Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

USA jättää Israelin oman onnensa nojaan

  • USA jättää Israelin oman onnensa nojaan

Yhdysvallat ei aio puolustaa Israelia tulevassa YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat jättää Israelin yksin palestiinalaisia käsittelevässä turvallisuuskokouksessa. Uutistoimisto Reutersille asiaa kommentoinut Yhdysvaltain edustaja ilmoitti, että Yhdysvallat ei aio käyttää puheenvuoroaan ihmisoikeusneuvoston kokouksessa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon hyväksyi Palestiinan jäsenyyden Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa tämän vuoden alussa. Israelille jäsenyys oli huomattava arvovaltatappio, sillä Israel on jo pitkään tehnyt kaikkensa eristääkseen palestiinalaiset muusta maailmasta.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas ilmoitti tuolloin jo tuoreeltaan, että heidän aikeenaan on nostaa kanne Israelia vastaan. Israelia tullaan syyttämään palestiinalaisiin kohdistuneista sotarikoksista ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Yhdysvaltojen oudon päätöksen uskotaan johtuvan presidentti Barack Obaman ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tulehtuneista väleistä. Viime viikolla Netanjahu ilmoitti Israelin parlamenttivaalien loppumetereillä, että palestiinalaiset eivät tulisi saamaan omaa valtiotaan ainakaan hänen valtakaudellaan. Ennen vaaleja Netanjahu väläytteli vielä mahdollisuutta palestiinalaisen valtion syntymisestä.

Netanjahun lausunto on vastoin Yhdysvaltain asettamaa linjaa.

Valkoinen talo on kertonut julkisesti, että Netanjahun arabi-vastaiset puheet pakottavat Yhdysvallat harkitsemaan entistä tarkemmin tukeaan Israelille. Yhdysvallat vaati jo ennen vaaleja, että Israelin seuraavan hallituksen tulisi lopettaa lähes 50 vuotta kästänyt miehityksensä ja raivata tilaa Palestiinan valtiolle.

Huolimatta viime aikoina syntyneistä erimielisyyksistä, on Israelin kannatus ollut aina lähellä amerikkalaisten sydäntä. Nähtäväksi jääkin, että onko presidentti Obamassa miestä seisoa sanojensa takana, vai painostetaanko häntä ulkoakäsin muuttamaan kantaansa.

Yhdysvaltain senaattori John McCain onkin jo ehtinyt syyttämään presidentti Obamaa malttinsa menettämisestä ja kiukuttelusta. Senaattori McCainin mukaan Yhdysvaltain ja Israelin suhteet ovat kehittymässä vaaralliseen suuntaan.

 

Edellisen kerran palestiinalaisten asioita käsiteltiin YK:ssa vuonna 2011, kun Israelin miehitykset Länsirannalla olivat pöydällä. Tuolloin syyte kaatui Yhdysvaltojen turvautuessa veto-oikeuteensa.

Lähde: Reuters

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei ole salaisuus, että Netanjahu on avoimen rasistinen, ja pyllistää tasa-arvolle.

Muutos turvallisuusneuvostossa

"Epävirallisten tietojen mukaan Obama on saattanut olla paljon edellä mainittua suorasanaisempi. Esimerkiksi uutiskanava CNN ja israelilainen The Jerusalem Post -lehti ovat omilta lähteiltään USA:n hallinnossa saaneet kuulla, että Valkoisessa talossa ärtymys Netanjahua kohtaan olisi paljon julkisuudessa nähtyä suurempaa".

- Yle

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vaikea tilanne, koska kyllä Israelin sisäinen turvallisuus vaarantuisi selvästi palestiinalaisvaltion synnyttyä, mutta mikäli valtiolle ei anneta mahdollisuutta, niin konflikti tulee jatkumaan loputtomiin. Ja se tulee kärjistymään entisestään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tämä eilistä YK:n ihmisoikeusneuvoston kokousta koskeva tiedote kertoo siitä, ettei USA aio jättää Israelia oman onnensa nojaan.
https://geneva.usmission.gov/2015/03/23/statement-...

Sen sijaan Israelin paras ystäväkin alkaa olla lopen kyllästynyt palestiinalaisalueiden miehittämiseen, johon alettaneen vaatia konkreettista muutosta.
https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/0...
http://www.theguardian.com/us-news/2015/mar/23/whi...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos kommentista, Kalevi.

Epäilinkin jotain tällaista, sillä Israel on aika suuri osa amerikkalaisen aseteollisuuden hyvinvointia. Sotahullu senaattori McCainhan tuossa jo alkoi nokittelemaan presidentti Obamaa.

Lisäsinkin tuohon tekstiin: Valkoinen talo vaati jo ennen vaaleja, että Israelin seuraavan hallituksen tulisi lopettaa lähes 50 vuotta kästänyt miehityksensä ja raivata tilaa Palestiinan valtiolle.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

USA:n tuoreiden lausumien jälkeen luulisi olevan kaikille selvää, että sodan kahdeksas päivä todellakin on koittanut.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.A.>...Yhdysvaltojen oudon päätöksen uskotaan johtuvan presidentti Barack Obaman ja Israelin pääministern Benjamin Netanjahun tulehtuneista väleistä...

ooo

Niin...huonosti ovat maailman asiat, jos kansakuntien suhtautuminen toisiinsa on kiinni kahden ihmisen välisestä suhteesta.

Toivotaan että asia ei ole ihan niin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin ne CNN:llä ja Reutersilla uskoivat. Tietysti taustalla on paljon suurempiakin voimia, mutta Israelissa tuon Netanjahun sana tuntuu olevan kansan mieli. Toisaalta epäilen, että Yhdysvaltain rebuplikaanit (jotka ovat tunnettuja pro-Israel-aatteestaan) iskevät presidentti Obamalle vielä luun kurkuun.

On muuten vähän eri kaliiberia nämä vaalivideotkin tuolla päin:

https://www.youtube.com/watch?v=rFzFJj7Iup8

Kyseessä Netanjahun ja erään toisen oikestolaisen ehdokkaan kamppanjavideo.

Markku Kymäläinen

Mielenkiintoinen tilanne kehkeytymässä Israelin ympärillä monessa mielessä. Pitäisi kuitenkin palestiinalaisilla olla oikeus äänestää haluamansa johtajat, jotka sitten neuvottelevat rauhasta ja sen ehdoista. Presidentti Abu Mazenin (Mahmud Abbas) toimikausi päättyi 2009 ja uusi parlamenttikin on jäänyt valitsematta. Sillä puolella ei ole laillista hallitusta, mutta ei se näköjään haittaa USAa, EU:ta tai muita siihen ampiaispesään käsiänsä kurkottavia. Israelissa oli juuri vaalit. Miksei palestiinalaisalueillakin voisi olla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä kysymys. Otinpa vähän selvää tästä epäkohdasta, ja uusi diktaattorihan siellä vain on paistumassa, vaikka näyttääkin, että ei palestiinalaiset ole siitä isoa elämää pitäneet:

"Palestiinalaishallinnon perustuslain mukaan hänen seuraajakseen tulisi 60 päivän ajaksi ennen vaalien järjestämistä parlamentin puhemies, joka on Hamasia edustava Abdel Aziz Dweik, jonka Israel pidätti ja tuomitsi 36 kuukaudeksi vankeuteen terroristiseen ryhmään kuulumisesta. Abbas sanoi kuitenkin jäävänsä presidentiksi vielä vuoden ajaksi, koska lain mukaan presidentin- ja parlamenttivaalit on järjestettävä samaan aikaan, jälkimmäiset tammikuussa 2010. Hamas ja osa lakiasiantuntijoista kiistivät Abbasin perustelut.[2] PLO:n keskuskomitea päätti edelleen siirtää vaaleja 28. päiväksi kesäkuuta 2010 ja jatkaa Abbasin ja parlamentin toimikautta vielä tähän asti".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset