Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Helen Oy energiateollisuuden suunnannäyttäjänä

  • kuva: helen oy
    kuva: helen oy
  • Helen Oy energiateollisuuden suunnannäyttäjänä

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi Helsingin Suvilahdessa vain muutama viikko sitten, mutta energiajätti Helen Oy suunnittelee jo toista vastaavaa voimalaa. Useat ovat epäileväisiä, sillä taloudellisesti tarkastellen aurinkovoimassa ei ole mitään järkeä, mutta Helen uskoo aurinkovoiman tulevaisuuteen. Helenin voimala kasvattaa koko Suomen verkkoon kytkettyä aurinkosähkötehoa yli 10 prosentilla.

Ihmisiä on jonossa asti, vaikka aurinkovoimalla tuotettu sähkö onkin tuntuvasti kalliimpaa. Paneelit myytiin loppuun vain muutamassa päivässä. Tästä syystä Helen onkin sitoutunut rakentamaan lisää aurinkovoimaa kysynnän mukaisesti. 

Suvilahdessa paneelit peittävät yhteensä noin kolmetuhatta neliötä kattoalaa. Vuodessa voimala tuottaa aurinkosähköä noin 275 megawattituntia, joka vastaa noin 137 kerrostalokaksion sähkönkulutusta. 

Mielestäni Helenin ajatus aurinkovoimaloista on nerokas. Suvilahden 1188 aurinkopaneelia myytiin nimikkopaneeleina ennakkotilaajille. Konseptissaan Helen vuokraa paneelin suoraan asiakkaalleen, jonka jälkeen asiakas saa paneelin tuottaman aurinkosähkön käyttöönsä 4,40 euron kuukausimaksua vastaan. Ideassa yhdistyy upeasti mikromaksamisen edut sekä ihmisten halu ja tarve vaikuttaa.

Ei ole salaisuus, että vihreämielinen Helsinki lähialueineen tarjoaa poikkeuksellisen hyvän markkina-alueen puhtaammille energiamuodoille. Juuri tähän rakoon Helen Oy pyrkii kiilaamaan uusien strategioidensa kautta.

Helsingin kaupungin omistama Helen Oy on sitoutunut EU:n kehitysohjelmaan, jossa pyritään saavuttamaan energiatuotannon hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Välitavoitteekseen he ovat asettaneet hiilidioksidipäästöjen vähentämisen 20%:lla ja uusiutuvan energian osuuden lisäämisen 20%:iin vuoteen 2020 mennessä. Korkeat tavoitteet tulevat lisäämään yhtiön investointitarpeita tuntuvasti.

Helenin tiedotuksen mukaan oman paneelin tuotantomääriä voi seurata netistä. Myös paneeleille lankeavan auringon määrää voi tarkkailla nettikameran kautta. Jos kiinnostuit, niin nimikkopaneelisi voit ennakkovarata täältä.

 

Allekirjoittanut on Helsingin Energian entinen työntekijä, ja ylpeä entisen työnantajansa aktiivisesta roolista kaupunkisähkön kehittämisen ja sen suunnittelun saralla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Antaa asiakkaiden päättää. Seurasin netissä käytävää keskustelua aiheesta, ja haluaisin vastata muutamaan nurinaan jo näin etukäteen.

1. Ai näinkö Helen käyttää kaupungin kalleimpia tontteja leikkikenttinään?

- Aurinkopaneelit sijaitsevat voimalaitoksen toiminnan kannalta katsottuna tärkeän rakennuksen katolla, ja ovat näin ikään vain ekstraa. Helen ei varaa kalliita tontteja rakentaakseen rakennuksia, joiden katoille tulisi aurinkovoimaa.

2. Tukipelleilyä, ei mitään muuta!

- Aurinkoenergian tukeminen Suomessa on Euroopan häntäpäätä. Tästä syystä Suomi onkin selkeästi jäljessä aurinkoenergian hyödyntämisessä. Ja onhan sille myös omat syynsä: Suomen talvet ovat pitkiä, pimeitä ja lumisia.

Teollisen mittakaavan tuulivoimalat saavat eniten tukea, mutta aurinkoenergian käyttöönottoon ei satsata.

En usko, että aurinkoenergia tulee koskaan korvaamaan teollisuuden tarvitsemaa sähköä, mutta yksityistalouksille se tarjoaa mahdollisuuden.

Suomen tulisi tukeutua energiapolitiikassaan hajautettuun ja monipuoliseen sähköntarjontaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Martti, me kaikki haluamme puhdasta ja ilmaista energiaa, uskothan sen.

Onko mieleesi tullut, miksi jotkut ´vanhat pierut´ kehtaavat kirjoitella kriittisesti aurinko/tuulivoimasta : Ovatko he hiilen-mustia lasten säteilyttäjiä??

Voisiko olla mahdollista, että Teitä hyvää tarkoittavia käytetään häikäilemättä hyväksi taloudellisten etujen alttarilla?

Toivoisin Sinun tutustuvan alla olevaan aurinko/tuulivoiman mallimaan Saksan sähköntuotannon tilastoihin:

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

1.Saksan sähkötehon tarve on n. 70 GW ( sori, pakko laittaa numeroita)
2. Tuuli/aurinkotehoa on Saksassa n. 70 GW ( Suomessa n. 700 MW= 0,7 GW, lähes kaikki tuulitehoa )

Martti, kysy itseltäsi ja läheisiltäsi : Miksi Saksa ei sulje säteileviä ydinvoimaloitaan ja pienhiukkasilla ihmisiä tappavia hiili/öljy/...voimaloitaan , vaikka sillä on riittävästi puhdasta sähkötehoa käytettävissään?

Ps. Asensin itse aurinkpaneelijärjestelmän sähköttömään mökkiini jo 80-luvulla, pelitti loistavasti....

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

No mutta onpa siellä pahansisuinen kommentti. Tottakai ihmisillä on oikeus kirjoitella kriittisesti kaikesta. Minä itse esimerkiksi olen täysin tuulivoimatukia vastaan.

Tällä hetkellä tuulivoimabisneksessä maksetaan tukea, että saadaan yrittäjille sijoitetun pääomantuottoa. Tässä ei ole mitään järkeä, että keskiluokka maksaa nämä tuet tuulivoimalle, jotta se olisi tarpeeksi houkuttelevaa entuudestaankin jo rikastuneille. Halutaan tehdä siitä houkuttavaa, että sijoitettaisiin rahaa.

Todellisuudessa tuulivoima voisi olla kannattavaa muutenkin. Saksassa esimerkiksi on yksityisten ihmisten tuulivoimaosuuskuntia, koska sähkö tulee näin paljon halvemmaksi kuin sähköyhtiön toimittamana. Tästä oli tarkoitus kirjoittaa lisää huomenna.

Ja mitä muuten tulee, niin usko pois, olen tutustunut.

Kyse on siitä, että edelleen kivihiili ja ydinvoima on halvinta. Ja sähköyhtiöiden tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen - niin kuin aina. Se on lakiin kirjoitettu. Saksahan on kyllä sulkemassa ydinvoimaloitaan, mutta millä hinnalla!

Kölniin rakennetaan juuri uutta jättimäistä kivihiilivoimalaitosta. Vuonna 2015. Ja pelkästään sen takia, että Saksan vihreät painostivat maan irtautumaan ydinvoimasta Fukusiman jälkeen. Samaan aikaan sähkönhinta nousi tuntuvasti, koska yhtiöt pakotettiin sijottamaan uusiutuviin energiamuotoihin. Samaan aikaan Vattenfall vaatii Saksalta kymmeniä miljardeja oikeuden kautta, koska Saksa aikoo sulkea heidän voimalaitoksensa.

Saksa ei siis missään nimessä ole mallimaa. Asiat voisi paremminkin hoitaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kirjoitin joskus tuosta Eurooppalaisesta vihreydestä. Silmälumetta ja politiikkaa:

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177118-euroo...

Kannattaa katsoa, jos kiinnostaa EU:n energiapolitiikka.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #12

Nythän me Martti mielenkiintoisessa tilasteessa olemme ; katsoppa tuon kirjoituksesi ensimmäistä "suosittelijaa" ; taitaa olla allekirjoittanut.

Asia, jota minä voimakkaasti kritisoin ( 40-vuoden sähkökokemuksella) näissä aurinko/tuulihypetyksissä on se, että niissä annetaan sähköverkoista ja sähköstä tietämättömälle yleisölle viesti ; aurinko/tuulisähköllä voidaan korvata perusvoimaa eli ydin-, hiili- , öljy- jne voimaa.

Tämähän ei tänään 23.3.2015 pidä paikkaansa ; Saksa olkoon siitä varoittavana esimerkkinä, vai kuinka?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Ensimmäisessä kirjoituksen kommentissa kirjoitin:

"2. Tukipelleilyä, ei mitään muuta!

- Aurinkoenergian tukeminen Suomessa on Euroopan häntäpäätä. Tästä syystä Suomi onkin selkeästi jäljessä aurinkoenergian hyödyntämisessä. Ja onhan sille myös omat syynsä: Suomen talvet ovat pitkiä, pimeitä ja lumisia.

Teollisen mittakaavan tuulivoimalat saavat eniten tukea, mutta aurinkoenergian käyttöönottoon ei satsata.

En usko, että aurinkoenergia tulee koskaan korvaamaan teollisuuden tarvitsemaa sähköä, mutta yksityistalouksille se tarjoaa mahdollisuuden.

Suomen tulisi tukeutua energiapolitiikassaan hajautettuun ja monipuoliseen sähköntarjontaan".

Eli ehkä sinun Seppo kannattaisi vähän rauhoittua ennen kuin tässä menee kahvi väärään kurkkuun. Argumentointisi ei ole lainkaan johdonmukaista, vaan on kuin huutaisit oman pääsi sisällä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #15

Suo anteeksi Martti, jos olet käsittänyt kirjoitukseni huutamisena , se ei ollut tarkoitus; tunnistan itsessäni kyllä lievää turhautumista , kun kymmeniä kertoja on samoista asioista eri yksilöille kirjoittanut ; ikävistä tosiasioista tuuli/aurinkovoimasta , joita ei voi kieltää, jos suostuu avoimin silmin maailmaa katsomaan.

Olen huomannut, Martti, että kaikki kiteytyy yhteen ratkaisevaan, paljastavaan kysymykseen, jonka olen julkisesti esittänyt täällä Kotkassa mm. vihreiden energia-vastaavalle ( hän myönsi " ei voi"), tällä foorumilla Ville Niinistölle, Annika Lapintielle..jne...ja viimeksi eilen Satu Hassille ,he eivät ole vastanneet kysymykseeni, jokainen päätelköön siitä itse..

Kysymys siis kuuluu : " Voiko tuuli/aurinkovoimalla korvata perus- eli ydin, hiili-,kaasu-,.. jne voimaa?"

Jokainen sähköverkon toiminnan alkeet ymmärtävä on pakotettu vastaamaan : ei voi, ikävä kyllä, vaikka me kuinka sitä haluaisimme ja toivoisimme.

"En usko, että aurinkoenergia tulee koskaan korvaamaan teollisuuden tarvitsemaa sähköä, mutta yksityistalouksille se tarjoaa mahdollisuuden."

Jokainen saa ja se enemmän kuin suositeltavaa panostaa omiin myllyihin/aurinkopaneeleihin niin paljon kuin haluaa ; moraalitonta on pitää yllä sitä valheellista kuvaa, että sillä olisi positiivinen merkitys kuluttajan talouteen tai mikä on vielä härskimpää ; antaa ymmärtää sillä olevan joku merkitys ympäristön kannalta.

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Teollisuuskäyttöön ei, kotitalouksille kyllä.

Sait vastauksesi.

PS: En ole koskaan äänestänyt vihreitä.

Pia Raatila Vastaus kommenttiin #17

Vastaan kysymykseesi että voi kunhan optimoi ja tehostaa sähkön käytön sekä käyttää kaikkia uusiutuvia. Kysymyksesi on sinänsä hassu koska rajoitat vain kahteen uusiutuvaan.

Tässä vähän materiaalia, hyviä lukuhetkiä.
http://yle.fi/uutiset/huipputehokas_aurinkopaneeli...
http://www.tiede.fi/uutiset/4292/virukset_tehostam...
http://www.hs.fi/tiede/a1305905521264

http://www.hs.fi/tiede/a1422245900004
http://www.tiede.fi/uutiset/4801/maailman_tarvitse...
http://yle.fi/uutiset/tuulivoimalan_voi_rakentaa_p... (meillä riittää puuta)

http://www.tiede.fi/uutiset/4920/vedesta_energiaa_...
http://yle.fi/uutiset/al_vesivoima_ohitti_ydinsahk...
http://www.nature.com/news/power-from-the-oceans-b...

http://yle.fi/uutiset/yksityissijoittajat_rakennut...
http://www.tiede.fi/uutiset/3533/nanogeneraattori_...
http://www.tiede.fi/uutiset/4297/nanoantenni_muutt...

http://www.tietokone.fi/uutiset/viruksilla_luodaan...
http://yle.fi/uutiset/suomen_ensimmainen_nollaener...
http://www.hs.fi/tiede/Lähes+puolet+maapallon+uudesta+sähköstä+tulee+uusiutuvista+lähteistä/a1397110563153
http://yle.fi/uutiset/tutkijat_auringosta_ja_tuule...
http://www.vihrealanka.fi/uutiset/tutkimus-suomi-pärjää-ilman-fossiilisia-polttoaineita-ja-ydinvoimaa

Kun näihin KAIKKIIN panostetaan ja niihinkin mitä jätin laittamatta, voidaan luopua ympäristölle haitallisista hiili-, ydin- ja kaasuvoimaloista.

Tuolla on myös vastannut tällä hetkellä noin 700 ihmistä jotka haluaa uusiutuvia
https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...

Käyttäjän EeroPere kuva
Eero Pere

Hei Martti,
Olin sitä minäkin lähes 30 vuotta siellä töissä, ensin Helsingin kaupungin Sähkölaitoksella, sitten Helsingin Energiassa, en enää Helenissä.
Hiililaitosten sulkemista ei suinkaan pitäisi aloittaa Helsingistä. Helsingin voimalaitokset sijaitsevat meren rannalta Salmisaaressa Hanasaaressa ja Vuosaaressa. Sähkö- ja lämpöhuollon kannalta ne ovat ihanteellisesti suurien kulutuskeskittymien lähistöllä yhdistettynä toisiinsa tosi arvokkailla tunneli- ja putkiyhteyksillä ja sopivat korkeatasoisella arkkitehtuurillaan naapuristoonsa. Miksi Helsingin tulisi hylätä käyttökunnossa olevaa voimalakalustoa, miksi Helsingin tulisi suurella rahalla investoida pellettirumbaan, ja saada aikaan vähintään sama määrä hiilidioksidia ilmaan kuin ennenkin (vaikka sitä ei enää laskettaisikaan siksi!)? Uhraamalla nuo rahat esimerkiksi Pisara-rataan saataisiin vähentyvällä autoliikenteellä haitallisia päästöjä pois nimenomaan nenämme tasolta.
Lisää perusteluja tästä asiasta saat näissä puheenvuoroissa olevasta omasta varsinaisesta kirjoituksestani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset