Lentoturma Alpeilla: 150 ihmisen pelätään menehtyneen

Saksalaisen halpalentoyhtiön Germanwingsin Airbus A320 -lentokone putosi vaikeakulkuiseen vuoristomaastoon Etelä-Ranskaan tiistaina. Kone oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin. Ranskan siviili-ilmailuviranomainen DGAC on vahvistanut koneen putoamisen, ja koneen jäänteet on paikannettu Prads-Haute-Bléonen kylän lähelle. Sään kerrotaan olleen onnettomuushetkellä alustavien tietojen mukaan melko hyvä.

Germanwingsin mukaan koneessa oli 144 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä.

Joukossa kerrotaan olleen erityisen paljon Espanjan, Saksan ja Turkin kansalaisia. Tämän hetkisten tietojen mukaan koneessa oli ainakin 67 saksalaista, mutta yhtiön mukaan lukema saattaa vielä muuttua. Espanjalaisia matkustajia oli uutistoimisto Reutersin mukaan 45. Kaikkien koneessa olleiden henkilöiden epäillään menehtyneen.

Päivä oli synkkä varsinkin Nordrhein-Westfalenissa sijaitsevalle Joseph-König-Gymnasiumille, jonka kerrotaan menettäneen lento-onnettomuudessa 16 oppilastaan sekä kaksi opettajaa. Nuoret olivat olleet paluumatkalla espanjan kielikurssiltaan Barcelonasta.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja liikenneministeri ovat matkalla onnettomuuspaikalle. Liittokansleri Angela Merkel sekä Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Hannelore Kraft matkustavat paikalle huomenna.

Lentoturma on koskettanut läheisesti koko Eurooppaa.

Germanwingsin toimitusjohtajan Thomas Winkelmannin mukaan kone on pudonnut hyvin jyrkästi noin kahdeksan minuutin ajan. Ranskan lennonjohdon kerrotaan menettäneen yhteyden koneeseen, kun se oli noin 1 800 metrin korkeudessa. 

Aikaisemmin tänään annetun tiedotteen mukaan koneessa ei ollut vikaa, ja sen tietokone oli lähes uusi. Lufthansan teknikot olivat tarkistaneet turmakoneen viimeksi maanantaina Düsseldorfin lentokentällä. Myös lennon kapteenin kerrotaan olleen hyvin kokenut ammattilainen. Kapteeni oli työskennellyt Lufthansalle ja Germanwingsille jo kymmenen vuoden ajan. Takanaan hänellä oli yli 6 000 lentotuntia.

Terrorismin mahdollisuutta ei ole suljettu pois. Varsinkin saksalaislehdistö on spekuloinut asialla tiiviisti. Kummastusta on aiheuttanut varsinkin hätäkutsun puuttuminen sekä suhteellisen pitkä, yli kahdeksan minuuttia jatkunut radiohiljaisuus laskun aikana. Ranskan ilmailuviranomaisten mukaan hätäviestin lähetti lennonjohto sen jälkeen, kun se ei saanut enää yhteyttä Germanwingsin lentoon.

Mahdollisista suomalaisista uhreista tai heidän määrästä ei ole tietoa. Suomen ulkoministeriön kerrotaan selvittävän asiaa parhaillaan.

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu