Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Rikkaat piiloutuvat häntä koipien välissä

  • Rikkaat piiloutuvat häntä koipien välissä

Kasvava sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus nousi yhdeksi keskeisimmistä teemoista, jotka johdattelivat viime viikonloppuna pidettyä Maailman talousfoorumissa (The World Economic Forum). Huolimatta siitä, että paikan päälle salamyhkäiseen kutsuvierastilaisuuteen kerääntyi lähes 2500 ihmistä, ei uusia ratkaisumalleja sietämättömäksi käyvään tilanteeseen löydetty.

Uuden talousajattelun instituutin presidentin (Institution of New Economic Thinking) sekä entisen Soros-säätiön johtajan Robert Johnsonin mukaan eriarvoisuuden vähentämisen sijaan lukuisat superrikkaat ovat solidaarisuuden ja terveen talousajattelun sijaan alkaneet suunnittelemaan mahdollisia pakoreittejä tulevaisuuden varalle.

Talousfoorumissa pitämässään puheessa Johnson paljasti, että useat hänen tuntemansa finanssigurut ympäri maailmaa ovat jo pitkään pyrkineet varautumaan pahimman varalle. Hän kertoi heidän ostelleen mm. yksityisiä lentokoneita, lentokenttiä, omavaraisia sekä suojattuja maatiloja ja kartanoita syrjäisiltä seuduilta. Esimerkkinään hän mainitsee Uuden-Seelannin. 

Useiden kriitikoiden mukaan Yhdysvalloissa on jo havaittavissa selviä merkkejä siitä, että plutokratia, jossa valtion vallankäyttö on keskittynyt kaikista rikkaimmalle kansanosalle, on tekemässä paluutaan yhtenä valtiomuotona. Rikkaimmalle kansanosalle, joka ottaisi mieluummin vaikka pelkän menolipun Marssiin, kuin osoittaisi solidaarisuuttaan ja lähtisi järkeistämään globaalia tulonjakoa reilummaksi.

Myös Johnson itse uskoo, että taloudellinen eriarvoisuus on ylittämässä kriittisen pisteen, sillä jopa rikkaimmissa OECD-maissa tuloerojen kasvusta johtuvat sosiaaliset jännitteet ja väkivalta ovat levinneet kulovalkean tavoin. Kyse on ilkeästä noidankehästä, jossa ihmiset, joilla on paljon vaurautta, käyttävät rahansa tehdäkseen lisää rahaa.

Myös New Yorkissa asusteleva unkarilaissyntyinen finanssiveteraani George Soros on huolissaan valitsemastamme kehityssuunnasta. Sorosin mukaan tällä hetkellä tarvittaisiin ennen kaikkea uudenlaista lähestymistapaa koko talouskysymykseen. Maailmalla juutalaistaustainen Soros tunnetaan hyvintekijänä ja filantrooppina, vaikka paljon löytyy myös heitä, joiden mukaan mies olisi vain talousrikollinen muiden joukossa. 

Huolimatta siitä, että Davosissa järjestetyssä paneelikeskustelussa useat osallistujat kokivat  tilanteen uhkaavaksi ja epämiellyttäväksi, vain hyvin harvat olivat valmiita ehdottamaan konkreettisia muutoksia, jotka palauttaisivat yhteiskuntarauhan. Tyytymättömyys ei ole saavuttanut vielä huippuaan, vaikka jokaisella varmasti onkin muistissa Occupy Wall Street -protestiliike, Fergusonista liikkeelle lähteneet mielenosoitukset, Lontoossa vuonna 2011 käsistä riistäytyneet järjestyshäiriöt, ryöstelyt ja tuhopoltot sekä Brysselissä marraskuussa järjestetty suurmielenosoitus.

Myös Suomessa Itsenäisyyspäivän mellakoinneista on muodostumassa perinne. Eduskuntatalon edessä järjestetyt mielenosoitukset eivät myöskään ole aivan uusi näky, sillä olemmehan mekin saaneet osamme Luxemburgin rahanpesulaitoksista sekä kaukomaiden veropakolaisista. Eurooppalaisista roskapankeista puhumattakaan.

Eliitin keskuuteen pesiytynyttä pelkoa lisäsi entisestään hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin kokousviikolla julkaisema tutkimus, jonka mukaan rajapyykki, jossa 1 % omistaisi enemmän kuin koko muu 99 %:ia väestöstä, tulisi vastaan nopeampaa kuin osaamme odottaa. Tämän hetkisten trendien mukaan rikkain prosentti  omistaisi yli puolet maailman kokonaisvarallisuudesta vuonna 2016. Viime vuonna järjestö ilmoitti maailman 85 rikkaimman ihmisen omistavan yhtä paljon kuin 3,5 miljardin köyhimmän.

Tästä syystä en voikaan kuin ihmetellä, kuinka tasa-arvoisemman tulonjaon sijaan maailman eliitti karkaa häntä koipienvälissä rajaseuduille, jossa on turvallisempaa odotella paluuta vuoteen 1789. Tämä tulee väistämättäkin, mikäli keskiluokka jatkaa kutistumistaan, ja tavallisten palkansaajien luottamus yhteiskunnan ylätason kohtuullisuuteen ja oikeudentajuun katoaa lopullisesti.

Vaikka Suomessa tilanne on vielä toistaiseksi maltillinen, myönnän olevani jonkin verran huolissani yhteiskuntarauhan säilymisen puolesta. Suomalaisiin on jostain syystä juurtunut hyvin syvälle vastakkainasettelu, jossa byrokratiahelvettiin eksyneet yksityisyrittäjät syyttelevät surkastunutta keskiluokkaa kohtuuttomuudesta.  

Keskiluokka puolestaan kaataa lastinsa leipäjonoissa värjöttävien vähäosaisten niskaan, kun taas köyhyysrajan alapuolella elävät syyttävät ahdingostaan ja riistostaan loppuunpoltettuja yrittäjiä. Samaan aikaan ne kaikista röyhkeimmät ja rumimmat kalat uivat virnuillen kerta toisensa jälkeen veroverkkojen lävitse. Jättäen vain haaleita suomuja taakseen.

Myönnän, että sanomani voi näyttää hyvin vakavamieliseltä lopunajan profetialta, mutta tiedettävästi keinot eriarvoisuuden poistamiseen ovat kyllä olemassa. Vain poliittinen tahto puuttuu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täytyy sanoa, että vähän nousi verenpaine, kun katsoi ton Johnsonin haastattelua. Jengi tietää, että pian palataan vuoteen 1789, mutta mitään ei tehdä, kun pitäisi laittaa omia tienestejä likoon. Ennemmin bunkkeroidutaan Huippuvuorien eteläosassa sijaitsevalle Karhusaarelle..

Onhan tuo ihan järjetöntä, jos noissa tuon Johnsonin puheissa on mitään perää. Sen sijaan, että otettaisiin vähän takapakkia ja mietittäisiin, niin annetaan palaa satanen lasissa vaan.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Mikäs siinä jos rakentavat kultaisen vankilan itselleen. Ollaan me vapaana täällä ulkona.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jotenkin tuo silti tuntuu nurinkuriselta. Jotenkin olen elänyt uskossa, että se piste, jossa raha ei vaikuta juurikaan enää onnellisuuteen, tulee vastaan tosi nopeasti. Hetki, jolloin on jo rahaa kaikkeen.

Ja kuten eräs kaverinikin totesi, niin siinä vaiheessa viimeistään luulisi alkavan kiinnostamaan jonkinlainen kontribuutio ja hyväntekeväisyys.

Tietysti on näitä vähän solidaarisempia hyväntekeväisyysmiljonäärejä, kuten esimerkiksi Bill Gates, jotka näyttävät tietä myös muille: 115 miljonääriä, jotka ovat lupautuneet antamaan pois puolet (http://topinfopost.com/2013/11/20/115-billionaires...).

Ongelmana vain on, että kun taustalla jyllää aina vain sama koneisto, niin rahat ovat alta aikayksikön takaisin samojen herrasmiesten taskuissa.

Sitten vielä loppuun kolme eläköön-huutoa teille, jotka jaksoitte lukea loppuun saakka. Huomasin nimittäin, että taas tekstini venyi vähän turhan pitkäksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ainoa keino selvitä tilanteesta taitaa olla ruohonjuuritoiminta, eli vertaisverkot tuotteiden tuottamisessa ja jakelussa, uusosuuskunnat ja valtio-omisteinen pankki- ja luototustoiminta. Globaali eliitti jää silloin nuolemaan näppejään... tai järjestävät jotain sabotaasia...

... eli ei mitään suurilta toimijoilta, eikä mitään osuuksia heille mihinkään hintaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Valtiollisen järjestelmän sisään rakennettavat toimintayhteisöt on vakavasti otettava vaihtoehto. Käytännön suunnittelu pitäisi olla jo oikeastaan käynnissä. Kaupan puolella paljon morkattu s-ryhmä on omistajapohjaltaan jo pitkälti sitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En itse oikein usko enää valtiojohtoisen yhteiskuntamuodon ja kaupankäynnin nousuun, koska nationalismi on niin huonossa huudossa, ja leimautumista pelätään globaalissa maailmassa syöpää ja terrorismiakin enemmän.

Käyttäjän HenriErti kuva
Henri Erti

Mistä lähtien "tarve" on ollut oikeus toisen omaisuuden varastamiseen?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Omaisuuden kansallistaminen ei minunkaan mielestäni ole se oikea tie, vaikka siihen varmasti olisi syytä. Uskon nimittäin sen verran ihmisen oikeuksiin, vapauteen ja demokratiaan. Kuka sen asettaisi lopulta sen rajan, kenen omaisuutta takavarikoitaisiin ja kenen ei? Mistä tietäisimme, että raja ei liukuisi ja muuttuisi eri ideologioiden ja poliittisten suuntausten saadessa enemmän valtaa?

Ei, omaisuuden kansallistaminen on väärä tie. Toisaalta lainsäädäntöjen viilaaminen ja sen kautta rankaiseminen on täysin oikeutettua tässä tapauksessa. Minun mielestäni.

Jokaisella oikeus mielipiteeseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Meilläkin on nyt pääministeri joka vaihtaisi konsensusyhteiskunnan sanelupolitiikkaan ja diktatuuriin. Onko hän ainoa rehellinen kokoomuslainen vai pelkästään henkilönä tuollainen? Toisaalta diktatuurissahan johtaja tietää ja muut tottelevat, joten kokoomuksen kannaksi tuo sittenkin pitänee tulkita.

Näyttää siltä että isottelu on nyt pop. Sitä harrastavat niin Venäjä, Euroopan Unioni kuin USA. Alexander Stubb puolueineen pyrkii pienessä Suomessa diktaattoriksi. Luoja ja äänestäjät varjelkoot meitä siltä kurimukselta.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77144-stubb-jai-yk...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuure, tuo keskustelutuokio oli mennyt minulta kokonaan ohitse.

Aika järkyttäviä lausuntoja Stubbilta, mutta ne eivät suinkaan tulleet yllätyksenä. Johan sen edeltäjä Jyrki Katainen on aikaisemmin todennut, että esimerkiksi NATO-kysymystä ei voida päättää demokraattisesti.

Tietysti näen tuossa ongelmiakin, sillä kun 6 täysin toisistaan poikkeavaa puoluetta lyö hynttyyt yhteen, niin siitä ei synny kuin syttä ja savea, koska kaikkia ei voida miellyttää, ja jostakin täytyy aina nipistää. Sen vuoksi tuollaista hallitushirviötä ei olisi pitänyt koskaan edes luoda.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viisi puoluetta teki virheen kun lähti kokoomuksen kanssa hallitukseen. Mutta se on historiaa se. Kokoomuksen sanelupolitiikalla ei ainakaan tulonjako tasaantuisi, vaan rikkain prosentti hyötyisi meilläkin.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

S-ryhmän asiakasomistajuus on näennäistä. Edustajavaalien ehdokkaat määrää joku tuntematon instanssi eli sisäpiiri, jolla se valta on. Tavallisella rivijäsenellä ei ole muuta valtaa kuin äänestää jotakin annettua ehdokasta. Muistan 1950-luvun keskutelut Neuvostoliiton demokratiasta ja silloin sanottiin ettei se mikään demokratia ole, koska puolue määrää ehdokkaat. Nyt olen oppinut että monessa paikassa meillä ja naapurissa on sama systeemi eli näennäisdemokratia. Muuten olen samaa mieltä artikkelin osalta ja muistutan että jos keskiluokkaa liikaa ärsyttää ja heikentää se nousee barrikaadeille ja silloin käy monelle koijarille huonosti. Saas nähdä miten tulevaisuudessa käy.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Havahduin 2007 siihen, että USA:n talous tulee tekemään pian mahalaskun, jolla on seurauksia koko maailmaan. Vajoaminen on tapahtunut hitaammin ja eri kuviolla kuin uskoin sen käyvän, mutta melko pian 2008 kaikui varoitustorvien äänet läpi koko maailman. Minä aloin maksella velkani pois ja varautua kohtaamaan epävarmoja aikoja. Nyt tiedän miten oikeassa olin aavistukssani.

Legendaarisella AP-Areenalla vaihdoin ajatuksia joidenkin samanmielisten kanssa. Silloin oli eräs kaveri, nimimerkkiä en enää muista, taisi vaihtuakin pariin kertaan, niin tämä kaveri oli ostanut saunan täyteen sokeria ja varautui muutoinkin. Monia huvitti moinen sijoitustoiminta, mutta nyt moni varmasti alkanut miettimään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Facebookin puolella eräs tuttava totesi leikkisästi, että "oon tässä jo jonkun aikaa todennut, että paras pitkän aikavälin sijoitustrategia oikeasti on säilytysruoka, suola, sokeri, lähitaisteluaseet, metsästystaidot, "1000 ja yksi tapaa kokata ihmistä"-keittokirja ja paljon luoteja ja tarkkuuskivääri".

Tiedän, että ei hän tosissaan ollut, mutta monet varmasti ovat, kun tällaisia uutisia tulee. Varsinkin kun vaikutusvaltaiset lehdet, kuten Forbes, The Guardian, Wall Street Journal ja The Economist ovat julkaisseet artikkeleita maailman rikkaimpien ja vaikutusvaltaisimpien ihmisten rakentamista maanalaisista bunkkerikodeista, jotka ovat "pahan päivän varalle".

Milloin tämä paha päivä tulee?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Riippuu missä laajuudessa tuo käsitetään. Monelle pahat päivät ovat jo tulleet. Velkaa päällä ja potkut töistä. Velka tappaa kun tulot pienenee. Tämä kuvio kasvaa päivä päivältä.

Kaikella on lisäksi kerrannaisvaikutukset, jotka hiipivät esiin pikkuhiljaa koloistaan.

Ei tarvita enää välttämättä kovinkaan paljoa polttoainetta, kun sota leimahtaa. Sillä ne on ennenkin talousongelmat ratkaistu. Siinä on pahaa päivää monelle mukavaan elämään tottuneelle kerrakseen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Mun mieltä rauhoittaa se, että mun on jotenkin tosi vaikea kuvitella noiden upporikkaidenkaan selviävän kauhean hyvin jossain hevon kuusessa. Vaikka mukana olisi mitkä vimpaimet hyvänsä. He kun eivät kuitenkaan voi luottaa oikeastaan kehenkään ja aniharva on varmastikaan tottunut tekemään mitään itse. Ja jos mukana tosiaan tulee muita ihmisiä kokkeja myöten, heillä on tavallaan mukanaan pienoisyhteiskunta jossa on jo valmiiksi sisäänrakennettuna se täysin sama eriarvoisuus mitä he ovat alunperin paenneet.

Tietysti sellaista upporikasta jannua voisi arvostaa, jolla on tosiaan kaikki korvessa selviytymisen survivalismitaidot á la Lasse Nordlund, mutta veikkaanpa ettei sellaisia paljon ole. Heille toivotan onnea matkaan. Ne jotka ovat roudanneet mukanaan palkollisista koostuvan porukan, saavat taas todennäköisesti tavalla tai toisella turpiinsa näiltä palkollisiltaan, ennemmin tai myöhemmin. Vaikken muuten tositeevee-viihdettä arvostakaan, tuollaista ehkä seuraisinkin livenä. Eipä mennyt ihan kuin Strömsössä tämäkään kokeilu: http://samuel-warde.com/2014/09/libertarian-utopia...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aika hyvä huomio, Ossi.

Minulle itsellenikin tulee mieleen sellainen "Viidakon tähtöset" tai "Selviytyjät"-tyyppinen meininki, kun ajattelen koko skenaariota. Siis sellainen, että kokee häpeän tunnetta pelkästään sen vuoksi, että edustaa näiden kanssa samaa lajia..

Tai vaihtoehtoisesti jotain "Stephen Hawking in Space" -tyyppisiä ratkaisuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset