Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Britit haluavat vaientaa juutalaisvastaisuuden sosiaalisesta mediasta

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Iso-Britannian parlamentti on ehdottanut, että tulevaisuudessa antisemitismia viljelevät trollit bannattaisiin sosiaalisesta mediasta, kirjoittaa brittiläislehti The Guardian.

Kruunun syyttäjälaitos ja useat parlamentin jäsenet ovat pyytäneet kaikkia parlamenttipuolueita tutkimaan verkossa raivoavaa antisemitismia ja miettimään, että olisiko sen ehkäisemiselle tarvetta. Tarkoituksena on mm. kasvattaa poliisien resursseja ja muuta valvontaa sekä helpottaa raportointia.

Juutalaisvastaisten ihmisten verkon käyttöä halutaan rajoittaa samalla tavalla kuin seksuaalirikollisten verkkoon pääsyä. Tähän mennessä useat poliittiset asiantuntijat ovat nousseet hankkeen taakse ja esimerkiksi liberaalidemokraattien parlamentaarikko Andrew Stunnel kertoi puolueen verkkosivuilla uskovansa, että verkon käyttökielto voisi estää pahimpia rikollisia jatkamasta kybervihaansa.

Pyyntö on seurausta antisemitsmin hälyttävälle kasvulle, joka alkoi Gazan ja Israelin viime heinä- ja elokuussa alkaneista taisteluista. Ehkäisemistä käsittelevässä raportissa mm. todetaan, että 'hitler' ja 'holokausti' olivat Britannian 35:n käytetyimmän Twitter-avainsanan joukossa viime kesänä. Tämä osoittaa mielestäni suunnatonta mauttomuutta Twitter-keskustelijoiden puolelta. Kaikista törkeimmät ”Hitler was right” -tyyppiset Twitter-viestit onneksi siivottiin välittömästi pois yleisön silmien edestä.

- Antisemitisten loukkausten lisääntymistä viime kesänä ei voi hyväksyä, totesi myös valiokunnan puheenjohtaja ja työväenpuolue Labourin parlamentaarikko John Mann.

Kaikki sai alkunsa viime viikolla, kun Britannian juutalaisten turvallisuudesta vastaava yhteistyöelin Community Security Trust (CST) kertoi vuoden 2014 olleen juutalaisvastaisten loukkausten synkkä vuoksi. CST:n mukaan loukkauksia rekisteröitiin ennätyksellinen 1 168:n määrä. Gazan kriisi näkyi tilastoissa selvänä piikkinä. Tulisiko tätä valmisteilla olevaa lakia kuitenkin miettiä vielä kahdesti?

Holokaustia vähättelevät ja Hitleriä ylistävät puheet ovat selvästikkin antisemitismia, mutta kaikki pankkitoimintaan ja Israelin ajamaan politiikkaan sekä sen päättäjien antamiin lausuntoihin kohdistuva kritiikki ei voi olla juutalaisvastaisuutta, vaan osittain kyse on myös ulko- ja sisäpolitiikasta sekä aktivismista. Tänä päivänä antisemitismin likaista leimakirvestä heilutellaan aivan liian kevyin käsin. En silti väitä etteikö sille olisi aika ajoin tarvettakin.

Vaikka Israelin parlamentaarinen tasavalta onkin hyvin homogeeninen valtio, tulisi sitä mielestäni kohdella kuin mitä tahansa muutakin valtiota. Siltä ei tule hyväksyä toimia, joita ei hyväksyttäisi muissakaan olosuhteissa. Samalla totean, että en ikinä ole erityisesti pitänyt sananvapauden rajoittamisesta, mutta ymmärrän kuitenkin, että ne jotka eivät tunnista eroa valtion ja kansanryhmän välillä, joutavatkin pois trollailemasta. Mitä nopeampaa, sen parempi.

Toivon kuitenkin, että mikäli laki astuu voimaan, niin se tulisi kattamaan kaiken vihapuheen. Väriin, kansanryhmään sekä uskontoon katsomatta. Ja että sensuuri toteutuisi vain tapauksissa, joissa henkilölle on annettu langettava tuomio, sillä muutoin Britannia on matkalla kohti vaarallista tietä,  jossa Israelista ollaan luomassa länsimaista tabua.

Tässä vaiheessa on hyvä kuitenkin kysyä itseltään, että: 

- missä menee vihapuheen ja kritiikin raja?

 

Suomessa aiheesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sosiaalisessa mediassa minua on syytetty muutaman kerran antisemitismista.

Syynä olivat nämä kaksi Uudessa Suomessa julkaisemaani kirjoitusta:

Israelin pääministeri pyllistää tasa-arvolle: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167243-israe...

Palestiinalaiset vievät Israelin kansalinväliseen rikostuomioistuimeen: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183984-pales...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toteanpa vielä, että en ole koskaan tunnistanut itsessäni vihaa yhtäkään kansanryhmää kohtaan. Politiikkaa, aatteita ja yksittäisiä henkilöitä kohtaan kylläkin.

Lapsiuhrit ovat aina lapsiuhreja.

EDIT: Tuolla toisaalla tuli esiin kysymys, että miksi juutalaiset ovat ainoa valtiollista suojelua nauttiva kansanryhmä.

Tässä tapauksessa en osaa tähän vastata, mutta otaksun, että vihapuhelaki tulisi koskemaan kaikkea vihapuhetta, vaikka pyörät lähtivätkin pyörimään vasta siinä vaiheessa, kun vaikutusvaltaiset juutalaiset alkoivat painostamaan brittiläispoliitikkoja puuttumaan asiaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se ainakin on hyvin, hyvin jännä, että on olemassa taho, jolla on resursseja moista tutkia ja vielä jännempää, jos sillä on niin paljon valtaa, että se saa oikeasti jotain läpi. Sehän on antisemitistisille trolleille suorastaan joulu ja uusi vuosi samalla kertaa - ikään kuin vakuus sille, että juutalaiset oikeasti hallitsevat kaikkea.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin sanottu, Antti.

Varmasti riitää pitkäksi aikaa pakinaa rothschildesteillä.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Taas muistui mieleen sekin ”ennakkotapaus” kun Pertti Salolainen erehtyi olemaan sitä mieltä, että Yhdysvalloissa juutalaisilla olisi käsissään rahat ja media, jolloin alettiin välittömästi vihjailla että Salolainen lukee Mein Kampfia tai Siionin viisaiden pöytäkirjoja iltalukemiseksi.

Sen mitä minä olen seurannut Salolaisen haastatteluja niin on kyllä todella vaikea uskoa, että hänellä olisi minkäänlaisia antisemitismisiä ajatuksia päässään.

Näin sitä voidaan silti faktat ja fiktiot jouhevasti sekoitella kun oikein tarkoituksellisesti aletaan kärjistää ja uutisoida jotakin höpö höpö mielikuvaa.

Eipä hyvältä näytä jos EU:ssa vielä sananvapauskin kielletään. Kysykääpä muuten jenkeiltä mitä mieltä ne on sananvapauden säätelystä. Eipä taida onnistua siellä päin!

Erittäin hyvä kysymys: - missä menee vihapuheen ja kritiikin raja?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Jos haluat nähdä ketkä ovat vallassa, katso keiden arvostelua ei sallita".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No sittenhän Jussi Halla-aho on vallassa täällä Suomessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eikös Internetti ole täynnä Jussi Halla-ahon vastaista materiaalia. Ja valtaosa aiheellista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Siellä (täällä) tulee kymmenen trollia niskaan oudon nopeasti ja jännän agressiivisesti jos joku sanoo jotain poikkipuolista J. H-a´sta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

usas bushin aikaan antisemitismin vastasia lakeja väsäilivät, en tiedä liekkö saaneet läpi. niil oli tarkotus kumota muutama rasistista vihapuhetta kieltävä laki.

bush oli siis oikee hyvyyden apostoli, ristiretkeäkin saarnasi israelin avuksi. onnistukin irakissa tapattaa reilun puoltoista miljoonaa ihmistä.

siit onnituneesta ristiretkestä juttua
- http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/29885...

tietty kun jotkut tahot on blairia kaipaillu haagiin, vois olla toi laki sitä vastaan. antisemitismiä laittaa joku haagiin. vois sensuroida sellaset vaatimukset. muistaaks kukaan kun pedofiilejä vastaan toi verkkourkinta sallittiin? ei o tietääkseni yhtään saatu kiinni mutta aika moni on asunnottomaksi päätynyt laittoman musiikin latauksen takia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nythän ne ajavat Iso-Britanniassa läpi lakia, että sallittaisiin samankaltainen urkinta kuin Yhdysvalloissa. Tällä hetkellähän ne kait jo urkkivat (jos Business Insideriin on uskomista), mutta että eivät luvan kanssa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällaiset uutiset kasvattavat sitä antisemitismia:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1423455677989

Suomen hallitus antaa Helsingin juutalaiselle seurakunnalle 100 000 euroa turvallisuuslaitteiden ostoon. Raha on tarkoitus käyttää juutalaisten Helsingin Kampissa sijaitsevan synagogan ja seurakuntakeskuksen turvallisuuden parantamiseen.

"Turvallisuusasiat ovat luottamuksellisia, joten en voi tarkkaan kertoa, mitä rahalla tehdään. Sen verran voin sanoa, että ne käytetään valvontalaitteiden hankintaan ja erilaisiin turvallisuusvarusteluihin", kertoo sisäministeri Päivi Räsänen (kd).

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"Tällaiset uutiset kasvattavat sitä antisemitismia"

Miksi luulet näin tapahtuvan?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ensinnäkin Suomessa valtaosa on kristittyjä. Niistäkin reipas osa tapakristittyjä, jotka ovat joko a.) agnostikkoja tai b.) ateisteja.

Toisekseen en ole varsinaisesti kuullut, että tämän päivän Suomessa juutalaisia vainottaisiin. Sitten on vielä se kysymys, että kustantaako valtio muille ihmisille turvakameroita?

Onko turvakameroiden kustantaminen edes valtion hommaa?

Eikös tuo suomalaisten maahanmuuttovastaisuuskin perustu niihin olettamuksiin, että 'muut tulevat viemään meidän työt ja naiset, vaikka ne eivät töitä teekkään ja saavat fattasta biljoona kertaa enemmän rahaa kuin suomalaiset".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset