Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Poliisi vai poliitikko – liikaa valtaa yhdellä tontilla?

  • kuva: uusisuomi
    kuva: uusisuomi

Pysähdyin muutama päivä sitten pohtimaan, tulisiko poliisilla olla lainkaan oikeutta asettua ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin, vai kasautuuko tuolloin liikaa valtaa yhdelle tontille.

Kansanedustajaksihan ei voida valita ammattisotilaita eikä korkeita virkamiehiä, kuten valtioneuvoston oikeuskansleria tai korkeimman oikeuden jäseniä, vaan heidän tulee erota virastaan, jotta he voivat olla ehdokkaina vaaleissa. 

Tulisiko näin toimia myös poliisien kohdalla?

Poliisikansanedustajien määrä on lisääntynyt viime vaalien jälkeen tuntuvasti, jonka vuoksi asiasta tulisikin käydä yhteiskunnallista keskustelua.

Koen tämän olevan erityisen tärkeää, koska laillisuusvalvonnan uskottavuus on muutenkin laskenut dramaattisesti Helsingin huumepoliisin entisen päällikkö Jari Aarnion rikosoikeudenkäynnin seurauksena.

Moni kokee, että poliisien vallan lisääntyminen eduskunnassa on huolestuttava ilmiö, sillä heidän mielestään poliisien ei tulisi missään nimessä lähteä mukaan puoluepoliitikointiin.

Samaan aikaan, kun poliisikansanedustajat ovat nousseet tasaisin väliajoin mediakeskiöön, on myös poliisin havaintorekisterien luvaton väärinkäyttö ollut laajalti esillä.

Tällä hetkellä jokaisella poliisilla on pääsy lähes kaikkiin poliisivoimien ylläpitämiin rekistereihin. Niin virallisiin henkilötietorekistereihin kuin epävirallisiin havaintorekistereihinkin. 

Havaintorekistereistä poliisi voi selvittää mm. kenen serkku on tuomittu huumausainerikoksista, kuka piti meteliä toissayönä tai kenellä epäillään olevan kytköksiä moottoripyöräjengeihin.

Ylen mukaan rekisteriin voi joutua pelkän epäilyttävän käytöksen vuoksi tai vaikkapa naapurin ilmoittamana. Luonteeltaan se onkin kuin Joulupukin kirja, johon tontut merkkailevat pitkin vuotta, kuka on ollut tuhma ja kenen kiltteys palkitaan.

Tietysti on selvää, että me kansalaiset odotamme poliitikoiltamme nuhteettomuutta, mutta mielestäni on silti aiheellista pohtia, onko poliisi ennen kaikkea viranomainen, vai voiko hän samaan aikaan olla myös puolueen mies?

Kysymys on ennen kaikkea eettinen, sillä poliittisessa valtapelissä joudutaan toisinaan turvautumaan hyvinkin likaisiin keinoihin kilpailijoiden mustamaalaamisessa. Lehdissä kirjoitetaan nimettömiksi jääneiden lähteiden poliittista kenttää ravisuttavista kohupaljastuksista lähes päivittäin.  ​

Ja eihän siitä ole kuin muutama kuukausi, kun perussuomalainen kansanedustaja Tom Packalén kehuskeli Ylen A-studiossa olleensa tietoinen Helsingin rikospoliisin salaisen esitutkintamateriaalin sisällöstä. Kuinka hän oli saanut nämä viranomaistiedot käsiinsä? 

Mitä muuta hän tietää?

Tällä hetkellä eduskunnassamme on jo useita poliisitaustasta nousseita kansanedustajia:

  • Pertti Hemmilä, vanhempi konstaapeli (kok.)
  • Kalle Jokinen, ylikonstaapeli (kok.)
  • Kari Tolvanen, rikosylikomisario (kok.)
  • Reijo Hongisto, vanhempi konstaapeli (ps.)
  • Tom Packalén, päivystävä komisario (ps.)
  • Mika Raatikainen, rikoskomisario (ps.)
  • Ismo Soukola, vanhempi konstaapeli (ps.)

Uusimpana tulokkaana estradille on ponnahtanut nettipoliisina julkisuuteen noussut, nuorten parissa työskennellyt ylikonstaapeli Marko ”Fobba” Forss, joka pyrkii eduskuntaan Kaakkois-Suomen kokoomuksen listoilta. Forss kertoo harkinneensa kansanedustajaehdokkuutta jo tovin aikaa, koska hänen työssään havaitsemansa epäkohdat eivät olleet hänen oman vaikutusvaltansa ulottuvissa. 

Vihreiden listalta eduskuntaan pyrkii Pirkanmaalla varsin tunnettu poliisi Anna-Kaisa Heinämäki

 

Kirjoitusta ei suinkaan ole tarkoitettu epäluottamuslauseeksi suomalaista virkavaltaa kohtaan tai yllämainittuja kansanedustajia kohtaan. Kaikki kunnia väsymättömille, alipalkatuille ja ylityöllistetyille lainvalvojillemme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta jos esimerkiksi Marko "Fobba" Forssille lasten, nuorten ja lapsiperheiden asiat ovat sydäntä lähellä, niin lienee aiheellista kysyä, että miksi ihmeessä tämä asettuu ehdokkaaksi nimenomaan kokoomuksen listoilta.

Kokoomuslaiset arvot ja politiikan pääperiaatteet eivät tunnetusti lepää kovinkaan lähellä hyvinvointiyhteiskuntaa sekä yhteiskunnan eri tuloluokista ponnahtavien lasten ja nuorten tarpeita.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jotta Martti saisit nukuttua yösi hyvin.

Todetaan jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, että kansaa edustava poliisi on virkavapaalla, eikä pääse yhteenkään poliisin rekisteriin käsiksi omatoimisesti.

He ovat asioista samalla lailla toisen tahon antaman tiedon varassa kuten me muutkin suomalaiset.

Jos joku virkamies rikkoo salassapitovelvoitettaan antaessaan tietoa kansanedustajalle vastoin salassapitosäännöksiä, niin sillehän me emme voi mitään. Harva kuitenkaan on valmis ottamaan riskiä viran menettämisen pelosta.

Poliisi näkee virkaurallaan asioita, joita normikansalainen ei osaa edes kuvitella. Eivät nämä havainnot sekä tietotaito haihdu minnekään kansanedustajan uraa aloittaessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tiedän kyllä, että he ovat virkavapaalla, mutta vasta valituksi tullessaan.

Miksi ammattisotilailla ja esimerkiksi korkeilla tuomareilla tulisi olla tällaiset säädökset, mutta organisaatio, joka turvaa oikeus- ja yhteiskuntajärjestystä, ylläpitää yleistä järjestystä sekä turvallisuutta jää tämän lainsäädännön ulkopuolelle?

Periaatteessa, kun jo etukäteen uutisissa on jyllännyt tietoja siitä, että rekisterien väärinkäyttö on jossain määrin yleistä, niin enpä yhtään ihmettelisi, vaikka niitä puoluepeleissäkin käytettäisiin.

Johan näitä "eikun kyliltä kuulin" -tapauksia nimittäin on jo ollut.

Tämä asettaa ihmisiä lähtökohtaisesti politiikassa eriarvoiseen asemaan ja antaa valtavan vipuvarren toiselle. Lopulta se on pelkästään poliisin omissa käsissä, että käyttääkö hän asemaansa väärin vai ei, sillä valvonta on ollut lehtitietojen mukaan pistoluonteista ja kehnoa. Kukaan meistä ei ole messias, ei edes poliisi.

Tämä varmasti tulikin jo selväksi Helsingin huumepoliisia koskevassa jupakassa, eikö vain?

PS: Oma asemani on kyllä varmasti turvattu, sillä rikosrekisterini on puhdas, enkä ole politiikassa millään tavalla mukana. Siitä minulla ei ole tietoa, että kuinka usea tuttavistani luokitellaan epäilyttäviksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei tarvita kovinkaan kummoista mielikuvitusta tehdäkseen päätelmiä siitä, miksi ammattisotilaat eivät saa osallistua päivänpolitiikkaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Mutta lainvalvojat saavat.

Sekään ei vaadi kovinkaan kummallista mielikuvitusta, vaikka toistaiseksi rauhallista onkin ollut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkärit pitäisi saada pois politiikasta oikeisiin töihin, tuhlausta istua pelleteatterissa eduskunnssa, pois luettuna Räsänen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Packalénin tapaus osoittaa, että jutut kulkevat ammattilaisten välillä vaikka jonkun tehtävä ei olisikaan sillä hetkellä poliisitoimessa. On mahdollista että Packalén on ollut juuri tämän asian osalta erityisen aktiivinen hankkimaan tietoja.

Jonkinasteinen ongelma on siis olemassa, jos samaa tietoa ei ole saatavissa kaikille kansanedustajille tasapuolisesti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielestäni tuollaisia tietoja ei tulisi olla saatavilla yhdenkään kansanedustajan kohdalla. Kuppi tai ammattikuntaa katsomatta. Varsinkin tuo havaintorekisteri vähän epäilyttää, kun viime vuosina on niin kovasti ollut näitä nimettömiä tiedonantoja lehdissä.

Toisaalta tällaisissa tapauksissa äänestäjät voittavat aina, kun epärehellisyydet ja taustat revitään auki. Vai voittaako?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen kyllä itsekin joskus ihmetellyt, että kenelle jonkun seiskalehden ilmiantopalkkiot esimerkiksi liikenteen ylinopeuksista ja sakoista oikein menevät.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joka tapauksessa viimeistään tässä vaiheessa pitäisi takkulaisilla, hommalaisilla ja ylilaudan veljeskunnalla polvien tutista, kun Fobba alkaa puuttumaan "epäkohtiin, jotka ovat hänen toimivaltansa ulkopuolella". :)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Laskin heti vaalien jälkeen tuon poliisiprossan, ja ylisuhta on järkyttävä (7 eduskunnassa, 7000-8000 valtakunnassa), mutta kun AMMATTI tuo luotettavan ja osaavan mielikuvan. Opettajilla sama juttu. Ja lääkäreillä, joista täällä olikin jo hyvä kommentti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jotkut ovat jo ehtineet luomaan pelkokuvia poliisivaltiosta, kun poliisit ottavat kantaa poliisiresurssien kasvattamiseen ja muihin ammattiaan koskeviin kysymyksiin, mutta se on minun mielestäni kuitenkin aika epätodennäköinen skenaario.

Tällä hetkellä Suomen poliisivoimien resurssit ovat auttamattomasti liian pienet.

Itse pelkään tuota puoluepolitikointia, jossa poliisin apu antaa aikamoisen etulyöntiaseman. Kansanvallan kannalta olisi kieltämättä parasta, jos poliisikin pysyisi lestissään.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Poliisin tyttärenä en minäkään usko suomalaiseen poliisivaltioon näillä nykyparametreilla. Ja resursseista samaa mieltä. Mutta poliisi ei myöskään itselleni ole koskaan ollut minkäänlainen auktoriteetti, joten ihmettelen kansan uskoa nimenmaan poliisin pätevyyteen yhteisten asioiden hoidossa. Puit tuon etulyöntiaseman hyvin sanoiksi.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

entä ammattiyhdistysaktiivit,,eihän heitä voi päästää eduskuntaan,,eikä kaavoituksesta vastaavia virkamiehiä,,eikä viljelijöitä(mtk;n agentteja),,,,,upseereita ei tietenkään lietsomaan militarismia,,rauhanpuolustajia,,ei tietenkään lietsomaan piilokommunismia ja liberalismia,,,-ennenkaikkea,,ei joppojoutavia poliittisia broilereita !

P.S ketä äänestäis keväällä:)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

No joo, mutta olisi ideaalista, että eduskunta edustaisi jollain tavoin kansaa, eikä painottuisi muutamiin ryhmiin. Tämän vuoksi olen valmis (jossain määrin) hyväksymään myös pöljät kansanedustajat.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Minusta on selvää, että poliisit ajavat oman ammattikuntansa asioita eduskunnassa. Mitä muuta he siellä tekisivät?

Kukaan ei nykyään edusta ns. tavallista kansaa. Jos nyt enää nykyään mitään yhteisesti sovittua tavallista kansaa enää edes on olemassa, jonka edut aina olisivat yhtenevät.
En tiedä siitä, pitäisikö poliiseilta kieltää kokonaan eduskuntavaaliehdokkuus. Minusta asia pitäisi kuitenkin pohtia perinpohjaisesti, koska sotilaatkaan eivät voi osallistua poliittiseen toimintaan virassa ollessaan. Ehkä siellä sitten olisi yksi ammattikunta vähemmän ajamassa omia etujaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Itse lähtisin siitä liikkeelle, että poliisi joutuisi eroamaan virastaan, kun hän asettuu ehdokkaaksi vaaleihin. Aivan kuten ammattisotilaatkin ja korkeat virkamiehet, kuten valtioneuvoston oikeuskansleri tai korkeimman oikeuden jäsenet.

En tiedä, raa'altahan se tietysti tuntuisi, mutta tuolloin varmasti jokainen miettisi kahdesti, ennen kuin lähtisi puolueen kelkassa rapujuhlille tai kehuskelisi valtakunnallisessa televisioverkossa tietävänsä salaisten esitutkintaraporttien sisällöstä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä hetkellä prosentuaalisesti laskettuna lähes 200 000 suomalaista edustaa eduskunnassa poliisi (seitsemän poliisikansanedustajaa).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset