Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Ilmastotiedon ABC: Modernin ajan Atlantis

  • Ilmastotiedon ABC: Modernin ajan Atlantis
  • Ilmastotiedon ABC: Modernin ajan Atlantis

Yhdysvaltain kansallisen ilmastoarvion mukaan itärannikolla sijaitsevan Floridan arvioidaan olevan yksi hauraimmista alueista, mitä tulee ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin tulevaisuuden ongelmiin. Florida sijaitsee pääosin niemimaalla, jonka läntisellä puolella on Meksikonlahti ja itäisellä puolella Atlantin valtameri. Ilmastoarvion mukaan valtamerten pinnat saattavat nousta pahimmassa tapauksessa jopa kaksi metriä vuoteen 2100 mennessä.

Erityisen riskialttiina alueena pidetään osavaltion väkirikasta pääkaupunkia Miamia, jonka pelätään uppoavan mereen. Viime vuonna Yhdysvaltain virallinen ilmastoarvioihin keskittynyt järjestö NCA (National Climate Assessment) arvioi Miamin olevan kaikista haavoittuvaisin kaupunki. Miami on aikaisemminkin sijoittamaan satoja miljoonia erilaisiin pumppu- ja sadevesijärjestelmiin, joilla kaupunki saataisiin pidettyä kuivana korkeiden vuorovesien ajan. Suurimpana uhkana pidetään kuitenkin merenpinnan nousua. Viranomaiset ovatkin toivoneet, että Florida tekisi jonkinlaisia valmisteluja ja varosuunnitelmia mahdollisen tulevaisuusskenaarion varalle.

Miamissa tulvien ja tuulien kaduille nostama merivesi on arkipäivää. Juomaveden ja meriveden sekoittumista on pelätty jo pitkään, vaikka pahimmilta katastrofeilta onkin toistaiseksi vältytty. Paikalliset eivät kuitenkaan ole ottaneet ulkopuolisten tahojen antamia varoituksia tosissaan, vaan heidän reaktionsa ovat olleet täysin päinvastaisia. 

Myös Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott on vältellyt kysymystä ilmastouhasta ja merenpinnan noususta jo pitkään. Kun häneltä kysyttiin mielipidettä mm. ihmisen toimien mahdollisesta vaikutuksesta ilmastonmuutokseen, kuvernööri vastasi lyhyesti toteamalla, että tiede ei ole hänen alaansa. Rick Scott ei ole tiedemies.

Scott ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan. Hän tarttui tuumasta toimeen, eikä mennyt aikaakaan, kun viranomaisia kiellettiin käyttämästä ilmaisumuotoja, kuten 'ilmastonmuutos', 'ilmaston lämpeneminen' sekä 'merenpinnan nousu'. Kielto koskee kaikkea viranomaisviestintää, aina sähköposteista lausuntoihin ja raportteihin. Ilmastomuutoksesta puhuminen johtaa työsuhteen irtisanomiseen.

Floridan ympäristönsuojeluviraston työntekijät ovat olleet kiellosta kummissaan.

Silmien sulkemiselle kuitenkin löytyy rationaalinen selitys. Lähes koko Etelä-Floridan julkista sektoria ja infrastruktuuria pyöritetään alueen korkeahkon kiinteistöveron kautta kerättävillä varoilla. Mahdollinen uhka merenpinnan noususta vaikuttaa luonnollisestikin kiinteistöjen markkina-arvoon ja kysyntään, sekä sitä kautta myös julkisen sektorin budjettiin. Syntyy paradoksi, sillä mitä todellisemmaksi uhka muuttuu, sitä vähemmän sitä vastaan käytävään taisteluun liikenee rahaa.

 

Allekirjoittanut kävi Floridassa viime marraskuun huippukorkean nousuveden aikaan. Oli uhka merenpinnan noususta sitten totta tai ei, mielestäni julkisen keskustelun estäminen pakkokeinoin on aina väärin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aiheesta on tosiaan uutisoinut niin talouslehti Bloomberg kuin Huffington Postikin, että tämä ei nyt varsinaisesti mitään foorumi- ja blogikirjoittajien hömppää ole.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Kyllä se vaan on hömppää. Globaali meriveden pinta on noussut jatkuvasti viime 20 000 vuoden ajan, eli viime jääkauden jälkeen. Viime vuosikymmeninä nousuvauhti on n. 3 mm/vuosi, ja vauhti on pikemminkin ollut hidastumaan päin. Dataa löytyy esim. sivustosta http://www.climate4you.com/ osiosta Oceans.

Tapani Lahnakoski

Ei nouse keskimäärin noin kovaa. Hulmlumkin on erehtynyt ottamaan lähteekseen myös IPCC:n käyttämän Coloradon yliopiston datan, joka perustuu mallinnuksiin joiden pohjana ovat hyvin hatarat satelliittimittaukset. Heti näiden alettua merenpinnan nousulle saatiin yli kaksinkertainen arvo, sattumaako?

Nousu on kuitenkin jatkunut hyvin stabiilina yli 150 v, mitään kiihtymistä ei ole näkyvissä missään. Korkeusmuutokset kylläkin vaihtelevat rajusti. Jenkkilän itärannikolla nousu on suurta, Miamin mittaushistoria on valitettavan lyhyt: http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/1858.php

Keskimääräistä nousunopeutta lähellä on tämän mittapaikan lukemat hyvin pitkältä ajalta eikä mitään muutosta näy.

http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/8.php

Nousunopeus on n. 15 cm. vuosisadassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Floridahan kärsii jo kovasti erilaisista ilmastonmuutoksen aiheuttamista harmeista. Kuten koko USA muutenki. Koillisosien talvi oli raju, mutta etelässä ja lännessä kärvistellään pahan kuivuuden kourissa, joka on ollut varsin tappavaa mm. maanviljelylle. Poikkeuksellinen lämpöaalto ja kuivuus on jatkunut jo pitkään.

Mutta tietystihän sitä aina voi hamaan horisonttiin asti hokea itselleen, että ennenkin on ollut tällaista. Muistan, kun oli ”Kekkosen aikaan tulva ja oli kuule hirmumyrskykin”. Aina voi sanoa, ja unohtaa kokonaan, että niitä on tilastojen mukaan tullut kaiken aikaa tiheämmin, ja aina vain voimakkaammin.

Ja jos et ole huomannut, niin esimerkiksi NASAn sivuilta voit tarkastaa, että merenpinnan nousuvauhti on lähes tuplaantunut viime vuosikymmeninä. Merenpinta on noussut 120 vuodessa - 1870 – 1990 välisenä aikana – noin 18 senttimetriä (1,5mm/v).

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana – 1994 – 2014 – se on kuitenkin noussut jo 7 cm, joka tarkittaa 3,5 mm vuosivauhtia. Aina voit rauhassa vedota Antarktiksen jäämaksimin kasvuun, ja unohtaa täysin, että jäätikkö (ikijää) ja merijää ovat kaksi ovat kaksi täysin eri asiaa, eivätkä ne ole samaa edes koostumukseltaan. Toisin sanoen.. älä nyt höpötä, vaan tarkasta faktat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset