nahlroosin kertoo hänen alamäkensä alkaneen jo opiskeluaikoina. Tuolloin nuori idealisti aloitti pössyttelemään taistolaisuutta muiden sosialististen taloustieteen opiskelijoiden kanssa.

Hänen mukaan kyse oli aluksi vain leikkimielisestä kokeilusta ja nuorten kapinasta vanhempia vastaan, mutta myöhemmin myös kovat aatteet tulivat kuvioihin.

Me kokeiltiin vitsillä kundien kanssa kovia aatteita suun kautta, mutta kun rahaa ja blingblingiä alkoi tulemaan, niin lapasestahan se lähti, mies myöntää.

Nahlroos on pyrkinyt välille kuiville, mutta repsahtanut sitten uudestaan.

- Sitä aina kuvittelee, että pääsisi vapaaksi tästä kaikesta. Viimeksi olin kuivilla lähes vuoden.  Se on aina ensimmäinen annos, kun sitä kuvittelee, että mä nyt vaan vähän vedän. Ensin saattaa riittää, kun nousee edes pari kertaa kuussa päivälehtien otsikoihin. Mutta nälkä kasvaa syödessä, eikä kaksi kertaa tahdo myöhemmin riittää edes viikoksi. 

Nahlroosin mukaan kovia aatteita käyttävien oikeistolaisten pyrkiessä kuiville, yhteiskunta ei välttämättä ole heille kovinkaan suopea.

Tällä hetkellä yhteiskunta ei tarjoa oikeistolaisille minkäänlaista korvaushoitoa, jonka vuoksi he ryhtyvät usein käyttämään liberalismia tekosyynä saadakseen posiitiviset seulat korvaushoitoa varten.

Puheissaan hän arvostelee kovin sanoin myös oikeistolaisuudesta jaettavia, kansainväliselläkin mittapuulla mittattuna kovia tuomioita ja kartanoissa tapahtuvaa heitteillejättöä.

- Tuntuu, että suomalainen katuoikeus on hyvin ankara ja epäreilu meitä kovien aatteiden käyttäjiä kohtaan, hän tiivistää.

Integroituminen takaisin yhteiskuntaan ei tapahdu yhdessä yössä. Hänen mukaan juuri kartanoissa pitäisi olla jonkinlaista kuntoutusta, mutta sitä ei käytännössä ole jo pelkistä kustannussyistä.

Toimittajamme kysyi Bölle Nahlroosilta, olisiko hänen mielestään mietona aatteena pidetyn vapaan markkinatalouden laillistaminen järkevää. 

Nahlroos on kuitenkin sitä mieltä, että vapaan markkinatalouden laillistaminen saattaisi vain lisätä sosiaalisia eroja, kun joidenkin aatteet olisivat laillisia ja toisten laittomia.

Hän puhuu kansainvälisten esikuviensa mukaisesti vaihtoehdosta, jossa kaikki aatteet laillistettaisiin. Tällöin aatteiden liepeillä oleva rikollisuus vähenisi ja aatteista häviäisi niiden mystinen kielletyn hedelmän hohto.

Aatteiden vetäjät eivät saisi enää samankaltaista sosiaalista statusta, jonka he tänä päivänä saavat kiertäessään veroja ja tilanne normalisoituisi. Taika olisi poissa.

Mitä mieltä te olette, tulisiko kaikki aatteet laillistaa?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lisää Böllen vastoinkäymisistä voit lukea 10 euron hintaan esimerkiksi täältä: http://www.intokustannus.fi/kirja/wahlroos_epavira...

Minä luin kirjan loppuun viime yönä.

Bölle jakaa myös aktiivisesti haastatteluja eri verkkojulkaisuihin.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Taitavasti kynäilty, kiitos siitä :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos, Leila. Tämä oli sellainen ruokatunnin ajatusleikki. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset