Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Aurinko nousi kaikesta huolimatta

Eilinen vaalitulos sai monen suun loksahtamaan. Suomi on valinnut oikeistolaisen tien. Hyvin usealle tämä tuli pahana yllätyksenä, josta toipuminen voi viedä runsaasti aikaa. Toiset taas ovat haltioissaan.

Tietysti vielä tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, että minkälaiselle pohjalle keskusta uuden hallituksensa rakentaa, sillä mikään ei ole poissuljettua. Ylen aamutelevisiossa vieraillut keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen korosti kaikkien vaihtoehtojen avoimmuuta – jopa neljän suuren puolueen mahdollisuutta. Moni kuitenkin uskoo hallituspohjan nousevan keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten ympärille. Vanhoina riitapukareina tunnetut SDP ja kokoomus tuskin suostuvat istumaan enää saman pöydän äärellä.

Keskusta sai eilisissä vaaleissa jytkynsä, vaikka se jäikin odotettua laimeammaksi. Puolue keräi 21,1 prosenttia jaetuista äänistä. Perussuomalaiset puolestaan nousivat toiseksi suurimmaksi puolueeksi vaalipiiriuudistuksen myötä, napaten itselleen hurjat 38 paikkaa 17,6 prosentilla äänistä.

Kokoomus keräsi 18,2 prosentin äänisaaliin ja saa näin ikään 37 paikkaa. Kokoomus kuitenkin voi vielä nousta perussuomalaisten ohitse äänten tarkastuslaskennassa. Uuden Suomen tietojen mukaan kyse on vain 149:stä äänestä.

SDP oli yksi vaalien suurimmista häviäjistä ja sen kannatus laski 16,5 prosenttiin. Kaiken kaikkiaan vasemmisto koki rökäletappion, kannatuksen romahtaessa historiallisen alhaiselle tasolle sunnuntain eduskuntavaaleissa.

Tulevalla hallituksella on edessään kova savotta. Neljä vuotta jatkunut toimettomuus on ajanut Suomen tilaan, jossa joudutaan tekemään vaikeitakin ratkaisuja. Työttömyys pitäisi saada alas ja talous kasvuun. Myös valtion velkaantumiseen tulisi puuttua.

Jokainen suuri puolue on asettanut tavoitteensa lähes epärealistisen korkealle, ja nyt nähdäänkin, että miten mahdollinen porvarihallitus pyrkii nämä lupaukset lunastamaan. Odotettavissa lienee palkka-alennuksia, sosiaaliturvan ja työehtosopimuksien heikentämisiä sekä yrittäjyyden tukemista.

Tällä hetkellä Suomeen ei tule rahaa mistään ja vaihtotase on miinuksella. Liian pitkään on eletty uskossa, että kyllä nousukausi tulee tilanteen korjaamaan. Mielestäni on kuitenkin hyvin harhaista kuvitella, että nousukausi hoitaisi yhtään, kun ei ole yrityksiä mitkä möisivät tai konepajoja mitkä valmistaisivat. Suomalainen teollisuus ei ole enää kilpailukykyinen.

Vientiä tulisikin etsiä jostain muualta, sillä ei se puusta putoa. Valitettavasti keskustelu kilpailukyvystä keskittyy pääosin perinteisiin aloihin, joissa suomalainen on kallis. Tässä vaiheessa tulisi pohtia mihin tulisi panostaa sen sijaan, että elvytettäisiin keinotekoisesti kuolevia aloja.  

Vaaliohjelmassaan keskusta tähtäsi 200 000 uuteen työpaikkaan vuoteen 2025 mennessä ja kansantalouden kahden prosentin kasvu-uraan. Myös puolueen mahdollinen hallituskumppani eli kokoomus tavoitteli keskustan tavoin 75 prosentin työllisyysastetta ja 120 000 uutta työpaikkaa. Perussuomalaiset puolestaan puhuivat työllisyyden lisäämisestä hyvin yleisellä tasolla. Nyt nähdään mihin puoleista on.

 

Parhaat onnitteluni kaikille eduskuntaan valituille. Ja kiitokset myös valitsematta jääneille. Vaikka itse koenkin, että äänestäjänä saatoin hävitä nämä vaalit, niin tällaista se kansanvallan toteutuminen on. Kansa saa, mitä se haluaa. Sellaisen hallituksen kuin se ansaitsee. Pohjaa on jo kosketettu. Toivottavasti suunta on nyt ylöspäin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ennen vaaleja mm. Timo Soini sekä Juha Sipilä ilmoittivat, että julkiselta sektorilta tullaan vähentämään kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Saa nähdä miten tämä toteutetaan.

Elijas Bijur

Varmaankin kepulaisista kunnista, joissa on se suurin ja tehottomin hallinto!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kokoomusta ja keskustaa yhdistää siis halu yksityistää ja ulkoistaa. Tämän halun jakaa myös hyvin useat vihreät.

Puheenjohtaja Ville Niinistö puhkui jo eilen vähän sellaista intoa, että hallitukseen olisi kenties mielellään menossa.

Totesi mm. että kun Vihreät nyt olivat sellainen 'voittajapuolue' näissä vaaleissa, niin olisi omituista, jos tätä ei mitenkään huomioitaisi.

Tapani Lahnakoski

Tämähän oli yksi niistä Sipilän sanomisista, mitkä hän myöhemmin kiisti sanoneensa.

Oleellista on juurikin se, miten vientituotteita pystytään kehittämään. Suomen metsäteollisuus on aikanaan suunnattu liikaa paperiin. Hyvä olisi metsäsektorilta jotain uutta keksiä, niin saataisiin helpoimmin täytettyä lupaukset EU:lle luvattujen uusiutuvien lisäämisestä ilman tuulimyllyjen lisärakentamista. Poltettavaa tulisi siinä sivussa ihan ilmaiseksi.

Automaation kehittäminen on ehdoton edellytys viennin nostamiseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksalaislehdissä Suomesta on alettu puhumaan uutena Kreikkana. Appiukkoni ilmoittikin tuossa huolensa eilen.

Suomalainen teollisuus ei ole enää kilpailukykyinen. Osasyy tähän on Saksa itse. Mielenkiintoista että tilastoissa Suomea verrataa naina muihin kohtalaisen vakaisiin euromaihin, vaikka mielestäni se ei toimi aivan niin. Suomi on Euroopan pieni periferia ja kallis sellainen.

Ei Suomea voi verrata Ranskaan tai Italiaan. Ei Espanjaan, eikä Saksaan. Oikeastaan ei edes Ruotsiin.

Suomea ei voi myöskään verrata Bulgariaan, Viroon tai Puolaan, koska yhteiskunta- ja sen talpusrakenteet ovat niin erillaisia. Siksi onkin mielestäni hyvin harhaanjohtavaa katsella tilastoja vuodesta toiseen, ja tuumailla, että ihan hyvinhän tässä vielä menee.

On totta, että tilastoissa Suomella menee vielä aivan kohtalaisesti, mutta jos vientiä ei ala muutaman vuoden sisällä löytymään, niin upposukellus tulee olemaan todella raju.

Vähän on jämähdetty siihen Nokian huippuaikana syntyneeseen ajatusmaailmaan, ja luullaan, että kyllähän lintukodossa rahaa riittää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt yksi kysymyksistä lienee, että uskaltaako Sipilä lähteä rakentamaan hallitusta perussuomalaisten kanssa, ja onko perussuomalaisilla tällä kertaa intoa mennä päättävään elimeen. Keskustaa ja kokoomusta pidän lähes itsestäänselvyytenä, koska puolueilla on aika pitkä historia yhdessä.

Kokoomus (ja kansan riveistä sitä kohtaan kumpuava viha) tarjoaisi keskustalle myös hyvän kilven, sillä kaikki ikävät päätökset, mitä tulevalla hallituskaudella joudutaan tekemään, menisivät automaattisesti kokoomuksen piikkiin.

Eurooppalainen lehdistöhän on torpannut perussuomalaisia jo nyt aika paljon, ja varsinkin ruotsalaiset toimittajat ovat hurjissaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset