Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 maahanmuuttajaa

  • kuva: uusisuomi
    kuva: uusisuomi

Suomen työllisyysaste jää pian pysyvästi liian alhaiselle tasolle, toteaa tänään julkaistu Elinkeinoelämän valtuuskunnan tilaama raportti. Raportin mukaan tulevaisuuden tekijät maalaavat synkän kuvan suomalaisesta työstä ja työmarkkinoiden kehityksestä.

Viimeisen 25 vuoden aikana työllisten määrä ei ole kasvanut käytännössä lainkaan, vaikka väestöä on tullut puolisen miljoonaa lisää. Työllisyysaste on vajonnut 69 prosenttiin, kun kestävän talouden kannalta katsoen sen pitäisi olla 75 prosenttia, ilmoittavat Tulevaisuuden tekijät -raportin kirjoittaneet yliaktuaari Topias Pyykkönen ja tutkija Pekka Myrskylä.

Tutkijoiden mukaan eläkeläisten ja työttömien määrällinen kasvu on vähentänyt työvoiman tarjontaa ja talouskasvun edellytyksiä. Samalla julkiset menot ovat jatkaneet tasaisesti kasvuaan. Kun tähän lisätään vielä se, että taantuman myötä Suomesta on kadonnut jo arvioiden mukaan ainakin 100 000 työpaikkaa, on mahdoton yhtälö valmis. Suomi on uppoamassa.

Pyykkösen ja Myrskylän tarjonta lisää työpaikkoja. Analyyseissään he päätyivät siihen tulokseen, että Suomeen tarvittaisiin ainakin 34 000 maahanmuuttajaa joka vuosi, jotta työvoima ei supistuisi hälyttävälle tasolle. 

Ei siis riitä, että maahanmuuttajien määrä on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut Suomessa 2000-luvulla 25 000 henkilöstä 224 000 henkilöön eli noin 796 prosenttiyksikköä. Tai se, että viime vuonna maahanmuuttovirasto myönsi oleskelulupia kaikkiaan 20 371 ulkomaalaiselle ja kansalaisuuden puolestaan sai ainakin 8500 henkilöä. EU:n sisäpuolelta tullut muuttoliikenne ei näy näissä tilastoissa.

Ei, heidän mukaansa vain työvoiman ylitarjonta lisää työvoiman kysyntää eli yritysten intoa kasvattaa toimintaansa. Ja työn tarjonta puolestaan kiihdyttää taloutta, kun taas työvoiman väheneminen vastaavasti kuihduttaa sitä. Ainoa todellinen keino lisätä työvoimaa ja sen kautta työvoiman kysyntää on lisätä maahanmuuttoa.

Aivan ensiksi haluaisin todeta teille, että tällaiset tutkimukset tulisi heittää lukematta romukoppaan, enkä halua edes tietää, että kuinka paljon tämänkin tutkimuksen tekeminen kului veroeuroja. Tällaiset tekijät, ne tuskin korreloivat vastaavalla tavalla. Ja ne kasvattavat entisestään viime vuosien repimää tuloerokuilua suomalaisten välillä.

Virallisten tietojen mukaan lokakuussa 2014 Suomen työttömyysaste oli 8,9 prosenttiyksikköä.  Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan marraskuun lopulla  työttömiä työnhakijoita oli 326 500 ja noin 140 000 piilotyötöntä. Yritetäänkö meille nyt oikeasti väittää valtuuskunnan toimesta, että Suomeen tarvittaisiin juuri nyt työntekijöitä, kun meillä on jo etukäteen noin 466 500 ihmistä, jotka ovat ilman. Varsinkin akateeminen työttömyys on ollut rajussa kasvussa jo muutaman vuoden ajan. 

Elinkeinoelämän valtuuskunnan ja tutkijoiden mukaan nykytyöttömistä arviolta noin 100 000 eli hieman alle kolmannes on hankalasti työllistettävissä. Työllistymistä hidastavat koulutuksen puute, korkea ikä ja pidempään jatkunut työttömyys. Minä uskallan olla eri mieltä.

Suomen työvoimamarkkinat ovat vääristyneet vuosien saatossa. Työvoimaa on yksinkertaisesti liian paljon, jonka johdosta pätkätyösopimuksista ja nollatuntisopimuksista on tullut liian monen suomalaisen arkea. Ei tarvitse pitää työntekijöistään huolta, koska siellähän niitä on lisää - liukuhihnalla - työvoimatoimiston kortistoissa. Työntekijöitä on niin paljon, että osa on jopa valmiita tekemään töitä ilmaiseksi, että saisivat työkokemusta alalta.

Toiset taas joutuvat tekemään töitä ilmaiseksi, koska työvoimatoimisto pakottaa heidät. Tulisikin vähän miettiä, kun näitä analyysejä tekee, että miten työttömät kokevat vallitsevan tilanteen. Tulisi miettiä, että miltä se tuntuisi itse olla siellä pöydän toisella puolella. Työvoimatoimiston armoilla.

Olkaa siis hyvät, ja tunkekaa nuo tutkimuksenne sinne minne aurinko ei paista. Tai ei, älkää tunkeko, mutta mielestäni lukuja tulisi kenties katsoa vielä toisen kerran. Vai onko tarkoituksena sittenkin toteuttaa suomalaisten palkka-ale työvoimareservin lisäämisen ja ylitarjonnan kautta?

Suurimman ongelman Suomessa aiheuttavat korkeat palkkakulut. Pienyrittäjät eivät yksinkertaisesti voi palkata työvoimaa, koska se on liian kallista. Toisaalta  samaan aikaan meillä on myös niin korkea veroaste ja elinkustannukset, että työntekijät eivät yksinkertaisesti voi elää paljoa pienemmällä palkalla. Syntyy vastakkainasettelua. Tästä syystä monet uskovat, että Suomeenkin kaivattaisiin itäeurooppalaista halpatyövoimaa.

Jos työntekijä saa työstään vaikkapa 15 euroa bruttona, maksaa se palvelun saajalle 40 euroa. Työntekijälle taas jää käteen noin 10 euroa ja valtio sekä sen kontrolloimat eri instanssit ottavat lopun potista. Varmasti jokainen ymmärtää, että ei tällainen yhtälö voi toimia. Palkkamalttikaan ei siis ole mikään ratkaisu, koska elämä on kallista. Tästä huolimatta palkat halutaan ajaa alas. Hinnalla millä hyvänsä.

 

Lähde: Uusi Suomi & Yle Uutiset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Minkähänlaisia aineita ne noissa kokouksissa käyttää?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En väitä olevani tilastotieteiden ykkösnyrkki, mutta silti koen, että luvut eivät täsmää.

Työhaluttomuudesta nuo pojat puhuivat.

Niko Sillanpää

Samoja kuin Juhana Vartiainen ja liki koko Ruotsi.

Yhtälön toimiminen vaatii, että tulijoiden taloudellinen huoltosuhde on vähintään valtaväestön luokkaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin sanottu. Jos ensin pitää sopeuttaa parin sukupolven ajan, niin minusta siinä vaiheessa pelataan vähän turhan pitkän aikavälin arpapeliä.

Esa Niemi

Näiden tarkoitus on murtaa työvoiman saatavuusharkinta, jonka suhteen käydään jo nyt "hallitusneuvotteluja". Tämän takia SPD oli ensimäisenä murtamassa ay-liikettä tuomalla järjestäytymätöntä halpatyövoimaa suomalaisten tilalle.

Ruotsissa saatavuusharkinnan vapauttaminen johti ihmiskauppaan ja harmaaseen talouteen:

"Ruotsi lopetti viranomaisten saatavuusharkinnan ulkomaalaisten työntekijöiden pääsystä maan työmarkkinoille vuonna 2008. Arviointi annettiin työnantajille.

Ruotsalaisen palkansaajakeskusjärjestö LO:n tutkija Thord Ingesson kertoo, että työlupien määrä on muutoksen jälkeen lisääntynyt. Ingesson otti Ruotsin esimerkiksi pohjoismaista ihmiskauppaa käsitelleessä seminaarissa Helsingissä.

– Työluvat ovat yleistyneet etenkin siivousalalla, rakennusalalla ja muilla aloilla, joissa ei ole edes ollut tarvetta ulkomaiselle työvoimalle. 66 prosenttia työluvista menee nykyisin näille aloille.

Ruotsista voi ostaa työluvan

Saatavuusharkinnan ottaminen pois viranomaisilta on Ingessonin mukaan lisännyt Ruotsissa työlupien laitonta kauppaa. Maahan pyrkivät ovat joutuneet maksamaan ihmissalakuljettajille suuria summia päästäkseen Schengen-alueelle.

– Tiedämme tapauksia, joissa ihminen on joutunut maksamaan jopa 25 000 euroa työluvasta.

Ingesson epäilee, että työluvan saaneet eivät ole edes pyrkineet töihin Ruotsiin, vaan maata on käytetty porttina Schengen-alueelle.

– Meille on tuotu bussikaupalla bangladeshilaisia marjanpoimintaan. Sen jälkeen he ovat hävinneet muualle Schengen-alueelle, Italiaan ja muihin Etelä-Euroopan maihin.

Hyväksikäytettävät tulevat Ingessonin mukaan köyhistä maista eivätkä osaa kuin omaa kieltään. Rikolliset työnantajat ottavat heiltä yleensä passit pois.

Ingesson kertoo esimerkin filippiiniläisestä ompelijasta, joka eli vankina työnantajayrittäjän kellarissa.

– Poliisi puuttui asiaan, kun naapurit alkoivat ihmetellä.

Ulkomaalaiset työntekijät saattavat myös tehdä yhteistyötä työnantajansa kanssa.

– He voivat tehdä neljä vuotta töitä vain asuntoa ja ruokaa vastaan, koska neljän vuoden maassa asumisen jälkeen saa pysyvän työluvan ja oleskeluoikeuden.

Ihmiskauppias tavoittelee voittoa
Ingessonin mukaan Ruotsiin on perustettu yrityksiä pelkästään myymään työlupia. Muuta toimintaa niillä ei ole.

– Tiedämme ruotsalaisia juristeja, jotka vain välittävät työlupia.

Ingesson puhuu talousrikollisuudesta.

– Ihmiskauppias ei välttämättä halua olla paha. Hän haluaa vain voittoa. Tällaisen talousrikollisuuden estämiseksi tarvitaan lisää panostuksia......"

https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/ihmiskaup...

Anne Lindell

Heh ... siis selkokielellä: lisää työhaluisia Suomeen ulkomailta tekemään töstäkieltäytyjien työt ... vai miten se meni.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Tällä yritetään painaa palkkoja ja työehtoja alas, sanotaan jos sulle ei kelpaa portin takana on jono jolle kelpaa. Ja tähän liitetään suvaitsevuus solidaarisuus ym.

Jorma Lehmonen

Vale, emävale, tilasto. Tilastojen mukaan maatamme uhkaa työvoimapula !

Tätä tuubaa on laskettu joka tuutista 70-luvulta lähtien ja kas kummaa työttömien määrä senkuin lisääntyy.

Koetettaisiin nyt ensinnä löytää edes noille 500000 työttömälle jostain edes jotakin työtä ja ruvetaan sitten vasta edes keskustelemaan josko senjälkeen olisi tarvetta. Sosiaalituellako ne uudetkin tulokkaat pitäisi elättää. Ai niin mutta sitten joku vaahtoaa että kukas maksaa meidän eläkkeet kun eläkerahat eivät riitä. Sen osaltakin on sama virsi jatkunut jo vuosikymmeniä ja kas kummaa suomalaiset eläkerahastot ovat pullollaan rahaa että eivät oikein tiedä mihin niitä syytäisivät.

Lopettakaa jo moiset itkuvirret ja keskittykää sensijaan etsimään ratkaisuja työllisyyden parantamiseksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niin mutta kun eläkeyhtiöt ja veroparatiisit kuuluvat nekin yhteen.Ei voi lopettaa eläkerahoilla peplaamista.Kunhan nyt ensin maksetaan herrojen lisäeläkkeet,bonuseläkkeet jne.jne.katotaan jos veroparatiisien jäljiltä jotakin jää..2030 asti ainakin herrat on etuineen veronmaksajien pussilla.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Suoraan EVA:n raportista:

"Noin 25 vuodessa väestö on kasvanut merkittävästi,
mutta työllisten määrä ei. Työttömien määrä kasvaa tasatahtia työvoiman kasvun kanssa."
http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2015/01/Kuka-Suomessa-tekee-työt.pdf

"Suomen väestö kasvanut selvästi - työllisten määrä ei juurikaan."
https://twitter.com/SitraFund/status/5607354395488...

Todellisuus ja teoriat taas ristiriidassa. Mitä tehdä? Lisätään höyryä, ei korjata teorioita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuosta syntyy paradoksi, jonka selvittämiseen minun synapsini eivät kykene. Olisi hyvä, jos tuota logiikkaa avattaisiin hieman enemmän, tai sitten myönnettäisiin suoraan, että työvoimakustannukset ovat Suomessa liian korkeat ja palkat täytyy saada alas hinnalla millä hyvänsä.

Analyysissä mm. sanottiin, että Suomessa on paljon vaikeasti työllistettäviä ihmisiä, koska heillä on vain peruskoulutausta. Luulevatko nämä uunot, että sieltä tulee hyvinkoulutettuja globaaleja erikoisosaajia Afrikasta ja Itä-Euroopasta tekemään Suomeen töitä. Tuskin.

Kaikista härskeintä tässä on se, että samaan aikaan on jo muutaman vuoden ajan oltu huolissaan siitä, kuinka akateeminen työttömyys on rajussa kasvussa. Mitä nämä ihmiset oikein yrittävät sanoa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vielä marraskuussa 2014 Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan maahanmuuttajien työllistyminen oli taantumassa entistäkin vaikeampaa, koska heillä on muutoinkin huonommat mahdollisuudet löytää töitä kuin kantaväestöön kuuluvalla. Ja että heikko taloustilanne sulkee ovet työpaikkoihin entistäkin visummin.

Mikä on muuttunut näiden kahden kuukauden aikana?

Olemmeko me nousussa?

http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttajan_tyollistymin...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Sehän tässä on turhauttavaa, että näitä ei tunnu voivan järjellä selittää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

Sydämen asia! Tilastoistani tosiaan puuttuu kokonaan EU:n sisäpuolelta tuleva muutto, jossa ei paljoa lupia tarvitse kysellä.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Brysselistä kävi käsky luoda pätkä- ja halpatyömarkkinat KOKO Eurooppaan.

Suomalainen ajattelee, että Suomessa pitäisi ajatella ensisijaisesti suomalaisten parasta. Sellainen on toiveajattelua. Meidän Brysselmyönteinen virkamieskuntamme ajattelee nykyisin talousasiat "globaalisti" ainoastaan Euroopan tulonsiirtounionin ja liittovaltion kannalta. Siihen ei suomalaisten etu enää sisälly..

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mistähän Suomesta he puhuvat? Uudesta Suomesta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset