Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Tietovuotaja hirteen (ja muita kertomuksia)

  • Tietovuotaja hirteen (ja muita kertomuksia)

Tänään on pohdittu, että kuka vuoti tiedon Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa toteutettavasta ilmasotaharjoituksesta Viron Ämarissa . Asiasta on liikkunut runsaasti huhuja jo kolmen viikon ajan, mutta varmaksi tämä osoittautui vasta tänään, kun Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kok) ilmoitti ryhdikkäästi, että harjoituksiin mennään, mutta vain Pohjanlahden yllä sijaitsevaan tuttuun ja turvalliseen ilmatilaan.

- Nyt täytyy tehdä tietynlainen selvä ero. Yhdysvaltalainen lento-osasto sijoittuu Ämariin. Sen tarkoituksena on, kuten presidentti Barack Obama vierailullaan jo totesikin, antaa virolaisilel varmistus siitä, että Naton viides artikla toimii. Se on tuon Ämarin harjoituksen tehtävä, Niinistö totesi puheessaan.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) puolestaan kertoi harjoituksen olevan rutiininomainen.

- Näitä on 63 vuodessa, Stubb sanoi Uudelle Suomelle.

Amerikkalaisten kanssa lyödään siis maaliskuussa hynttyyt yhteen sotilasliiton artiklan tähden. Kahden ensimmäisen viikon ajan Suomi on ilmassa yhdessä yhdysvaltalaisten kanssa ja kolmannella viikolla ruotsalaisten. Jossain vaiheessa kolmen maan ilmavoimat saattavat myös harjoitella yhdessä, jos aikaa liikenee. Rutiininomaisessa harjoituksessa, jonka osallisuus pyrittiin salaamaan loppuun saakka suomalaisilta äänestäjiltä.

Me siis harjoittelemme yhdessä sotilasliitto Naton tehtäviä, vaikka Suomi ei kuulukkaan sotilasliittoon. Ei tätä näin voi hoitaa. Natoon joko kuulutaan tai sitten ei kuuluta. Mielestäni tällainen rajamaastossa taituroiminen on vaarallista, eikä siitä koidu harmia muuta kuin Suomelle itselleen.

Suomessa on nyt käynnissä jälkipuinti. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa on myyrä, joka vuosi tämä salaisen tiedon Helsingin Sanomille ennen aikojaan. Tiettävästi harjoituksesta on tiennyt vain hyvin rajallinen ja pieni porukka, joka nähtävästi koostuu vain kokoomuslaisista intoilijoista. Toisaalta eipä tämä nyt yllätyksenä tullut, sillä eikö kokoomus nimenomaan luvannut jo aikaisemmin Yhdysvaltain lähetystön edustajalle vievänsä Suomen Natoon seuraavalla hallituskaudellaan.

Tammikuussa julkaistun uutisen mukaan presidentti Sauli Niinistö (kok.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) olivat vastustaneet ajatusta harjoituksesta. Amerikkalaisten koordinoimaa ja suunnittelemaa harjoitusta puolestaan puolsivat mm. pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja puolustusministeri Carl Haglund (rkp.). Tämän lisäksi keskusteluita oli käymässä valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.), Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd.). Paikalla oli myös kourallinen ulkopoliittisen ytimen korkeita virkamiehiä. Puhutaan noin tusinasta.

Noloahan se on, että tieto tulee tällä tavoin esille, mutta onko syy vuotajan, vai olisiko demokraattisessa valtiossa voinut odottaa, että asiasta olisi keskusteltu avoimemmin?

Uuden Suomen teettämän kyselyn mukaan 78% vastaajista on sitä mieltä, että tiedot mediaan vuotanut on syyllistynyt rikokseen. Minä itse uskallan olla eri mieltä. Tietysti on väärin vuotaa tietoja ja kyseessä on vakava rikos, mutta suurempi vääryys on mielestäni tapahtunut poliittisella puolella. Jos suhteutetaan tätä hieman, niin jokainen palvottu amerikkalaisvuotaja on tehnyt vakavan rikoksen jakaessaan tietoja Yhdysvaltain hallituksen operaatioista.

Minusta juuri nyt näyttää siltä, että Suomi ja Ruotsi laitetaan Naton kelkkaan, vaikka valtaosa kansalalisista vastutaankin sotilasliiton jäsenyyttä. Epävirallisena vasallivaltiona ottamassa iskuja vastaan, mutta ilman minkäänlaista turvatakuuta siitä, että joku tulisi meidän avuksemme Itänaapurin suuttuessa.

Suomi puolustaa tarvittaessa Baltian maita, mikäli naapurissa lepäävä karhu saa jossain vaiheessa tarpeekseen Yhdysvaltain ja sotilasliitto NATOn uhittelusta.

Onko tämä jonkun mielestä hyvä diili? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Presidentin mukaan Suomi on tähän valmis. Lähtökohtana ovat Suomen koulutukselliset tarpeet.

Ilmavoimien mukaan harjoitus sopii hyvin heidän koulutusohjelmaansa, presidentti kertoi. Hänen mukaansa se on myös suhteellisen edullinen, "koska se tapahtuu tuossa meidän alueellamme.

- HS

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mitä ihmettä nuo hullut oikein ajattelevat, kun ne luulevat, että voivat taituroida Naton siivellä, mutta pitämään silti neutraaliutensa. Kuten tekstissä jo totesin, Natoon joko kuulutaan tai sitten ei kuuluta. Ei ole mitään välimuotoa.

Nyt Suomi ilmeisesti liitettiin osaksi, eikä äänestystä edes tarvittu.

Mitä kansanedustajat ovat tästä mieltä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitä uutta siinä on, IL 26.9.2014:

Hornetit taas Nato-harjoitukseen Baltiaan

Nato on järjestänyt Baltian alueen BRTE-ilmaharjoituksia vuodesta 2012. Suomi osallistuu harjoitukseen nyt seitsemättä kertaa.

Suomen lisäksi myös Ruotsi, Saksa ja Portugali osallistuvat harjoitukseen hävittäjillä. Yhdysvalloista on mukana ilmatankkauskone.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014092618697747_u...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos siinä ei ole mitään uutta, niin miksi salaisuuden verho ja kaikki höpöpuheet ennen tämän päivän vahvistusta? Kaikki muut maat olivat kyllä ilmoittaneet osallisuudestaan etukäteen. Vain meitä koitettiin uunottaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Em. syyskuussa julkaistussa uutisessa harjoituksista lukee ensi viikolla, joten ei sitäkään aikaisemmin uutisoitu. Kyse lienee ollut lähinnä siitä että joku vuoti TP-utvassa käsiteltyä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Koneethan todennäköisesti harjoittelevat yhteistoimintaa. Eri maiden sotilasviranomaiset vertailevat toistensa toimintatapamalleja erilaisissa tilanteissa. Toivottavasti vievät oppimansa myös sitten käytönnön tasolle.

Se ei suinkaan tarkoita 5. artiklan harjoittelua joka ei koskaan voi olla pelkästään yhden aselajin varassa olevaa toimintaa.
Sellaista on sitten eri puolustuhaarojen yhteistoiminnan koordinointi ja sen harjoittelua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Internetkaudella hienoa on se, että tieto ei katoa. Koskaan.

"Helsingin Sanomat kertoo Wikileaks-asiakirjojen perusteella, että kokoomuksesta lupailtiin Yhdysvaltain lähetystön edustajalle, että seuraava kokoomusvetoinen hallitus vie Suomen sotilasliitto Natoon.

Lähetystöraporttien mukaan ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) erityisavustaja Jori Arvonen kertoi, että kokoomuksen johto näkee puolueensa nousevan seuraavaan hallituksen johtoon ja vievän Suomen Natoon.

Lähetystöarvion mukaan suomalaiset olisivat voitettavissa Naton taakse, eikä jäsenyydestä tarvittaisi kansanäänestystä. Raportti on maaliskuulta 2009."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201102120070939_uu...

Kansanäänestys on torpattu jo vuonna 2009.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No tuohan osoittaa ainoastaan sen ettei niihin Wikileaksin tietoihin kannata suhtautua kuin jumalansanaan. Jotkut ovat jopa rakentaneet koko elämänkatsomuksena Wikileaksin totuuksien varaan. Nyt tiedämme että raportti osoittautui perättömäksi.
Peräänkuulutan mediakritiikkiä ja omaa harkintaa, myös itselle mieluisten uutisten ja 'paljastusten' kohdalla. Ihan kaikkien uutisten.
Samalla tuo toki osoittaa sen ettei se kokoomus tietenkään mikään kaikkivoipa olekaan. Nyt voidaan kysyä mitkä puolueet ovat vastuussa siitä ettei tuota Wikileaksin totuutta tapahtunutkaan.

Mitä tähän tulevaan harjoitukseen tulee niin kyllä puolustusvoimat on harjoitellut kansainvälistä yhteistyötä jo vuosikaaudet. Se ei ole mikään uutinen. Sellaisesta saa tietoa vaikka niin julkisesta lähteestä kuin Ruotuväki-lehden arkistot.

Nyt 'vuodettu' uutinen upposi huolimattomasti asioita seuraaviin uutistoimistoihin jotka elävät isoilla lööpeillä. Ja kas kummaa: jotkut ottivat uutisen kansainvälisistä harjoituksista ikäänkuin se olisi uusi asia.
Niin helposti ihmiset ovat vietävissä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Minun mielestäni tuo vuoto vahvistaa ja tukee aika hyvin sitä kuvaa, minkä Alexander Stubb on ulosantinsa kautta tuonut esiin.

Niin TTIP:n suhteen kuin Nato-kysymyksessäkin.

Toisaalta niin kuin sinäkin hyvin sanoit, kokoomus (niin kuin ei mikään muukaan puolue) ei ole kaikki voipa voima, joka voisi runtata isoja asioita yksin lävitse.

Markku Laaksonen

Internet-aikakaudellakaan kaikki "tieto" ei ole tietoa, pikemminkin luuloja ja huhuja.

Suomessa on edustuksellinen demokratia, siihen ja ulkopoliittiseen johtoon tulee luottaa. Talvi-jatkosodassakaan ei toimittu torikokousten mukaan, vaan johdon päätösten mukaisesti, joihin kansakunta varsin hyvin hyväksyi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Ah, niin tuore ja raikas tuulahdus Talvisotaa. Luotatko oikeasti henkesi siviilipalveluksen käyneen puolustusministerin ja pääministerin käsiin. Minä en. En tuomitse sinua, mutta sinä tunnut tuomitsevan minut.

Minun isäntä on Suomi, sinun taas henkilöt, jotka milloinkin vallankahvassa istuvat. Onko se ero sotilasarvojen välillä?

Tsemppiä kuitenkin sinulle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset