Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Eurooppa sai omat kaksoistorninsa

Pariisin terrori-isku on herättänyt syvää huolta Euroopassa. Pariisissa eilen järjestetyssä kokouksessa EU:n sisäministerit päättivät tiukentaa kontrollia Euroopan unionin ulkorajoilla ja tehostaa tiedonkultua unionin sisällä. Kokouksen tarkoituksena oli sopia lisätoimista Syyriasta ja Irakista palaavien islamistitaistelijoiden seulomiseksi.

EU-maiden sisäministerien lisäksi kokoukseen osallistui myös Yhdysvaltojen ja Kanadan edustajia. Tämä oli outo ele, ottaen huomioon, että kokouksessa keskusteltiin EU:n turvallisuuspolitiikasta. Yhdysvallat on vakoillut lainvastaisesti EU-jäsenmaiden johtajia. Kansalaisista puhumattakaan.

Toisaalta lainvastaistahan tämä ei suinkaan ole kuin paperilla. Esimerkiksi Ruotsi on myöntänyt Yhdysvalloille luvan kansalaisten urkintaan ja tietojen luovutukseen. Ruotsin suojelupoliisi valvoo osaltaan myös itse omaa verkkoliikennettään.

Verkkojulkaisu EUobserver kuitenkin epäilee, että Ruotsi ei suinkaan olisi ainoa. Viime vuonna tanskalaislehdistöön vuodettujen salaisten dokumenttien mukaan lukuisat EU-maat sallisivat NSA:n verkkokaapelien kautta toteutetun viestiliikenteen valvonnan alueellaan. Esimerkiksi saksalaislehti Der Spiegel väittää Saksan tekevän tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten kanssa.

Surun murtaman Ranskan puolestaan tiedetään olevan oikea urkinnan suurvalta, keräten tietoja niin sähköposteista, tekstiviesteistä, puheluista, Facebookista, Twitteristä sekä esimerkiksi Googlen, Microsoftin ja Yahoo!:n kautta kulkevasta liikenteestä, mikäli ranskalaislehti Le Mondeen on luottaminen. Brittitiedustelun taas uskotaan urkkivan jopa kattavammin kuin amerikkalaisen NSA:n.

Teleliikenteen urkinnalta ei vältytä edes Virossa, jossa urkinnan kohteiksi valikoituvat niin poliitikot kuin yritysjohtajatkin. Suomessa salakuunteluun tarvitaan epäilys. Suomi on kuitenkin harkinnut oman, verkkourkintaan perustuvan ohjelman perustamista.

Euroopan maat ovat olleet jo pitkään varpaillaan, sillä monista maista on lähtenyt lukuisia ihmisiä Syyriaan ja Irakiin taistelemaan, eivätkä viranomaiset vieläkään ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä miten näiden taistelijoiden kanssa tulisi toimia, kun he palaavat takaisin. Suomesta Syyriaan on lähtenyt noin 40 taistelijaa.

Useat eri tiedustelupalvelut ovatkin ilmaisseet tyytymättömyytensä eurooppalaisiin lainsäädäntöihin. Viranomaisten mukaan heillä ei ole tarvittavia aseita taistella yhä ovelammiksi käyviä terroristeja vastaan. Uskon kuitenkin, että Pariisin tragedia tulee aloittamaan uuden aikakauden Euroopassa.

Saimme vihdoinkin omat kaatuvat tornimme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täytyy kuitenkin sen verran sanoa, että aika toivottomalla tasollahan tuo tiedustelu on, jos kaksi viime kesänä Syyriassa käynyttä miestä, joista toinen on tuomittu jo aikaisemmin terrorismista, ja jonka tiedetään taistelleen mm. Irakissa, onnistuvat tekemään terrori-iskun Pariisin sydämessä. Eivätkö nämä henkilöt kuulu juuri siihen ryhmään, jonka tulisi olla valvonnan alaisena?

Jotain on vialla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos valaisusta Riikka. Jos Ranskan (ja Yhdysvaltojen) suorittama valvonta on niin laajaa kuin sanotaan (esim Les Mondes), niin enpä ihmettele jos salaliittoaddiktit kirkuvat huumasta.

Joku on mokannut. Ja pahasti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on pohtinut ilmassa roikkuvaa uhkaa. STT:lle anatamassaan haastattelussa hän toteaa, että yksikään maa ei ole immuuni terroriteoille. Suomenkin on pidettävä valmiuttaan korkealla, vaikka täällä ei olekaan sellaisia kohteita, joihin iskuja voisi erityisesti kohdistua.

Britannian tiedustelupalvelun MI5:n johtaja Andrew Parkerin puolestaan varoitti, että Syyrian al-Qaida suunnittelisi lukuisi iskuja länteen.

Hänen mukaansa kohteiksi valikoituvat mahdollisesti liikennejärjestelmät tai maailmankuulut nähtävyydet. Euroopan ja Yhdysvaltain tekemien tiedusteluanalyysien mukaan taistelijat saattavat osallistua yhdessä laajaan iskuun länttä vastaan.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Ainoastaan sotilaallinen ja taloudellinen pois tuleminen Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta (ja aika monesta muustakin enemmän pinnan alla olevasta kriisipesäkkeestä) ovat keinot pysäyttää tämä kehitys.

Miksi siis ei tulla pois?
Se olisi automaattinen ekonomistis-sosiaalinen katastrofi läntisissä maissa. Vai kuinka?

Selventäisikö tämä yhtään miksi ongelmat jatkuvat ja monimutkaistuvat?

No, sieltä on lopulta pakko tulla pois ja katsoa peiliin ja todeta: "vituikshan tuo män." Mutta nyt näköjään vedetään loppuun asti purjeet pulleina ja annetaan läntisten talouksien tavan pulliaisille niin huonot kortit käteen kuin vain mahdollista. Läntisten talouksien tuontienergia- ym. riippuvaisuudet ovat sitä tasoa, että meillä tulee romahdus eteen lähivuosina.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tavallaan ja tavallaan ei. Aika pieni osahan noista riistetyistä luonnonvaroista loppujen lopuksi yhteiskuntaan jää.

Poikkeuksena tietysti jotkut valtio-omisteiset yhtiöt, jotka tekevät toisaalta ihan samaa.

Mitä epäilet että tapahtuisi, jos länsimaat yhtäkkiä vetäytyisivät geopolitiikasta?

Minä veikkaan, että ei tässä vaiheessa enää paljoa mitään. Veneessä on jo reikä. Ja se vuotaa.

Kaunat, joita tuolla suunnilla kannetaan tulevat kulkemaan mukana isältä pojalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Romahdukseen uskon kyllä minäkin. Eikä se tule hitaasti, vaan nopeaa kuin ensirakastaja.

Aluksi Kiina, Intia ja Brasilia menevät takavasemmalta ohitse, ja kilpailukyky katoaa. Talous romahtaa. Sen jälkeen alkavat erimielisyydet.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #6

"Mitä epäilet että tapahtuisi, jos länsimaat yhtäkkiä vetäytyisivät geopolitiikasta?" - Siis imperialistisesta pelistä, tarkoitat?

No, sen pois-tulemisen ongelma on se, että se olisi taloudellinen katastrofi. USA pitää öljy-ylivaltaansa pystyssä ärhentelemällä ja suhmuroimalla aika valtavalla kaliiberilla. Saman aikaisesti se myös hyödyttää heidän sisäpolitiikkaansa tuomalla keskiluokalle välillisesti vaurautta, tosin se kuvio hiipuu kaiken aikaa. Keskiluokan tyytyväisenä pitäminen on imperialismin elinehto, niin kuin voimme hyvin nähdä jos tutkimme asiaa.

Eurooppa taasen on tähän asti hyötynyt olemalla uskollinen ystävä ilman suurempaa omaa energiavaurautta, mutta omaten aikamoisen teollis-ekonomistis-tieteellisen vaurauskombinaation. Lisäksi Eurooppa oli maailmanlaajuisen kolonialismin synnynsija ja kehto ja se on USAn harrastaman geopolitiikan ja siihen liittyvien taktiikoiden oppi-isä ja kulttuurinen emo. Eurooppa on tähän asti edustanut Yhdysvalloille tahoa jolle se on ehkä aidoimmin omistanut jonkinasteista ystävyyttä ja kiitollisuuden velkaa. Nyt ollaan jo lähellä kynnystä, jossa Euroopasta on tulossa riippakivi. Me kulutamme valtavat määrät resursseja, mutta hyödyttämekö me enää riittävällä tavalla Yhdysvaltoja. Nyt me yritämme parhaamme mukaan osoittaa ystävyytemme ja tarpeellisuutemme Venäjän taloudellisen nujartamisen pyrinnössä. Aika näyttää kuinka siinä leikissä käy, itse veikkaan että "eipä kaksisesti".

* * *

Talous ja sen uhanalaisuus on ainoa faktinen syy, miksi sieltä (kolmas maailma) ei tulla pois. 70 vuotta sitten olisi ollut mahdollista tulla pois, ilman että joudutaan sisällissodan ja vähintäänkin sisäisen hajoamisen partaalle. Nyt ei ole. Se on jokseenkin noin rajua.

Jari Nyberg

Kovin kummallista on, että meidän pitää tänne Suomeenkin noita "kaatuvia torneja" rakentaa. Väyrynen ja Räsänen ministerin asemassa ovat ehdottaneet, että mitäs jos otettaisiin tänne pieneen Suomeen vain kristittyjä kiintiöpakolaisia. Moinen valkkaaminen on kuulemma erittäin kamalaa rasismia ja siten sitä ei missään nimessä voi hyväksyä. Niinpä nuo ehdotukset haudattiin vähin äänin. Se on varsin kummallista ja käsittämätöntä, sillä kristityt ovat maailman vainotuin aatemaailma tällä hetkellä.

Henkilökohtaisesti minusta on käsittämätöntä, että tänne raahataan sellaisesta kulttuurista pakolaisia, joiden kotoutuminen on erittäin vaikeaa. Sellaisiakin tulijoita olisi pilvin pimein, jotka tulisivat myös kotoutumaan. Tai ainakin se kotoutuminen olisi mahdollista.

Myös muut vetovoimatekijät pitäisi lopettaa. Suomi on osasyyllinen siihen, että Välimereen hukkuun enemmän ja enemmän ihmisiä. Elintasopakolaisuudelta on katkaistava siivet mahdollisimman pian ihmishenkien säästämiseksi. Eikä siihen tarvita kuin eduskuntamme yksi pieni päätös.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset