Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Espanja kieltää mielenosoitukset - hallinnon vastustamisesta laitonta

Vain kaksikymmentäneljä tuntia YK:n lanseeraaman Kansainvälisen ihmisoikeuspäivän jälkeen Espanjan kongressi hyväksyi uuden tukahduttamislaiksi  ja anti-protestilaiksi (Gag Law) kutsutun julkisen turvallisuuslain. Useat eri ihmisoikeusjärjestöt ovat asettuneet vastustamaan uutta lakia, joka hyökkää suoraan kansalaisaktivisteja, toisinajattelijoita ja mielenosoittajia vastaan.

Lehdistön järjestämissä mielipidemittauksissa yli 82 prosenttia espanjalaisista on ilmoittanut vastustavansa lakia. Päättäjät eivät kuitenkaan ole valmiita kuulemaan kansaa. Tällä hetkellä laki on matkalla maan senaatin hyväksyttäväksi, jossa sen uskotaan menevän kirkkaasti lävitse.

Espanjalaislehtien mukaan Partido Popular -puoluetta lukuunottamatta jokainen parlamenttiryhmä on ilmoittanut vastustavansa avoimesti järjettömän tuntuista lakia. Tämän ei kuitenkaan uskota riittävän, sillä Partido Popularilla on kirkas äänienemmistö niin kongressissa kuin senaatissakin. Puolueen kerrotaan saavan tahtonsa lävitse jopa silloin, kun muut puolueet asettuvat yhdessä rintamassa vastustamaan heidän ajamiaan uudistuksia.

Tukahduttamislaki kieltää kansalaisia kuvaamasta poliiseja sekä pakottaa jokaisen kansalaisen näyttämään henkilökorttinsa virantekijöille, mikäli he näin pyytävät. Samalla jokainen mielenosoitus, joka tapahtuu julkisen infrastruktuurin ulkopuolella, luokitellaan laittomaksi niiden luonteesta riippumatta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että emme tule tulevaisuudessa enää näkemään espanjalaisten osoittavan mieltään senaatin, eduskunnan tai minkään muunkaan julkista valtaa tai peruspalveluja edustavan rakennuksen edustalla. Jokainen auktoriteetteja ja viranomaisia epäkunnioittavasti kohteleva teko katsotaan vastedes rangaistavaksi teoksi.

Espanjalaiset ovat tyrmistyneitä – ja syystäkin. Moni kokee, että kyse on paluusta Francon ajan Espanjanaan, jolloin aktivistit vangittiin ilman kuulusteluja, ja ihmisiä katosi tiedustelupalvelun toimesta päivittäin. Uusi turvallisuuslaki tulee rikkomaan röyhkeästi kaikkea sitä, mitä me täällä Euroopassa olemme pitäneet arvokkaana ja tärkeänä. En voi kuin hämmästellä, että miksi EU ei tee mitään espanjalaisten hyväksi, vaikka yleensä mokoma on nokkaansa kaikkialle tunkemassa.

 

Turvallisuuslaki pähkinäkuoressa (vapaa käännökseni: voi sisältää pieniä käännösvirheitä):

 • Poliisin valokuvaaminen tai filmaaminen kielletään.
 • Viranomaisten rauhanomainen vastustaminen kielletään.
 • Pankkien (tai niiden edustan) miehittäminen protestimielessä kielletään.
 • Mielenosoitusten järjestäminen ilman viranomaisten lupaa kielletään.
 • Julkisissa tiloissa kokoontuminen ilman lupaa kielletään.
 • Häätämisen vastustaminen tai sen estäminen kielletään.
 • Läsnäoleminen vallatussa kohteessa (sosiaalikeskukset, talot jne.) kielletään.
 • Kokoontuminen tai väkijoukon kerääntyminen kongressin edustalle kielletään.
 • Poliisin ylläpitämät luettelot eli mustat listat kansalaisaktivisteista sekä vaihtoehtomedioista laillistetaan.
 • Satunnaiset henkilöllisyystarkastukset sekä etniset profiloinnit laillistetaan.
 • Poliisilla on tulevaisuudessa oikeus suorittaa ratsioita oman harkintakykynsä mukaan.
 • Poliisit saavat oikeuden suorittaa ulkoisia ruumiillisia tarkastuksia oman harkintakykynsä mukaisesti.
 • Hallituksella on oikeus kieltää mielenosoitukset, mikäli ne häiritsevät yleistä järjestystä.
 • Julkisilla paikoilla kokoontuminen ja protestointi on kiellettyä, mikäli kokoontumisen uskotaan vaikuttavan hallintolaitosten toimintaan.
 • Kiipeileminen julkisissa rakennuksissa tai monumenteissa on vastedes kiellettyä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Äänettömyys on vaikenemisen merkki, vai miten se sananlasku taas menikään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin on, Jaakko. Jännä miten Eurooppa ottaa kaiken aikaa takapakkia, mitä tulee kansalaisten oikeuksiin ja demokratiaan. Se oli pelin hinta, mikä nyt maksetaan.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Koko Eurooppa on menossa kohti "Francon aikaa"!

Turvat tukkoon vaikka väkisin jos ei muu auta..

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on Timo pelottava suunta mihin mennään. Tänään juuri uutisoitiin, kuinka EU-mestari ja komission puheenjohtaja Juncker neuvoi kreikkalaisia olemaan äänestämättä väärin.

Että neuvotaan muualta käsin miten pitäisi äänestää.

Tähänkö ollaan demokratiassa tultu, kun kansan uskotaan äänestävän "väärin" demokratiassa?

Eikö demokratia ollutkaan kansanvaltaa. Ja sen pääajatuksena se, että hallintovalta nousisi kansasta ja toteuttaisi kansan tahtoa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kansa ei voi äänestää 'väärin' mutta kansa voi äänestää valtaan poliitikkoja jotka aikaansaavat kansalleen hirvittäviä seurauksia.
Ja kansa kantaa vastuun, halusipa tai ei.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nimenomaan, olen täysin samaa mieltä. Kansa ei voi äänestää 'väärin', mutta yksittäiset henkilöt voivat katua äänestämiään henkilöitä, ja kansahan se on joka aina loppujen lopuksi poliitikkojen töppäilyjen ja hirmutekojen seuraukset kantavat.

Sitä juuri koitin tuossa aikaisemmin hieman koristeellisemmin ilmaista. :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Käsittääkseni suunniteltu laki on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Ihmisoikeussopimuksen 11 artiklassa taataan kokoontumisvapaus.

Sinällään kyllä ihmisoikeussopimus (1999) sisältää kerrassaan karmeita poikkeuksia ihmisoikeuksiin http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1999...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota minäkin olen kummastellut, ja sitä miksi EU ei ole varsinaisesti ottanut kantaa tähän aiheeseen. Lakia kun on valmisteltu jo vuodesta 2013 saakka.

Eihän tuo oikeasti kyllä oikein ketään palvele tuo laki. En sitten tiedä, että pyritäänkö tässä varautumaan Espanjan talouden tulevaan romahdukseen. Ettei kävisi niin kuin Ateenassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Omana arvionani sanoisin, että Eu ei ota kantaa koska melkoisella todennäköisyydellä muissakin Eu-maissa valmistellaan vastaavaa lakia - ja joka laki saattaa olla Eu-direktiivin alla.

Eli en pidä mahdottomana etteikö valmisteilla olisi Eu:n laajuinen lakipaketti, joka sisältää myös poikkeustilalainsäädäntöä sekä erinäisiä vapauksien rajoittamisia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Asia voi olla myös niin ettei tuo kuulu EU:n toimivaltaan; ao asiat on jätetty kansalliseen päätäntävaltaan. Kansallista itsemääräämisoikeutta.

Ei tuo sinänsä mitään mielenosoituksia kiellä joten ei se oikein ihmisoikeuskysymyskään ole.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Meinaatko Tomi oikeasti, että kiukaat ja puuklapit kuuluvat EU:n toimivaltaan, mutta ihmisoikeudet eivät?

Kommentti voi kuulostaa kärjistetyltä (ja sitä se onkin), mutta sen ei ole tarkoitus olla loukkaava.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #18

Jos meinaat kiukailla ja klapeilla voimaloita koskevia direktiivejä niin harvallapa meistä niin valtavia kiukaita kotona. Asioita ei pitäisi edes propagandamielessä sekoittaa tahallisesti.

En tosiaan löytänyt noista linkittämistäsi kohdista ihmisoikeusrikkomuksia mutta jos sellaisia löytyy, kykenee EU siihen tarvittaessa puuttumaan.
Ja sehän tässä onkin pointti: unionille pitäisi antaa valtuudet puuttua siihen jos kansalliset hallitukset alkavat liikaa kieltää tai rajoittaa kansalaistensa tai yritystensä mahdollisuuksia toimia. Nythän näin ei riittävässä määrin ole. Meiltäkin löytyy tuhansia esimerkkejä.

Ja mikä ikävintä: syytetään unionia kun syylliset löytyvät äänestämistämme kansan tahdon mukaisista päättäjistä. Äänestimmekö siis väärin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #21

Johan tuossa on pitkin vuotta ollut uutisia siitä, kuinka EU-standardit määrittelevät kaiken aina kiukaiden koosta lähtien.

Valitettavaahan tässä uutisessa on se, että liikutaan oikeuksien rajamailla. Ihmiset saavat osoittaa mieltään, mutta eivät pääkallopaikalla. Samalla laki mahdollistaa kohtalaisen mielivaltaiset teot ja poliisivaltion synnyn. Nyt kyse on siitä, kuinka seuraavat vaalit tulevat menemään, ja kuinka levottomaksi Espanja menee, kun sen talous romahtaa yli rajapinnan.

Pitkällä tähtäimellä voimme nähdä aika huolestuttavan kehityssuunnan. Tuskin heti, mutta että ajan kanssa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #22

Tuossahan on kuitenkin kysymys Espanjan itsemääräämisoikeudesta. Siitä jonka perusteella niin moni vastustaa unionia.
Se itsemääräämisoikeus pitää sisällään oikeuden rajoittaa kansalaisten toimintaa mikäli kansan valitsema hallinto niin määrää.

Valitettavasti siitä ei sovi syyttää eeuuta. Kansat ovat halunneet pitää nuo oikeudet itsellään. Kyllä kansa tietää.

Jos ne taas rikkovat unionin tai YK:n ihmisoikeuspykäliä, voivat ao tahot niihin puuttua. Espanja voi myös halutessaan erota EU:sta ja YK:sta mikäli haluaa jatkossa polkea ihmisoikeuksia. Kansahan sen päättää ja kyllä kansa tietää eikä voi äänestää väärin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #16

Piti ihan tarkistaa, ajattelenko liian synkästi (joku saattaisi arvella minun salaliittoteoretisoivan tai olevan suorastaan vainoharhainen) vaan ei:

"European governments are working together to prepare to militarily suppress social unrest. This effort—involving legal, technical, as well as military plans—is in an advanced stage of development, according to a report by Aureliana Sorrento that aired on June 20 on Germany’s Deutschlandfun k radio station . “In the framework of collaborative foreign and security policy,” the introduction on Deutschlandfunk’s web site reads, “military and police responsibility are increasingly blurred and the capacity to combat social uprisings is being built up.” Officially, this concerns campaigns in countries outside the European Union, the web site notes, “but with Article 222 of the Lisbon Treaty, the legal conditions for the deployment of military and paramilitary units in the EU [European Union] crisis states were satisfied...”

http://www.wsws.org/en/articles/2014/07/10/euro-j1...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Tämä on hyvin vakava asia, hyvin paha asia.:(

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minun mielestä myös, Markku. Ei tunnu valitettavasti suurta yleisöä kuitenkaan kiinnostavan, kun ei ole viime päivien aikana muita aihetta koskevia tekstejä syntynyt.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Voi olla, että falangistit tekevät paluun Espanjassa.
Siis, jos olot muuttuvat totalitäärisiksi, kuten valitettavasti näyttää nyt.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Ensin Unkari, nyt Espanja? Toisaalta, tämän kaltaiset lait aiheuttavat mielenkiintoisia tuloksia puolueiden kannatukseen... Ei ole kovin vaikea arvata mikä tuo violetti kuvaaja on.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kuljemme askel askeleelta täydellistä totalitariaa kohti, euroopan rauhan unioni on muuttumassa aivan toiseksi kuin kansalaisille luvattiin ja nyt kansalaisten tulisi tehdä kaikkensa estääkseen vastaavan kehityksen etenemisen!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring
Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mikäli blogistin käännökset ovat oikeita ja miksi eivät olisi niin karmealta kuulostaa. Francon falangistit ovat nousemassa kumpujen yöstä Espanjassa.

Unkari on jo poistumassa EU:n ns. ihanteista. Onko Espanja seuraava maa.

Jonas Hellgren

Poliisin valokuvaamisen kieltoa lukuunottamatta nuo kaikki ovat jo voimassa tai köytettävissä totalitaristisessa Suomessa. Suomalaiset eivät ymmärrä millaisessa totalitarismissa ja byrokratiassa elävät, vaan luulevat elävänsä vapaassa maassa.
Kolonialistien ote ei ole herpaantunut tippaakaan siitä päivästä kun Kustaa I Näkkileipä päätti ryöstää kirkon varallisuuden ja jakaa sen vasalleineen. Suomalaiset vaan ovat edelleen niin naiivia ja sinisilmäistä kansaa että uskovat hallitsijoiden oikeamielisyyteen, Jaakko Ilkan tapaan. Aina tulee turpaan ja vapaus löytyy ainoastaan metsistä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski
Käyttäjän amgs kuva

Kävin lukemassa espanjankielisistä lehdistä. Tässä kirjoituksessa on vahvasti lioittelun maku. Totta on, että lakia ollaan muuttamassa, jos parlamentti sen hyväksyy. kun luen käännöstäsi lain muutoksis laista, tulee mieleen kysyä mitä Espanjan lain ehdotuksessa on erilaista kuin Suomen lainsäädännössä? Ei paljoakaan. tuskin kokoontuminen nyt päättyy.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ana María, omat lähteeni perustuvat Eurooppalaisiin lehtiin (esim: The Guardianin artikkeli löytyy täältä: http://rt.com/news/213995-spain-anti-protest-law/).

Väitteet eivät siis ole omiani, mutta perehdyin kyllä aiheeseen yli 12 eri julkaisun kautta, ja ei tämä minusta kyllä lainkaan liiottelulta tuntunut. Linkkejä on ripoteltu ympäri tekstiä, jos haluat katsoa.

Lehdissä on haastateltu myös paikallisia, jotka tuntuvat olevan kauhuissaan. Greenpeacen puhemies on myös ottanut kantaa aiheeseen, niin kuin myös useat eri ihmisoikeusaktivistit ja organisaatiot.

Tuskinpa on liioittelusta kyse.

Kuten kommenteissa totesinkin, että laki ennen kaikkea mahdollistaa ylilyönnit ja poliisin ylivallan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lakia välttämättä käytettäisiin väärin, vaikka siihen mahdollisuus olisikin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

The Guardianin artikkelin kommenttiosio on myös lukemisen arvoinen. Lakihan hyväksyttiin jo parlamentin alahuoneessa (kongressi, congreso de los diputados) ja nyt se on menossa ylähuoneeseen sinetöitäväksi.

Ylähuoneessa tai senaatissa (senado) enemmistöedustus on Partido Popularilla, joka puoluekurillisesti kannattaa lakiuudistusta. Eli kyllä se läpi menee, ei ole mitään jossittelua enää.

Käyttäjän amgs kuva

Kirjoituksessasi on linkki Telesuriin, joka on vallankumouksellisen Venezuelan äänitorvi. Toki se tieto kertoo vähän tai paljon lähteen tarkoitusperistä, mutta aina pitää suhtautua lähteisiin kriittisesti. TIietävästi espanjalaisten lhtien lukiessa pitää myös olla silmät auki. Jos lakia hyväksytään, se on matka taaksepäin. Tuosta ei ole epäilystä. Sen sijaan ihmiset saavat jatkossakin kokoontua julkisesti ja ilmaista mieltä. Nyt eri asia on se kuinka se tehdään ja miten viranomaiset reagoivat, kun heitä ei saa esimerkiksi kuvata.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Huvittavinta tässä on kuitenki se,että joku kuvittelee uhkan tulevan EU:n ulkopuolelta,kun se syntyykin sisältäkäsin...kuten aina totalitarismit.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä ei ole oikeastaan mitään huvittavaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On paljonkin..koska sen ulkoisen uhan pelolla viimeistään aiheutetaan sisälle täysi kaaos.

Mikä kuvio voisikaan toistua useammin historiassa kuin juuri tämä?

Huvittavaa tästä tekee tämä stanan apinoiden vaihtoehdottomuus asioissa.Se on pakko jo olla huvittavaa,koska se saa niin merkillisiä lopputuloksia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Espanjalaisnainen sai 800 euroa sakkoa poliisin kuvaamisesta. Naisen kerrotaan kuvanneen poliisia, joka oli parkkeeranut laittomasti invalidipaikalle sekä lähettäneen kuvan Facebookiin.

“Park where you bloody well please and you won’t even be fined”, naisen kerrotaan kirjoittaneen kuvan tekstikenttään. Espanjalaispoliiseilla kesti alle 48 tuntia paikallistaa nainen, ja lyödä sakko hänen kouraansa.

Lähde: The Guardian

http://www.theguardian.com/world/2015/aug/16/spani...

"A Spanish woman has been fined €800 (£570) under the country’s controversial new gagging law for posting a photograph of a police car parked illegally in a disabled bay.

The unnamed woman posted the photo on her Facebook page with the comment “Park where you bloody well please and you won’t even be fined”.
The police tracked her down within 48 hours and fined her."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset