Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Pitivät vankina neljä vuotta, onko tämä oikeutta?

  • Pitivät vankina neljä vuotta, onko tämä oikeutta?

Tänä viikonloppuna koko Suomea on kohauttanut Pirkanmaan käräjäoikeuden perjantaina antama tuomio törkeästä ihmiskaupasta. Tapaus on suomalaisessa rikoshistoriassa ainutlaatuinen.

Kyseisessä tapauksessa aikuisen miehen kerrotaan pitäneen tyttärensä kanssa nuorta naista vankinaan neljän vuoden ajan väkivallalla uhkailemalla ja manipuloinnilla.  Isä ja tytär pitivät vuonna 1991 syntynyttä nuorta naista vankinaan vuosien 2010 ja 2014 välisen ajan. 

Vankeutensa aikana uhrin kerrotaan synnyttäneen kolme lasta ja alkoi odottamaan neljättä. Käräjäoikeudessa 45-vuotias isä tuomittiin kolmen vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen, ja hänen 22-vuotias tyttärensä kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen.

Kun nainen neljän vuoden piinan jälkeen palasi kotiinsa, vanhemmat eivät olleet tunnistaa tyttöä.

Oikeudessa uhrin vanhemmat kertoivat, että heidän tyttärellään oli todettu kehitysviivästymä, joka näkyi määrätynlaisena lapsellisuutena. Uhri oli helposti johdateltavissa ja uskoi lähes kaiken mitä hänelle sanottiin. Heikkojen sosiaalisten taitojensa vuoksi hänellä ei ollut juurikaan kavereita, minkä vuoksi hän etsi ystäviä Internetistä. Juuri Internetin kautta tuomittu kaksikko tutustui uhriin.

Asianomaiset joutuvat maksamaan uhrilleen noin 15 000 euron korvauksen. Syyttäjän kerrotaan hakeneen uhrille 40 000 euron korvauksia neljän vuoden kärsimyksestä, mutta käräjäoikeus katsoi summan olevan kohtuuton. Isä ja tytär pitivät vuonna 1991 syntynyttä nuorta naista vankinaan vuosien 2010 ja 2014 välisen ajan.

Vaikka kärsimystä onkin vaikea mitata rahassa, on uhrin saama korvaus mielestäni naurettavan pieni. Tässä tapauksessa kärsimyskorvauksen kerrotaan peilailleen samoja korvauksia, mitä on käytetty mm. raiskaus- ja seksuaalirikosten yhteydessä.

Olen vain pohtinut, että onko tämä oikeutta?

Ensikertalaisina tuomitut tulevat suorittamaan todennäköisesti vain puolet tuomiostaan. Toisin sanoen, heidän vapautensa riistetään lyhyemmäksi aikaa kuin heidän uhriltaan. Myös vankilassaoloajasta maksettu päiväraha tulee kokonaisuudessaan olemaan korkeampi kuin vapaudenriistosta ja raiskauksista kärsineen uhrin. 

Ymmärränhän minä, että rikos pitää sisällään kulttuurisia vivahteita, mutta ei tällaista silti voi hyväksyä. Ei tämän maan rajojen sisällä. Suomen oikeusjärjestelmä kaipaa kipeästi täydellistä reformaatiota tai vaihtoehtoisesti diktaattoria, joka sanelee säännöt. Valitse siinä sitten.

Joka tapauksessa tämän hetkiset tuomiot suorastaan pilkkaavat rikosten uhreja.

Suomen lainsäädännöstä on tulossa vitsi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Oikeudessa mies mm. puolustautui kertomalla, että oli solminut uhrin kanssa romaniliiton. En tiedä millainen se sellainen romaniliitto on, mutta oli mikä oli, niin tällaista ei voi maassamme hyväksyä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä ajatuksia herättävä blogi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos. Nuo tuomiot vain ovat niin naurettavia, että ihan vihaksi pistää. Vaikka tekijät kärsisivätkin täydet tuomiot, niin silti ne olisivat lyhyempiä kuin lapsentekokoneeksi nimitellyn, toistuvasti raiskatun ja vankeudessa pidetyn uhrin..

"Kaksikko majoitti naista lukuisissa asunnoissa eri puolilla Suomea. Oikeus luonnehti oloja ihmisarvoa loukkaaviksi. Naisella ei ollut henkilöllisyyspapereita tai omaa tiliä, eikä hän saanut olla yhteydessä vanhempiinsa. Häneltä oli myös viety puhelin.

Oikeus piti isän motiivina jutussa "naiseksi ottoa". Kaksikko myös ohjasi uhrille tulleet lapsilisät tuttavansa pankkitilille, josta he saivat ne haltuunsa."

- Keskisuomalainen

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Suomessa Henkilöön kohdistuvista rikoksista saa aivan naurettavia rangaistuksia, Mutta auta armias jos huijaat verottajaa tai muuten jäät kiinni laittomasta rahaan liittyvästä rikoksesta. Ihan eri kaliiperin tuomiot. vähintään tulisi 2-3 kertaistaa kaikki henkilöön kohdistuvista rikoksista annettavat rangaistukset.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Samaa mieltä. Verokarhun koijaamisesta istut pidempään kuin taposta. Tai törkeästä raiskauksesta ja vapaudenriistosta.

Mittasuhteet kohdallaan.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Onhan siinä mittasuhteet kohdallaan kun valtio syyttää itseensä kohdistuneesta rikoksesta. Valtioon kohdistuneet rikokset tulisi melkein vaatia tuomittavaksi riippumattomassa oikeuslaitoksessa, eli käytännössä toisessa maassa :)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #8

Joskus mietin että ois syytä noita meidän "Johtajiakin" laittaa tutkintaan että miten niitä asioita on hoidettu ja miksi. vrt. eräs pm ja vvm.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän tällaiset tuomiot syövät ihmisten uskoa oikeusjärjestelmään. En kannata huutoäänestystä tuomioista tai kansantuomioistuimia mutta kansalaisten oikeustajun vastaiset tuomiot kaventavat luottamusta esivaltaan ja vievät pois turvallisuuden tunnetta.

Laki ja oikeudenmukaisuus ovat usein kaksi aivan eri asiaa. Suomalaiset ovat aivan poikkeuksellisen lakiuskovaista kansaa ja enemmistö tuntuu pitävän lakia jopa omaa henkilökohtaista moraaliaan tärkeämpänä ohjenuorana paitsi silloin kun tekee mieli ajaa ylinopeutta. Sitten kun tuomiot ovat tällaisia, jotenkin tulee mieleen, onko asioita mietitty ihan loppuun asti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Kulttuuriset vivahteet" lienevät vaikuttaneet annettuihin lieviin tuomioihin siinä määrin, että niissä on vahva paradoksaalisen rasismin maku.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Muutama vuosi sitten SDP:n entinen kunnallisvaaliehdokas kaappasi liikemiehen tyttären ja vaati lunnaita. Vankeutta 9 vuotta, korvauksia 100 000 euroa. Siepattu oli vankina reilut pari viikkoa.

Ainakaan minun moraalikäsityksen mukaan tuomiot eivät ole ihan linjassa

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eivät ole, ei. Muistankin hyvin tapauksen, vaikka tuomioita en seurannut. Se kai riippuu hyvin pitkälle siitä, että kenen tytär viedään. Tai ainakin siltä tuntuu.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Tässä iltalehden jutussa on lisäselvitystä "romaniavioliitosta".
Lainaus:
"Päätekijänä tuomitun 45-vuotiaan miehen mukaan kyse oli "avioliittoon rinnastettavasta romaniavioliitosta, joka alkaa siten, että mies 'ryöstää' naisen itselleen." Miehen mukaan hänen ja uhrin sukujen välillä oli ollut riitaa ja niin sanottu verikostoasia, minkä takia uhrin vanhemmat vastustivat seurustelusuhdetta."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015032119399867_u...

Kuuluuko tosiaan romanikulttuuriin miehelle oikeus ryöstää nainen, vai onko miehen omaa sepitettä? Verikosto-ajatus on myös barbaarinen jäänne 2010-luvun yhteiskunnassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Oikeusprofessori kummastelee:
Pitivät vankina 4 vuotta, selvisivät itse vähemmällä

"3 vuotta ja 10 kuukautta. Sen verran vankeutta Pirkanmaan käräjäoikeus langetti perjantaina 44-vuotiaalle miehelle, joka oli riistänyt vuonna 1991 syntyneen naisen vapauden neljäksi vuodeksi ja pakottanut tämän sinä aikana äidiksi neljälle lapselleen. Miehen tytär tuomittiin 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen.

Isää ja tytärtä koskenut raskain rikosnimike oli törkeä ihmiskauppa. Suomen lain mukaan siitä voidaan tuomita 2-10 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

- Nyt ei menty siis edes yli rangaistusasteikon puolivälin, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen huomauttaa.

- Millainen pitäisi tällaisen rikoksen olla, että edes puolet maksimirangaistuksen edellytyksistä täyttyisi, hän ihmettelee.

Tolvasen mielestä tapauksessa langetetut vankeustuomiot vaikuttavat teon vakavuuteen nähden lieviltä siksikin, että isä ja tytär tuomittiin useista eri rikoksista.

- Periaatteessa 13 vuotta olisi voinut tulla, hän arvioi päätekijän osaa."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015032119400084_u...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"En olisi uskonut Suomessa"

Rikosoikeuden professorin mukaan perjantaina tuomittu ihmiskauppatapaus on Suomen oikeushistoriassa "täysin poikkeuksellinen."

- Se on erittäin vakava rikos. Uhria on pidetty neljä vuotta vankina ja näyttää siltä, että se on ollut seksiorjuutta suorastaan, Tolvanen toteaa.

- Ei näitä ole Suomessa kai ollut, ulkomailla muutamia. En olisi uskonut, että Suomessa voi tällaista tapahtua, mutta nähtävästi voi.

Suomessa on tuomittu törkeästä ihmiskaupasta toistaiseksi enimmillään 4 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta. Kyseisessä tapauksessa uhri oli alaikäinen.

- Tämä nyt käsitelty rikos voitaisiin keston ja olosuhteiden takia tulkita sitäkin vakavammaksi, Tolvanen arvioi.

- Yleensähän Suomessa käytetään rangaistusasteikon alapäätä, mutta voi kysyä, että eikö tämä tapaus poikkea tavanomaisesta kaikilla mittareilla ja olisiko ollut eväitä raskaampaan rangaistukseen.

Tolvanen huomauttaa, että 7-8 tunnin vapaudenriistosta ja törkeästä raiskauksesta on Suomessa tuomittu 5,5 vuotta vankeutta."

En minäkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset