Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

YK: Kalat katoavat meristämme

  • kuva: wikimedia commons / adam jones
    kuva: wikimedia commons / adam jones

YK:n ympäristöohjelman parissa työskentelevät asiantuntijat julkaisivat vuonna 2010 kattavan raportin, jonka mukaan kalat uhkaisivat kadota valtameristä seuraavan 40 vuoden kuluessa. 

Asiantuntijoiden mukaan tuleva katastrofi olisi kuitenkin vältettävissä, mikäli kalastuslaivueille myönnettäviä valtiontukia leikattaisiin radikaalisti, ja kalakannoille annettaisiin riittävästi aikaa ja mahdollisuus elpyä. Heidän mukaan jaetut tuet saavat aikaan sen, että yhä suuremmat laivueet jahtaavat kaiken aikaa pienempiä kalakantoja.

YK:n laskee kalakantojen romahtaneet ainakin 30 prosenttia. Kalattomat meret voivat olla mahdollisia niinkin aikaisin kuin vuonna 2050.

Kalakantojen romahtaminen ei ole pelkästään ympäristöasia. Tälläkin hetkellä yli miljardille köyhemmän maailman ihmiselle kala toimii heidän ensisijaisena proteiinilähteenään. Kokonaisuudessaan merenelävät muodostavat oleellisen osan yli kolmen miljardin ihmisen ruokavaliossa. Useita lajeja uhkaa sukupuutto.

- Tämä meno ei voi jatkua loputtomiin. Tälläkin hetkellä yli 90 prosenttia amerikkalaisten syömästä kalasta on tuontitavaraa, toteavat Amy Novogratz ja Mike Velings amerikkalaiselle The Washington Postille.  

Keskustelu aiheesta on käynyt kuumana. Novogratzin ja Velingsin taakse on kerääntynyt satoja tunnettuja meribiologeja ja -tutkijoita. Jotkut syyttävät heitä pelon lietsomisesta, kun taas toiset kertovat olevansa hyvin huolestuneita merten kalakantojen hupenemisesta. 

Novogratz ja Velings ovat käyneet läpi valtavasti tutkimuksia, jotka tukevat heidän esittämäänsä arviota.  Ensimmäisenä tulevat katoamaan suositut ruokakalat kuten lohi, tonnikala, miekkakala ja turska. Myös pitkään jatkuneen merten väestölaskennan (The Census of Marine Life) tilastot osoittavat, että vuonna 2010 lähes 90 prosenttia suuremmista kaloista olivat kadonneet liikakalastuksen seurauksena. 

 

"Anna miehelle kala, ja ruokit hänet päiväksi. Opeta hänet kalastamaan, ja hän kalastaa meret tyhjiksi reilussa 2000 vuodessa. Vai miten se sanonta menikään?"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Cenita Sajaniemi

Toistaiseksi mitkään neuvot missään asiassa eivät ole auttaneet.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on surullinen totuus, Cenita.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

EU on tässä mielessä meille hyödyllinen valvova elin, toisaalla sitten EU osallistuu ryöstökalastukseen ja on itsekin osasyy siihen, miksi Somalian rannikolla ihmiset riehuvat merirosvolippujen alla.

Meillä auttaisi ihan yksinkertaiset, lyhyetkin, yhdessä sovitut rauhoitusajat sekä siitä huolehtiminen, että kutupaikat ovat luonnontilassa, ja esim. paljasta hiekkapohjaa vaativilla lajeilla on umpeenkasvusta vapaa tila kutea. Joillekin lajeille tekee hyvää suolapulssi.

Maailmalla tilanne on vaikeampi. Kaloista taistellaan todennäköisesti jossain vaiheessa haupitsein. Oman lisänsä tuovat tyhmät vieraslaji-istutukset ja karkulaiset. Lajeja ei voi eikä kannata siirrellä miten lystää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kirjoitin tuossa taannoin Gabonin tasavallasta (tai lähinnä sitä hallitsevasta Bongon perheestä), ja kun tein taustatyötä, niin siinä tosiaan tuli esiin tämä:

"Myös Euroopan unioni käy tiivistä kauppaa Gabonin tasavallan kanssa, ja välillämme vallitsee mm. kaikkia osapuolia miellyttävä, yhdessä tuumin solmittu kalastuskumppanuussopimus. Unioni maksaa Gabonille tonnikalan ja muiden laajalti vaeltavien lajien kalastusmahdollisuuksista vuosittain noin 1 350 000 euroa, joka jakautuu seuraavasti.

900 000 euron suuruinen korvaus oikeudesta kalavarojen 20 000 tonnin viitesaalismäärään.
450 000 euroa puolestaan käytetään Gabonin alakohtaisen kalastuspolitiikan kehittämiseen, jolla pyritään erityisesti vastaamaan laittoman kalastuksen torjuntaan ja kansallisen kalastusstrategian täytäntöönpanoa koskeviin Gabonin tasavallan tarpeisiin."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183180-minne...

Ranskan ja Gabonin tasavallan väliset suhteet eivät varmaan päivänvaloa edes kestäisi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suomessa on meuhkattu vastuullisesta kalastuksesta melkoisesti. Kesken valmistelun julkisuuteen livahtanut pohjaesitys uudesta kalastusasetuksesta olisi valtaisa loikka kohti sivistynyttä kalastuspolitiikkaa. Veikkaan, että kalakantojen hävittämisen lobbarijärjestöt SAKL, KKL ja MTK tuhoavat hyvän yrityksen ennen kuin se saa lainvoiman. Vaalien jälkeen valittava keskustalainen maa- ja metsätalousministeri tuskin tuo kelvollista kalastusasetusta hyväksyttäväksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Meret ovat syviä, nyt on raapaistu vain vähän pintaa kalaisimmilta paikoilta, kertovat. No worries, be happy.

Keijo Kontio

Meidän kaikkien asiantuntemus varmasti perustuu itsemme uskottavina pitämiistämme uutislähteistä. Sano nyt sitten viisampana jos siellä merten syvyyksissä on sitä lisäfisua kalastettavaksi miksi monien Eurooppalaisten pikkurantakaupunkien kalastajat eivät sitten 1) vaadi parempia kalastuslaitteita tuon fisun saalistamiseksi vaan mielummin jäävät yhteiskunnalle hyödyttöminä joko pyörittelemään peukaloitaan ja juopottelemaan lähibaareiissa ja pubeissa . Ok osa muuttaa helpompiien töiden pariin kaupunkiin ,mutta onko jostain syntyperäisestä fisustajasta konttorirotaksi jossain keskisuuressa ranskalaisessa kaupungissa ? Vai onko jengi vaan niin laiskaa kun on niin hyvät työttömyystuet.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jouni heitti tyypillisen denialistin heiton joka ei perustu mihinkään faktaan. Pää pensaaseen vaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sarkasmi on näköjään sellainen, jota en hallitse. Olen tietoinen kasvavan ja kulutustaan lisäävän ihmiskunnan vaikutuksista itseensä ja muihin elollisiin. Raapaisin vain sarkastisen kommentin, koska jokin aika sitten uutisoitiin syvien vesien kala-apajista, joihin en siis juurikaan usko. Valosta se elämä tällä pallolla pääasiassa lähtee. Syvänmeren oliot lähinnä elävät siitä, mitä valossa eläviltä jää tähteeksi ja ylhäältä hiljalleen alas painuu.

Mutta hiilidioksidi-ilmastonmuutosuskovainen en ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset