Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Apatia vaaliuurnilla: En usko demokratiaan, tuskin äänestän

  • Apatia vaaliuurnilla: En usko demokratiaan, tuskin äänestän

Vaalit ovat jo loppusuoralla, mutta taistelu käy edelleen kovana. Moni ääni on vielä antamatta, vaikka suomalaiset ovatkin olleet poikkeuksellisen hyvissä ajoin liikeellä. Ennakkoäänestypäivät ovat keränneet ennätysmäärän äänestäjiä paikalla, mutta heräävätkö nukkuvat äänestäjät ennen virallista äänestyspäivää. Eduskuntavaalien virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 19.4.2015.

Viime vuodet ovat herättäneet ihmisissä valtavasti epäilyksiä demokratiaa kohtaan. Ihmiset eivät luota enää kansanvaltaan. Ahkerasta ennakkoäänestämisestä huolimatta olen kuullut huolestuttavan usean ihmisen kertovan, kuinka he ovat menettäneen kiinnostuksensa demokratiaa kohtaan. En usko demokratiaan, tuskin äänestän, he sanovat.

Ilmassa leijuu monenlaisia näkemyksiä.

Joidenkin mielestä demokratia ei yksinkertaisesti voi toimia, koska ihmiset ovat keskimäärin liian tyhmiä ja yksinkertaisia ymmärtääkseen politiikkaa. Tällaiseen tulokseen päätyi myös Cornellin yliopiston tukijat vuonna 2012, kun he julkaisivat tutkimuksensa demokratian nykytilasta. Tutkimuksen mukaan huomattava osa ihmisistä olisi synnynnäisesti kykenemättömiä arvioimaan toisten ihmisten kykyjä tai ajatuksen laatua. Samaan tulokseen ovat päätyneet myös lukuisat muut demokratian nykytilaan perehtyneet tutkijat.

Toiset taas katsovat suomalaisen demokratian kuolleen. Tiukka puoluekuri ja painostus tukahduttavat idealismin ja rajoittavat yksittäisten kansanedustajien mahdollisuuksia rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Tilannetta ei ole lainkaan parantanut se, että vuosien saatossa valtapuolueet poliittisen kentän eri laidoilta ovat alkaneet muistuttamaan yhä enemmän toisiaan; aika ajoin taustalla piilevää aatetta on lähes mahdotonta tunnistaa. Ei ole siis mikään ihme, että kysyntä ja kiinnostus kansanäänestyksiä ajavia puolueita kohtaan on ollut roimassa kasvussa.

Sitten on aina myös heitä, jotka ovat liian laiskoja äänestämään. Ihmisiä, joita ei yksinkertaisesti vain kiinnosta oma tulevaisuus.

Näin ennen virallista vaalipäivää haluaisin kuitenkin välittävänä kansalaisena vielä painottaa, että oli kiinnostuksenne demokratiaa kohtaan millainen tahansa, on äänioikeutemme meidän ainoa keinomme vaikuttaa vallitsevaan yhteiskuntaan. Ilman sitä me olemme aseettomia.

Siksi sanonkin sinulle, että olit sitten yrittäjä tai työtön, palkkatyöntekijä tai opiskelija, jos sinä haluat parempaa, haluat että asiat muuttuisivat ja epäkohtiin tartuttaisiin, niin äänestäminen on sinun paras ja ainoa mahdollisuutesi. Mahdollisuutesi osoittaa, että sinullakin on mielipide. Osoittaa, että sinussakin henki pihisee, etkä ole luovuttanut vielä. Huutakaa ja marssikaa äänestyslipukkeidenne kautta.

Osoittakaa mieltä, sillä jokainen käyttämättä jätetty ääni on uusi surunauha kauppatavaraksi sysätyn Suomineidon hennoissa ranteissa. Arpi hänen ennen niin neitseellisellä kehollaan. Apatia vaaliuurnilla johtaa vääjäämättä yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvuun, luokkayhteiskuntaan ja harvainvaltaan.

Uskon että seuraavat eduskuntavaalit tulevat olemaan ratkaisevassa asemassa koko Suomen tulevaisuutta tarkastellen. Maallamme ei ole enää varaa istua neljää vuotta kädet ristissä, tekemättä mitään. Taloutemme ei kestä enää pitään tätä jatkuvaa poliittista lamaannusta, joka ympärillämme vallitsee. Toivoisinkin siis, ettette yhtään väheksyisi äänestysoikeuttanne.

Jokainen ääni merkitsee.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Heitänpä pallon teille, mitä mieltä te olette esimerkiksi Belgiassa, Egyptissä ja Australiassa vallitsevasta äänestysvelvollisuudesta, joka on suoranainen pakko?

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sakkojen, vankeusrangaistuksen tai jopa kansalaisoikeuksien menetyksen uhalla kansalaiset on velvoitettu äänestämään vaaleissa.

Johtaako tämä siihen, että huumoriäänestäminen lisääntyy, vai toteutuuko demokratia entistä ehompana?

Välittävätkö ihmiset politiikasta ja suosikkiehdokkaidensa toimista enemmän?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mikko Kokko totesi hyvin Facebookin puolella:

"Niin kauan kun ihmisiä oikeasti ammutaan äänestysjonoon ympäri maailmaa, niin on aika ylimielistä olla äänestämättä".

Onko näin, että meistä suomalaisista on tulossa ylimielisiä, vai kertooko se tarinaa siitä, että yhä useampi on luovuttanut, menettänyt uskonsa?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta tuo ei ole mitenkään erityisen hyvin sanottu. Se, että jossain, missä ammutaan ihmisiä äänestysjonoihin, kertoo vain siitä, että he elävät siinä samassa kuvitelmassa, että heidän äänillään on jokin merkitys siihen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Heidän takiaanko pitäisi äänestää? Onko äänestäminen niiden ihmisten suremista varten?

Sitä pitäisi pystyä tarkastelemaan jotenkin, mutta aika vaikeaksi se on tehty. Ottaa ylös ne asiat, miksi äänesti ja ketä ja onko se, mitä sillä ajatteli saavansa, totetutunut. Jos ei. On osattava myöntää, että ehkä se ei ole kovin kummoinen vaikutustapa.

Kyse on vain ja ainoastaan siitä, mitä sillä äänestämisellä saa. Edustuksellisessa demokratiassa sillä saa myyntimiehiä ja suruttomia omaneduntavoittelijoita lehtereille - sitä samaa vanhaa.

Koko prosessissa on voimakas itsepetoksen maku. Se on helppoa ilmapiirissä, jossa valehdellaan surutta prosessin merkityksellisyydestä.

Äänestämällä ei juuri mitään saa. Se on alistumista prosessille, seurausten hyväksymistä - mitä tahansa siitä seuraa, se on äänestäjien harteilla. Äänestämättömyys taas ei ole tekemistä, vaikka sitä yritetään sellaiseksi propagoida. On jotenkin huvittavaa, että ollaan niin huolestuneita nukkuvien kohtalosta. Se näyttää vähän epärehelliseltä; Eikö äänestäjien pitäisi olla iloisia siitä, että joku ei äänestä. Sehän on lisää valtaa heille!

Äänestämättömyys on sitä, että ei ota osaa. Toisaalta sanotaan, että se on alistumista muiden vietäväksi.

Alistuminen on siis ainoa vaihtoehto. Mutta minä luotan äänestäjiin. Minä luotan siihen, että heidän perusteeton tukensa tälle kestämättömälle prosessille lopulta syö koko homman kokonaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tietysti hyvinvoinnin turruttamia suomalaisia ei voi verrata esimerkiksi kurdeihin. Olen pohtinut paljon tuota edustuksellista demokratiaa, ja tullut siihen tulokseen, että puolueet siitä ovat tehottoman tehneet. Puolueen johto kun kuitenkin sanelee säännöt, ja laulut joita laulat.

Pohdin tuossa, että onko järkevää äänestää ehdokasta, jonka uskoo lyövän läpi, vaiko antaa ääni aatemaailman mukaan. Tuntuu, että hyvin moni kääntyy ensimmäisen vaihtoehdon puoleen, eikä tästä syystä äänestä esimerkiksi pienempiä marginaalipuolueita, joista kenties löytyisi omaa sydäntä lähempänä oleva ehdokas.

Itsekin olen tähän sortunut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Totta kai demokratia on sekava ja tehoton hallintojärjestelmä. Siitä huolimatta se on, kaikkine heikkouksineenkin, osoittautunut tähän asti kehitetyistä malleista vähiten huonoksi. Se ei ehkä nosta valtaan valtakunnan parhaita kykyjä, mutta ainakin se antaa hyvän mahdollisuuden potkia pois pahiten möhlineet.

On monia hyviä syitä kehottaa olemaan äänestämättä. Tärkein niistä on se, että mitä harvempi äänestää, sitä suurempi paino minun äänelleni jää. Ja mitä pienempi äänestysaktiivisuus, sitä paremmin pienempikin porukka onnistuu hankkimaan valtaa mobilisoimalla omat joukkonsa vaaliuurnille.

Omalta osaltani siis äänestän. Jos en löydä parasta, niin sitten ainakin (oman arvioni mukaan) vähiten huonoa ehdokasta.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

"Siitä huolimatta se on, kaikkine heikkouksineenkin, osoittautunut tähän asti kehitetyistä malleista vähiten huonoksi."

Totta, mutta tämän hetkisestä tilanteesta kansan ja presidentin vallan osuutta pitäisi nostaa, jotta nämä olisivat enemmän tasapainossa keskenään.

Tähän voisi toimia suorat kansanäänestykset, ja presidentin valtaa
pitäisi myös nostaa, jotta optimaalinen vallan tasapaino saavutettaisiin
näiden kolmen kesken.

-ja kaikille puolueille sama näkyvyys medioissa puolueettomasti, ja gallupit
vaalivuonna kieltää kokonaan.

-PR

Heli Hämäläinen

Minun on äänestettävä, koska Päivi Räsäsen kannattajat käyvät äänestämässä. Vain itsekin äänestämällä voin edistää puolueen tippumista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset